Friday, February 27, 2009

Apa cerita??

Adoi la hai..berhari-hari try nak update blog tapi takde masa..sibuk bebenar gamaknye akhir-akhirnye..

Ok kita try update sikit-sikit la ye..mula-mula nak cite pasal baby Mia


(kitaorang decide nak panggil Edriana Samihah dengan nama Mia,Erfan yang start panggil adik dia dengan nama ni) ok ker ha?? Weight Mia sekarang dah 4.1kg,alhamdulillah.Pipi dah bertambah chubby tapi still maintain lagi body & masih boleh pakai baju newborn size~kalau lengan & seluar panjang sure kena lipat lagi lah..apa-ape tu bersyukur sangat buat masa ni Mia terus membesar dengan sihat,alhamdulillah..sebab apa saya cakap macam tu? Sebabnye ada sorang kawan husband saya(anak dia lahir 2 months earlier dari Mia & diaorang sama2 stay kat NICU ~incubator sebelah menyebelah masa tu) anak dia kena warded semula..Masa Mia dah discharge,3 weeks lepas tu baby Putri pulak discharge tapi since minggu lepas berat badan baby Putri tu menurun sehingga below 2kg..sian dia..takut lak saya bila dengan macam tu.Bersyukur la seadanye..
Hari ni sepatutnye kitaorang gi Batu Pahat.Hantar anak sedara husband saya bernikah dengan orang Parit Sulong.Tapi balik sekolah tadi saya rasa penat sangat,tak larat + malas la pulak..bila saya bagi tau hubby dia kata ok,tak payah pegi la..next week je kita pegi. Yela hari ni diaorang nikah je dulu,next week baru langsung pulak.Pelik tul la,macam mana budak2 ni planning diaorangnye wedding yer?2 minggu berturut-turut orang nak mengulangkan kenduri dia je..kalau anak beranak saya dah lama je saya sound uish..boleh ker cenggitu?he..he..cakap je,tapi tak buat pun. Dah la lepas tu kenduri kat side lelaki lak & since last week saya dah start tutorial dan akan berterusan setiap minggu..(ha Sabtu depan & seterusnye dah sure kena tuang.Hangin tul la..)tapi nak buat macam mana kan.


Saya sekarang berada dalam keadaan yang sungguh DILEMA..Kenapa yer?Mm..nanti 14 hb anak sedara suami saya yang kawin tu kenduri kat Melaka pulak & pada tarikh yang sama uncle saya kawinkat KL..


Kalau ikutkan memang la saya nak pegi kenduri uncle saya..tapi takkan pulak tak pegi kenduri kat Melaka tu lagi pun umah SIL saya tu berdepan dengan umah my MIL memang tak patut la pulak kan..saya rasa sedih sebab tak dapat join sepupu sepapat saya kat kenduri kawin uncle saya tu nanti..sedih ooo

Bila keadaan cenggini la yang membuatkan saya berada dalam DILEMA..
tension gilooss
Ok la..saya ni curi-curi masa untuk update blog ni sesambil cari bahan nak buat assignment. Ok chow cincau...

Wednesday, February 25, 2009

Demam

Last week saya yang tak sihat,tiba awal minggu ni Erfan pulak..ala sian betul la bila chubby boy saya ni demam,melepek je.Dia tak meragam tapi susah nak tido bila waktu malam..malam tadi dia bangun 2 kali kejutkan mummy dia ni.Dia dah siap buka baju tinggal diaper je ajak mandi.Maybe sebab badan dia panas kot..mula-mula saya just tepuk-tepuk air je kat badan dia tapi dia lak sibuk ambik gayung nak juge siram air ke badan..saya takut dia sejuk saya on kan water heater..terjerit-jerit Erfan tak nak air panas..adoi la hai..saya pun ikutkan aje dari dia melolong kan lagi haru kan..pukul 2.00 lebih sekali pukul 4.30 sekali lagi dia bangun..yang last tu siap minta ubat demam..tapi tu la bila pagi nak hantar ke nursery panas badan dia dah berkurangan tapi masuk je time senja mulala dia demam..panas badan dia(malam tadi saya temparature dia 39'c)
Ok ni nak cite kisah Erfan masa saya bawak dia gi Family Store kat masjid tanah ni.Masa tu saya nak cari barang sikit..bila tiba kat counter dia nampak choki2..(korang tau tak apa tu?) ala coklat yang dalam tiub macam straw tu kan..dia tanya la.."Mummy,apa tu?" saya cakap "Coklat" pastu dia cakap lak "Mummy nak.." so saya pun ambik la 1 pack kecik ada 5 tiub tu..bila dah masuk kereta,dia suruh bukak..saya pun bukak la choki2 tu..benda alah tu kan cair so kita kena buka kat bahagian atas tu je sikit..dia tak nak..dia jerit2 lagi suruh buka..bila saya kata tak boleh..memang macam ni..dia melalak..sampai la kerumah dimelalak tak henti2 rupa-rupanye dia ingatkan choki2 tu boleh buka macam choc cadbury atau lain2 coklat yang dia selalu makan tu..Adoi hai!! Siapa yang salah tu? Saya ker ha ;P Taubat pasni tak nak dah beli benda alah tu ke Erfan..

time ni tengah kemaruk benar dengan benda alah choki-choki tu..

Sunday, February 22, 2009

Hujan Lebat...Alhamdulillah..

Setelah sekian lama takde hujan kat kawasan Masjid Tanah,panas je seminggu dua ni petang tadi,alhamdulillah akhirnye hujan turun dengan lebat sekali kat kawasan Masjid Tanah..sejuk sikit rasanye cuaca.Yela selama ni malam pun terasa berbahang,siang apa tah lagikan..air cond kat bilik tu on 24 jam je selama cuaca panas ni..(melambung le bil letrik bulan ni ;p)
Masa hujan lebat petang tadi siap dengan kilat sabung menyabung..masa tu saya kat bilik belakang tengah melipat kain yang menjunjung tinggi tu..(3 bakul oo..naik lenguh & sesemut kaki dibuatnye..)budak berdua tu kelam kabut off tv & terus berlari ke belakang..ceh!!Penakut sungguh anak bujang ku..Erfan yang tadi terlompat-lompat terus duduk diam..ambik bantal baring dekat ngan saya..he..he..penakut ghupenye super hero ku ini..
Ini budak yang tadinye terlompat2
terus baring minum susu bila dengar kilat sabung menyabung
Yang ini pun sama gak..ha..ha..




