Sunday, March 29, 2009

Result Test Ezhan & Update cerita MIA

Sebenarnye lama dah nak update cerita pasal result Test Ezhan baru ni..(tak la baru pun last early March hari tu)
Since saya ni class teacher dia kan mesti la awal2 lagi saya dah tau result dia macam mana kan..tapi saya tak inform pun kat dia,dia dapat no. berapa ke,apa ke..saya senyapkan aje..sampai la saya edarkan kad laporan hari tu baru dia tau yang dia dapat no.1 dalam kelas daripada 30 orang murid.Happy la dia bukan main lagi..
Alhamdulillah..dia dah cuba yang terbaik cuma saya tak berapa satisfied la dengan keputusan subjek English dia..sebab yang ni dia cuma dapat markah below 90 walaupun masih lagi dalam gred A tapi tak best la kan saya kalau boleh nak dia maintain marks 90 and above..Uish..dah la ni subjek yang mummy dia ajar lak tu kan..patutnye dia boleh score lagi baik tapi ni semua masalah nak cepat siap & akhirnye ada careless mistake..geram je masa saya marking paper hari tu..sebab saya tau soalan2 tu semua dia boleh jawab bila salah tu yang buat saya geram tu..hai bertuah betul la budak sorang ni..
Satu lagi,budak2 dalam kelas tu memang betul2 bersaing maybe this time rezeki Ez sebab masa saya kira total marks hari tu markah budak-budak yang dapat no 1-8 tu tak jauh beza antara satu sama lain..
Apa-apa pun buat Ez mummy harap Ez teruskan usaha macam yang daddy cakap this is just the beginning..perjalanan Ez masih jauh lagi..

Ok stop pasal tu kita cerita sikit pasal majlis mesyuarat Agung PIBG kat sekolah saya last week. Biasa la kalau kat sekolah tu mesyuarat Agung PIBG tak ramai sangat parents yang datang..alasan diaorang keje susah nak dapat cuti..pernah satu tahun tu kaum ibu je yang ramai..bapak2 ni keje gamaknye kot..susah la kan diaorang ni tak nak berkorban untuk kecemerlangan anak-anak diaorang sendiri..Suka hati diaroang la kan..tapi sian tengok para ibu yang datang berangkut2 ngan anak2 kecik..yang menangis,menangis..yela budak2 kecik bukan sesuai bawak ke majlis macam tu kan..diaorang pun tak selesa..Tahun ni saya AJK jamuan so banyak masa dihabiskan kat kantin je la..tapi apa2 pun majlis berjalan lancar..alhamdulillah..

Cuba tengok kaum ibu yang ramai ke atau kaum bapa yang ramai..
Itula mentality orang kampun kat sini..susah tul la..
Ni geng2 AJK jamuan..sebahagian la..
Tadi masa hantar Mia balik Seremban kitaorang singgah GIANT senawang jap..cari sandal baru Erfan.Yang lama dah ketat,pastu cari juge shower gel budak berdua ni & liquid cleanser untuk botol susu Erfan sekali..terlanjur tu singgah kat MPH belikan workbooks untuk Ez & novel terbaru dari Aina Emir(hi..hi..entah bila la nak bacanye tu saya pun tak tau..)

Update sikit pasal Mia, semalam 28hb genap Mia 5 bulan. Sekarang ni bila meniarap dia dah mula bergerak ke depan..especially kalau kitaorang letak mainan kat depan dia..seronok sangat..tak sabar nak tunggu dia merangkak lak.Suka ketawa mengekek2 dan mulut pun dah mula bising..nak ajak berborak..pastu gusi bahagian bawah dah bengkak..nanny dia kata nak tumbuh gigi ;D

HELLO AUNTIES..

Wednesday, March 25, 2009

Jawab TAG Neeza

Hai..ada lagi game tag mengetag ni ye..kali ni dari Neeza..
Ok kita straight forward je eh...

1) Lelaki no 1 dalam hidup anda
Mestila my beloved husband kan..sapa lagi En.Mohd Selan b. Md Rani the one and only
2) Perdana Menteri M'sia no 4
Tun dr Mahathir memang dah jadi sejarah negara
3) Gossip di tangga no 2 sekarang
Mmm..apa eh??saya ni jarang ikuti ruangan gossip la..lembabss sikit he..he..
4)Selebriti paling chumel no 1
Barney tu boleh kire celebriti ker ha??
5)Kakak no 4Aku tade kakak no.4..
Saya ada sorang kakak je..
6)Teman rapat no 10
Teman rapat saya tak mencecah bilangan diatas ;p
7)Kawan paling kudukut no 6
Mmm..adala sorang tu TUUUT...
8)Kekasih no 2 anda
Permata hati saya la..Ez,Erfan & Edriana
9)Artis lelaki no 1 di hati anda
Kalau dalam Malaysia,Fahrin Ahmad kot...
10)Adik no 3
Saya ada sorang je adik lelaki sebabnye kitaorang 3 beradik hihihi

Buat Neeza ok tak??Dah puas hati ker,ok la tu yerk..

Kesempatan ni saya nak ucapan terima kasih sesangat pada korang yang sudi terima pemberian ikhlas dari saya tu ye..terima kasih sangat..terasa dihargai tau..so touching
Ok la..chow dulu..banyak keje ni..esok ada Mesyuarat Agung PIBG kat sekolah tu so banyak la keje nak kena settle..esok saya try update result Ujian Ezhan baru-baru ni ye..insyallah

Tuesday, March 24, 2009

Alhamdulillah dah sihat..dapat award lagi ;D

Alhamdulillah..since petang tadi demam dah kebah..sakit kepala pun dah hilang..tinggal selsema je yang masih belum hilang sepenuhnye.
Tapi malam ni saya lak tak boleh tido,maybe kerana dah puas berehat siang tadi kot.
Biasa la bila saya tak tido lagi Erfan pun sama la tumpang sekaki..
Bila suruh tido banyak je cakapnye..
"Adik teman mummy" ceh..kenkonon je tu
Walhalnye dia duduk depan tv tu ha
Melayan cartoon kat ch613..
ha alamatnye memang susah la ajak tido karang tu
sebabnye dia dah nampak promo ada Elmo & Barney lak kejap lagi
Memang la liat nak bangun pagi esok ni wei..
he..he..
Tadi saya dapat award dari new mama..
siapa lagi kalau tak member blogger yang baru dapat baby tu
Catlina..
Thanks alot ye sebab bagi kita award ni..
kita dah pegi ambik dan tepek kat blog kita pulak.
cutenye la kitten kat bawah ni kan..
walaupun pada hakikatnye saya tak suka kucing ;D(yang real la)
gambo takpe

Saya pun ada small gift yang saya nak share dengan bloggers semuaSmall gift ni pemberian tulus ikhlasdari hati kecil saya buat semua bloggersyang sudi menjenguk blog saya semoga persahabatan antara kitakekal selamanya,insyallah..sudi-sudikan la yea..

Mc Hari ni..

Saya mc hari ni..huu..huu..
Badan seram sejuk nak demam..
Selsema since malam tadi..
Kepala lak berat semacam..
Saya nak berehat je atas katil hari ni..
Harap-harap cepat la recover
Sebab Thursday ni
Student saya ada story telling competition
Kalau tak sian student saya kan..

