Saturday, June 27, 2009

Sekolah Ganti & Mia



Hari ni Sabtu ada sekolah ganti untuk Hari Raya Puasa nanti..tapi hari ni sekolah saya buat Hari Terbuka..Ibubapa datang sign report card lepas tu boleh bawa anak balik terus..wahhh bestnye so maknanya takde class la hari ni kan..Start pukul 9 pagi, around 11 class ramai student dah balik tinggal 3 orang je anak guru..hi..hi..bengang je budak2 tu especially Ez la..sorry ok,kalau mummy awak cikgu disekolah yang sama memang tak merasala nak balik awal..


Oh lupa pulak,semalam saya dah ambik Mia kat Seremban so hari ni saya hantar dia kat rumah sedara kawan saya kat sekolah ni. Rumah kakak tu pun dekat je dengan sekolah. Mula2 risau juga takut Mia nangis tapi alhamdulillah bila hantar tu dia ok je..cuma dia buat muka confused sikit,bila ambik tu orang tu kata Mia ok takde la nangis @ melalak2..GOOD GIRL..Mia sekarang dah makin lasak & mulut makin becok(Daddy kata ikut mummy dia???Ye ker? ;p). Dah merangkak then akan cari kerusi @ meja untuk dia pengang dan cuba berdiri. Tak boleh tinggalkan sorang-sorang takut jatuh sebab bila dia dapat berdiri dia akan lepas tangan.Wah! Sungguh besar hajat budak kecik ni..esok Mia turning 8 months..

Friday, June 26, 2009

BACK FOR GOOD...

Alahai tajuk..hik..hik..
Lama oo menghilang..tak update blog..kalau umah ni dah berhabuk dah la kot. Mmm kemana menghilang ye?? Hu..hu.. sibuk sebenarnya..macam-macam nak kena settle & dalam masa yang sama sesuatu yang berharga juge hilang..takde mood nak update blog..online or even browse internet. Sedih s0b!!sob!!sob!! PC umah hubby hantar repair so mati kutu la saya.Kat sekolah memang tak sempat nak online punye..ok this time saya dah kembali..insyallah saya akan update cerita2 yang berkepuk menunggu tu slowly ye..Harap-harap weekend ni kami ada masa nak survey new lappy...ADIOS untuk kali ini

Wednesday, June 10, 2009

Ez & Swimming Lesson

Ingat tak saya penah kata nak continue semula Ez punye swimming lesson..kenapa berhenti dulu ye??Ooo masa tu age Ez baru 4 years then dia selalu kena asthma,so doc advised supaya tak berendam dalam air lama2 so kami stop kan dia dengan swimming class tu..sekarang dia dah besar,dah 7 years kan..so nak continue la balik.
Kena register balik(swimming fee RM400 including water insurans)belajar sampai pandai..pastu instructor suruh cari google yang anti fog*mujur la sekarang ada SALE kan jumpe la brand OGIVAL ada less 10% dari RM49.90..pastu cari swimming attire juge dari OGIVAL after less dapat la RM54.00. Masa nak bayar Erfan pun melalak nak 1..tapi tak beli pun ke dia sebabnya baru ni kitaorang baru beli swimming trunk dia OGIVAL gak kat Jusco pastu hari tu kat Pangkor dia dah beli google yang yang below RM10 tu ha..jadi la buat main2 kan..kejap je la melalaknye,umpankan dengan toy senyap la dia.
So swimming lesson Ez tu akan start balik this weekend.Hubby pilih class untuk every Saturday & Sunday evening kat swimming pool Tg.Bidara Beach Resort..instructor tu bagi target at least 6 months la untuk mahir semua stroke yang dia akan ajar..entah la..mula2 sure meraung kot sebab dia kan penakut..kitaorang jadi geram bila tengok dia asyik dok mandi kat kiddies pool tu ha..penakut sungguh. Harap2 cepat la ko pandai Ez next year ada rezeki boleh daddy hantar Erfan lak..sebab kat situ diaorang nak learner at least age 4 tahun,ye la yang boleh dengar arahankan..

