Tuesday, December 23, 2008

Penangan Edriana




Tak dapat nak citer banyak2 kat sini..keadaan kureng mengizinkan..ni semua penangan Edriana..so let the pictures tell the story ok..I'm praying very hard & hope to recover as soon as possible..btw saya dah hantar my 2 boys balik Seremban takut berjangkit kat diaorang pulak...lagi la kesian nanti..


KENAPA PAKAI SUNGLASSES KAT DALAM UMAH NI????



NI LAH SEBABNYE.LU PIKIR LA SENDIRI!!Kuang..kuang..kuang
(Pinjam ayat Nabil jap)

Friday, December 19, 2008

KEMBALI KE SEKOLAH (Part 1)

Tinggal beberapa hari je lagi dah nak mula sekolah balik kan..pada mereka yang ada anak yang dah mula bersekolah sure time ni tengah sibuk buat preparation kan..untuk saya next year my eldest son akan melangkah ke tahun 1. Kalau sebelum ni dah 4 tahun Ezhan ke playschool & preschool bermula tahun depan start sekolah betul. So preparation nye pun berbeza la kan..kat Melaka ni pagi budak2 dia pegi sekolah biasa petang pulak pegi sekolah agama. Memang full la masa Ez tahun depan tak merasa dah nak melepak2 depan tv tengok cartoon..


Cerita tentang persiapan nak masuk sekolah baru2 ni kitaorang dah pegi beli la uniform Ez..3 pasang untuk sekolah pagi & 2 pasang baju melayu berserta kain sampin untuk sekolah agama..melayang rm220 untuk kesemua tu & tu belum masuk kasut sekolah,beg,buku tulis & yuran..mula la saya terfikir macam mana la kalau orang yang ada anak ramai untuk ke sekolah tu kan mesti lagi besar belanjanye..tapi takpe la kan untuk anak2 kita juge kan..
Masa balik rumah kitaorang suruh la ez try kot2 tak selesa boleh la pegi tukar dan masa tu juge ada sorang lagi budak kecik yang sibuk nak mencuba!! Ha..ha..ha.. siap bukak baju dia dah suruh mummy sarungkan uniform ez tu kat dia pulak..biar pun besar gedebus dia pakai tapi dia puas hati..hai ni nanti masa cari beg & kasut ez sure kena beli juge untuk budak kecik ni.. Aksi membuka baju

Kemudian test pulak baju abang

Ni pulak aksi budak kecik yang tembam ni bila tengok citer TOM TOM BAK..dia akan jadikan coffee table mummy sebagai pentas untuk beraksi..sabar je la..




1.Gambar yang mula2 ni baru nak start buat persembahan la konon2nye...
2.Sebelah tu pulak..Erfan in action..sedang menari2
3.Dah yang last tu setelah selesai & lagu pun dah habis..

MY PRECIOUS FAMILY








Pyzam Family Sticker Toy

Get your own Family Sticker Maker & MySpace Layouts.






p/s Edriana dah semakin sembuh dari sakit mata tapi still ada slightly merah kat mata dia..apa2 pun terima kasih daun keladi pada semua yang sudi berkongsi petua tu memang mujarab..alhamdulillah..terutamanye pada Zana ye..thanks again.. =)

To aunty Shasha..thanks alot for the advice. Edriana says "when are u coming to visit me yeah!!"




Mula-mula tu dia kiss Edriana...
Pastu tengok apa yang cuba Erfan lakukan....






