Wednesday, October 28, 2009

HAPPY 1st BIRTHDAY Edriana Samihah

She turns 1 today..wah cepatnya masa belalu.

Rasa macam baru je semua ni berlaku..Mia merupakan anugerah Allah yang tak ternilai rasanya..Ingat lagi masa last year tarikh yang sama..Kami hampir-hampir kehilangan Mia masa tu..Tapi alhamdulillah..Allah Maha Kaya,memang dah rezeki kami..Rupa-rupanya mummy dapat darah tinggi 2 minggu sebelum Mia lahir tu petanda ada sedikit masalah buat orang kat dalam perut masa tu..Ingatkan darah tinggi sebab stress kerja @ yang berkaitan..

Pagi 28 tu pegi repeat check up kat Hospital Melaka..since mummy pernah kena warded the past 2 weeks so kena refer balik kat GH untuk tengok keadaan mummy+baby.Malam tu mummy dah siap packing baju..tak tahu la kenapa..tapi naluri seorang ibukan..
Hanya Allah yang mengetahui segalanya..
Tapi tu la gerak hati..
Masa check up tu takde rasa sedikit kejanggalan pun.
Tapi masa gynea tu buat doppler scan diaorang siap refer kat doc pakar masa tu
wah..terkejutnya masa dia kata air ketuban kurang..
kena go for emergency operation..
Kalau tak baby mungkin boleh meninggal dalam perut
Sebab lemas takde air
Huwaaaa..takutnya masa tu..
Tak dapat nak gambarkan dengan kata-kata
Mujur daddy ada..rilekskan mummy..
Siap call my best friend bagi tau..
Nangis sure punye la..
Masa bilik doc tu dah nangis dah..
Request untuk induce tapi doc tak setuju
Sebab air ketuban memang dah kurang sangat..4 masa tu..
Bila daddy tanya doc malam ni ke nak operate?
Masa tu dah 12.30 tgh
Petang ni juga..doc tu kata
Sebab masa saya warded sebelum ni
Diaorang dah bagi jab utk matangkan paru2 baby
So there should be no problem
Doc tu kata la..
Uish..makin la paniknya saya kan..
Tak pernah terlintas pun nak kena operate.
Since I delivered my 2 boys in normal way.
So kami terus pegi sendiri ke labour room..
File pun kat tangan saya masa tu..
Pegi kat kereta dulu..cooling down jap
Pastu naik labour room
Masa tu dalam 1.15 la..
Nurse siap-siapkan mummy and the op theatre memang dah ready
for my emergency case..
The push me to the OT..
Libang libung perasaan masa tu..
berdebar-debar je..
Lepas kena inject ubat bius
around 5-10 minits kot diaorang dalam tu start buat keje
Tapi rasanya ubat bius yang 1st tu tak sempat berkesan sgt lagi
Sebabnya saya rasa perut saya kena godak-godak..
Kuat giler saya genggam tangan nurse tu..
Maybe mereka perasaan they gave me the gas..
1,2,3....zzzzzzzzz tak sedar apa dah..
And I woke up after everything dah selesai
Nurse tu kata tadi kami kejut puan tapi puan tak sedar
Ooo ye ker??Where's my baby? Boy ker girl?
It a girl..baby dalam incubator..weight baby 1.4kg
Alhamdulillah girl..risau gak kalau boy lagi kan.. :p
Ceh sempat lagi tuh!!
She born at 33 weeks old



