Sunday, January 31, 2010

Mummy..Mia buat sepah


Masa ni daddy belum balik
Ada kokurikulum kat sekolah
Ez pulak ada sekolah agama
masa tengah solat Asar tu
perasan dah Erfan asyik mundar mandir je
kat pintu bilik
selesai je solat bagi salam
dia pun mula la mengadu..
"Mummy,Mia buat sepah.."
ingatkan Mia teraburkan mainan
ke hapa ke kan..
rupa-rupanye
ni kerja anak dara sorang ni..
sambil makan Mr potato
dia boleh teraburkan sekali..
adoi la..sabar je tau

tengok tu..tanpa rasa bersalah...selamba je..
dua-dua pun sama naik..
notty sesangat dah sekarang ni
Nasib baik la korang ni kecik lagi
kalau tak sure dah naik dah cubit-cubitan
mummy ni kat kaki korang tau..


Monday, January 25, 2010

I'm apart of it..

Yeah..
secara rasminya saya dah jadi sebahagian dari
warga SKSL~ SK Sri Laksamana
sebenarnya dah hampir 2 minggu lebih la
dapat id card ni
id card ni guna untuk
scan kehadiran pagi-pagi masa datang
& waktu balik sekolah
dah takde main tulis-tulis nama
dalam buku macam sekolah lama
kalau tak bawak haru gak la..
tapi ada gak caranye
kalau scan lambat(maknanye datang lewat)
akan keluar kat screen "YOUR CAME LATE"
kalau scan balik awal pun dia akan keluar
"YOU'RE LEAVING EARLY"
kalau bersebab just nyatakan alasan..
ok la satu perkembangan yang positif buat saya
so secara rasminya juga

saya simpan id card SKAJ~ SK Air Jernih..
hu..hu..hu..
tak buang banyak kenangan kat sana..
simpan buat kenang-kenangan..
Harap-harapnya..kerja saya akan lebih berkembang
(kerja je ye..jangan saya pun ikut mengembang udahle..)
dengan lebih positif lagi kat sekolah baru ni..
insyallah..
doakan ye kawan-kawan semua..

Friday, January 22, 2010

AWET MUDA

Adoi la hai..lamanye tak update..
tak berkesempatan sebenarnya..
kalau online kejap pun jenguk cafe & kebun
kat FB je ha..ha..ampun..
Ok ni ada masa sikit nak cerita pasal
KAWAN BARU SAYA
hu..hu..
Perkenalkan AWET MUDA..
ha..ha..ha..


Hari ni 1st day makan benda alah ni..
ada member kat sekolah tu introduce benda ni
bukan la bermakna saya ambik benda ni
sebab saya dah tua ye..
hohoho saya baru je masuk 30 an he..he..
masih muda lagi tu kan..
:P
saje je nak try produk ni..
ok la..ada rasa madu kan..takde la pahit
nanti tunggu la hasilnya kawan-kawan..
ok ni lak nak cerita antara aktiviti saya
sepanjang minggu antaranya..
melabel buku anak murid..
saya sangat suka label-label buku ni..
especially untuk level 1
letak colourful picture kan..sure diaorang happy
lepas dah print out..potong
dah akhirnya ditepek ke buku budak-budak..



ok itu sajork cerita untuk kali ni..ada banyak lagi nak cerita ni..tungguuuu!!!

psst..area staff room saya ada WIFI tapi saya masih belum berkesempatan nak angkut laptop pegi sekolah lagi sebab hari2 sibuk :-(

Sunday, January 17, 2010

BOLEH TOLONG SAYA??

Memandangkan birthday Ez
tak lama lagi..
dah mula la merancang macam2 ni
kalau last year tempah goody bag
pada Mai (anak angkat my aunty)
so this year
saya plan untuk buat goody bag sendiri..
hasil tangan mummy ok..
untuk Ez bagi pada classmate dia nanti.
sekarang ni dah start working on the design
pada sticker yang akan dilekatkan nanti..
tak la pandai sangat..so design yang simple je
saya ada 3 pilihan buat masa ini..
so boleh kawan2 beri pendapat tak..

1st ni theme BEN 10


2nd ni theme cartoon the CARS


and the last one ni..UPIN & IPIN..

saya prefer BEN 10 tapi tak berapa confident dengan pilihan saya tu..
so any suggestion guys??
atau any other theme yang dirasakan sesuai
untuk 8 years old boy??

Saturday, January 16, 2010

Zoo Again..