Monday, June 8, 2009

Last day @ Pangkor



Wah..naik pening rasa nak muntah nak upload gambor2 ni ha..nak pilih lagi..adoi la..tapi ni kira last entry la pasal Pangkor..korang pun sure dah boring kan..tapi layan je la ek




























Last day tu pagi lagi budak2 ni dah bangun..orang pertama gi serbu pool..boleh mandi dengan tenang..dalam 2 jam gak la diaorang dok berendam..masuk bilik mandi bersih tukar baju..lepak2 jap tunggu mummy packing baju pastu baru check out..Selamat tinggal Pulau Pangkor,kami pasti datang lagi next time,insyallah..Sambil Lumut,Erfan & Mia dah lena tido since dari atas Feri lagi,jenuh la mengangkat barang wei!! sementara tunggu daddy ambik kereta kitaorang sempat la bergambor kat Lumut Waterfront..lepas lunch semua kat Lumut kami gerak balik..Singgah teluk Intan bergambo kat Menara condong..daddy sorang je naik atas,mummy tunggu 2 orang hero dalam keta yang tido tu..tak lama kat situ pastu kami gerak balik..



Saturday, June 6, 2009

2nd Day at Pangkor


2nd day bangun pagi je Ez sibuk dah ajak turun mandi..Hubby tapau food untuk breakfast kami breakfast kat bilik je sebab Mia & Erfan still tido lagi..around 8.30 macam tu dah siap2 semua kami turun ke pantai..memang dari dalam bilik lagi hubby dah plan nak mandi manda kat pulau giam..depan tu jer..he..he..nampak la dari pantai tu. Naik boat bawak Mia memang menakutkan saya..sebabnya budak kecik tu kan tak pakai life jacket,alhamdulillah selamat. Sebelum sampai ke Pulau Giam tu boatman tu bawak kami round ke Monkey bay..pastu ke Pulau Mentagor tengok corals..taman ikan..bagi ikan makan dulu then baru la proceed ke Pulau Giam..at 1st plan nak mandi manda lama la sikit kat situ but then macam tak berapa nak ada kawasan yang teduh untuk Mia kan so dalam 1 jam macam tu hubby call boat minta ambil kami..sampai seberang sambung lak mandi manda kat pool budak2 ni..then dekat nak pukul 12 baru masuk bilik..oh lupa lak masa kat pulau giam tu saya dapat mandi dengan senang lenang tau sebab ada makcik tu dia tolong jagakan Mia..dia yang tolong sebab kesian tengok Mia mummy dia bawak berjemur dalam air..

Gambar tak berapa clear..tapi kalau diamati nampak tau banyak colourful fish kat dalam air tu


Penat berendam..masuk bilik dua-dua tertido..
Masuk bilik mandi & salin baju..buat susu Erfan & Mia pastu keluar lunch..& sewa cab untuk round pulau. Cab charge us RM80 untuk round pulau..kalau ramai tak la rugi dengan price macam tu tapi kami anak beranak je kan..tapi ok la. Best gak pusing2 Pulau.Pegi Fort of Dutch..borong ikan bilis,satay ikan & other hasil laut kat kilang ikan..



Erfan dah start meragam masa ni..tak cukup tido punye pasal la tu
Petang tu turun ke pantai semula mandi manda..malam Erfan dah tido awal..so saya je la keluar tapau food ngan Ez..beli souvier untuk kawan2 juge

Idea baru..letak mia dalam pelampung abang erfan.. ;P ..Erfan sibuk tunjuk & kata mummy adik duduk dalam Donald abang..ha..ha..
Saya suka sangat pegi stall kat Teluk Nipah tu yang jual jagung bakar,sotong bakar, pulut panggang & lempeng pisang..semuanya panas2..saya tak penah makan lempeng pisang yang ada inti kelapa so makan jakun la sikit kan..hik..hik..sedap pulak tu..wah!!sampai hari ni teringat2..

