Monday, July 27, 2009

Aktiviti semalam

Otw nak balik..badan dah start panas so letak kain basah atas kepala.
Hari ni cuti lagi.. :-( sebabnya Erfan demam panas since malam tadi so pagi ni daddy decide 1 of us kena cuti la..mummy decide to take the leave..pity Erfan..melepek je dia.Brought him to the clinic today.Waited for our turn about 1 hour..ramai orang sakit juge.Doc check ada slightly fever(tapi malam tadi check temp Erfan almost 38'c) batuk + selsema..doc suruh try tukar susu sebab Erfan asyik cirit birit so hari ni he's on Similac..minum susu pun slow je..Harap-harap Erfan will get well soon.
Ni pulak cerita semalam. Semalam masa balik Seremban tak jauh dari rumah atuk & nanny diaorang ada karnival Pertanian kalau tak silap. Since budak2 ni dah nampak banyak farm animals dari tepi jalan tu so semua dah bising ajak stop. Masa tu hari dah nak mula gelap..tengok cepat2 je..but mummy still manage to snap a few photos of my boys
Ez excited bila dapat pegang the fluffy rabbits ni..pastu ada pula udang galah dalam aquarium tu
Tengok kambing pun excited

Erfan sibuk tunjuk.."Mummy tengok tu.."

Ingatkan apa..KAMBING main tanduk2 rupanya..

Banyak sangat gerai yang jual orchids tapi saya tak interested with it

Wednesday, July 22, 2009

Mia @ Pizza Hut

Ni gambar masa kitaorang gi Alamanda hari tu. Masa tu kita stop makan kat Pizza Hut. Malas nak banyak cerita layan je la aksi Mia & Erfan masa kat sana tu..

Sunday, July 19, 2009

Tailor

Daddy's girl..







Ni cerita last week,sebenarnya kain ni dah beli last month lagi tapi dok bertangguh je nak hantar ke tailor.So last week saya gagahkan juge diri ke tailor untuk hantar baju raya..(yea yea je baju raya kang siap awal memang ku sebat pakai dulu.. :p)

So masa sampai kat tailor tu sebenarnya dia dah closed untuk tempahan baju raya..tapis setelah beberapa kali adegan tolak menolak kain berlaku..ha..ha..akhirnya tailor tu pun mengalah la...accept juge kain tu kih..kih..yela saya kan regular customer dia,every month memang hantar baju kat dia. Alhamdulillah nasib dia nak terima lagi walaupun dia tak ambik semuanya kalau tak memang haru la kena cari tailor lain.Dah selesa dengan diakan,tapi saya ada 1 lagi tailor kat Seremban.Nyonya ni jahit sedap juge tapi yang tak berapa nak sedap tu price nyonya ni lebih mahal dari kakak kat Melaka ni.Yela Seremban kan bandar,Masjid Tanah ni luar bandar so banyak cost dah jimatkan. Mmm..dalam kepala ni dok berkira-kira mana nak hantar lagi 3 pasang baju tu ye??Saya hantar 5 pasang dulu baju kurung saya + 2 pasang untuk Mia.Saya ada beli 3 pasang kain viscose...2 for me and 1 untuk my girl..selesa pakai kain ni..


Pink & blue tu yang saya, yang colourful viscose tu untuk Mia..Mia saya beli 1/2 m je sebab kain ni lerang besar..




Tuesday, July 14, 2009

Another back dated entry


Aduh..macam kura-kura rasanya sekarang ni..memang terpaksa take a long time nak update blog..banyak lagi cerita2 yang dah berkurun tu tak sempat nak update..ok kali ni nak cerita sikit progress Ez dalam swimming lesson dia.

Dah banyak berubah dah..he can swim sekarang..hari tu masa last week hantar pegi swimming lesson tengok kejap so nampak dia dah improve..dah berani and most important thing dah boleh swim..sampai Erfan pun cakap,mummy abang dah boleh swim macam fish..hik..hik..kelakar la Erfan dia. pastu dia sambung lak lagi,Erfan pun boleh swim tapi Erfan tak nak jadi fish,Erfan nak jadi tiger.Ha????Apakah itu??Ish..macam2 budak kecik ni..main belasah je keluarkan idea dia..



Ok kat sini jugak saya nak tepek sikit cerita pasal prezent yang saya dapat masa birthday hari tu sorry le sesangat tuan yang bagi pressie ni lambat saya ni update cerita..the birthday prezent came far away from Temerloh..THANKS alot RUZI for the nice bag..really appreciate it..

