Sunday, February 1, 2009

Jalan-jalan ke Rompin

Sori la ye lambat betul saya dapat kesempatan untuk meng'update' citer kami ke Rompin..busy bebenar saya ni sejak naik sekolah semula ni. Ok kita sambung cerita,sehari lepas kitaorang gi ke Teluk Intan hari tu, kitaorang ke Tg Gemok,Rompin pulak. Sebenarnya tu semua plan last minute. Kami kesana untuk bawak baby Edriana Samihah berjumpa dengan bapak kepada kawan baik saya..Bapak kawan saya ni Tok Imam la kat sana..sebab apa nak bawak baby yek??Sebabnye dia kuat menangis lately ni..mulanye kitaorang ingat dia kena sawan tangis..so pagi tu kitaorang pun bertolak la ke Tg.Gemok. Perjalanan dari Masjid Tanah ke Tg Gemok mengambil masa kira-kira 4 jam ok(itu termasuk waktu kecemasan..he..he..berhenti buat makan,buat susu & etc) kami tiba sana lebih kurang pukul 2.00. Sepanjang perjalanan Edriana memang well behave,sama macam perjalanan ke Teluk Intan hari tu. Bila sampai rumah pakcik,dia tengok kan la baby..rupa2nye sangkaan kami meleset..pakcik tu kata Edriana bukan kena sawan tangis tapi menangis biasa je..dalam erti kata lain menangis mengada la tu..apa2 pun Alhamdulillah..tapi pakcik tu tetap bagi sebotol air buat mandikan Edriana & sepotong ayat untuk diselitkan bawah bantal sikecik tu..


Ni gambar Erfan & daddy masa kat kawasan rumah parents kawan saya tu..belakang tu sungai..budak berdua tu memang amat excited & jakun nye tengok sungai kat belakang tu..seronok sangat diaorang..

Tengok la Erfan pun kasut pun dah tanggal...


Bukti kami sampai ke Pekan Mersing..nampak papan tanda atas bukit tu..



Lebih kurang pukul 4.30 kitaorang pun beransur la..ingatkan nak balik terus tapi cik abang saya tu gatal lak ajak gi pusing2 Mersing..yela kan dari Tg.Gemok ke Mersing tu dah dekat benar dalam 1/2 ada kot. So kitaorang pun pusing2 Pekan Mersing..banyak gak kereta hari tu mungkin sebab Chinese New Year kot & ramai orang Mersing balik Kampung ha..ha..Kat pekan Mersing sempat la beli keropok & stop jap kat tepi pantai yang tak berapa nak bersih tu..(alamak..kalau orang Mersing dengar ni sure marah!!) tapi memang betul la..masa saya pegi tu,sampah bersepah2 takde pihak yang bertanggungjawab nak jaga kebersihan pantai tu.





Cuaca panas masa ni..tengok tu sampah banyakkan!! Masa ni Erfan tido dalam kereta,Ezhan lak tak nak turun..





Ni pemandangan masa kami otw ke Air papan..mendamaikan jiwa je tengok kehijauan alam semulajadi ni

Lepas tu kami ke Air Papan pula..saya pernah pegi tempat ni dulu2 & keadaan nye tak banyak berubah..kat sini pantainye lebih bersih. Tapi saya tak dapat nak turun sebabnye cik Puan kecik tido masa ni so saya stay dalam kereta je..dari dalam kereta saya nampak la Mr.Hubby & anak2 bergambar(maklum la kat Melaka ni ombak pantainye tak setinggi ombak kat Air Papan ye bang ha..ha..)









Bila suami saya masuk semula dalam kereta tetiba dia kata ada bawak baju spare tak??Ada tu memang la ada..saya bawak baju anak2 & baju kitaorang sorang sepasang sebab takut baju kotor ke apa ke kan..tapi baju tido takde ok..toiletries ada lak saya bawak ;p. Dia nak ajak tido kat Sri Mersing Resort kat area Air Papan.Lagi pun hari dah petang sangat.Masa tu jam dah menunjukkan pukul 6.15ptg. Tapi bila suami saya turun tanye rupa2nye bukan rezeki kami malam tu. Bilik semua fully booked so Mr.Hubby decide untuk ke Rompin semula sebab kat sana pun ada ada Hotel Seri Malaysia. Masa kami sampai kat Seri Malaysia Rompin tu jam dah dekat nak senja..memang ada kosong,maka malam tu kitaorang tido kat Rompin la..



