Friday, August 28, 2009

Daddy's Garden

DADDY'S GARDEN


Kali ni nak share pulak pasal mu hubby's hobby..Dia memang suka gardening

Tersangat la suka dan setiap bulan

memang dia tak pernah terlepas dari membeli majalah Laman

(mummy tumpang sekaki dengan Anjung Seri + Impiana)

Kalau umah kat Masjid Tanah ni memang kecik je garden kitaorang
Tapi jadi la daripada takde kan..
Tunggu la ada rezeki kita pindah rumah Seremban
Daddy boleh realisasikan impian daddy tu ye

Macam-macam jenis pokok daddy tanam

Pokok buah anggur pun ada tau

Ingat lagi masa baru pindah dulu

Kitaorang selalu jalan2 ke Sg Buloh

Sebab kat sana daddy kata banyak pilihan & murah

Mummy ikut aje

ok ni pulak

MODEL FLOWER GIRL



Model bunga ni cilok bunga Kemboja daddy yang gugur pagi tadi :D

Mula-mula tu ok lagi lama2 Mia
pun nangis..sakit la mummy duduk atas rumput ni
*Sian mia kena buli ngan mummy dia

Saturday, August 22, 2009

Ramadhan Pertama 1430H

Rasanya masih belum terlewat lagi untuk ucapan Selamat Menyambut kedatangan bulan Ramadhan buat semua..Semoga kedatangan Ramadhan kali ini akan memberi seribu keberkatan kepada kita semua dan mudah-mudahan amalan kita pada tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya..insyallah..Pagi tadi sahur macam biasa..Dalam dok sibuk panaskan lauk & nasi tetiba terpacul je budak kecik kat dapur..Alamak bangun pulak makcik kecik ni..sibuk orang nak bersahur sibuk la dia juge..dah siap semua,daddy kejutkan Ez suruh bersahur..kira tahun ni tahun ke3 Ez berpuasa..walaupun hari ni dia kurang sihat tapi nampaknya setakat pukul 3 ni dia masih lagi boleh bertahan tu..alhamdulillah harap-harap sampai ke petang la..Mm..so apa menu korang semua untuk 1st day ni? Mummy dok jenuh berfikir nak masak apa untuk 1st day ramadhan..kalau boleh time cuti-cuti sekolah ni nak la masak sendiri sebab dah start sekolah semula esok sure ada lauk yang dibelikan sebab tak larat tapi tu la ha..azam bukan main lagi harap-harap tercapai la ye..Untuk menu berbuka 1st Day Puasa..mummy masak nasi minyak..ha..ha..saje je sebab Ez dah request nak lauk ayam masak kurma,tengok dalam freezer ada udang so nak buat la sambal udang jalan kan dengan nasi tu. Ingat nak buat acar rempah tapi mmm cancel so sayur nye just timun mentah saje :p kuih-muih beli je la macam biasa..Kalau buat macam membazir lak sebab kat umah ni hanya kitaorang laki bini je yang makan kuih bebudak ni hanya makan kuih karipap yang layan bolayan...

Budak kecik yang suka masuk mulut semua benda :p
Alhamdulillah..syukur dengan rezeki yang Allah kurniakan..
************************
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".
Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."
Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."
*********************************

Tuesday, August 11, 2009

Minggu Lepas

Teruk sungguh tahap kemalasan saya ni.
Nak update blog pun ambik masa yang lama..
mengadap FB boleh lak..ha..ha..
Ok straight ke cerita minggu lepas.
Sabtu baru ni kitaorang turun KL.
Anak sedara hubby buat kenduri aqiqah anak dia.
Kenduri kat my SIL place di Taman Melati.
Diaorang invite anak yatim dari Gombak juge.
Masa kami sampai tu anak2 yatim tu belum tiba lagi la..
The food taste good,sedap bangat tapi no piccas yea..
eating time sangat tak kerauan dengan Mia yang tak nak kat orang lain..
Erfan lak dengan ragam suruh suap lagi haiii tak kenyang mummy dia :p
Kami gerak balik around 4.
Kat h/way KL-Seremban jammed teruk masa tu.
Start dari sebelum sampai R&R Seremban lagi..
Ada accident..so biasala..
nak sibuk nak tengok lagi..
slow2 kan kereta
pastu berlaku la beberapa accident kecil
yang makin melambatkan
traffic bergerak.
Tu belum kira yang cilok mencilok lagi tu
Geram sungguh dengan driver2
yang tak reti
stay kat 1 lane ni
tarik balik lesen kang:p

gambar masa otw dalam kereta..cantik tak hairband baru Mia

Mia yang kelaparan..

Cheeky boy yang dah tak bambam lagi

Another hairband..dia tak suka lak yang berambu ramba tu..