Ok nak citer lak pasal OUM..masa hari Sabtu baru ni saya start 1st lecture untuk sem ni..kira lewat gak la mula tutorial semester ni sebabnye OUM baru pindah building baru..Cantik bangunan ni..facilities semua up to date..best.Dewan kuliah pun best..tapi yang tak bestnye takde cafe kat building ni tapi ada la restoran mamak kat sebelah je building tu.Ramai student serbu kedai tu..tapi saya ni takleh la makan kedai2 yang kureng menarik ni.bukan setakat kurang menarik tapi kebersihan pun kureng..(saya survey dari jauh je.he..he..) tekak saya sangat cerewet ok..nampak gayanye saya kena cari alternatif lain next lecture ni kalau tak mau kebulur saya the whole day tu nanti..mmm nanti la akan ku fikirkan kelak..
Kawan2 saya kata kat area lobi ni boleh access internet..tapi hari tu saya tak bawak notebook so tak dapat la nak test line..




Sebagai closure hari ni rasanye tak sah kalau saya tak tepek gambar little princess saya yang makin cerdik sekarang ni..weight pun dah meningkat ke 4.1kg..
Hello aunties...Edriana here..

Thursday, February 19, 2009

Selsema + Batuk

Mungkin disebabkan cuaca yang amat panas sekarang ni..(kat sini dah lama tak hujan) saya akhirnye diserang selsema & batuk..tekak rasa cukup perit & hari ni suara pun serak2 basah(kalah Ella kalau nyanyi ni..) nasib baik sekarang ni minggu ujian so takde la saya kena bercakap @ membebel semasa dalam kelas..dah banyak minum air asam jawa sampai naik kembung dah ni..selsema ni buat saya cukup tak selesa..dah pegi beli ubat kat farmasi.Saya beli pil untuk selsema & batuk(sorry saya memang tak leh telan ubat batuk yang air tu..) harap-harap by tomorrow saya dah sihat sebab saya ada lecture Saturday ni..tak laratnye.

Tuesday, February 17, 2009

Dig some old album

Baru ni masa kemas-kemas rumah terjumpa la album lama-lama. Yang bestnye ada gambar masa saya sekolah rendah..rindunye la kat kawan-kawan masa kat SRK King George V,Seremban tu..teringat lagi masa tu takde pun susah macam sekarang nak kena fikir banyak benda.Zaman kanak-kanak memang seronok..ingat nak main je.Waktu rehat kita selalu main-main lari2 cop-cop tiang(budak sekarang mana ada main macam tu lagi) pastu main yang pijak-pijak kasut tu..(aiskrim soda ker nama dia ha??) kalau main hari Isnin,balik umah sure kena marah sebab baru 1st day sekolah kasut dah kotor..hu..hu..rindunye pada kawan-kawan saya tu.Ada beberapa orang masih saya berhubung lagi..kalau la boleh diputarkan semula masa tu kan alangkah indahnye..

Ok kat bawah ni ada gambar masa saya darjah 2 Mawar tahun 1987 mungkin ada antara member2 kat blog ni belum lahir lagi kan..(wei!!Dah tua ker saya ni???)



Kalau pandai cuba cari mana satu saya..ha..ha..




Jumpa tak???




*

*

*

*

*

Ok yang ni lak gambar masa darjah 3..masa ni saya & the geng ke depan untuk buat apa tah,tak ingat dah..& saya tak ingat kenapa saya tak pandang ke arah camera masa tu..(ye la kan lagi pun ni kan gambar candid ;D ) dah yang pasti saya kurus waktu tu.. hu..hu..



Dan yang ini gambar terbaru saya masa kat sekolah..(baru lagi snap ni,Isnin hari tu..) masa tu ada majlis pelancaran Kempen Membaca) hu..hu..jauhnye perbezaan gambar kat bawah ni dengan 2 gambar diatas tu..how time flies..semuanye dah berubah kan..




Saya pun nak update sikit cerita pasal anak dara saya yang makin membesar tu.Edriana Samihah turning to 4 months 28 ni..dia dah mula meniarap & turn melentang semula..he..he..tapi kalau nak tak dapat mula la dia terjerit-jerit..


Cepat la besar Edriana sayang...

Monday, February 16, 2009

Geng,Pengembaraan Bermula












Dah tak sabar-sabar dah dia ni..













Ez sempat lagi posing sambil pegang botol Erfan tu..







Malam 12hb tu kitaorang pegi la bawak budak berdua ni pegi tengok Upin & Ipin yang baru released kat panggung tu kan. Kita dari umah lepas Maghrib pastu terus ke MBO Cineplex, kat Ayer Keroh tu..Erfan suka sangat..he..he..citer tu telah membuatkan diam dari awal sampai movie habis..caya la Erfan bambam mummy ni..next time boleh bawak lagi..
Jangan tak tau lak semalam kitaorang balik Seremban gi lagi tengok Upin & Ipin untuk 2nd round..tak pernah kitaorang buat sebelum ni..masa kitaorang gi Jusco Seremban 2 tu dia dah nampak poster citer Gang Pengembaraan Bermula tu..pastu dia dah tak nak berganjak ke tempat lain..nak ajak tengok lagi tapi bila check kat counter ticket untuk hari tu dah fully booked..(Erfan dah nangis2 masa ni..)then untuk tidak menghampakan daddy call MBO kat Terminal 2..ada pulak ticket lagi so nak pujuk Erfan punye pasal kitaorang tengok lagi citer tu for the 2nd time..haru tul la budak sorang ni..Ez lak ok je..tak kisah pun..Tapi Erfan memang betul2 obses la dengan Upin & Ipin ni..dia tengok sampai habis..duduk diam2..kat umah pun tak macam tu.. ;D

Nak balik dah...






