Thursday, September 30, 2010

Bowling 29.9.2010

Rabu baru ni lepas sekolah
kami semua warga Sri Laksamana
ada bowling tournament kat 
MIBC(Melaka International Bowling Centre)
Dari guru hingga bawak ke staff 
semua join la
kami dah diundi bagi mengagihkan kumpulan
syok sangat sekali sekala buat event team building macam ni
walaupun tak menang tapi kami enjoy
program ni berjaya memupuk SEMANGAT BERPASUKAN 
dan SETIA KAWAN dikalangan ahli kumpulan
macam WONDERPETS lak 

 Pose sebelum game bermula
 Kami 1 team..



 Dalam main 2 round tu sekali je merasa strike

 
Final score untuk team kami

Harap-harap lepas ni ada lagi la program
TEAM BUILDING macam ni..
sekali sekala dapat release tension

Sunday, September 26, 2010

Risik Merisik

Weekend baru ni
kami ke Rawang
hubby mewakili kakak dia
untuk merisik bagi pihak anak lelaki sulungnya
alhamdulillah majlis berjalan lancar..
merisik je kan so segala-gala mudah je la
Insyallah majlis pertunangan akan berlangsung
pada 18 Dec nanti..
sebelum ke Rawang kami ke Taman Melati dulu
rumah my SIL
kami gerak dari rumah
then stop Seremban ambik Ez
then terus ke KL
masa kat rumah my SIL 
we met up the lil twins
Nur Qairina Alysha &Nur Qalesya Aryana
5 months++
kira our cucus la ni
hahaha sangat comel & chubby budak berdua ni
dah la kembar seiras..
sampai mama diaorang sendiri pun sometimes
keliru yang mana kakak yang mana adik
mujur la yang kakak ada birth mark 
kat pergelangan tangan kanan(rasanya)
Mia & Erfan lagi la kepoh
sibuk tengok budak kembar berdua tu
mula-mula tu diaorang macam confuse je
hehehe
ok layan la gambar Mia
yang lately ni asyik la nak pakai
baju gown ala-ala princess je
adoi jenuh la Mia mummy nak beli baju awak je
 Budak kecik yang suka act macam princess lately ni
 
Yang ni Alysha(kakak)
masa ni adik dia pegi clinic

 Mia sedang memangku Aryana(adik)

 Here they are..mama diaorang pakaikan socks yang berbeza
untuk membezakan mereka
Mia & Erfan la sampai dah otw nak balik pun
dok sibuk lagi cite pasal the babies..
"Ada 2 mummy baby tu"
hahaha kelakar je ayat Erfan

Friday, September 24, 2010

Mia & her red spot

Saya masih dalam mood raya
malam tadi dok beraya sakan rumah member-member sekolah
dah sampai rumah lagi 5 minit pukul 12
mujur la hari ni kat sekolah tak mengantuk
hihihi bila dah berkumpul borak-borak
mula la lupa daratan..
hujung minggu ni pun sibuk dengan jemputan
OPEN HOUSE tapi kami tak dapat join rasanya
ada majlis yang lebih besar kat KL esok
pagi-pagi esok kami zasss ke KL
tunggu cite minggu depan ye
Ni nak cite sikit pasal cik Mia saya
Mia ni kan prem baby
so masa dia dalam incubator dulu
doc&nurse selalu la dok ambik darah dia
untuk blood test la dan macam2 lagi
so prem baby ni salur darah mereka tak matang
masa mereka dok ambik darah tu
ada 1 spot kat thigh mia sebelah kiri tu
terbit darah 
kalau orang tak tahu orang tgk dan kata 
nampak macam birth mark
tapi tak sebenarnya
doc pernah cakap kat kami
nanti bila Mia besar..(maksudnya dia makin gemuk)
dan kulit dia kian meregang nanti
salur darah dia pun akan ikut meregang 
dan red spot tu akan hilang dengan sendiri nya
dan benda itu ambik masa..
maybe hingga usia dia 4-5 tahun kot or maybe lebih lagi
tapi baru ni Ez dok kata seluar adik berdarah mummy
bila check rupanya red spot tu pecah
Ya Allah takut masa tu
tak tahu la Mia tekan ke @ pecah sendiri
tapi bila tanya dia kata tak sakit..
so sekarang ni red spot tu dah hilang..
tapi tak sure la hilang terus @ akan timbul semula nanti
 Nampak tak red spot tu??
Ni yang dah pecah..mujur tak sakit kot