Monday, March 23, 2009

Penatnye

Hari ni penat sangat rasanya..maklum la dah cuti seminggu sebelum ni kan..;D
Pagi tadi pun terbangun lewat..hik..hik..nasib hari ni Monday so ada assembly la kan jadi takde hal kalau terlewat sikit kalau hari lain memang la haru biru dibuatnye..
Hari saya puasa..bukan puasa ganti*saya takde tinggal puasa last year sebab masa tu tengah pregnant kan..* saya puasa nazar so kali ni nak bayar la balik ha..
Malas + penat untuk memasak untuk berbuka nanti so plan nak beli @ berbuka kat luar je la..
Ok la time2 puasa ni tak leh la nak bergosip kang kureng la pahala puasa ku ini ;p

Sunday, March 22, 2009

Sunday is the cleaning day..

Cuti seminggu dah berlalu sekelip mata je..Takde yang menarik pun cuti kali ni & tak membawa apa2 makna pun cuti seminggu ni ha..sebabnye sibuk dengan kelas tambahan, pastu exam PTK lagi..(dah la tak sama tarikh ngan Encik Suami..) ditambah pula dengan kekalutan ku menyiapkan assignment..tambahan pulak kita memang tengah save budget ni..Umah Seremban dah siap tinggal nak ambik kunci so kena la berjimat cermat sikit cut cost mana2 yang tak perlu tu.. Duit banyak nak pakai nanti untuk rumah tu kan.. "Kena la berkorban sikit.. kalau nak yang terbaik di kemudian hari.." *Ha..ayat ni suami saya selalu guna ;p saje je nak psiko kitaorang sebenarnye tu*

Sabtu baru ni ada tutorial..hantar assingment semua sampai pukul 4 baru balik umah..Ahad tadi bangun je lepas solat Subuh rutin harian pun bermula..yela sekolah dah nak buka kan..so lepas je buat breakfast terus iron baju sekolah Ez,baju kerja suami + saya semuanye stok untuk seminggu..uish..penat oo..baju Ez je dah 5 pasang+sekolah agama 3 pasang campur 5 pasang baju kerja suami + 5 pasang baju saya..rasa nak menangis pun ada..bila time2 cenggini yang rasa amat memerlukan maid ni..

Lepas selesai iron baju semua tetiba terasa nak mengemas drawer kain tudung..drawer tu macamdah sendat sangat dengan kain tudung so dah tiba masanye dipilih tudung2 lama yang harus dihapus kira..dalam dok kirai2 pilih2 tu terjumpa lak selendang sifon yang saya pakai masa akad nikah dulu..ooo lama betol selendang tu..tapi masih saya simpan dalam keadaan baik lagi..sentimental value tu..

Ni yang dah di asingkan..ni semua masih nak guna lagi

Setelah diasingkan yang ni nak dihapus kira..

Ha selendang yang biru atas tu la..selendang masa akad nikah..lama dah saya simpan dekat nak 8 tahun..tapi masih elok lagi tau..

Dah siap kemas..


Dah siap kemas drawer terpandang lak dressing table yang dah bertunggang langgang dengan segala tok nenek ada kat atas tu..

Baru la sedap mata memandang sikit kan..he..he..


Selesai mengemas semua tu...tukar lak cadar bilik saya + bilik budak2 kat belakang tu..(cadar memang saya tukar seminggu sekali tau..sebabnye saya memang sensitif ngan habuk..kalau lebih je dari seminggu mula saya selsema + bersin2 kalau nak tido ;p
Last sekali basuh toilet..toilet bilik depan & toilet belakang..Selesai semua tu sebelum masuk waktu solat Zuhor.Masak??Bila dah penat mengemas saya tak masak la..kitaorang lunch kat luar je..;p


Biasa la..saya ni kalau hari2 lain memang tak sempat nak mengemas..Sabtu Ahad je la dapat nak kemas umah dalam erti kata yang sebenar..tapi hari kerja saya tetap juge menyapu rumah tapi tak sempat la nak mop & vacum segala tu..tak sempat..
Dalam saya mengemas semua tu nasib baik cik kak sorang ni tido..lega la sikit nak buat keje kan..selesai je mummy dia mengemas dia pun bangun..pandai betul la Mia budget masa..

Friday, March 20, 2009

EARTH HOUR 2009

Cuddling up with your loved ones and admiring the stars in the night sky or organising a treasure hunt in the dark? At 8:30pm on Saturday 28 March, people from all corners of the world will turn off their lights for one hour - Earth Hour - and cast their vote for action on climate change. Anybody can participate and join together with millions of people across the globe celebrating Earth Hour.Earth Hour is about taking simple steps everyday that collectively reduce carbon emissions – from businesses turning off their lights when their offices are empty to households turning off appliances rather than leaving them on standby.Here are 10 different ways to spend Earth Hour and reduce your carbon footprint:1. Attend a local Earth Hour event or organise your own by throwing an Earth Hour street party with your neighbours2. Gather family & friends for a night picnic in your local park and look at the stars3. Enjoy a family dinner by candlelight4. Organise a treasure hunt in the dark5. Take the dog for a night walk6. Have a candle-lit bath7. Sit in the dark and share stories8. Organise a family night playing board games9. Share a romantic night in with your loved one10. Upload your ‘on the night’ photos and videos to flickr and YouTube respectively, and then add them to the Earth Hour flickr group and the global YouTube Group.Earth Hour Executive Director, Andy Ridley, is encouraging people to participate in whatever way they choose and to think beyond the hour.“There are no hard and fast rules surrounding participation in Earth Hour. We only ask that you flick that switch and have fun doing whatever you choose to do during that time.Make Earth Hour work for you. Families with young children should feel free to turn their lights off earlier than 8:30pm and for those having too much fun in the dark during the hour, don’t feel you have to limit yourself to one hour and switch back on at 9:30pm.”To find out more about Earth Hour, visit the official website www.earthhour.org, sign up and join millions of people in more than 1,400 cities and towns in 80 countries throughout the world by turning off your lights for one hour at 8:30pm on Saturday 28 March.
* Marilah sama-sama kita sertai Kempen Earth Hour 2009 dengan memadamkan suis elektrik dirumah buat seketika dalam tempoh 1 jam(60 minit) bermula dari pukul 8.30 malam.. jika berminat untuk turut serta signuo k

Siap juge akhirnye..

Yeahhh!!!
Akhirnye...siap juge assignment saya..
dah print segala tinggal nak binding je lagi petang nanti..
lega betul rasanye..


Petang semalam..saya buat kuih kacang.ada orang panggil kuih kasturi / kuih rengastapi saya panggil kuih kacang.He..he..Kira ni 2nd time punye percubaan la..

1st trial hari tu

macam keras sikit
tapi
semalam ok..
tiptop..
menjadi..
so petang ni nak buat kuih apa lak ye
kemaruk nak mencuba resipi
kuih muih lak sekarang ni
tapi..
1 yang malasnye saya buat kuih ni
yang tukang makan
2 orang je..
kitaorang laki bini je yang makan
budak2 ni takde maknanye makan kuih muih ni
tapi takpe la..
buat sikit je
maybe nak buat karipap sardin
atau pau kukus??
tunggu tau!!