Sebenarnya memang tak plan pun nak pegi Zoo ni
Semuanya tak disengajakan..
lepas breakfast pagi tadi..
tengah belek2 paper..
Daddy ajak pegi Zoo..
the boys memang excited la kan..
Entah yang ke berapa kali entah
jejakkan kaki ke Zoo Melaka ni..
Adoi la..kalau ikutkan memang malas..
tapi demi anak-anak ku turutkan juge :D

Spend about 2hours kat dalam tu

Erfan enjoy watching elephants' show..

pastu stop kat every animals..

tu yang lama tu..

Mia macam takde mood je..
dia selsema since semalam..
sampai umah tadi bagi ubat demam..
hopefully by Monday Mia dah recover dari demamnya..

Sunday, January 10, 2010

Rasa macam nak tukar


Nak tanya pendapat korang semua..
Sekarang korang pakai foundation brand apa??
Banyak brand kat market sekarang kan..
Kalau saya sekarang ni pakai
Revlon Colorstay..mineral foundation
ok la brand ni..
tapi macam susah sikit nak dapat
Kalau kat area masjid tanah ni..
so cadang nak tukar brand lain..
yang ada dalam kepala ni
Loreal..pernah pakai brand ni dulu..

ok juge Loreal true match ni..
ke


Maybelline Angelfit ni..
Yang ni tak pernah try lagi..
ok ker ye??
ke ada brand lain yang lagi bagus..
kalau boleh harga biar la berpatutan kan.,
kang foundation je dah 3-4 ratus sebotol..
macam mana lak compact powder kan..
yela orang kata..
UKUR BAJU DIBADAN SENDIRI..
kalau mampu tu tak salah ye tak..
ni kang tiap2 bulan make up je dah separuh dari gaji
habis acik nak makan apa ye tak..
he..he..he..

Saturday, January 9, 2010

Allah Mengabulkan Doa hambaNya


ALLAH MENGABULKAN DOA SETIAP ORANG

Allah Yang Mahakuasa, Maha Pengasih, dan Maha Penyayang, telah berfirman dalam al-Qur'an bahwa Dia dekat dengan manusia dan akan mengabulkan permohonan orang-orang yang berdoa kepada-Nya. Adapun salah satu ayat yang membicarakan masalah tersebut adalah:

"Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi-Ku, dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran." (Q.s. al-Baqarah: 186).

Sebagaimana dinyatakan dalam ayat di atas, Allah itu dekat kepada setiap orang. Dia Maha Mengetahui keinginan, perasaan, pikiran, kata-kata yang diucapkan, bisikan, bahkan apa saja yang tersembunyi dalam hati setiap orang. Dengan demikian, Allah Mendengar dan Mengetahui setiap orang yang berpaling kepada-Nya dan berdoa kepada-Nya. Inilah karunia Allah kepada manusia dan sebagai wujud dari kasih-sayang-Nya, rahmat-Nya, dan kekuasaan-Nya yang tiada batas.

Allah memiliki kekuasaan dan pengetahuan yang tiada batas. Dialah Pemilik segala sesuatu di seluruh alam semesta. Setiap makhluk, setiap benda, dari orang-orang yang tampaknya paling kuat hingga orang-orang yang sangat kaya, dari binatang-binatang yang sangat besar hingga yang sangat kecil yang mendiami bumi, semuanya milik Allah dan semuanya berada dalam kehendak-Nya dan pegaturan-Nya yang mutlak.

Seseorang yang beriman terhadap kebenaran ini dapat berdoa kepada Allah mengenai apa saja dan dapat berharap bahwa Allah akan mengabulkan doa-doanya. Misalnya, seseorang yang mengidap penyakit yang tidak dapat disembuhkan tentu saja akan berusaha untuk melakukan berbagai macam pengobatan. Namun ketika mengetahui bahwa hanya Allah yang dapat memberikan kesehatan, lalu ia pun berdoa kepada-Nya memohon kesembuhan. Demikian pula, orang yang mengalami ketakutan atau kecemasan dapat berdoa kepada Allah agar terbebas dari ketakutan dan kecemasan. Seseorang yang menghadapi kesulitan dalam menyelesaikan pekerjaan dapat berpaling kepada Allah untuk menghilangkan kesulitannya. Seseorang dapat berdoa kepada Allah untuk memohon berbagai hal yang tidak terhitung banyaknya seperti untuk memohon bimbingan kepada jalan yang benar, untuk dimasukkan ke dalam surga bersama-sama orang-orang beriman lainnya, agar lebih meyakini surga, neraka, Kekuasaan Allah, untuk kesehatan, dan sebagainya. Inilah yang telah ditekankan Rasulullah saw. dalam sabdanya:

"Maukah aku beritahukan kepadamu suatu senjata yang dapat melindungimu dari kejahatan musuh dan agar rezekimu bertambah?" Mereka berkata, "Tentu saja wahai Rasulullah." Beliau bersabda, "Serulah Tuhanmu siang dan malam, karena 'doa' itu merupakan senjata bagi orang yang beriman."1

Namun demikian, terdapat rahasia lain di balik apa yang diungkapkan dalam al-Qur'an yang perlu kita bicarakan dalam masalah ini. Sebagaimana Allah telah menyatakan dalam ayat:

"Dan manusia berdoa untuk kejahatan sebagaimana ia berdoa untuk kebaikan. Dan manusia itu tergesa-gesa." (Q.s. al-Isra':11).

Tidak setiap doa yang dipanjatkan oleh manusia itu bermanfaat. Misalnya seseorang memohon kepada Allah agar diberi harta dan kekayaan yang banyak untuk anak-anaknya kelak. Akan tetapi Allah tidak melihat kebaikan di dalam doanya itu. Yakni, kekayaan yang banyak itu justru dapat memalingkan anak-anak tersebut dari Allah. Dalam hal ini, Allah mendengar doa orang tersebut, menerimanya sebagai amal ibadah, dan mengabulkannya dengan cara yang sebaik-baiknya. Sebagai contoh lainnya, seseorang berdoa agar tidak terlambat dalam memenuhi perjanjian. Namun tampaknya lebih baik baginya jika ia sampai di tujuan setelah waktu yang ditentukan, karena ia dapat bertemu dengan seseorang yang memberikan sesuatu yang lebih bermanfaat untuk kehidupan yang abadi. Allah mengetahui masalah ini, dan Dia mengabulkan doa bukan berdasarkan apa yang dipikirkan orang itu, tetapi dengan cara yang terbaik. Yakni, Allah mendengar doa orang itu, tetapi jika Dia melihat tidak ada kebaikan dalam doanya itu, Dia memberikan apa yang terbaik bagi orang itu. Tentu saja hal ini merupakan rahasia yang sangat penting.

Ketika doa tidak dikabulkan, orang-orang tidak menyadari tentang rahasia ini, mereka mengira bahwa Allah tidak mendengar doa mereka. Sesungguhnya hal ini merupakan keyakinan orang-orang bodoh yang sesat, karena "Allah itu lebih dekat kepada manusia daripada urat lehernya sendiri." (Q.s. Qaf: 16). Dia Maha Mengetahui perkataan apa saja yang diucapkan, apa saja yang dipikirkan, dan peristiwa apa saja yang dialami seseorang. Bahkan ketika seseorang tertidur, Allah mengetahui apa yang ia alami dalam mimpinya. Allah adalah Yang menciptakan segala sesuatu. Oleh karena itu, kapan saja seseorang berdoa kepada Allah, ia harus menyadari bahwa Allah akan menerima doanya pada saat yang paling tepat dan akan memberikan apa yang terbaik baginya.

Doa, di samping sebagai bentuk amal ibadah, juga merupakan karunia Allah yang sangat berharga bagi manusia, karena melalui doa, Allah akan memberikan kepada manusia sesuatu yang Dia pandang baik dan bermanfaat bagi dirinya. Allah menyatakan pentingnya doa dalam sebuah ayat:

"Katakanlah: 'Tuhanku tidak mengindahkan kamu, andaikan tidak karena doamu. Tetapi kamu sungguh telah mendustakan-Nya, karena itu kelak azab pasti akan menimpamu'." (Q.s. al-Furqan: 77)

" Allah Mengabulkan Doa Orang-orang yang Menderita dan Berada dalam Kesulitan

Doa adalah saat-saat ketika kedekatan seseorang dengan Allah dapat dirasakan. Sebagai hamba Allah, seseorang sangat memerlukan Dia. Hal ini karena ketika seseorang berdoa, ia akan menyadari betapa lemahnya dan betapa hinanya dirinya di hadapan Allah, dan ia menyadari bahwa tak seorang pun yang dapat menolongnya kecuali Allah. Keikhlasan dan kesungguhan seseorang dalam berdoa tergantung pada sejauh mana ia merasa memerlukan. Misalnya, setiap orang berdoa kepada Allah untuk memohon keselamatan di dunia. Namun, orang yang merasa putus asa di tengah-tengah medan perang akan berdoa lebih sungguh-sungguh dan dengan berendah diri di hadapan Allah. Demikian pula, ketika terjadi badai yang menerpa sebuah kapal atau pesawat terbang sehingga terancam bahaya, orang-orang akan memohon kepada Allah dengan berendah diri. Mereka akan ikhlas dan berserah diri dalam berdoa. Allah menceritakan keadaan ini dalam sebuah ayat:

"Katakanlah: Siapakah yang dapat menyelamatkan kamu dari bencana di darat dan di laut, yang kamu berdoa kepada-Nya dengan berendah diri dengan suara yang lembut: 'Sesungguhnya jika Dia menyelamatkan kami dari (bencana) ini, tentulah kami menjadi orang-orang yang bersyukur'." (Q.s. al-An'am: 63).