Apple of our eyes.. :-)

Anak2 yatim ni tengah perform nasyid time ni..sian tengok yang kecik2 tu..

***************************************************************

Since H1N1 getting worst sekarang ni

Kitaorang dah pakai mask pegi sekolah

Budak2 pun kitaorang suruh a.k.a paksa pakai

ha..ha..ha..

bukan dera ok but for their own good.

Budak2 beli sendiri je mask tu

sebabnya yang mask yang kerajaan nak provide kononnye tu

amatla BANYAK ok..


Ada ke kat sekolah saya tu cuma dihantar 100pcs je


wei tak cukup langsung..


so mana2 budak yang parents diaorang tak belikan tu


baru kitaorang bagi yang free


Saya beli 2 box terus.


1 yang bertali(adult)


1 lagi yang rubber tu untuk kids..


pegi mana2 pun dah wajib pakai sekarang..


Hand sanitizer pun sentiasa ada dalam handbag


hopefully u guys pun take the same action too yeah


always remember


PREVENTION BETTER THAN CURE!!
Take Care guys :)

Tuesday, August 4, 2009

Macam-macam cerita

He..he..nak kata sibuk..tak la sibuk sangat tapi tak sempat nak update blog ni (masuk FB 3-4 kali sehari sempat lak)ha..ha..ha..
Ok kali ni nak cerita pasal minggu lepas..Mia demam since Khamis lagi. Dah bawak pegi clinic tapi still tak kebah juge. Risau sangat sebabnya bila malam temperature dia naik tinggi..siang macam ok. Subuh Ahad tu 39.4'c so daddy nak ajak bawak Mia pegi hospital,ye la dengan macam2 penyakit sekarang ni kan risau la juge. Biasala kalau sebut hospital mula la cuak..takutnya anak kena tahan.Macam2 perkara negatif datang kat kepala. Dalam dok siapkan barang2 Mia..dia pun dah tertido. Daddy kata tunggula Mia bangun dari tido..bila bangun tengok badan dia dah tak panas pulak dah..(fuh!!Lega sangat masa ni) so tunggu dulu la kan,kot bawak gi hospital dalam keadaan cenggitu sesia je..sesilap kena sembur.. :p
Tengahari tu badan Mia panas balik..nak tak nak kena juge bawak ke hospital.Kawan saya kata hospital Melaka masa hari Sabtu macam Pasar Borong..ramai giler orang nak buat ujian saringan H1N1(sebab dia pun bawak baby dia gi check up) kami ke hospital Alor Gajah je..apa2 hal pun senang,dekat ngan rumah.
Sampai kat situ jumpe lak cikgu sekolah saya, anak dia(sebaya Mia) pun warded sebab demam..masuk hari Sabtu. Rasa macam ok la sebab ada geng kononnya..hi..hi..masuk hospital pun nak bergeng2..aparah!!

Mia tunggu sampai tertido..

Daddy gi register untuk Mia, masa tu baru no 98..giliran Mia 142. Mak aii!!Lama tu,memang ramai orang. Orang datang dan pegi..nak buat macam mana tunggu je la kan.Dah memang musim penyakit,ramai la orang datang nak check juge kat hospital. 2 jam kitaorang tunggu akhirnya giliran Mia. Alhamdulillah,setelah di periksa & ujian darah dilakukan..Mia negatif dari penyakit tu..lega sesangat rasanya. Doc kata demam virus biasa..musim sekarang.Syukur sangat.

Dan sekarang Mia dah bertambah sihat. Dah boleh main-main macam biasa. Selera makan pun dah bertambah..
Saya dah sihat sekarang... :-)
************************************************************************************
Ok ni nak cerita pulak pasal Erfan. Kejadian petang tadi..
Kejadian ni sebenarnya dah biasa berlaku..tapi hari ni..
lebih teruk lagi..
Adoi!! Geram je tengok..
Nak tahu apa dia buat??

Erfan gigit puting botol susu ni..Ni memang dah biasa berlaku..tapi hari nidalam dok khayal dia tengok tvdia boleh gigit sampai putus dan berlubang besarselalunya..bocor je..kenapa??tak percaya eh.. ha tengok ni.. close up sikit

Nampak tak tu??

Mana la tak hangin kan..

Kat umah ni memang seminggu sekali sure wajib tukar puting botol2 susu Erfan

Memang ada stok..hari ni mummy hilang sabar

so terlepok dia sekali..ingat nak tepuk mulut tapi tak sampai hati.Lepok kat punggung dia je.Erfan melalak la apa lagi kan..

buat nak dera sebagai pengajaran je..lain kali jangan buat lagi..