Thursday, July 9, 2009

Muara Ikan Bakar,Tg Harapan


Ni sebenarnya cerita masa cuti sekolah hari tu..kira macam dah basi la juge kan tapi still nak update gak la kat blog ni.. ;p Kitaorang gi makan kat Muara Ikan Bakar,Tg Harapan.






Saya suka gi makan kat muara ikan bakar ni..my hubby la yang introduce tempat ni.Dulu masa mengajar kat Sentul,selalu la kitaorang gi makan kat sini. Since dah balik duduk Melaka ni jarang la sikit.Tempat ni memang best sebab banyak choice of seafood..pastu tu environment pun selesa..servis pun ok.Food preparation tak ambil masa yang terlalu lama..



Masa makan Mia pun ok tak banyak ragam cuma Erfan je la kejap nak duduk kejap nak turun..hai mengada2 betul la budak sorang ni tau..


Our food..



Nak balik dah..


Mia pun dah penat..nak tido

Tuesday, July 7, 2009

Demam+Selsema

Hari ni mc..sebabnya saya diserang demam+selsema yang amat teruk..dah pegi clinic..dapat MC untu hari ni tapi kalau tak ok lagi esok boleh sambung MC lagi.Lepas makan ubat pagi tadi..terlelap sekejap bangun tadi rasa macam dah ok sikit cuma still ada running nose lagi & sakit tekak..ni sure gara-gara banyak sangat makan durian& rambutan..adoi la..
Saya ngeri betul bila tengok news kat AWANI malam tadi(kenapa tv3 takde haaa???) ada 39 students AKADEMI LAUT MALAYSIA(ALAM) kena kuarantin sebab suspected H1N1..ALAM tu dekat bebenar ngan sekolah saya pastu ada students kat sekolah tu parents diaorang staff ALAM dan ada juge colleagues saya husband dia pun lecture kat sana..hopefully nothing serius..cepatla segala wabak ni berlalu..ish..ish susah betul dibuatnya nak keluar umah pun kena limitkan kalau tak penting memang tak keluar..
Kat sini ada sedikit info to share with u guys out there tentang H1N1 ataupun nama glamournya SELSEMA BABI

Selsema Babi merujuk kepada influenza (demam selsema) yang disebabkan oleh mana-mana virus dalam keluarga Orthomyxoviridae, berasal dari endemik (penyakit berjangkit) dalam populasi babi. Pada babi, wabak ini adalah sejenis penyakit berjangkit yang mengganggu sistem pernafasan babi dan berpunca daripada salah satu jenis virus selsema. Jenis virus ini dikenali sebagai virus influenza kinzir - (swine influenza virus - SIV), dan kesemua jenis SIV yang diketahui dikelaskan sebagai Virus influenza A (biasa) atau virus influenza C (jarang).[1] Sementara Virus influenza B tidak pernah dilaporkan wujud pada kinzir. Kesemua tiga kled, virus influenza A, B, dan C, adalah endemik pada manusia (boleh menjangkiti manusia).Bagaimana ia menjangkiti manusiaWabak selsema babi ini menjangkiti manusia daripada babi yang telah dijangkiti virus. Dalam sesetangah kes, wabak ini boleh menjangkiti manusia di dalam persekitaran yang kurang mempunyai kaitan dengan babi. Wabak ini boleh merebak dan berjangkit sesama manusia yang mempunyai hubungan rapat langsung.
Tanda dan simptomSimptom utama bagi selsema babi pada manusia.[14]Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) di Amerika Syarikat, simptom selsema babi pada manusia menyerupai dengan influenza. Simptom ini termasuk demam, batuk, sakit kerongkong, sengal tubuh, sakit kepala, seram sejuk dan kelesuan. Beberapa pesakit lain turut melapurkan cirit-birit dan muntah.[15]Dalam mendiagnosis simptom wabak ini tidak hanya perlu melihat kepada tanda atau simptom yang khusus bagi selsema babi tetapi juga sejarah terkini individu. Sebagai contoh, semasa wabak selsema babi 2009 di Amerika Syarikat, CDC menasihatkan doktor untuk "menjangka jangkitan influenza babi pada pesakit yang didiagnosis mempunyai penyakit pernafasan akut sama ada mempunyai hubungan dengan orang yang disahkan mengidap selsema babi, atau berada di dalam lima negeri Amerika Syarikat yang melaporkan kes selsema babi atau berada di Mexico dalam tempoh 7 hari sebelum permulaan penyakit mereka."[16] Diagnosis bagi pengesahan selsema babi memerlukan ujian makmal bagi contoh pernafasan (calitan hidung atau tekak mudah).[16]

*Bertambah la risaunya saya bila mengenangkan tak jauh dari sekolah tu ada kandang babi yang cukup besar tau..entah bila la kerajaan negeri nak tutup tu.. :(

