Saturday, October 30, 2010

Canteen Day

30 Oktober 2010
Hari Kantin sekolah yang sangat meriah
Dengan cuaca yang sangat baik
Bagaikan merestui perjalanan majlis hari ni
Gerai kami menjual cupcakes, fruit tart, cookies & roti john
Habis semua hasil jualan
tak sabar nak kira keuntungan.
Kupon yang saya jual pun habis
Berbaloi rasanya segala penat lelah bila tengok kemeriahan majlis tadi
ALHAMDULILLAH















Kat bawah makanan yang gerai kami jual
time ni keadaan tenang lagi
maklumla awal pagi




Wednesday, October 27, 2010

HAPPY BIRTHDAY MIA

  28 Oktober 2010
Mia dua tahun hari ni
Cepat je masa berlalu
Rasa macam baru semalam
mummy masuk operation theatre
untuk emergency operation tu Mia
pejam celik pejam celik
dah dua tahun rupanya
Syukur sangat mummy masih disini
dapat melihat Mia membesar
melayan karenah Mia setiap hari
membuatkan mummy rasa seronok sangat.
walaupun kadang kala meletihkan
buat Mia Sayang..
Hanya Allah sahaja yang tahu betapa 
bersyukurnya mummy & daddy dapat memiliki Mia
sebanyak mana kasih sayang kami buat Mia
tidak ternilai dengan apa jua benda di dunia ni
Mummy berdoa semoga Mia terus membesar
dengan sihat..cerdik..dan taat kepada mummy & daddy
dan bahagia & ceria disamping abang-abang Mia
HAPPY BIRTHDAY MIA, SAYANG..
Jom kita imbas gambar-gambar Mia masa kecik 

Masa ni baru lahir berat pun time ni 1.4kg
Ni rasanya dah minggu kedua dalam incubator..dah gain weight sikit
  
Ni dah balik rumah..makin bertambah berat badan Mia
Ni gambar dah dekat nak setahun.

Yang last ni antara gambar terbaru Mia

Tuesday, October 26, 2010

Nak jadi USTAZ

Semuanya berlaku petang tadi
Masa kami duduk-duduk minum petang
Hubby saje je dok tanya Ez dah besar nak jadi apa??

Daddy : Ez nanti dah besar nak jadi apa??
*Saje je tanya sebab dulu kalau tanya bertukar-tukar je cita-cita dia.
Ez: Ez nak jadi...hmmm ustaz.
Daddy: Kenapa nak jadi ustaz? Kalau nak jadi ustaz kena pandai agama..UPKK kena dapat 5A
Ez: Nak jadi ustaz la..senang
Daddy: Apa yang senangnye?? Ustaz ni macam cikgu jugak tau
Ez: Bukan..Ez bukan nak jadi ustaz macam kat sekolah tu..Ez nak jadi ustaz yang macam dalam tv.
Mummy yang dok dengar dari tadi dah mula blur 
Daddy: Kenapa pulak?
Ez: Nanti kalau ada sapa-sapa meninggal, Ez boleh baca doa...macam kat kubur atuk daddy hari tu
(owh maksud dia baca talkin rasanya tu) lagi pun ustazah kata anak yang soleh akan mendoakan ibubapa dia.Kalau ibubapa dah meninggal dunia takde apa yang dapat anak dia bagi lagi selain daripada doa buat mereka. Ez sayang mummy, daddy & semua tu la sebab Ez nak jadi ustaz.(dia cool je masa ni)
Time ni mummy rasa sangat syahdu..sedihnya bila Ez boleh berfikir sejauh tu..huhuhu
Mudah-mudah termakbul la impian mu nanti ye sayang..
Tiba-tiba Erfan lak menyampuk..
"Erfan nak jadi Shahir..tau mummy" 
hihihi potong stim betul budak kecik ni..baru mummy dia nak feeling syahdu sikit dah nak tergelak dibuatnya
Tak kisah la mereka ni nak jadi apa..yang penting mereka bertiga menjadi anak yang soleh & solehah..taat pada orang tua serta berguna kepada agama bangsa & negara...mudah-mudahan kan

Saturday, October 23, 2010

Apa anda rasa kalau....

Apa anda rasa kalau....
*
*
*
*
*
*
CADAR RAYA BARU 
yang memang betul-betul baru
dipakai sekali dua
tetiba-tiba ada kesan...
CONTENGAN
Bukan sikit lak tu
siap conteng dengan pen lagi
(sapa la yang letak pen sepah2 nie)
Waaaaaa sangat sedih..
tapi nak buat macam mana
bukan boleh nak erase pun..
redha je la..
dan adakah ni juga bermakna
saya akan dapat membeli 
CADAR versi Raya Haji pulak
Owh nak tengok tak siapakah
orang disebalik tabir segala kejadian ini???
Mari kita tengok siapa yang kena..

