Tuesday, July 7, 2009

Demam+Selsema

Hari ni mc..sebabnya saya diserang demam+selsema yang amat teruk..dah pegi clinic..dapat MC untu hari ni tapi kalau tak ok lagi esok boleh sambung MC lagi.Lepas makan ubat pagi tadi..terlelap sekejap bangun tadi rasa macam dah ok sikit cuma still ada running nose lagi & sakit tekak..ni sure gara-gara banyak sangat makan durian& rambutan..adoi la..
Saya ngeri betul bila tengok news kat AWANI malam tadi(kenapa tv3 takde haaa???) ada 39 students AKADEMI LAUT MALAYSIA(ALAM) kena kuarantin sebab suspected H1N1..ALAM tu dekat bebenar ngan sekolah saya pastu ada students kat sekolah tu parents diaorang staff ALAM dan ada juge colleagues saya husband dia pun lecture kat sana..hopefully nothing serius..cepatla segala wabak ni berlalu..ish..ish susah betul dibuatnya nak keluar umah pun kena limitkan kalau tak penting memang tak keluar..
Kat sini ada sedikit info to share with u guys out there tentang H1N1 ataupun nama glamournya SELSEMA BABI

Selsema Babi merujuk kepada influenza (demam selsema) yang disebabkan oleh mana-mana virus dalam keluarga Orthomyxoviridae, berasal dari endemik (penyakit berjangkit) dalam populasi babi. Pada babi, wabak ini adalah sejenis penyakit berjangkit yang mengganggu sistem pernafasan babi dan berpunca daripada salah satu jenis virus selsema. Jenis virus ini dikenali sebagai virus influenza kinzir - (swine influenza virus - SIV), dan kesemua jenis SIV yang diketahui dikelaskan sebagai Virus influenza A (biasa) atau virus influenza C (jarang).[1] Sementara Virus influenza B tidak pernah dilaporkan wujud pada kinzir. Kesemua tiga kled, virus influenza A, B, dan C, adalah endemik pada manusia (boleh menjangkiti manusia).Bagaimana ia menjangkiti manusiaWabak selsema babi ini menjangkiti manusia daripada babi yang telah dijangkiti virus. Dalam sesetangah kes, wabak ini boleh menjangkiti manusia di dalam persekitaran yang kurang mempunyai kaitan dengan babi. Wabak ini boleh merebak dan berjangkit sesama manusia yang mempunyai hubungan rapat langsung.
Tanda dan simptomSimptom utama bagi selsema babi pada manusia.[14]Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) di Amerika Syarikat, simptom selsema babi pada manusia menyerupai dengan influenza. Simptom ini termasuk demam, batuk, sakit kerongkong, sengal tubuh, sakit kepala, seram sejuk dan kelesuan. Beberapa pesakit lain turut melapurkan cirit-birit dan muntah.[15]Dalam mendiagnosis simptom wabak ini tidak hanya perlu melihat kepada tanda atau simptom yang khusus bagi selsema babi tetapi juga sejarah terkini individu. Sebagai contoh, semasa wabak selsema babi 2009 di Amerika Syarikat, CDC menasihatkan doktor untuk "menjangka jangkitan influenza babi pada pesakit yang didiagnosis mempunyai penyakit pernafasan akut sama ada mempunyai hubungan dengan orang yang disahkan mengidap selsema babi, atau berada di dalam lima negeri Amerika Syarikat yang melaporkan kes selsema babi atau berada di Mexico dalam tempoh 7 hari sebelum permulaan penyakit mereka."[16] Diagnosis bagi pengesahan selsema babi memerlukan ujian makmal bagi contoh pernafasan (calitan hidung atau tekak mudah).[16]

*Bertambah la risaunya saya bila mengenangkan tak jauh dari sekolah tu ada kandang babi yang cukup besar tau..entah bila la kerajaan negeri nak tutup tu.. :(

8 comments:

  1. kak
    ko pun xsihat kak
    zana dah 2 minggu nie
    selsema x ilang lagi
    batuk malam berlawan2 ngan batrice...
    risau kan ...
    H1N1 makin byk ler kat mesia kak
    hope xde apa2 kan....

    musim durian
    musim demam pun dtg ler kak

    ReplyDelete
  2. emy..semoga cepat sembuh... ralit lak saya membaca info pasal H1N1 tu... good info... harap2 cepatkan virus ni "beredar" dari sini ya...

    ReplyDelete
  3. Sama gak la ngan aku..dah meleret smp seminggu lebih x sihat2 lagi! sore aku pon dah serak-serak sengau!...isk

    ReplyDelete
  4. semoga cepat sembuhh yer... itulah takut skrg kan dgn penyakit nie..

    rasanya berit ammg byk tka kuar tau.. kat sek abg pun ada sorang budak tapi tak kuar report punn.. amat2 merisaukan..

    ReplyDelete
  5. mmg risau jer kan ngan wabah H1N1 nih.. tp risau2 pon daku ttp gak g outing..hahahha.. x larat la memerap kt umah lama2

    ReplyDelete
  6. hem... tulah.. entah bila nak bt opis trip ke bandung/jakarta tu.. takut arr pasal virus ni..

    get well soon ok! makan ubat tu tau..

    ReplyDelete
  7. mugerr cepat sembohh tewww..