Monday, July 27, 2009

Aktiviti semalam

Otw nak balik..badan dah start panas so letak kain basah atas kepala.
Hari ni cuti lagi.. :-( sebabnya Erfan demam panas since malam tadi so pagi ni daddy decide 1 of us kena cuti la..mummy decide to take the leave..pity Erfan..melepek je dia.Brought him to the clinic today.Waited for our turn about 1 hour..ramai orang sakit juge.Doc check ada slightly fever(tapi malam tadi check temp Erfan almost 38'c) batuk + selsema..doc suruh try tukar susu sebab Erfan asyik cirit birit so hari ni he's on Similac..minum susu pun slow je..Harap-harap Erfan will get well soon.
Ni pulak cerita semalam. Semalam masa balik Seremban tak jauh dari rumah atuk & nanny diaorang ada karnival Pertanian kalau tak silap. Since budak2 ni dah nampak banyak farm animals dari tepi jalan tu so semua dah bising ajak stop. Masa tu hari dah nak mula gelap..tengok cepat2 je..but mummy still manage to snap a few photos of my boys
Ez excited bila dapat pegang the fluffy rabbits ni..pastu ada pula udang galah dalam aquarium tu
Tengok kambing pun excited

Erfan sibuk tunjuk.."Mummy tengok tu.."

Ingatkan apa..KAMBING main tanduk2 rupanya..

Banyak sangat gerai yang jual orchids tapi saya tak interested with it

Wednesday, July 22, 2009

Mia @ Pizza Hut

Ni gambar masa kitaorang gi Alamanda hari tu. Masa tu kita stop makan kat Pizza Hut. Malas nak banyak cerita layan je la aksi Mia & Erfan masa kat sana tu..

Sunday, July 19, 2009

Tailor

Daddy's girl..







Ni cerita last week,sebenarnya kain ni dah beli last month lagi tapi dok bertangguh je nak hantar ke tailor.So last week saya gagahkan juge diri ke tailor untuk hantar baju raya..(yea yea je baju raya kang siap awal memang ku sebat pakai dulu.. :p)

So masa sampai kat tailor tu sebenarnya dia dah closed untuk tempahan baju raya..tapis setelah beberapa kali adegan tolak menolak kain berlaku..ha..ha..akhirnya tailor tu pun mengalah la...accept juge kain tu kih..kih..yela saya kan regular customer dia,every month memang hantar baju kat dia. Alhamdulillah nasib dia nak terima lagi walaupun dia tak ambik semuanya kalau tak memang haru la kena cari tailor lain.Dah selesa dengan diakan,tapi saya ada 1 lagi tailor kat Seremban.Nyonya ni jahit sedap juge tapi yang tak berapa nak sedap tu price nyonya ni lebih mahal dari kakak kat Melaka ni.Yela Seremban kan bandar,Masjid Tanah ni luar bandar so banyak cost dah jimatkan. Mmm..dalam kepala ni dok berkira-kira mana nak hantar lagi 3 pasang baju tu ye??Saya hantar 5 pasang dulu baju kurung saya + 2 pasang untuk Mia.Saya ada beli 3 pasang kain viscose...2 for me and 1 untuk my girl..selesa pakai kain ni..


Pink & blue tu yang saya, yang colourful viscose tu untuk Mia..Mia saya beli 1/2 m je sebab kain ni lerang besar..




Tuesday, July 14, 2009

Another back dated entry


Aduh..macam kura-kura rasanya sekarang ni..memang terpaksa take a long time nak update blog..banyak lagi cerita2 yang dah berkurun tu tak sempat nak update..ok kali ni nak cerita sikit progress Ez dalam swimming lesson dia.

Dah banyak berubah dah..he can swim sekarang..hari tu masa last week hantar pegi swimming lesson tengok kejap so nampak dia dah improve..dah berani and most important thing dah boleh swim..sampai Erfan pun cakap,mummy abang dah boleh swim macam fish..hik..hik..kelakar la Erfan dia. pastu dia sambung lak lagi,Erfan pun boleh swim tapi Erfan tak nak jadi fish,Erfan nak jadi tiger.Ha????Apakah itu??Ish..macam2 budak kecik ni..main belasah je keluarkan idea dia..



Ok kat sini jugak saya nak tepek sikit cerita pasal prezent yang saya dapat masa birthday hari tu sorry le sesangat tuan yang bagi pressie ni lambat saya ni update cerita..the birthday prezent came far away from Temerloh..THANKS alot RUZI for the nice bag..really appreciate it..

Thursday, July 9, 2009

Muara Ikan Bakar,Tg Harapan


Ni sebenarnya cerita masa cuti sekolah hari tu..kira macam dah basi la juge kan tapi still nak update gak la kat blog ni.. ;p Kitaorang gi makan kat Muara Ikan Bakar,Tg Harapan.