Adakah siberuang POOH yang gebu ini punye keje????
Tidak-tidak cik POOH tidak bersalah sama sekali
 Ni la dia ARTIST CILIK yang berjaya
mencontengkan cadar mummy dia
Muka sedih je bila kena marah...
Kejap je insafnya tu

Thursday, October 21, 2010

Birthday Bash Mia cancel

Memang dari awal lagi dah plan nak buat birthday bash untuk Mia
Macam-macam dah plan, venue kat mana,food apa nak serve
goody bag & the tags nak tempah kat mana,
birthday cake & banyak lagi
TAPI since last week
bila my uncle past away
both of us *mummy & daddy Mia
decided there will be no Birthday Party for Mia
or even Erfan this year
cuma akan ada small celebration among the us je
Ye la ingatkan time birthday bash Mia tu
nak buat family gathering sekali
ajak my cousins..aunties & uncles too
tapi bila dah jadi macam ni
rasa tak sesuai pulak kami nak bersuka ria...
cukup la sekadar mummy prepare kan goody bag 
untuk Mia deliver 
to her friends kat nursery & her abang's friends too
all together ada 80++ kids semuanya
tadi dah tempahkan birthday cake untuk Mia
Boleh la dia potong dengan kawan-kawan dia nanti
harap-harap Mia will enjoy on that day
Daddy kata,insyallah nanti ada rezeki lebih 
kita buat makan-makan sambil buat kenduri arwah sekali
Ni nak cerita pasal pegi tempah cake tadi
mummy plan nak mintak baker tu draw image Princess 
guna jelly pipping kat atas cake tu nanti
puas la dok google gambar kat internet
tup..tup..bila dah jumpa anak dara sorang ni pulak
tak nak..sibuk nak gambar cik DORA macam kat backpack dia
at first macam malas nak layan
tapi bila kena sound daddy kata "BIRTHDAY SAPA NI,MUMMY?"
akhirnya mummy pun sedar diri akur hahahaha
kita ikut kata birthday girl kan
so nanti atas birthday cake Mia akan ada gambar cik DORA ni

Bukan PRINCESS macam ni yang mummy dia nak
tapi mummy guna gambar ni untuk sticker goody bag Mia 
hihihihi
 Ni pulak simple calendar yang akan ada dalam goody bag
cikgu-cikgu Mia
kawan-kawan Mia tak perlu rasanya kot

Wednesday, October 20, 2010

20.10.2010

Mc hari ni
kena food poisoning
since malam tadi dok muntah-muntah
dan "cerry berry"
kesian Ez terjebak sama
kami berdua je yang kena yang lain
alhamdulillah
bila dah muntah-muntah tu sure la flat habiskan
badan lenguh-lenguh
tak tahan sangat serba tak kena dibuatnya
mujur pagi tadi Erfan & Mia ok je
daddy diaorang hantar pegi nursery
buatnya meraung tak nak pegi haru juga kan
owh hari ni malam ni kejap lagi
Ketua Menteri Melaka akan umumkan
MELAKA MAJU 20.10,2010,20.10
sejajar dengan itu semua warga Melaka
diberi cuti pada 21.10.2010
Alhamdulillah..dapat la saya sambung rehat kat rumah lagi

