Tuesday, August 31, 2010

Selamat Hari Kemerdekaan

31 OGOS TIBA LAGI
Setiap kali tibamu Ogos
mengerling monumen yang lusuh dan tugu berdarah
dalam matang akal fikir
semangat dan kudrat masih berbaki
merisik khabar pejuang yang jauh
dalam lipatan darmawisata merdeka
mahalnya nostalgia.

Manis dan comelmu Ogos ini tiba jua
menyentak lolong makrifat membiak musim
ceriteranya berderai plotnya berkecai
mengirai skrip duga yang tak sudah
atas aspal fatamorgana bumi bertuah.

Ogos yang sujud di kaki merdeka
tanggal tiga puluh satumu tidak pernah hilang
tetap menyimpul senyum
meskipun termateri kenangan pahit
yang mahal dan cantik.

Hari ini mentari 31 Ogos memancar lagi
bersama gemersik angin di bumi bertuah
mendewasakan ukhuwah dan ummah
siap siaga warga berdaulat memahat sejarah
dalam tamadun bangsa yang gah.

Terima kasih pejuang tanah merdeka
terima kasih aduhai tanah airku Malaysia!
credit to WAN ZAHARI WAN ALI (Setiu,Terengganu)
 
SELAMAT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 53..
jom layan gambar-gambar sambutan kemerdekaan di sekolah semalam

 
 MENJANA TRANSFORMASI

Sunday, August 29, 2010

MIA warded

Mia warded..
huhuhu pengalaman ramadhan yang cukup bermakna..
Semuanya tanpa dijangka..Selasa petang tu mummy Mia yang sakit perut..ingatkan gastrik tapi rupanya angin je..tapi malamnya badan Mia panas tiba-tiba so decide nak hantar Mia duduk Seremban ngan atuk & nanny dia. Parents saya nak datang ambik tapi memikirkan dah malam so daddy Mia kata biarla kami je yang hantar Mia ke Seremban..lepas sahur & solat subuh esoknya kami siap-siap dah terus ke sekolah..lepas sekolah kami balik semula ke Seremban berbuka di sana, begitulah juga pada keesokkan hari ni..malam tu Mia nampak sihat dah badan pun dah kurang panas..tapi dah start batuk & selsema..Khamis tu masa disekolah ada call tanya Mia macam mana..mak saya kata,Mia main macam biasa..makan pun ok je..masa tu lega rasa.Tapi masa dah balik sekolah dan bersiap-siap nak balik ke Seremban ayah saya call..diaorang kat our family panel klinik ni..Mia demam panas sangat & doc suggest refer to hospital sebab doc kata dia bernafas laju even takde bunyi masa tu..
Masa tu Allah saje yang tahu apa yang saya rasa, macam nak terbang balik Seremban rasanya..sedihnya la..(dalam hati dok berkata-kata sure kena admit hospital la budak ni) sampai Seremban ambik Mia dah kami terus ke Emergency di Hospital Tuanku Ja'afar..orang tak ramai & kami tak menunggu lama sebab ada refer letter..M.A tu ambik temp Mia masa tu 40'c adoi!! Terkejut sangat..Mia pun dah flat semacam..diaorang terus hantar ke green zone & nurse yang ada kat situ tanggalkan baju & diaper Mia. masuk ubat kat bontot.Pastu diaorang lap & balut Mia dengan towel basah..Mia dok terjerit-jerit sejuk..sejuk..nak baju Mia...(belas sangat time ni) lepas selesai semua doc check..then doc kata kena tahan wad..(huhuhu sedih sangat time ni) mummy Mia dok uruskan la urusan kemasukan wad sebab Mia tak nak lepas berdukung dengan daddy..sampai wad je dia dah melalak-lalak..ajak balik..masa ni dah pukul 6.20 ptg. Tak lama lepas tu ayah saya datang hantar barang-barang Mia..(ayah saya memang ikut dari awal sebab hospital ni memang susah dapat parking kan) dalam pukul 6.45 ayah saya balik..hubby lak turun beli air & roti..sedihnya berbuka kat wad..saya tak pernah terfikir pun 16 Ramadhan 1431H kami berbuka di situ..saya takde selera susah hati tgk Mia..sekadar minum orange juice je..jamah sandwuch sekeping..alhamdulillah..(time tu memang hilang nafsu makan & rasa lapar nie) dalam pukul 8 parents saya hantar nasi & lauk..plan asal ingatkan saya jaga Mia malam tu..tapi Mia dok berkepit saje ngan daddy dia..sampai daddy pegi solat pun Mia dok terjerit-jerit.."Daddy Mia..Daddy Mia.." hai haru betul..so daddy kata takpe la malam tu dia jaga princess dia yang sorang itu..mummy pun balik tengok 2 boys kat rumah..esoknya lepas sahur & solat subuh terus saya ke hospital. Dalam 7.30 hubby balik berehat pulak..owh lupa..malam tu kami bawak Mia pegi x-ray sebab time di wad paed tu check Mia diaorang kata selain daripada jangkitan diparu-paru tekak Mia juga ada jangkitan..tonsil dia bengkak..paginya masa doc round diaorang explain la...result xray Mia tak berapa cantik..paru-paru dia nampak ada jangkitan..doc suspect radang paru-paru,walaupun ada juga simptom untuk H1N1 tapi doc kata temp Mia dah surut maknanya demamnya tak berpanjangan..so mereka minta izin buat blood test..time nurse ambik Mia untuk buat blood test tu..sedih sangat dengar suara dia..dah la tangan dia halus dapat ke diaorang cari nerve dia..macam-macam la saya fikirkan..time ni suhu badan Mia dah turun back to normal..tinggal batuk saje..alhamdulillah blood test negative..so doc kata itu hanya la virus & Mia juga tidak mengidap asma..since di hospital tak sekali pun diaorang neb Mia..kalau tak lagi haru agaknya..
Sekarang ni kami kena monitor Mia..Paed Mia ada advise kami beberapa perkara antaranya:-
  • Tak boleh bawak dia ke kawasan yang crowded dengan orang ramai(pasar malam/pasar ramadhan & seangkatan dengannya amat tak sesuai untuk Mia buat masa ni)
  • Jangan beri orang yang ada selsema @ batuk cium-cium Mia..
  • Asingkan Mia dari ahli keluarga yang tidak sihat..
since Mia ni premature baby so rumit sikit nak jaga bila dah macam ni..Takpe la Mia yang penting Mia sihat mummy & daddy sanggup buat apa saje..apa-apa pun syukur sangat Mia dah discharge dan cukup la pengalaman 3 hari 2 malam di HOTELHOSPITAL TUANKU JA'AFAR tu Mia ye...sekian karangan saya hihihi