Saya suka gi makan kat muara ikan bakar ni..my hubby la yang introduce tempat ni.Dulu masa mengajar kat Sentul,selalu la kitaorang gi makan kat sini. Since dah balik duduk Melaka ni jarang la sikit.Tempat ni memang best sebab banyak choice of seafood..pastu tu environment pun selesa..servis pun ok.Food preparation tak ambil masa yang terlalu lama..



Masa makan Mia pun ok tak banyak ragam cuma Erfan je la kejap nak duduk kejap nak turun..hai mengada2 betul la budak sorang ni tau..


Our food..



Nak balik dah..


Mia pun dah penat..nak tido

Tuesday, July 7, 2009

Demam+Selsema

Hari ni mc..sebabnya saya diserang demam+selsema yang amat teruk..dah pegi clinic..dapat MC untu hari ni tapi kalau tak ok lagi esok boleh sambung MC lagi.Lepas makan ubat pagi tadi..terlelap sekejap bangun tadi rasa macam dah ok sikit cuma still ada running nose lagi & sakit tekak..ni sure gara-gara banyak sangat makan durian& rambutan..adoi la..
Saya ngeri betul bila tengok news kat AWANI malam tadi(kenapa tv3 takde haaa???) ada 39 students AKADEMI LAUT MALAYSIA(ALAM) kena kuarantin sebab suspected H1N1..ALAM tu dekat bebenar ngan sekolah saya pastu ada students kat sekolah tu parents diaorang staff ALAM dan ada juge colleagues saya husband dia pun lecture kat sana..hopefully nothing serius..cepatla segala wabak ni berlalu..ish..ish susah betul dibuatnya nak keluar umah pun kena limitkan kalau tak penting memang tak keluar..
Kat sini ada sedikit info to share with u guys out there tentang H1N1 ataupun nama glamournya SELSEMA BABI

Selsema Babi merujuk kepada influenza (demam selsema) yang disebabkan oleh mana-mana virus dalam keluarga Orthomyxoviridae, berasal dari endemik (penyakit berjangkit) dalam populasi babi. Pada babi, wabak ini adalah sejenis penyakit berjangkit yang mengganggu sistem pernafasan babi dan berpunca daripada salah satu jenis virus selsema. Jenis virus ini dikenali sebagai virus influenza kinzir - (swine influenza virus - SIV), dan kesemua jenis SIV yang diketahui dikelaskan sebagai Virus influenza A (biasa) atau virus influenza C (jarang).[1] Sementara Virus influenza B tidak pernah dilaporkan wujud pada kinzir. Kesemua tiga kled, virus influenza A, B, dan C, adalah endemik pada manusia (boleh menjangkiti manusia).Bagaimana ia menjangkiti manusiaWabak selsema babi ini menjangkiti manusia daripada babi yang telah dijangkiti virus. Dalam sesetangah kes, wabak ini boleh menjangkiti manusia di dalam persekitaran yang kurang mempunyai kaitan dengan babi. Wabak ini boleh merebak dan berjangkit sesama manusia yang mempunyai hubungan rapat langsung.
Tanda dan simptomSimptom utama bagi selsema babi pada manusia.[14]Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) di Amerika Syarikat, simptom selsema babi pada manusia menyerupai dengan influenza. Simptom ini termasuk demam, batuk, sakit kerongkong, sengal tubuh, sakit kepala, seram sejuk dan kelesuan. Beberapa pesakit lain turut melapurkan cirit-birit dan muntah.[15]Dalam mendiagnosis simptom wabak ini tidak hanya perlu melihat kepada tanda atau simptom yang khusus bagi selsema babi tetapi juga sejarah terkini individu. Sebagai contoh, semasa wabak selsema babi 2009 di Amerika Syarikat, CDC menasihatkan doktor untuk "menjangka jangkitan influenza babi pada pesakit yang didiagnosis mempunyai penyakit pernafasan akut sama ada mempunyai hubungan dengan orang yang disahkan mengidap selsema babi, atau berada di dalam lima negeri Amerika Syarikat yang melaporkan kes selsema babi atau berada di Mexico dalam tempoh 7 hari sebelum permulaan penyakit mereka."[16] Diagnosis bagi pengesahan selsema babi memerlukan ujian makmal bagi contoh pernafasan (calitan hidung atau tekak mudah).[16]

*Bertambah la risaunya saya bila mengenangkan tak jauh dari sekolah tu ada kandang babi yang cukup besar tau..entah bila la kerajaan negeri nak tutup tu.. :(
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015