Sunday, October 17, 2010

A big loss

14hb Oktober yang lepas
saya kehilangan seorang bapa saudara
yang amat saya sayangi
(saya sayang semua ahli keluarga saya)
my dear daddy(I used to call my uncle daddy too)
meninggal dunia di PPUM 
selepas menjalani
Coronary artery bypass surgery
Dia dalam keadaan sihat
ketika warded untuk pembedahan pada hari Isnin
semuanya ok..stabil(nampak secara dasarnya)
memang tak sangka sangat
dia operate on 13th saya tak sempat pegi tengok time tu
but my parents were there with the rest of the family members..
tak sampai 24Hours after operation dia meninggal
kerana komplikasi selepas pembedahan.
terkilan sangat tak sempat ziarah arwah
time dapat call pagi Khamis tu dari aunty saya
memang dah decide dah lepas sekolah nanti 
nak terus ke KL pegi hospital tengok dia..
then dapat call lagi kata dia dah nazak
huh sedihnya time tu dalam bersiap-siap nak tinggalkan sekolah
dapat call lagi dari cousin kata dia dah meninggal
memang bukan rezeki saya nak jumpa dia
terasa lambat sangat time nak tiba ke Taman TAR tu(rumah arwah)
rasa macam nak terbang je..
Allah saje yang tahu perasaan saya masa tu
bercampur baur..
takut jalan jammed..tak sempat tengok jenazah
sebab jenazah nak kebumi selepas solat Asar
masa hubby tanya nak ikut jalan mana??
MRR2 atau Jalan Tun Razak??
Saya tak berani nak decide..takut salah buat pilihan
masa dia pilih ikut MRR2 saya doa banyak
supaya jalan tak sesak(biasanya MRR2 akan sesak masa-masa begitu)
alhamdulillah..Allah permudahkan semuanya
kami sampai jenazah belum tiba lagi dari hospital
mereka mandi,khafan & sembahyang jenazah disana dulu
masa tengok muka mummy(isteri arwah) saya hilang kata-kata
hanya pelukan dan tangisan kami saja yang kedengaran
walaupun terkejut dengan apa yang terjadi kami semua bersyukur
arwah pegi dengan mudah
dia tak terlantar sakit yang lama dan berpanjangan
mereka yang ada semasa arwah menghembuskan nafas terakhirnya kata
dia pegi dengan tenang..syukur la time tu isteri & anak-anaknya semua ada disisi
cuma saya agak terkilan tahun ni saya tak sempat pegi beraya ke rumahnya seperti kebiasaan
last jumpa masa kenduri kawin adik saya masa raya ke3 tu
kalau dia balik Seremban pun saya tak jumpa 
sedihnya..kalau la tahu ini raya terakhir kami bersamanya memang saya carik masa tu
semalam masa nak balik pun isteri arwah kata..dia tanya mana la Emy tak datang raya tahun ni
Ya Allah..bersalahnya aku rasakan..terkilan sangat
Buat daddy..Emy doakan daddy tenang disana..
Emy tahu,daddy pun tahu kami semua sayang daddy
tapi Allah lebih menyayangi daddy..
semoga daddy ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman
insyallah..Emy akan sentiasa merindui gelak tawa daddy..
hanya Allah saja yang tahu isi hati ini
Al-fatihah

DISINI JUGA SAYA NAK KONGSI
nukilan rasa yang diluahkan oleh
satu-satu anak perempuan arwah
yang baru bertugas sebagai Dr di hospital Ampang
beliau akan melangsungkan perkahwinan awal tahun depan insyallah

Dear Daddy,

I'm sorry I didn't spend enough time with u the weeks before you left, and I'm sorry I complained a lot about work. I know you were worried about me, and with ur medical condition, I should have known better not to burden you with my problems.

I'm sorry I scolded you for not telling me about your classical heart problem symptoms. You know, when you were in denial about your tummy discomfort and 'angin' problems in your tummy, I was in denial too. I just couldn't accept the fact that you had heart problems. Yet I wanted you to get things checked out so that we could be 100% sure that it was a cardiac pathology.

Remember when you finally came to ED to get that ECG done? And how scared you were because you didn't want it to show any cardiac problems? Remember when you refused to allow me to withdraw blood from your vein for some blood investigations but I still did it anyway and you told me, "whoa... it didn't hurt at all... and how come you did it so smoothly?". And remember how after that when we returned home u said that now you're satisfied that I've done something for you as a doctor?

I had so much to say to you before your surgery, but I guess it wasn't my 'rezeki'. I wanted to tell you that I will be waiting for you after you wake up from the surgery and that we were all praying for you. When I arrived that morning, they were already preparing to push u to OT. I regretted not making them wait so that Abang Aidi and Abang Bob could see you too as they were struggling to find parking. I saw tears welling up in your eyes when they wheeled your bed along the corridor of the OT. I am thankful to Allah that I got to salam and kiss you before they pushed you in.

When you came out of surgery, it was sad to see you with tubes going in and out of you. The first thing I did was check you vital signs on the cardiac monitor, and I realised that your blood pressure was just OK. They explained to Abang Aidi that your BP was low-ish so they had to put you on inotropic support. They also said that you were bleeding quite a bit, but we both thought that nothing was amiss because you had the same problem when you did your TURP (prostate surgery) years ago.

When mommy came back from solat, the surgeon explained to her that he was not happy with your bleeding, and that he wanted to go in once again and isolate the source of bleeding. That one hour a half was one of the longest hours that I had to wait, daddy. I was so afraid you would pass away on table, with you being unstable like that. I was so afraid you will go without us around you.

When they allowed to see you again you were already on two inotropic support. They managed to isolate and stop the bleeding, and your urine output was encouraging. I was reluctant to leave the hospital that night, but I had to because I had to go to work the next day. But you were stable before we left dad, we didn't expect you to deteriorate.

When mommy called me on Thursday morning, I thought that she was going to tell me about the arrangements as to who's going to send me to UMMC after work so that I could see you. I expected you to be extubated by that time. But she stopped short after "adik...." and I told her to stop crying. Abang Aidi told me that the hospital called. I think I swore quite loudly in the ED at that time.

