Tuesday, December 23, 2008

Penangan Edriana




Tak dapat nak citer banyak2 kat sini..keadaan kureng mengizinkan..ni semua penangan Edriana..so let the pictures tell the story ok..I'm praying very hard & hope to recover as soon as possible..btw saya dah hantar my 2 boys balik Seremban takut berjangkit kat diaorang pulak...lagi la kesian nanti..


KENAPA PAKAI SUNGLASSES KAT DALAM UMAH NI????



NI LAH SEBABNYE.LU PIKIR LA SENDIRI!!Kuang..kuang..kuang
(Pinjam ayat Nabil jap)

Friday, December 19, 2008

KEMBALI KE SEKOLAH (Part 1)

Tinggal beberapa hari je lagi dah nak mula sekolah balik kan..pada mereka yang ada anak yang dah mula bersekolah sure time ni tengah sibuk buat preparation kan..untuk saya next year my eldest son akan melangkah ke tahun 1. Kalau sebelum ni dah 4 tahun Ezhan ke playschool & preschool bermula tahun depan start sekolah betul. So preparation nye pun berbeza la kan..kat Melaka ni pagi budak2 dia pegi sekolah biasa petang pulak pegi sekolah agama. Memang full la masa Ez tahun depan tak merasa dah nak melepak2 depan tv tengok cartoon..


Cerita tentang persiapan nak masuk sekolah baru2 ni kitaorang dah pegi beli la uniform Ez..3 pasang untuk sekolah pagi & 2 pasang baju melayu berserta kain sampin untuk sekolah agama..melayang rm220 untuk kesemua tu & tu belum masuk kasut sekolah,beg,buku tulis & yuran..mula la saya terfikir macam mana la kalau orang yang ada anak ramai untuk ke sekolah tu kan mesti lagi besar belanjanye..tapi takpe la kan untuk anak2 kita juge kan..
Masa balik rumah kitaorang suruh la ez try kot2 tak selesa boleh la pegi tukar dan masa tu juge ada sorang lagi budak kecik yang sibuk nak mencuba!! Ha..ha..ha.. siap bukak baju dia dah suruh mummy sarungkan uniform ez tu kat dia pulak..biar pun besar gedebus dia pakai tapi dia puas hati..hai ni nanti masa cari beg & kasut ez sure kena beli juge untuk budak kecik ni.. Aksi membuka baju

Kemudian test pulak baju abang

Ni pulak aksi budak kecik yang tembam ni bila tengok citer TOM TOM BAK..dia akan jadikan coffee table mummy sebagai pentas untuk beraksi..sabar je la..




1.Gambar yang mula2 ni baru nak start buat persembahan la konon2nye...
2.Sebelah tu pulak..Erfan in action..sedang menari2
3.Dah yang last tu setelah selesai & lagu pun dah habis..

MY PRECIOUS FAMILY








Pyzam Family Sticker Toy

Get your own Family Sticker Maker & MySpace Layouts.






p/s Edriana dah semakin sembuh dari sakit mata tapi still ada slightly merah kat mata dia..apa2 pun terima kasih daun keladi pada semua yang sudi berkongsi petua tu memang mujarab..alhamdulillah..terutamanye pada Zana ye..thanks again.. =)

To aunty Shasha..thanks alot for the advice. Edriana says "when are u coming to visit me yeah!!"




Mula-mula tu dia kiss Edriana...
Pastu tengok apa yang cuba Erfan lakukan....






Wednesday, December 17, 2008

Edriana Sakit Mata

Sebenarnye sejak 2 hari lepas dah perasan mata Edriana macam bengkak je..mula2 sebelah kanan,pastu merebak ke sebelah kiri pulak..merah menyala mata budak kecik ni.Semuanye bermula bila ada orang dah melawat Edriana last week.Anak kawan hubby tu sakit mata & masa tu mummy dah berkata dah dalam hati ni kang ada juge berjangkit dengan Edriana..nak buat macam manakan orang datang umah..takpe la malam kelmarin dah bawak pegi clinic,doc bagi eye drop untuk Edriana..sian dia..weekend ni plan nak bawak si kecik ni pegi jumpe our family paed kat Seremban..(Dr.Bee) kalau mata dia tak ok lagi la..harap2 Edriana cepat recover dari sakit mata..Masa nak discharge dari NICU hari tu paed kat situ dah inform kami,premature baby ni mudah terkena jangkitan sementara dia nak besar ni..sebabnye antibodi mereka tak macam baby yang normal so kalau boleh elakkan dari orang yang terkena selsema,batuk @ apa saje dari mendekati baby supaya virus2 tu tak merebak kat baby..tapi tu la mana yang boleh dijaga & dielakkan kitaorang sebaik mungkin akan cuba..tapi kalau dah tak dapat nak elak nak buat macam manakan..

Tuesday, December 16, 2008

Misi yang masih belum terlaksana...