Thursday, February 12, 2009

Akhirnya...

Sorry gambar tak clear sangat






Sekarang dah ada 3 buku..baru la adilkan??



Alhamdulillah..hari ni dapat juge saya pegi Maybank buka account Yippie untuk Edriana.Sebenarnye dah lama dah plan nak buka akaun untuk dia tapi asyik sibuk je tapi tadi macam ada banyak je masa terluang so balik dari sekolah singgah umah jap ambik dokumen2 yang perlu pastu terus ke Maybank. Saya dah bank in kan duit-duit yang orang bagi dia masa datang melawat Edriana hari tu. Ada separuh lagi saya nak bukakan akaun tabung Haji & Nuri(Bank Rakyat) pulak. Bukan apa,Ez & Erfan pun memang ada akaun Yipie,Tabung Haji & Nuri so kalau tak buat untuk sikecik tu rasa macam tak adil la pulak kan..Nanti esok lusa gi Tabung Haji pulak,Bank Rakyat takde hal rasanye sebab dekat je dengan rumah kitaorang ni.Jalan kaki je ha..tapi yang dekat tu la yang tak pegi-pegi nye..he..he..





Tadi saya dah start gi Secondary school untuk buat research.Sekarang ni saya dalam proses nak complete kan tesis saya..masa saya gi sekolah tu dalam pukul 9 gitu(sekolah tu dekat juge dengan sekolah tempat saya ngajar) saya nampak banyak sangat polis kat Pekan Kuala Sg.Baru,ingatkan ada nak buat road block @ apa hal ke. Pastu suami saya lak call kata jap lagi ada Le tour de Langkawi nak lalu depan sekolah dia..diaorang tengah sibuk arrange budak untuk sorak pelumba2 tu..Ceh!!Nyampah tul la,kenapa diaorang tak lalu kat area sekolah saya ha..kalau sekolah suami saya tu memang la laluan diaorang untuk ke PD. Kalau diaorang lalu,budak sekolah saya sure excited punye yela budak-budak kampung kan..seronok diaorang bila dapat tengok benda2 macam ni live..










Kitaorang ingat hari ni nak bawak budak berdua ni gi tengok Upin & Ipin kat Cineplex~Geng,Pengembaraan Bermula..tapi tak tau la jadi ke tak. Kalau penat esok je la kitaorang bawak.Tapi ni tengah berkira-kira dapat ke Erfan duduk diam dalam Cineplex tu nanti ye??

Tuesday, February 10, 2009

He turning 7 today..










HAPPY BIRTHDAY buat my eldest Muhammad Ezhan Shafri.He turning 7 today..how time flies.Dah besar dah anak mummy ni. Mummy doakan semoga Ez sentiasa dirahmati olehNya,berjaya dalam segala bidang yang diceburi,dikurniakan kesihatan yang sempurna,semoga Ez terus membesar menjadi anak yang taat kepada Daddy & Mummy dan dapat membimbing adik-adik ye. Mummy nak Ez tahu yang Ez adalah segala-galanye buat Mummy & Daddy. Mummy,Daddy,adik Erfan(bambam) & baby Mia love you so much..nothing can change our love to you..HAPPY BIRTHDAY AGAIN!!!

Ez tengah blow the candles..tapi ada orang berebut nak blow sama ;p



Apa saje yang Ez buat mesti Erfan pun nak buat juge..kecoh betul la budak sorang ni

Both are enjoying the cake

Hari ni genapla Ezhan 7 tahun. Kitaorang memang takde plan nak buat birthday party pun memandangkan birthday Ez jatuh pada hari bekerja. Goodie bags tu mummy order untuk Ez share his beautiful moment dengan kawan-kawan kat sekolah je. Semalam sebelum Ez pegi mengaji waktu tu dah lepas maghrib dah tetiba dia request nak bawak hotdoguntuk share dengan classmate dia.Adoi la..mana sempat mummy nak order kat orang kantin sekolah ni. Bila dah discuss dengan daddy dia so mummy decide untuk buatkan hotdog untuk Ez esok so malam tadi lepas news mummy gi supermarket(Family Store je la yang ada kat Masjid Tanah ni)untuk cari sausage & roti. Malam tadi daddy buat surprised untuk Ez.Daddy beli cake kecik untuk Ez potong & kitaorang makan anak beranak tu pun still berlebih lagi.



Jajan2 yang nak letak dalam goodie bag tu..

Goodie bags yang telah siap diisi..

Saya buat semua keje2 ni lepas Erfan dah masuk tido kalau tak memang tak jadi keje di buatnye..

Pagi tadi untuk merealisasikan niat Ez tu saya telah bangun awal pagi.Pukul 4 ok..dasyatnye la..he..he..tapi alhamdulillah saya berjaya menyiapkan 30 bungkus hotdog untuk classmate Ez. Tadi dalam kelas Ez edarkan goodie bag untuk kawan-kawan dia..dia nampak happy.Bila Ez happy mummy dia pun tumpang happy sama la..30 goodie bags untuk kawan-kawan Ez lagi 30 mummy edar-edarkan buat kawan-kawan mummy yang ada anak2 kecik.


Oh..lupa pulak,kesempatan ni saya nak ucapkan terima kasih bebanyak buat Ruzi & co for the birthday gift. Ez happy sangat dapat set buku cerita kisah2 nabi tu Ruzi..kena sesangat la dengan dia yang ulat buku tu..thanks again ye.


Hadiah buku cerita ni dari aunty Ruzi & co @ Temerloh,Pahang

*Untuk kawan-kawan yang bertanya tentang goodie bag tu,cost untuk sebuah rm2.80. Theme & colour pada goodie bag tu boleh pilih ikut citarasa sendiri..pada sesapa yang berminat boleh terus ke mybirthday.com.my.Malam ni daddy plan nak belanja makan kat luar tapi tak tau la nak gi mana kena tanya birthday boy..

