Sunday, August 29, 2010

MIA warded

Mia warded..
huhuhu pengalaman ramadhan yang cukup bermakna..
Semuanya tanpa dijangka..Selasa petang tu mummy Mia yang sakit perut..ingatkan gastrik tapi rupanya angin je..tapi malamnya badan Mia panas tiba-tiba so decide nak hantar Mia duduk Seremban ngan atuk & nanny dia. Parents saya nak datang ambik tapi memikirkan dah malam so daddy Mia kata biarla kami je yang hantar Mia ke Seremban..lepas sahur & solat subuh esoknya kami siap-siap dah terus ke sekolah..lepas sekolah kami balik semula ke Seremban berbuka di sana, begitulah juga pada keesokkan hari ni..malam tu Mia nampak sihat dah badan pun dah kurang panas..tapi dah start batuk & selsema..Khamis tu masa disekolah ada call tanya Mia macam mana..mak saya kata,Mia main macam biasa..makan pun ok je..masa tu lega rasa.Tapi masa dah balik sekolah dan bersiap-siap nak balik ke Seremban ayah saya call..diaorang kat our family panel klinik ni..Mia demam panas sangat & doc suggest refer to hospital sebab doc kata dia bernafas laju even takde bunyi masa tu..
Masa tu Allah saje yang tahu apa yang saya rasa, macam nak terbang balik Seremban rasanya..sedihnya la..(dalam hati dok berkata-kata sure kena admit hospital la budak ni) sampai Seremban ambik Mia dah kami terus ke Emergency di Hospital Tuanku Ja'afar..orang tak ramai & kami tak menunggu lama sebab ada refer letter..M.A tu ambik temp Mia masa tu 40'c adoi!! Terkejut sangat..Mia pun dah flat semacam..diaorang terus hantar ke green zone & nurse yang ada kat situ tanggalkan baju & diaper Mia. masuk ubat kat bontot.Pastu diaorang lap & balut Mia dengan towel basah..Mia dok terjerit-jerit sejuk..sejuk..nak baju Mia...(belas sangat time ni) lepas selesai semua doc check..then doc kata kena tahan wad..(huhuhu sedih sangat time ni) mummy Mia dok uruskan la urusan kemasukan wad sebab Mia tak nak lepas berdukung dengan daddy..sampai wad je dia dah melalak-lalak..ajak balik..masa ni dah pukul 6.20 ptg. Tak lama lepas tu ayah saya datang hantar barang-barang Mia..(ayah saya memang ikut dari awal sebab hospital ni memang susah dapat parking kan) dalam pukul 6.45 ayah saya balik..hubby lak turun beli air & roti..sedihnya berbuka kat wad..saya tak pernah terfikir pun 16 Ramadhan 1431H kami berbuka di situ..saya takde selera susah hati tgk Mia..sekadar minum orange juice je..jamah sandwuch sekeping..alhamdulillah..(time tu memang hilang nafsu makan & rasa lapar nie) dalam pukul 8 parents saya hantar nasi & lauk..plan asal ingatkan saya jaga Mia malam tu..tapi Mia dok berkepit saje ngan daddy dia..sampai daddy pegi solat pun Mia dok terjerit-jerit.."Daddy Mia..Daddy Mia.." hai haru betul..so daddy kata takpe la malam tu dia jaga princess dia yang sorang itu..mummy pun balik tengok 2 boys kat rumah..esoknya lepas sahur & solat subuh terus saya ke hospital. Dalam 7.30 hubby balik berehat pulak..owh lupa..malam tu kami bawak Mia pegi x-ray sebab time di wad paed tu check Mia diaorang kata selain daripada jangkitan diparu-paru tekak Mia juga ada jangkitan..tonsil dia bengkak..paginya masa doc round diaorang explain la...result xray Mia tak berapa cantik..paru-paru dia nampak ada jangkitan..doc suspect radang paru-paru,walaupun ada juga simptom untuk H1N1 tapi doc kata temp Mia dah surut maknanya demamnya tak berpanjangan..so mereka minta izin buat blood test..time nurse ambik Mia untuk buat blood test tu..sedih sangat dengar suara dia..dah la tangan dia halus dapat ke diaorang cari nerve dia..macam-macam la saya fikirkan..time ni suhu badan Mia dah turun back to normal..tinggal batuk saje..alhamdulillah blood test negative..so doc kata itu hanya la virus & Mia juga tidak mengidap asma..since di hospital tak sekali pun diaorang neb Mia..kalau tak lagi haru agaknya..
Sekarang ni kami kena monitor Mia..Paed Mia ada advise kami beberapa perkara antaranya:-
  • Tak boleh bawak dia ke kawasan yang crowded dengan orang ramai(pasar malam/pasar ramadhan & seangkatan dengannya amat tak sesuai untuk Mia buat masa ni)
  • Jangan beri orang yang ada selsema @ batuk cium-cium Mia..
  • Asingkan Mia dari ahli keluarga yang tidak sihat..
since Mia ni premature baby so rumit sikit nak jaga bila dah macam ni..Takpe la Mia yang penting Mia sihat mummy & daddy sanggup buat apa saje..apa-apa pun syukur sangat Mia dah discharge dan cukup la pengalaman 3 hari 2 malam di HOTELHOSPITAL TUANKU JA'AFAR tu Mia ye...sekian karangan saya hihihi