It was a long wait to wait for Abang Bob to come pick me up. We couldn't find parking, and he told me to go down first. I texted Abang Aidi about your progress, he replied that it's not good. I walked as fast as I could to the CICU to go and see you and when I saw you, my heart dropped. You were on maximum inotropic support, your urine bag was empty, your blood pressure was just 'cukup2 makan'. Your face was oedematous. I went to mom and cried because I knew that you were going downhill.

Daddy, thank you for giving me enough time to come to terms with the fact that you were leaving. They wanted to do dialysis for you, but your BP was just too low. They even failed to insert a femoral catheter in you. I hope that didn't cause you too much pain.

Everyone was there around you that morning, daddy. A lot of people recited Yaasin for you. I'm sorry I couldn't bring myself to do that for you, and I'm sorry I couldn't bring myself to whisper things to your ear. I hope you heard me when I told you that I loved you. I hope you felt my hand when I held yours.

When the cardiac monitor showed asystole, indicating that your heart stopped beating, Abang Lan was by your side, whispering in your left ear. I rushed to your right ear and recited the Kalimah Syahadah. I saw the cardiac monitor showing some tracing for a brief period of time, and then it was a straight line again. Allah took you back, because He loved you more. Alhamdulillah, you went in such a peaceful manner.

Dad, when I was there by your side, whispering in your ear, I looked at your face for the longest time, I inhaled your smell, I held your hand... I don't want to forget any of that.

Dad, Sheikh Fuad became the imam for your jenazah prayers, he was there reading your talkin, and he was there heading the Tahlil that night. I couldn't have asked for anything better than that for you, dad. Alhamdulillah.

Thank you so much for all that you've done for all of us dad. And you have absolutely no idea how much you've done for me. That itself deserves another post. We will all miss you and no one can replace you daddy. I love you so much. Al-fatihah.

Sunday, October 10, 2010

10.10.10


Hari ni 10.10.10
Tarikh yang sangat cantik..
Angkasawan pertama 
Dr Sheikh Muzaphar Shukor & pasangannya Dr Harlina Yunos
yang menjadi idola ramai tu
termasuk la saya kan
telah selamat
bernikah & melangsungkan 
perkahwinannya hari ni..
awal-awal lagi dah standy depan tv
nak tengok majlis persandingan berkonsepkan Kayangan
 di TV3 tadi..
 gambar credit to Candid Syndrome
suka tengok wedding cake mereka
bercirikan kapal angkasa Soyuz TMA-11
kedua-duanya sama cantik..
sama padan..sweet sangat.
 (Ni gambar semasa Majlis Pertunangan mereka dulu)
Memang wedding of the year la
rasanya kan..
Semoga jodoh antara mereka
kekal hingga ke akhir hayat..
Saya sakit gigi hari ni..
sejak tengahari tadi..
dah makan ubat tahan sakit
sebab saya saya takut nak ke dentist
bukan..hari ni kan Ahad..
esok kalau tak baik juga
memang terpaksa la mengadap ke dentist
(wahai gigi ku hilangla rasa sakit mu itu ye)

Thursday, October 7, 2010

Popiah Goreng berinti

Tetiba semalam terasa nak try resipi
yang mama Lieya share kat blog dia
baru-baru ni..
tapi masa Lieya bagi resipi tu
intinya dia guna daging burger
tapi saya guna daging cincang
daging burger dalam frezzer elek..
Bahan-bahan saya memang ikut Lieya
sebiji sebulat hahaha..
  Mula-mula tumis lada sampai naik bau
Lepas tu masukkan daging cincang...

 Agak-agak daging dah masak
Masukkan pulak sayur campur..frozen je
garam..dan gula secukup rasa..
saya tak pakai mak aji pak aji ye kawan2..
 Tepung gandum sebagai gam pelekat kulit
tapi Lieya guna putih telur
 Of course la kulit popiah kan..
nak buat tak pandai..beli je yang frozen
asyik makan benda frozen je la..mana nak sihat :P

Ok cara-cara mengulungnya pulak

 Letakkan inti yang sudah dimasak tadi

Gulung la..apalagi kan..
Abaikan la size popiah yang tak sama tu ye

 Owh lupa letakkan tepung gandum tadi kat hujung
supaya gulungan tak terbuka
 Ini gambar penjaga popiah yang garang
Jangan sesiapa berani dekat ye!!!
 Hasil popiah yang dah digulung
 Goreng dengan api yang sederhana

Hasil popiah yang dah digoreng..
SILA ABAIKAN popiah yang over cook tu ye
Wallaa...senang je kan..
SILA LA CUBA..
Eh Lieya minta halalkan resipi ye dik..