Wednesday, December 17, 2008

Edriana Sakit Mata

Sebenarnye sejak 2 hari lepas dah perasan mata Edriana macam bengkak je..mula2 sebelah kanan,pastu merebak ke sebelah kiri pulak..merah menyala mata budak kecik ni.Semuanye bermula bila ada orang dah melawat Edriana last week.Anak kawan hubby tu sakit mata & masa tu mummy dah berkata dah dalam hati ni kang ada juge berjangkit dengan Edriana..nak buat macam manakan orang datang umah..takpe la malam kelmarin dah bawak pegi clinic,doc bagi eye drop untuk Edriana..sian dia..weekend ni plan nak bawak si kecik ni pegi jumpe our family paed kat Seremban..(Dr.Bee) kalau mata dia tak ok lagi la..harap2 Edriana cepat recover dari sakit mata..Masa nak discharge dari NICU hari tu paed kat situ dah inform kami,premature baby ni mudah terkena jangkitan sementara dia nak besar ni..sebabnye antibodi mereka tak macam baby yang normal so kalau boleh elakkan dari orang yang terkena selsema,batuk @ apa saje dari mendekati baby supaya virus2 tu tak merebak kat baby..tapi tu la mana yang boleh dijaga & dielakkan kitaorang sebaik mungkin akan cuba..tapi kalau dah tak dapat nak elak nak buat macam manakan..

Tuesday, December 16, 2008

Misi yang masih belum terlaksana...






Tinggal beberapa hari je lagi kita semua nak melangkah ke tahun baru...dah kita bakal meninggalkan tahun 2008 ni dalam lipatan kenangan masing2. Sebelum melangkah ke tahun baru sebenarnye saya ada beberapa misi yang ingin saya selesaikan..insyallah.




Misi besar & yang paling utama nak stop kan my eldest son tu dah membotol..since next year Ezhan dah nak masuk standard 1,kalau boleh mummy nak stop Ez dari minum susu menggunakan botol susu..walaupun sekarang dia sebenarnye membotol waktu2 tertentu je tapi mummy nak Ez start menyusu menggunakan mug je..tapi tak tau macam mana. Dah pujuk tapi tak jalan..takkan la nak gunakan kekerasan lak kan..nanti zalim benar pulak bunyinye..tapi insyallah mummy akan usahakan misi ini hingga berjaya.




Misi yang kedua nak toilet train Erfan.Hai ni misi yang paling la mencabar kesabaranku.. ;p. Masa abang dia dulu masuk je age 2 tahun dah stop pakai diaper. Erfan sekarang ni dah 2 tahun sebulan so mummy tengah toilet train itu budak.Selalunye mummy pesan kat Erfan,kalau nak kencing cakap ok & most of the time bila dah terkencing baru dia cakap..macam mana ni!!! Harapnye Erfan will learn slowly how not to use diaper anymore..


Misi yang ketiga nak turunkan berat badan. Misi ni dah half way berjalan.Mummy bertambah excited & termotivasi lagi bila ramai kawan2 yang datang tengok Edriana baru2 ni kata "Eh..kau dah kurus la..." Wah!!Ni yang buatkan mummy berkobar2 ni..Saya amalkan healthy food everyday..makan nasi sikit je..malam mesti make sure makan before 8.Harap2 berjaya la kali ni..nak melangkah ke tahun baru & start keje semula dengan penampilan yang baru..insyallah..




Stop cite pasal misi2 tu semua..sekarang ni saya nak share satu masalah yang sedang bermain2 di kepala saya lately ni. Bila mummy start keje semula sapa nak jaga Edriana??? Nak hantar nursery ke?Cari maid?Hantar rumah babysitter???Alamak macam mana ni? Daddy tak mahu ambik maid sebab daddy kata takde privacy mana nak diletakkan kalau ambik maid nanti..rumah kami bukan la rumah banglo..Lagi pun kitaorang kan cikgu so keje half day petang dah ada rumah..kami sama2 rasa berat hati nak hantar Edriana ke nursery (playschool yang Erfan pegi pun ada nursery) sebab Edriana kecik lagi.Kalau Edriana macam baby biasa takde masalah rasanya tapi Edriana premature baby..penjagaannye pun cerewet sikit,berbeza dengan baby2 biasa yang lain. Kat area rumah saya susah nak cari babysitter.Bila macam ni saya rasa nak ambik cuti tanpa gaji je..tapi boleh ker??nanti bulan2 sapa nak bagi saya duit..tak dapat la saya nak bershopping macam selalu..dan yang paling utama sapa nak bayarkan ansuran kereta saya & ansuran loan rumah kat Seremban yang dah nak start potong next year tu..
Semoga Allah mempermudahkan segalanye..dan memberikan kami jalan yang terbaik untuk mengatasi semua masalah ini..








