Saturday, June 26, 2010

I need a colour pencil..

Mia dah pandai nak pegang pensel
suka sangat nak mewarna
kalau time Erfan pun homework
sure dia pun nak kacau sama
ni aksi Mia & homework dia pulak
bila orang tengok orang dok kata
"Yela..anak cikgu la katakan"
hahaha kelakar la pulak
tapi biasala budak-budakkan
tengok orang lain buat dia pun nak buat gak..
owh nak tepek sekali gambar kek lapis
yang sangat sedap ni
saya order dari seorang kawan.
macam-macam flavour ada
sampai tak tau nak pilih yang mana
lastly saya pilih 2
1 cappucino dan 1 lagi lapis tembikai



Lapis cappucino


kek lapis tembikai
rasa memang sedap..
Mia dan Erfan makan berulang-ulang
nanti raya boleh tempah ni


Tuesday, June 22, 2010

Bila dah RaJiN inila hasilnya


Sagu gula melaka
Minggu lepas hari-hari akhir sebelum BACK TO SCHOOL mood
tetiba terajin la pulak..
hahaha..rajin konon..
mula-mula buat
Sagu Gula Melaka..
1st time buat..

resipi pun google kat internet la kan

alhamdulillah jadi..

ice cream goreng
esoknya tengok blog CATLINA
dia buat ice cream goreng..
try la jugak..hehehe..
sebelum ni penah baca e
ntry kak Mimi buat gak..
so kali ni memang teruja
sangat ni
wah..tak sangka sangat senang..
hehehe pasni boleh cuba lagi dan lagi



isinya..yum..yum..

Last day tu
mengenangkan ada la
sagu lebihan masa
buat sagu gula melaka hari tu
saya dengan rela hati telah
membuat kuih kegemaran saya
SAGU MATA IKAN...
(psst..korang panggil lain ker?)
gambar nya belum disaluti
dengan kelapa putih lagi
bila dah salut lupa nak snap

Dan hari ni pulak dapat parcel..
hadiah buat diri sendiri
hehehe..tak la..
saya order online hari tu
puas dok tunggu dan akhirnya
PALLET ini milik saya
hihihi
tak sabar nak bermain-main
dengan warna ni sangat poyokan





Sunday, June 20, 2010

Dari Penang - Cameron Highlands





Ni kat atas feri..
Ez sebenarnya tak suka bergambar atas feri ni..
takut hehehe..
Dari Penang kami ke Cameron Highlands.. stop kejap kat Taiping..

kat Tasik Taiping..rindu tempat ni..
dulu kecik2 parents saya selalu bawak saya ke sini
tak sempat bawak the kids masuk Zoo
insyallah satu hari nanti ye daddy

then kami gi makan Mee Udang kat Changkat Jering
Aunty saya yang cadangkan tempat ni..
memang sedap & mudah nak cari kedainye
tak jauh dari exit tol changkat jering
guna Garmin sure boleh jumpe

Dari Changkat Jering terus ke Cameron Highlands..
naik ikut Simpang Pulai.. first time guna jalan ni..
yela lama tak naik cameron kan..

luas berbanding jalan Tapah cuti sekolah orang ramai banget..
jammed gilooos kat Kea Farm& Brinchang malas nak citer panjang..
layan je la gambar ni sikit2
tido semalam je
sebab ada orang tu ada kelas tambahan pulak esoknya
waaaa tension ooo
cuti sekolah pun..
macam tak cuti
redha je la kan..*walaupun terpaksa*


My boys..


Ni time kat Kea Farm

yang paling best time kat Kea Farm tu
jumpe my classmate kat MPPM..
wow lama tak jumpe last tahun 2000

Butterfly farm

Dari butterfly farm kami ke Kg Taman Sedia
kat Tanah Rata..borong strawberry kat sini..
ni perkampungan orang melayu..
so semua tanaman hasil
usaha orang Melayu
Cameron Highlands..




Anak dara yang notty ini.. time ni kat Mardi Tanah Rata

cantik tempat ni..
penuh dengan bunga-bunga yang cantik..
otw nak turun stop kat Bharat Tea valley
minum tea..layan budak2 ni makan scones..
curry puff yang sedap tu & cupcake too




Hijau saujana mata memandang..
time kat Bharat Tea ni..
jenuh nak panjat naik atas semula..
fuh..

