Thursday, April 16, 2009

RESIPI CHOC CAKE

Ha..ha.. atas permintaan ramai kali ni saya tepekkan resipi Chocolate cake entry yang baru lepas hari tu..Saya dapat resipi ni pun dari salah seorang member Fp..tapi memang menjadi je bila saya buat(ikut cara2 yang diberikan..)

Bahan-bahan ( loyang 9 in )
250gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko
Utk choc ganache:
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter
Cara-cara
Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duduk kat atas.
Semalam 15 April Melaka cuti sempena Pengisytiharan Melaka Bandaraya Bersejarah..Plan mula-mula nak outing bawak budak2 ni..(Mia pun ada juge sebab kitaorang gi ambik petang Selasa tu) tapi tetiba pagi tu..Erfan lak demam balik..sebelum ni dah demam juge(minggu lepas) so cancel la apa yang dah dirancangkan..duduk rumah lepak-lepak je la.. Hari ni saya puasa..so tadi lepas bersahur dengan air milo panas & roti sapu jem saya duduk la depan pc jap..
Ok buat kawan2 yang rasa nak cuba buat kek ni..SELAMAT MENCUBA ye..
*Linn & Kak Sham..cuba tau..jangan tak cuba!

8 comments:

  1. thanks kak...
    zana pernah buat cake coklat kukus nie...shedapp...tp tulah, resepi dah ilang sejak pindah rumah nie...
    nasib akak bg resepi...boleh cuba lagi...he he he...

    xpe kak...duduk rumah pun best apa....

    ReplyDelete
  2. mmg menarik kek coklat ni..
    kalo kukus mmg sedap..sy mmg suke kek coklat kukus

    ReplyDelete
  3. tq sbb sudi share resipe.. aku ni hrp amik resipi jer la.. tp buatnya x..hahaha

    ReplyDelete
  4. wah..cayalah!!!! resepi pun senang ajo kan..hehehehe...

    ReplyDelete
  5. baik tul akak siap share resepi....boleh cube nie...tapi kene tgk kerajinannye laaa keh keh keh

    ReplyDelete
  6. wah..kak..klu kek cekelat kukus mmg best! rasa basah2 gitu kan...

    tq share resepi..

    ReplyDelete
  7. emy..nanti dtg ambik award & tag kat blog kita yaaaaaaaa.............

    ReplyDelete
  8. tingin nak cuba!! ;-)
    have a great weekend emy!!
    muah!

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Thursday, April 16, 2009

RESIPI CHOC CAKE

Ha..ha.. atas permintaan ramai kali ni saya tepekkan resipi Chocolate cake entry yang baru lepas hari tu..Saya dapat resipi ni pun dari salah seorang member Fp..tapi memang menjadi je bila saya buat(ikut cara2 yang diberikan..)

Bahan-bahan ( loyang 9 in )
250gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko
Utk choc ganache:
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter
Cara-cara
Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duduk kat atas.
Semalam 15 April Melaka cuti sempena Pengisytiharan Melaka Bandaraya Bersejarah..Plan mula-mula nak outing bawak budak2 ni..(Mia pun ada juge sebab kitaorang gi ambik petang Selasa tu) tapi tetiba pagi tu..Erfan lak demam balik..sebelum ni dah demam juge(minggu lepas) so cancel la apa yang dah dirancangkan..duduk rumah lepak-lepak je la.. Hari ni saya puasa..so tadi lepas bersahur dengan air milo panas & roti sapu jem saya duduk la depan pc jap..
Ok buat kawan2 yang rasa nak cuba buat kek ni..SELAMAT MENCUBA ye..
*Linn & Kak Sham..cuba tau..jangan tak cuba!

8 comments:

  1. thanks kak...
    zana pernah buat cake coklat kukus nie...shedapp...tp tulah, resepi dah ilang sejak pindah rumah nie...
    nasib akak bg resepi...boleh cuba lagi...he he he...

    xpe kak...duduk rumah pun best apa....

    ReplyDelete
  2. mmg menarik kek coklat ni..
    kalo kukus mmg sedap..sy mmg suke kek coklat kukus

    ReplyDelete
  3. tq sbb sudi share resipe.. aku ni hrp amik resipi jer la.. tp buatnya x..hahaha

    ReplyDelete
  4. wah..cayalah!!!! resepi pun senang ajo kan..hehehehe...

    ReplyDelete
  5. baik tul akak siap share resepi....boleh cube nie...tapi kene tgk kerajinannye laaa keh keh keh

    ReplyDelete
  6. wah..kak..klu kek cekelat kukus mmg best! rasa basah2 gitu kan...

    tq share resepi..

    ReplyDelete
  7. emy..nanti dtg ambik award & tag kat blog kita yaaaaaaaa.............

    ReplyDelete
  8. tingin nak cuba!! ;-)
    have a great weekend emy!!
    muah!

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015