Thursday, March 19, 2009

Ke Hospital

Selasa baru ni saya ada exam PTK..(bila la gov nak mansuhkan exam ni ha??) balik dari exam saya masak for lunch lepas solat Zuhor saya & kawan2 sekolah ke Hospital Melaka..kawan2 saya park keta kat shop house kat area umah saya ni..pastu kitaorang share keta ke Melaka.Naik 2 buah keta je keta lain tinggal je kat situ.
Kitaorang gi Hospital Melaka sebab nak melawat ada student sekolah kitaorang yang koma kat ICU..dah seminggu lebih kat ICU.Budak ni appendix dia pecah..sakit perut,sakit perut tapi parents dia tak tau yang appendix..masalahnye bapak dia dah bawak gi clinic..(private & klinik kesihatan) tapi tu la doc tak dapat trace awal yang budak ni ada appendix sampai la appendix dia pecah dah 3 hari & budak tu tak leh nak bangun dah baru klinik kesihatan yang kat umah dia tu refer kes dia kat Hospital Melaka..Sampai hospital,doc kata kes dia serius sebab appendix dah pecah..lepas je operation budak ni terus la masuk ICU & tak sedar-sedarkan diri..Masa kitaorang melawat dia hari tu..dia dah mula buka mata dah sedar..alhamdulillah.Bapak dia cakap masa Sabtu lepas jantung dia dah stop dalam 5 minit la..nasib doc kat ICU tu perasan & cepat2 bagi bantuan kecemasan.
Masa gi tengok dia tu..(hanya 2 orang pelawat je boleh masuk dalam satu-satu masa..yela ICU kan..) saya masuk ngan sorang lagi member tu.Kitaorang sama2 menangis..sian sangat tengok keadaan dia. Budak perempuan ni murid tahun 2. Saya ajar dia.Memang budak yang baik..tak banyak masalah..walaupun dia bukan la budak yang cerdik & popular dalam kelas tu tapi dia jarang timbulkan masalah.. respond dia kat kitaorang masa hari tu pun slow sangat kaki lak mengigil-gigil mungkin dia menahan sakit la tu..(sakit tau operation..kalau orang dewasa pun tak tahan kanak2 apa la lagikan!!)Kitaorang tanya nurse yang ada kat bilik tu dia kata memang tu la effect nye maybe kesan pembedahan & ubat-ubatan yang diaorang beri kat dia,Lagi pun keadaan dia masih belum stabil masih 50-50 lagi..sebelum balik tu masa kitaorang cakap kat dia,teacher & ustazah nak balik dah ni..Liana mesti kuat,cepat sembuh ye..nanti boleh pegi sekolah..dia kelip kan mata dia*sebab dia tak daya yang anggukkan kepala..* pastu meleleh air mata dia..sedihnye la..
Buat Liana teacher doakan Liana cepat sembuh..dapat kembali semula ke sekolah & belajar dengan kawan-kawan..insyallah.


********************************************************

Ni lak cerita semalam..
Saya sibuk sebenarnye menyiapkan assignment yang perlu di hantar Sabtu ni..ada 3 semuanye..
2 dah siap tinggal satu lagi tu yang lambat sikit dapat update cerita kat blog ni..
so semalam tak tau nak masak apa
lagi pun saya memang nak save masa kan
nak mengadap assignment lagi ni
akhirnye ni la menu saya untuk semalam
apa yer???
^
^
^
^



NASI AYAM..
ha..ha..

ceh!!Ingatkan apala yang special sangat kan..itu la menu kitaorang semalam..

ALHAMDULILLAH..

nasib saya masak lebih sikit sebabnye parents saya datang petang tu
so dapat la sama-sama
merasa nasi ayam saya
yang tak berapa nak expert ni. ;P
*Ez takde ni..ikut atuk dia balik Seremban.
Tinggal Erfan & Mia je ngan kitaorang..
Erfan la boring je tak geng..sian dia..

Monday, March 16, 2009

Kenduri @ Melaka

Sabtu baru ni turn kenduri kat Melaka la..kira majlis menyambut menantu la tu kan..Malam sebelum tu lagi dah ada kenduri*Majlis Berinai Besar..Meriah tau kalau kat Melaka majlis berinai besar ni sebabnye lepas pengantin berarak pastu ada bakar bunga api..bunga api diaorang siap tempah..malam tu bukan setakat bakar bunga api je siap ada bakar mercun yang macam sambut tahun baru tu.(abang pengantin yang P***S kat Jerantut tu yang bawak balik ;P ) tapi saya tak dapat nak snap banyak gambar malam tu sebabnye Mia tido masa tu dan saya hanya duduk kat beranda rumah mertua so gambar yang snap pun hanya dari dalam beranda..






Ok esoknye pula majlis bersanding..kira the big day la kan.Tapi saya lewat sikit sebabnye kena attend kursus kat sekolah.(kursus ni satu Melaka & semua guru kena attend kursus tu kat sekolah masing2) hubby dapat cilok awal tapi saya hanya dapat balik lepas pukul 12. Yang bestnye saya siap angkut Mia sekali gi sekolah & sikecik tu baik je..tak nangis2 pun alhamdulillah..Yang boys 2 orang tu ikut daddy dia lak ke sekolah daddy.






Masa sampai kat rumah pengantin tu orang dah ramai dah..nasib baik hubby ada reserve parking untuk saya kalau tak susah gak la..Kat garage umah mertua saya tu ada live band..Adoi hai bingit sangat.Memang tak leh duduk kat beranda sebab boleh pecah gegendang telinga..sian kat Mia dia kan kecik lagi.Nak tak nak kejap2 kitaorang lari duduk bawah khemah kejap masuk dalam umah my MIL. Nasib masa saya sampai tu pengantin belum berarak lagi..








Yang main sampai lupa diri Ezhan & Erfan la..MasyaAllah saling tak tumpah macam kartun "Lat The Kampung Boy" betul budak berdua tu..memang diaorang tak penah merasa main bebas cenggitu..kira balas dendam la tu kot..



* Puas cousin dia tu kena jaga dia takut budak kecik tu hilang or jatuh ke..cousin dia tu setia je mengikut kemana saje dia pegi..
Nasib baik dia main kat bahagian depan je kalau dia ke pantai lagi la haru nak menjaga tau..* belakang umah my MIL ni laut ;)

Ha dah penat main datang kat mummy minta air..nampak tak peluh tu??uish..lasaknye budak sorang ni..


Mia yang kebosanan muncung bukan mai lagi cik kak ni..tak tak meragam..ok je dia.


Apa-apa pun Alhamdulillah sebabnye kenduri kat Melaka dah selamat & selesai semuanye..balik umah petang tu budak2 ni semua tido sampai ke senja..penat la tu kot..

Thursday, March 12, 2009

Pantai Kemunting

Ni sebenar aktiviti last weekend..lambat nye nak dapat update kan..sungguh lembabss diriku ini he..he..

Weekend baru ni saje bawak budak2 ni gi Padang Kemunting yang hanya 10-15 minit perjalanan dari umah kitaorang ni..as usual la pantai tu kalau weekend memang penuh & ramai gilos dengan orang.Kitaorang pegi dah petang dalan pukul 5.30 cenggitu tu yang payah sikit nak dapat port yang best. Cuaca pun panas terik masa tu.lepas puas mencari tempat teduh (tapi takde dah masa tu) akhirnye kitaorang jumpe gak la 1 port yang ok juge untuk budak2 ni main pasir & main air..


Erfan dah bersedia nak ke pantai

Ez pun setakat main kat gigi air je..
Mia kesilauan..ha..ha..sian dia tapi air liur tetapi maintain meleleh tu ha..adoi hai..sabar je la



Mula-mula tu dia ok lagi tak lama lepas tu mula la resah gelisah.. dan akhirnye..

there she goes my little princess
Daddy je la yang melayan budak berdua tu..saya malas nak mengotorkan kaki he..he..

Lebih kurang pukul 7 kitaorang gerak balik umah..

*Malam ni nak kena gi umah my SIL yang nak kenduri weekend nanti..malam ni ada aktiviti merewang..kalau kat umah parents saya takde dah aktiviti cenggitu..sebabnye semua orang pakai catering services..tapi sekali sekala ada aktiviti macam ni dapat gak la saya merasa suasananye kan..