Wednesday, September 22, 2010

Kenduri kawin in RED

Lama dah tak update..
Bukan main bersawang lagi
hihi biasala..budak nak UPSR ni
banyak la keje-keje extra kena buat
+ dengan keje sedia ada..
ok kali ni nak tepek sikit gambar
kawin adik masa 3 Syawal hari tu
Alhamdulillah majlis berjalan lancar.
Lauk pauk pun sedap..servis dari caterer pun 
tiptop..
Ramai sedara-mara(kebanyakannya) rakan-rakan yang 
telah sudi menghadirkan diri..
best sangat dapat jumpa sedara mara sebab
ada antaranya memang dah lama tak jumpa
paling happy dapat jumpe kawan masa sekolah dulu
Thanks sangat pada mereka yang hadir..
Mia pulak malam sebelum kenduri tu dah start nak demam
badan dah mula dedar..hari kenduri petang tu
memang dia flat habis..sian sangat..
mujur tak meragam.
part yang paling tak berapa nak best bila
dalam camera saya cuma ada beberapa keping gambar saje
huhuhuhu so yang ni banyak saya cilok dari cousin
saya je..pada cameraman adik saya belum dapat lagi rasanya
ok layan je la gambar-gambar kenduri
yang dah nak basi ni
Pelamin
Kek yang sangat sedap ni(tinggi kolestrol juge)
Meja makan beradap
Pengantin in red..here they come
Hujung tahun turn cousin saya yang pegapit tu pulak..
tahun ni meriah dengan kenduri kawin je family kami ni
Mia yang baik hari tu..
ni sebelum insiden muntah-muntahan berlaku
Erfan diatas pelamin yang entah ke berapa kali..
yum..yum..yum..
Pity u lil girl..
Owh..jangan ditanya mana gambar saya..
pada camera saya sekeping pun takde..
harap belas insan pada cameraman adik saya je nanti..



Thursday, September 16, 2010

Quick Update

Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar
Kenduri kawin adik saya telah berlangsung dengan jayanya
walaupun penat tapi sangat puas hati
memandangkan sekarang ni still dalam mood raya
so takde mood nak update blog lagi 
cukup sekadar nak buat laporan ringkas saje
insyallah bertemu lagi nanti..

Bila pagi raya ada pelamin dalam rumah 
so budak-budak kecik ni
ambik kesempatan beraya depan pelamin..

Tuesday, September 7, 2010

SELAMAT HARI RAYA

Saya ingin mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 
buat semua teman-teman blogger
saya juga dengan rasa rendah diri
ingin memohon ampun & maaf andai ada
terkasar bahasa tersinggung dihati kalian semua
Mudah-mudahan kita semua mendapat rahmat dariNya
dengan kehadiran 1 Syawal nanti..
Jemput la datang ke rumah kami di Melaka
(buat mereka yang berada di Melaka)
Insyallah ada rezeki, panjang umur,
kita jumpe lagi lepas raya ye