*Pssst mummy Mia langsung tak snap gambar Mia macam di hospital sebab time tu hati sangat susah..fikiran bercelaru..Terima kasih sangat-sangat pada rakan-rakan yang memberi sokongan(thru FB & sms)


Ni tak sure gambar bila..tapi ada dalam simpan jadi la sebab hiasan

Tuesday, August 24, 2010

Cuti Raya


Semalam guru besar dah inform pada semua guru
cuti HARI RAYA AIDILFITRI hanya sehingga hari Isnin
so Selasa kena ke sekolah semula..
asalnya cuti sampai hari Selasa..
tapi Pengarah Pelajaran Negeri tidak meluluskan sebarang cuti tambahan
untuk mana-mana sekolah di negeri Melaka(walaupun sekolah menengah)
salah satu sebabnya minggu berikutnya
murid-murid tahun 6 dah nak mengadap UPSR
saya yang dekat ni takde masalah la rasanya
Kesian pada kawan-kawan yang jauh..
tapi GB saya dah cakap kita akan luluskan permohonan cuti
dari guru-guru yang balik kampung jauh..
yang dekat-dekat kirim salam eh..hihihi
takpe la kasi chance pada kawan-kawan lain.
Selasa tu kitaorang dah plan dah naik bawak kuih raya
Khamis tu cuti semula..
Hari penubuhan Malaysia 16 September kan
buat kawan-kawan yang nak balik 
UTARA atau PANTAI TIMUR 
jangan sedih..sedih..kami yang kampung dekat ni
bersedia untuk relief anda semua



Monday, August 23, 2010

Kuih Dadar Berlauk

Semalam dok godek-godek cari resipi
terjumpa la satu resipi untuk buat
kuih dadar berlauk kat SINI
rasa intinya menjadi..sedap
menurut kata Mr Hubby saya la kan.
tapi saya fail tang kulitnya
sebab tak jadi lebar sangat mendadarnya
maka bila menggulung pun tak berapa cantik
tapi alhamdulillah la..rasanya sedap
dan boleh cuba lagi lain kali
sebab senang la tak rumit pada saya
Ini proses memasak intinya..
macam inti karipap juga


Ini pulak kulit yang dah didadar
yang tak berapa nak menjadi


 
Dah yang ini hasilnya..
tak berapa cantik tergulung..
tapi syukur la rasanya sedap 
hihihi
sorry masuk bakul angkat sendiri LOL

Sunday, August 22, 2010

SEKOLAH CERIA

HASIL KERJA TANGAN KAMI
Bulan Ramadhan bukan halangan
Untuk guru-guru di sekolah saya 
sama-sama bergotong royong
MENCERIAKAN kawasan sekolah
Sabtu baru ni kami semua hadir ke sekolah
bagi melaksanakan projek mural
guru-guru telah dibahagikan 
kepada beberapa kumpulan kecil..
untuk menghasilkan mural
di beberapa bahagian di sekitar kawasan sekolah
2-3 sebelum tu kumpulan saya(3 orang semuanya)
yang telah mendapat 1 kawasan kecil
(berbanding orang lain hihihi)
di tepi tangga sekolah berhampiran klinik gigi
dah mula melakar huruf-huruf pada dinding
memang sangat mencabar bila
terpaksa berhadapan dengan tugas-tugas
begini dibulan puasa
tapi akhirnya kami semua berjaya menyiapkannya
ooo x lupa TERIMA KASIH tak terhingga
buat teammate saya yang telah meng'import'
hubby beliau untuk melukis :p
ahli kumpulan saya semua poor in drawing
seawal 8.30 pagi semua guru dah hadir ke sekolah

semuanya gigih menyiapkan bahagian mural masing-masing
 Inilah pasukan saya yeah!!!

