Sunday, December 13, 2009

Korang pernah tak??

Pernah tak korang rasa gemuk(mujur saya tak seperti cartoon diatas :D)
Seksanya la rasa nak maintain berat badan ni..
Dah la nak bagi turun susah..nak maintain lagi la susah ooo
Displin diri ada perkara utama
Kalau tak semua benda tak jadi Beruntungnya jadi orang yang kuat makan tapi badan susah nak naik.. Dulu penah try PROTEIN DIET Rasa macam susah je.. Hari ni nak share tips dari Majalah RAPI
PETUA DIET SIHAT
  1. Potong buah-buahan yang anda gemari dalam potongan kecil bagi menggantikan snek yang tidak sihat.
  2. Sekiranya anda pengemar roti, pilihlah roti jenis “wholegrain”.
  3. Hindari makanan yang mengandungi lemak lebih dari 10%. Baca dahulu pada label makanan mengenai kandungannya.
  4. Pilihlah mentega yang kurang lemak.
  5. Catat semua makanan yang anda makan selama dua minggu. Percayalah anda akan terkejut!!
  6. Cari rakan untuk sama-sama berdiet. Secara tidak langsung ia akan memotivasikan antara satu sama lain.
  7. Cara baru untuk membantu anda berdiet, gunakan penyepit ketika makan. Tentu ia melambatkan anda makan.
  8. Utamakan kualiti berbanding kuantiti.
  9. Tambahkan sedikit rasa pedas atas rempah ratus dalam makanan bagi meningkatkan metabolisma tubuh anda.
  10. Soya alternatif terbaik untuk susu rendah lemak.
Wish me luck..

Harap-harap 2010 buka sekolah nanti
(mak aii berapa hari je lagi tuh!!)

Akan ada 1 perubahan ketara :p

owh,,kalau begini macam mana nak ngajarkan.. he..he..


Ha..ni baru betul hik..hik..

3 comments:

  1. penah jer da byk kali da pun....nengok majalah semanagt aku mencanak berkbar kak...biler diet kang ade la tahan due tiga hari jer pastu hanyut teruss...rakan berdiet pun same gak hanyut bersama..ni konon pg wat detox...tah mn detox nyer..balik dr spa aku kebulur da ni...

    ReplyDelete
  2. Salam. menarik kisah ini. Tapi akak jenis tak blh nak tahan makan. Susah betul. Takuk nanti sgt gemok. Ini dah kira gemok dah...

    ReplyDelete
  3. ahlahmak....! wen baru makan nasi goreng ngan rendang daging pagi nie...isk...isk..isk...

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Sunday, December 13, 2009

Korang pernah tak??

Pernah tak korang rasa gemuk(mujur saya tak seperti cartoon diatas :D)
Seksanya la rasa nak maintain berat badan ni..
Dah la nak bagi turun susah..nak maintain lagi la susah ooo
Displin diri ada perkara utama
Kalau tak semua benda tak jadi Beruntungnya jadi orang yang kuat makan tapi badan susah nak naik.. Dulu penah try PROTEIN DIET Rasa macam susah je.. Hari ni nak share tips dari Majalah RAPI
PETUA DIET SIHAT
  1. Potong buah-buahan yang anda gemari dalam potongan kecil bagi menggantikan snek yang tidak sihat.
  2. Sekiranya anda pengemar roti, pilihlah roti jenis “wholegrain”.
  3. Hindari makanan yang mengandungi lemak lebih dari 10%. Baca dahulu pada label makanan mengenai kandungannya.
  4. Pilihlah mentega yang kurang lemak.
  5. Catat semua makanan yang anda makan selama dua minggu. Percayalah anda akan terkejut!!
  6. Cari rakan untuk sama-sama berdiet. Secara tidak langsung ia akan memotivasikan antara satu sama lain.
  7. Cara baru untuk membantu anda berdiet, gunakan penyepit ketika makan. Tentu ia melambatkan anda makan.
  8. Utamakan kualiti berbanding kuantiti.
  9. Tambahkan sedikit rasa pedas atas rempah ratus dalam makanan bagi meningkatkan metabolisma tubuh anda.
  10. Soya alternatif terbaik untuk susu rendah lemak.
Wish me luck..

Harap-harap 2010 buka sekolah nanti
(mak aii berapa hari je lagi tuh!!)

Akan ada 1 perubahan ketara :p

owh,,kalau begini macam mana nak ngajarkan.. he..he..


Ha..ni baru betul hik..hik..

3 comments:

  1. penah jer da byk kali da pun....nengok majalah semanagt aku mencanak berkbar kak...biler diet kang ade la tahan due tiga hari jer pastu hanyut teruss...rakan berdiet pun same gak hanyut bersama..ni konon pg wat detox...tah mn detox nyer..balik dr spa aku kebulur da ni...

    ReplyDelete
  2. Salam. menarik kisah ini. Tapi akak jenis tak blh nak tahan makan. Susah betul. Takuk nanti sgt gemok. Ini dah kira gemok dah...

    ReplyDelete
  3. ahlahmak....! wen baru makan nasi goreng ngan rendang daging pagi nie...isk...isk..isk...

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015