Saturday, October 30, 2010

Canteen Day

30 Oktober 2010
Hari Kantin sekolah yang sangat meriah
Dengan cuaca yang sangat baik
Bagaikan merestui perjalanan majlis hari ni
Gerai kami menjual cupcakes, fruit tart, cookies & roti john
Habis semua hasil jualan
tak sabar nak kira keuntungan.
Kupon yang saya jual pun habis
Berbaloi rasanya segala penat lelah bila tengok kemeriahan majlis tadi
ALHAMDULILLAH















Kat bawah makanan yang gerai kami jual
time ni keadaan tenang lagi
maklumla awal pagi




Wednesday, October 27, 2010

HAPPY BIRTHDAY MIA

  28 Oktober 2010
Mia dua tahun hari ni
Cepat je masa berlalu
Rasa macam baru semalam
mummy masuk operation theatre
untuk emergency operation tu Mia
pejam celik pejam celik
dah dua tahun rupanya
Syukur sangat mummy masih disini
dapat melihat Mia membesar
melayan karenah Mia setiap hari
membuatkan mummy rasa seronok sangat.
walaupun kadang kala meletihkan
buat Mia Sayang..
Hanya Allah sahaja yang tahu betapa 
bersyukurnya mummy & daddy dapat memiliki Mia
sebanyak mana kasih sayang kami buat Mia
tidak ternilai dengan apa jua benda di dunia ni
Mummy berdoa semoga Mia terus membesar
dengan sihat..cerdik..dan taat kepada mummy & daddy
dan bahagia & ceria disamping abang-abang Mia
HAPPY BIRTHDAY MIA, SAYANG..
Jom kita imbas gambar-gambar Mia masa kecik 

Masa ni baru lahir berat pun time ni 1.4kg
Ni rasanya dah minggu kedua dalam incubator..dah gain weight sikit
  
Ni dah balik rumah..makin bertambah berat badan Mia
Ni gambar dah dekat nak setahun.

Yang last ni antara gambar terbaru Mia

Tuesday, October 26, 2010

Nak jadi USTAZ

Semuanya berlaku petang tadi
Masa kami duduk-duduk minum petang
Hubby saje je dok tanya Ez dah besar nak jadi apa??

Daddy : Ez nanti dah besar nak jadi apa??
*Saje je tanya sebab dulu kalau tanya bertukar-tukar je cita-cita dia.
Ez: Ez nak jadi...hmmm ustaz.
Daddy: Kenapa nak jadi ustaz? Kalau nak jadi ustaz kena pandai agama..UPKK kena dapat 5A
Ez: Nak jadi ustaz la..senang
Daddy: Apa yang senangnye?? Ustaz ni macam cikgu jugak tau
Ez: Bukan..Ez bukan nak jadi ustaz macam kat sekolah tu..Ez nak jadi ustaz yang macam dalam tv.
Mummy yang dok dengar dari tadi dah mula blur 
Daddy: Kenapa pulak?
Ez: Nanti kalau ada sapa-sapa meninggal, Ez boleh baca doa...macam kat kubur atuk daddy hari tu
(owh maksud dia baca talkin rasanya tu) lagi pun ustazah kata anak yang soleh akan mendoakan ibubapa dia.Kalau ibubapa dah meninggal dunia takde apa yang dapat anak dia bagi lagi selain daripada doa buat mereka. Ez sayang mummy, daddy & semua tu la sebab Ez nak jadi ustaz.(dia cool je masa ni)
Time ni mummy rasa sangat syahdu..sedihnya bila Ez boleh berfikir sejauh tu..huhuhu
Mudah-mudah termakbul la impian mu nanti ye sayang..
Tiba-tiba Erfan lak menyampuk..
"Erfan nak jadi Shahir..tau mummy" 
hihihi potong stim betul budak kecik ni..baru mummy dia nak feeling syahdu sikit dah nak tergelak dibuatnya
Tak kisah la mereka ni nak jadi apa..yang penting mereka bertiga menjadi anak yang soleh & solehah..taat pada orang tua serta berguna kepada agama bangsa & negara...mudah-mudahan kan

Saturday, October 23, 2010

Apa anda rasa kalau....

Apa anda rasa kalau....
*
*
*
*
*
*
CADAR RAYA BARU 
yang memang betul-betul baru
dipakai sekali dua
tetiba-tiba ada kesan...
CONTENGAN
Bukan sikit lak tu
siap conteng dengan pen lagi
(sapa la yang letak pen sepah2 nie)
Waaaaaa sangat sedih..
tapi nak buat macam mana
bukan boleh nak erase pun..
redha je la..
dan adakah ni juga bermakna
saya akan dapat membeli 
CADAR versi Raya Haji pulak
Owh nak tengok tak siapakah
orang disebalik tabir segala kejadian ini???
Mari kita tengok siapa yang kena..