ni area tandas mural..team yang ni memang kreatif

warga office SKSL pun tak terkecuali

Barisan pentadbir juga

ni pulak menggantung bendera & banner

area tandas guru & murid sudah ceria (",)

Antara hasil kerja yang berjaya disiapkan

PICTURES CREDIT TO PN.YUSRIZA..
psst Yus,aku cilok pinjam gambar eh..^_^
mintak dihalalkan hehehe

Friday, August 20, 2010

Makanan..makanan..makanan..

Bulan Ramadhan ni macam-macam kuih rasa nak makan kan..
biasanya kalau kami kuih-muih memang beli je
tapi saya ni cerewet sikit..
nak membeli tu pun kena tengok gak si penjualnya..
huh!! Kalau penampilan jualan & si penjual tu kureng
je
saya memang kureng la sikit nak membeli..

Dalam tempoh kita berpuasa ni

saya dah dapat la beberapa kuih-muih favourite saya.
antaranya..
~SI BADAK YANG SEDANG BERENDAM~

~KUIH LOPIS~

~CREAM CARAMEL~

~MURTABAK~

ada 1 kuih tu nama dia kuih KU kuih ni kalau kat area Masjid Tanah ni ha time bulan Ramadhan je boleh jumpe.. memang sedap(pada saya la) kalau makan tiap-tiap hari pun saya tak jemu.. owh tak lupa juge saya buat air sirap selasih ni semalam.. penangan tengok blog cik Lieya la nie..




walau macam mana pun saya membeli tak ikut nafsu tak nak membazir..itu yang terbaikkan :-)
 *Psst budak kecik ni belum ada lagi terjaga time sahur..masih lena diulit mimpi

 Nota Kaki..Nak ucap terima kasih banyak-banyak kat kak Mimi sebab sudi bagi tutorial enlarge gambar tu..sayang akak muaaaah!!!

Wednesday, August 18, 2010

Shopping!! Shopping!!!

DATO' ABD HALIM B HJ ALI TELAH MEMBERI SUMBANGAN SEBANYAK RM11 000
SEBAGAI PERSEDIAAN SAMBUTAN HARI RAYA KEPADA MURID-MURID KURANG UPAYA,
MISKIN, ANAK YATIM DAN PEMBELIAN PERALATAN SURAU.

JUTAAN TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA BELIAU.

BERIKUTAN
ITU, PADA HARI SELASA (17.08.2010) DAN HARI RABU (18.08.2010),
MURID-MURID TELAH DIBAWA KE KEDAI UNTUK MEMBELI PAKAIAN HARI RAYA DENGAN
DIBANTU OLEH BEBERAPA ORANG GURU DAN PEMBANTU PENGURUSAN MURID (PPM).

KEGEMBIRAAN JELAS TERUKIR DI WAJAH ANAK-ANAK INI...
so hari ni tadi turn saya dan beberapa orang guru
bawak anak-anak yatim + anak miskin ni
pegi shopping baju kurung+tudung(murid perempuan)
baju melayu+sampin+songkok(murid lelaki)
Seronok sangat anak-anak ni..
cikgu-cikgu tumpang gembira..
Semoga sumbangan ini
memberi sedikit cahaya kegembiraan kepada mereka..insyallah

psst: Terima kasih juga kepada Guru Besar saya
sebab hadiahkan tudung buat guru-guru yang terlibat..
rezeki bulan ramadhan..alhamdulillah

Yang lelaki ni la Guru Besar saya (",)


Memilih saiz songkok yang seseuai

Tuesday, August 17, 2010

Kad Ucapan

Memandangkan UPSR dah dekat..
Guru Besar kami cadangkan
semua guru perlu
membuat kad ucapan
sebagai peransang kepada
pelajar-pelajar Tahun 6
Tiada siapa terkecuali..
termasukla beliau sendiri..
Kad boleh dihasilkan sendiri
atau pun di beli..
tapi perlu ada tulisan tangan
guru itu sendiri..
kad-kad ucapan itu akan dipamerkan kat sini..


so ni la hasil kerja saya
yang tak seberapa..



Yang bawah ni kad dari Guru Besar

semoga anak-anak calon UPSR
SK SRI LAKSAMANA 2010
akan beroleh kejayaan seperti
tahun-tahun sebelumnya..insyallah

Monday, August 16, 2010

Ada orang curi-curi makan!!!