Tinggal beberapa hari je lagi kita semua nak melangkah ke tahun baru...dah kita bakal meninggalkan tahun 2008 ni dalam lipatan kenangan masing2. Sebelum melangkah ke tahun baru sebenarnye saya ada beberapa misi yang ingin saya selesaikan..insyallah.




Misi besar & yang paling utama nak stop kan my eldest son tu dah membotol..since next year Ezhan dah nak masuk standard 1,kalau boleh mummy nak stop Ez dari minum susu menggunakan botol susu..walaupun sekarang dia sebenarnye membotol waktu2 tertentu je tapi mummy nak Ez start menyusu menggunakan mug je..tapi tak tau macam mana. Dah pujuk tapi tak jalan..takkan la nak gunakan kekerasan lak kan..nanti zalim benar pulak bunyinye..tapi insyallah mummy akan usahakan misi ini hingga berjaya.




Misi yang kedua nak toilet train Erfan.Hai ni misi yang paling la mencabar kesabaranku.. ;p. Masa abang dia dulu masuk je age 2 tahun dah stop pakai diaper. Erfan sekarang ni dah 2 tahun sebulan so mummy tengah toilet train itu budak.Selalunye mummy pesan kat Erfan,kalau nak kencing cakap ok & most of the time bila dah terkencing baru dia cakap..macam mana ni!!! Harapnye Erfan will learn slowly how not to use diaper anymore..


Misi yang ketiga nak turunkan berat badan. Misi ni dah half way berjalan.Mummy bertambah excited & termotivasi lagi bila ramai kawan2 yang datang tengok Edriana baru2 ni kata "Eh..kau dah kurus la..." Wah!!Ni yang buatkan mummy berkobar2 ni..Saya amalkan healthy food everyday..makan nasi sikit je..malam mesti make sure makan before 8.Harap2 berjaya la kali ni..nak melangkah ke tahun baru & start keje semula dengan penampilan yang baru..insyallah..




Stop cite pasal misi2 tu semua..sekarang ni saya nak share satu masalah yang sedang bermain2 di kepala saya lately ni. Bila mummy start keje semula sapa nak jaga Edriana??? Nak hantar nursery ke?Cari maid?Hantar rumah babysitter???Alamak macam mana ni? Daddy tak mahu ambik maid sebab daddy kata takde privacy mana nak diletakkan kalau ambik maid nanti..rumah kami bukan la rumah banglo..Lagi pun kitaorang kan cikgu so keje half day petang dah ada rumah..kami sama2 rasa berat hati nak hantar Edriana ke nursery (playschool yang Erfan pegi pun ada nursery) sebab Edriana kecik lagi.Kalau Edriana macam baby biasa takde masalah rasanya tapi Edriana premature baby..penjagaannye pun cerewet sikit,berbeza dengan baby2 biasa yang lain. Kat area rumah saya susah nak cari babysitter.Bila macam ni saya rasa nak ambik cuti tanpa gaji je..tapi boleh ker??nanti bulan2 sapa nak bagi saya duit..tak dapat la saya nak bershopping macam selalu..dan yang paling utama sapa nak bayarkan ansuran kereta saya & ansuran loan rumah kat Seremban yang dah nak start potong next year tu..
Semoga Allah mempermudahkan segalanye..dan memberikan kami jalan yang terbaik untuk mengatasi semua masalah ini..








Saturday, December 13, 2008

Exam Day 2

Semalam ada exam kat Melaka..pegi awal sikit around 11 dari umah..exam start pukul 3 ptg. Memandangkan Mr.Hubby nak hantar & boys berdua pun ada(Edriana dah dikena pos ke Seremban) so kitaorang lunch dulu..lepas hubby solat Jumaat dia terus hantar kita ke IPPM. So kita tunggu je la kat situ boleh la juge revise for the last time kan...hubby bawak the 2 boys pegi Zoo.Masa dia datang ambik around 5.30 ptg tu Erfan dah tergolek kat seat belakang kepenatan...rupa2nye budak kecik itu didera oleh daddynye suruh berjalan masa kat dalam Zoo..sian si tembam mummy ni...he..he.. Esok pagi ada 1 lagi paper(last..pasni MERDEKA!!!) tak tau la kemana pulak hubby nak bawak berdua tu nanti..











Thursday, December 11, 2008

BORINGnye....


Argh....boringnye!!!!!
Kenapa BORING??? Sebab petang esok ada exam & masih banyak chapter lagi yang belum habis cover!!! Dah baca beberapa round module INTRODUCTION TO LINGUISTIC tu tapi masih ada beberapa chapter yang tak berapa nak ingat isi kandungannye...macam mana ni!! Adoi..tensionnye...apa nak jawab esok ni..ish..ish..harap-harap boleh jawab la esok..tak la repeat paper ni..dah la bosan isi kandungannye..tak sanggup nak hadap lagi sem depan..apa-apa pun YAKIN BOLEH je lah ye...

Ini lah module yang mendera jiwa ku semester ini...hu..hu..