Monday, September 6, 2010

Duit raya..kuih raya

Tahun ni banyak dapat sampul duit raya
dari CIMB..ada member hubby bagi
cukup la kot rasanya untuk stok 
Syawal kali ni..
tadi dok ngemas rumah..basuh balang-balang kuih
lepas tu dok intai-intai la biskut raya kami tahun ni
ada 7 jenis yang saya beli tak termasuk kerepek
ada 2 jenis kawan-kawan baik saya bagi 
 Tahu x biskut ni namanya 
Second Link Cookies (Biskut Link kedua hehehe)
so biskut raya je ada 9 jenis..balang ada 6 je 
untuk biskut..camne ni hahaha 
x semua yang saya beli tu untuk saya
ada 1-2 jenis tu saya nak bagi MIL saya
nak buat tak larat..so belikan aje la..
saya sekadar buat Almond London je sikit
untuk rumah sendiri..
Mak saya pulak memang pandai buat biskut raya
kalau saya beli sure banyak je complain nye nanti
dari kena complain makanya saya xde la beli 
biskut raya untuk rumah Seremban..
sekadar rempeyek & kerepek je
ok la tu kan..
Alhamdulillah tadi
Kami Hubby dah settle kan bayar zakat fitrah

bayar untuk 6 orang(including MIL saya)
so sekarang mood raya saya memang tengah mari
harap-harap takde yang akan spoil kan mood raya saya
ingatkan tahun ni kami beraya kat Melaka
(memang turn Melaka this year)
tetiba semalam hubby ajak balik Seremban
sebab adik saya kan nak kawin 
walaupun catering still ada keje jugak kan
nak kena settle kat umah tu
maka esok lepas daddy budak-budak ni 
settle dengan extra class budak-budak Yr6 dia
kami akan balik ke Seremban..
Mia & Erfan dah sibuk nyanyi lagu
"BALIK KAMPUNG"

tapi lepas solat pagi raya
kami balik Melaka sekejap la
sebelum pulang semula ke Seremban sebelah tengahari petang nye
hihihi mujur dekatkan
pada rakan-rakan yang akan travel balik kampung nanti
berhati-hati di jalan raya ye..
Biar lambat asalkan selamat
semoga kita sama-sama mendapat keberkatan 
dengan kehadiran 1 syawal nanti ye..
insyallah 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
serta MAAF ZAHIR & BATIN



Perempuan Melayu Terakhir ke??


Nama saya EDRIANA SAMIHAH BT MOHD SELAN
Daddy, mummy & abang-abang saya panggil saya MIA
Bulan depan saya masuk 2 tahun
Raya tahun ini
mummy saya telah tempahkan saya 4 pasang baju kurung
nanny saya di Seremban telah belikan saya sepasang
jadi tahun ni saje saya ada 5 pasang baju kurung
Saya sangat suka pakai baju kurung
mummy saya kata
saya macam PEREMPUAN MELAYU TERAKHIR aje
kalau saya kombah buka almari baju saya
dan nampak baju-baju kurung saya
sure saya melalak-lalak minta mummy pakaikan
Memandangkan saya sudah tidak hisap puting lagi
saya rasa saya dah mula membesar sekarang
saya juga dapat rasakan raya tahun ini juga akan lebih meriah 
 sekarang saya gigih belajar nak buat peace dari abang-abang saya
tapi masih belum berjaya lagi
mummy saya kata USAHA TANGGA KEJAYAAN

Saturday, September 4, 2010

OFFICIAL ANNOUNCEMENT!!

Saya dengan ini
mengumumkan anak dara saya
EDRIANA SAMIHAH (Mia)
telah pun pacifier free..
no more "cik atin" Mia
semuanya berlaku secara semula jadi
dan tanpa dirancang..
lebih kurang 3-4 hari lepas
puting Mia missed place masa 
Mia mengepoh time sahur
sejak dari itu dia langsung tak mencari
walaupun semasa hendak titon
dan mummy jugak tak berusaha untuk mencari
sebab nampak Mia tenang je tanpa puting tu
alhamdulillah Mia berhenti isap puting
sebelum mencecah 2 tahun..
kalau ikukan abang-abang Mia sorang pun takde
yang isap puting anak dara sorang ni je 
lain dari yang lain..

Thursday, September 2, 2010

SILA LA BACA

Saya dapat email ni dari seorang kawan..dan rasa terpanggil untuk berkongsi dengan rakan-rakan lain..

