Sunday, March 27, 2011

Erfan yang KIDAL

Pengenalan Mengenai Kidal

1. Kidal bermaksud individu yg. lebih cenderung menggunakan tangan kiri utk. melakukan berbagai tugasan contohnya mengambil barang, melontar, menunjuk, memberus gigi, menulis dan sebagainya. Kebanyakan individu kidal akan menggunakan tangan kiri dengan tanpa disedari untuk melakukan tugas-tugas yg. sukar ini.
2. Secara amnya kidal bermaksud lebih menguasai otak di sebelah kanan. Ini adalah kerana otak kita berfungsi secara menyongsang iaitu otak sebelah kiri menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kanan dan otak sebelah kanan pula menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kiri.
3. Otak sebelah kiri (cenderung menggunakan tangan kanan) menguasai kawalan pertuturan, bahasa, tulisan, lojik, matematik dan sains.
4. Otak sebelah kanan (cenderung menggunakan tangan kiri) menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.
5. Dengan penguasaan otak ini adalah dikatakan individu kidal lebih bijak dari segi kreativiti dan seni berbanding mereka yg. menggunakan tangan kanan.

Fakta Kidal

1. Secara kasarnya sekitar 15% drp. penduduk dunia adalah kidal.
2. Orang kidal tidak semestinya mempunyai kedua ibubapa yg. juga kidal.
3. Menurut kajian tidak ada sesiapapun yg. dpt. mendefinasikan mengapa sesetengah individu itu dilahirkan kidal. Tidak ada gen yg. mengaitkan orang kidal dpt. dikenalpasti, tetapi ianya mempunyai kaitan didalam sesebuah keluarga.
4. Leonardo da Vinci menulis kesemua data peribadinya dari kanan ke kiri (seperti penulisan jawi) sehinggakan sesiapa yg. ingin membacanya terpaksa menggunakan cermin utk. menterjemahkan mesej-mesejnya.
5. Earl Anthony, pemain boling profesional yg. pertama berjaya meraih satu juta dolar juga seorang kidal.
6. Ramai dari personaliti yg. terkenal di dunia adalah kidal. Mereka adalah Fidel Castro pemimpin Cuba, Albert Einstein  ahlil fizik, Henry Ford  pengeluar otomobil dan juga pengasas Microsoft sendiri iaitu Bill Gates.
7. Antara artis ternama kidal adalah Phil Collins, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci, George Micheal, dan Paul McCartney.
8. Pelakon handalan pula antaranya adalah Tom Cruise, Charlie Chaplin, Whoopie Goldberg, Nicole Kidman, Julia Roberts, dan Sylvester Stallone.
5. Hari istimewa utk. orang kidal adalah Hari Kidal Sedunia yg. disambut pada 13 Ogos setiap tahun.
6. Didalam bahasa Inggeris orang kidal (left-handed) kadang kala disebut sebagai southpaw. Terma ini diambil daripada permainan besbol.
7. Pepatah Inggeris menyatakan bahawa only left-handed are in their right mind. 

"Erfan seorang yang KIDAL. Dalam tiga beradik,dia seorang saja yang kidal. 
Melalui pengamatan saya Erfan memang cenderung ke arah muzik & seni kreatif.
Namun dia masih dapat menguasai bidang bahasa & kira-kira dengan baik juga
walaupun tak sebaik orang lain.
Fakta no 2 tu pun kira tepat dengan kami. Kerana tiada seorang pun antara saya & husband 
yang kidal.
Walau apa pun..saya mengharapkan yang terbaik untuk Erfan.
Tak kira la apa juga bidang yang dia ceburi di masa hadapan nanti
yang penting dia berjaya dalam hidupnya" 

6 comments:

  1. memang ada budak yg dilahirkan kidal dan mereka memang cenderung pada seni .. ramai budak2 kat kolej akak mcm tu dik :) yg hebatnya ada diantara mereka amik corse architecture tau :)

    semoga erfan berjaya kelak :)

    ReplyDelete
  2. anak kita nam aserupa. cuma irfan akak tak kidal, dia suka tulis terbalikk. pening gak nak solve. but now getting better.

    ReplyDelete
  3. anak i yg sulung kidal..me & hsbnd tak..yg no 2 pun tak..atuk nenek die pun tak.. maybe ikut my brother..my brotehr pun die sorang jek kidal..hehehe

    ReplyDelete
  4. maybe betul la fakta tu.. farhan pun kidal gak.. mmg cenderung pada lukisan.. suka melukis dari menulis.. papa dia harap sangat boleh jadi arkitek (mudahan2)

    kami berdua mmg tak kidal.. dalam kaum keluarga kami pun tak de yang kidal..

    ReplyDelete
  5. kakak ruzi yg dok kulim tu kidal. x de hal kot. dia mmg berseni giler! kalau ada kenduri kahwin, jgn bimbang, dr bunga telur, ke langsir, ke gubahan, ke pelamin, ke santapan raja sehari, ke make up pengantin, semua dia boleh settle. betullah org kidal ni berseni orgnya..