Thursday, June 17, 2010

2nd Day @ Penang

Kenapa moody ni??

Samihah ni sibuk sangat la dengan back pack DORA tu..
Lepas breakfast kami start pusing pulau
since Bukit Bendera tak boleh naik kan
so kami ke Butterfly farm je la..




Erfan patutnya pakai Tshirt sama macam Ez.. tapi masa kami ke Bt Ferringhi nite market tu dia jumpe T-shirt cartoon character yang dia minat sangat so pagi2 dah request nak pakai


dekat je dari hotel kami menyusuri pantai-pantai untuk sampai ke Teluk Bahang..time kami tiba belum ramai orang lagi.. spend lebih kurang 1 jam 1/2 kot kat dalam. Budak2 ni syok la explore kat dalam tu



especially si Mia yang tak mahu didukung langsung dari sini kami ke Toys Museum yang memang dekat la sesangat dengan hotel kami.. sampai je kat Toy Museum ni parking takde.. bukan sebab ramai orang tapi memang parking space dia limited..since cik kak tu tido so daddy decide untuk tunggu je dalam kereta masuk la saya bersama 2 heroes itu..


My boys & red ranger

lepas puas dah masuk ke dalam tu kami terus gerak ke arah George Town.. stop kat Fort Cornwallis..


turn saya pulak stay dalam kereta sebabnya panas..huhuhu tak tahan oo sakit kepala..Ez pun dah penat.. Daddy je la turun & Erfan.. daddy suka la tempat macam ni.. orang Sejarah la katakan :p then lepak jap kat pdg Kota..hahaha panas2 buta pun sibuk nak bergambar..

Ni snap dari dalam kereta sajer..panas tak tahan
dari situ kami ke Chowrasta cari jeruk la apalagi kan..jumpe 1 shop orang Melayu.. most peniaga kat situ Chinese.. macam2 jenis jeruk ada..


Rambang mata peminat2 jeruks kan

tapi saya beli jeruk yang saya minat je la kan.. Hajat dihati nak cari pasembor.. menurut kata tour guide saya Kak Sham(mummy Sofie) tu yang best kat Padang Brown..puas dok cari sesat barat segala..then akhirnya jumpe hikhik yang kelakarnya orang tu start bisnes petang ye.. time kami pegi tu tengahari..so tak dapat la merasa :-( otw balik hotel singgah pekena nasi kandar kat Subaidah Nasi Kandar..


try cari Kayu
@ Pelita tapi dah tak jumpe malas la nak pusing2 lagi perut pun dah lapar..budak2 pun dah penat.. selesai makan balik bilik konon nak rest.. budak2 ni pulak merenggek ajak turun


Redup je area pool ni



turut kan juga la..naik semula lepas tu..
siap-siap daddy
ajak pegi cari pasembor semula
bagi merealisasikan hajat isteri tercinta hahaha..
lepas dok tanya orang yang expert
pasal makanan kat Penang
sebab dia selalu turun Penang kan
kami decide ke Pdg Kota Lama
dulu..dapat parking baik je..
so tak jadi la ke
Pdg Brown kami makan kat Padang Kota Lama je..
Ruzi saya pegi kat gerai yang awak suggest tu

masyaaallah..banyaknya pilihan..




Pilih..pilih...sila la pilih..

hubby suruh saya pilih..bila saya diberi kuasa mula la rambang mata..itu nak ini nak..
end up pasembor kami untuk makan berdua+Ez berharga RM37..tapi puas hati la..


Macam-macam ada kat dalam tu (",)

Sedap..rasa nak suruh je orang tu bukak cawangan kat area Selatan senang sikit nak pegi kan. :D
selesai makan2 lepak jap kat Pdg Kota Lama


Semua dok leka memandang ke arah laut..tengok apa tu?
owh..ada STAR CRUISE rupanya..bila la kita dapat naik ye..


Sambil di paw oleh Erfan mainan..


Pegi makan pun nak beli mainan..tension oo

Kami balik hotel... badan dah penatkan..esoknya kami nak check out dah nak gerak ke destinasi seterusnya..