*Pssst mummy Mia langsung tak snap gambar Mia macam di hospital sebab time tu hati sangat susah..fikiran bercelaru..Terima kasih sangat-sangat pada rakan-rakan yang memberi sokongan(thru FB & sms)


Ni tak sure gambar bila..tapi ada dalam simpan jadi la sebab hiasan

6 comments:

  1. semoga mia cepat sembuh..ciannnye mia...kiss2 buat mia mmuuaah

    ReplyDelete
  2. Ya Allah

    terkejut dengar cerita ni emy, akak doakan mia cepat sembuh, semoga tak de apa2 yang serius pada mia.. jaga dia baik2 yer...

    Jangan susah hati, insyallah mia akan pulih sediakala

    ReplyDelete
  3. sekarang sakit menjengah tak kira masa.. pagi sihat.. petang dah sakit dah.. kena alert sentiasa.. mia kena byk rehat tu.. kesian dia.. dahla tuan badan kecik molek saja.. ruzi teringat pengalaman ruzi dok kat hospt mentakab. kat sana dlm 4 hari sebelum hari raya.. tahun 2005... sehari sebelum raya nasib baek dh boleh kuar dan dia tak ada apa2.. masa tu suspect denggi.. semua ni dugaan .. bersabarlah..

    ReplyDelete
  4. ALAHAIII semoga mia cepat2 sembuhh yer sayang......

    ReplyDelete
  5. tekejut lieya kak...baru tau mia admitted wad.....aduh...sian si kecil nie....harap2 lepas ni mia terus sihat yeak syg.....

    betul tu kak, hati mane yg tak risau anak masuk wad.....serba susah hati kite kan....

    harap2 ini dugaan yg sekejap ajek...harap2 mia terus sihat..amin

    ReplyDelete
  6. OMG ...sorry kak..baru tahu....
    hope mia dah semakin sembuh now..

    mmg kak...bila anak masuk ward...kita akan rasa sangat2 susah hati...mcm masa batrice ke warded kat ICU hari tu lah....nak makan mmg takde selera.....tak boleh di tinggal sikit sure menangis...nak2 time kat ward tu, dia sorang jer budak....lagi lah....

    akak pun jaga kesihatan k....