Monday, February 9, 2009

GOODIE BAG



Since a few before saya dah plan nak buat or beli goodie bags untuk Ez birthday esok. Tapi memandangkan saya sangat sibuk lately ni & takde masa nak sit to do the goodie bag things so saya decide untuk order saje dari Mai(itu pun lepas browse blog dia nampak ada order from her previous customer).After a few times discussion(thru emel je..)so saya decide untuk pilih BOB THE BUILDER as the theme. Actually saya dah kenal Mai ni lama.Since Ez kecik lagi.Mai ni dah kira macam anak angkat pada aunty saya.Kitaorang memang rapat la juge masa tu Mai duduk Seremban. Tadi saya dapat courier from Nationwide..Bila buka box tu saya memang tersangat la surprised & puas hati dengan goodie bag tu..Thanks Mai..Kak Emy suka sangat...Nanti boleh order lagi ye!! Pada kawan2 yang berminat boleh jengah2 ke blog dia
http://ms-okinokiyo.blogspot.com/ atau mybirthday.com.my Mai ni pandai juge gubah bunga telur tau.. masa cousin saya kawin hari tu kitaorang tempah bunga pahar dengan dia..sweet sangat..(Mai ni dah kira promote awak le pulak dah ha..)

Ada 60 goodie bags semuanye..

Kejap lagi nak keluar gi cari apa benda nak letak dalam goodie bag tu ye..

Opss saya nak tepek sikit cerita Erfan bambam ni..Malam tadi bila Ez dah tido dia still tak tido lagi.Saya tanda buku dia pun menyibuk sama..minta buku,mintak pen merah,Sibuk nak marking juge dia tu..Saya pun bagi dia sebatang red pen & exercise book Ez yang lama..dalam saya leka menanda tu tetiba saya terperasan dia bukan lagi marking buku tapi jom tengok apa yang telah budak bertuah tu lakukan...


Tengok tu..habis tangan dicontengnye..



Bukan setakat tangan tapi badan pun habis diconteng tau..




Ha..pandai lak malu bila tau mummy ambik gambar dia yang notty tu dah la tak pasal2 kena mandi pulak dah malam2 tu..





Friday, February 6, 2009

IF I WERE A BOY

If I were a boy
Even just for a day
I’d roll outta bed in the morning
And throw on what I wanted then go
Drink beer with the guys
And chase after girlsI’d kick it with who I wanted
And I’d never get confronted for it.
Cause they’d stick up for me.
[Chorus]
If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I’d be a better man.
I’d listen to her
Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
Cause he’s taken you for granted
And everything you had got destroyed
If I were a boy
I could turn off my phone
Tell evveryone it’s broken
So they’d think that I was sleepin’ alone
I’d put myself first
And make the rules as I go
Cause I know that she’d be faithful
Waitin’ for me to come home (to come home)
(Chorus)
It’s a little too late for you to come back
Say its just a mistake
Think I’d forgive you like that
If you thought I would wait for you
You thought wrong
(Chorus)
But you’re just a boy
You don’t understand
Yeah you don’t understand
How it feels to love a girl someday
You wish you were a better man
You don’t listen to her
You don’t care how it hurts
Until you lose the one you wanted
Cause you’ve taken her for granted
And everything you have got destroyed
But you’re just a boy
*Saya suka lagu ni sebab lately ni selalu sangat berkumandang kat radio kan..tapi takde kena mengena dengan hidup saya pun saje suka2 je ;D

Pastu nak tepek sikit gambar Erfan masa mandi.Waktu ni saya tengah masa untuk dinner so saya suruh dia mandi kat toilet belakang..kalau kat depan tak nampak,kat belakang senang saya nak monitor budak kecik ni..


Gambar ni shaking sikit..maklum la kat dapur kan mana nak pegang senduk lagi pastu sibuk lak nak snap juge gambar dia ni..

Erfan sekarang suka sangat main air..sampai selalu kena selsema..baru ni bawak dia jumpe his paed..so paed tu advised suruh bagi dia scott emulsion untuk avoid dari selalu kena flue. Masa dia mandi ni ada 1 kejadian tau..kan masa tu saya tengah masak..jarak dapur & toilet tu dekat je..tengah2 masak tu tetiba saya bau wangi sesangat..kuat lak tu bau dia..rupa2nye dia dah main downy ~fabric softner tu..adoilah..habis setengah botol dituangnye pada toilet bowl..(sorry gambar takde sebab masa tu mummy dia dah out of control dah!!) habis stock downy saya untuk bulan ni..bertuah betul la budak sorang ni

Lagi satu tentang Erfan ni,dia ni Barney died hard fan tau,kalau cd tu jangan cite la tengok berulang2.Kat channel 613 kalau dia dapat chance tengok malam2 memang dia bersengkang mata tengok tv sebab malam2 pukul 12 ada barney show..tension oo.. kalau suruh tido sure melalak macam nak pengsan..tapi yang bestnye dia suka sing along dengan barney & dia dah half lagu barney yang ending tu..kalau korang ada anak yang suka tengok barney gak sure familiar ngan lagu ni kan??

I love youYou love meWe're a happy familyWith a great big hugAnd a kiss from me to youWon't you say you love me too?I love youYou love meWe're best friendsLike friends should beWith a great big hugAnd a kiss from me to youWon't you say you love me too?

Saya touching sangat bila dia nyanyi lagu ni especially sebelum dia nak tido..tak sangka sangat dia sampai boleh hafal lagu ni..

*Weekend ni kitaorang plan nak gi cari birthday prezent untuk Ezhan..(his birthday is coming next Tuesday) tapi tak tau la nak carikan dia apa,kawan2 ada suggestion tak??

Friday, February 27, 2009

Apa cerita??