Friday, August 28, 2009

Daddy's Garden

DADDY'S GARDEN


Kali ni nak share pulak pasal mu hubby's hobby..Dia memang suka gardening

Tersangat la suka dan setiap bulan

memang dia tak pernah terlepas dari membeli majalah Laman

(mummy tumpang sekaki dengan Anjung Seri + Impiana)

Kalau umah kat Masjid Tanah ni memang kecik je garden kitaorang
Tapi jadi la daripada takde kan..
Tunggu la ada rezeki kita pindah rumah Seremban
Daddy boleh realisasikan impian daddy tu ye

Macam-macam jenis pokok daddy tanam

Pokok buah anggur pun ada tau

Ingat lagi masa baru pindah dulu

Kitaorang selalu jalan2 ke Sg Buloh

Sebab kat sana daddy kata banyak pilihan & murah

Mummy ikut aje

ok ni pulak

MODEL FLOWER GIRL



Model bunga ni cilok bunga Kemboja daddy yang gugur pagi tadi :D

Mula-mula tu ok lagi lama2 Mia
pun nangis..sakit la mummy duduk atas rumput ni
*Sian mia kena buli ngan mummy dia

Saturday, August 22, 2009

Ramadhan Pertama 1430H

Rasanya masih belum terlewat lagi untuk ucapan Selamat Menyambut kedatangan bulan Ramadhan buat semua..Semoga kedatangan Ramadhan kali ini akan memberi seribu keberkatan kepada kita semua dan mudah-mudahan amalan kita pada tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya..insyallah..Pagi tadi sahur macam biasa..Dalam dok sibuk panaskan lauk & nasi tetiba terpacul je budak kecik kat dapur..Alamak bangun pulak makcik kecik ni..sibuk orang nak bersahur sibuk la dia juge..dah siap semua,daddy kejutkan Ez suruh bersahur..kira tahun ni tahun ke3 Ez berpuasa..walaupun hari ni dia kurang sihat tapi nampaknya setakat pukul 3 ni dia masih lagi boleh bertahan tu..alhamdulillah harap-harap sampai ke petang la..Mm..so apa menu korang semua untuk 1st day ni? Mummy dok jenuh berfikir nak masak apa untuk 1st day ramadhan..kalau boleh time cuti-cuti sekolah ni nak la masak sendiri sebab dah start sekolah semula esok sure ada lauk yang dibelikan sebab tak larat tapi tu la ha..azam bukan main lagi harap-harap tercapai la ye..Untuk menu berbuka 1st Day Puasa..mummy masak nasi minyak..ha..ha..saje je sebab Ez dah request nak lauk ayam masak kurma,tengok dalam freezer ada udang so nak buat la sambal udang jalan kan dengan nasi tu. Ingat nak buat acar rempah tapi mmm cancel so sayur nye just timun mentah saje :p kuih-muih beli je la macam biasa..Kalau buat macam membazir lak sebab kat umah ni hanya kitaorang laki bini je yang makan kuih bebudak ni hanya makan kuih karipap yang layan bolayan...

Budak kecik yang suka masuk mulut semua benda :p
Alhamdulillah..syukur dengan rezeki yang Allah kurniakan..
************************
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".
Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."
Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."
*********************************

Tuesday, August 11, 2009

Minggu Lepas

Teruk sungguh tahap kemalasan saya ni.
Nak update blog pun ambik masa yang lama..
mengadap FB boleh lak..ha..ha..
Ok straight ke cerita minggu lepas.
Sabtu baru ni kitaorang turun KL.
Anak sedara hubby buat kenduri aqiqah anak dia.
Kenduri kat my SIL place di Taman Melati.
Diaorang invite anak yatim dari Gombak juge.
Masa kami sampai tu anak2 yatim tu belum tiba lagi la..
The food taste good,sedap bangat tapi no piccas yea..
eating time sangat tak kerauan dengan Mia yang tak nak kat orang lain..
Erfan lak dengan ragam suruh suap lagi haiii tak kenyang mummy dia :p
Kami gerak balik around 4.
Kat h/way KL-Seremban jammed teruk masa tu.
Start dari sebelum sampai R&R Seremban lagi..
Ada accident..so biasala..
nak sibuk nak tengok lagi..
slow2 kan kereta
pastu berlaku la beberapa accident kecil
yang makin melambatkan
traffic bergerak.
Tu belum kira yang cilok mencilok lagi tu
Geram sungguh dengan driver2
yang tak reti
stay kat 1 lane ni
tarik balik lesen kang:p

gambar masa otw dalam kereta..cantik tak hairband baru Mia

Mia yang kelaparan..

Cheeky boy yang dah tak bambam lagi

Another hairband..dia tak suka lak yang berambu ramba tu..

