Wednesday, October 28, 2009

HAPPY 1st BIRTHDAY Edriana Samihah

She turns 1 today..wah cepatnya masa belalu.

Rasa macam baru je semua ni berlaku..Mia merupakan anugerah Allah yang tak ternilai rasanya..Ingat lagi masa last year tarikh yang sama..Kami hampir-hampir kehilangan Mia masa tu..Tapi alhamdulillah..Allah Maha Kaya,memang dah rezeki kami..Rupa-rupanya mummy dapat darah tinggi 2 minggu sebelum Mia lahir tu petanda ada sedikit masalah buat orang kat dalam perut masa tu..Ingatkan darah tinggi sebab stress kerja @ yang berkaitan..

Pagi 28 tu pegi repeat check up kat Hospital Melaka..since mummy pernah kena warded the past 2 weeks so kena refer balik kat GH untuk tengok keadaan mummy+baby.Malam tu mummy dah siap packing baju..tak tahu la kenapa..tapi naluri seorang ibukan..
Hanya Allah yang mengetahui segalanya..
Tapi tu la gerak hati..
Masa check up tu takde rasa sedikit kejanggalan pun.
Tapi masa gynea tu buat doppler scan diaorang siap refer kat doc pakar masa tu
wah..terkejutnya masa dia kata air ketuban kurang..
kena go for emergency operation..
Kalau tak baby mungkin boleh meninggal dalam perut
Sebab lemas takde air
Huwaaaa..takutnya masa tu..
Tak dapat nak gambarkan dengan kata-kata
Mujur daddy ada..rilekskan mummy..
Siap call my best friend bagi tau..
Nangis sure punye la..
Masa bilik doc tu dah nangis dah..
Request untuk induce tapi doc tak setuju
Sebab air ketuban memang dah kurang sangat..4 masa tu..
Bila daddy tanya doc malam ni ke nak operate?
Masa tu dah 12.30 tgh
Petang ni juga..doc tu kata
Sebab masa saya warded sebelum ni
Diaorang dah bagi jab utk matangkan paru2 baby
So there should be no problem
Doc tu kata la..
Uish..makin la paniknya saya kan..
Tak pernah terlintas pun nak kena operate.
Since I delivered my 2 boys in normal way.
So kami terus pegi sendiri ke labour room..
File pun kat tangan saya masa tu..
Pegi kat kereta dulu..cooling down jap
Pastu naik labour room
Masa tu dalam 1.15 la..
Nurse siap-siapkan mummy and the op theatre memang dah ready
for my emergency case..
The push me to the OT..
Libang libung perasaan masa tu..
berdebar-debar je..
Lepas kena inject ubat bius
around 5-10 minits kot diaorang dalam tu start buat keje
Tapi rasanya ubat bius yang 1st tu tak sempat berkesan sgt lagi
Sebabnya saya rasa perut saya kena godak-godak..
Kuat giler saya genggam tangan nurse tu..
Maybe mereka perasaan they gave me the gas..
1,2,3....zzzzzzzzz tak sedar apa dah..
And I woke up after everything dah selesai
Nurse tu kata tadi kami kejut puan tapi puan tak sedar
Ooo ye ker??Where's my baby? Boy ker girl?
It a girl..baby dalam incubator..weight baby 1.4kg
Alhamdulillah girl..risau gak kalau boy lagi kan.. :p
Ceh sempat lagi tuh!!
She born at 33 weeks old



So tiny..petang tu daddy je pegi tengok Mia kat NICU
Mummy still meong2 lagi kesan ubat bius..
Alhamdulillah Mia takde masalah paru-paru
Since 1st day kat dalam incubator
Tak sekali pun Mia diberi oksigen.
Sampai 1 of the paed kata Mia ni miracle baby
3 days kat hospital mummy discharge..
Mia tinggal kat NICU lagi
Hari-hari mummy mengulangkan Mia tau
Dari masjid tanah ke Melaka..tanpa gagal tau Mia..
Mujur abg Ez & abg Erfan duduk Seremban
Dengan atuk & nanny..senang la sikit nak bergerakkan..
Sebulan Mia lahir atuk(daddy's side) meninggal..
That day mummy tak dapat pegi tengok Mia..
Tapi 1 of my friend yang ada anak kat NICU juga bagi tau
Mia dah keluar dari incubator
Means she gains more weight.
6 hari lepas tu Mia join us at home..
Alhamdulillah..
And now she's growing just like normal baby
Dah mula nak bercakap mummy..daddy..mamam..abg..
How lucky we are Mia to have u..
Mummy sayang Mia sangat..
Hanya Allah yang tahu betapa dalamnya kasih sayang
Mummy buat Mia (ooppsss sayang Ezhan & Erfan juge)
Semoga Mia terus membesar dengan sihat..
Menjadi anak yang solehah
dan taat pada mummy & daddy ye..
HAPPY BIRTHDAY SAYANG...