Budak ni malam-malam boleh pulak dibantai makan buah salak lagi :P

Wednesday, June 16, 2010

Penang..Here We are!!!


Budak bertiga ni tengah tunggu daddy..

Kami ke Penang Sabtu baru ni
since ni musim cuti sekolah kan
so memang dah plan la
Nak bawak Ez jalan-jalan
to few places..dan destinasi kali ni
arah UTARA
sambil-sambil bercuti tu
saya melunaskan hajat mencari
few fav food yang memang lama tak makan
& lama teringin nak makan kan..
pagi Sabtu tu kami gerak awal..
sebaik lepas Subuh..
memang dah jangka sure kereta banyak
kat h/way & R&R pun sesak
1st R&R yang kami stop kat Rawang..
walaupun kereta banyak
tapi rezeki kami mudah dapat parking..
sejak dari dalam kereta memang dah tak tahan dah
nak buang air ni..
adoi hai sampai kat toilet kena Q panjang.
nak b/fast pun susah dapatkan meja..
selesai semua kami continue journey
ke arah utara..memang tak tido pun
sepanjang jalan..budak2 kat belakang
memang tido bangun..tido bangun je la
tapi sampai before Gopeng terlelap kejap
sedar2 dah nak masuk tunnel..
hik..hik..kami stop kat Taiping jap..
nak cari Mee Udang kononnye..
tapi takde la hingga ke Kuala Sepetang..
aunty saya kata kat area tak jauh dari tol tu aje..
cari2 tak jumpe..dalam GPS dapat detect
tapi kedainya tak nampak..signboard ada..
jadi kami lunch je kat 1 kedai tak jauh dari situ..
time nak bayar tu hubby tanya tokey kedai tu.
dia pun tunjuk arah yang sama..
takpe la balik nanti kami carik lagi..
dalam 1 1/2 lepas tu kami sampai Penang..
tapi sangkut jam kat area before Penang Bridge tu
sikit punye lama..ada ambulance lalu lepas tu..
oo rupanya ada accident kat atas jambatan..



Tanjung Bungah Hotel

kami stay area Tanjung Bungah..
kak Norsham mummy Sofie suggest cari hotel area pantai

mujur ada kak sham,dia banyak bagi guide hihihi
hotel ni not bad..ok la..view pun cantik.
pantai pun bersih




View dari bilik kami 5th floor

lepas solat Jamak segala..kami turun
bawak budak2 turun main pasir
dan mandi pool..
Erfan nak main pasir dulu



Time nak turun muka happy je Mia nie

Ez & Mia lak nak mandi pool
so daddy jaga Erfan & mummy bawak
2 orang tu masuk pool
sangat haru biru dengan cik Mia..


tengok la gelagat Mia tu..
kalau keluar dari pelampung memang tenggelam cik kak oii


Dia tak nak duduk dalam kiddies pool..
nak masuk pool adult..
terjerit2 dia..owh sorry la mummy tak pandai swim
duduk dalam kids pool pun nak keluar dari pelampung..
hangin je mummy dia ni..
pastu bawak dia join Erfan main pasir pulak then
sambung mandi balik..

Mia mula-mula nak main pasir tu dia geli
terjerit2..yela dia dah basah tadi kan..so pasir tu melekat2 la kat tangan
tapi lama-lama ok jer
time nak ajak naik 1 lagi prob..melalak2 tak nak naik..

ish..ngada betul ko Mia..


time nak turun tadi kemain lebar senyum
nak naik melalak..melolong2..

Lepas Maghrib kami gerak ke Batu Ferringhi..
saje nak jalan2 tengok nite market kat situ..
kami dinner dulu area depan city bayview..
pastu cari parking & jalan menyusuri
nite market tu..
orang memang la ramai..sakit kepala la
tengok orang ramai2..takde beli apa pun
Mia & Erfan je beli t-shirt cartoon character
Ez tak nak..dah besar la katakan..
saya beli fridge magnet sajork..
psst..hubby saya kata nite market kat bt ferringhi tu
dah macam petaling street...sebab banyak sangat
jual barang2 tiruan + bangla pun ramai
jadi bisnesman hahaha..
ok itu saje citer untuk 1st day kat Penang..esoknya
to be continue yea..