Dan ini salah satu page yang paling susah nak ingat isinye...
* PALING TENSION BILE HUSBAND TAK SUPPORTIVE LANGSUNG MALAM NI..SIAP BEBEL2 LAK....
Bila nampak kita pegang hp dia akan kata
" Kata tak hafal lagi kenapa main sms..baca la modul tu..anak2 biar abang jaga"
Masalahnye dibiarkan anak2 buka channel cartoon dengan volume yang kuat..sambil baca modul telinga ni dengan jelas sekali dapat dengar lagu TOM TOM BAK(walaupun dah duduk dalam bilik & pintu ditutup)!!! Dan penyudahnye kita pun tutup modul & surf internet kejap sesambil baca emel & update blog..KUANG!!KUANG!!KUANG!! Sebelum kantoi dengan Mr.Hubby,kita nak tutup laptop dulu ye nak baca modul semula..
HARAP-HARAP SAYA DAPAT A UNTUK PAPER NI..



Wednesday, December 10, 2008

ROP completed

Hari ni bawak Edriana pegi hospital..ada 2nd appoinment dengan specialist di Eye clinic..Edriana kena buat ROP..(normal procedure untuk premature baby) so result nye alhamdulillah..mata Edriana(both side) matang..no more visiit to the Eye clinic..masa tunggu turn tu sempat juge tengok baby2 premature yang lain..ada 1 baby tu yang dah berusia 3 months ++ weight dia masa lahir 1kg je..tapi sekarang dia dah 4.7kg..chubby sangat.Harap-harap Edriana pun akan membesar dengan sihat lepas ni ye..insyallah.Btw last 2 days bawak Edriana pegi jumpe Paed kat Seremban masa tu timbang weight Edriana 2.2kg. Harapnya itu satu perkembangan yang positif ye sayang...buat masa sekarang pakai baju Newborn pun besar lagi,still kena lipat kat lengan & seluar ;p

Tuesday, December 9, 2008

ALHAMDULILLAH


Alhamdulillah..mummy's little girl finally was discharged from the NICU after staying there for 36days..Hopefully little Edriana will always stay in a good health,insyallah..

Wednesday, November 5, 2008

My new little princess



Alhamdulillah..pada 28 Oktober 2008 around 3.10 pm our new bundle of joy had join the family..Mummy telah selamat melahirkan Edriana Samihah secara emergency ceaserean kerana beberapa masalah yang memang tidak dapat dielakkan..which I never thought before...Edriana Samihah lahir pada usia kandungan 33 weeks 5 days..with her born weight 1.4kg. At this moment my little princess is still in the incubator and she's gaining her weight every second and she is in her good progress..The whole family are looking forward to meet her very soon...

Thursday, July 31, 2008

Raya Fever


Wah ha..ha..since esok dah masuk bulan August so bila di congak-congak maka ada lagi sebulan untuk kita memasuki bulan Ramadhan lepas Syawal pula datang menjelma..bila cakap pasal Ramadhan & Syawal ni kalau orang perempuan sure punye dah mula busy dengan persiapan menyambut raya kan..so saya pun tak nak la ketinggalan. Kali ni nak cerita pasal Kain baju raya. Sebenarnya the past 2 weeks aku dah pun mula mengujungi tailor untuk hantar baju yang ingin ditempah kira tu 1st round la..masa tu ada dalam 3 pasang. Tapi baru ni masa cari kain untuk dibuat baju melayu my boys jumpe lagi beberapa kain yang berkenan di hati so kira esok yang akan di hantar ke tailor ni kira 2nd round la.kah!!kah!! tak kira la walaupun masa raya tu nanti aku akan beraya dengan my "pot belly tummy"tapi still nak beraya juge. 1 je dari banyak2 kain pasang tu yang aku tempah pun pregy cloth yang lain tu semuanya baju kurung biasa & sehelai baju kurung pahang. Ada antara kain-kain tu aku beli masa pegi Astana Moda (Jackel) ada juge yang masa pegi Terengganu hari tu..tapi dalam banyak-banyak tu yang paling aku suka dan punye sentimental value kiranye la kan yang Sifon in blue colour tu..tu my darling hubby belikan kat Biwanis..walaupun yang lain-lain tu ada juge yang dia beli tapi yang blue sifon tu dia yang pilihkan(yang lain2 tu aku pilih sendiri =p) dan bertepatan pulak dengan citarasa ku ini..Lepas ni tak tau la kot2 ada lagi jumpe kain yang berkenan di hati nanti terbeli lagi..harap2 takde la ye..tak sanggup pulak nak bayar upah tailor nanti.. =)


Tuesday, July 29, 2008

Miss My BloG

hU..hU..Busynye lately ni..memang tak sempat nak jenguk blog ni.Rindu nak mencoret disini banyak betul yang nak di kongsikan. Tapi untuk kali ni sekadar nak buat come back je..he..he..sebabnye blog ni dah di penuhi dengan sawang & spider web ha..ha..