Di dalam al-Qur'an, Allah memerintahkan manusia agar berdoa dengan merendahkan diri:

"Berdoalah kepada Tuhanmu dengan berendah diri dan suara yang lembut. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas." (Q.s. al-A'raf: 55).

Dalam ayat lainnya, Allah menyatakan bahwa Dia mengabulkan doa orang-orang yang teraniaya dan orang-orang yang berada dalam kesusahan:

"Atau siapakah yang mengabulkan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila ia berdoa kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu sebagai khalifah di bumi? Apakah ada tuhan lain selain Allah? Sedikit sekali kamu yang memperhatikannya." (Q.s. an-Naml: 62).

Tentu saja orang tidak harus berada dalam keadaan bahaya ketika berdoa kepada Allah. Contoh-contoh ini diberikan agar orang-orang dapat memahami maknanya sehingga mereka berdoa dengan ikhlas dan merenungkan saat kematian, ketika seseorang tidak lagi merasa lalai sehingga mereka berpaling kepada Allah dengan keikhlasan yang dalam. Dalam pada itu, orang-orang yang beriman, yang dengan sepenuh hati berbakti kepada Allah, selalu menyadari kelemahan mereka dan kekurangan mereka, mereka selalu berpaling kepada Allah dengan ikhlas, sekalipun mereka tidak berada dalam keadaan bahaya. Ini merupakan ciri penting yang membedakan mereka dengan orang-orang kafir dan orang-orang yang imannya lemah.

Thursday, January 7, 2010

Kembali ke Sekolah


Semua dah ready..

Ni gambar waktu dalam jam..masa ni baru je masuk simpang..
Sungguh memenatkan minggu ini
Maklumla dah start mengajar balik
Setelah hampir sebulan 1/2 duduk umah kan
Memang penat gilooos..
Nak sesuaikan diri dengan
keadaan sekolah baru lagi
Masa mengajar penuh..
Kaki pun naik lenguh turun naik tangga
Hadoi la...
Tapi saya happy kat tempat baru ni
New Colleagues pun ok..
dah yang paling best kantin dia
superb la compared to sekolah lama..
Tapi yang tak bestnya
Hari-hari mengadap jam..
huwaaaa
sekolah dekat umah tapi
kena gak keluar awal..
sebab kat area sekolah baru ni
ada 3 sekolah menengah..
dan 3 sekolah rendah..
tu belum masuk nursery @ kindergarten lagi tu
1st day..saya sangkut dalam jam hampir 20minit..
hari-hari berikut nya pandai2 la adjust masa kan..
he..he..he..

Masa ni lagi la rasa tension..
sekolah dah depan mata
tapi hampir 10-15 minit dok tang tu jer

Saturday, January 2, 2010

SAYA YANG DEMAM


Hu..hu..hu..
Masuk tahun baru
saya pun demam..
Kenapa boleh demam??

Mummy saya nak pisahkan atin(puting) saya dari saya..
akhirnya saya demam..
sebab rindukan atin..

Bila dah demam..

Mummy bagi balik atin tu..

Hu..hu..hu..

Mummy,saya kecik lagi..

nanti dah besar sikit baru la ye
Saya dah makan ubat..

Harap-harap sebelum
Monday
saya dah sihat..
Nanti saya nak pegi nursery semula

mummy & daddy tak boleh cuti
1st day tu nanti
Kalau saya masih belum sihat..
Aunty semua doakan Mia cepat sembuh ye

Friday, January 1, 2010

SELAMAT TAHUN BARU



Selamat tinggal 2009
Selamat datang 2010
SELAMAT TAHUN BARU
semua..
Apa azam baru korang??
Saya??
Malas nak tanam azam baru
Uik..boleh ker cenggitu??
Tak bukan malas nak berazam..
takde azam baru untuk 2010
sebabnya
azam 2009 pun ada yang belum capai
maka dengan itu
kita sambung azam tahun lepas
je lah ye..he..he..he..

