Tuesday, March 11, 2008

Daging Masak Lada Bali


Merupakan my favourite resipi..Got the recipe from one of my colleague.So kali ni nak share dengan kawan-kawan kat sini.Tak tau la kenapa minggu ni kemaruk sangat nak ke dapur ha..ha..ha..


RESIPI

Bahan-bahan A

100 g cili padi (boleh dikurangkan ikut citarasa masing2)

10 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih sedikit halia

Bahan-bahan B

1/2 kg daging lembu

180 ml santan

175ml kicap manis (cap kipas udang)

Cara membuatnya
Kisar kesemua bahan A dan peramkan bersama daging yang telah dicuci bersih selama kira-kira 30 minit. Kemudian masukkan daging yang telah diperam ke dalam kuali. Masukkan santan & kicap manis. Kacau seperti membuat rendang daging. Apabila daging telah empuk,masukkan garam secukup rasa. Kacau lagi sehingga kuah daging kering. Kemudian barulah diangkat dan sedia dihidang untuk dimakan

No comments:

Post a Comment

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Tuesday, March 11, 2008

Daging Masak Lada Bali


Merupakan my favourite resipi..Got the recipe from one of my colleague.So kali ni nak share dengan kawan-kawan kat sini.Tak tau la kenapa minggu ni kemaruk sangat nak ke dapur ha..ha..ha..


RESIPI

Bahan-bahan A

100 g cili padi (boleh dikurangkan ikut citarasa masing2)

10 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih sedikit halia

Bahan-bahan B

1/2 kg daging lembu

180 ml santan

175ml kicap manis (cap kipas udang)

Cara membuatnya
Kisar kesemua bahan A dan peramkan bersama daging yang telah dicuci bersih selama kira-kira 30 minit. Kemudian masukkan daging yang telah diperam ke dalam kuali. Masukkan santan & kicap manis. Kacau seperti membuat rendang daging. Apabila daging telah empuk,masukkan garam secukup rasa. Kacau lagi sehingga kuah daging kering. Kemudian barulah diangkat dan sedia dihidang untuk dimakan

No comments:

Post a Comment

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015