Berbalik kepada tujuan asalnye hari ni nak citer sikit pasal perkembangan diri yang dah sedia kala mengembang ni..walaupun pregnancy age dah mencecah 5 months tapi berat badan still tak naik juge.Dari 1st month hingga ke 5th months ni berat hanya naik 400gram.Ceh!!Kalau tak pregnant tu badan ni macam dipam2 tapi bila sepatutnya mengembang tak nak la pulak dia mengembang. Alhamdulillah bila scan(dah 2 kali scan)tumbesaran baby dalam perut ni membesar dengan normal dan baik sekali.Mungkin berat mummy dia je yang tak bertambah kot. Alhamdulillah..dah mula berselera nak makan semula..walaupun tak kena morning sickness tapi awal2 pregnant dulu tak lalu nak jamah nasi tapi sekarang ku telah berjaya mendapatkan semula selera ku itu.


Ok stop pasal perkembang diriku ini. Bercerita pulak pasal budak 2 beradik tu..Ez baru-baru ni entered Story telling competition.Alhamdulillah dia dapat 5th place.Walaupun tak dapat 3 top place tapi mummy tetap bangga sebab competition tu antara semua pelajar Prasekolah daerah Alor Gajah.Ada lebih kurang 21 buah sekolah.Bukannye pertandingan dalaman di sekolah.Takpe la Ez next time try lagi ye.Ez berjaya la menghafal cerita "The Proud Mother Hen" tu sampai Erfan pun dah tau jalan cerita abangnye tu..bila abang berkokok dia pun berkokok sama..


Erfan pulak macam biasa la lasaknye.Lebih kurang 2 minggu lepas Erfan kena demam.Lama la juge hampir 2 minggu.Baik je dari demam mulut dah jadi macam bertih jagung. Banyak perkataan baru yang dia dapat dan yang paling best dia dah start sebut ABC walaupun tak ikut urutan dia dah boleh la sikit..he..he..kalau counting lak 1,2,3,5,8,10. Kalau mengira bahasa melayu nye yang senang nak lekat nombor6,7,10.ha..ha..tapi ok la kot dengan age dia 1 year 8 months tu.


Ok la dah panjang dah coretan kali ni..stop sini dulu. Adala beberapa keping gambar budak 2 beradik ni untuk di share bersama..C U soon guys




Thursday, May 1, 2008

Another Bless from Allah



Alhamdulillah..I just received the good news a few days ago. Sebenarnya tuan yang empunya diri pun tak realised yang I'm conceived. Pun alhamdulillah..rezeki dari Allah kita hambanya terima dengan tangan yang terbuka. Walaupun agak terkezut juge tapi mummy tetap redha dan bersyukur dengan rezeki dari Nya..Alhamdulillah..Insyallah kalau semuanya berjalan lancar our new family member will join us early December this year

Saturday, April 26, 2008

Banjir

Ni gambar our small garden kat luar tu..banyak itik2 seramik pecah


Siapa sangka hujan lebat yang mencurah2 since selepas Maghrib(24 April) tu akhirnya mengakibatkan banjir kilat di sekitar kawasan pekan masjid tanah. Rumah kitaorang pun kena juga..






Ni gambar our hall selepas banjir..nak menangis pun ada rasanye




Ni gambar kitchen..teruk lumpur





Ni gambar our dining hall












Ni gambar bilik my kids..habis bantal2 semua berlumpur..banyak yang dibuang yang sebelah tu pula gambar dalam our own room..since Erfan selalu sangat jatuh katil so daddy decide to take off the bed then look what happened to the mattress =(










Ya Allah..pengalaman buruk sungguh. Tapi nasib baik air yang masuk ke dalam rumah tu tak tinggi sangat berbanding tempat2 lain. Dalam rumah kitaorang air naik lebih kurang 6 inci(paras atas sikit dari buku lali) Tapi yang penatnya mengemas & mencuci rumah la..rumah penuh lumpur.Buku-buku yang letak dalam kotak kat bilik tengah tu habis rosak..baju Erfan pun ada yang kotor kena lumpur(yang duduk kat drawer bawah la..)mummy & daddy off dua hari..operasi mengemas & membasuh rumah.Macam baru masuk umah baru la pulak..penat jangan citer la..


















Saturday, April 19, 2008

Our lunch on Saturday

Udang goreng butter bercili



Ketam kukus bersama sos black pepper




Hari ni rajin sikit ke dapur. Pagi lagi dah sibuk kat kitchen. Menu lunch untuk hari ni Steam crab with black pepper sauce & butter prawn with chillies. Semalam sekolah my husband ada dinner kat one of the famous seafood area Kuala Sg Baru (Persatuan Nelayan Kuala Sg Baru @ PNK) tapi I didn't enjoy my food at all because of certain reason. First sebab tempat tu banyak kucing dan saya memang pengeli kucing & second I had to chase my Erfan here & there. Dia membuas sangat malam tadi. Memang saya la yang kenal handle dia sebab daddy sibuk dengan majlis tu kan. Sebabkan terlalu sibuk mengejar Erfan ke sana ke mari I had no pics to share you u guys,sorry sangat





Tuesday, December 23, 2008

Penangan Edriana




Tak dapat nak citer banyak2 kat sini..keadaan kureng mengizinkan..ni semua penangan Edriana..so let the pictures tell the story ok..I'm praying very hard & hope to recover as soon as possible..btw saya dah hantar my 2 boys balik Seremban takut berjangkit kat diaorang pulak...lagi la kesian nanti..


