Tuesday, December 16, 2008

Misi yang masih belum terlaksana...






Tinggal beberapa hari je lagi kita semua nak melangkah ke tahun baru...dah kita bakal meninggalkan tahun 2008 ni dalam lipatan kenangan masing2. Sebelum melangkah ke tahun baru sebenarnye saya ada beberapa misi yang ingin saya selesaikan..insyallah.




Misi besar & yang paling utama nak stop kan my eldest son tu dah membotol..since next year Ezhan dah nak masuk standard 1,kalau boleh mummy nak stop Ez dari minum susu menggunakan botol susu..walaupun sekarang dia sebenarnye membotol waktu2 tertentu je tapi mummy nak Ez start menyusu menggunakan mug je..tapi tak tau macam mana. Dah pujuk tapi tak jalan..takkan la nak gunakan kekerasan lak kan..nanti zalim benar pulak bunyinye..tapi insyallah mummy akan usahakan misi ini hingga berjaya.




Misi yang kedua nak toilet train Erfan.Hai ni misi yang paling la mencabar kesabaranku.. ;p. Masa abang dia dulu masuk je age 2 tahun dah stop pakai diaper. Erfan sekarang ni dah 2 tahun sebulan so mummy tengah toilet train itu budak.Selalunye mummy pesan kat Erfan,kalau nak kencing cakap ok & most of the time bila dah terkencing baru dia cakap..macam mana ni!!! Harapnye Erfan will learn slowly how not to use diaper anymore..


Misi yang ketiga nak turunkan berat badan. Misi ni dah half way berjalan.Mummy bertambah excited & termotivasi lagi bila ramai kawan2 yang datang tengok Edriana baru2 ni kata "Eh..kau dah kurus la..." Wah!!Ni yang buatkan mummy berkobar2 ni..Saya amalkan healthy food everyday..makan nasi sikit je..malam mesti make sure makan before 8.Harap2 berjaya la kali ni..nak melangkah ke tahun baru & start keje semula dengan penampilan yang baru..insyallah..




Stop cite pasal misi2 tu semua..sekarang ni saya nak share satu masalah yang sedang bermain2 di kepala saya lately ni. Bila mummy start keje semula sapa nak jaga Edriana??? Nak hantar nursery ke?Cari maid?Hantar rumah babysitter???Alamak macam mana ni? Daddy tak mahu ambik maid sebab daddy kata takde privacy mana nak diletakkan kalau ambik maid nanti..rumah kami bukan la rumah banglo..Lagi pun kitaorang kan cikgu so keje half day petang dah ada rumah..kami sama2 rasa berat hati nak hantar Edriana ke nursery (playschool yang Erfan pegi pun ada nursery) sebab Edriana kecik lagi.Kalau Edriana macam baby biasa takde masalah rasanya tapi Edriana premature baby..penjagaannye pun cerewet sikit,berbeza dengan baby2 biasa yang lain. Kat area rumah saya susah nak cari babysitter.Bila macam ni saya rasa nak ambik cuti tanpa gaji je..tapi boleh ker??nanti bulan2 sapa nak bagi saya duit..tak dapat la saya nak bershopping macam selalu..dan yang paling utama sapa nak bayarkan ansuran kereta saya & ansuran loan rumah kat Seremban yang dah nak start potong next year tu..
Semoga Allah mempermudahkan segalanye..dan memberikan kami jalan yang terbaik untuk mengatasi semua masalah ini..








5 comments:

  1. wah wah emy..byknya misi.....

    hmmm... cakap pasal minum botol... Rafiq saya pun still minum botol..(tapi umur dia baru 4thn)..cuma saya rasa patutnya dah stop...sebab haziq dulu umur 2thn 1/2 dah stop minum botol & diapers, lain hal dgn adiknya... mlm still pakai diapers masa tido.... kalau tak, confirm terbabas...

    Taufiq ni kira sebaya dgn erfan la... 2thn++ kan.... saya pun ada plan nak toilet train Taufiq next year... harap2 blh laa.... sama2lah kita menjalankan misii kita yek...

    ReplyDelete
  2. hai emy..lama x jenguk fp awk kan.. x tau plak awk pon da start blogging..

    emy da deliver pon ek..dpt bb girl lg..congrats yer..

    byknya misi emi.. tp yg satu tu sama la kita..misi nk turunkan berat bdn..tp cam pyh jer... x mkn pon bdn cam2 gak.. tu yg lg tensen tu..

    ReplyDelete
  3. wah byk misi akak....paling best misi menguruskan badan tu...semoga berjaya kak yeak.....

    bile baru pas bersalin tu laa cabaran kite kan kak.....nak slim balik n nak anta anak kat mane bile dah start keje lik......kene cari yg betul2 baik...sebab dah mcm2 kes skrang nie.....

    ape pun semoga misi akak berjaye!!!

    ReplyDelete
  4. akak, yong pun tgh berura2 nak train chem tak pakai diapers. tggu cuti semester ni lah..

    ReplyDelete
  5. akak pun risau jugak klo nk letak anak yg premature kt nursery. emy. klo ssh sgt emy amek lah cuti. duit boleh carik emy, tp anak ni anugerah tuhan yg plg bernilai. tp akak suggest emy buat solat istiqoroh + solat hajat. insyaallah akan dpt petunjuk. akak pon dulu buat camtu jugak sblm benti keja : )

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Tuesday, December 16, 2008

Misi yang masih belum terlaksana...