Dah buat salah pun muka maintain je..
Habis berminyak2 atas seat tu.. :-(
Weekend baru ni masa kami balik berbuka di Seremban petang tu kitaorang gi pusing-pusing Pasar Ramadhan kat area Stadium tu.. saje je cuci mata sambil tu carik ayam goreng utk Ez.. dan beli kuih muih sikit.. masa balik tu ayam goreng & kuih muih letak kat seat belakang time tu Mia & Erfan ada duduk kat belakang.. dah bagi diaorang donut sorang satu.. tapi tak lama lepas tu dengar Erfan dok jerit2 "JANGAN LA..TU ABANG PUNYE" mula-mula ingat diaorang dok rebut donut.. bila dok pusing belakang tengok2 Mia dok makan ayam goreng Ez.. alahai anak dara sorang ni.. sian Ez..dah la mummy dia beli 1 ketul je.. huhuhu mujur la tak dihabiskan semuanya kalau Mia makan sampai tinggal tulang sure haru la

Sunday, August 15, 2010

Belacan..oh belacan..

gambar credit to google

Belacan Klebang bebas racun

MELAKA - Usah takut membeli belacan di negeri ini terutamanya di deretan 16 gerai menjual belacan yang terletak di Klebang di sini.Ini kerana belacan yang dijual di situ dihasilkan sendiri oleh peniaga tanpa menggunakan sebarang bahan pewarna berbahaya.Salah seorang peniaga belacan di Klebang, Abdul Malik Musa, 45, berkata, beliau membuat sendiri belacan yang dijual di kedainya."Senang nak kenal belacan yang dibuat sendiri, ia berwarna coklat keputihan, manakala belacan yang berwarna jingga atau merah biasa- nya mengandungi pewarna," katanya.Isu belacan mengandungi bahan pewarna berbahaya dibangkitkan Kosmo! dalam laporannya pada 16 Mac lalu dengan amaran bahawa bela- can berwarna jingga berbahaya kepada kesihatan.Akhbar ini semalam pula melaporkan mengenai kenyataan Kementerian Kesihatan mengenai bahaya penggunaan bahan pewarna Rhodamine B dalam makanan termasuk belacan kerana ia berpotensi menyebabkan barah.Bagi peniaga belacan lain, Noraini Othman, 26, bahan makanan itu yang dijual di kedainya tiada bahan pewarna disebabkan ia dibuat sendiri oleh ibu saudaranya."Belacan di sini nampak jingga atau merah sebab dibungkus dengan plastik merah."Tapi, jika lihat belacan di dalam, warnanya tidak merah atau jingga, sebaliknya lebih putih," katanya.Menurutnya, pembungkusan belacan menggunakan plastik berwarna merah bagi menarik perhatian pelanggan kerana kebanyakan pelanggan gemar belacan berwarna jingga atau merah.Ujarnya, walaupun beliau pernah memberitahu belacan sebegitu mempunyai bahan pewarna, namun pelanggan tidak mempercayai kata- kata tersebut, sebaliknya beranggapan belacan yang berwarna jingga atau merah lebih segar kerana baru dibuat.Seorang lagi peniaga belacan, Fatimah Sentol, 60, beliau membuat sendiri belacan yang dijualnya dan hanya membeli belacan daripada pembekal ketika di luar musim udang geragau.

*Sekadar memetik artikel dari Kosmo tentang bahaya penggunaan BELACAN
mujur la saya bukan pengguna belacan
yang tegar
kat rumah pun kalau stok belacan jarang guna..
tapi sambal belacan tak pernah tolak..

huhuhu

Friday, August 13, 2010

Keduri all in 1


Budak ni asyik curi2 makan pulut kuning..

Bacaan Yassin sedang dijalankan..
sedara mara & kawan2 ayah saya saje dah penuh hall


the compound of our new crib

the food..semua ni mummy saya masak..

Lama tertunda entry kenduri ni
Busy punye pasal
Last week sebelum puasa
kami buat kenduri sempena nak puasa
dan tahlil untuk arwah datuk2 & nenek2..

kenduri tu berjalan lancar..alhamdulillah..
sebelah malamnya
Majlis Akad Nikah
adik lelaki saya..syukur semuanya
berjalan lancar..dengan sekali lafaz saje
walaupun sebelum tu dia kena interview

kaw..kaw..kaw..punye dengan Pak Imam tu
rupa2nya Imam tu bekas
Hakim Mahkamah Syariah(yang dah pencen)
pangkat Datuk lagi Imam tu..
rezeki ko la dik kena interview hahaha

Hantaran ni mummy saya gubah sendiri
simple saje..

Mia dengan wan cantek & wan kiah..

esoknya pulak majlis kenduri di rumah perempuan..
masa tengah berarak tu hujan turun..
mujur tak lebat..
HUJAN RAHMAT mungkin..

apa-apa pun syukur sangat majlis akad nikah
dah selesai..lepas ni nak hadap kenduri
belah kami lak kan..

so gambar lain upload kat FB saje..
kat sini sikit2 cukup la ye




Ajim..pengapit yang setia..husband cousin saya ni..

All the man bergambar dengan pengantin..
gambar ladies dengan pengantin takde dalam camera saya..huhuhu
tapi pada cousin saya..puas dok tunggu ni..