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Sunday, August 29, 2010

MIA warded

Mia warded..
huhuhu pengalaman ramadhan yang cukup bermakna..
Semuanya tanpa dijangka..Selasa petang tu mummy Mia yang sakit perut..ingatkan gastrik tapi rupanya angin je..tapi malamnya badan Mia panas tiba-tiba so decide nak hantar Mia duduk Seremban ngan atuk & nanny dia. Parents saya nak datang ambik tapi memikirkan dah malam so daddy Mia kata biarla kami je yang hantar Mia ke Seremban..lepas sahur & solat subuh esoknya kami siap-siap dah terus ke sekolah..lepas sekolah kami balik semula ke Seremban berbuka di sana, begitulah juga pada keesokkan hari ni..malam tu Mia nampak sihat dah badan pun dah kurang panas..tapi dah start batuk & selsema..Khamis tu masa disekolah ada call tanya Mia macam mana..mak saya kata,Mia main macam biasa..makan pun ok je..masa tu lega rasa.Tapi masa dah balik sekolah dan bersiap-siap nak balik ke Seremban ayah saya call..diaorang kat our family panel klinik ni..Mia demam panas sangat & doc suggest refer to hospital sebab doc kata dia bernafas laju even takde bunyi masa tu..
Masa tu Allah saje yang tahu apa yang saya rasa, macam nak terbang balik Seremban rasanya..sedihnya la..(dalam hati dok berkata-kata sure kena admit hospital la budak ni) sampai Seremban ambik Mia dah kami terus ke Emergency di Hospital Tuanku Ja'afar..orang tak ramai & kami tak menunggu lama sebab ada refer letter..M.A tu ambik temp Mia masa tu 40'c adoi!! Terkejut sangat..Mia pun dah flat semacam..diaorang terus hantar ke green zone & nurse yang ada kat situ tanggalkan baju & diaper Mia. masuk ubat kat bontot.Pastu diaorang lap & balut Mia dengan towel basah..Mia dok terjerit-jerit sejuk..sejuk..nak baju Mia...(belas sangat time ni) lepas selesai semua doc check..then doc kata kena tahan wad..(huhuhu sedih sangat time ni) mummy Mia dok uruskan la urusan kemasukan wad sebab Mia tak nak lepas berdukung dengan daddy..sampai wad je dia dah melalak-lalak..ajak balik..masa ni dah pukul 6.20 ptg. Tak lama lepas tu ayah saya datang hantar barang-barang Mia..(ayah saya memang ikut dari awal sebab hospital ni memang susah dapat parking kan) dalam pukul 6.45 ayah saya balik..hubby lak turun beli air & roti..sedihnya berbuka kat wad..saya tak pernah terfikir pun 16 Ramadhan 1431H kami berbuka di situ..saya takde selera susah hati tgk Mia..sekadar minum orange juice je..jamah sandwuch sekeping..alhamdulillah..(time tu memang hilang nafsu makan & rasa lapar nie) dalam pukul 8 parents saya hantar nasi & lauk..plan asal ingatkan saya jaga Mia malam tu..tapi Mia dok berkepit saje ngan daddy dia..sampai daddy pegi solat pun Mia dok terjerit-jerit.."Daddy Mia..Daddy Mia.." hai haru betul..so daddy kata takpe la malam tu dia jaga princess dia yang sorang itu..mummy pun balik tengok 2 boys kat rumah..esoknya lepas sahur & solat subuh terus saya ke hospital. Dalam 7.30 hubby balik berehat pulak..owh lupa..malam tu kami bawak Mia pegi x-ray sebab time di wad paed tu check Mia diaorang kata selain daripada jangkitan diparu-paru tekak Mia juga ada jangkitan..tonsil dia bengkak..paginya masa doc round diaorang explain la...result xray Mia tak berapa cantik..paru-paru dia nampak ada jangkitan..doc suspect radang paru-paru,walaupun ada juga simptom untuk H1N1 tapi doc kata temp Mia dah surut maknanya demamnya tak berpanjangan..so mereka minta izin buat blood test..time nurse ambik Mia untuk buat blood test tu..sedih sangat dengar suara dia..dah la tangan dia halus dapat ke diaorang cari nerve dia..macam-macam la saya fikirkan..time ni suhu badan Mia dah turun back to normal..tinggal batuk saje..alhamdulillah blood test negative..so doc kata itu hanya la virus & Mia juga tidak mengidap asma..since di hospital tak sekali pun diaorang neb Mia..kalau tak lagi haru agaknya..
Sekarang ni kami kena monitor Mia..Paed Mia ada advise kami beberapa perkara antaranya:-
  • Tak boleh bawak dia ke kawasan yang crowded dengan orang ramai(pasar malam/pasar ramadhan & seangkatan dengannya amat tak sesuai untuk Mia buat masa ni)
  • Jangan beri orang yang ada selsema @ batuk cium-cium Mia..
  • Asingkan Mia dari ahli keluarga yang tidak sihat..
since Mia ni premature baby so rumit sikit nak jaga bila dah macam ni..Takpe la Mia yang penting Mia sihat mummy & daddy sanggup buat apa saje..apa-apa pun syukur sangat Mia dah discharge dan cukup la pengalaman 3 hari 2 malam di HOTELHOSPITAL TUANKU JA'AFAR tu Mia ye...sekian karangan saya hihihi

*Pssst mummy Mia langsung tak snap gambar Mia macam di hospital sebab time tu hati sangat susah..fikiran bercelaru..Terima kasih sangat-sangat pada rakan-rakan yang memberi sokongan(thru FB & sms)


Ni tak sure gambar bila..tapi ada dalam simpan jadi la sebab hiasan

6 comments:

  1. semoga mia cepat sembuh..ciannnye mia...kiss2 buat mia mmuuaah

    ReplyDelete
  2. Ya Allah

    terkejut dengar cerita ni emy, akak doakan mia cepat sembuh, semoga tak de apa2 yang serius pada mia.. jaga dia baik2 yer...

    Jangan susah hati, insyallah mia akan pulih sediakala

    ReplyDelete
  3. sekarang sakit menjengah tak kira masa.. pagi sihat.. petang dah sakit dah.. kena alert sentiasa.. mia kena byk rehat tu.. kesian dia.. dahla tuan badan kecik molek saja.. ruzi teringat pengalaman ruzi dok kat hospt mentakab. kat sana dlm 4 hari sebelum hari raya.. tahun 2005... sehari sebelum raya nasib baek dh boleh kuar dan dia tak ada apa2.. masa tu suspect denggi.. semua ni dugaan .. bersabarlah..

    ReplyDelete
  4. ALAHAIII semoga mia cepat2 sembuhh yer sayang......

    ReplyDelete
  5. tekejut lieya kak...baru tau mia admitted wad.....aduh...sian si kecil nie....harap2 lepas ni mia terus sihat yeak syg.....

    betul tu kak, hati mane yg tak risau anak masuk wad.....serba susah hati kite kan....

    harap2 ini dugaan yg sekejap ajek...harap2 mia terus sihat..amin

    ReplyDelete
  6. OMG ...sorry kak..baru tahu....
    hope mia dah semakin sembuh now..

    mmg kak...bila anak masuk ward...kita akan rasa sangat2 susah hati...mcm masa batrice ke warded kat ICU hari tu lah....nak makan mmg takde selera.....tak boleh di tinggal sikit sure menangis...nak2 time kat ward tu, dia sorang jer budak....lagi lah....

    akak pun jaga kesihatan k....

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015