Tuesday, January 13, 2009

Siannye dia...

Ni nak citer sikit pasal anak bujang saya yang sorang tu..Ezhan kan dah masuk standard 1 this year..last week kita minggu pertama dia bersekolah betul la kan..pagi sekolah biasa,petang pulak(Isnin-Rabu) sekolah agama. Kalau saya tengok sendiri jadual dia memang padat..dan memenatkan.Tapi nak buat macam mana kan..semua kawan2 dia pun macam tu juge. Balik sekolah agama lebih kurang pukul 6.30 tu dah sampai umah,daddy dia bagi chance main basikal jap..malam pukul 7.45 gi ngaji sampai pukul 8.30 pastu duduk2 kejap sambung buat homework(kalau adala..) Tadi masa dia tengah bersiap2 nak pegi sekolah agama..saya pulak goreng kan sausage untuk dia..(ez memang tak makan nasi masa lunch time) tetiba je saya dengan bunyi esakan dari dalam bilik..bila saya panggil Ez & tanya kenapa??(masa tu kitaorang berdua je kat umah,daddy belum sampai lagi & erfan still kat nursery) pastu saya dengan makin kuat esakan tu..(bunyi orang menangis..)saya pun tutup api dapur angkat sausage masuk ke dalam bilik dia..saya tengok dia tu tengah pakai baju sambil menangis..mula2 saya geram & panas hati tengok dia menangis tetiba yang tak semena2 tu pastu bila tanya kenapa? kenapa? banyak2 kali baru dia cakap..Ez penat la pagi pegi sekolah petang pun pegi sekolah..penat tau..mummy ni tak faham la orang penat!! Alamak..sedihnye saya dengar..Memang saya faham sangat dia penat sebab mulai minggu ni hari Selasa & Rabu kelas Ez bermula pukul 7.15(kat sekolah saya ada Jqaf) so kena la bangun awal sikit..pagi tadi saya kejutkan dia pukul 5.30 pagi..kalau lambat takut dia tak sempat nak breakfast..
Tapi saya nak buat macam mana??Dah memang rutin kan..bila saya pujuk2 dia..bagi tau nanti kalau Ez tak pegi school macam mana nak pandai..nak beli macam2 kan..nasib dia sejuk hati bila kena pujuk.Masa saya hantar dia ke sekolah agama tadi saya kesian sangat..tapi apalah daya saya kan...saya tak nak la ajar dia ponteng kelas nanti dia naik lemak pulak kan..saya harap sangat lama2 nanti Ez akan get used to it...& faham apa yang mummy & daddy dia buat ni adalah yang terbaik untuk dia...

9 comments:

  1. alahai siannya ez... kita pun blh imagine kan kepenatan dia tu..sama la cam haziq thn lepas.. pagi pegi sekolah...balik tu dah kena siap2 utk KAFA.. sellau gak dia komen penat... thn ni je saya pening sebab dia sekolah ptg.. means that tak blh nak anta dia kat kelas KAFA yg saya anta last year sebab kelas tu ptg.. saya kena cari kelas KAFA yg pagi lak.. otherwise nak harap saya ajar smua kat rumah, tak sempatla..dahla keje lagi.. :(

    ReplyDelete
  2. alahai ciannyer.... linn tgok anak buah linn pun sama... balik sek melepek jerk.. hehehhehheh

    mlm nak buat homework lagi..mengaji...

    hihihhih tapi kita dulu2 pun mcm tu gak kan..

    ReplyDelete
  3. re:emy nak tupperware yg move it2 tu yer...

    ReplyDelete
  4. alahai ciannya anak awak tu... tapi kalau di fikirkan balik memang dia penat.. bila baca citer awak nie.. saya teringat masa zaman saya sekolah dulu.. lebih kurang macam tu laa rutinnyaa.... Penat tau.. tapi nak buat camana kan itu kan dah menjadi perkara wajib... anak saya tu nanti tahun depan tak tau laa macam mana...

    p/s.. thank's coz singgah blog saya

    ReplyDelete
  5. kesiannya ez..yer la mana la ez x letih kan..pagi petang g skolah..pas2 bgn pg kul 5.30 lak tu.. sy yg da keje ni pon bgn kul 6.30.. msti dia letih+ngantuk sumer kan.. sian tgk bdk2 skang ni kan...sy rasa zmn sy kecik2 dulu lg relek..skolah pg or petang je skali..yg lain main jer..pas2 mlm wat homework..pas2 tido..

    tp as parents kita mst nk buat yg terbaik for our kids kan..

    ReplyDelete
  6. tu le kak...bukan kite yg dewasa ni kene keje jek penat, budak2 yg kene gi sekolah pun penat...nasib baik akak kuat hati n pandai memujuk....kalo tak senang2 jek ez ponteng sekolah....takpa la kak, biar penat sekrangn tapi nanti akan jadi org yg bergune....

    ReplyDelete
  7. Ala...ciannya kat ez bila baca kisah dia nie....mmg ez penat sgtlah tu emy sampai nangis2 bagai tu....

    Tapi tu lah, kita nak wat camner kan...dh mmg kena sekolah....

    ReplyDelete
  8. alahaiiiii...siannye dia! takpe la, maybe sbb baru ni kot. lelama nnt biasa la tu.

    ReplyDelete
  9. ala..ciannya nya dengar cita ni..
    tp sib baik dpt mama yg pandai pujuk

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Tuesday, January 13, 2009

Siannye dia...