Adoi la hai..berhari-hari try nak update blog tapi takde masa..sibuk bebenar gamaknye akhir-akhirnye..

Ok kita try update sikit-sikit la ye..mula-mula nak cite pasal baby Mia


(kitaorang decide nak panggil Edriana Samihah dengan nama Mia,Erfan yang start panggil adik dia dengan nama ni) ok ker ha?? Weight Mia sekarang dah 4.1kg,alhamdulillah.Pipi dah bertambah chubby tapi still maintain lagi body & masih boleh pakai baju newborn size~kalau lengan & seluar panjang sure kena lipat lagi lah..apa-ape tu bersyukur sangat buat masa ni Mia terus membesar dengan sihat,alhamdulillah..sebab apa saya cakap macam tu? Sebabnye ada sorang kawan husband saya(anak dia lahir 2 months earlier dari Mia & diaorang sama2 stay kat NICU ~incubator sebelah menyebelah masa tu) anak dia kena warded semula..Masa Mia dah discharge,3 weeks lepas tu baby Putri pulak discharge tapi since minggu lepas berat badan baby Putri tu menurun sehingga below 2kg..sian dia..takut lak saya bila dengan macam tu.Bersyukur la seadanye..
Hari ni sepatutnye kitaorang gi Batu Pahat.Hantar anak sedara husband saya bernikah dengan orang Parit Sulong.Tapi balik sekolah tadi saya rasa penat sangat,tak larat + malas la pulak..bila saya bagi tau hubby dia kata ok,tak payah pegi la..next week je kita pegi. Yela hari ni diaorang nikah je dulu,next week baru langsung pulak.Pelik tul la,macam mana budak2 ni planning diaorangnye wedding yer?2 minggu berturut-turut orang nak mengulangkan kenduri dia je..kalau anak beranak saya dah lama je saya sound uish..boleh ker cenggitu?he..he..cakap je,tapi tak buat pun. Dah la lepas tu kenduri kat side lelaki lak & since last week saya dah start tutorial dan akan berterusan setiap minggu..(ha Sabtu depan & seterusnye dah sure kena tuang.Hangin tul la..)tapi nak buat macam mana kan.


Saya sekarang berada dalam keadaan yang sungguh DILEMA..Kenapa yer?Mm..nanti 14 hb anak sedara suami saya yang kawin tu kenduri kat Melaka pulak & pada tarikh yang sama uncle saya kawinkat KL..


Kalau ikutkan memang la saya nak pegi kenduri uncle saya..tapi takkan pulak tak pegi kenduri kat Melaka tu lagi pun umah SIL saya tu berdepan dengan umah my MIL memang tak patut la pulak kan..saya rasa sedih sebab tak dapat join sepupu sepapat saya kat kenduri kawin uncle saya tu nanti..sedih ooo

Bila keadaan cenggini la yang membuatkan saya berada dalam DILEMA..
tension gilooss
Ok la..saya ni curi-curi masa untuk update blog ni sesambil cari bahan nak buat assignment. Ok chow cincau...

Wednesday, February 25, 2009

Demam

Last week saya yang tak sihat,tiba awal minggu ni Erfan pulak..ala sian betul la bila chubby boy saya ni demam,melepek je.Dia tak meragam tapi susah nak tido bila waktu malam..malam tadi dia bangun 2 kali kejutkan mummy dia ni.Dia dah siap buka baju tinggal diaper je ajak mandi.Maybe sebab badan dia panas kot..mula-mula saya just tepuk-tepuk air je kat badan dia tapi dia lak sibuk ambik gayung nak juge siram air ke badan..saya takut dia sejuk saya on kan water heater..terjerit-jerit Erfan tak nak air panas..adoi la hai..saya pun ikutkan aje dari dia melolong kan lagi haru kan..pukul 2.00 lebih sekali pukul 4.30 sekali lagi dia bangun..yang last tu siap minta ubat demam..tapi tu la bila pagi nak hantar ke nursery panas badan dia dah berkurangan tapi masuk je time senja mulala dia demam..panas badan dia(malam tadi saya temparature dia 39'c)
Ok ni nak cite kisah Erfan masa saya bawak dia gi Family Store kat masjid tanah ni.Masa tu saya nak cari barang sikit..bila tiba kat counter dia nampak choki2..(korang tau tak apa tu?) ala coklat yang dalam tiub macam straw tu kan..dia tanya la.."Mummy,apa tu?" saya cakap "Coklat" pastu dia cakap lak "Mummy nak.." so saya pun ambik la 1 pack kecik ada 5 tiub tu..bila dah masuk kereta,dia suruh bukak..saya pun bukak la choki2 tu..benda alah tu kan cair so kita kena buka kat bahagian atas tu je sikit..dia tak nak..dia jerit2 lagi suruh buka..bila saya kata tak boleh..memang macam ni..dia melalak..sampai la kerumah dimelalak tak henti2 rupa-rupanye dia ingatkan choki2 tu boleh buka macam choc cadbury atau lain2 coklat yang dia selalu makan tu..Adoi hai!! Siapa yang salah tu? Saya ker ha ;P Taubat pasni tak nak dah beli benda alah tu ke Erfan..

time ni tengah kemaruk benar dengan benda alah choki-choki tu..

Sunday, February 22, 2009

Hujan Lebat...Alhamdulillah..

Setelah sekian lama takde hujan kat kawasan Masjid Tanah,panas je seminggu dua ni petang tadi,alhamdulillah akhirnye hujan turun dengan lebat sekali kat kawasan Masjid Tanah..sejuk sikit rasanye cuaca.Yela selama ni malam pun terasa berbahang,siang apa tah lagikan..air cond kat bilik tu on 24 jam je selama cuaca panas ni..(melambung le bil letrik bulan ni ;p)
Masa hujan lebat petang tadi siap dengan kilat sabung menyabung..masa tu saya kat bilik belakang tengah melipat kain yang menjunjung tinggi tu..(3 bakul oo..naik lenguh & sesemut kaki dibuatnye..)budak berdua tu kelam kabut off tv & terus berlari ke belakang..ceh!!Penakut sungguh anak bujang ku..Erfan yang tadi terlompat-lompat terus duduk diam..ambik bantal baring dekat ngan saya..he..he..penakut ghupenye super hero ku ini..
Ini budak yang tadinye terlompat2
terus baring minum susu bila dengar kilat sabung menyabung
Yang ini pun sama gak..ha..ha..