Tuesday, March 10, 2009

Kenduri Kawin kat Parit Sulung,Batu Pahat

Tengok tu air liur asyik meleleh je..entah apa la yang mummy dia tak dapat nak makan ni ye..he..he..

Sabtu lepas kitaorang gi kenduri kawin anak sedara husband saya kat Parit Sulung,Batu Pahat(dia kawin ngan orang sana)..Kitaorang bertolak dari Masjid Tanah around pukul 11.30 tgh la..sampai Batu Pahat kitaorang tunggu lak pengantin lelaki bersiap (kat rumah persinggahan tu) pastu dah siap segala,tunggu lak kumpulan kompang diaorang.Adoi hai..masa tu dah pukul 2.Ez pun dah mula bising,bila ni,cepat la mummy,boringnye,penat la..ha macam2 ayat dia keluarkan.Sabar je la..nasib si kecil Mia ok jer..tapi Mia sekarang ni dah mengenal orang.Tak nak dah orang lain dukung..tapi tengok orang gak lak..kalau MIL saya yang dukung sure melalak melolong punye makcik ni(memilih ok cik kak sorang ni..)


Nampak tak gambar kat belakang tu..itu la MIL dah uzur sangat tapi anak cucu ajak..ikut juge dia



Lebih kurang pukul 2.30 baru berarak..(kompang dah sampai la masa ni) dan masa ni juge la Mia baru nak tido & dia boleh tido dengan lena sekali walaupun gedebung gedebang bunyi kompang..Sampai kat umah pengantin kitaorang tak naik pun..duduk kat meja je.Hubby ngan Ez je naik tu pun ambik gambo..he..he..pastu kitaorang apa lagi makan le..Erfan & Ez makan banyak sungguh & bertambah2.Yang kelakarnye kat meja kitaorang ada kerepek ubi masa tu..Ez makan sampai habis 1 balang..ceh bertuah betul la budak sorang ni..

Erfan tu dah kekenyangan..nampak tak envolope hijau tu..dia & ez pun dapat duit 'TOL" gak

Bukan main lagi anak bujang saya ni makan & minum air sirapKalau kat umah tak heran dia dengan air sirap ni kat sana berjug2 diaorang ni minum..sabar je la..



Habis selesai makan segala baru Mia bangun.Good girl,senang mummy dia. Dalam pukul 3.45 cenggitu kitaorang gerak balik Melaka.Mula tu ingat nak singgah Air Hitam tapi mengenangkan budak2 ni dah penat cancel je la

Mummy's little princess


Ok untuk anak buah suami saya HAIROL HISHAM & isteri SITI NOOR HAYATI, mak usu ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU & SEMOGA BAHAGIA KE ANAK CUCU..



Minggu depan kenduri kat Melaka la..entah macamana la saya nak organise budak-budak bertiga ni & masa tu juge saya kena attend kursus.Tak tau la macam mana nanti tu..








'

Monday, March 9, 2009

HAPPY WOMEN'S DAY

Happy Women's day to my dear mummy, my aunties, relatives (including my sister & cousins) nieces & last but not least my dear friends...
May our days will fullfill with all the beautiful moments with our love one by our side..
I dedicate this song especially for guys..
Taking Chances - Celine Dion
Don't know much about your life.
Don't know much about your world,
butDon't want to be alone tonight,
On this planet they call earth.
You don't know about my past,
andI don't have a future figured out.
And maybe this is going too fast.
And maybe it's not meant to last,
But what do you say to taking chances,
What do you say to jumping off the edge?
Never knowing if there's solid ground below
Or hand to hold, or hell to pay,
What do you say,What do you say?
I just want to start again,
And maybe you could show me how to try,
And maybe you could take me in,
Somewhere underneath your skin?
What do you say to taking chances,
What do you say to jumping off the edge?
Never knowing if there's solid ground below
Or hand to hold, or hell to pay,
What do you say,What do you say?
And I had my heart beaten down,
But I always come back for more, yeah.
There’s nothing like love to pull you up,
When you’re laying down on the floor there.
So talk to me, talk to me,Like lovers do.
Yeah walk with me, walk with me,
Like lovers do,Like lovers do.
What do you say to taking chances,
What do you say to jumping off the edge?
Never knowing if there's solid ground below
Or hand to hold, or hell to pay,
What do you say,What do you say?
Don’t know much about your life
And I don’t know much about your world.

Thursday, March 5, 2009

Apa cerita hari ni??

Lama tak update sebabnye takde masa + kemalasan yang melampau telah melanda..ok hari ni try juge rajinkan diri supaya sang labah2 tak dapat buat sarang kat blog ni hihihi


Saya tak boleh lama-lama ni sebab nak kena study..esok pagi pukul 9 saya ada exam kat OUM,Melaka..paper Multimedia..nak kata kacang tak la juge sebab kena gak baca walaupun ianye sesuatu yang perlu gak kena ada pembacaan..so saya kena gak la study kalau nak score A kan..hehehe..doakan saya dapat A ok..




Baru-baru ni saya & kawan2 sempat gi jakel sebab ada SALE kan so sempat la beli beberapa pasang kain untuk pakai gi kerja..kitaorang sempat gak cari sepasang kain yang akan dipakai masa mesyuarat Agung PIBG end of March nanti..


ha..ni la kain yang kitaorang beli untuk guru-guru perempuan


pakai masa mesyuarat Agung tu..


Jenuh memilih..


kitaorang siap ikut workers tu naik sampai ke store tau..


Antara kain-kain yang saya beli untuk personal used,saya dah rembat sepasang dua kain dari jenis English Cotton ni..cantik (dimata saya la..)


Saya tak sabar nak jumpe long lost friend saya malam esok~Netty Noreen(Wen)..dah lama tak jumpe Wen ni.Kitaorang berkawan masa saya form 1 sekolah kat Kangar,Perlis masa tu..best friend la..selalu sangat duduk lepak sama-sama,mengumpat sama-sama,menggatal pun sama-sama..he..he..gatal ker ha masa tu??tak la tapi kitaorang memang baik la..tapi lepas saya pindah dari Perlis tak lama lepas tu terus lost contact..baru-baru ni jumpe balik kat facebook..terima kasih la sesangat kat facebook ni..sebab saya banyak jumpe balik kawan-kawan lama masa sekolah rendah dulu pun kat sini.So baru ni saya ada tempah cake untuk hantaran nephew hubby saya tu ngan kawan saya ni..(dia pun ada buat bisnes baking,part time) malam esok saya nak gi pick up the cake kat Alor Gajah..(parents dia orang Alor Gajah) ni kira 1st time jumpe balik selepas almost 15 tahun tak jumpe..macam mana la agaknye ye!! * Wen,awak jangan lak terkezut tengok kita nanti eh..kita dah tak slim macam dulu lagi tau..ahaks..baik aku mengaku awal2 kan ;P





Pastu Sabtu ni kitaorang nak ke Batu Pahat..nephew husband saya kawin ngan orang Batu Pahat..harap2 Edriana doing well masa dalam perjalanan & kat umah pengantin tu nanti..












Ooo lupa lak,AF7 dah nak start kan maknanye demam AF akan melanda lagi..tapi tahun ni best lagi ker ha AF tu macam dulu-dulu?? Teringat lak masa mula-mula tengok AF masa zaman Vince juara tu yang paling gempak minggu Rosma terkeluar(masa tu Rosma still tembam lagi) harap2 contestant tahun ni best-best la kan kalau suara macam hampeh tu yang buat tak best tu..tak sabar nak tengok cara tenaga pengajar AF7 ni mengajar lak sebab tahun ni ramai muka-muka baru..Paling best selalu dapat tengok muka Acis yang cute tu kat tv kan hi..hi..hi..