KENAPA PAKAI SUNGLASSES KAT DALAM UMAH NI????



NI LAH SEBABNYE.LU PIKIR LA SENDIRI!!Kuang..kuang..kuang
(Pinjam ayat Nabil jap)

Friday, December 19, 2008

KEMBALI KE SEKOLAH (Part 1)

Tinggal beberapa hari je lagi dah nak mula sekolah balik kan..pada mereka yang ada anak yang dah mula bersekolah sure time ni tengah sibuk buat preparation kan..untuk saya next year my eldest son akan melangkah ke tahun 1. Kalau sebelum ni dah 4 tahun Ezhan ke playschool & preschool bermula tahun depan start sekolah betul. So preparation nye pun berbeza la kan..kat Melaka ni pagi budak2 dia pegi sekolah biasa petang pulak pegi sekolah agama. Memang full la masa Ez tahun depan tak merasa dah nak melepak2 depan tv tengok cartoon..


Cerita tentang persiapan nak masuk sekolah baru2 ni kitaorang dah pegi beli la uniform Ez..3 pasang untuk sekolah pagi & 2 pasang baju melayu berserta kain sampin untuk sekolah agama..melayang rm220 untuk kesemua tu & tu belum masuk kasut sekolah,beg,buku tulis & yuran..mula la saya terfikir macam mana la kalau orang yang ada anak ramai untuk ke sekolah tu kan mesti lagi besar belanjanye..tapi takpe la kan untuk anak2 kita juge kan..
Masa balik rumah kitaorang suruh la ez try kot2 tak selesa boleh la pegi tukar dan masa tu juge ada sorang lagi budak kecik yang sibuk nak mencuba!! Ha..ha..ha.. siap bukak baju dia dah suruh mummy sarungkan uniform ez tu kat dia pulak..biar pun besar gedebus dia pakai tapi dia puas hati..hai ni nanti masa cari beg & kasut ez sure kena beli juge untuk budak kecik ni.. Aksi membuka baju

Kemudian test pulak baju abang

Ni pulak aksi budak kecik yang tembam ni bila tengok citer TOM TOM BAK..dia akan jadikan coffee table mummy sebagai pentas untuk beraksi..sabar je la..




1.Gambar yang mula2 ni baru nak start buat persembahan la konon2nye...
2.Sebelah tu pulak..Erfan in action..sedang menari2
3.Dah yang last tu setelah selesai & lagu pun dah habis..

MY PRECIOUS FAMILY








Pyzam Family Sticker Toy

Get your own Family Sticker Maker & MySpace Layouts.






p/s Edriana dah semakin sembuh dari sakit mata tapi still ada slightly merah kat mata dia..apa2 pun terima kasih daun keladi pada semua yang sudi berkongsi petua tu memang mujarab..alhamdulillah..terutamanye pada Zana ye..thanks again.. =)

To aunty Shasha..thanks alot for the advice. Edriana says "when are u coming to visit me yeah!!"




Mula-mula tu dia kiss Edriana...
Pastu tengok apa yang cuba Erfan lakukan....






Wednesday, December 17, 2008

Edriana Sakit Mata

Sebenarnye sejak 2 hari lepas dah perasan mata Edriana macam bengkak je..mula2 sebelah kanan,pastu merebak ke sebelah kiri pulak..merah menyala mata budak kecik ni.Semuanye bermula bila ada orang dah melawat Edriana last week.Anak kawan hubby tu sakit mata & masa tu mummy dah berkata dah dalam hati ni kang ada juge berjangkit dengan Edriana..nak buat macam manakan orang datang umah..takpe la malam kelmarin dah bawak pegi clinic,doc bagi eye drop untuk Edriana..sian dia..weekend ni plan nak bawak si kecik ni pegi jumpe our family paed kat Seremban..(Dr.Bee) kalau mata dia tak ok lagi la..harap2 Edriana cepat recover dari sakit mata..Masa nak discharge dari NICU hari tu paed kat situ dah inform kami,premature baby ni mudah terkena jangkitan sementara dia nak besar ni..sebabnye antibodi mereka tak macam baby yang normal so kalau boleh elakkan dari orang yang terkena selsema,batuk @ apa saje dari mendekati baby supaya virus2 tu tak merebak kat baby..tapi tu la mana yang boleh dijaga & dielakkan kitaorang sebaik mungkin akan cuba..tapi kalau dah tak dapat nak elak nak buat macam manakan..

Tuesday, December 16, 2008

Misi yang masih belum terlaksana...