Ok nak citer lak pasal OUM..masa hari Sabtu baru ni saya start 1st lecture untuk sem ni..kira lewat gak la mula tutorial semester ni sebabnye OUM baru pindah building baru..Cantik bangunan ni..facilities semua up to date..best.Dewan kuliah pun best..tapi yang tak bestnye takde cafe kat building ni tapi ada la restoran mamak kat sebelah je building tu.Ramai student serbu kedai tu..tapi saya ni takleh la makan kedai2 yang kureng menarik ni.bukan setakat kurang menarik tapi kebersihan pun kureng..(saya survey dari jauh je.he..he..) tekak saya sangat cerewet ok..nampak gayanye saya kena cari alternatif lain next lecture ni kalau tak mau kebulur saya the whole day tu nanti..mmm nanti la akan ku fikirkan kelak..
Kawan2 saya kata kat area lobi ni boleh access internet..tapi hari tu saya tak bawak notebook so tak dapat la nak test line..




Sebagai closure hari ni rasanye tak sah kalau saya tak tepek gambar little princess saya yang makin cerdik sekarang ni..weight pun dah meningkat ke 4.1kg..
Hello aunties...Edriana here..

Thursday, February 19, 2009

Selsema + Batuk

Mungkin disebabkan cuaca yang amat panas sekarang ni..(kat sini dah lama tak hujan) saya akhirnye diserang selsema & batuk..tekak rasa cukup perit & hari ni suara pun serak2 basah(kalah Ella kalau nyanyi ni..) nasib baik sekarang ni minggu ujian so takde la saya kena bercakap @ membebel semasa dalam kelas..dah banyak minum air asam jawa sampai naik kembung dah ni..selsema ni buat saya cukup tak selesa..dah pegi beli ubat kat farmasi.Saya beli pil untuk selsema & batuk(sorry saya memang tak leh telan ubat batuk yang air tu..) harap-harap by tomorrow saya dah sihat sebab saya ada lecture Saturday ni..tak laratnye.

Tuesday, February 17, 2009

Dig some old album

Baru ni masa kemas-kemas rumah terjumpa la album lama-lama. Yang bestnye ada gambar masa saya sekolah rendah..rindunye la kat kawan-kawan masa kat SRK King George V,Seremban tu..teringat lagi masa tu takde pun susah macam sekarang nak kena fikir banyak benda.Zaman kanak-kanak memang seronok..ingat nak main je.Waktu rehat kita selalu main-main lari2 cop-cop tiang(budak sekarang mana ada main macam tu lagi) pastu main yang pijak-pijak kasut tu..(aiskrim soda ker nama dia ha??) kalau main hari Isnin,balik umah sure kena marah sebab baru 1st day sekolah kasut dah kotor..hu..hu..rindunye pada kawan-kawan saya tu.Ada beberapa orang masih saya berhubung lagi..kalau la boleh diputarkan semula masa tu kan alangkah indahnye..

Ok kat bawah ni ada gambar masa saya darjah 2 Mawar tahun 1987 mungkin ada antara member2 kat blog ni belum lahir lagi kan..(wei!!Dah tua ker saya ni???)



Kalau pandai cuba cari mana satu saya..ha..ha..




Jumpa tak???




*

*

*

*

*

Ok yang ni lak gambar masa darjah 3..masa ni saya & the geng ke depan untuk buat apa tah,tak ingat dah..& saya tak ingat kenapa saya tak pandang ke arah camera masa tu..(ye la kan lagi pun ni kan gambar candid ;D ) dah yang pasti saya kurus waktu tu.. hu..hu..



Dan yang ini gambar terbaru saya masa kat sekolah..(baru lagi snap ni,Isnin hari tu..) masa tu ada majlis pelancaran Kempen Membaca) hu..hu..jauhnye perbezaan gambar kat bawah ni dengan 2 gambar diatas tu..how time flies..semuanye dah berubah kan..




Saya pun nak update sikit cerita pasal anak dara saya yang makin membesar tu.Edriana Samihah turning to 4 months 28 ni..dia dah mula meniarap & turn melentang semula..he..he..tapi kalau nak tak dapat mula la dia terjerit-jerit..


Cepat la besar Edriana sayang...

Monday, February 16, 2009

Geng,Pengembaraan Bermula












Dah tak sabar-sabar dah dia ni..













Ez sempat lagi posing sambil pegang botol Erfan tu..







Malam 12hb tu kitaorang pegi la bawak budak berdua ni pegi tengok Upin & Ipin yang baru released kat panggung tu kan. Kita dari umah lepas Maghrib pastu terus ke MBO Cineplex, kat Ayer Keroh tu..Erfan suka sangat..he..he..citer tu telah membuatkan diam dari awal sampai movie habis..caya la Erfan bambam mummy ni..next time boleh bawak lagi..
Jangan tak tau lak semalam kitaorang balik Seremban gi lagi tengok Upin & Ipin untuk 2nd round..tak pernah kitaorang buat sebelum ni..masa kitaorang gi Jusco Seremban 2 tu dia dah nampak poster citer Gang Pengembaraan Bermula tu..pastu dia dah tak nak berganjak ke tempat lain..nak ajak tengok lagi tapi bila check kat counter ticket untuk hari tu dah fully booked..(Erfan dah nangis2 masa ni..)then untuk tidak menghampakan daddy call MBO kat Terminal 2..ada pulak ticket lagi so nak pujuk Erfan punye pasal kitaorang tengok lagi citer tu for the 2nd time..haru tul la budak sorang ni..Ez lak ok je..tak kisah pun..Tapi Erfan memang betul2 obses la dengan Upin & Ipin ni..dia tengok sampai habis..duduk diam2..kat umah pun tak macam tu.. ;D

Nak balik dah...