Monday, October 26, 2009

Mia vs Marissa

Halusnye ko Mia ooii..
Finally after 7 months baru dapat tengok Iris Marissa. My cousin's daughter..kira 2nd cousin Mia la kan..sebelum ni bila plan ada je hal yang tak boleh nak pegi dan last Sunday we met up at Marissa's house in Ampang.
She is also premature baby tapi tak sure berapa weeks la kan..tapi sekarang dia sungguh chubby..huhuhu cute..adorable and friendly too..Mia sangat jealous bila mummy try to dukung Marissa yang chubby tu..suka sangat dengan pipi Marissa yang macam apple untuk dikunyah2..ditambah pulak dengan dia yang sangat friendly tu..Nanti lepas ni mummy bawak Mia main dengan adik Marissa lagi ye..

Iris Marissa 7 months old with 9kg weight meanwhile my lil Mia at almost 1 year at 6.2kg LOL

Friday, October 16, 2009

PERNAH TAK???



Korang pernah tak rasa macam ni??
Sedih yang teruk?
Kecewa?
Bukan disebabkan orang lain..
tapi dengan DIRI SENDIRI..

Tuesday, October 13, 2009

Cerita weekend

Jumaat lepas petang tu kitaorang saje jer round jalan2 ke PD..nak tengok kemeriahan suasana PR kat Bagan Pinang..masa tu dah petang dah..meriah la dengan bendera parti2 bertanding..kitaorang stop makan Pizza kat town PD pastu solat Maghrib..otw balik tu dah jam giler..banyak dah kereta nak menuju ke area telok kemang sebab ada ceramah rasanya kot..ada la beberapa nama besar yang datang..(oppssss tak leh mention kat sini) sampai rumah masa tu dah dekat pukul sebelas..owh...penat. Bebudak terus tido..

Mia yang setia menunggu Pizza


Pagi esoknya pagi lagi dah bangun..mengemas & mop segala..pastu gi pasar cari barang nak masak nasi minyak..Kenapa nasi minyak hari ni??oh kami ada tetamu istimewa yang nak datang beraya ke rumah..selesai masak nasi minyak semua kami bersiap2 nak gi kenduri kawin member hubby kat Kuala Linggi dulu..tak lama kat sana sebab kami kan menantikan tetamu istimewa tuh..
Tiba je kat rumah tak sampai setengah jam pun tetamu kamu tu pun sampai..alhamdulillah..lama tak jumpe, last jumpe sekitar bulan 2 tahun lepas kalau tak silap..siapa yang datang tuh??Orang jauh dari Temerloh..Ruzi & husband dia..anak2 dia tak ikut,diaorang tinggal kan PD dengan cousin2 diaorang rasanya..






Syok dapat jumpe Ruzi..sebab lama tak jumpe..dia tetap mesra & vogue macam dulu..mmm pasni nampaknya giliran kami ke Temerloh lak lah yer??

Ole2 dari Ruzi..thanks :-)

Wednesday, October 7, 2009

Yang Mana 1 yer??

Lama tak update..biasa la musim2 Syawal ni sibuk dengan mood beraya dan open house kan..tahun ni rumah kami takde special open house macam tahun2 sebelumnya..tapi biasanya kalau ada orang nak datang rumah saya yang dah bagi tau nak datang tu..sure ada menu special punye..bukan apa saja nak menjamu tetamu musim2 Syawal ni kan..
Sekarang ni tengah sibuk nak plan Mia punye 1st Birthday Bash..nak tempah cake..nak prepare goodie bags..invitation lagi..merancang menu for that day lagi kan dan yang paling utama BUDGET la kan..semua tu kena plan elok2. Since dah rancang nak buat Birthday Bash Mia..(walaupun secara kecil-kecilan) tapi still nak tempah cake..belum decide lagi nak pilih theme cartoon apa. Saya ada la beberapa pilihan yang macam sesuai rasanya untuk GIRL kan..antaranya MINNIE MOUSE, DORA the EXPLORER & SNOW WHITE.. ni kira dah short listed la..kalau tak banyak lagi kan.. hi..hi..maklumla otak katun ni macam2 nak keluar ha..
Tapi daddy Mia kata Dora tu macam untuk budak besar sesuai la..so kira macam tinggal dua je la ye..antara Minnie Mouse & Snow White..saya rasa Minnie Mouse macam sesuai je dengan anak dara saya tu..next year dah besar sikit baru la pilih Snow White ke kan..pendapat korang???