    ReplyDelete
  6. ooo erfan kidal yeak kak...don wori kak, kidal ni ramai org ckp orgnye bijak kak.......lieya dulu perasan mia mcmnak kidal...tapi dok train2 terus ilang kidalnyer...sajek jek train die, tgk2 bolehplak tukar kanan....tu yg ajar tu heeheheeh....kalo kidal pun okey jek heheehehe

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Sunday, March 27, 2011

Erfan yang KIDAL

Pengenalan Mengenai Kidal

1. Kidal bermaksud individu yg. lebih cenderung menggunakan tangan kiri utk. melakukan berbagai tugasan contohnya mengambil barang, melontar, menunjuk, memberus gigi, menulis dan sebagainya. Kebanyakan individu kidal akan menggunakan tangan kiri dengan tanpa disedari untuk melakukan tugas-tugas yg. sukar ini.
2. Secara amnya kidal bermaksud lebih menguasai otak di sebelah kanan. Ini adalah kerana otak kita berfungsi secara menyongsang iaitu otak sebelah kiri menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kanan dan otak sebelah kanan pula menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kiri.
3. Otak sebelah kiri (cenderung menggunakan tangan kanan) menguasai kawalan pertuturan, bahasa, tulisan, lojik, matematik dan sains.
4. Otak sebelah kanan (cenderung menggunakan tangan kiri) menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.
5. Dengan penguasaan otak ini adalah dikatakan individu kidal lebih bijak dari segi kreativiti dan seni berbanding mereka yg. menggunakan tangan kanan.

Fakta Kidal

1. Secara kasarnya sekitar 15% drp. penduduk dunia adalah kidal.
2. Orang kidal tidak semestinya mempunyai kedua ibubapa yg. juga kidal.
3. Menurut kajian tidak ada sesiapapun yg. dpt. mendefinasikan mengapa sesetengah individu itu dilahirkan kidal. Tidak ada gen yg. mengaitkan orang kidal dpt. dikenalpasti, tetapi ianya mempunyai kaitan didalam sesebuah keluarga.
4. Leonardo da Vinci menulis kesemua data peribadinya dari kanan ke kiri (seperti penulisan jawi) sehinggakan sesiapa yg. ingin membacanya terpaksa menggunakan cermin utk. menterjemahkan mesej-mesejnya.
5. Earl Anthony, pemain boling profesional yg. pertama berjaya meraih satu juta dolar juga seorang kidal.
6. Ramai dari personaliti yg. terkenal di dunia adalah kidal. Mereka adalah Fidel Castro pemimpin Cuba, Albert Einstein  ahlil fizik, Henry Ford  pengeluar otomobil dan juga pengasas Microsoft sendiri iaitu Bill Gates.
7. Antara artis ternama kidal adalah Phil Collins, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci, George Micheal, dan Paul McCartney.
8. Pelakon handalan pula antaranya adalah Tom Cruise, Charlie Chaplin, Whoopie Goldberg, Nicole Kidman, Julia Roberts, dan Sylvester Stallone.
5. Hari istimewa utk. orang kidal adalah Hari Kidal Sedunia yg. disambut pada 13 Ogos setiap tahun.
6. Didalam bahasa Inggeris orang kidal (left-handed) kadang kala disebut sebagai southpaw. Terma ini diambil daripada permainan besbol.
7. Pepatah Inggeris menyatakan bahawa only left-handed are in their right mind. 

"Erfan seorang yang KIDAL. Dalam tiga beradik,dia seorang saja yang kidal. 
Melalui pengamatan saya Erfan memang cenderung ke arah muzik & seni kreatif.
Namun dia masih dapat menguasai bidang bahasa & kira-kira dengan baik juga
walaupun tak sebaik orang lain.
Fakta no 2 tu pun kira tepat dengan kami. Kerana tiada seorang pun antara saya & husband 
yang kidal.
Walau apa pun..saya mengharapkan yang terbaik untuk Erfan.
Tak kira la apa juga bidang yang dia ceburi di masa hadapan nanti
yang penting dia berjaya dalam hidupnya" 

6 comments:

  1. memang ada budak yg dilahirkan kidal dan mereka memang cenderung pada seni .. ramai budak2 kat kolej akak mcm tu dik :) yg hebatnya ada diantara mereka amik corse architecture tau :)

    semoga erfan berjaya kelak :)

    ReplyDelete
  2. anak kita nam aserupa. cuma irfan akak tak kidal, dia suka tulis terbalikk. pening gak nak solve. but now getting better.

    ReplyDelete
  3. anak i yg sulung kidal..me & hsbnd tak..yg no 2 pun tak..atuk nenek die pun tak.. maybe ikut my brother..my brotehr pun die sorang jek kidal..hehehe

    ReplyDelete
  4. maybe betul la fakta tu.. farhan pun kidal gak.. mmg cenderung pada lukisan.. suka melukis dari menulis.. papa dia harap sangat boleh jadi arkitek (mudahan2)

    kami berdua mmg tak kidal.. dalam kaum keluarga kami pun tak de yang kidal..

    ReplyDelete
  5. kakak ruzi yg dok kulim tu kidal. x de hal kot. dia mmg berseni giler! kalau ada kenduri kahwin, jgn bimbang, dr bunga telur, ke langsir, ke gubahan, ke pelamin, ke santapan raja sehari, ke make up pengantin, semua dia boleh settle. betullah org kidal ni berseni orgnya..

    ReplyDelete
  6. ooo erfan kidal yeak kak...don wori kak, kidal ni ramai org ckp orgnye bijak kak.......lieya dulu perasan mia mcmnak kidal...tapi dok train2 terus ilang kidalnyer...sajek jek train die, tgk2 bolehplak tukar kanan....tu yg ajar tu heeheheeh....kalo kidal pun okey jek heheehehe

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015