Thursday, February 12, 2009

Akhirnya...

Sorry gambar tak clear sangat






Sekarang dah ada 3 buku..baru la adilkan??



Alhamdulillah..hari ni dapat juge saya pegi Maybank buka account Yippie untuk Edriana.Sebenarnye dah lama dah plan nak buka akaun untuk dia tapi asyik sibuk je tapi tadi macam ada banyak je masa terluang so balik dari sekolah singgah umah jap ambik dokumen2 yang perlu pastu terus ke Maybank. Saya dah bank in kan duit-duit yang orang bagi dia masa datang melawat Edriana hari tu. Ada separuh lagi saya nak bukakan akaun tabung Haji & Nuri(Bank Rakyat) pulak. Bukan apa,Ez & Erfan pun memang ada akaun Yipie,Tabung Haji & Nuri so kalau tak buat untuk sikecik tu rasa macam tak adil la pulak kan..Nanti esok lusa gi Tabung Haji pulak,Bank Rakyat takde hal rasanye sebab dekat je dengan rumah kitaorang ni.Jalan kaki je ha..tapi yang dekat tu la yang tak pegi-pegi nye..he..he..





Tadi saya dah start gi Secondary school untuk buat research.Sekarang ni saya dalam proses nak complete kan tesis saya..masa saya gi sekolah tu dalam pukul 9 gitu(sekolah tu dekat juge dengan sekolah tempat saya ngajar) saya nampak banyak sangat polis kat Pekan Kuala Sg.Baru,ingatkan ada nak buat road block @ apa hal ke. Pastu suami saya lak call kata jap lagi ada Le tour de Langkawi nak lalu depan sekolah dia..diaorang tengah sibuk arrange budak untuk sorak pelumba2 tu..Ceh!!Nyampah tul la,kenapa diaorang tak lalu kat area sekolah saya ha..kalau sekolah suami saya tu memang la laluan diaorang untuk ke PD. Kalau diaorang lalu,budak sekolah saya sure excited punye yela budak-budak kampung kan..seronok diaorang bila dapat tengok benda2 macam ni live..










Kitaorang ingat hari ni nak bawak budak berdua ni gi tengok Upin & Ipin kat Cineplex~Geng,Pengembaraan Bermula..tapi tak tau la jadi ke tak. Kalau penat esok je la kitaorang bawak.Tapi ni tengah berkira-kira dapat ke Erfan duduk diam dalam Cineplex tu nanti ye??

Tuesday, February 10, 2009

He turning 7 today..










HAPPY BIRTHDAY buat my eldest Muhammad Ezhan Shafri.He turning 7 today..how time flies.Dah besar dah anak mummy ni. Mummy doakan semoga Ez sentiasa dirahmati olehNya,berjaya dalam segala bidang yang diceburi,dikurniakan kesihatan yang sempurna,semoga Ez terus membesar menjadi anak yang taat kepada Daddy & Mummy dan dapat membimbing adik-adik ye. Mummy nak Ez tahu yang Ez adalah segala-galanye buat Mummy & Daddy. Mummy,Daddy,adik Erfan(bambam) & baby Mia love you so much..nothing can change our love to you..HAPPY BIRTHDAY AGAIN!!!

Ez tengah blow the candles..tapi ada orang berebut nak blow sama ;p



Apa saje yang Ez buat mesti Erfan pun nak buat juge..kecoh betul la budak sorang ni

Both are enjoying the cake

Hari ni genapla Ezhan 7 tahun. Kitaorang memang takde plan nak buat birthday party pun memandangkan birthday Ez jatuh pada hari bekerja. Goodie bags tu mummy order untuk Ez share his beautiful moment dengan kawan-kawan kat sekolah je. Semalam sebelum Ez pegi mengaji waktu tu dah lepas maghrib dah tetiba dia request nak bawak hotdoguntuk share dengan classmate dia.Adoi la..mana sempat mummy nak order kat orang kantin sekolah ni. Bila dah discuss dengan daddy dia so mummy decide untuk buatkan hotdog untuk Ez esok so malam tadi lepas news mummy gi supermarket(Family Store je la yang ada kat Masjid Tanah ni)untuk cari sausage & roti. Malam tadi daddy buat surprised untuk Ez.Daddy beli cake kecik untuk Ez potong & kitaorang makan anak beranak tu pun still berlebih lagi.



Jajan2 yang nak letak dalam goodie bag tu..

Goodie bags yang telah siap diisi..

Saya buat semua keje2 ni lepas Erfan dah masuk tido kalau tak memang tak jadi keje di buatnye..

Pagi tadi untuk merealisasikan niat Ez tu saya telah bangun awal pagi.Pukul 4 ok..dasyatnye la..he..he..tapi alhamdulillah saya berjaya menyiapkan 30 bungkus hotdog untuk classmate Ez. Tadi dalam kelas Ez edarkan goodie bag untuk kawan-kawan dia..dia nampak happy.Bila Ez happy mummy dia pun tumpang happy sama la..30 goodie bags untuk kawan-kawan Ez lagi 30 mummy edar-edarkan buat kawan-kawan mummy yang ada anak2 kecik.


Oh..lupa pulak,kesempatan ni saya nak ucapkan terima kasih bebanyak buat Ruzi & co for the birthday gift. Ez happy sangat dapat set buku cerita kisah2 nabi tu Ruzi..kena sesangat la dengan dia yang ulat buku tu..thanks again ye.


Hadiah buku cerita ni dari aunty Ruzi & co @ Temerloh,Pahang

*Untuk kawan-kawan yang bertanya tentang goodie bag tu,cost untuk sebuah rm2.80. Theme & colour pada goodie bag tu boleh pilih ikut citarasa sendiri..pada sesapa yang berminat boleh terus ke mybirthday.com.my.Malam ni daddy plan nak belanja makan kat luar tapi tak tau la nak gi mana kena tanya birthday boy..