*more piccas at my FB

Saturday, June 26, 2010

I need a colour pencil..

Mia dah pandai nak pegang pensel
suka sangat nak mewarna
kalau time Erfan pun homework
sure dia pun nak kacau sama
ni aksi Mia & homework dia pulak
bila orang tengok orang dok kata
"Yela..anak cikgu la katakan"
hahaha kelakar la pulak
tapi biasala budak-budakkan
tengok orang lain buat dia pun nak buat gak..
owh nak tepek sekali gambar kek lapis
yang sangat sedap ni
saya order dari seorang kawan.
macam-macam flavour ada
sampai tak tau nak pilih yang mana
lastly saya pilih 2
1 cappucino dan 1 lagi lapis tembikai



Lapis cappucino


kek lapis tembikai
rasa memang sedap..
Mia dan Erfan makan berulang-ulang
nanti raya boleh tempah ni


Tuesday, June 22, 2010

Bila dah RaJiN inila hasilnya


Sagu gula melaka
Minggu lepas hari-hari akhir sebelum BACK TO SCHOOL mood
tetiba terajin la pulak..
hahaha..rajin konon..
mula-mula buat
Sagu Gula Melaka..
1st time buat..

resipi pun google kat internet la kan

alhamdulillah jadi..

ice cream goreng
esoknya tengok blog CATLINA
dia buat ice cream goreng..
try la jugak..hehehe..
sebelum ni penah baca e
ntry kak Mimi buat gak..
so kali ni memang teruja
sangat ni
wah..tak sangka sangat senang..
hehehe pasni boleh cuba lagi dan lagi



isinya..yum..yum..

Last day tu
mengenangkan ada la
sagu lebihan masa
buat sagu gula melaka hari tu
saya dengan rela hati telah
membuat kuih kegemaran saya
SAGU MATA IKAN...
(psst..korang panggil lain ker?)
gambar nya belum disaluti
dengan kelapa putih lagi
bila dah salut lupa nak snap

Dan hari ni pulak dapat parcel..
hadiah buat diri sendiri
hehehe..tak la..
saya order online hari tu
puas dok tunggu dan akhirnya
PALLET ini milik saya
hihihi
tak sabar nak bermain-main
dengan warna ni sangat poyokan





Sunday, June 20, 2010

Dari Penang - Cameron Highlands





Ni kat atas feri..
Ez sebenarnya tak suka bergambar atas feri ni..
takut hehehe..
Dari Penang kami ke Cameron Highlands.. stop kejap kat Taiping..

kat Tasik Taiping..rindu tempat ni..
dulu kecik2 parents saya selalu bawak saya ke sini
tak sempat bawak the kids masuk Zoo
insyallah satu hari nanti ye daddy

then kami gi makan Mee Udang kat Changkat Jering
Aunty saya yang cadangkan tempat ni..
memang sedap & mudah nak cari kedainye
tak jauh dari exit tol changkat jering
guna Garmin sure boleh jumpe

Dari Changkat Jering terus ke Cameron Highlands..
naik ikut Simpang Pulai.. first time guna jalan ni..
yela lama tak naik cameron kan..

luas berbanding jalan Tapah cuti sekolah orang ramai banget..
jammed gilooos kat Kea Farm& Brinchang malas nak citer panjang..
layan je la gambar ni sikit2
tido semalam je
sebab ada orang tu ada kelas tambahan pulak esoknya
waaaa tension ooo
cuti sekolah pun..
macam tak cuti
redha je la kan..*walaupun terpaksa*


My boys..


Ni time kat Kea Farm

yang paling best time kat Kea Farm tu
jumpe my classmate kat MPPM..
wow lama tak jumpe last tahun 2000

Butterfly farm

Dari butterfly farm kami ke Kg Taman Sedia
kat Tanah Rata..borong strawberry kat sini..
ni perkampungan orang melayu..
so semua tanaman hasil
usaha orang Melayu
Cameron Highlands..




Anak dara yang notty ini.. time ni kat Mardi Tanah Rata

cantik tempat ni..
penuh dengan bunga-bunga yang cantik..
otw nak turun stop kat Bharat Tea valley
minum tea..layan budak2 ni makan scones..
curry puff yang sedap tu & cupcake too




Hijau saujana mata memandang..
time kat Bharat Tea ni..
jenuh nak panjat naik atas semula..
fuh..