Ni nak citer sikit pasal anak bujang saya yang sorang tu..Ezhan kan dah masuk standard 1 this year..last week kita minggu pertama dia bersekolah betul la kan..pagi sekolah biasa,petang pulak(Isnin-Rabu) sekolah agama. Kalau saya tengok sendiri jadual dia memang padat..dan memenatkan.Tapi nak buat macam mana kan..semua kawan2 dia pun macam tu juge. Balik sekolah agama lebih kurang pukul 6.30 tu dah sampai umah,daddy dia bagi chance main basikal jap..malam pukul 7.45 gi ngaji sampai pukul 8.30 pastu duduk2 kejap sambung buat homework(kalau adala..) Tadi masa dia tengah bersiap2 nak pegi sekolah agama..saya pulak goreng kan sausage untuk dia..(ez memang tak makan nasi masa lunch time) tetiba je saya dengan bunyi esakan dari dalam bilik..bila saya panggil Ez & tanya kenapa??(masa tu kitaorang berdua je kat umah,daddy belum sampai lagi & erfan still kat nursery) pastu saya dengan makin kuat esakan tu..(bunyi orang menangis..)saya pun tutup api dapur angkat sausage masuk ke dalam bilik dia..saya tengok dia tu tengah pakai baju sambil menangis..mula2 saya geram & panas hati tengok dia menangis tetiba yang tak semena2 tu pastu bila tanya kenapa? kenapa? banyak2 kali baru dia cakap..Ez penat la pagi pegi sekolah petang pun pegi sekolah..penat tau..mummy ni tak faham la orang penat!! Alamak..sedihnye saya dengar..Memang saya faham sangat dia penat sebab mulai minggu ni hari Selasa & Rabu kelas Ez bermula pukul 7.15(kat sekolah saya ada Jqaf) so kena la bangun awal sikit..pagi tadi saya kejutkan dia pukul 5.30 pagi..kalau lambat takut dia tak sempat nak breakfast..
Tapi saya nak buat macam mana??Dah memang rutin kan..bila saya pujuk2 dia..bagi tau nanti kalau Ez tak pegi school macam mana nak pandai..nak beli macam2 kan..nasib dia sejuk hati bila kena pujuk.Masa saya hantar dia ke sekolah agama tadi saya kesian sangat..tapi apalah daya saya kan...saya tak nak la ajar dia ponteng kelas nanti dia naik lemak pulak kan..saya harap sangat lama2 nanti Ez akan get used to it...& faham apa yang mummy & daddy dia buat ni adalah yang terbaik untuk dia...

9 comments:

  1. alahai siannya ez... kita pun blh imagine kan kepenatan dia tu..sama la cam haziq thn lepas.. pagi pegi sekolah...balik tu dah kena siap2 utk KAFA.. sellau gak dia komen penat... thn ni je saya pening sebab dia sekolah ptg.. means that tak blh nak anta dia kat kelas KAFA yg saya anta last year sebab kelas tu ptg.. saya kena cari kelas KAFA yg pagi lak.. otherwise nak harap saya ajar smua kat rumah, tak sempatla..dahla keje lagi.. :(

    ReplyDelete
  2. alahai ciannyer.... linn tgok anak buah linn pun sama... balik sek melepek jerk.. hehehhehheh

    mlm nak buat homework lagi..mengaji...

    hihihhih tapi kita dulu2 pun mcm tu gak kan..

    ReplyDelete
  3. re:emy nak tupperware yg move it2 tu yer...

    ReplyDelete
  4. alahai ciannya anak awak tu... tapi kalau di fikirkan balik memang dia penat.. bila baca citer awak nie.. saya teringat masa zaman saya sekolah dulu.. lebih kurang macam tu laa rutinnyaa.... Penat tau.. tapi nak buat camana kan itu kan dah menjadi perkara wajib... anak saya tu nanti tahun depan tak tau laa macam mana...

    p/s.. thank's coz singgah blog saya

    ReplyDelete
  5. kesiannya ez..yer la mana la ez x letih kan..pagi petang g skolah..pas2 bgn pg kul 5.30 lak tu.. sy yg da keje ni pon bgn kul 6.30.. msti dia letih+ngantuk sumer kan.. sian tgk bdk2 skang ni kan...sy rasa zmn sy kecik2 dulu lg relek..skolah pg or petang je skali..yg lain main jer..pas2 mlm wat homework..pas2 tido..

    tp as parents kita mst nk buat yg terbaik for our kids kan..

    ReplyDelete
  6. tu le kak...bukan kite yg dewasa ni kene keje jek penat, budak2 yg kene gi sekolah pun penat...nasib baik akak kuat hati n pandai memujuk....kalo tak senang2 jek ez ponteng sekolah....takpa la kak, biar penat sekrangn tapi nanti akan jadi org yg bergune....

    ReplyDelete
  7. Ala...ciannya kat ez bila baca kisah dia nie....mmg ez penat sgtlah tu emy sampai nangis2 bagai tu....

    Tapi tu lah, kita nak wat camner kan...dh mmg kena sekolah....

    ReplyDelete
  8. alahaiiiii...siannye dia! takpe la, maybe sbb baru ni kot. lelama nnt biasa la tu.

    ReplyDelete
  9. ala..ciannya nya dengar cita ni..
    tp sib baik dpt mama yg pandai pujuk

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015