Tuesday, August 31, 2010

Selamat Hari Kemerdekaan

31 OGOS TIBA LAGI
Setiap kali tibamu Ogos
mengerling monumen yang lusuh dan tugu berdarah
dalam matang akal fikir
semangat dan kudrat masih berbaki
merisik khabar pejuang yang jauh
dalam lipatan darmawisata merdeka
mahalnya nostalgia.

Manis dan comelmu Ogos ini tiba jua
menyentak lolong makrifat membiak musim
ceriteranya berderai plotnya berkecai
mengirai skrip duga yang tak sudah
atas aspal fatamorgana bumi bertuah.

Ogos yang sujud di kaki merdeka
tanggal tiga puluh satumu tidak pernah hilang
tetap menyimpul senyum
meskipun termateri kenangan pahit
yang mahal dan cantik.

Hari ini mentari 31 Ogos memancar lagi
bersama gemersik angin di bumi bertuah
mendewasakan ukhuwah dan ummah
siap siaga warga berdaulat memahat sejarah
dalam tamadun bangsa yang gah.

Terima kasih pejuang tanah merdeka
terima kasih aduhai tanah airku Malaysia!
credit to WAN ZAHARI WAN ALI (Setiu,Terengganu)
 
SELAMAT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 53..
jom layan gambar-gambar sambutan kemerdekaan di sekolah semalam

 
 MENJANA TRANSFORMASI

Sunday, August 29, 2010

MIA warded

Mia warded..
huhuhu pengalaman ramadhan yang cukup bermakna..
Semuanya tanpa dijangka..Selasa petang tu mummy Mia yang sakit perut..ingatkan gastrik tapi rupanya angin je..tapi malamnya badan Mia panas tiba-tiba so decide nak hantar Mia duduk Seremban ngan atuk & nanny dia. Parents saya nak datang ambik tapi memikirkan dah malam so daddy Mia kata biarla kami je yang hantar Mia ke Seremban..lepas sahur & solat subuh esoknya kami siap-siap dah terus ke sekolah..lepas sekolah kami balik semula ke Seremban berbuka di sana, begitulah juga pada keesokkan hari ni..malam tu Mia nampak sihat dah badan pun dah kurang panas..tapi dah start batuk & selsema..Khamis tu masa disekolah ada call tanya Mia macam mana..mak saya kata,Mia main macam biasa..makan pun ok je..masa tu lega rasa.Tapi masa dah balik sekolah dan bersiap-siap nak balik ke Seremban ayah saya call..diaorang kat our family panel klinik ni..Mia demam panas sangat & doc suggest refer to hospital sebab doc kata dia bernafas laju even takde bunyi masa tu..
Masa tu Allah saje yang tahu apa yang saya rasa, macam nak terbang balik Seremban rasanya..sedihnya la..(dalam hati dok berkata-kata sure kena admit hospital la budak ni) sampai Seremban ambik Mia dah kami terus ke Emergency di Hospital Tuanku Ja'afar..orang tak ramai & kami tak menunggu lama sebab ada refer letter..M.A tu ambik temp Mia masa tu 40'c adoi!! Terkejut sangat..Mia pun dah flat semacam..diaorang terus hantar ke green zone & nurse yang ada kat situ tanggalkan baju & diaper Mia. masuk ubat kat bontot.Pastu diaorang lap & balut Mia dengan towel basah..Mia dok terjerit-jerit sejuk..sejuk..nak baju Mia...(belas sangat time ni) lepas selesai semua doc check..then doc kata kena tahan wad..(huhuhu sedih sangat time ni) mummy Mia dok uruskan la urusan kemasukan wad sebab Mia tak nak lepas berdukung dengan daddy..sampai wad je dia dah melalak-lalak..ajak balik..masa ni dah pukul 6.20 ptg. Tak lama lepas tu ayah saya datang hantar barang-barang Mia..(ayah saya memang ikut dari awal sebab hospital ni memang susah dapat parking kan) dalam pukul 6.45 ayah saya balik..hubby lak turun beli air & roti..sedihnya berbuka kat wad..saya tak pernah terfikir pun 16 Ramadhan 1431H kami berbuka di situ..saya takde selera susah hati tgk Mia..sekadar minum orange juice je..jamah sandwuch sekeping..alhamdulillah..(time tu memang hilang nafsu makan & rasa lapar nie) dalam pukul 8 parents saya hantar nasi & lauk..plan asal ingatkan saya jaga Mia malam tu..tapi Mia dok berkepit saje ngan daddy dia..sampai daddy pegi solat pun Mia dok terjerit-jerit.."Daddy Mia..Daddy Mia.." hai haru betul..so daddy kata takpe la malam tu dia jaga princess dia yang sorang itu..mummy pun balik tengok 2 boys kat rumah..esoknya lepas sahur & solat subuh terus saya ke hospital. Dalam 7.30 hubby balik berehat pulak..owh lupa..malam tu kami bawak Mia pegi x-ray sebab time di wad paed tu check Mia diaorang kata selain daripada jangkitan diparu-paru tekak Mia juga ada jangkitan..tonsil dia bengkak..paginya masa doc round diaorang explain la...result xray Mia tak berapa cantik..paru-paru dia nampak ada jangkitan..doc suspect radang paru-paru,walaupun ada juga simptom untuk H1N1 tapi doc kata temp Mia dah surut maknanya demamnya tak berpanjangan..so mereka minta izin buat blood test..time nurse ambik Mia untuk buat blood test tu..sedih sangat dengar suara dia..dah la tangan dia halus dapat ke diaorang cari nerve dia..macam-macam la saya fikirkan..time ni suhu badan Mia dah turun back to normal..tinggal batuk saje..alhamdulillah blood test negative..so doc kata itu hanya la virus & Mia juga tidak mengidap asma..since di hospital tak sekali pun diaorang neb Mia..kalau tak lagi haru agaknya..
Sekarang ni kami kena monitor Mia..Paed Mia ada advise kami beberapa perkara antaranya:-
  • Tak boleh bawak dia ke kawasan yang crowded dengan orang ramai(pasar malam/pasar ramadhan & seangkatan dengannya amat tak sesuai untuk Mia buat masa ni)
  • Jangan beri orang yang ada selsema @ batuk cium-cium Mia..
  • Asingkan Mia dari ahli keluarga yang tidak sihat..
since Mia ni premature baby so rumit sikit nak jaga bila dah macam ni..Takpe la Mia yang penting Mia sihat mummy & daddy sanggup buat apa saje..apa-apa pun syukur sangat Mia dah discharge dan cukup la pengalaman 3 hari 2 malam di HOTELHOSPITAL TUANKU JA'AFAR tu Mia ye...sekian karangan saya hihihi