Adakah siberuang POOH yang gebu ini punye keje????
Tidak-tidak cik POOH tidak bersalah sama sekali
 Ni la dia ARTIST CILIK yang berjaya
mencontengkan cadar mummy dia
Muka sedih je bila kena marah...
Kejap je insafnya tu

Thursday, October 21, 2010

Birthday Bash Mia cancel

Memang dari awal lagi dah plan nak buat birthday bash untuk Mia
Macam-macam dah plan, venue kat mana,food apa nak serve
goody bag & the tags nak tempah kat mana,
birthday cake & banyak lagi
TAPI since last week
bila my uncle past away
both of us *mummy & daddy Mia
decided there will be no Birthday Party for Mia
or even Erfan this year
cuma akan ada small celebration among the us je
Ye la ingatkan time birthday bash Mia tu
nak buat family gathering sekali
ajak my cousins..aunties & uncles too
tapi bila dah jadi macam ni
rasa tak sesuai pulak kami nak bersuka ria...
cukup la sekadar mummy prepare kan goody bag 
untuk Mia deliver 
to her friends kat nursery & her abang's friends too
all together ada 80++ kids semuanya
tadi dah tempahkan birthday cake untuk Mia
Boleh la dia potong dengan kawan-kawan dia nanti
harap-harap Mia will enjoy on that day
Daddy kata,insyallah nanti ada rezeki lebih 
kita buat makan-makan sambil buat kenduri arwah sekali
Ni nak cerita pasal pegi tempah cake tadi
mummy plan nak mintak baker tu draw image Princess 
guna jelly pipping kat atas cake tu nanti
puas la dok google gambar kat internet
tup..tup..bila dah jumpa anak dara sorang ni pulak
tak nak..sibuk nak gambar cik DORA macam kat backpack dia
at first macam malas nak layan
tapi bila kena sound daddy kata "BIRTHDAY SAPA NI,MUMMY?"
akhirnya mummy pun sedar diri akur hahahaha
kita ikut kata birthday girl kan
so nanti atas birthday cake Mia akan ada gambar cik DORA ni

Bukan PRINCESS macam ni yang mummy dia nak
tapi mummy guna gambar ni untuk sticker goody bag Mia 
hihihihi
 Ni pulak simple calendar yang akan ada dalam goody bag
cikgu-cikgu Mia
kawan-kawan Mia tak perlu rasanya kot

Wednesday, October 20, 2010

20.10.2010

Mc hari ni
kena food poisoning
since malam tadi dok muntah-muntah
dan "cerry berry"
kesian Ez terjebak sama
kami berdua je yang kena yang lain
alhamdulillah
bila dah muntah-muntah tu sure la flat habiskan
badan lenguh-lenguh
tak tahan sangat serba tak kena dibuatnya
mujur pagi tadi Erfan & Mia ok je
daddy diaorang hantar pegi nursery
buatnya meraung tak nak pegi haru juga kan
owh hari ni malam ni kejap lagi
Ketua Menteri Melaka akan umumkan
MELAKA MAJU 20.10,2010,20.10
sejajar dengan itu semua warga Melaka
diberi cuti pada 21.10.2010
Alhamdulillah..dapat la saya sambung rehat kat rumah lagi