Sunday, January 31, 2010

Mummy..Mia buat sepah


Masa ni daddy belum balik
Ada kokurikulum kat sekolah
Ez pulak ada sekolah agama
masa tengah solat Asar tu
perasan dah Erfan asyik mundar mandir je
kat pintu bilik
selesai je solat bagi salam
dia pun mula la mengadu..
"Mummy,Mia buat sepah.."
ingatkan Mia teraburkan mainan
ke hapa ke kan..
rupa-rupanye
ni kerja anak dara sorang ni..
sambil makan Mr potato
dia boleh teraburkan sekali..
adoi la..sabar je tau

tengok tu..tanpa rasa bersalah...selamba je..
dua-dua pun sama naik..
notty sesangat dah sekarang ni
Nasib baik la korang ni kecik lagi
kalau tak sure dah naik dah cubit-cubitan
mummy ni kat kaki korang tau..


Monday, January 25, 2010

I'm apart of it..

Yeah..
secara rasminya saya dah jadi sebahagian dari
warga SKSL~ SK Sri Laksamana
sebenarnya dah hampir 2 minggu lebih la
dapat id card ni
id card ni guna untuk
scan kehadiran pagi-pagi masa datang
& waktu balik sekolah
dah takde main tulis-tulis nama
dalam buku macam sekolah lama
kalau tak bawak haru gak la..
tapi ada gak caranye
kalau scan lambat(maknanye datang lewat)
akan keluar kat screen "YOUR CAME LATE"
kalau scan balik awal pun dia akan keluar
"YOU'RE LEAVING EARLY"
kalau bersebab just nyatakan alasan..
ok la satu perkembangan yang positif buat saya
so secara rasminya juga

saya simpan id card SKAJ~ SK Air Jernih..
hu..hu..hu..
tak buang banyak kenangan kat sana..
simpan buat kenang-kenangan..
Harap-harapnya..kerja saya akan lebih berkembang
(kerja je ye..jangan saya pun ikut mengembang udahle..)
dengan lebih positif lagi kat sekolah baru ni..
insyallah..
doakan ye kawan-kawan semua..

Friday, January 22, 2010

AWET MUDA

Adoi la hai..lamanye tak update..
tak berkesempatan sebenarnya..
kalau online kejap pun jenguk cafe & kebun
kat FB je ha..ha..ampun..
Ok ni ada masa sikit nak cerita pasal
KAWAN BARU SAYA
hu..hu..
Perkenalkan AWET MUDA..
ha..ha..ha..


Hari ni 1st day makan benda alah ni..
ada member kat sekolah tu introduce benda ni
bukan la bermakna saya ambik benda ni
sebab saya dah tua ye..
hohoho saya baru je masuk 30 an he..he..
masih muda lagi tu kan..
:P
saje je nak try produk ni..
ok la..ada rasa madu kan..takde la pahit
nanti tunggu la hasilnya kawan-kawan..
ok ni lak nak cerita antara aktiviti saya
sepanjang minggu antaranya..
melabel buku anak murid..
saya sangat suka label-label buku ni..
especially untuk level 1
letak colourful picture kan..sure diaorang happy
lepas dah print out..potong
dah akhirnya ditepek ke buku budak-budak..



ok itu sajork cerita untuk kali ni..ada banyak lagi nak cerita ni..tungguuuu!!!

psst..area staff room saya ada WIFI tapi saya masih belum berkesempatan nak angkut laptop pegi sekolah lagi sebab hari2 sibuk :-(

Sunday, January 17, 2010

BOLEH TOLONG SAYA??

Memandangkan birthday Ez
tak lama lagi..
dah mula la merancang macam2 ni
kalau last year tempah goody bag
pada Mai (anak angkat my aunty)
so this year
saya plan untuk buat goody bag sendiri..
hasil tangan mummy ok..
untuk Ez bagi pada classmate dia nanti.
sekarang ni dah start working on the design
pada sticker yang akan dilekatkan nanti..
tak la pandai sangat..so design yang simple je
saya ada 3 pilihan buat masa ini..
so boleh kawan2 beri pendapat tak..

1st ni theme BEN 10


2nd ni theme cartoon the CARS


and the last one ni..UPIN & IPIN..

saya prefer BEN 10 tapi tak berapa confident dengan pilihan saya tu..
so any suggestion guys??
atau any other theme yang dirasakan sesuai
untuk 8 years old boy??

Saturday, January 16, 2010

Zoo Again..