Thursday, June 17, 2010

2nd Day @ Penang

Kenapa moody ni??

Samihah ni sibuk sangat la dengan back pack DORA tu..
Lepas breakfast kami start pusing pulau
since Bukit Bendera tak boleh naik kan
so kami ke Butterfly farm je la..




Erfan patutnya pakai Tshirt sama macam Ez.. tapi masa kami ke Bt Ferringhi nite market tu dia jumpe T-shirt cartoon character yang dia minat sangat so pagi2 dah request nak pakai


dekat je dari hotel kami menyusuri pantai-pantai untuk sampai ke Teluk Bahang..time kami tiba belum ramai orang lagi.. spend lebih kurang 1 jam 1/2 kot kat dalam. Budak2 ni syok la explore kat dalam tu



especially si Mia yang tak mahu didukung langsung dari sini kami ke Toys Museum yang memang dekat la sesangat dengan hotel kami.. sampai je kat Toy Museum ni parking takde.. bukan sebab ramai orang tapi memang parking space dia limited..since cik kak tu tido so daddy decide untuk tunggu je dalam kereta masuk la saya bersama 2 heroes itu..


My boys & red ranger

lepas puas dah masuk ke dalam tu kami terus gerak ke arah George Town.. stop kat Fort Cornwallis..


turn saya pulak stay dalam kereta sebabnya panas..huhuhu tak tahan oo sakit kepala..Ez pun dah penat.. Daddy je la turun & Erfan.. daddy suka la tempat macam ni.. orang Sejarah la katakan :p then lepak jap kat pdg Kota..hahaha panas2 buta pun sibuk nak bergambar..

Ni snap dari dalam kereta sajer..panas tak tahan
dari situ kami ke Chowrasta cari jeruk la apalagi kan..jumpe 1 shop orang Melayu.. most peniaga kat situ Chinese.. macam2 jenis jeruk ada..


Rambang mata peminat2 jeruks kan

tapi saya beli jeruk yang saya minat je la kan.. Hajat dihati nak cari pasembor.. menurut kata tour guide saya Kak Sham(mummy Sofie) tu yang best kat Padang Brown..puas dok cari sesat barat segala..then akhirnya jumpe hikhik yang kelakarnya orang tu start bisnes petang ye.. time kami pegi tu tengahari..so tak dapat la merasa :-( otw balik hotel singgah pekena nasi kandar kat Subaidah Nasi Kandar..


try cari Kayu
@ Pelita tapi dah tak jumpe malas la nak pusing2 lagi perut pun dah lapar..budak2 pun dah penat.. selesai makan balik bilik konon nak rest.. budak2 ni pulak merenggek ajak turun


Redup je area pool ni



turut kan juga la..naik semula lepas tu..
siap-siap daddy
ajak pegi cari pasembor semula
bagi merealisasikan hajat isteri tercinta hahaha..
lepas dok tanya orang yang expert
pasal makanan kat Penang
sebab dia selalu turun Penang kan
kami decide ke Pdg Kota Lama
dulu..dapat parking baik je..
so tak jadi la ke
Pdg Brown kami makan kat Padang Kota Lama je..
Ruzi saya pegi kat gerai yang awak suggest tu

masyaaallah..banyaknya pilihan..




Pilih..pilih...sila la pilih..

hubby suruh saya pilih..bila saya diberi kuasa mula la rambang mata..itu nak ini nak..
end up pasembor kami untuk makan berdua+Ez berharga RM37..tapi puas hati la..


Macam-macam ada kat dalam tu (",)

Sedap..rasa nak suruh je orang tu bukak cawangan kat area Selatan senang sikit nak pegi kan. :D
selesai makan2 lepak jap kat Pdg Kota Lama


Semua dok leka memandang ke arah laut..tengok apa tu?
owh..ada STAR CRUISE rupanya..bila la kita dapat naik ye..


Sambil di paw oleh Erfan mainan..


Pegi makan pun nak beli mainan..tension oo

Kami balik hotel... badan dah penatkan..esoknya kami nak check out dah nak gerak ke destinasi seterusnya..