*Pssst mummy Mia langsung tak snap gambar Mia macam di hospital sebab time tu hati sangat susah..fikiran bercelaru..Terima kasih sangat-sangat pada rakan-rakan yang memberi sokongan(thru FB & sms)


Ni tak sure gambar bila..tapi ada dalam simpan jadi la sebab hiasan

Tuesday, August 24, 2010

Cuti Raya


Semalam guru besar dah inform pada semua guru
cuti HARI RAYA AIDILFITRI hanya sehingga hari Isnin
so Selasa kena ke sekolah semula..
asalnya cuti sampai hari Selasa..
tapi Pengarah Pelajaran Negeri tidak meluluskan sebarang cuti tambahan
untuk mana-mana sekolah di negeri Melaka(walaupun sekolah menengah)
salah satu sebabnya minggu berikutnya
murid-murid tahun 6 dah nak mengadap UPSR
saya yang dekat ni takde masalah la rasanya
Kesian pada kawan-kawan yang jauh..
tapi GB saya dah cakap kita akan luluskan permohonan cuti
dari guru-guru yang balik kampung jauh..
yang dekat-dekat kirim salam eh..hihihi
takpe la kasi chance pada kawan-kawan lain.
Selasa tu kitaorang dah plan dah naik bawak kuih raya
Khamis tu cuti semula..
Hari penubuhan Malaysia 16 September kan
buat kawan-kawan yang nak balik 
UTARA atau PANTAI TIMUR 
jangan sedih..sedih..kami yang kampung dekat ni
bersedia untuk relief anda semua



Monday, August 23, 2010

Kuih Dadar Berlauk

Semalam dok godek-godek cari resipi
terjumpa la satu resipi untuk buat
kuih dadar berlauk kat SINI
rasa intinya menjadi..sedap
menurut kata Mr Hubby saya la kan.
tapi saya fail tang kulitnya
sebab tak jadi lebar sangat mendadarnya
maka bila menggulung pun tak berapa cantik
tapi alhamdulillah la..rasanya sedap
dan boleh cuba lagi lain kali
sebab senang la tak rumit pada saya
Ini proses memasak intinya..
macam inti karipap juga


Ini pulak kulit yang dah didadar
yang tak berapa nak menjadi


 
Dah yang ini hasilnya..
tak berapa cantik tergulung..
tapi syukur la rasanya sedap 
hihihi
sorry masuk bakul angkat sendiri LOL

Sunday, August 22, 2010

SEKOLAH CERIA

HASIL KERJA TANGAN KAMI
Bulan Ramadhan bukan halangan
Untuk guru-guru di sekolah saya 
sama-sama bergotong royong
MENCERIAKAN kawasan sekolah
Sabtu baru ni kami semua hadir ke sekolah
bagi melaksanakan projek mural
guru-guru telah dibahagikan 
kepada beberapa kumpulan kecil..
untuk menghasilkan mural
di beberapa bahagian di sekitar kawasan sekolah
2-3 sebelum tu kumpulan saya(3 orang semuanya)
yang telah mendapat 1 kawasan kecil
(berbanding orang lain hihihi)
di tepi tangga sekolah berhampiran klinik gigi
dah mula melakar huruf-huruf pada dinding
memang sangat mencabar bila
terpaksa berhadapan dengan tugas-tugas
begini dibulan puasa
tapi akhirnya kami semua berjaya menyiapkannya
ooo x lupa TERIMA KASIH tak terhingga
buat teammate saya yang telah meng'import'
hubby beliau untuk melukis :p
ahli kumpulan saya semua poor in drawing
seawal 8.30 pagi semua guru dah hadir ke sekolah

semuanya gigih menyiapkan bahagian mural masing-masing
 Inilah pasukan saya yeah!!!