Dua-dua dah penat..Erfan katil hujung sana..Mia katil hujung sini..kena pisahkan sebab dua2 tido lasak

Lempeng pisang..

* Last entry on Pangkor will be continue later..banyak sangat gambar la tak tau nak pilih.Kalau nak tengok selebihnya lawat la facebook saya..

Friday, June 5, 2009

Cuti-cuti Pangkor (Part I)

Sebenarnya plan nak ke Pulau Pangkor ni dah lama..tapi tiap kali nak pegi ada je halangannya..tapi this time,alhamdulillah..we make it. Dapat juge bawak budak2 ni ke Pangkor..it was their 1st time being there..and 3rd time for me..lama dah tak pegi.Last pegi 2002. almost 8 years dah...


The journey was moving smoothly..sebenarnya kita ke Kenduri anak sedara husband saya di Langkap dulu lepas kenduri baru la kami gerak ke Lumut. Kami pegi pun hari Ahad..akad nikah Sabtu,tapi masa tu saya ada tutorial so tak dapat la nak join. Tapi saya takde sekeping pun gambar pengantin..sebabnya masa kat kenduri tu sibuk dah dengan anak2 sampai terlupa nak keluarkan camera..lagi pun tak best gi kenduri tu..(ni nak ngumpat sikit ni..)kami dari pihak lelaki tak dilayan pun..pandai2 sendiri je la..wah!!Mentang2 dah dapat apa yang diaorang nak family members dibuang ke tepi..cis!! Tapi takpe la benda dah lepas,to both bride & groom semoga berbahagia ke akhir hayat..

Ok sambung lak cerita ke Pangkor. Lepas dah park kereta kat Parking bay Majlis Daerah Manjung tu..kami berjalan la ke arah jeti..lepas beli tiket..tunggu dalam 15 minit macam tu kami pun berangkat ke Pulau Pangkor naik feri..journey ke sana around 30 minit la..sampai Pulau,rent a pink cab*ez asyik tanya,why must the pink van we call it cab,a van is a van la mummy* ;p

Sampai Pangkor Bayview kat Teluk Nipah..masa tu dah dapat rasa kemeriahannya..ramai gak orang kat Pekan Teluk Nipah..ye la cuti sekolah kan..







Check in..rehat sekejap..ez dah sibuk nak gi mandi..adoi la budak ni,penat pun belum hilang.Tapi kitaorang turutkan juge..1st day ni Ez & Erfan je yang turun ke Pool..mandi manda kat pool sambil mummy monitor dari jauh..daddy gi survey beach & kedai makan for dinner. Malamnya lepas solat Maghrib terus keluar cari food sebab based on Ruzi advised dia kata kena cepat,kalau tak nanti ramai orang..memang betul..dalam kitaorang tunggu food tu orang dah mula ramai membanjiri pekan teluk nipah*ha..ha..ayat power* lepas dah kenyang..balik bilik & the kids pun hanyut dibuai mimpi..2nd day will be continue later...

Thursday, June 4, 2009

Turning 30 today...

Hu..hu..hu..cepatnya masa berlalu..tak sangka dah beralih ke angka 3 dah hari ni...wa!!!wa!!! besar lak rasanya angkat 3 tu tapi saya tetap maintain muda...kih!!kih!!kih!! hari ni genap la usia saya yang ke 30. Saya tak nak minta apa-apa cuma saya harap Allah makbulkan la doa saya untuk dilanjutkan usia..diberikan kesihatan yang sempurna agar dapat saya melihat anak-anak membesar didepan mata..dan hidup bahagia disamping suami dan anak-anak...insyallah..