Wednesday, October 28, 2009

HAPPY 1st BIRTHDAY Edriana Samihah

She turns 1 today..wah cepatnya masa belalu.

Rasa macam baru je semua ni berlaku..Mia merupakan anugerah Allah yang tak ternilai rasanya..Ingat lagi masa last year tarikh yang sama..Kami hampir-hampir kehilangan Mia masa tu..Tapi alhamdulillah..Allah Maha Kaya,memang dah rezeki kami..Rupa-rupanya mummy dapat darah tinggi 2 minggu sebelum Mia lahir tu petanda ada sedikit masalah buat orang kat dalam perut masa tu..Ingatkan darah tinggi sebab stress kerja @ yang berkaitan..

Pagi 28 tu pegi repeat check up kat Hospital Melaka..since mummy pernah kena warded the past 2 weeks so kena refer balik kat GH untuk tengok keadaan mummy+baby.Malam tu mummy dah siap packing baju..tak tahu la kenapa..tapi naluri seorang ibukan..
Hanya Allah yang mengetahui segalanya..
Tapi tu la gerak hati..
Masa check up tu takde rasa sedikit kejanggalan pun.
Tapi masa gynea tu buat doppler scan diaorang siap refer kat doc pakar masa tu
wah..terkejutnya masa dia kata air ketuban kurang..
kena go for emergency operation..
Kalau tak baby mungkin boleh meninggal dalam perut
Sebab lemas takde air
Huwaaaa..takutnya masa tu..
Tak dapat nak gambarkan dengan kata-kata
Mujur daddy ada..rilekskan mummy..
Siap call my best friend bagi tau..
Nangis sure punye la..
Masa bilik doc tu dah nangis dah..
Request untuk induce tapi doc tak setuju
Sebab air ketuban memang dah kurang sangat..4 masa tu..
Bila daddy tanya doc malam ni ke nak operate?
Masa tu dah 12.30 tgh
Petang ni juga..doc tu kata
Sebab masa saya warded sebelum ni
Diaorang dah bagi jab utk matangkan paru2 baby
So there should be no problem
Doc tu kata la..
Uish..makin la paniknya saya kan..
Tak pernah terlintas pun nak kena operate.
Since I delivered my 2 boys in normal way.
So kami terus pegi sendiri ke labour room..
File pun kat tangan saya masa tu..
Pegi kat kereta dulu..cooling down jap
Pastu naik labour room
Masa tu dalam 1.15 la..
Nurse siap-siapkan mummy and the op theatre memang dah ready
for my emergency case..
The push me to the OT..
Libang libung perasaan masa tu..
berdebar-debar je..
Lepas kena inject ubat bius
around 5-10 minits kot diaorang dalam tu start buat keje
Tapi rasanya ubat bius yang 1st tu tak sempat berkesan sgt lagi
Sebabnya saya rasa perut saya kena godak-godak..
Kuat giler saya genggam tangan nurse tu..
Maybe mereka perasaan they gave me the gas..
1,2,3....zzzzzzzzz tak sedar apa dah..
And I woke up after everything dah selesai
Nurse tu kata tadi kami kejut puan tapi puan tak sedar
Ooo ye ker??Where's my baby? Boy ker girl?
It a girl..baby dalam incubator..weight baby 1.4kg
Alhamdulillah girl..risau gak kalau boy lagi kan.. :p
Ceh sempat lagi tuh!!
She born at 33 weeks old



So tiny..petang tu daddy je pegi tengok Mia kat NICU
Mummy still meong2 lagi kesan ubat bius..
Alhamdulillah Mia takde masalah paru-paru
Since 1st day kat dalam incubator
Tak sekali pun Mia diberi oksigen.
Sampai 1 of the paed kata Mia ni miracle baby
3 days kat hospital mummy discharge..
Mia tinggal kat NICU lagi
Hari-hari mummy mengulangkan Mia tau
Dari masjid tanah ke Melaka..tanpa gagal tau Mia..
Mujur abg Ez & abg Erfan duduk Seremban
Dengan atuk & nanny..senang la sikit nak bergerakkan..
Sebulan Mia lahir atuk(daddy's side) meninggal..
That day mummy tak dapat pegi tengok Mia..
Tapi 1 of my friend yang ada anak kat NICU juga bagi tau
Mia dah keluar dari incubator
Means she gains more weight.
6 hari lepas tu Mia join us at home..
Alhamdulillah..
And now she's growing just like normal baby
Dah mula nak bercakap mummy..daddy..mamam..abg..
How lucky we are Mia to have u..
Mummy sayang Mia sangat..
Hanya Allah yang tahu betapa dalamnya kasih sayang
Mummy buat Mia (ooppsss sayang Ezhan & Erfan juge)
Semoga Mia terus membesar dengan sihat..
Menjadi anak yang solehah
dan taat pada mummy & daddy ye..
HAPPY BIRTHDAY SAYANG...