"SILA AMBIL IKHTIBAR ATAS APA YANG BERLAKU...
Tajuk : Helah Menculik Kanak-Kanak Di Carrefour JBS
Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja... Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar e-mel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu... Terima Kasih.
Kita mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk membelek-belek daging, dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu, sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.
Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian, dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta.
Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta.. Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.
Siapa pun yang melakukannya - iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air, cukur rambut dan tukar pakaiannya - melakukannya kurang daripada 10 minit. Ini bikin saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan mereka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar.
Saya masih amat terkejut ada manusia yang sanggup melakukannya, apa lagi dalam masa hanya beberapa minit. Masa anak-anak kecil boleh berlari tanpa hirau telah berlalu. Budak perempuan itu kini selamat. Syukur ke hadrat Allah SWT, dan tahniah kepada pekerja Carrefour yang bertindak pantas."


Ya Allah ngerinya la dengar..mujur budak tu selamat..ish..manusia zaman sekarang ni macam-macam la..

KEBAYA NYONYA

Nak tanya la..
Ada x siapa-siapa tahu
mana nak cari kebaya nyonya
yang bersulam-sulam cantik tu
untuk size kanak-kanak
around 2years???
nak sangat-sangat cari 1 untuk Mia 
kalau siapa-siapa tahu bagi tau eh
area KL pun takpe..sanggup je saya redah

Gambar ni credit to EfFASTorage 
banyak design kebaya dia kat FB tu
tapi takde size Mia la

Wednesday, September 1, 2010

1 lagi Episod Demam

Dah berjangkit pulak dah...
Macam lari berganti-ganti lak rasanya
main pas-pas baton lak budak berdua ni
elok je Mia dari demam Erfan pulak
take over..
sejak malam Isnin lagi dah start panas badannya
bukan takat itu aje..siap muntah-muntah lagi
tadi balik dari sekolah daddy bawak Erfan 
ke Klinik..kat situ doc suruh buat blood test
sebab menurut doc tu banyak kes denggi sekarang ni
(mintak dijauhkan la ye)
ALHAMDULILLAH..resultnya negatif
dan daddy kata masa sesi menyedut darah tu
Erfan steady je tak menangis..
Erfan GOOD BOY kan..cepat-cepat recovernya sayang
kecoh je Mia tengok tangan Erfan ada kapas tu


Kawan-kawan cream caramel semalam
saya guna tepung yang ini..memang tak pakai telur
just guna fresh milk saje..


Rendang daging & cream caramel

Since semalam cuti HARI MERDEKA
so memang takde kemana-mana..
malam 31 Ogos tu kami dah ronda-ronda 
Bandar Melaka..saja bawak anak-anak
jalan-jalan...pusing-pusing tgk gelagat
anak-anak muda(wah macam dah tua lak kan!!)
yang sambut merdeka tak ubah 
macam orang yang belum merdeka...ish..ish..ish..
Semalam menu berbuka kami rendang daging..
phew...asalnya ingat nak buat sekali
kuah kacang & rebus nasi impit
tapi tak larat lak rasanya..so berbuka semalam
salah satu dari menunya adalah rendang daging
yang TERBAIK dari saya (hehehe..kenala puji diri sendirikan)
desertnya ada Cream Caramel..yang sangat lembut teksturnya..

saya tak pakai telur so lain la sikit dari yang saya selalu makan tu
ok la rasanya not bad..letakkan dalam bekas kecil(macam tou fo fa tu)
ni pulak nak tayang salah satu dari kuih raya saya yang dah licin

dimakan oleh mummy Mia & co..ni sejenis kerepek yang saya beli dari 

kawan kat sekolah namanya KEREPEK SUSHI..rasanya sangat sedap
kalau makan tak boleh berhenti hehehe..
saya dah order lagi 2 balang untuk stok raya
Ni pulak gambar Mia yang lately ni
suka benar menyanyi..macam-macam lagu keluar
Old Mc Donald la..Incy Bitcy Spider la..
dan yang terbaru BALIK KAMPUNG hihihi
turtle tu act sebagai mic ok :p
SILA ABAIKAN BACKGROUND YANG BERSEPAH
DENGAN SEGALA MAK NENEK DIA KOMBAH TU!!!