Sunday, March 29, 2009

Result Test Ezhan & Update cerita MIA

Sebenarnye lama dah nak update cerita pasal result Test Ezhan baru ni..(tak la baru pun last early March hari tu)
Since saya ni class teacher dia kan mesti la awal2 lagi saya dah tau result dia macam mana kan..tapi saya tak inform pun kat dia,dia dapat no. berapa ke,apa ke..saya senyapkan aje..sampai la saya edarkan kad laporan hari tu baru dia tau yang dia dapat no.1 dalam kelas daripada 30 orang murid.Happy la dia bukan main lagi..
Alhamdulillah..dia dah cuba yang terbaik cuma saya tak berapa satisfied la dengan keputusan subjek English dia..sebab yang ni dia cuma dapat markah below 90 walaupun masih lagi dalam gred A tapi tak best la kan saya kalau boleh nak dia maintain marks 90 and above..Uish..dah la ni subjek yang mummy dia ajar lak tu kan..patutnye dia boleh score lagi baik tapi ni semua masalah nak cepat siap & akhirnye ada careless mistake..geram je masa saya marking paper hari tu..sebab saya tau soalan2 tu semua dia boleh jawab bila salah tu yang buat saya geram tu..hai bertuah betul la budak sorang ni..
Satu lagi,budak2 dalam kelas tu memang betul2 bersaing maybe this time rezeki Ez sebab masa saya kira total marks hari tu markah budak-budak yang dapat no 1-8 tu tak jauh beza antara satu sama lain..
Apa-apa pun buat Ez mummy harap Ez teruskan usaha macam yang daddy cakap this is just the beginning..perjalanan Ez masih jauh lagi..

Ok stop pasal tu kita cerita sikit pasal majlis mesyuarat Agung PIBG kat sekolah saya last week. Biasa la kalau kat sekolah tu mesyuarat Agung PIBG tak ramai sangat parents yang datang..alasan diaorang keje susah nak dapat cuti..pernah satu tahun tu kaum ibu je yang ramai..bapak2 ni keje gamaknye kot..susah la kan diaorang ni tak nak berkorban untuk kecemerlangan anak-anak diaorang sendiri..Suka hati diaroang la kan..tapi sian tengok para ibu yang datang berangkut2 ngan anak2 kecik..yang menangis,menangis..yela budak2 kecik bukan sesuai bawak ke majlis macam tu kan..diaorang pun tak selesa..Tahun ni saya AJK jamuan so banyak masa dihabiskan kat kantin je la..tapi apa2 pun majlis berjalan lancar..alhamdulillah..

Cuba tengok kaum ibu yang ramai ke atau kaum bapa yang ramai..
Itula mentality orang kampun kat sini..susah tul la..
Ni geng2 AJK jamuan..sebahagian la..
Tadi masa hantar Mia balik Seremban kitaorang singgah GIANT senawang jap..cari sandal baru Erfan.Yang lama dah ketat,pastu cari juge shower gel budak berdua ni & liquid cleanser untuk botol susu Erfan sekali..terlanjur tu singgah kat MPH belikan workbooks untuk Ez & novel terbaru dari Aina Emir(hi..hi..entah bila la nak bacanye tu saya pun tak tau..)

Update sikit pasal Mia, semalam 28hb genap Mia 5 bulan. Sekarang ni bila meniarap dia dah mula bergerak ke depan..especially kalau kitaorang letak mainan kat depan dia..seronok sangat..tak sabar nak tunggu dia merangkak lak.Suka ketawa mengekek2 dan mulut pun dah mula bising..nak ajak berborak..pastu gusi bahagian bawah dah bengkak..nanny dia kata nak tumbuh gigi ;D

HELLO AUNTIES..

Wednesday, March 25, 2009

Jawab TAG Neeza

Hai..ada lagi game tag mengetag ni ye..kali ni dari Neeza..
Ok kita straight forward je eh...

1) Lelaki no 1 dalam hidup anda
Mestila my beloved husband kan..sapa lagi En.Mohd Selan b. Md Rani the one and only
2) Perdana Menteri M'sia no 4
Tun dr Mahathir memang dah jadi sejarah negara
3) Gossip di tangga no 2 sekarang
Mmm..apa eh??saya ni jarang ikuti ruangan gossip la..lembabss sikit he..he..
4)Selebriti paling chumel no 1
Barney tu boleh kire celebriti ker ha??
5)Kakak no 4Aku tade kakak no.4..
Saya ada sorang kakak je..
6)Teman rapat no 10
Teman rapat saya tak mencecah bilangan diatas ;p
7)Kawan paling kudukut no 6
Mmm..adala sorang tu TUUUT...
8)Kekasih no 2 anda
Permata hati saya la..Ez,Erfan & Edriana
9)Artis lelaki no 1 di hati anda
Kalau dalam Malaysia,Fahrin Ahmad kot...
10)Adik no 3
Saya ada sorang je adik lelaki sebabnye kitaorang 3 beradik hihihi

Buat Neeza ok tak??Dah puas hati ker,ok la tu yerk..

Kesempatan ni saya nak ucapan terima kasih sesangat pada korang yang sudi terima pemberian ikhlas dari saya tu ye..terima kasih sangat..terasa dihargai tau..so touching
Ok la..chow dulu..banyak keje ni..esok ada Mesyuarat Agung PIBG kat sekolah tu so banyak la keje nak kena settle..esok saya try update result Ujian Ezhan baru-baru ni ye..insyallah

Tuesday, March 24, 2009

Alhamdulillah dah sihat..dapat award lagi ;D

Alhamdulillah..since petang tadi demam dah kebah..sakit kepala pun dah hilang..tinggal selsema je yang masih belum hilang sepenuhnye.
Tapi malam ni saya lak tak boleh tido,maybe kerana dah puas berehat siang tadi kot.
Biasa la bila saya tak tido lagi Erfan pun sama la tumpang sekaki..
Bila suruh tido banyak je cakapnye..
"Adik teman mummy" ceh..kenkonon je tu
Walhalnye dia duduk depan tv tu ha
Melayan cartoon kat ch613..
ha alamatnye memang susah la ajak tido karang tu
sebabnye dia dah nampak promo ada Elmo & Barney lak kejap lagi
Memang la liat nak bangun pagi esok ni wei..
he..he..
Tadi saya dapat award dari new mama..
siapa lagi kalau tak member blogger yang baru dapat baby tu
Catlina..
Thanks alot ye sebab bagi kita award ni..
kita dah pegi ambik dan tepek kat blog kita pulak.
cutenye la kitten kat bawah ni kan..
walaupun pada hakikatnye saya tak suka kucing ;D(yang real la)
gambo takpe

Saya pun ada small gift yang saya nak share dengan bloggers semuaSmall gift ni pemberian tulus ikhlasdari hati kecil saya buat semua bloggersyang sudi menjenguk blog saya semoga persahabatan antara kitakekal selamanya,insyallah..sudi-sudikan la yea..

Mc Hari ni..

Saya mc hari ni..huu..huu..
Badan seram sejuk nak demam..
Selsema since malam tadi..
Kepala lak berat semacam..
Saya nak berehat je atas katil hari ni..
Harap-harap cepat la recover
Sebab Thursday ni
Student saya ada story telling competition
Kalau tak sian student saya kan..