* Sori lama tak update,tak sempat..saya ada cerita cuti2 ke Pangkor & ada beberapa siri cerita nak share ni..insyallah nanti saya try cari masa ye..ni pun nak ke sekolah pagi ni ada extra class.. ;p to my dear friend Ruzi..thanks for the wish ye..sanggup tunggu tengah malam tu..really appreciate it muaaahhh

Saturday, June 27, 2009

Sekolah Ganti & Mia



Hari ni Sabtu ada sekolah ganti untuk Hari Raya Puasa nanti..tapi hari ni sekolah saya buat Hari Terbuka..Ibubapa datang sign report card lepas tu boleh bawa anak balik terus..wahhh bestnye so maknanya takde class la hari ni kan..Start pukul 9 pagi, around 11 class ramai student dah balik tinggal 3 orang je anak guru..hi..hi..bengang je budak2 tu especially Ez la..sorry ok,kalau mummy awak cikgu disekolah yang sama memang tak merasala nak balik awal..


Oh lupa pulak,semalam saya dah ambik Mia kat Seremban so hari ni saya hantar dia kat rumah sedara kawan saya kat sekolah ni. Rumah kakak tu pun dekat je dengan sekolah. Mula2 risau juga takut Mia nangis tapi alhamdulillah bila hantar tu dia ok je..cuma dia buat muka confused sikit,bila ambik tu orang tu kata Mia ok takde la nangis @ melalak2..GOOD GIRL..Mia sekarang dah makin lasak & mulut makin becok(Daddy kata ikut mummy dia???Ye ker? ;p). Dah merangkak then akan cari kerusi @ meja untuk dia pengang dan cuba berdiri. Tak boleh tinggalkan sorang-sorang takut jatuh sebab bila dia dapat berdiri dia akan lepas tangan.Wah! Sungguh besar hajat budak kecik ni..esok Mia turning 8 months..

Friday, June 26, 2009

BACK FOR GOOD...

Alahai tajuk..hik..hik..
Lama oo menghilang..tak update blog..kalau umah ni dah berhabuk dah la kot. Mmm kemana menghilang ye?? Hu..hu.. sibuk sebenarnya..macam-macam nak kena settle & dalam masa yang sama sesuatu yang berharga juge hilang..takde mood nak update blog..online or even browse internet. Sedih s0b!!sob!!sob!! PC umah hubby hantar repair so mati kutu la saya.Kat sekolah memang tak sempat nak online punye..ok this time saya dah kembali..insyallah saya akan update cerita2 yang berkepuk menunggu tu slowly ye..Harap-harap weekend ni kami ada masa nak survey new lappy...ADIOS untuk kali ini

Wednesday, June 10, 2009

Ez & Swimming Lesson

Ingat tak saya penah kata nak continue semula Ez punye swimming lesson..kenapa berhenti dulu ye??Ooo masa tu age Ez baru 4 years then dia selalu kena asthma,so doc advised supaya tak berendam dalam air lama2 so kami stop kan dia dengan swimming class tu..sekarang dia dah besar,dah 7 years kan..so nak continue la balik.
Kena register balik(swimming fee RM400 including water insurans)belajar sampai pandai..pastu instructor suruh cari google yang anti fog*mujur la sekarang ada SALE kan jumpe la brand OGIVAL ada less 10% dari RM49.90..pastu cari swimming attire juge dari OGIVAL after less dapat la RM54.00. Masa nak bayar Erfan pun melalak nak 1..tapi tak beli pun ke dia sebabnya baru ni kitaorang baru beli swimming trunk dia OGIVAL gak kat Jusco pastu hari tu kat Pangkor dia dah beli google yang yang below RM10 tu ha..jadi la buat main2 kan..kejap je la melalaknye,umpankan dengan toy senyap la dia.
So swimming lesson Ez tu akan start balik this weekend.Hubby pilih class untuk every Saturday & Sunday evening kat swimming pool Tg.Bidara Beach Resort..instructor tu bagi target at least 6 months la untuk mahir semua stroke yang dia akan ajar..entah la..mula2 sure meraung kot sebab dia kan penakut..kitaorang jadi geram bila tengok dia asyik dok mandi kat kiddies pool tu ha..penakut sungguh. Harap2 cepat la ko pandai Ez next year ada rezeki boleh daddy hantar Erfan lak..sebab kat situ diaorang nak learner at least age 4 tahun,ye la yang boleh dengar arahankan..