Tinggal beberapa hari je lagi kita semua nak melangkah ke tahun baru...dah kita bakal meninggalkan tahun 2008 ni dalam lipatan kenangan masing2. Sebelum melangkah ke tahun baru sebenarnye saya ada beberapa misi yang ingin saya selesaikan..insyallah.




Misi besar & yang paling utama nak stop kan my eldest son tu dah membotol..since next year Ezhan dah nak masuk standard 1,kalau boleh mummy nak stop Ez dari minum susu menggunakan botol susu..walaupun sekarang dia sebenarnye membotol waktu2 tertentu je tapi mummy nak Ez start menyusu menggunakan mug je..tapi tak tau macam mana. Dah pujuk tapi tak jalan..takkan la nak gunakan kekerasan lak kan..nanti zalim benar pulak bunyinye..tapi insyallah mummy akan usahakan misi ini hingga berjaya.




Misi yang kedua nak toilet train Erfan.Hai ni misi yang paling la mencabar kesabaranku.. ;p. Masa abang dia dulu masuk je age 2 tahun dah stop pakai diaper. Erfan sekarang ni dah 2 tahun sebulan so mummy tengah toilet train itu budak.Selalunye mummy pesan kat Erfan,kalau nak kencing cakap ok & most of the time bila dah terkencing baru dia cakap..macam mana ni!!! Harapnye Erfan will learn slowly how not to use diaper anymore..


Misi yang ketiga nak turunkan berat badan. Misi ni dah half way berjalan.Mummy bertambah excited & termotivasi lagi bila ramai kawan2 yang datang tengok Edriana baru2 ni kata "Eh..kau dah kurus la..." Wah!!Ni yang buatkan mummy berkobar2 ni..Saya amalkan healthy food everyday..makan nasi sikit je..malam mesti make sure makan before 8.Harap2 berjaya la kali ni..nak melangkah ke tahun baru & start keje semula dengan penampilan yang baru..insyallah..




Stop cite pasal misi2 tu semua..sekarang ni saya nak share satu masalah yang sedang bermain2 di kepala saya lately ni. Bila mummy start keje semula sapa nak jaga Edriana??? Nak hantar nursery ke?Cari maid?Hantar rumah babysitter???Alamak macam mana ni? Daddy tak mahu ambik maid sebab daddy kata takde privacy mana nak diletakkan kalau ambik maid nanti..rumah kami bukan la rumah banglo..Lagi pun kitaorang kan cikgu so keje half day petang dah ada rumah..kami sama2 rasa berat hati nak hantar Edriana ke nursery (playschool yang Erfan pegi pun ada nursery) sebab Edriana kecik lagi.Kalau Edriana macam baby biasa takde masalah rasanya tapi Edriana premature baby..penjagaannye pun cerewet sikit,berbeza dengan baby2 biasa yang lain. Kat area rumah saya susah nak cari babysitter.Bila macam ni saya rasa nak ambik cuti tanpa gaji je..tapi boleh ker??nanti bulan2 sapa nak bagi saya duit..tak dapat la saya nak bershopping macam selalu..dan yang paling utama sapa nak bayarkan ansuran kereta saya & ansuran loan rumah kat Seremban yang dah nak start potong next year tu..
Semoga Allah mempermudahkan segalanye..dan memberikan kami jalan yang terbaik untuk mengatasi semua masalah ini..








Saturday, December 13, 2008

Exam Day 2

Semalam ada exam kat Melaka..pegi awal sikit around 11 dari umah..exam start pukul 3 ptg. Memandangkan Mr.Hubby nak hantar & boys berdua pun ada(Edriana dah dikena pos ke Seremban) so kitaorang lunch dulu..lepas hubby solat Jumaat dia terus hantar kita ke IPPM. So kita tunggu je la kat situ boleh la juge revise for the last time kan...hubby bawak the 2 boys pegi Zoo.Masa dia datang ambik around 5.30 ptg tu Erfan dah tergolek kat seat belakang kepenatan...rupa2nye budak kecik itu didera oleh daddynye suruh berjalan masa kat dalam Zoo..sian si tembam mummy ni...he..he.. Esok pagi ada 1 lagi paper(last..pasni MERDEKA!!!) tak tau la kemana pulak hubby nak bawak berdua tu nanti..











Thursday, December 11, 2008

BORINGnye....


Argh....boringnye!!!!!
Kenapa BORING??? Sebab petang esok ada exam & masih banyak chapter lagi yang belum habis cover!!! Dah baca beberapa round module INTRODUCTION TO LINGUISTIC tu tapi masih ada beberapa chapter yang tak berapa nak ingat isi kandungannye...macam mana ni!! Adoi..tensionnye...apa nak jawab esok ni..ish..ish..harap-harap boleh jawab la esok..tak la repeat paper ni..dah la bosan isi kandungannye..tak sanggup nak hadap lagi sem depan..apa-apa pun YAKIN BOLEH je lah ye...

Ini lah module yang mendera jiwa ku semester ini...hu..hu..