Monday, March 23, 2009

Penatnye

Hari ni penat sangat rasanya..maklum la dah cuti seminggu sebelum ni kan..;D
Pagi tadi pun terbangun lewat..hik..hik..nasib hari ni Monday so ada assembly la kan jadi takde hal kalau terlewat sikit kalau hari lain memang la haru biru dibuatnye..
Hari saya puasa..bukan puasa ganti*saya takde tinggal puasa last year sebab masa tu tengah pregnant kan..* saya puasa nazar so kali ni nak bayar la balik ha..
Malas + penat untuk memasak untuk berbuka nanti so plan nak beli @ berbuka kat luar je la..
Ok la time2 puasa ni tak leh la nak bergosip kang kureng la pahala puasa ku ini ;p

Sunday, March 22, 2009

Sunday is the cleaning day..

Cuti seminggu dah berlalu sekelip mata je..Takde yang menarik pun cuti kali ni & tak membawa apa2 makna pun cuti seminggu ni ha..sebabnye sibuk dengan kelas tambahan, pastu exam PTK lagi..(dah la tak sama tarikh ngan Encik Suami..) ditambah pula dengan kekalutan ku menyiapkan assignment..tambahan pulak kita memang tengah save budget ni..Umah Seremban dah siap tinggal nak ambik kunci so kena la berjimat cermat sikit cut cost mana2 yang tak perlu tu.. Duit banyak nak pakai nanti untuk rumah tu kan.. "Kena la berkorban sikit.. kalau nak yang terbaik di kemudian hari.." *Ha..ayat ni suami saya selalu guna ;p saje je nak psiko kitaorang sebenarnye tu*

Sabtu baru ni ada tutorial..hantar assingment semua sampai pukul 4 baru balik umah..Ahad tadi bangun je lepas solat Subuh rutin harian pun bermula..yela sekolah dah nak buka kan..so lepas je buat breakfast terus iron baju sekolah Ez,baju kerja suami + saya semuanye stok untuk seminggu..uish..penat oo..baju Ez je dah 5 pasang+sekolah agama 3 pasang campur 5 pasang baju kerja suami + 5 pasang baju saya..rasa nak menangis pun ada..bila time2 cenggini yang rasa amat memerlukan maid ni..

Lepas selesai iron baju semua tetiba terasa nak mengemas drawer kain tudung..drawer tu macamdah sendat sangat dengan kain tudung so dah tiba masanye dipilih tudung2 lama yang harus dihapus kira..dalam dok kirai2 pilih2 tu terjumpa lak selendang sifon yang saya pakai masa akad nikah dulu..ooo lama betol selendang tu..tapi masih saya simpan dalam keadaan baik lagi..sentimental value tu..

Ni yang dah di asingkan..ni semua masih nak guna lagi

Setelah diasingkan yang ni nak dihapus kira..

Ha selendang yang biru atas tu la..selendang masa akad nikah..lama dah saya simpan dekat nak 8 tahun..tapi masih elok lagi tau..

Dah siap kemas..


Dah siap kemas drawer terpandang lak dressing table yang dah bertunggang langgang dengan segala tok nenek ada kat atas tu..

Baru la sedap mata memandang sikit kan..he..he..


Selesai mengemas semua tu...tukar lak cadar bilik saya + bilik budak2 kat belakang tu..(cadar memang saya tukar seminggu sekali tau..sebabnye saya memang sensitif ngan habuk..kalau lebih je dari seminggu mula saya selsema + bersin2 kalau nak tido ;p
Last sekali basuh toilet..toilet bilik depan & toilet belakang..Selesai semua tu sebelum masuk waktu solat Zuhor.Masak??Bila dah penat mengemas saya tak masak la..kitaorang lunch kat luar je..;p


Biasa la..saya ni kalau hari2 lain memang tak sempat nak mengemas..Sabtu Ahad je la dapat nak kemas umah dalam erti kata yang sebenar..tapi hari kerja saya tetap juge menyapu rumah tapi tak sempat la nak mop & vacum segala tu..tak sempat..
Dalam saya mengemas semua tu nasib baik cik kak sorang ni tido..lega la sikit nak buat keje kan..selesai je mummy dia mengemas dia pun bangun..pandai betul la Mia budget masa..

Friday, March 20, 2009

EARTH HOUR 2009

Cuddling up with your loved ones and admiring the stars in the night sky or organising a treasure hunt in the dark? At 8:30pm on Saturday 28 March, people from all corners of the world will turn off their lights for one hour - Earth Hour - and cast their vote for action on climate change. Anybody can participate and join together with millions of people across the globe celebrating Earth Hour.Earth Hour is about taking simple steps everyday that collectively reduce carbon emissions – from businesses turning off their lights when their offices are empty to households turning off appliances rather than leaving them on standby.Here are 10 different ways to spend Earth Hour and reduce your carbon footprint:1. Attend a local Earth Hour event or organise your own by throwing an Earth Hour street party with your neighbours2. Gather family & friends for a night picnic in your local park and look at the stars3. Enjoy a family dinner by candlelight4. Organise a treasure hunt in the dark5. Take the dog for a night walk6. Have a candle-lit bath7. Sit in the dark and share stories8. Organise a family night playing board games9. Share a romantic night in with your loved one10. Upload your ‘on the night’ photos and videos to flickr and YouTube respectively, and then add them to the Earth Hour flickr group and the global YouTube Group.Earth Hour Executive Director, Andy Ridley, is encouraging people to participate in whatever way they choose and to think beyond the hour.“There are no hard and fast rules surrounding participation in Earth Hour. We only ask that you flick that switch and have fun doing whatever you choose to do during that time.Make Earth Hour work for you. Families with young children should feel free to turn their lights off earlier than 8:30pm and for those having too much fun in the dark during the hour, don’t feel you have to limit yourself to one hour and switch back on at 9:30pm.”To find out more about Earth Hour, visit the official website www.earthhour.org, sign up and join millions of people in more than 1,400 cities and towns in 80 countries throughout the world by turning off your lights for one hour at 8:30pm on Saturday 28 March.
* Marilah sama-sama kita sertai Kempen Earth Hour 2009 dengan memadamkan suis elektrik dirumah buat seketika dalam tempoh 1 jam(60 minit) bermula dari pukul 8.30 malam.. jika berminat untuk turut serta signuo k

Siap juge akhirnye..

Yeahhh!!!
Akhirnye...siap juge assignment saya..
dah print segala tinggal nak binding je lagi petang nanti..
lega betul rasanye..


Petang semalam..saya buat kuih kacang.ada orang panggil kuih kasturi / kuih rengastapi saya panggil kuih kacang.He..he..Kira ni 2nd time punye percubaan la..

1st trial hari tu

macam keras sikit
tapi
semalam ok..
tiptop..
menjadi..
so petang ni nak buat kuih apa lak ye
kemaruk nak mencuba resipi
kuih muih lak sekarang ni
tapi..
1 yang malasnye saya buat kuih ni
yang tukang makan
2 orang je..
kitaorang laki bini je yang makan
budak2 ni takde maknanye makan kuih muih ni
tapi takpe la..
buat sikit je
maybe nak buat karipap sardin
atau pau kukus??
tunggu tau!!