Sebenarnya memang tak plan pun nak pegi Zoo ni
Semuanya tak disengajakan..
lepas breakfast pagi tadi..
tengah belek2 paper..
Daddy ajak pegi Zoo..
the boys memang excited la kan..
Entah yang ke berapa kali entah
jejakkan kaki ke Zoo Melaka ni..
Adoi la..kalau ikutkan memang malas..
tapi demi anak-anak ku turutkan juge :D

Spend about 2hours kat dalam tu

Erfan enjoy watching elephants' show..

pastu stop kat every animals..

tu yang lama tu..

Mia macam takde mood je..
dia selsema since semalam..
sampai umah tadi bagi ubat demam..
hopefully by Monday Mia dah recover dari demamnya..

Sunday, January 10, 2010

Rasa macam nak tukar


Nak tanya pendapat korang semua..
Sekarang korang pakai foundation brand apa??
Banyak brand kat market sekarang kan..
Kalau saya sekarang ni pakai
Revlon Colorstay..mineral foundation
ok la brand ni..
tapi macam susah sikit nak dapat
Kalau kat area masjid tanah ni..
so cadang nak tukar brand lain..
yang ada dalam kepala ni
Loreal..pernah pakai brand ni dulu..

ok juge Loreal true match ni..
ke


Maybelline Angelfit ni..
Yang ni tak pernah try lagi..
ok ker ye??
ke ada brand lain yang lagi bagus..
kalau boleh harga biar la berpatutan kan.,
kang foundation je dah 3-4 ratus sebotol..
macam mana lak compact powder kan..
yela orang kata..
UKUR BAJU DIBADAN SENDIRI..
kalau mampu tu tak salah ye tak..
ni kang tiap2 bulan make up je dah separuh dari gaji
habis acik nak makan apa ye tak..
he..he..he..

Saturday, January 9, 2010

Allah Mengabulkan Doa hambaNya


ALLAH MENGABULKAN DOA SETIAP ORANG

Allah Yang Mahakuasa, Maha Pengasih, dan Maha Penyayang, telah berfirman dalam al-Qur'an bahwa Dia dekat dengan manusia dan akan mengabulkan permohonan orang-orang yang berdoa kepada-Nya. Adapun salah satu ayat yang membicarakan masalah tersebut adalah:

"Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi-Ku, dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran." (Q.s. al-Baqarah: 186).

Sebagaimana dinyatakan dalam ayat di atas, Allah itu dekat kepada setiap orang. Dia Maha Mengetahui keinginan, perasaan, pikiran, kata-kata yang diucapkan, bisikan, bahkan apa saja yang tersembunyi dalam hati setiap orang. Dengan demikian, Allah Mendengar dan Mengetahui setiap orang yang berpaling kepada-Nya dan berdoa kepada-Nya. Inilah karunia Allah kepada manusia dan sebagai wujud dari kasih-sayang-Nya, rahmat-Nya, dan kekuasaan-Nya yang tiada batas.

Allah memiliki kekuasaan dan pengetahuan yang tiada batas. Dialah Pemilik segala sesuatu di seluruh alam semesta. Setiap makhluk, setiap benda, dari orang-orang yang tampaknya paling kuat hingga orang-orang yang sangat kaya, dari binatang-binatang yang sangat besar hingga yang sangat kecil yang mendiami bumi, semuanya milik Allah dan semuanya berada dalam kehendak-Nya dan pegaturan-Nya yang mutlak.

Seseorang yang beriman terhadap kebenaran ini dapat berdoa kepada Allah mengenai apa saja dan dapat berharap bahwa Allah akan mengabulkan doa-doanya. Misalnya, seseorang yang mengidap penyakit yang tidak dapat disembuhkan tentu saja akan berusaha untuk melakukan berbagai macam pengobatan. Namun ketika mengetahui bahwa hanya Allah yang dapat memberikan kesehatan, lalu ia pun berdoa kepada-Nya memohon kesembuhan. Demikian pula, orang yang mengalami ketakutan atau kecemasan dapat berdoa kepada Allah agar terbebas dari ketakutan dan kecemasan. Seseorang yang menghadapi kesulitan dalam menyelesaikan pekerjaan dapat berpaling kepada Allah untuk menghilangkan kesulitannya. Seseorang dapat berdoa kepada Allah untuk memohon berbagai hal yang tidak terhitung banyaknya seperti untuk memohon bimbingan kepada jalan yang benar, untuk dimasukkan ke dalam surga bersama-sama orang-orang beriman lainnya, agar lebih meyakini surga, neraka, Kekuasaan Allah, untuk kesehatan, dan sebagainya. Inilah yang telah ditekankan Rasulullah saw. dalam sabdanya:

"Maukah aku beritahukan kepadamu suatu senjata yang dapat melindungimu dari kejahatan musuh dan agar rezekimu bertambah?" Mereka berkata, "Tentu saja wahai Rasulullah." Beliau bersabda, "Serulah Tuhanmu siang dan malam, karena 'doa' itu merupakan senjata bagi orang yang beriman."1

Namun demikian, terdapat rahasia lain di balik apa yang diungkapkan dalam al-Qur'an yang perlu kita bicarakan dalam masalah ini. Sebagaimana Allah telah menyatakan dalam ayat:

"Dan manusia berdoa untuk kejahatan sebagaimana ia berdoa untuk kebaikan. Dan manusia itu tergesa-gesa." (Q.s. al-Isra':11).

Tidak setiap doa yang dipanjatkan oleh manusia itu bermanfaat. Misalnya seseorang memohon kepada Allah agar diberi harta dan kekayaan yang banyak untuk anak-anaknya kelak. Akan tetapi Allah tidak melihat kebaikan di dalam doanya itu. Yakni, kekayaan yang banyak itu justru dapat memalingkan anak-anak tersebut dari Allah. Dalam hal ini, Allah mendengar doa orang tersebut, menerimanya sebagai amal ibadah, dan mengabulkannya dengan cara yang sebaik-baiknya. Sebagai contoh lainnya, seseorang berdoa agar tidak terlambat dalam memenuhi perjanjian. Namun tampaknya lebih baik baginya jika ia sampai di tujuan setelah waktu yang ditentukan, karena ia dapat bertemu dengan seseorang yang memberikan sesuatu yang lebih bermanfaat untuk kehidupan yang abadi. Allah mengetahui masalah ini, dan Dia mengabulkan doa bukan berdasarkan apa yang dipikirkan orang itu, tetapi dengan cara yang terbaik. Yakni, Allah mendengar doa orang itu, tetapi jika Dia melihat tidak ada kebaikan dalam doanya itu, Dia memberikan apa yang terbaik bagi orang itu. Tentu saja hal ini merupakan rahasia yang sangat penting.

Ketika doa tidak dikabulkan, orang-orang tidak menyadari tentang rahasia ini, mereka mengira bahwa Allah tidak mendengar doa mereka. Sesungguhnya hal ini merupakan keyakinan orang-orang bodoh yang sesat, karena "Allah itu lebih dekat kepada manusia daripada urat lehernya sendiri." (Q.s. Qaf: 16). Dia Maha Mengetahui perkataan apa saja yang diucapkan, apa saja yang dipikirkan, dan peristiwa apa saja yang dialami seseorang. Bahkan ketika seseorang tertidur, Allah mengetahui apa yang ia alami dalam mimpinya. Allah adalah Yang menciptakan segala sesuatu. Oleh karena itu, kapan saja seseorang berdoa kepada Allah, ia harus menyadari bahwa Allah akan menerima doanya pada saat yang paling tepat dan akan memberikan apa yang terbaik baginya.

Doa, di samping sebagai bentuk amal ibadah, juga merupakan karunia Allah yang sangat berharga bagi manusia, karena melalui doa, Allah akan memberikan kepada manusia sesuatu yang Dia pandang baik dan bermanfaat bagi dirinya. Allah menyatakan pentingnya doa dalam sebuah ayat:

"Katakanlah: 'Tuhanku tidak mengindahkan kamu, andaikan tidak karena doamu. Tetapi kamu sungguh telah mendustakan-Nya, karena itu kelak azab pasti akan menimpamu'." (Q.s. al-Furqan: 77)

" Allah Mengabulkan Doa Orang-orang yang Menderita dan Berada dalam Kesulitan

Doa adalah saat-saat ketika kedekatan seseorang dengan Allah dapat dirasakan. Sebagai hamba Allah, seseorang sangat memerlukan Dia. Hal ini karena ketika seseorang berdoa, ia akan menyadari betapa lemahnya dan betapa hinanya dirinya di hadapan Allah, dan ia menyadari bahwa tak seorang pun yang dapat menolongnya kecuali Allah. Keikhlasan dan kesungguhan seseorang dalam berdoa tergantung pada sejauh mana ia merasa memerlukan. Misalnya, setiap orang berdoa kepada Allah untuk memohon keselamatan di dunia. Namun, orang yang merasa putus asa di tengah-tengah medan perang akan berdoa lebih sungguh-sungguh dan dengan berendah diri di hadapan Allah. Demikian pula, ketika terjadi badai yang menerpa sebuah kapal atau pesawat terbang sehingga terancam bahaya, orang-orang akan memohon kepada Allah dengan berendah diri. Mereka akan ikhlas dan berserah diri dalam berdoa. Allah menceritakan keadaan ini dalam sebuah ayat:

"Katakanlah: Siapakah yang dapat menyelamatkan kamu dari bencana di darat dan di laut, yang kamu berdoa kepada-Nya dengan berendah diri dengan suara yang lembut: 'Sesungguhnya jika Dia menyelamatkan kami dari (bencana) ini, tentulah kami menjadi orang-orang yang bersyukur'." (Q.s. al-An'am: 63).