Dan ini salah satu page yang paling susah nak ingat isinye...
* PALING TENSION BILE HUSBAND TAK SUPPORTIVE LANGSUNG MALAM NI..SIAP BEBEL2 LAK....
Bila nampak kita pegang hp dia akan kata
" Kata tak hafal lagi kenapa main sms..baca la modul tu..anak2 biar abang jaga"
Masalahnye dibiarkan anak2 buka channel cartoon dengan volume yang kuat..sambil baca modul telinga ni dengan jelas sekali dapat dengar lagu TOM TOM BAK(walaupun dah duduk dalam bilik & pintu ditutup)!!! Dan penyudahnye kita pun tutup modul & surf internet kejap sesambil baca emel & update blog..KUANG!!KUANG!!KUANG!! Sebelum kantoi dengan Mr.Hubby,kita nak tutup laptop dulu ye nak baca modul semula..
HARAP-HARAP SAYA DAPAT A UNTUK PAPER NI..



Wednesday, December 10, 2008

ROP completed

Hari ni bawak Edriana pegi hospital..ada 2nd appoinment dengan specialist di Eye clinic..Edriana kena buat ROP..(normal procedure untuk premature baby) so result nye alhamdulillah..mata Edriana(both side) matang..no more visiit to the Eye clinic..masa tunggu turn tu sempat juge tengok baby2 premature yang lain..ada 1 baby tu yang dah berusia 3 months ++ weight dia masa lahir 1kg je..tapi sekarang dia dah 4.7kg..chubby sangat.Harap-harap Edriana pun akan membesar dengan sihat lepas ni ye..insyallah.Btw last 2 days bawak Edriana pegi jumpe Paed kat Seremban masa tu timbang weight Edriana 2.2kg. Harapnya itu satu perkembangan yang positif ye sayang...buat masa sekarang pakai baju Newborn pun besar lagi,still kena lipat kat lengan & seluar ;p

Tuesday, December 9, 2008

ALHAMDULILLAH


Alhamdulillah..mummy's little girl finally was discharged from the NICU after staying there for 36days..Hopefully little Edriana will always stay in a good health,insyallah..

Wednesday, November 5, 2008

My new little princess



Alhamdulillah..pada 28 Oktober 2008 around 3.10 pm our new bundle of joy had join the family..Mummy telah selamat melahirkan Edriana Samihah secara emergency ceaserean kerana beberapa masalah yang memang tidak dapat dielakkan..which I never thought before...Edriana Samihah lahir pada usia kandungan 33 weeks 5 days..with her born weight 1.4kg. At this moment my little princess is still in the incubator and she's gaining her weight every second and she is in her good progress..The whole family are looking forward to meet her very soon...

Thursday, July 31, 2008

Raya Fever


Wah ha..ha..since esok dah masuk bulan August so bila di congak-congak maka ada lagi sebulan untuk kita memasuki bulan Ramadhan lepas Syawal pula datang menjelma..bila cakap pasal Ramadhan & Syawal ni kalau orang perempuan sure punye dah mula busy dengan persiapan menyambut raya kan..so saya pun tak nak la ketinggalan. Kali ni nak cerita pasal Kain baju raya. Sebenarnya the past 2 weeks aku dah pun mula mengujungi tailor untuk hantar baju yang ingin ditempah kira tu 1st round la..masa tu ada dalam 3 pasang. Tapi baru ni masa cari kain untuk dibuat baju melayu my boys jumpe lagi beberapa kain yang berkenan di hati so kira esok yang akan di hantar ke tailor ni kira 2nd round la.kah!!kah!! tak kira la walaupun masa raya tu nanti aku akan beraya dengan my "pot belly tummy"tapi still nak beraya juge. 1 je dari banyak2 kain pasang tu yang aku tempah pun pregy cloth yang lain tu semuanya baju kurung biasa & sehelai baju kurung pahang. Ada antara kain-kain tu aku beli masa pegi Astana Moda (Jackel) ada juge yang masa pegi Terengganu hari tu..tapi dalam banyak-banyak tu yang paling aku suka dan punye sentimental value kiranye la kan yang Sifon in blue colour tu..tu my darling hubby belikan kat Biwanis..walaupun yang lain-lain tu ada juge yang dia beli tapi yang blue sifon tu dia yang pilihkan(yang lain2 tu aku pilih sendiri =p) dan bertepatan pulak dengan citarasa ku ini..Lepas ni tak tau la kot2 ada lagi jumpe kain yang berkenan di hati nanti terbeli lagi..harap2 takde la ye..tak sanggup pulak nak bayar upah tailor nanti.. =)


Tuesday, July 29, 2008

Miss My BloG

hU..hU..Busynye lately ni..memang tak sempat nak jenguk blog ni.Rindu nak mencoret disini banyak betul yang nak di kongsikan. Tapi untuk kali ni sekadar nak buat come back je..he..he..sebabnye blog ni dah di penuhi dengan sawang & spider web ha..ha..