Monday, October 26, 2009

Mia vs Marissa

Halusnye ko Mia ooii..
Finally after 7 months baru dapat tengok Iris Marissa. My cousin's daughter..kira 2nd cousin Mia la kan..sebelum ni bila plan ada je hal yang tak boleh nak pegi dan last Sunday we met up at Marissa's house in Ampang.
She is also premature baby tapi tak sure berapa weeks la kan..tapi sekarang dia sungguh chubby..huhuhu cute..adorable and friendly too..Mia sangat jealous bila mummy try to dukung Marissa yang chubby tu..suka sangat dengan pipi Marissa yang macam apple untuk dikunyah2..ditambah pulak dengan dia yang sangat friendly tu..Nanti lepas ni mummy bawak Mia main dengan adik Marissa lagi ye..

Iris Marissa 7 months old with 9kg weight meanwhile my lil Mia at almost 1 year at 6.2kg LOL

Friday, October 16, 2009

PERNAH TAK???



Korang pernah tak rasa macam ni??
Sedih yang teruk?
Kecewa?
Bukan disebabkan orang lain..
tapi dengan DIRI SENDIRI..

Tuesday, October 13, 2009

Cerita weekend

Jumaat lepas petang tu kitaorang saje jer round jalan2 ke PD..nak tengok kemeriahan suasana PR kat Bagan Pinang..masa tu dah petang dah..meriah la dengan bendera parti2 bertanding..kitaorang stop makan Pizza kat town PD pastu solat Maghrib..otw balik tu dah jam giler..banyak dah kereta nak menuju ke area telok kemang sebab ada ceramah rasanya kot..ada la beberapa nama besar yang datang..(oppssss tak leh mention kat sini) sampai rumah masa tu dah dekat pukul sebelas..owh...penat. Bebudak terus tido..

Mia yang setia menunggu Pizza


Pagi esoknya pagi lagi dah bangun..mengemas & mop segala..pastu gi pasar cari barang nak masak nasi minyak..Kenapa nasi minyak hari ni??oh kami ada tetamu istimewa yang nak datang beraya ke rumah..selesai masak nasi minyak semua kami bersiap2 nak gi kenduri kawin member hubby kat Kuala Linggi dulu..tak lama kat sana sebab kami kan menantikan tetamu istimewa tuh..
Tiba je kat rumah tak sampai setengah jam pun tetamu kamu tu pun sampai..alhamdulillah..lama tak jumpe, last jumpe sekitar bulan 2 tahun lepas kalau tak silap..siapa yang datang tuh??Orang jauh dari Temerloh..Ruzi & husband dia..anak2 dia tak ikut,diaorang tinggal kan PD dengan cousin2 diaorang rasanya..






Syok dapat jumpe Ruzi..sebab lama tak jumpe..dia tetap mesra & vogue macam dulu..mmm pasni nampaknya giliran kami ke Temerloh lak lah yer??

Ole2 dari Ruzi..thanks :-)

Wednesday, October 7, 2009

Yang Mana 1 yer??

Lama tak update..biasa la musim2 Syawal ni sibuk dengan mood beraya dan open house kan..tahun ni rumah kami takde special open house macam tahun2 sebelumnya..tapi biasanya kalau ada orang nak datang rumah saya yang dah bagi tau nak datang tu..sure ada menu special punye..bukan apa saja nak menjamu tetamu musim2 Syawal ni kan..
Sekarang ni tengah sibuk nak plan Mia punye 1st Birthday Bash..nak tempah cake..nak prepare goodie bags..invitation lagi..merancang menu for that day lagi kan dan yang paling utama BUDGET la kan..semua tu kena plan elok2. Since dah rancang nak buat Birthday Bash Mia..(walaupun secara kecil-kecilan) tapi still nak tempah cake..belum decide lagi nak pilih theme cartoon apa. Saya ada la beberapa pilihan yang macam sesuai rasanya untuk GIRL kan..antaranya MINNIE MOUSE, DORA the EXPLORER & SNOW WHITE.. ni kira dah short listed la..kalau tak banyak lagi kan.. hi..hi..maklumla otak katun ni macam2 nak keluar ha..
Tapi daddy Mia kata Dora tu macam untuk budak besar sesuai la..so kira macam tinggal dua je la ye..antara Minnie Mouse & Snow White..saya rasa Minnie Mouse macam sesuai je dengan anak dara saya tu..next year dah besar sikit baru la pilih Snow White ke kan..pendapat korang???

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015