Budak ni malam-malam boleh pulak dibantai makan buah salak lagi :P

Wednesday, June 16, 2010

Penang..Here We are!!!


Budak bertiga ni tengah tunggu daddy..

Kami ke Penang Sabtu baru ni
since ni musim cuti sekolah kan
so memang dah plan la
Nak bawak Ez jalan-jalan
to few places..dan destinasi kali ni
arah UTARA
sambil-sambil bercuti tu
saya melunaskan hajat mencari
few fav food yang memang lama tak makan
& lama teringin nak makan kan..
pagi Sabtu tu kami gerak awal..
sebaik lepas Subuh..
memang dah jangka sure kereta banyak
kat h/way & R&R pun sesak
1st R&R yang kami stop kat Rawang..
walaupun kereta banyak
tapi rezeki kami mudah dapat parking..
sejak dari dalam kereta memang dah tak tahan dah
nak buang air ni..
adoi hai sampai kat toilet kena Q panjang.
nak b/fast pun susah dapatkan meja..
selesai semua kami continue journey
ke arah utara..memang tak tido pun
sepanjang jalan..budak2 kat belakang
memang tido bangun..tido bangun je la
tapi sampai before Gopeng terlelap kejap
sedar2 dah nak masuk tunnel..
hik..hik..kami stop kat Taiping jap..
nak cari Mee Udang kononnye..
tapi takde la hingga ke Kuala Sepetang..
aunty saya kata kat area tak jauh dari tol tu aje..
cari2 tak jumpe..dalam GPS dapat detect
tapi kedainya tak nampak..signboard ada..
jadi kami lunch je kat 1 kedai tak jauh dari situ..
time nak bayar tu hubby tanya tokey kedai tu.
dia pun tunjuk arah yang sama..
takpe la balik nanti kami carik lagi..
dalam 1 1/2 lepas tu kami sampai Penang..
tapi sangkut jam kat area before Penang Bridge tu
sikit punye lama..ada ambulance lalu lepas tu..
oo rupanya ada accident kat atas jambatan..



Tanjung Bungah Hotel

kami stay area Tanjung Bungah..
kak Norsham mummy Sofie suggest cari hotel area pantai

mujur ada kak sham,dia banyak bagi guide hihihi
hotel ni not bad..ok la..view pun cantik.
pantai pun bersih




View dari bilik kami 5th floor

lepas solat Jamak segala..kami turun
bawak budak2 turun main pasir
dan mandi pool..
Erfan nak main pasir dulu



Time nak turun muka happy je Mia nie

Ez & Mia lak nak mandi pool
so daddy jaga Erfan & mummy bawak
2 orang tu masuk pool
sangat haru biru dengan cik Mia..


tengok la gelagat Mia tu..
kalau keluar dari pelampung memang tenggelam cik kak oii


Dia tak nak duduk dalam kiddies pool..
nak masuk pool adult..
terjerit2 dia..owh sorry la mummy tak pandai swim
duduk dalam kids pool pun nak keluar dari pelampung..
hangin je mummy dia ni..
pastu bawak dia join Erfan main pasir pulak then
sambung mandi balik..

Mia mula-mula nak main pasir tu dia geli
terjerit2..yela dia dah basah tadi kan..so pasir tu melekat2 la kat tangan
tapi lama-lama ok jer
time nak ajak naik 1 lagi prob..melalak2 tak nak naik..

ish..ngada betul ko Mia..


time nak turun tadi kemain lebar senyum
nak naik melalak..melolong2..

Lepas Maghrib kami gerak ke Batu Ferringhi..
saje nak jalan2 tengok nite market kat situ..
kami dinner dulu area depan city bayview..
pastu cari parking & jalan menyusuri
nite market tu..
orang memang la ramai..sakit kepala la
tengok orang ramai2..takde beli apa pun
Mia & Erfan je beli t-shirt cartoon character
Ez tak nak..dah besar la katakan..
saya beli fridge magnet sajork..
psst..hubby saya kata nite market kat bt ferringhi tu
dah macam petaling street...sebab banyak sangat
jual barang2 tiruan + bangla pun ramai
jadi bisnesman hahaha..
ok itu saje citer untuk 1st day kat Penang..esoknya
to be continue yea..

*more piccas at my FB
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015