Berbalik kepada tujuan asalnye hari ni nak citer sikit pasal perkembangan diri yang dah sedia kala mengembang ni..walaupun pregnancy age dah mencecah 5 months tapi berat badan still tak naik juge.Dari 1st month hingga ke 5th months ni berat hanya naik 400gram.Ceh!!Kalau tak pregnant tu badan ni macam dipam2 tapi bila sepatutnya mengembang tak nak la pulak dia mengembang. Alhamdulillah bila scan(dah 2 kali scan)tumbesaran baby dalam perut ni membesar dengan normal dan baik sekali.Mungkin berat mummy dia je yang tak bertambah kot. Alhamdulillah..dah mula berselera nak makan semula..walaupun tak kena morning sickness tapi awal2 pregnant dulu tak lalu nak jamah nasi tapi sekarang ku telah berjaya mendapatkan semula selera ku itu.


Ok stop pasal perkembang diriku ini. Bercerita pulak pasal budak 2 beradik tu..Ez baru-baru ni entered Story telling competition.Alhamdulillah dia dapat 5th place.Walaupun tak dapat 3 top place tapi mummy tetap bangga sebab competition tu antara semua pelajar Prasekolah daerah Alor Gajah.Ada lebih kurang 21 buah sekolah.Bukannye pertandingan dalaman di sekolah.Takpe la Ez next time try lagi ye.Ez berjaya la menghafal cerita "The Proud Mother Hen" tu sampai Erfan pun dah tau jalan cerita abangnye tu..bila abang berkokok dia pun berkokok sama..


Erfan pulak macam biasa la lasaknye.Lebih kurang 2 minggu lepas Erfan kena demam.Lama la juge hampir 2 minggu.Baik je dari demam mulut dah jadi macam bertih jagung. Banyak perkataan baru yang dia dapat dan yang paling best dia dah start sebut ABC walaupun tak ikut urutan dia dah boleh la sikit..he..he..kalau counting lak 1,2,3,5,8,10. Kalau mengira bahasa melayu nye yang senang nak lekat nombor6,7,10.ha..ha..tapi ok la kot dengan age dia 1 year 8 months tu.


Ok la dah panjang dah coretan kali ni..stop sini dulu. Adala beberapa keping gambar budak 2 beradik ni untuk di share bersama..C U soon guys




Thursday, May 1, 2008

Another Bless from Allah



Alhamdulillah..I just received the good news a few days ago. Sebenarnya tuan yang empunya diri pun tak realised yang I'm conceived. Pun alhamdulillah..rezeki dari Allah kita hambanya terima dengan tangan yang terbuka. Walaupun agak terkezut juge tapi mummy tetap redha dan bersyukur dengan rezeki dari Nya..Alhamdulillah..Insyallah kalau semuanya berjalan lancar our new family member will join us early December this year

Saturday, April 26, 2008

Banjir

Ni gambar our small garden kat luar tu..banyak itik2 seramik pecah


Siapa sangka hujan lebat yang mencurah2 since selepas Maghrib(24 April) tu akhirnya mengakibatkan banjir kilat di sekitar kawasan pekan masjid tanah. Rumah kitaorang pun kena juga..






Ni gambar our hall selepas banjir..nak menangis pun ada rasanye




Ni gambar kitchen..teruk lumpur





Ni gambar our dining hall












Ni gambar bilik my kids..habis bantal2 semua berlumpur..banyak yang dibuang yang sebelah tu pula gambar dalam our own room..since Erfan selalu sangat jatuh katil so daddy decide to take off the bed then look what happened to the mattress =(










Ya Allah..pengalaman buruk sungguh. Tapi nasib baik air yang masuk ke dalam rumah tu tak tinggi sangat berbanding tempat2 lain. Dalam rumah kitaorang air naik lebih kurang 6 inci(paras atas sikit dari buku lali) Tapi yang penatnya mengemas & mencuci rumah la..rumah penuh lumpur.Buku-buku yang letak dalam kotak kat bilik tengah tu habis rosak..baju Erfan pun ada yang kotor kena lumpur(yang duduk kat drawer bawah la..)mummy & daddy off dua hari..operasi mengemas & membasuh rumah.Macam baru masuk umah baru la pulak..penat jangan citer la..


















Saturday, April 19, 2008

Our lunch on Saturday

Udang goreng butter bercili



Ketam kukus bersama sos black pepper




Hari ni rajin sikit ke dapur. Pagi lagi dah sibuk kat kitchen. Menu lunch untuk hari ni Steam crab with black pepper sauce & butter prawn with chillies. Semalam sekolah my husband ada dinner kat one of the famous seafood area Kuala Sg Baru (Persatuan Nelayan Kuala Sg Baru @ PNK) tapi I didn't enjoy my food at all because of certain reason. First sebab tempat tu banyak kucing dan saya memang pengeli kucing & second I had to chase my Erfan here & there. Dia membuas sangat malam tadi. Memang saya la yang kenal handle dia sebab daddy sibuk dengan majlis tu kan. Sebabkan terlalu sibuk mengejar Erfan ke sana ke mari I had no pics to share you u guys,sorry sangat





Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015