Thursday, September 30, 2010

Bowling 29.9.2010

Rabu baru ni lepas sekolah
kami semua warga Sri Laksamana
ada bowling tournament kat 
MIBC(Melaka International Bowling Centre)
Dari guru hingga bawak ke staff 
semua join la
kami dah diundi bagi mengagihkan kumpulan
syok sangat sekali sekala buat event team building macam ni
walaupun tak menang tapi kami enjoy
program ni berjaya memupuk SEMANGAT BERPASUKAN 
dan SETIA KAWAN dikalangan ahli kumpulan
macam WONDERPETS lak 

 Pose sebelum game bermula
 Kami 1 team..



 Dalam main 2 round tu sekali je merasa strike

 
Final score untuk team kami

Harap-harap lepas ni ada lagi la program
TEAM BUILDING macam ni..
sekali sekala dapat release tension

Sunday, September 26, 2010

Risik Merisik

Weekend baru ni
kami ke Rawang
hubby mewakili kakak dia
untuk merisik bagi pihak anak lelaki sulungnya
alhamdulillah majlis berjalan lancar..
merisik je kan so segala-gala mudah je la
Insyallah majlis pertunangan akan berlangsung
pada 18 Dec nanti..
sebelum ke Rawang kami ke Taman Melati dulu
rumah my SIL
kami gerak dari rumah
then stop Seremban ambik Ez
then terus ke KL
masa kat rumah my SIL 
we met up the lil twins
Nur Qairina Alysha &Nur Qalesya Aryana
5 months++
kira our cucus la ni
hahaha sangat comel & chubby budak berdua ni
dah la kembar seiras..
sampai mama diaorang sendiri pun sometimes
keliru yang mana kakak yang mana adik
mujur la yang kakak ada birth mark 
kat pergelangan tangan kanan(rasanya)
Mia & Erfan lagi la kepoh
sibuk tengok budak kembar berdua tu
mula-mula tu diaorang macam confuse je
hehehe
ok layan la gambar Mia
yang lately ni asyik la nak pakai
baju gown ala-ala princess je
adoi jenuh la Mia mummy nak beli baju awak je
 Budak kecik yang suka act macam princess lately ni
 
Yang ni Alysha(kakak)
masa ni adik dia pegi clinic

 Mia sedang memangku Aryana(adik)

 Here they are..mama diaorang pakaikan socks yang berbeza
untuk membezakan mereka
Mia & Erfan la sampai dah otw nak balik pun
dok sibuk lagi cite pasal the babies..
"Ada 2 mummy baby tu"
hahaha kelakar je ayat Erfan

Friday, September 24, 2010

Mia & her red spot

Saya masih dalam mood raya
malam tadi dok beraya sakan rumah member-member sekolah
dah sampai rumah lagi 5 minit pukul 12
mujur la hari ni kat sekolah tak mengantuk
hihihi bila dah berkumpul borak-borak
mula la lupa daratan..
hujung minggu ni pun sibuk dengan jemputan
OPEN HOUSE tapi kami tak dapat join rasanya
ada majlis yang lebih besar kat KL esok
pagi-pagi esok kami zasss ke KL
tunggu cite minggu depan ye
Ni nak cite sikit pasal cik Mia saya
Mia ni kan prem baby
so masa dia dalam incubator dulu
doc&nurse selalu la dok ambik darah dia
untuk blood test la dan macam2 lagi
so prem baby ni salur darah mereka tak matang
masa mereka dok ambik darah tu
ada 1 spot kat thigh mia sebelah kiri tu
terbit darah 
kalau orang tak tahu orang tgk dan kata 
nampak macam birth mark
tapi tak sebenarnya
doc pernah cakap kat kami
nanti bila Mia besar..(maksudnya dia makin gemuk)
dan kulit dia kian meregang nanti
salur darah dia pun akan ikut meregang 
dan red spot tu akan hilang dengan sendiri nya
dan benda itu ambik masa..
maybe hingga usia dia 4-5 tahun kot or maybe lebih lagi
tapi baru ni Ez dok kata seluar adik berdarah mummy
bila check rupanya red spot tu pecah
Ya Allah takut masa tu
tak tahu la Mia tekan ke @ pecah sendiri
tapi bila tanya dia kata tak sakit..
so sekarang ni red spot tu dah hilang..
tapi tak sure la hilang terus @ akan timbul semula nanti
 Nampak tak red spot tu??
Ni yang dah pecah..mujur tak sakit kot