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Tuesday, July 7, 2009

Demam+Selsema

Hari ni mc..sebabnya saya diserang demam+selsema yang amat teruk..dah pegi clinic..dapat MC untu hari ni tapi kalau tak ok lagi esok boleh sambung MC lagi.Lepas makan ubat pagi tadi..terlelap sekejap bangun tadi rasa macam dah ok sikit cuma still ada running nose lagi & sakit tekak..ni sure gara-gara banyak sangat makan durian& rambutan..adoi la..
Saya ngeri betul bila tengok news kat AWANI malam tadi(kenapa tv3 takde haaa???) ada 39 students AKADEMI LAUT MALAYSIA(ALAM) kena kuarantin sebab suspected H1N1..ALAM tu dekat bebenar ngan sekolah saya pastu ada students kat sekolah tu parents diaorang staff ALAM dan ada juge colleagues saya husband dia pun lecture kat sana..hopefully nothing serius..cepatla segala wabak ni berlalu..ish..ish susah betul dibuatnya nak keluar umah pun kena limitkan kalau tak penting memang tak keluar..
Kat sini ada sedikit info to share with u guys out there tentang H1N1 ataupun nama glamournya SELSEMA BABI

Selsema Babi merujuk kepada influenza (demam selsema) yang disebabkan oleh mana-mana virus dalam keluarga Orthomyxoviridae, berasal dari endemik (penyakit berjangkit) dalam populasi babi. Pada babi, wabak ini adalah sejenis penyakit berjangkit yang mengganggu sistem pernafasan babi dan berpunca daripada salah satu jenis virus selsema. Jenis virus ini dikenali sebagai virus influenza kinzir - (swine influenza virus - SIV), dan kesemua jenis SIV yang diketahui dikelaskan sebagai Virus influenza A (biasa) atau virus influenza C (jarang).[1] Sementara Virus influenza B tidak pernah dilaporkan wujud pada kinzir. Kesemua tiga kled, virus influenza A, B, dan C, adalah endemik pada manusia (boleh menjangkiti manusia).Bagaimana ia menjangkiti manusiaWabak selsema babi ini menjangkiti manusia daripada babi yang telah dijangkiti virus. Dalam sesetangah kes, wabak ini boleh menjangkiti manusia di dalam persekitaran yang kurang mempunyai kaitan dengan babi. Wabak ini boleh merebak dan berjangkit sesama manusia yang mempunyai hubungan rapat langsung.
Tanda dan simptomSimptom utama bagi selsema babi pada manusia.[14]Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) di Amerika Syarikat, simptom selsema babi pada manusia menyerupai dengan influenza. Simptom ini termasuk demam, batuk, sakit kerongkong, sengal tubuh, sakit kepala, seram sejuk dan kelesuan. Beberapa pesakit lain turut melapurkan cirit-birit dan muntah.[15]Dalam mendiagnosis simptom wabak ini tidak hanya perlu melihat kepada tanda atau simptom yang khusus bagi selsema babi tetapi juga sejarah terkini individu. Sebagai contoh, semasa wabak selsema babi 2009 di Amerika Syarikat, CDC menasihatkan doktor untuk "menjangka jangkitan influenza babi pada pesakit yang didiagnosis mempunyai penyakit pernafasan akut sama ada mempunyai hubungan dengan orang yang disahkan mengidap selsema babi, atau berada di dalam lima negeri Amerika Syarikat yang melaporkan kes selsema babi atau berada di Mexico dalam tempoh 7 hari sebelum permulaan penyakit mereka."[16] Diagnosis bagi pengesahan selsema babi memerlukan ujian makmal bagi contoh pernafasan (calitan hidung atau tekak mudah).[16]

*Bertambah la risaunya saya bila mengenangkan tak jauh dari sekolah tu ada kandang babi yang cukup besar tau..entah bila la kerajaan negeri nak tutup tu.. :(

8 comments:

  1. kak
    ko pun xsihat kak
    zana dah 2 minggu nie
    selsema x ilang lagi
    batuk malam berlawan2 ngan batrice...
    risau kan ...
    H1N1 makin byk ler kat mesia kak
    hope xde apa2 kan....

    musim durian
    musim demam pun dtg ler kak

    ReplyDelete
  2. emy..semoga cepat sembuh... ralit lak saya membaca info pasal H1N1 tu... good info... harap2 cepatkan virus ni "beredar" dari sini ya...

    ReplyDelete
  3. Sama gak la ngan aku..dah meleret smp seminggu lebih x sihat2 lagi! sore aku pon dah serak-serak sengau!...isk

    ReplyDelete
  4. semoga cepat sembuhh yer... itulah takut skrg kan dgn penyakit nie..

    rasanya berit ammg byk tka kuar tau.. kat sek abg pun ada sorang budak tapi tak kuar report punn.. amat2 merisaukan..

    ReplyDelete
  5. mmg risau jer kan ngan wabah H1N1 nih.. tp risau2 pon daku ttp gak g outing..hahahha.. x larat la memerap kt umah lama2

    ReplyDelete
  6. hem... tulah.. entah bila nak bt opis trip ke bandung/jakarta tu.. takut arr pasal virus ni..

    get well soon ok! makan ubat tu tau..

    ReplyDelete
  7. mugerr cepat sembohh tewww..

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015