Saturday, December 13, 2008

Exam Day 2

Semalam ada exam kat Melaka..pegi awal sikit around 11 dari umah..exam start pukul 3 ptg. Memandangkan Mr.Hubby nak hantar & boys berdua pun ada(Edriana dah dikena pos ke Seremban) so kitaorang lunch dulu..lepas hubby solat Jumaat dia terus hantar kita ke IPPM. So kita tunggu je la kat situ boleh la juge revise for the last time kan...hubby bawak the 2 boys pegi Zoo.Masa dia datang ambik around 5.30 ptg tu Erfan dah tergolek kat seat belakang kepenatan...rupa2nye budak kecik itu didera oleh daddynye suruh berjalan masa kat dalam Zoo..sian si tembam mummy ni...he..he.. Esok pagi ada 1 lagi paper(last..pasni MERDEKA!!!) tak tau la kemana pulak hubby nak bawak berdua tu nanti..











Thursday, December 11, 2008

BORINGnye....


Argh....boringnye!!!!!
Kenapa BORING??? Sebab petang esok ada exam & masih banyak chapter lagi yang belum habis cover!!! Dah baca beberapa round module INTRODUCTION TO LINGUISTIC tu tapi masih ada beberapa chapter yang tak berapa nak ingat isi kandungannye...macam mana ni!! Adoi..tensionnye...apa nak jawab esok ni..ish..ish..harap-harap boleh jawab la esok..tak la repeat paper ni..dah la bosan isi kandungannye..tak sanggup nak hadap lagi sem depan..apa-apa pun YAKIN BOLEH je lah ye...

Ini lah module yang mendera jiwa ku semester ini...hu..hu..

Dan ini salah satu page yang paling susah nak ingat isinye...
* PALING TENSION BILE HUSBAND TAK SUPPORTIVE LANGSUNG MALAM NI..SIAP BEBEL2 LAK....
Bila nampak kita pegang hp dia akan kata
" Kata tak hafal lagi kenapa main sms..baca la modul tu..anak2 biar abang jaga"
Masalahnye dibiarkan anak2 buka channel cartoon dengan volume yang kuat..sambil baca modul telinga ni dengan jelas sekali dapat dengar lagu TOM TOM BAK(walaupun dah duduk dalam bilik & pintu ditutup)!!! Dan penyudahnye kita pun tutup modul & surf internet kejap sesambil baca emel & update blog..KUANG!!KUANG!!KUANG!! Sebelum kantoi dengan Mr.Hubby,kita nak tutup laptop dulu ye nak baca modul semula..
HARAP-HARAP SAYA DAPAT A UNTUK PAPER NI..



Wednesday, December 10, 2008

ROP completed

Hari ni bawak Edriana pegi hospital..ada 2nd appoinment dengan specialist di Eye clinic..Edriana kena buat ROP..(normal procedure untuk premature baby) so result nye alhamdulillah..mata Edriana(both side) matang..no more visiit to the Eye clinic..masa tunggu turn tu sempat juge tengok baby2 premature yang lain..ada 1 baby tu yang dah berusia 3 months ++ weight dia masa lahir 1kg je..tapi sekarang dia dah 4.7kg..chubby sangat.Harap-harap Edriana pun akan membesar dengan sihat lepas ni ye..insyallah.Btw last 2 days bawak Edriana pegi jumpe Paed kat Seremban masa tu timbang weight Edriana 2.2kg. Harapnya itu satu perkembangan yang positif ye sayang...buat masa sekarang pakai baju Newborn pun besar lagi,still kena lipat kat lengan & seluar ;p

Tuesday, December 9, 2008

ALHAMDULILLAH


Alhamdulillah..mummy's little girl finally was discharged from the NICU after staying there for 36days..Hopefully little Edriana will always stay in a good health,insyallah..