Budak kecik yang sangat cool.. ;P


Dia je yg ada baju tido,orang lain takde..so kena la pegi beli..


Superheroes yang kepenatan..
Esok pagi2 lagi dah bangun pegi breakfast pastu kasi chance kat Ezhan & Erfan untuk mandi manda kat pool yang memang betul2 depan bilik kitaorang tu..lepas check out kami singgah semula kat rumah kawan saya tu..rumah dia dekat sesangat dengan Seri Malaysia tu.Pagi tu mak kawan saya tu sempat menjamu kami dengan nasi dagang..lepas tu kami terus la balik ke Masjid Tanah sebab sebelah petangnye nak hantar Edriana ke Seremban pulak & esoknye dah nak mula bersekolah semula..perjalanan balik lagi cepat rasanye sebabnye kami bertolak dari Tg.Gemok dalam pukul 11.00 pagi sampai rumah dalam pukul 1.30 petang maybe sebab tak banyak stop kot..harap2 lepas ni dapat la berkunjung lagi ke Rompin










~SELAMAT TINGGAL PEKAN KUALA ROMPIN...Ada rezeki kami datang lagi..insyallah

3 comments:

  1. wah..seronok berjalan2..sib baik bawak baju spare... cuma nak kena beli baju tido jela kan...

    tmpt awak amik gambar kat mersing tu, saya pernah tgk kat blog zana (mama batrice).. tmpt tu mmg byk sampah kan..naperla diorang tak mau jaga elok2... kalau tak, sure lagi cantik.. nak amik gmabar pun rasa senang hati..

    ReplyDelete
  2. last ruzi g rompin tahun 2006.. tidur di summerset.. tp time tu bukan rezeki nak makan udang galah.. bkn musim dia... alhamdulillah ed tak ada apa2.. cuma nangis teringatkan mummy dia kot...

    ReplyDelete
  3. huhuhu pesal tak habaq mai p rompin, kalo idak leh jmp kat kuantan uhuks

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Sunday, February 1, 2009

Jalan-jalan ke Rompin

Sori la ye lambat betul saya dapat kesempatan untuk meng'update' citer kami ke Rompin..busy bebenar saya ni sejak naik sekolah semula ni. Ok kita sambung cerita,sehari lepas kitaorang gi ke Teluk Intan hari tu, kitaorang ke Tg Gemok,Rompin pulak. Sebenarnya tu semua plan last minute. Kami kesana untuk bawak baby Edriana Samihah berjumpa dengan bapak kepada kawan baik saya..Bapak kawan saya ni Tok Imam la kat sana..sebab apa nak bawak baby yek??Sebabnye dia kuat menangis lately ni..mulanye kitaorang ingat dia kena sawan tangis..so pagi tu kitaorang pun bertolak la ke Tg.Gemok. Perjalanan dari Masjid Tanah ke Tg Gemok mengambil masa kira-kira 4 jam ok(itu termasuk waktu kecemasan..he..he..berhenti buat makan,buat susu & etc) kami tiba sana lebih kurang pukul 2.00. Sepanjang perjalanan Edriana memang well behave,sama macam perjalanan ke Teluk Intan hari tu. Bila sampai rumah pakcik,dia tengok kan la baby..rupa2nye sangkaan kami meleset..pakcik tu kata Edriana bukan kena sawan tangis tapi menangis biasa je..dalam erti kata lain menangis mengada la tu..apa2 pun Alhamdulillah..tapi pakcik tu tetap bagi sebotol air buat mandikan Edriana & sepotong ayat untuk diselitkan bawah bantal sikecik tu..


Ni gambar Erfan & daddy masa kat kawasan rumah parents kawan saya tu..belakang tu sungai..budak berdua tu memang amat excited & jakun nye tengok sungai kat belakang tu..seronok sangat diaorang..

Tengok la Erfan pun kasut pun dah tanggal...


Bukti kami sampai ke Pekan Mersing..nampak papan tanda atas bukit tu..