ni area tandas mural..team yang ni memang kreatif

warga office SKSL pun tak terkecuali

Barisan pentadbir juga

ni pulak menggantung bendera & banner

area tandas guru & murid sudah ceria (",)

Antara hasil kerja yang berjaya disiapkan

PICTURES CREDIT TO PN.YUSRIZA..
psst Yus,aku cilok pinjam gambar eh..^_^
mintak dihalalkan hehehe

Friday, August 20, 2010

Makanan..makanan..makanan..

Bulan Ramadhan ni macam-macam kuih rasa nak makan kan..
biasanya kalau kami kuih-muih memang beli je
tapi saya ni cerewet sikit..
nak membeli tu pun kena tengok gak si penjualnya..
huh!! Kalau penampilan jualan & si penjual tu kureng
je
saya memang kureng la sikit nak membeli..

Dalam tempoh kita berpuasa ni

saya dah dapat la beberapa kuih-muih favourite saya.
antaranya..
~SI BADAK YANG SEDANG BERENDAM~

~KUIH LOPIS~

~CREAM CARAMEL~

~MURTABAK~

ada 1 kuih tu nama dia kuih KU kuih ni kalau kat area Masjid Tanah ni ha time bulan Ramadhan je boleh jumpe.. memang sedap(pada saya la) kalau makan tiap-tiap hari pun saya tak jemu.. owh tak lupa juge saya buat air sirap selasih ni semalam.. penangan tengok blog cik Lieya la nie..




walau macam mana pun saya membeli tak ikut nafsu tak nak membazir..itu yang terbaikkan :-)
 *Psst budak kecik ni belum ada lagi terjaga time sahur..masih lena diulit mimpi

 Nota Kaki..Nak ucap terima kasih banyak-banyak kat kak Mimi sebab sudi bagi tutorial enlarge gambar tu..sayang akak muaaaah!!!

Wednesday, August 18, 2010

Shopping!! Shopping!!!

DATO' ABD HALIM B HJ ALI TELAH MEMBERI SUMBANGAN SEBANYAK RM11 000
SEBAGAI PERSEDIAAN SAMBUTAN HARI RAYA KEPADA MURID-MURID KURANG UPAYA,
MISKIN, ANAK YATIM DAN PEMBELIAN PERALATAN SURAU.

JUTAAN TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA BELIAU.

BERIKUTAN
ITU, PADA HARI SELASA (17.08.2010) DAN HARI RABU (18.08.2010),
MURID-MURID TELAH DIBAWA KE KEDAI UNTUK MEMBELI PAKAIAN HARI RAYA DENGAN
DIBANTU OLEH BEBERAPA ORANG GURU DAN PEMBANTU PENGURUSAN MURID (PPM).

KEGEMBIRAAN JELAS TERUKIR DI WAJAH ANAK-ANAK INI...
so hari ni tadi turn saya dan beberapa orang guru
bawak anak-anak yatim + anak miskin ni
pegi shopping baju kurung+tudung(murid perempuan)
baju melayu+sampin+songkok(murid lelaki)
Seronok sangat anak-anak ni..
cikgu-cikgu tumpang gembira..
Semoga sumbangan ini
memberi sedikit cahaya kegembiraan kepada mereka..insyallah

psst: Terima kasih juga kepada Guru Besar saya
sebab hadiahkan tudung buat guru-guru yang terlibat..
rezeki bulan ramadhan..alhamdulillah

Yang lelaki ni la Guru Besar saya (",)


Memilih saiz songkok yang seseuai

Tuesday, August 17, 2010

Kad Ucapan

Memandangkan UPSR dah dekat..
Guru Besar kami cadangkan
semua guru perlu
membuat kad ucapan
sebagai peransang kepada
pelajar-pelajar Tahun 6
Tiada siapa terkecuali..
termasukla beliau sendiri..
Kad boleh dihasilkan sendiri
atau pun di beli..
tapi perlu ada tulisan tangan
guru itu sendiri..
kad-kad ucapan itu akan dipamerkan kat sini..


so ni la hasil kerja saya
yang tak seberapa..



Yang bawah ni kad dari Guru Besar

semoga anak-anak calon UPSR
SK SRI LAKSAMANA 2010
akan beroleh kejayaan seperti
tahun-tahun sebelumnya..insyallah

Monday, August 16, 2010

Ada orang curi-curi makan!!!