Apple of our eyes.. :-)

Anak2 yatim ni tengah perform nasyid time ni..sian tengok yang kecik2 tu..

***************************************************************

Since H1N1 getting worst sekarang ni

Kitaorang dah pakai mask pegi sekolah

Budak2 pun kitaorang suruh a.k.a paksa pakai

ha..ha..ha..

bukan dera ok but for their own good.

Budak2 beli sendiri je mask tu

sebabnya yang mask yang kerajaan nak provide kononnye tu

amatla BANYAK ok..


Ada ke kat sekolah saya tu cuma dihantar 100pcs je


wei tak cukup langsung..


so mana2 budak yang parents diaorang tak belikan tu


baru kitaorang bagi yang free


Saya beli 2 box terus.


1 yang bertali(adult)


1 lagi yang rubber tu untuk kids..


pegi mana2 pun dah wajib pakai sekarang..


Hand sanitizer pun sentiasa ada dalam handbag


hopefully u guys pun take the same action too yeah


always remember


PREVENTION BETTER THAN CURE!!
Take Care guys :)

Tuesday, August 4, 2009

Macam-macam cerita

He..he..nak kata sibuk..tak la sibuk sangat tapi tak sempat nak update blog ni (masuk FB 3-4 kali sehari sempat lak)ha..ha..ha..
Ok kali ni nak cerita pasal minggu lepas..Mia demam since Khamis lagi. Dah bawak pegi clinic tapi still tak kebah juge. Risau sangat sebabnya bila malam temperature dia naik tinggi..siang macam ok. Subuh Ahad tu 39.4'c so daddy nak ajak bawak Mia pegi hospital,ye la dengan macam2 penyakit sekarang ni kan risau la juge. Biasala kalau sebut hospital mula la cuak..takutnya anak kena tahan.Macam2 perkara negatif datang kat kepala. Dalam dok siapkan barang2 Mia..dia pun dah tertido. Daddy kata tunggula Mia bangun dari tido..bila bangun tengok badan dia dah tak panas pulak dah..(fuh!!Lega sangat masa ni) so tunggu dulu la kan,kot bawak gi hospital dalam keadaan cenggitu sesia je..sesilap kena sembur.. :p
Tengahari tu badan Mia panas balik..nak tak nak kena juge bawak ke hospital.Kawan saya kata hospital Melaka masa hari Sabtu macam Pasar Borong..ramai giler orang nak buat ujian saringan H1N1(sebab dia pun bawak baby dia gi check up) kami ke hospital Alor Gajah je..apa2 hal pun senang,dekat ngan rumah.
Sampai kat situ jumpe lak cikgu sekolah saya, anak dia(sebaya Mia) pun warded sebab demam..masuk hari Sabtu. Rasa macam ok la sebab ada geng kononnya..hi..hi..masuk hospital pun nak bergeng2..aparah!!

Mia tunggu sampai tertido..

Daddy gi register untuk Mia, masa tu baru no 98..giliran Mia 142. Mak aii!!Lama tu,memang ramai orang. Orang datang dan pegi..nak buat macam mana tunggu je la kan.Dah memang musim penyakit,ramai la orang datang nak check juge kat hospital. 2 jam kitaorang tunggu akhirnya giliran Mia. Alhamdulillah,setelah di periksa & ujian darah dilakukan..Mia negatif dari penyakit tu..lega sesangat rasanya. Doc kata demam virus biasa..musim sekarang.Syukur sangat.

Dan sekarang Mia dah bertambah sihat. Dah boleh main-main macam biasa. Selera makan pun dah bertambah..
Saya dah sihat sekarang... :-)
************************************************************************************
Ok ni nak cerita pulak pasal Erfan. Kejadian petang tadi..
Kejadian ni sebenarnya dah biasa berlaku..tapi hari ni..
lebih teruk lagi..
Adoi!! Geram je tengok..
Nak tahu apa dia buat??

Erfan gigit puting botol susu ni..Ni memang dah biasa berlaku..tapi hari nidalam dok khayal dia tengok tvdia boleh gigit sampai putus dan berlubang besarselalunya..bocor je..kenapa??tak percaya eh.. ha tengok ni.. close up sikit

Nampak tak tu??

Mana la tak hangin kan..

Kat umah ni memang seminggu sekali sure wajib tukar puting botol2 susu Erfan

Memang ada stok..hari ni mummy hilang sabar

so terlepok dia sekali..ingat nak tepuk mulut tapi tak sampai hati.Lepok kat punggung dia je.Erfan melalak la apa lagi kan..

buat nak dera sebagai pengajaran je..lain kali jangan buat lagi..

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015