Lebih kurang pukul 4.30 kitaorang pun beransur la..ingatkan nak balik terus tapi cik abang saya tu gatal lak ajak gi pusing2 Mersing..yela kan dari Tg.Gemok ke Mersing tu dah dekat benar dalam 1/2 ada kot. So kitaorang pun pusing2 Pekan Mersing..banyak gak kereta hari tu mungkin sebab Chinese New Year kot & ramai orang Mersing balik Kampung ha..ha..Kat pekan Mersing sempat la beli keropok & stop jap kat tepi pantai yang tak berapa nak bersih tu..(alamak..kalau orang Mersing dengar ni sure marah!!) tapi memang betul la..masa saya pegi tu,sampah bersepah2 takde pihak yang bertanggungjawab nak jaga kebersihan pantai tu.





Cuaca panas masa ni..tengok tu sampah banyakkan!! Masa ni Erfan tido dalam kereta,Ezhan lak tak nak turun..





Ni pemandangan masa kami otw ke Air papan..mendamaikan jiwa je tengok kehijauan alam semulajadi ni

Lepas tu kami ke Air Papan pula..saya pernah pegi tempat ni dulu2 & keadaan nye tak banyak berubah..kat sini pantainye lebih bersih. Tapi saya tak dapat nak turun sebabnye cik Puan kecik tido masa ni so saya stay dalam kereta je..dari dalam kereta saya nampak la Mr.Hubby & anak2 bergambar(maklum la kat Melaka ni ombak pantainye tak setinggi ombak kat Air Papan ye bang ha..ha..)









Bila suami saya masuk semula dalam kereta tetiba dia kata ada bawak baju spare tak??Ada tu memang la ada..saya bawak baju anak2 & baju kitaorang sorang sepasang sebab takut baju kotor ke apa ke kan..tapi baju tido takde ok..toiletries ada lak saya bawak ;p. Dia nak ajak tido kat Sri Mersing Resort kat area Air Papan.Lagi pun hari dah petang sangat.Masa tu jam dah menunjukkan pukul 6.15ptg. Tapi bila suami saya turun tanye rupa2nye bukan rezeki kami malam tu. Bilik semua fully booked so Mr.Hubby decide untuk ke Rompin semula sebab kat sana pun ada ada Hotel Seri Malaysia. Masa kami sampai kat Seri Malaysia Rompin tu jam dah dekat nak senja..memang ada kosong,maka malam tu kitaorang tido kat Rompin la..



Budak kecik yang sangat cool.. ;P


Dia je yg ada baju tido,orang lain takde..so kena la pegi beli..


Superheroes yang kepenatan..
Esok pagi2 lagi dah bangun pegi breakfast pastu kasi chance kat Ezhan & Erfan untuk mandi manda kat pool yang memang betul2 depan bilik kitaorang tu..lepas check out kami singgah semula kat rumah kawan saya tu..rumah dia dekat sesangat dengan Seri Malaysia tu.Pagi tu mak kawan saya tu sempat menjamu kami dengan nasi dagang..lepas tu kami terus la balik ke Masjid Tanah sebab sebelah petangnye nak hantar Edriana ke Seremban pulak & esoknye dah nak mula bersekolah semula..perjalanan balik lagi cepat rasanye sebabnye kami bertolak dari Tg.Gemok dalam pukul 11.00 pagi sampai rumah dalam pukul 1.30 petang maybe sebab tak banyak stop kot..harap2 lepas ni dapat la berkunjung lagi ke Rompin










~SELAMAT TINGGAL PEKAN KUALA ROMPIN...Ada rezeki kami datang lagi..insyallah

3 comments:

  1. wah..seronok berjalan2..sib baik bawak baju spare... cuma nak kena beli baju tido jela kan...

    tmpt awak amik gambar kat mersing tu, saya pernah tgk kat blog zana (mama batrice).. tmpt tu mmg byk sampah kan..naperla diorang tak mau jaga elok2... kalau tak, sure lagi cantik.. nak amik gmabar pun rasa senang hati..

    ReplyDelete
  2. last ruzi g rompin tahun 2006.. tidur di summerset.. tp time tu bukan rezeki nak makan udang galah.. bkn musim dia... alhamdulillah ed tak ada apa2.. cuma nangis teringatkan mummy dia kot...

    ReplyDelete
  3. huhuhu pesal tak habaq mai p rompin, kalo idak leh jmp kat kuantan uhuks

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015