Tuesday, December 23, 2008

Penangan Edriana




Tak dapat nak citer banyak2 kat sini..keadaan kureng mengizinkan..ni semua penangan Edriana..so let the pictures tell the story ok..I'm praying very hard & hope to recover as soon as possible..btw saya dah hantar my 2 boys balik Seremban takut berjangkit kat diaorang pulak...lagi la kesian nanti..


KENAPA PAKAI SUNGLASSES KAT DALAM UMAH NI????



NI LAH SEBABNYE.LU PIKIR LA SENDIRI!!Kuang..kuang..kuang
(Pinjam ayat Nabil jap)

Friday, December 19, 2008

KEMBALI KE SEKOLAH (Part 1)

Tinggal beberapa hari je lagi dah nak mula sekolah balik kan..pada mereka yang ada anak yang dah mula bersekolah sure time ni tengah sibuk buat preparation kan..untuk saya next year my eldest son akan melangkah ke tahun 1. Kalau sebelum ni dah 4 tahun Ezhan ke playschool & preschool bermula tahun depan start sekolah betul. So preparation nye pun berbeza la kan..kat Melaka ni pagi budak2 dia pegi sekolah biasa petang pulak pegi sekolah agama. Memang full la masa Ez tahun depan tak merasa dah nak melepak2 depan tv tengok cartoon..


Cerita tentang persiapan nak masuk sekolah baru2 ni kitaorang dah pegi beli la uniform Ez..3 pasang untuk sekolah pagi & 2 pasang baju melayu berserta kain sampin untuk sekolah agama..melayang rm220 untuk kesemua tu & tu belum masuk kasut sekolah,beg,buku tulis & yuran..mula la saya terfikir macam mana la kalau orang yang ada anak ramai untuk ke sekolah tu kan mesti lagi besar belanjanye..tapi takpe la kan untuk anak2 kita juge kan..
Masa balik rumah kitaorang suruh la ez try kot2 tak selesa boleh la pegi tukar dan masa tu juge ada sorang lagi budak kecik yang sibuk nak mencuba!! Ha..ha..ha.. siap bukak baju dia dah suruh mummy sarungkan uniform ez tu kat dia pulak..biar pun besar gedebus dia pakai tapi dia puas hati..hai ni nanti masa cari beg & kasut ez sure kena beli juge untuk budak kecik ni.. Aksi membuka baju

Kemudian test pulak baju abang

Ni pulak aksi budak kecik yang tembam ni bila tengok citer TOM TOM BAK..dia akan jadikan coffee table mummy sebagai pentas untuk beraksi..sabar je la..




1.Gambar yang mula2 ni baru nak start buat persembahan la konon2nye...
2.Sebelah tu pulak..Erfan in action..sedang menari2
3.Dah yang last tu setelah selesai & lagu pun dah habis..

MY PRECIOUS FAMILY








Pyzam Family Sticker Toy

Get your own Family Sticker Maker & MySpace Layouts.






p/s Edriana dah semakin sembuh dari sakit mata tapi still ada slightly merah kat mata dia..apa2 pun terima kasih daun keladi pada semua yang sudi berkongsi petua tu memang mujarab..alhamdulillah..terutamanye pada Zana ye..thanks again.. =)

To aunty Shasha..thanks alot for the advice. Edriana says "when are u coming to visit me yeah!!"




Mula-mula tu dia kiss Edriana...
Pastu tengok apa yang cuba Erfan lakukan....






