Wednesday, December 17, 2008

Edriana Sakit Mata

Sebenarnye sejak 2 hari lepas dah perasan mata Edriana macam bengkak je..mula2 sebelah kanan,pastu merebak ke sebelah kiri pulak..merah menyala mata budak kecik ni.Semuanye bermula bila ada orang dah melawat Edriana last week.Anak kawan hubby tu sakit mata & masa tu mummy dah berkata dah dalam hati ni kang ada juge berjangkit dengan Edriana..nak buat macam manakan orang datang umah..takpe la malam kelmarin dah bawak pegi clinic,doc bagi eye drop untuk Edriana..sian dia..weekend ni plan nak bawak si kecik ni pegi jumpe our family paed kat Seremban..(Dr.Bee) kalau mata dia tak ok lagi la..harap2 Edriana cepat recover dari sakit mata..Masa nak discharge dari NICU hari tu paed kat situ dah inform kami,premature baby ni mudah terkena jangkitan sementara dia nak besar ni..sebabnye antibodi mereka tak macam baby yang normal so kalau boleh elakkan dari orang yang terkena selsema,batuk @ apa saje dari mendekati baby supaya virus2 tu tak merebak kat baby..tapi tu la mana yang boleh dijaga & dielakkan kitaorang sebaik mungkin akan cuba..tapi kalau dah tak dapat nak elak nak buat macam manakan..

8 comments:

  1. kesiannyer edriana...
    kak, cuba titik ngan air susu badan kak...mana tahu...coz' dulu masa batrice dlm hari pun kena sakit mata mcm edriana....dua2 belah gark....asyik kuar taik mata yg cam nanah tu....dah risau...so, ada ler kawan MIL pesan suruh letak air susu badan....alhamdulillah ok kak...

    ReplyDelete
  2. haah kak.try petua zana tu.saya pun pernah dengar org ckp camtu dulu..
    akak cikgu kt masjid tanah ek.tgh dilema ar skg sapa nk jaga anak ye?susah gak kan..tp semoga Allah permudahkan segalanya..amin

    ReplyDelete
  3. ala ciannya..kecik lg da kena skt mata.. sy xde petua nk bg..tp try la petua zana tu.. mana tau brhasil

    ReplyDelete
  4. siannya baby kena skt mata pulak.. sabarlah emy.. biasalah nak membesarkan anak2 ni.. mcm2 dugaan.. samalah cam ruzi pun.. malah mak2 yg lain.. cabaran tu nak membesarkan anak2... insya allah.. kalau jadi aunt pegi tgk baby ye? tp emy nak bawa g jumpa doc ye? x pelah, lain kali aunt buleh pegi tgk baby ye.. tunggu baby sihat dulu ye! baru puas aunt nak peluk cium!!

    ReplyDelete
  5. alahai ciian nyer baby..... dah ok lom kak...

    haah rasanya petua zana tu selalu org guna.. mak linn pun selalu suh wat gitu masa anak2 kena sakit mata...

    macam2 kan sementara baby nak membesar...

    ReplyDelete
  6. Alahai siannya baby sorang ni... hmm... susah juga yek jaga premature baby... tapi tulaa... mcm yg emy cakap...takkan kita nak halang lak org yg tak sihat melawat anak kita... hmmm..mesti serba salah dibuatnya... apa2 pun semua edriana cepat sembuh...

    ps: petua yg zana bg tu ada benarnya.. anak2 saya pun kalau sakit mata, saya sapukan air susu badan pd mata dia.. kejap je sembuh.. ni petua MIL saya laa..

    ReplyDelete
  7. x ok lg ker sakit mata edriana tu emy? ermmm... try yg mcm zana ckp tu. insyaallah boleh. akak dulu klo baby kena geget nyamuk atau luka kecik segala, akak mmg sapu dgn susu badan. alhamdulillah elok

    ReplyDelete
  8. haha... dunno about the letak susu badan thingamajingy, tapi kak emy breastfeed edriana kan? the milk has a lot of antibodies that can be passed down to the baby so insyaAllah it will build up her immunity so that she doesnt get sick so often.

    in the meantime, use the eyedrops, and if ada tahi mata ke apa, try to get it out of her eyes, can try to soak cloth in warm water and then clean the eyes with it. and when u touch her eyes, make sure ur hands are clean.

    pastu nxt time someone with an infection comes and visit, politely tell them u only want the best for ur baby, so kalau boleh no need to see the baby la... coz infections can be passed on easily.

    i hope my niece gets well soon!!!!