Wednesday, September 22, 2010

Kenduri kawin in RED

Lama dah tak update..
Bukan main bersawang lagi
hihi biasala..budak nak UPSR ni
banyak la keje-keje extra kena buat
+ dengan keje sedia ada..
ok kali ni nak tepek sikit gambar
kawin adik masa 3 Syawal hari tu
Alhamdulillah majlis berjalan lancar.
Lauk pauk pun sedap..servis dari caterer pun 
tiptop..
Ramai sedara-mara(kebanyakannya) rakan-rakan yang 
telah sudi menghadirkan diri..
best sangat dapat jumpa sedara mara sebab
ada antaranya memang dah lama tak jumpa
paling happy dapat jumpe kawan masa sekolah dulu
Thanks sangat pada mereka yang hadir..
Mia pulak malam sebelum kenduri tu dah start nak demam
badan dah mula dedar..hari kenduri petang tu
memang dia flat habis..sian sangat..
mujur tak meragam.
part yang paling tak berapa nak best bila
dalam camera saya cuma ada beberapa keping gambar saje
huhuhuhu so yang ni banyak saya cilok dari cousin
saya je..pada cameraman adik saya belum dapat lagi rasanya
ok layan je la gambar-gambar kenduri
yang dah nak basi ni
Pelamin
Kek yang sangat sedap ni(tinggi kolestrol juge)
Meja makan beradap
Pengantin in red..here they come
Hujung tahun turn cousin saya yang pegapit tu pulak..
tahun ni meriah dengan kenduri kawin je family kami ni
Mia yang baik hari tu..
ni sebelum insiden muntah-muntahan berlaku
Erfan diatas pelamin yang entah ke berapa kali..
yum..yum..yum..
Pity u lil girl..
Owh..jangan ditanya mana gambar saya..
pada camera saya sekeping pun takde..
harap belas insan pada cameraman adik saya je nanti..



Thursday, September 16, 2010

Quick Update

Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar
Kenduri kawin adik saya telah berlangsung dengan jayanya
walaupun penat tapi sangat puas hati
memandangkan sekarang ni still dalam mood raya
so takde mood nak update blog lagi 
cukup sekadar nak buat laporan ringkas saje
insyallah bertemu lagi nanti..

Bila pagi raya ada pelamin dalam rumah 
so budak-budak kecik ni
ambik kesempatan beraya depan pelamin..

Tuesday, September 7, 2010

SELAMAT HARI RAYA

Saya ingin mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 
buat semua teman-teman blogger
saya juga dengan rasa rendah diri
ingin memohon ampun & maaf andai ada
terkasar bahasa tersinggung dihati kalian semua
Mudah-mudahan kita semua mendapat rahmat dariNya
dengan kehadiran 1 Syawal nanti..
Jemput la datang ke rumah kami di Melaka
(buat mereka yang berada di Melaka)
Insyallah ada rezeki, panjang umur,
kita jumpe lagi lepas raya ye