So tiny..petang tu daddy je pegi tengok Mia kat NICU
Mummy still meong2 lagi kesan ubat bius..
Alhamdulillah Mia takde masalah paru-paru
Since 1st day kat dalam incubator
Tak sekali pun Mia diberi oksigen.
Sampai 1 of the paed kata Mia ni miracle baby
3 days kat hospital mummy discharge..
Mia tinggal kat NICU lagi
Hari-hari mummy mengulangkan Mia tau
Dari masjid tanah ke Melaka..tanpa gagal tau Mia..
Mujur abg Ez & abg Erfan duduk Seremban
Dengan atuk & nanny..senang la sikit nak bergerakkan..
Sebulan Mia lahir atuk(daddy's side) meninggal..
That day mummy tak dapat pegi tengok Mia..
Tapi 1 of my friend yang ada anak kat NICU juga bagi tau
Mia dah keluar dari incubator
Means she gains more weight.
6 hari lepas tu Mia join us at home..
Alhamdulillah..
And now she's growing just like normal baby
Dah mula nak bercakap mummy..daddy..mamam..abg..
How lucky we are Mia to have u..
Mummy sayang Mia sangat..
Hanya Allah yang tahu betapa dalamnya kasih sayang
Mummy buat Mia (ooppsss sayang Ezhan & Erfan juge)
Semoga Mia terus membesar dengan sihat..
Menjadi anak yang solehah
dan taat pada mummy & daddy ye..
HAPPY BIRTHDAY SAYANG...

7 comments:

  1. happy buffday mis!
    wan kiah kem salam....dia dah ingatkan mak long nieh buffday mia hari nieh...

    semoga menjadi anak yang solehah:)

    ReplyDelete
  2. owh.. besday mia ehh..

    epi besday to mia yang kiyut miyut tu..

    semoga maenjadik lebih kiyut cam aunty ehhh..

    ehehe!

    ReplyDelete
  3. Terharu saya baca story mia...
    happy birthday to mia

    ReplyDelete
  4. HEPI BESDEI MIA..semoga sihat dan membesar bagai johan....amin...

    kejap jek kan kak dah setahun....tragik gak bace kisah deliver mia ni.....syukur, dah besar dah mia....

    ReplyDelete
  5. hepi 1st besday MIA.. semoga jd anak yg baik dan solehah

    baca pengalaman awk deliver mia ni.. tiba2 tingat pengalaman saya brsalin echa..ceasar gak..huiii serammm...sakitnya terasa lg smpai skang

    ReplyDelete
  6. u mmg miracle baby.. mia..

    happy birthday...

    muah dari auntie dan family..

    ReplyDelete
  7. HAPPY 1ST B'DAY
    Moga jadi anak yg solehah n cute girl

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Wednesday, October 28, 2009

HAPPY 1st BIRTHDAY Edriana Samihah

She turns 1 today..wah cepatnya masa belalu.

Rasa macam baru je semua ni berlaku..Mia merupakan anugerah Allah yang tak ternilai rasanya..Ingat lagi masa last year tarikh yang sama..Kami hampir-hampir kehilangan Mia masa tu..Tapi alhamdulillah..Allah Maha Kaya,memang dah rezeki kami..Rupa-rupanya mummy dapat darah tinggi 2 minggu sebelum Mia lahir tu petanda ada sedikit masalah buat orang kat dalam perut masa tu..Ingatkan darah tinggi sebab stress kerja @ yang berkaitan..