Tinggal beberapa hari je lagi kita semua nak melangkah ke tahun baru...dah kita bakal meninggalkan tahun 2008 ni dalam lipatan kenangan masing2. Sebelum melangkah ke tahun baru sebenarnye saya ada beberapa misi yang ingin saya selesaikan..insyallah.




Misi besar & yang paling utama nak stop kan my eldest son tu dah membotol..since next year Ezhan dah nak masuk standard 1,kalau boleh mummy nak stop Ez dari minum susu menggunakan botol susu..walaupun sekarang dia sebenarnye membotol waktu2 tertentu je tapi mummy nak Ez start menyusu menggunakan mug je..tapi tak tau macam mana. Dah pujuk tapi tak jalan..takkan la nak gunakan kekerasan lak kan..nanti zalim benar pulak bunyinye..tapi insyallah mummy akan usahakan misi ini hingga berjaya.




Misi yang kedua nak toilet train Erfan.Hai ni misi yang paling la mencabar kesabaranku.. ;p. Masa abang dia dulu masuk je age 2 tahun dah stop pakai diaper. Erfan sekarang ni dah 2 tahun sebulan so mummy tengah toilet train itu budak.Selalunye mummy pesan kat Erfan,kalau nak kencing cakap ok & most of the time bila dah terkencing baru dia cakap..macam mana ni!!! Harapnye Erfan will learn slowly how not to use diaper anymore..


Misi yang ketiga nak turunkan berat badan. Misi ni dah half way berjalan.Mummy bertambah excited & termotivasi lagi bila ramai kawan2 yang datang tengok Edriana baru2 ni kata "Eh..kau dah kurus la..." Wah!!Ni yang buatkan mummy berkobar2 ni..Saya amalkan healthy food everyday..makan nasi sikit je..malam mesti make sure makan before 8.Harap2 berjaya la kali ni..nak melangkah ke tahun baru & start keje semula dengan penampilan yang baru..insyallah..




Stop cite pasal misi2 tu semua..sekarang ni saya nak share satu masalah yang sedang bermain2 di kepala saya lately ni. Bila mummy start keje semula sapa nak jaga Edriana??? Nak hantar nursery ke?Cari maid?Hantar rumah babysitter???Alamak macam mana ni? Daddy tak mahu ambik maid sebab daddy kata takde privacy mana nak diletakkan kalau ambik maid nanti..rumah kami bukan la rumah banglo..Lagi pun kitaorang kan cikgu so keje half day petang dah ada rumah..kami sama2 rasa berat hati nak hantar Edriana ke nursery (playschool yang Erfan pegi pun ada nursery) sebab Edriana kecik lagi.Kalau Edriana macam baby biasa takde masalah rasanya tapi Edriana premature baby..penjagaannye pun cerewet sikit,berbeza dengan baby2 biasa yang lain. Kat area rumah saya susah nak cari babysitter.Bila macam ni saya rasa nak ambik cuti tanpa gaji je..tapi boleh ker??nanti bulan2 sapa nak bagi saya duit..tak dapat la saya nak bershopping macam selalu..dan yang paling utama sapa nak bayarkan ansuran kereta saya & ansuran loan rumah kat Seremban yang dah nak start potong next year tu..
Semoga Allah mempermudahkan segalanye..dan memberikan kami jalan yang terbaik untuk mengatasi semua masalah ini..








5 comments:

  1. wah wah emy..byknya misi.....

    hmmm... cakap pasal minum botol... Rafiq saya pun still minum botol..(tapi umur dia baru 4thn)..cuma saya rasa patutnya dah stop...sebab haziq dulu umur 2thn 1/2 dah stop minum botol & diapers, lain hal dgn adiknya... mlm still pakai diapers masa tido.... kalau tak, confirm terbabas...

    Taufiq ni kira sebaya dgn erfan la... 2thn++ kan.... saya pun ada plan nak toilet train Taufiq next year... harap2 blh laa.... sama2lah kita menjalankan misii kita yek...

    ReplyDelete
  2. hai emy..lama x jenguk fp awk kan.. x tau plak awk pon da start blogging..

    emy da deliver pon ek..dpt bb girl lg..congrats yer..

    byknya misi emi.. tp yg satu tu sama la kita..misi nk turunkan berat bdn..tp cam pyh jer... x mkn pon bdn cam2 gak.. tu yg lg tensen tu..

    ReplyDelete
  3. wah byk misi akak....paling best misi menguruskan badan tu...semoga berjaya kak yeak.....

    bile baru pas bersalin tu laa cabaran kite kan kak.....nak slim balik n nak anta anak kat mane bile dah start keje lik......kene cari yg betul2 baik...sebab dah mcm2 kes skrang nie.....

    ape pun semoga misi akak berjaye!!!

    ReplyDelete
  4. akak, yong pun tgh berura2 nak train chem tak pakai diapers. tggu cuti semester ni lah..

    ReplyDelete
  5. akak pun risau jugak klo nk letak anak yg premature kt nursery. emy. klo ssh sgt emy amek lah cuti. duit boleh carik emy, tp anak ni anugerah tuhan yg plg bernilai. tp akak suggest emy buat solat istiqoroh + solat hajat. insyaallah akan dpt petunjuk. akak pon dulu buat camtu jugak sblm benti keja : )

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015