Monday, September 6, 2010

Duit raya..kuih raya

Tahun ni banyak dapat sampul duit raya
dari CIMB..ada member hubby bagi
cukup la kot rasanya untuk stok 
Syawal kali ni..
tadi dok ngemas rumah..basuh balang-balang kuih
lepas tu dok intai-intai la biskut raya kami tahun ni
ada 7 jenis yang saya beli tak termasuk kerepek
ada 2 jenis kawan-kawan baik saya bagi 
 Tahu x biskut ni namanya 
Second Link Cookies (Biskut Link kedua hehehe)
so biskut raya je ada 9 jenis..balang ada 6 je 
untuk biskut..camne ni hahaha 
x semua yang saya beli tu untuk saya
ada 1-2 jenis tu saya nak bagi MIL saya
nak buat tak larat..so belikan aje la..
saya sekadar buat Almond London je sikit
untuk rumah sendiri..
Mak saya pulak memang pandai buat biskut raya
kalau saya beli sure banyak je complain nye nanti
dari kena complain makanya saya xde la beli 
biskut raya untuk rumah Seremban..
sekadar rempeyek & kerepek je
ok la tu kan..
Alhamdulillah tadi
Kami Hubby dah settle kan bayar zakat fitrah

bayar untuk 6 orang(including MIL saya)
so sekarang mood raya saya memang tengah mari
harap-harap takde yang akan spoil kan mood raya saya
ingatkan tahun ni kami beraya kat Melaka
(memang turn Melaka this year)
tetiba semalam hubby ajak balik Seremban
sebab adik saya kan nak kawin 
walaupun catering still ada keje jugak kan
nak kena settle kat umah tu
maka esok lepas daddy budak-budak ni 
settle dengan extra class budak-budak Yr6 dia
kami akan balik ke Seremban..
Mia & Erfan dah sibuk nyanyi lagu
"BALIK KAMPUNG"

tapi lepas solat pagi raya
kami balik Melaka sekejap la
sebelum pulang semula ke Seremban sebelah tengahari petang nye
hihihi mujur dekatkan
pada rakan-rakan yang akan travel balik kampung nanti
berhati-hati di jalan raya ye..
Biar lambat asalkan selamat
semoga kita sama-sama mendapat keberkatan 
dengan kehadiran 1 syawal nanti ye..
insyallah 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
serta MAAF ZAHIR & BATIN



Perempuan Melayu Terakhir ke??


Nama saya EDRIANA SAMIHAH BT MOHD SELAN
Daddy, mummy & abang-abang saya panggil saya MIA
Bulan depan saya masuk 2 tahun
Raya tahun ini
mummy saya telah tempahkan saya 4 pasang baju kurung
nanny saya di Seremban telah belikan saya sepasang
jadi tahun ni saje saya ada 5 pasang baju kurung
Saya sangat suka pakai baju kurung
mummy saya kata
saya macam PEREMPUAN MELAYU TERAKHIR aje
kalau saya kombah buka almari baju saya
dan nampak baju-baju kurung saya
sure saya melalak-lalak minta mummy pakaikan
Memandangkan saya sudah tidak hisap puting lagi
saya rasa saya dah mula membesar sekarang
saya juga dapat rasakan raya tahun ini juga akan lebih meriah 
 sekarang saya gigih belajar nak buat peace dari abang-abang saya
tapi masih belum berjaya lagi
mummy saya kata USAHA TANGGA KEJAYAAN

Saturday, September 4, 2010

OFFICIAL ANNOUNCEMENT!!

Saya dengan ini
mengumumkan anak dara saya
EDRIANA SAMIHAH (Mia)
telah pun pacifier free..
no more "cik atin" Mia
semuanya berlaku secara semula jadi
dan tanpa dirancang..
lebih kurang 3-4 hari lepas
puting Mia missed place masa 
Mia mengepoh time sahur
sejak dari itu dia langsung tak mencari
walaupun semasa hendak titon
dan mummy jugak tak berusaha untuk mencari
sebab nampak Mia tenang je tanpa puting tu
alhamdulillah Mia berhenti isap puting
sebelum mencecah 2 tahun..
kalau ikukan abang-abang Mia sorang pun takde
yang isap puting anak dara sorang ni je 
lain dari yang lain..

Thursday, September 2, 2010

SILA LA BACA

Saya dapat email ni dari seorang kawan..dan rasa terpanggil untuk berkongsi dengan rakan-rakan lain..