Monday, February 9, 2009

GOODIE BAG



Since a few before saya dah plan nak buat or beli goodie bags untuk Ez birthday esok. Tapi memandangkan saya sangat sibuk lately ni & takde masa nak sit to do the goodie bag things so saya decide untuk order saje dari Mai(itu pun lepas browse blog dia nampak ada order from her previous customer).After a few times discussion(thru emel je..)so saya decide untuk pilih BOB THE BUILDER as the theme. Actually saya dah kenal Mai ni lama.Since Ez kecik lagi.Mai ni dah kira macam anak angkat pada aunty saya.Kitaorang memang rapat la juge masa tu Mai duduk Seremban. Tadi saya dapat courier from Nationwide..Bila buka box tu saya memang tersangat la surprised & puas hati dengan goodie bag tu..Thanks Mai..Kak Emy suka sangat...Nanti boleh order lagi ye!! Pada kawan2 yang berminat boleh jengah2 ke blog dia
http://ms-okinokiyo.blogspot.com/ atau mybirthday.com.my Mai ni pandai juge gubah bunga telur tau.. masa cousin saya kawin hari tu kitaorang tempah bunga pahar dengan dia..sweet sangat..(Mai ni dah kira promote awak le pulak dah ha..)

Ada 60 goodie bags semuanye..

Kejap lagi nak keluar gi cari apa benda nak letak dalam goodie bag tu ye..

Opss saya nak tepek sikit cerita Erfan bambam ni..Malam tadi bila Ez dah tido dia still tak tido lagi.Saya tanda buku dia pun menyibuk sama..minta buku,mintak pen merah,Sibuk nak marking juge dia tu..Saya pun bagi dia sebatang red pen & exercise book Ez yang lama..dalam saya leka menanda tu tetiba saya terperasan dia bukan lagi marking buku tapi jom tengok apa yang telah budak bertuah tu lakukan...


Tengok tu..habis tangan dicontengnye..



Bukan setakat tangan tapi badan pun habis diconteng tau..




Ha..pandai lak malu bila tau mummy ambik gambar dia yang notty tu dah la tak pasal2 kena mandi pulak dah malam2 tu..





Friday, February 6, 2009

IF I WERE A BOY

If I were a boy
Even just for a day
I’d roll outta bed in the morning
And throw on what I wanted then go
Drink beer with the guys
And chase after girlsI’d kick it with who I wanted
And I’d never get confronted for it.
Cause they’d stick up for me.
[Chorus]
If I were a boy
I think I could understand
How it feels to love a girl
I swear I’d be a better man.
I’d listen to her
Cause I know how it hurts
When you lose the one you wanted
Cause he’s taken you for granted
And everything you had got destroyed
If I were a boy
I could turn off my phone
Tell evveryone it’s broken
So they’d think that I was sleepin’ alone
I’d put myself first
And make the rules as I go
Cause I know that she’d be faithful
Waitin’ for me to come home (to come home)
(Chorus)
It’s a little too late for you to come back
Say its just a mistake
Think I’d forgive you like that
If you thought I would wait for you
You thought wrong
(Chorus)
But you’re just a boy
You don’t understand
Yeah you don’t understand
How it feels to love a girl someday
You wish you were a better man
You don’t listen to her
You don’t care how it hurts
Until you lose the one you wanted
Cause you’ve taken her for granted
And everything you have got destroyed
But you’re just a boy
*Saya suka lagu ni sebab lately ni selalu sangat berkumandang kat radio kan..tapi takde kena mengena dengan hidup saya pun saje suka2 je ;D

Pastu nak tepek sikit gambar Erfan masa mandi.Waktu ni saya tengah masa untuk dinner so saya suruh dia mandi kat toilet belakang..kalau kat depan tak nampak,kat belakang senang saya nak monitor budak kecik ni..


Gambar ni shaking sikit..maklum la kat dapur kan mana nak pegang senduk lagi pastu sibuk lak nak snap juge gambar dia ni..

Erfan sekarang suka sangat main air..sampai selalu kena selsema..baru ni bawak dia jumpe his paed..so paed tu advised suruh bagi dia scott emulsion untuk avoid dari selalu kena flue. Masa dia mandi ni ada 1 kejadian tau..kan masa tu saya tengah masak..jarak dapur & toilet tu dekat je..tengah2 masak tu tetiba saya bau wangi sesangat..kuat lak tu bau dia..rupa2nye dia dah main downy ~fabric softner tu..adoilah..habis setengah botol dituangnye pada toilet bowl..(sorry gambar takde sebab masa tu mummy dia dah out of control dah!!) habis stock downy saya untuk bulan ni..bertuah betul la budak sorang ni

Lagi satu tentang Erfan ni,dia ni Barney died hard fan tau,kalau cd tu jangan cite la tengok berulang2.Kat channel 613 kalau dia dapat chance tengok malam2 memang dia bersengkang mata tengok tv sebab malam2 pukul 12 ada barney show..tension oo.. kalau suruh tido sure melalak macam nak pengsan..tapi yang bestnye dia suka sing along dengan barney & dia dah half lagu barney yang ending tu..kalau korang ada anak yang suka tengok barney gak sure familiar ngan lagu ni kan??

I love youYou love meWe're a happy familyWith a great big hugAnd a kiss from me to youWon't you say you love me too?I love youYou love meWe're best friendsLike friends should beWith a great big hugAnd a kiss from me to youWon't you say you love me too?

Saya touching sangat bila dia nyanyi lagu ni especially sebelum dia nak tido..tak sangka sangat dia sampai boleh hafal lagu ni..

*Weekend ni kitaorang plan nak gi cari birthday prezent untuk Ezhan..(his birthday is coming next Tuesday) tapi tak tau la nak carikan dia apa,kawan2 ada suggestion tak??

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015