Thursday, March 19, 2009

Ke Hospital

Selasa baru ni saya ada exam PTK..(bila la gov nak mansuhkan exam ni ha??) balik dari exam saya masak for lunch lepas solat Zuhor saya & kawan2 sekolah ke Hospital Melaka..kawan2 saya park keta kat shop house kat area umah saya ni..pastu kitaorang share keta ke Melaka.Naik 2 buah keta je keta lain tinggal je kat situ.
Kitaorang gi Hospital Melaka sebab nak melawat ada student sekolah kitaorang yang koma kat ICU..dah seminggu lebih kat ICU.Budak ni appendix dia pecah..sakit perut,sakit perut tapi parents dia tak tau yang appendix..masalahnye bapak dia dah bawak gi clinic..(private & klinik kesihatan) tapi tu la doc tak dapat trace awal yang budak ni ada appendix sampai la appendix dia pecah dah 3 hari & budak tu tak leh nak bangun dah baru klinik kesihatan yang kat umah dia tu refer kes dia kat Hospital Melaka..Sampai hospital,doc kata kes dia serius sebab appendix dah pecah..lepas je operation budak ni terus la masuk ICU & tak sedar-sedarkan diri..Masa kitaorang melawat dia hari tu..dia dah mula buka mata dah sedar..alhamdulillah.Bapak dia cakap masa Sabtu lepas jantung dia dah stop dalam 5 minit la..nasib doc kat ICU tu perasan & cepat2 bagi bantuan kecemasan.
Masa gi tengok dia tu..(hanya 2 orang pelawat je boleh masuk dalam satu-satu masa..yela ICU kan..) saya masuk ngan sorang lagi member tu.Kitaorang sama2 menangis..sian sangat tengok keadaan dia. Budak perempuan ni murid tahun 2. Saya ajar dia.Memang budak yang baik..tak banyak masalah..walaupun dia bukan la budak yang cerdik & popular dalam kelas tu tapi dia jarang timbulkan masalah.. respond dia kat kitaorang masa hari tu pun slow sangat kaki lak mengigil-gigil mungkin dia menahan sakit la tu..(sakit tau operation..kalau orang dewasa pun tak tahan kanak2 apa la lagikan!!)Kitaorang tanya nurse yang ada kat bilik tu dia kata memang tu la effect nye maybe kesan pembedahan & ubat-ubatan yang diaorang beri kat dia,Lagi pun keadaan dia masih belum stabil masih 50-50 lagi..sebelum balik tu masa kitaorang cakap kat dia,teacher & ustazah nak balik dah ni..Liana mesti kuat,cepat sembuh ye..nanti boleh pegi sekolah..dia kelip kan mata dia*sebab dia tak daya yang anggukkan kepala..* pastu meleleh air mata dia..sedihnye la..
Buat Liana teacher doakan Liana cepat sembuh..dapat kembali semula ke sekolah & belajar dengan kawan-kawan..insyallah.


********************************************************

Ni lak cerita semalam..
Saya sibuk sebenarnye menyiapkan assignment yang perlu di hantar Sabtu ni..ada 3 semuanye..
2 dah siap tinggal satu lagi tu yang lambat sikit dapat update cerita kat blog ni..
so semalam tak tau nak masak apa
lagi pun saya memang nak save masa kan
nak mengadap assignment lagi ni
akhirnye ni la menu saya untuk semalam
apa yer???
^
^
^
^



NASI AYAM..
ha..ha..

ceh!!Ingatkan apala yang special sangat kan..itu la menu kitaorang semalam..

ALHAMDULILLAH..

nasib saya masak lebih sikit sebabnye parents saya datang petang tu
so dapat la sama-sama
merasa nasi ayam saya
yang tak berapa nak expert ni. ;P
*Ez takde ni..ikut atuk dia balik Seremban.
Tinggal Erfan & Mia je ngan kitaorang..
Erfan la boring je tak geng..sian dia..

Monday, March 16, 2009

Kenduri @ Melaka

Sabtu baru ni turn kenduri kat Melaka la..kira majlis menyambut menantu la tu kan..Malam sebelum tu lagi dah ada kenduri*Majlis Berinai Besar..Meriah tau kalau kat Melaka majlis berinai besar ni sebabnye lepas pengantin berarak pastu ada bakar bunga api..bunga api diaorang siap tempah..malam tu bukan setakat bakar bunga api je siap ada bakar mercun yang macam sambut tahun baru tu.(abang pengantin yang P***S kat Jerantut tu yang bawak balik ;P ) tapi saya tak dapat nak snap banyak gambar malam tu sebabnye Mia tido masa tu dan saya hanya duduk kat beranda rumah mertua so gambar yang snap pun hanya dari dalam beranda..






Ok esoknye pula majlis bersanding..kira the big day la kan.Tapi saya lewat sikit sebabnye kena attend kursus kat sekolah.(kursus ni satu Melaka & semua guru kena attend kursus tu kat sekolah masing2) hubby dapat cilok awal tapi saya hanya dapat balik lepas pukul 12. Yang bestnye saya siap angkut Mia sekali gi sekolah & sikecik tu baik je..tak nangis2 pun alhamdulillah..Yang boys 2 orang tu ikut daddy dia lak ke sekolah daddy.






Masa sampai kat rumah pengantin tu orang dah ramai dah..nasib baik hubby ada reserve parking untuk saya kalau tak susah gak la..Kat garage umah mertua saya tu ada live band..Adoi hai bingit sangat.Memang tak leh duduk kat beranda sebab boleh pecah gegendang telinga..sian kat Mia dia kan kecik lagi.Nak tak nak kejap2 kitaorang lari duduk bawah khemah kejap masuk dalam umah my MIL. Nasib masa saya sampai tu pengantin belum berarak lagi..








Yang main sampai lupa diri Ezhan & Erfan la..MasyaAllah saling tak tumpah macam kartun "Lat The Kampung Boy" betul budak berdua tu..memang diaorang tak penah merasa main bebas cenggitu..kira balas dendam la tu kot..



* Puas cousin dia tu kena jaga dia takut budak kecik tu hilang or jatuh ke..cousin dia tu setia je mengikut kemana saje dia pegi..
Nasib baik dia main kat bahagian depan je kalau dia ke pantai lagi la haru nak menjaga tau..* belakang umah my MIL ni laut ;)

Ha dah penat main datang kat mummy minta air..nampak tak peluh tu??uish..lasaknye budak sorang ni..


Mia yang kebosanan muncung bukan mai lagi cik kak ni..tak tak meragam..ok je dia.


Apa-apa pun Alhamdulillah sebabnye kenduri kat Melaka dah selamat & selesai semuanye..balik umah petang tu budak2 ni semua tido sampai ke senja..penat la tu kot..

Thursday, March 12, 2009

Pantai Kemunting

Ni sebenar aktiviti last weekend..lambat nye nak dapat update kan..sungguh lembabss diriku ini he..he..

Weekend baru ni saje bawak budak2 ni gi Padang Kemunting yang hanya 10-15 minit perjalanan dari umah kitaorang ni..as usual la pantai tu kalau weekend memang penuh & ramai gilos dengan orang.Kitaorang pegi dah petang dalan pukul 5.30 cenggitu tu yang payah sikit nak dapat port yang best. Cuaca pun panas terik masa tu.lepas puas mencari tempat teduh (tapi takde dah masa tu) akhirnye kitaorang jumpe gak la 1 port yang ok juge untuk budak2 ni main pasir & main air..


Erfan dah bersedia nak ke pantai

Ez pun setakat main kat gigi air je..
Mia kesilauan..ha..ha..sian dia tapi air liur tetapi maintain meleleh tu ha..adoi hai..sabar je la



Mula-mula tu dia ok lagi tak lama lepas tu mula la resah gelisah.. dan akhirnye..

there she goes my little princess
Daddy je la yang melayan budak berdua tu..saya malas nak mengotorkan kaki he..he..

Lebih kurang pukul 7 kitaorang gerak balik umah..

*Malam ni nak kena gi umah my SIL yang nak kenduri weekend nanti..malam ni ada aktiviti merewang..kalau kat umah parents saya takde dah aktiviti cenggitu..sebabnye semua orang pakai catering services..tapi sekali sekala ada aktiviti macam ni dapat gak la saya merasa suasananye kan..