Di dalam al-Qur'an, Allah memerintahkan manusia agar berdoa dengan merendahkan diri:

"Berdoalah kepada Tuhanmu dengan berendah diri dan suara yang lembut. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas." (Q.s. al-A'raf: 55).

Dalam ayat lainnya, Allah menyatakan bahwa Dia mengabulkan doa orang-orang yang teraniaya dan orang-orang yang berada dalam kesusahan:

"Atau siapakah yang mengabulkan (doa) orang yang dalam kesulitan apabila ia berdoa kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu sebagai khalifah di bumi? Apakah ada tuhan lain selain Allah? Sedikit sekali kamu yang memperhatikannya." (Q.s. an-Naml: 62).

Tentu saja orang tidak harus berada dalam keadaan bahaya ketika berdoa kepada Allah. Contoh-contoh ini diberikan agar orang-orang dapat memahami maknanya sehingga mereka berdoa dengan ikhlas dan merenungkan saat kematian, ketika seseorang tidak lagi merasa lalai sehingga mereka berpaling kepada Allah dengan keikhlasan yang dalam. Dalam pada itu, orang-orang yang beriman, yang dengan sepenuh hati berbakti kepada Allah, selalu menyadari kelemahan mereka dan kekurangan mereka, mereka selalu berpaling kepada Allah dengan ikhlas, sekalipun mereka tidak berada dalam keadaan bahaya. Ini merupakan ciri penting yang membedakan mereka dengan orang-orang kafir dan orang-orang yang imannya lemah.

Thursday, January 7, 2010

Kembali ke Sekolah


Semua dah ready..

Ni gambar waktu dalam jam..masa ni baru je masuk simpang..
Sungguh memenatkan minggu ini
Maklumla dah start mengajar balik
Setelah hampir sebulan 1/2 duduk umah kan
Memang penat gilooos..
Nak sesuaikan diri dengan
keadaan sekolah baru lagi
Masa mengajar penuh..
Kaki pun naik lenguh turun naik tangga
Hadoi la...
Tapi saya happy kat tempat baru ni
New Colleagues pun ok..
dah yang paling best kantin dia
superb la compared to sekolah lama..
Tapi yang tak bestnya
Hari-hari mengadap jam..
huwaaaa
sekolah dekat umah tapi
kena gak keluar awal..
sebab kat area sekolah baru ni
ada 3 sekolah menengah..
dan 3 sekolah rendah..
tu belum masuk nursery @ kindergarten lagi tu
1st day..saya sangkut dalam jam hampir 20minit..
hari-hari berikut nya pandai2 la adjust masa kan..
he..he..he..

Masa ni lagi la rasa tension..
sekolah dah depan mata
tapi hampir 10-15 minit dok tang tu jer

Saturday, January 2, 2010

SAYA YANG DEMAM


Hu..hu..hu..
Masuk tahun baru
saya pun demam..
Kenapa boleh demam??

Mummy saya nak pisahkan atin(puting) saya dari saya..
akhirnya saya demam..
sebab rindukan atin..

Bila dah demam..

Mummy bagi balik atin tu..

Hu..hu..hu..

Mummy,saya kecik lagi..

nanti dah besar sikit baru la ye
Saya dah makan ubat..

Harap-harap sebelum
Monday
saya dah sihat..
Nanti saya nak pegi nursery semula

mummy & daddy tak boleh cuti
1st day tu nanti
Kalau saya masih belum sihat..
Aunty semua doakan Mia cepat sembuh ye

Friday, January 1, 2010

SELAMAT TAHUN BARU



Selamat tinggal 2009
Selamat datang 2010
SELAMAT TAHUN BARU
semua..
Apa azam baru korang??
Saya??
Malas nak tanam azam baru
Uik..boleh ker cenggitu??
Tak bukan malas nak berazam..
takde azam baru untuk 2010
sebabnya
azam 2009 pun ada yang belum capai
maka dengan itu
kita sambung azam tahun lepas
je lah ye..he..he..he..
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015