Pagi 28 tu pegi repeat check up kat Hospital Melaka..since mummy pernah kena warded the past 2 weeks so kena refer balik kat GH untuk tengok keadaan mummy+baby.Malam tu mummy dah siap packing baju..tak tahu la kenapa..tapi naluri seorang ibukan..
Hanya Allah yang mengetahui segalanya..
Tapi tu la gerak hati..
Masa check up tu takde rasa sedikit kejanggalan pun.
Tapi masa gynea tu buat doppler scan diaorang siap refer kat doc pakar masa tu
wah..terkejutnya masa dia kata air ketuban kurang..
kena go for emergency operation..
Kalau tak baby mungkin boleh meninggal dalam perut
Sebab lemas takde air
Huwaaaa..takutnya masa tu..
Tak dapat nak gambarkan dengan kata-kata
Mujur daddy ada..rilekskan mummy..
Siap call my best friend bagi tau..
Nangis sure punye la..
Masa bilik doc tu dah nangis dah..
Request untuk induce tapi doc tak setuju
Sebab air ketuban memang dah kurang sangat..4 masa tu..
Bila daddy tanya doc malam ni ke nak operate?
Masa tu dah 12.30 tgh
Petang ni juga..doc tu kata
Sebab masa saya warded sebelum ni
Diaorang dah bagi jab utk matangkan paru2 baby
So there should be no problem
Doc tu kata la..
Uish..makin la paniknya saya kan..
Tak pernah terlintas pun nak kena operate.
Since I delivered my 2 boys in normal way.
So kami terus pegi sendiri ke labour room..
File pun kat tangan saya masa tu..
Pegi kat kereta dulu..cooling down jap
Pastu naik labour room
Masa tu dalam 1.15 la..
Nurse siap-siapkan mummy and the op theatre memang dah ready
for my emergency case..
The push me to the OT..
Libang libung perasaan masa tu..
berdebar-debar je..
Lepas kena inject ubat bius
around 5-10 minits kot diaorang dalam tu start buat keje
Tapi rasanya ubat bius yang 1st tu tak sempat berkesan sgt lagi
Sebabnya saya rasa perut saya kena godak-godak..
Kuat giler saya genggam tangan nurse tu..
Maybe mereka perasaan they gave me the gas..
1,2,3....zzzzzzzzz tak sedar apa dah..
And I woke up after everything dah selesai
Nurse tu kata tadi kami kejut puan tapi puan tak sedar
Ooo ye ker??Where's my baby? Boy ker girl?
It a girl..baby dalam incubator..weight baby 1.4kg
Alhamdulillah girl..risau gak kalau boy lagi kan.. :p
Ceh sempat lagi tuh!!
She born at 33 weeks old



So tiny..petang tu daddy je pegi tengok Mia kat NICU
Mummy still meong2 lagi kesan ubat bius..
Alhamdulillah Mia takde masalah paru-paru
Since 1st day kat dalam incubator
Tak sekali pun Mia diberi oksigen.
Sampai 1 of the paed kata Mia ni miracle baby
3 days kat hospital mummy discharge..
Mia tinggal kat NICU lagi
Hari-hari mummy mengulangkan Mia tau
Dari masjid tanah ke Melaka..tanpa gagal tau Mia..
Mujur abg Ez & abg Erfan duduk Seremban
Dengan atuk & nanny..senang la sikit nak bergerakkan..
Sebulan Mia lahir atuk(daddy's side) meninggal..
That day mummy tak dapat pegi tengok Mia..
Tapi 1 of my friend yang ada anak kat NICU juga bagi tau
Mia dah keluar dari incubator
Means she gains more weight.
6 hari lepas tu Mia join us at home..
Alhamdulillah..
And now she's growing just like normal baby
Dah mula nak bercakap mummy..daddy..mamam..abg..
How lucky we are Mia to have u..
Mummy sayang Mia sangat..
Hanya Allah yang tahu betapa dalamnya kasih sayang
Mummy buat Mia (ooppsss sayang Ezhan & Erfan juge)
Semoga Mia terus membesar dengan sihat..
Menjadi anak yang solehah
dan taat pada mummy & daddy ye..
HAPPY BIRTHDAY SAYANG...

7 comments:

  1. happy buffday mis!
    wan kiah kem salam....dia dah ingatkan mak long nieh buffday mia hari nieh...

    semoga menjadi anak yang solehah:)

    ReplyDelete
  2. owh.. besday mia ehh..

    epi besday to mia yang kiyut miyut tu..

    semoga maenjadik lebih kiyut cam aunty ehhh..

    ehehe!

    ReplyDelete
  3. Terharu saya baca story mia...
    happy birthday to mia

    ReplyDelete
  4. HEPI BESDEI MIA..semoga sihat dan membesar bagai johan....amin...

    kejap jek kan kak dah setahun....tragik gak bace kisah deliver mia ni.....syukur, dah besar dah mia....

    ReplyDelete
  5. hepi 1st besday MIA.. semoga jd anak yg baik dan solehah

    baca pengalaman awk deliver mia ni.. tiba2 tingat pengalaman saya brsalin echa..ceasar gak..huiii serammm...sakitnya terasa lg smpai skang

    ReplyDelete
  6. u mmg miracle baby.. mia..

    happy birthday...

    muah dari auntie dan family..

    ReplyDelete
  7. HAPPY 1ST B'DAY
    Moga jadi anak yg solehah n cute girl

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015