Monday, June 8, 2009

Last day @ Pangkor



Wah..naik pening rasa nak muntah nak upload gambor2 ni ha..nak pilih lagi..adoi la..tapi ni kira last entry la pasal Pangkor..korang pun sure dah boring kan..tapi layan je la ek




























Last day tu pagi lagi budak2 ni dah bangun..orang pertama gi serbu pool..boleh mandi dengan tenang..dalam 2 jam gak la diaorang dok berendam..masuk bilik mandi bersih tukar baju..lepak2 jap tunggu mummy packing baju pastu baru check out..Selamat tinggal Pulau Pangkor,kami pasti datang lagi next time,insyallah..Sambil Lumut,Erfan & Mia dah lena tido since dari atas Feri lagi,jenuh la mengangkat barang wei!! sementara tunggu daddy ambik kereta kitaorang sempat la bergambor kat Lumut Waterfront..lepas lunch semua kat Lumut kami gerak balik..Singgah teluk Intan bergambo kat Menara condong..daddy sorang je naik atas,mummy tunggu 2 orang hero dalam keta yang tido tu..tak lama kat situ pastu kami gerak balik..



Saturday, June 6, 2009

2nd Day at Pangkor


2nd day bangun pagi je Ez sibuk dah ajak turun mandi..Hubby tapau food untuk breakfast kami breakfast kat bilik je sebab Mia & Erfan still tido lagi..around 8.30 macam tu dah siap2 semua kami turun ke pantai..memang dari dalam bilik lagi hubby dah plan nak mandi manda kat pulau giam..depan tu jer..he..he..nampak la dari pantai tu. Naik boat bawak Mia memang menakutkan saya..sebabnya budak kecik tu kan tak pakai life jacket,alhamdulillah selamat. Sebelum sampai ke Pulau Giam tu boatman tu bawak kami round ke Monkey bay..pastu ke Pulau Mentagor tengok corals..taman ikan..bagi ikan makan dulu then baru la proceed ke Pulau Giam..at 1st plan nak mandi manda lama la sikit kat situ but then macam tak berapa nak ada kawasan yang teduh untuk Mia kan so dalam 1 jam macam tu hubby call boat minta ambil kami..sampai seberang sambung lak mandi manda kat pool budak2 ni..then dekat nak pukul 12 baru masuk bilik..oh lupa lak masa kat pulau giam tu saya dapat mandi dengan senang lenang tau sebab ada makcik tu dia tolong jagakan Mia..dia yang tolong sebab kesian tengok Mia mummy dia bawak berjemur dalam air..

Gambar tak berapa clear..tapi kalau diamati nampak tau banyak colourful fish kat dalam air tu


Penat berendam..masuk bilik dua-dua tertido..
Masuk bilik mandi & salin baju..buat susu Erfan & Mia pastu keluar lunch..& sewa cab untuk round pulau. Cab charge us RM80 untuk round pulau..kalau ramai tak la rugi dengan price macam tu tapi kami anak beranak je kan..tapi ok la. Best gak pusing2 Pulau.Pegi Fort of Dutch..borong ikan bilis,satay ikan & other hasil laut kat kilang ikan..



Erfan dah start meragam masa ni..tak cukup tido punye pasal la tu
Petang tu turun ke pantai semula mandi manda..malam Erfan dah tido awal..so saya je la keluar tapau food ngan Ez..beli souvier untuk kawan2 juge

Idea baru..letak mia dalam pelampung abang erfan.. ;P ..Erfan sibuk tunjuk & kata mummy adik duduk dalam Donald abang..ha..ha..
Saya suka sangat pegi stall kat Teluk Nipah tu yang jual jagung bakar,sotong bakar, pulut panggang & lempeng pisang..semuanya panas2..saya tak penah makan lempeng pisang yang ada inti kelapa so makan jakun la sikit kan..hik..hik..sedap pulak tu..wah!!sampai hari ni teringat2..