Tuesday, March 10, 2009

Kenduri Kawin kat Parit Sulung,Batu Pahat

Tengok tu air liur asyik meleleh je..entah apa la yang mummy dia tak dapat nak makan ni ye..he..he..

Sabtu lepas kitaorang gi kenduri kawin anak sedara husband saya kat Parit Sulung,Batu Pahat(dia kawin ngan orang sana)..Kitaorang bertolak dari Masjid Tanah around pukul 11.30 tgh la..sampai Batu Pahat kitaorang tunggu lak pengantin lelaki bersiap (kat rumah persinggahan tu) pastu dah siap segala,tunggu lak kumpulan kompang diaorang.Adoi hai..masa tu dah pukul 2.Ez pun dah mula bising,bila ni,cepat la mummy,boringnye,penat la..ha macam2 ayat dia keluarkan.Sabar je la..nasib si kecil Mia ok jer..tapi Mia sekarang ni dah mengenal orang.Tak nak dah orang lain dukung..tapi tengok orang gak lak..kalau MIL saya yang dukung sure melalak melolong punye makcik ni(memilih ok cik kak sorang ni..)


Nampak tak gambar kat belakang tu..itu la MIL dah uzur sangat tapi anak cucu ajak..ikut juge dia



Lebih kurang pukul 2.30 baru berarak..(kompang dah sampai la masa ni) dan masa ni juge la Mia baru nak tido & dia boleh tido dengan lena sekali walaupun gedebung gedebang bunyi kompang..Sampai kat umah pengantin kitaorang tak naik pun..duduk kat meja je.Hubby ngan Ez je naik tu pun ambik gambo..he..he..pastu kitaorang apa lagi makan le..Erfan & Ez makan banyak sungguh & bertambah2.Yang kelakarnye kat meja kitaorang ada kerepek ubi masa tu..Ez makan sampai habis 1 balang..ceh bertuah betul la budak sorang ni..

Erfan tu dah kekenyangan..nampak tak envolope hijau tu..dia & ez pun dapat duit 'TOL" gak

Bukan main lagi anak bujang saya ni makan & minum air sirapKalau kat umah tak heran dia dengan air sirap ni kat sana berjug2 diaorang ni minum..sabar je la..



Habis selesai makan segala baru Mia bangun.Good girl,senang mummy dia. Dalam pukul 3.45 cenggitu kitaorang gerak balik Melaka.Mula tu ingat nak singgah Air Hitam tapi mengenangkan budak2 ni dah penat cancel je la

Mummy's little princess


Ok untuk anak buah suami saya HAIROL HISHAM & isteri SITI NOOR HAYATI, mak usu ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU & SEMOGA BAHAGIA KE ANAK CUCU..



Minggu depan kenduri kat Melaka la..entah macamana la saya nak organise budak-budak bertiga ni & masa tu juge saya kena attend kursus.Tak tau la macam mana nanti tu..








'

Monday, March 9, 2009

HAPPY WOMEN'S DAY

Happy Women's day to my dear mummy, my aunties, relatives (including my sister & cousins) nieces & last but not least my dear friends...
May our days will fullfill with all the beautiful moments with our love one by our side..
I dedicate this song especially for guys..
Taking Chances - Celine Dion
Don't know much about your life.
Don't know much about your world,
butDon't want to be alone tonight,
On this planet they call earth.
You don't know about my past,
andI don't have a future figured out.
And maybe this is going too fast.
And maybe it's not meant to last,
But what do you say to taking chances,
What do you say to jumping off the edge?
Never knowing if there's solid ground below
Or hand to hold, or hell to pay,
What do you say,What do you say?
I just want to start again,
And maybe you could show me how to try,
And maybe you could take me in,
Somewhere underneath your skin?
What do you say to taking chances,
What do you say to jumping off the edge?
Never knowing if there's solid ground below
Or hand to hold, or hell to pay,
What do you say,What do you say?
And I had my heart beaten down,
But I always come back for more, yeah.
There’s nothing like love to pull you up,
When you’re laying down on the floor there.
So talk to me, talk to me,Like lovers do.
Yeah walk with me, walk with me,
Like lovers do,Like lovers do.
What do you say to taking chances,
What do you say to jumping off the edge?
Never knowing if there's solid ground below
Or hand to hold, or hell to pay,
What do you say,What do you say?
Don’t know much about your life
And I don’t know much about your world.

Thursday, March 5, 2009

Apa cerita hari ni??

Lama tak update sebabnye takde masa + kemalasan yang melampau telah melanda..ok hari ni try juge rajinkan diri supaya sang labah2 tak dapat buat sarang kat blog ni hihihi


Saya tak boleh lama-lama ni sebab nak kena study..esok pagi pukul 9 saya ada exam kat OUM,Melaka..paper Multimedia..nak kata kacang tak la juge sebab kena gak baca walaupun ianye sesuatu yang perlu gak kena ada pembacaan..so saya kena gak la study kalau nak score A kan..hehehe..doakan saya dapat A ok..




Baru-baru ni saya & kawan2 sempat gi jakel sebab ada SALE kan so sempat la beli beberapa pasang kain untuk pakai gi kerja..kitaorang sempat gak cari sepasang kain yang akan dipakai masa mesyuarat Agung PIBG end of March nanti..


ha..ni la kain yang kitaorang beli untuk guru-guru perempuan


pakai masa mesyuarat Agung tu..


Jenuh memilih..


kitaorang siap ikut workers tu naik sampai ke store tau..


Antara kain-kain yang saya beli untuk personal used,saya dah rembat sepasang dua kain dari jenis English Cotton ni..cantik (dimata saya la..)


Saya tak sabar nak jumpe long lost friend saya malam esok~Netty Noreen(Wen)..dah lama tak jumpe Wen ni.Kitaorang berkawan masa saya form 1 sekolah kat Kangar,Perlis masa tu..best friend la..selalu sangat duduk lepak sama-sama,mengumpat sama-sama,menggatal pun sama-sama..he..he..gatal ker ha masa tu??tak la tapi kitaorang memang baik la..tapi lepas saya pindah dari Perlis tak lama lepas tu terus lost contact..baru-baru ni jumpe balik kat facebook..terima kasih la sesangat kat facebook ni..sebab saya banyak jumpe balik kawan-kawan lama masa sekolah rendah dulu pun kat sini.So baru ni saya ada tempah cake untuk hantaran nephew hubby saya tu ngan kawan saya ni..(dia pun ada buat bisnes baking,part time) malam esok saya nak gi pick up the cake kat Alor Gajah..(parents dia orang Alor Gajah) ni kira 1st time jumpe balik selepas almost 15 tahun tak jumpe..macam mana la agaknye ye!! * Wen,awak jangan lak terkezut tengok kita nanti eh..kita dah tak slim macam dulu lagi tau..ahaks..baik aku mengaku awal2 kan ;P





Pastu Sabtu ni kitaorang nak ke Batu Pahat..nephew husband saya kawin ngan orang Batu Pahat..harap2 Edriana doing well masa dalam perjalanan & kat umah pengantin tu nanti..












Ooo lupa lak,AF7 dah nak start kan maknanye demam AF akan melanda lagi..tapi tahun ni best lagi ker ha AF tu macam dulu-dulu?? Teringat lak masa mula-mula tengok AF masa zaman Vince juara tu yang paling gempak minggu Rosma terkeluar(masa tu Rosma still tembam lagi) harap2 contestant tahun ni best-best la kan kalau suara macam hampeh tu yang buat tak best tu..tak sabar nak tengok cara tenaga pengajar AF7 ni mengajar lak sebab tahun ni ramai muka-muka baru..Paling best selalu dapat tengok muka Acis yang cute tu kat tv kan hi..hi..hi..
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015