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Wednesday, December 17, 2008

Edriana Sakit Mata

Sebenarnye sejak 2 hari lepas dah perasan mata Edriana macam bengkak je..mula2 sebelah kanan,pastu merebak ke sebelah kiri pulak..merah menyala mata budak kecik ni.Semuanye bermula bila ada orang dah melawat Edriana last week.Anak kawan hubby tu sakit mata & masa tu mummy dah berkata dah dalam hati ni kang ada juge berjangkit dengan Edriana..nak buat macam manakan orang datang umah..takpe la malam kelmarin dah bawak pegi clinic,doc bagi eye drop untuk Edriana..sian dia..weekend ni plan nak bawak si kecik ni pegi jumpe our family paed kat Seremban..(Dr.Bee) kalau mata dia tak ok lagi la..harap2 Edriana cepat recover dari sakit mata..Masa nak discharge dari NICU hari tu paed kat situ dah inform kami,premature baby ni mudah terkena jangkitan sementara dia nak besar ni..sebabnye antibodi mereka tak macam baby yang normal so kalau boleh elakkan dari orang yang terkena selsema,batuk @ apa saje dari mendekati baby supaya virus2 tu tak merebak kat baby..tapi tu la mana yang boleh dijaga & dielakkan kitaorang sebaik mungkin akan cuba..tapi kalau dah tak dapat nak elak nak buat macam manakan..

8 comments:

  1. kesiannyer edriana...
    kak, cuba titik ngan air susu badan kak...mana tahu...coz' dulu masa batrice dlm hari pun kena sakit mata mcm edriana....dua2 belah gark....asyik kuar taik mata yg cam nanah tu....dah risau...so, ada ler kawan MIL pesan suruh letak air susu badan....alhamdulillah ok kak...

    ReplyDelete
  2. haah kak.try petua zana tu.saya pun pernah dengar org ckp camtu dulu..
    akak cikgu kt masjid tanah ek.tgh dilema ar skg sapa nk jaga anak ye?susah gak kan..tp semoga Allah permudahkan segalanya..amin

    ReplyDelete
  3. ala ciannya..kecik lg da kena skt mata.. sy xde petua nk bg..tp try la petua zana tu.. mana tau brhasil

    ReplyDelete
  4. siannya baby kena skt mata pulak.. sabarlah emy.. biasalah nak membesarkan anak2 ni.. mcm2 dugaan.. samalah cam ruzi pun.. malah mak2 yg lain.. cabaran tu nak membesarkan anak2... insya allah.. kalau jadi aunt pegi tgk baby ye? tp emy nak bawa g jumpa doc ye? x pelah, lain kali aunt buleh pegi tgk baby ye.. tunggu baby sihat dulu ye! baru puas aunt nak peluk cium!!

    ReplyDelete
  5. alahai ciian nyer baby..... dah ok lom kak...

    haah rasanya petua zana tu selalu org guna.. mak linn pun selalu suh wat gitu masa anak2 kena sakit mata...

    macam2 kan sementara baby nak membesar...

    ReplyDelete
  6. Alahai siannya baby sorang ni... hmm... susah juga yek jaga premature baby... tapi tulaa... mcm yg emy cakap...takkan kita nak halang lak org yg tak sihat melawat anak kita... hmmm..mesti serba salah dibuatnya... apa2 pun semua edriana cepat sembuh...

    ps: petua yg zana bg tu ada benarnya.. anak2 saya pun kalau sakit mata, saya sapukan air susu badan pd mata dia.. kejap je sembuh.. ni petua MIL saya laa..

    ReplyDelete
  7. x ok lg ker sakit mata edriana tu emy? ermmm... try yg mcm zana ckp tu. insyaallah boleh. akak dulu klo baby kena geget nyamuk atau luka kecik segala, akak mmg sapu dgn susu badan. alhamdulillah elok

    ReplyDelete
  8. haha... dunno about the letak susu badan thingamajingy, tapi kak emy breastfeed edriana kan? the milk has a lot of antibodies that can be passed down to the baby so insyaAllah it will build up her immunity so that she doesnt get sick so often.

    in the meantime, use the eyedrops, and if ada tahi mata ke apa, try to get it out of her eyes, can try to soak cloth in warm water and then clean the eyes with it. and when u touch her eyes, make sure ur hands are clean.

    pastu nxt time someone with an infection comes and visit, politely tell them u only want the best for ur baby, so kalau boleh no need to see the baby la... coz infections can be passed on easily.

    i hope my niece gets well soon!!!!

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015