Dua-dua dah penat..Erfan katil hujung sana..Mia katil hujung sini..kena pisahkan sebab dua2 tido lasak

Lempeng pisang..

* Last entry on Pangkor will be continue later..banyak sangat gambar la tak tau nak pilih.Kalau nak tengok selebihnya lawat la facebook saya..

Friday, June 5, 2009

Cuti-cuti Pangkor (Part I)

Sebenarnya plan nak ke Pulau Pangkor ni dah lama..tapi tiap kali nak pegi ada je halangannya..tapi this time,alhamdulillah..we make it. Dapat juge bawak budak2 ni ke Pangkor..it was their 1st time being there..and 3rd time for me..lama dah tak pegi.Last pegi 2002. almost 8 years dah...


The journey was moving smoothly..sebenarnya kita ke Kenduri anak sedara husband saya di Langkap dulu lepas kenduri baru la kami gerak ke Lumut. Kami pegi pun hari Ahad..akad nikah Sabtu,tapi masa tu saya ada tutorial so tak dapat la nak join. Tapi saya takde sekeping pun gambar pengantin..sebabnya masa kat kenduri tu sibuk dah dengan anak2 sampai terlupa nak keluarkan camera..lagi pun tak best gi kenduri tu..(ni nak ngumpat sikit ni..)kami dari pihak lelaki tak dilayan pun..pandai2 sendiri je la..wah!!Mentang2 dah dapat apa yang diaorang nak family members dibuang ke tepi..cis!! Tapi takpe la benda dah lepas,to both bride & groom semoga berbahagia ke akhir hayat..

Ok sambung lak cerita ke Pangkor. Lepas dah park kereta kat Parking bay Majlis Daerah Manjung tu..kami berjalan la ke arah jeti..lepas beli tiket..tunggu dalam 15 minit macam tu kami pun berangkat ke Pulau Pangkor naik feri..journey ke sana around 30 minit la..sampai Pulau,rent a pink cab*ez asyik tanya,why must the pink van we call it cab,a van is a van la mummy* ;p

Sampai Pangkor Bayview kat Teluk Nipah..masa tu dah dapat rasa kemeriahannya..ramai gak orang kat Pekan Teluk Nipah..ye la cuti sekolah kan..







Check in..rehat sekejap..ez dah sibuk nak gi mandi..adoi la budak ni,penat pun belum hilang.Tapi kitaorang turutkan juge..1st day ni Ez & Erfan je yang turun ke Pool..mandi manda kat pool sambil mummy monitor dari jauh..daddy gi survey beach & kedai makan for dinner. Malamnya lepas solat Maghrib terus keluar cari food sebab based on Ruzi advised dia kata kena cepat,kalau tak nanti ramai orang..memang betul..dalam kitaorang tunggu food tu orang dah mula ramai membanjiri pekan teluk nipah*ha..ha..ayat power* lepas dah kenyang..balik bilik & the kids pun hanyut dibuai mimpi..2nd day will be continue later...

Thursday, June 4, 2009

Turning 30 today...

Hu..hu..hu..cepatnya masa berlalu..tak sangka dah beralih ke angka 3 dah hari ni...wa!!!wa!!! besar lak rasanya angkat 3 tu tapi saya tetap maintain muda...kih!!kih!!kih!! hari ni genap la usia saya yang ke 30. Saya tak nak minta apa-apa cuma saya harap Allah makbulkan la doa saya untuk dilanjutkan usia..diberikan kesihatan yang sempurna agar dapat saya melihat anak-anak membesar didepan mata..dan hidup bahagia disamping suami dan anak-anak...insyallah..

* Sori lama tak update,tak sempat..saya ada cerita cuti2 ke Pangkor & ada beberapa siri cerita nak share ni..insyallah nanti saya try cari masa ye..ni pun nak ke sekolah pagi ni ada extra class.. ;p to my dear friend Ruzi..thanks for the wish ye..sanggup tunggu tengah malam tu..really appreciate it muaaahhh
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015