"SILA AMBIL IKHTIBAR ATAS APA YANG BERLAKU...
Tajuk : Helah Menculik Kanak-Kanak Di Carrefour JBS
Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja... Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar e-mel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu... Terima Kasih.
Kita mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk membelek-belek daging, dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu, sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.
Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian, dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta.
Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta.. Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.
Siapa pun yang melakukannya - iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air, cukur rambut dan tukar pakaiannya - melakukannya kurang daripada 10 minit. Ini bikin saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan mereka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar.
Saya masih amat terkejut ada manusia yang sanggup melakukannya, apa lagi dalam masa hanya beberapa minit. Masa anak-anak kecil boleh berlari tanpa hirau telah berlalu. Budak perempuan itu kini selamat. Syukur ke hadrat Allah SWT, dan tahniah kepada pekerja Carrefour yang bertindak pantas."


Ya Allah ngerinya la dengar..mujur budak tu selamat..ish..manusia zaman sekarang ni macam-macam la..

KEBAYA NYONYA

Nak tanya la..
Ada x siapa-siapa tahu
mana nak cari kebaya nyonya
yang bersulam-sulam cantik tu
untuk size kanak-kanak
around 2years???
nak sangat-sangat cari 1 untuk Mia 
kalau siapa-siapa tahu bagi tau eh
area KL pun takpe..sanggup je saya redah

Gambar ni credit to EfFASTorage 
banyak design kebaya dia kat FB tu
tapi takde size Mia la

Wednesday, September 1, 2010

1 lagi Episod Demam

Dah berjangkit pulak dah...
Macam lari berganti-ganti lak rasanya
main pas-pas baton lak budak berdua ni
elok je Mia dari demam Erfan pulak
take over..
sejak malam Isnin lagi dah start panas badannya
bukan takat itu aje..siap muntah-muntah lagi
tadi balik dari sekolah daddy bawak Erfan 
ke Klinik..kat situ doc suruh buat blood test
sebab menurut doc tu banyak kes denggi sekarang ni
(mintak dijauhkan la ye)
ALHAMDULILLAH..resultnya negatif
dan daddy kata masa sesi menyedut darah tu
Erfan steady je tak menangis..
Erfan GOOD BOY kan..cepat-cepat recovernya sayang
kecoh je Mia tengok tangan Erfan ada kapas tu


Kawan-kawan cream caramel semalam
saya guna tepung yang ini..memang tak pakai telur
just guna fresh milk saje..


Rendang daging & cream caramel

Since semalam cuti HARI MERDEKA
so memang takde kemana-mana..
malam 31 Ogos tu kami dah ronda-ronda 
Bandar Melaka..saja bawak anak-anak
jalan-jalan...pusing-pusing tgk gelagat
anak-anak muda(wah macam dah tua lak kan!!)
yang sambut merdeka tak ubah 
macam orang yang belum merdeka...ish..ish..ish..
Semalam menu berbuka kami rendang daging..
phew...asalnya ingat nak buat sekali
kuah kacang & rebus nasi impit
tapi tak larat lak rasanya..so berbuka semalam
salah satu dari menunya adalah rendang daging
yang TERBAIK dari saya (hehehe..kenala puji diri sendirikan)
desertnya ada Cream Caramel..yang sangat lembut teksturnya..

saya tak pakai telur so lain la sikit dari yang saya selalu makan tu
ok la rasanya not bad..letakkan dalam bekas kecil(macam tou fo fa tu)
ni pulak nak tayang salah satu dari kuih raya saya yang dah licin

dimakan oleh mummy Mia & co..ni sejenis kerepek yang saya beli dari 

kawan kat sekolah namanya KEREPEK SUSHI..rasanya sangat sedap
kalau makan tak boleh berhenti hehehe..
saya dah order lagi 2 balang untuk stok raya
Ni pulak gambar Mia yang lately ni
suka benar menyanyi..macam-macam lagu keluar
Old Mc Donald la..Incy Bitcy Spider la..
dan yang terbaru BALIK KAMPUNG hihihi
turtle tu act sebagai mic ok :p
SILA ABAIKAN BACKGROUND YANG BERSEPAH
DENGAN SEGALA MAK NENEK DIA KOMBAH TU!!!
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015