Dah buat salah pun muka maintain je..
Habis berminyak2 atas seat tu.. :-(
Weekend baru ni masa kami balik berbuka di Seremban petang tu kitaorang gi pusing-pusing Pasar Ramadhan kat area Stadium tu.. saje je cuci mata sambil tu carik ayam goreng utk Ez.. dan beli kuih muih sikit.. masa balik tu ayam goreng & kuih muih letak kat seat belakang time tu Mia & Erfan ada duduk kat belakang.. dah bagi diaorang donut sorang satu.. tapi tak lama lepas tu dengar Erfan dok jerit2 "JANGAN LA..TU ABANG PUNYE" mula-mula ingat diaorang dok rebut donut.. bila dok pusing belakang tengok2 Mia dok makan ayam goreng Ez.. alahai anak dara sorang ni.. sian Ez..dah la mummy dia beli 1 ketul je.. huhuhu mujur la tak dihabiskan semuanya kalau Mia makan sampai tinggal tulang sure haru la

Sunday, August 15, 2010

Belacan..oh belacan..

gambar credit to google

Belacan Klebang bebas racun

MELAKA - Usah takut membeli belacan di negeri ini terutamanya di deretan 16 gerai menjual belacan yang terletak di Klebang di sini.Ini kerana belacan yang dijual di situ dihasilkan sendiri oleh peniaga tanpa menggunakan sebarang bahan pewarna berbahaya.Salah seorang peniaga belacan di Klebang, Abdul Malik Musa, 45, berkata, beliau membuat sendiri belacan yang dijual di kedainya."Senang nak kenal belacan yang dibuat sendiri, ia berwarna coklat keputihan, manakala belacan yang berwarna jingga atau merah biasa- nya mengandungi pewarna," katanya.Isu belacan mengandungi bahan pewarna berbahaya dibangkitkan Kosmo! dalam laporannya pada 16 Mac lalu dengan amaran bahawa bela- can berwarna jingga berbahaya kepada kesihatan.Akhbar ini semalam pula melaporkan mengenai kenyataan Kementerian Kesihatan mengenai bahaya penggunaan bahan pewarna Rhodamine B dalam makanan termasuk belacan kerana ia berpotensi menyebabkan barah.Bagi peniaga belacan lain, Noraini Othman, 26, bahan makanan itu yang dijual di kedainya tiada bahan pewarna disebabkan ia dibuat sendiri oleh ibu saudaranya."Belacan di sini nampak jingga atau merah sebab dibungkus dengan plastik merah."Tapi, jika lihat belacan di dalam, warnanya tidak merah atau jingga, sebaliknya lebih putih," katanya.Menurutnya, pembungkusan belacan menggunakan plastik berwarna merah bagi menarik perhatian pelanggan kerana kebanyakan pelanggan gemar belacan berwarna jingga atau merah.Ujarnya, walaupun beliau pernah memberitahu belacan sebegitu mempunyai bahan pewarna, namun pelanggan tidak mempercayai kata- kata tersebut, sebaliknya beranggapan belacan yang berwarna jingga atau merah lebih segar kerana baru dibuat.Seorang lagi peniaga belacan, Fatimah Sentol, 60, beliau membuat sendiri belacan yang dijualnya dan hanya membeli belacan daripada pembekal ketika di luar musim udang geragau.

*Sekadar memetik artikel dari Kosmo tentang bahaya penggunaan BELACAN
mujur la saya bukan pengguna belacan
yang tegar
kat rumah pun kalau stok belacan jarang guna..
tapi sambal belacan tak pernah tolak..

huhuhu

Friday, August 13, 2010

Keduri all in 1


Budak ni asyik curi2 makan pulut kuning..

Bacaan Yassin sedang dijalankan..
sedara mara & kawan2 ayah saya saje dah penuh hall


the compound of our new crib

the food..semua ni mummy saya masak..

Lama tertunda entry kenduri ni
Busy punye pasal
Last week sebelum puasa
kami buat kenduri sempena nak puasa
dan tahlil untuk arwah datuk2 & nenek2..

kenduri tu berjalan lancar..alhamdulillah..
sebelah malamnya
Majlis Akad Nikah
adik lelaki saya..syukur semuanya
berjalan lancar..dengan sekali lafaz saje
walaupun sebelum tu dia kena interview

kaw..kaw..kaw..punye dengan Pak Imam tu
rupa2nya Imam tu bekas
Hakim Mahkamah Syariah(yang dah pencen)
pangkat Datuk lagi Imam tu..
rezeki ko la dik kena interview hahaha

Hantaran ni mummy saya gubah sendiri
simple saje..

Mia dengan wan cantek & wan kiah..

esoknya pulak majlis kenduri di rumah perempuan..
masa tengah berarak tu hujan turun..
mujur tak lebat..
HUJAN RAHMAT mungkin..

apa-apa pun syukur sangat majlis akad nikah
dah selesai..lepas ni nak hadap kenduri
belah kami lak kan..

so gambar lain upload kat FB saje..
kat sini sikit2 cukup la ye




Ajim..pengapit yang setia..husband cousin saya ni..

All the man bergambar dengan pengantin..
gambar ladies dengan pengantin takde dalam camera saya..huhuhu
tapi pada cousin saya..puas dok tunggu ni..
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015