Saturday, August 22, 2009

Ramadhan Pertama 1430H

Rasanya masih belum terlewat lagi untuk ucapan Selamat Menyambut kedatangan bulan Ramadhan buat semua..Semoga kedatangan Ramadhan kali ini akan memberi seribu keberkatan kepada kita semua dan mudah-mudahan amalan kita pada tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya..insyallah..Pagi tadi sahur macam biasa..Dalam dok sibuk panaskan lauk & nasi tetiba terpacul je budak kecik kat dapur..Alamak bangun pulak makcik kecik ni..sibuk orang nak bersahur sibuk la dia juge..dah siap semua,daddy kejutkan Ez suruh bersahur..kira tahun ni tahun ke3 Ez berpuasa..walaupun hari ni dia kurang sihat tapi nampaknya setakat pukul 3 ni dia masih lagi boleh bertahan tu..alhamdulillah harap-harap sampai ke petang la..Mm..so apa menu korang semua untuk 1st day ni? Mummy dok jenuh berfikir nak masak apa untuk 1st day ramadhan..kalau boleh time cuti-cuti sekolah ni nak la masak sendiri sebab dah start sekolah semula esok sure ada lauk yang dibelikan sebab tak larat tapi tu la ha..azam bukan main lagi harap-harap tercapai la ye..Untuk menu berbuka 1st Day Puasa..mummy masak nasi minyak..ha..ha..saje je sebab Ez dah request nak lauk ayam masak kurma,tengok dalam freezer ada udang so nak buat la sambal udang jalan kan dengan nasi tu. Ingat nak buat acar rempah tapi mmm cancel so sayur nye just timun mentah saje :p kuih-muih beli je la macam biasa..Kalau buat macam membazir lak sebab kat umah ni hanya kitaorang laki bini je yang makan kuih bebudak ni hanya makan kuih karipap yang layan bolayan...

Budak kecik yang suka masuk mulut semua benda :p
Alhamdulillah..syukur dengan rezeki yang Allah kurniakan..
************************
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".
Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."
Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."
*********************************

3 comments:

  1. alhamdulillah dah 3 hari kita menjalani ibadah puasa..harap tak terlambat nak ucap..salam ramadhan to emy omar sekeluarga..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...ez pun puase kak yeak...leh jadi calon menantu neih....hik hik hik...dari kecik kene biase kan die kan kak.....

    wah meriah betul menu 1st day akak....meleleh tgk ayam kurma tu...sodap!!!!

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Saturday, August 22, 2009

Ramadhan Pertama 1430H

Rasanya masih belum terlewat lagi untuk ucapan Selamat Menyambut kedatangan bulan Ramadhan buat semua..Semoga kedatangan Ramadhan kali ini akan memberi seribu keberkatan kepada kita semua dan mudah-mudahan amalan kita pada tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya..insyallah..Pagi tadi sahur macam biasa..Dalam dok sibuk panaskan lauk & nasi tetiba terpacul je budak kecik kat dapur..Alamak bangun pulak makcik kecik ni..sibuk orang nak bersahur sibuk la dia juge..dah siap semua,daddy kejutkan Ez suruh bersahur..kira tahun ni tahun ke3 Ez berpuasa..walaupun hari ni dia kurang sihat tapi nampaknya setakat pukul 3 ni dia masih lagi boleh bertahan tu..alhamdulillah harap-harap sampai ke petang la..Mm..so apa menu korang semua untuk 1st day ni? Mummy dok jenuh berfikir nak masak apa untuk 1st day ramadhan..kalau boleh time cuti-cuti sekolah ni nak la masak sendiri sebab dah start sekolah semula esok sure ada lauk yang dibelikan sebab tak larat tapi tu la ha..azam bukan main lagi harap-harap tercapai la ye..Untuk menu berbuka 1st Day Puasa..mummy masak nasi minyak..ha..ha..saje je sebab Ez dah request nak lauk ayam masak kurma,tengok dalam freezer ada udang so nak buat la sambal udang jalan kan dengan nasi tu. Ingat nak buat acar rempah tapi mmm cancel so sayur nye just timun mentah saje :p kuih-muih beli je la macam biasa..Kalau buat macam membazir lak sebab kat umah ni hanya kitaorang laki bini je yang makan kuih bebudak ni hanya makan kuih karipap yang layan bolayan...

Budak kecik yang suka masuk mulut semua benda :p
Alhamdulillah..syukur dengan rezeki yang Allah kurniakan..
************************
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".
Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."
Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."
*********************************

3 comments:

  1. alhamdulillah dah 3 hari kita menjalani ibadah puasa..harap tak terlambat nak ucap..salam ramadhan to emy omar sekeluarga..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...ez pun puase kak yeak...leh jadi calon menantu neih....hik hik hik...dari kecik kene biase kan die kan kak.....

    wah meriah betul menu 1st day akak....meleleh tgk ayam kurma tu...sodap!!!!

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015