Sunday, October 17, 2010

A big loss

14hb Oktober yang lepas
saya kehilangan seorang bapa saudara
yang amat saya sayangi
(saya sayang semua ahli keluarga saya)
my dear daddy(I used to call my uncle daddy too)
meninggal dunia di PPUM 
selepas menjalani
Coronary artery bypass surgery
Dia dalam keadaan sihat
ketika warded untuk pembedahan pada hari Isnin
semuanya ok..stabil(nampak secara dasarnya)
memang tak sangka sangat
dia operate on 13th saya tak sempat pegi tengok time tu
but my parents were there with the rest of the family members..
tak sampai 24Hours after operation dia meninggal
kerana komplikasi selepas pembedahan.
terkilan sangat tak sempat ziarah arwah
time dapat call pagi Khamis tu dari aunty saya
memang dah decide dah lepas sekolah nanti 
nak terus ke KL pegi hospital tengok dia..
then dapat call lagi kata dia dah nazak
huh sedihnya time tu dalam bersiap-siap nak tinggalkan sekolah
dapat call lagi dari cousin kata dia dah meninggal
memang bukan rezeki saya nak jumpa dia
terasa lambat sangat time nak tiba ke Taman TAR tu(rumah arwah)
rasa macam nak terbang je..
Allah saje yang tahu perasaan saya masa tu
bercampur baur..
takut jalan jammed..tak sempat tengok jenazah
sebab jenazah nak kebumi selepas solat Asar
masa hubby tanya nak ikut jalan mana??
MRR2 atau Jalan Tun Razak??
Saya tak berani nak decide..takut salah buat pilihan
masa dia pilih ikut MRR2 saya doa banyak
supaya jalan tak sesak(biasanya MRR2 akan sesak masa-masa begitu)
alhamdulillah..Allah permudahkan semuanya
kami sampai jenazah belum tiba lagi dari hospital
mereka mandi,khafan & sembahyang jenazah disana dulu
masa tengok muka mummy(isteri arwah) saya hilang kata-kata
hanya pelukan dan tangisan kami saja yang kedengaran
walaupun terkejut dengan apa yang terjadi kami semua bersyukur
arwah pegi dengan mudah
dia tak terlantar sakit yang lama dan berpanjangan
mereka yang ada semasa arwah menghembuskan nafas terakhirnya kata
dia pegi dengan tenang..syukur la time tu isteri & anak-anaknya semua ada disisi
cuma saya agak terkilan tahun ni saya tak sempat pegi beraya ke rumahnya seperti kebiasaan
last jumpa masa kenduri kawin adik saya masa raya ke3 tu
kalau dia balik Seremban pun saya tak jumpa 
sedihnya..kalau la tahu ini raya terakhir kami bersamanya memang saya carik masa tu
semalam masa nak balik pun isteri arwah kata..dia tanya mana la Emy tak datang raya tahun ni
Ya Allah..bersalahnya aku rasakan..terkilan sangat
Buat daddy..Emy doakan daddy tenang disana..
Emy tahu,daddy pun tahu kami semua sayang daddy
tapi Allah lebih menyayangi daddy..
semoga daddy ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman
insyallah..Emy akan sentiasa merindui gelak tawa daddy..
hanya Allah saja yang tahu isi hati ini
Al-fatihah

DISINI JUGA SAYA NAK KONGSI
nukilan rasa yang diluahkan oleh
satu-satu anak perempuan arwah
yang baru bertugas sebagai Dr di hospital Ampang
beliau akan melangsungkan perkahwinan awal tahun depan insyallah

Dear Daddy,

I'm sorry I didn't spend enough time with u the weeks before you left, and I'm sorry I complained a lot about work. I know you were worried about me, and with ur medical condition, I should have known better not to burden you with my problems.

I'm sorry I scolded you for not telling me about your classical heart problem symptoms. You know, when you were in denial about your tummy discomfort and 'angin' problems in your tummy, I was in denial too. I just couldn't accept the fact that you had heart problems. Yet I wanted you to get things checked out so that we could be 100% sure that it was a cardiac pathology.

Remember when you finally came to ED to get that ECG done? And how scared you were because you didn't want it to show any cardiac problems? Remember when you refused to allow me to withdraw blood from your vein for some blood investigations but I still did it anyway and you told me, "whoa... it didn't hurt at all... and how come you did it so smoothly?". And remember how after that when we returned home u said that now you're satisfied that I've done something for you as a doctor?

I had so much to say to you before your surgery, but I guess it wasn't my 'rezeki'. I wanted to tell you that I will be waiting for you after you wake up from the surgery and that we were all praying for you. When I arrived that morning, they were already preparing to push u to OT. I regretted not making them wait so that Abang Aidi and Abang Bob could see you too as they were struggling to find parking. I saw tears welling up in your eyes when they wheeled your bed along the corridor of the OT. I am thankful to Allah that I got to salam and kiss you before they pushed you in.

When you came out of surgery, it was sad to see you with tubes going in and out of you. The first thing I did was check you vital signs on the cardiac monitor, and I realised that your blood pressure was just OK. They explained to Abang Aidi that your BP was low-ish so they had to put you on inotropic support. They also said that you were bleeding quite a bit, but we both thought that nothing was amiss because you had the same problem when you did your TURP (prostate surgery) years ago.

When mommy came back from solat, the surgeon explained to her that he was not happy with your bleeding, and that he wanted to go in once again and isolate the source of bleeding. That one hour a half was one of the longest hours that I had to wait, daddy. I was so afraid you would pass away on table, with you being unstable like that. I was so afraid you will go without us around you.

When they allowed to see you again you were already on two inotropic support. They managed to isolate and stop the bleeding, and your urine output was encouraging. I was reluctant to leave the hospital that night, but I had to because I had to go to work the next day. But you were stable before we left dad, we didn't expect you to deteriorate.

When mommy called me on Thursday morning, I thought that she was going to tell me about the arrangements as to who's going to send me to UMMC after work so that I could see you. I expected you to be extubated by that time. But she stopped short after "adik...." and I told her to stop crying. Abang Aidi told me that the hospital called. I think I swore quite loudly in the ED at that time.

