Thursday, October 7, 2010

Popiah Goreng berinti

Tetiba semalam terasa nak try resipi
yang mama Lieya share kat blog dia
baru-baru ni..
tapi masa Lieya bagi resipi tu
intinya dia guna daging burger
tapi saya guna daging cincang
daging burger dalam frezzer elek..
Bahan-bahan saya memang ikut Lieya
sebiji sebulat hahaha..
  Mula-mula tumis lada sampai naik bau
Lepas tu masukkan daging cincang...

 Agak-agak daging dah masak
Masukkan pulak sayur campur..frozen je
garam..dan gula secukup rasa..
saya tak pakai mak aji pak aji ye kawan2..
 Tepung gandum sebagai gam pelekat kulit
tapi Lieya guna putih telur
 Of course la kulit popiah kan..
nak buat tak pandai..beli je yang frozen
asyik makan benda frozen je la..mana nak sihat :P

Ok cara-cara mengulungnya pulak

 Letakkan inti yang sudah dimasak tadi

Gulung la..apalagi kan..
Abaikan la size popiah yang tak sama tu ye

 Owh lupa letakkan tepung gandum tadi kat hujung
supaya gulungan tak terbuka
 Ini gambar penjaga popiah yang garang
Jangan sesiapa berani dekat ye!!!
 Hasil popiah yang dah digulung
 Goreng dengan api yang sederhana

Hasil popiah yang dah digoreng..
SILA ABAIKAN popiah yang over cook tu ye
Wallaa...senang je kan..
SILA LA CUBA..
Eh Lieya minta halalkan resipi ye dik..

2 comments:

  1. wah cayalah kak...cantik popia akak...lieya punye popia caca marba dah le beli saiz kecik pastu sumbat inti sampai 2 sudu...pastu time nak balut terkial2 sebab inti berebut nak keluar hahahaahah...

    ooo boleh pakai tepung gandum yeak.....lieya tak tau, kalo camtu lepas ni pakai tepung jek laaa...lagi senang, kalo telur tu yg lebih buat gam terbuang jek huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. mia.. auntie nak seketul kuih ni.. seketul pun jadilah.. eh! mia x marahkan? hehe..

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Thursday, October 7, 2010

Popiah Goreng berinti

Tetiba semalam terasa nak try resipi
yang mama Lieya share kat blog dia
baru-baru ni..
tapi masa Lieya bagi resipi tu
intinya dia guna daging burger
tapi saya guna daging cincang
daging burger dalam frezzer elek..
Bahan-bahan saya memang ikut Lieya
sebiji sebulat hahaha..
  Mula-mula tumis lada sampai naik bau
Lepas tu masukkan daging cincang...

 Agak-agak daging dah masak
Masukkan pulak sayur campur..frozen je
garam..dan gula secukup rasa..
saya tak pakai mak aji pak aji ye kawan2..
 Tepung gandum sebagai gam pelekat kulit
tapi Lieya guna putih telur
 Of course la kulit popiah kan..
nak buat tak pandai..beli je yang frozen
asyik makan benda frozen je la..mana nak sihat :P

Ok cara-cara mengulungnya pulak

 Letakkan inti yang sudah dimasak tadi

Gulung la..apalagi kan..
Abaikan la size popiah yang tak sama tu ye

 Owh lupa letakkan tepung gandum tadi kat hujung
supaya gulungan tak terbuka
 Ini gambar penjaga popiah yang garang
Jangan sesiapa berani dekat ye!!!
 Hasil popiah yang dah digulung
 Goreng dengan api yang sederhana

Hasil popiah yang dah digoreng..
SILA ABAIKAN popiah yang over cook tu ye
Wallaa...senang je kan..
SILA LA CUBA..
Eh Lieya minta halalkan resipi ye dik..

2 comments:

  1. wah cayalah kak...cantik popia akak...lieya punye popia caca marba dah le beli saiz kecik pastu sumbat inti sampai 2 sudu...pastu time nak balut terkial2 sebab inti berebut nak keluar hahahaahah...

    ooo boleh pakai tepung gandum yeak.....lieya tak tau, kalo camtu lepas ni pakai tepung jek laaa...lagi senang, kalo telur tu yg lebih buat gam terbuang jek huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. mia.. auntie nak seketul kuih ni.. seketul pun jadilah.. eh! mia x marahkan? hehe..

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015