Wednesday, December 17, 2008

Edriana Sakit Mata

Sebenarnye sejak 2 hari lepas dah perasan mata Edriana macam bengkak je..mula2 sebelah kanan,pastu merebak ke sebelah kiri pulak..merah menyala mata budak kecik ni.Semuanye bermula bila ada orang dah melawat Edriana last week.Anak kawan hubby tu sakit mata & masa tu mummy dah berkata dah dalam hati ni kang ada juge berjangkit dengan Edriana..nak buat macam manakan orang datang umah..takpe la malam kelmarin dah bawak pegi clinic,doc bagi eye drop untuk Edriana..sian dia..weekend ni plan nak bawak si kecik ni pegi jumpe our family paed kat Seremban..(Dr.Bee) kalau mata dia tak ok lagi la..harap2 Edriana cepat recover dari sakit mata..Masa nak discharge dari NICU hari tu paed kat situ dah inform kami,premature baby ni mudah terkena jangkitan sementara dia nak besar ni..sebabnye antibodi mereka tak macam baby yang normal so kalau boleh elakkan dari orang yang terkena selsema,batuk @ apa saje dari mendekati baby supaya virus2 tu tak merebak kat baby..tapi tu la mana yang boleh dijaga & dielakkan kitaorang sebaik mungkin akan cuba..tapi kalau dah tak dapat nak elak nak buat macam manakan..

Tuesday, December 16, 2008

Misi yang masih belum terlaksana...






Tinggal beberapa hari je lagi kita semua nak melangkah ke tahun baru...dah kita bakal meninggalkan tahun 2008 ni dalam lipatan kenangan masing2. Sebelum melangkah ke tahun baru sebenarnye saya ada beberapa misi yang ingin saya selesaikan..insyallah.




Misi besar & yang paling utama nak stop kan my eldest son tu dah membotol..since next year Ezhan dah nak masuk standard 1,kalau boleh mummy nak stop Ez dari minum susu menggunakan botol susu..walaupun sekarang dia sebenarnye membotol waktu2 tertentu je tapi mummy nak Ez start menyusu menggunakan mug je..tapi tak tau macam mana. Dah pujuk tapi tak jalan..takkan la nak gunakan kekerasan lak kan..nanti zalim benar pulak bunyinye..tapi insyallah mummy akan usahakan misi ini hingga berjaya.




Misi yang kedua nak toilet train Erfan.Hai ni misi yang paling la mencabar kesabaranku.. ;p. Masa abang dia dulu masuk je age 2 tahun dah stop pakai diaper. Erfan sekarang ni dah 2 tahun sebulan so mummy tengah toilet train itu budak.Selalunye mummy pesan kat Erfan,kalau nak kencing cakap ok & most of the time bila dah terkencing baru dia cakap..macam mana ni!!! Harapnye Erfan will learn slowly how not to use diaper anymore..


Misi yang ketiga nak turunkan berat badan. Misi ni dah half way berjalan.Mummy bertambah excited & termotivasi lagi bila ramai kawan2 yang datang tengok Edriana baru2 ni kata "Eh..kau dah kurus la..." Wah!!Ni yang buatkan mummy berkobar2 ni..Saya amalkan healthy food everyday..makan nasi sikit je..malam mesti make sure makan before 8.Harap2 berjaya la kali ni..nak melangkah ke tahun baru & start keje semula dengan penampilan yang baru..insyallah..




Stop cite pasal misi2 tu semua..sekarang ni saya nak share satu masalah yang sedang bermain2 di kepala saya lately ni. Bila mummy start keje semula sapa nak jaga Edriana??? Nak hantar nursery ke?Cari maid?Hantar rumah babysitter???Alamak macam mana ni? Daddy tak mahu ambik maid sebab daddy kata takde privacy mana nak diletakkan kalau ambik maid nanti..rumah kami bukan la rumah banglo..Lagi pun kitaorang kan cikgu so keje half day petang dah ada rumah..kami sama2 rasa berat hati nak hantar Edriana ke nursery (playschool yang Erfan pegi pun ada nursery) sebab Edriana kecik lagi.Kalau Edriana macam baby biasa takde masalah rasanya tapi Edriana premature baby..penjagaannye pun cerewet sikit,berbeza dengan baby2 biasa yang lain. Kat area rumah saya susah nak cari babysitter.Bila macam ni saya rasa nak ambik cuti tanpa gaji je..tapi boleh ker??nanti bulan2 sapa nak bagi saya duit..tak dapat la saya nak bershopping macam selalu..dan yang paling utama sapa nak bayarkan ansuran kereta saya & ansuran loan rumah kat Seremban yang dah nak start potong next year tu..
Semoga Allah mempermudahkan segalanye..dan memberikan kami jalan yang terbaik untuk mengatasi semua masalah ini..