It was a long wait to wait for Abang Bob to come pick me up. We couldn't find parking, and he told me to go down first. I texted Abang Aidi about your progress, he replied that it's not good. I walked as fast as I could to the CICU to go and see you and when I saw you, my heart dropped. You were on maximum inotropic support, your urine bag was empty, your blood pressure was just 'cukup2 makan'. Your face was oedematous. I went to mom and cried because I knew that you were going downhill.

Daddy, thank you for giving me enough time to come to terms with the fact that you were leaving. They wanted to do dialysis for you, but your BP was just too low. They even failed to insert a femoral catheter in you. I hope that didn't cause you too much pain.

Everyone was there around you that morning, daddy. A lot of people recited Yaasin for you. I'm sorry I couldn't bring myself to do that for you, and I'm sorry I couldn't bring myself to whisper things to your ear. I hope you heard me when I told you that I loved you. I hope you felt my hand when I held yours.

When the cardiac monitor showed asystole, indicating that your heart stopped beating, Abang Lan was by your side, whispering in your left ear. I rushed to your right ear and recited the Kalimah Syahadah. I saw the cardiac monitor showing some tracing for a brief period of time, and then it was a straight line again. Allah took you back, because He loved you more. Alhamdulillah, you went in such a peaceful manner.

Dad, when I was there by your side, whispering in your ear, I looked at your face for the longest time, I inhaled your smell, I held your hand... I don't want to forget any of that.

Dad, Sheikh Fuad became the imam for your jenazah prayers, he was there reading your talkin, and he was there heading the Tahlil that night. I couldn't have asked for anything better than that for you, dad. Alhamdulillah.

Thank you so much for all that you've done for all of us dad. And you have absolutely no idea how much you've done for me. That itself deserves another post. We will all miss you and no one can replace you daddy. I love you so much. Al-fatihah.

Sunday, October 10, 2010

10.10.10


Hari ni 10.10.10
Tarikh yang sangat cantik..
Angkasawan pertama 
Dr Sheikh Muzaphar Shukor & pasangannya Dr Harlina Yunos
yang menjadi idola ramai tu
termasuk la saya kan
telah selamat
bernikah & melangsungkan 
perkahwinannya hari ni..
awal-awal lagi dah standy depan tv
nak tengok majlis persandingan berkonsepkan Kayangan
 di TV3 tadi..
 gambar credit to Candid Syndrome
suka tengok wedding cake mereka
bercirikan kapal angkasa Soyuz TMA-11
kedua-duanya sama cantik..
sama padan..sweet sangat.
 (Ni gambar semasa Majlis Pertunangan mereka dulu)
Memang wedding of the year la
rasanya kan..
Semoga jodoh antara mereka
kekal hingga ke akhir hayat..
Saya sakit gigi hari ni..
sejak tengahari tadi..
dah makan ubat tahan sakit
sebab saya saya takut nak ke dentist
bukan..hari ni kan Ahad..
esok kalau tak baik juga
memang terpaksa la mengadap ke dentist
(wahai gigi ku hilangla rasa sakit mu itu ye)

Thursday, October 7, 2010

Popiah Goreng berinti

Tetiba semalam terasa nak try resipi
yang mama Lieya share kat blog dia
baru-baru ni..
tapi masa Lieya bagi resipi tu
intinya dia guna daging burger
tapi saya guna daging cincang
daging burger dalam frezzer elek..
Bahan-bahan saya memang ikut Lieya
sebiji sebulat hahaha..
  Mula-mula tumis lada sampai naik bau
Lepas tu masukkan daging cincang...

 Agak-agak daging dah masak
Masukkan pulak sayur campur..frozen je
garam..dan gula secukup rasa..
saya tak pakai mak aji pak aji ye kawan2..
 Tepung gandum sebagai gam pelekat kulit
tapi Lieya guna putih telur
 Of course la kulit popiah kan..
nak buat tak pandai..beli je yang frozen
asyik makan benda frozen je la..mana nak sihat :P

Ok cara-cara mengulungnya pulak

 Letakkan inti yang sudah dimasak tadi

Gulung la..apalagi kan..
Abaikan la size popiah yang tak sama tu ye

 Owh lupa letakkan tepung gandum tadi kat hujung
supaya gulungan tak terbuka
 Ini gambar penjaga popiah yang garang
Jangan sesiapa berani dekat ye!!!
 Hasil popiah yang dah digulung
 Goreng dengan api yang sederhana

Hasil popiah yang dah digoreng..
SILA ABAIKAN popiah yang over cook tu ye
Wallaa...senang je kan..
SILA LA CUBA..
Eh Lieya minta halalkan resipi ye dik..
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015