Saturday, December 13, 2008

Exam Day 2

Semalam ada exam kat Melaka..pegi awal sikit around 11 dari umah..exam start pukul 3 ptg. Memandangkan Mr.Hubby nak hantar & boys berdua pun ada(Edriana dah dikena pos ke Seremban) so kitaorang lunch dulu..lepas hubby solat Jumaat dia terus hantar kita ke IPPM. So kita tunggu je la kat situ boleh la juge revise for the last time kan...hubby bawak the 2 boys pegi Zoo.Masa dia datang ambik around 5.30 ptg tu Erfan dah tergolek kat seat belakang kepenatan...rupa2nye budak kecik itu didera oleh daddynye suruh berjalan masa kat dalam Zoo..sian si tembam mummy ni...he..he.. Esok pagi ada 1 lagi paper(last..pasni MERDEKA!!!) tak tau la kemana pulak hubby nak bawak berdua tu nanti..











Thursday, December 11, 2008

BORINGnye....


Argh....boringnye!!!!!
Kenapa BORING??? Sebab petang esok ada exam & masih banyak chapter lagi yang belum habis cover!!! Dah baca beberapa round module INTRODUCTION TO LINGUISTIC tu tapi masih ada beberapa chapter yang tak berapa nak ingat isi kandungannye...macam mana ni!! Adoi..tensionnye...apa nak jawab esok ni..ish..ish..harap-harap boleh jawab la esok..tak la repeat paper ni..dah la bosan isi kandungannye..tak sanggup nak hadap lagi sem depan..apa-apa pun YAKIN BOLEH je lah ye...

Ini lah module yang mendera jiwa ku semester ini...hu..hu..

Dan ini salah satu page yang paling susah nak ingat isinye...
* PALING TENSION BILE HUSBAND TAK SUPPORTIVE LANGSUNG MALAM NI..SIAP BEBEL2 LAK....
Bila nampak kita pegang hp dia akan kata
" Kata tak hafal lagi kenapa main sms..baca la modul tu..anak2 biar abang jaga"
Masalahnye dibiarkan anak2 buka channel cartoon dengan volume yang kuat..sambil baca modul telinga ni dengan jelas sekali dapat dengar lagu TOM TOM BAK(walaupun dah duduk dalam bilik & pintu ditutup)!!! Dan penyudahnye kita pun tutup modul & surf internet kejap sesambil baca emel & update blog..KUANG!!KUANG!!KUANG!! Sebelum kantoi dengan Mr.Hubby,kita nak tutup laptop dulu ye nak baca modul semula..
HARAP-HARAP SAYA DAPAT A UNTUK PAPER NI..



Wednesday, December 10, 2008

ROP completed

Hari ni bawak Edriana pegi hospital..ada 2nd appoinment dengan specialist di Eye clinic..Edriana kena buat ROP..(normal procedure untuk premature baby) so result nye alhamdulillah..mata Edriana(both side) matang..no more visiit to the Eye clinic..masa tunggu turn tu sempat juge tengok baby2 premature yang lain..ada 1 baby tu yang dah berusia 3 months ++ weight dia masa lahir 1kg je..tapi sekarang dia dah 4.7kg..chubby sangat.Harap-harap Edriana pun akan membesar dengan sihat lepas ni ye..insyallah.Btw last 2 days bawak Edriana pegi jumpe Paed kat Seremban masa tu timbang weight Edriana 2.2kg. Harapnya itu satu perkembangan yang positif ye sayang...buat masa sekarang pakai baju Newborn pun besar lagi,still kena lipat kat lengan & seluar ;p

Tuesday, December 9, 2008

ALHAMDULILLAH


Alhamdulillah..mummy's little girl finally was discharged from the NICU after staying there for 36days..Hopefully little Edriana will always stay in a good health,insyallah..
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015