Sunday, March 20, 2011

Rindu..

Masa tengok NONA tadi ada segmen kuih tradisional
kalau korang tengok mesti tau kuih apa kan..
ada sejenis kuih yang dipanggil KUIH SOPANG
orang Negeri Sembilan panggil Kuih Sopang
rupanya bujur lonjong inti & tepung + kuahnya 
sama saja kaedahnya macam kuih badak berendam
pastu ada satu lagi menu..
PENGAT MEE SANGGUL
owh bila tengok tu tadi tiba-tiba terasa sangat rindu pada seseorang
yang suka makan kedua-dua jenis kuih ni..
siap ber'sms' dengan cousin saya
rupanya dia pun tengok & turut sama merindui orang yang sama..
rindu pada Arwah atuk yang suka sangat makan pengat mee sanggul
especially time bulan ramadhan..
sure dia request suruh arwah nenek buat..
bila arwah nenek & atuk dah takde ni
takde lagi saya jumpe menu pengat mee sanggul ni
sehingga la tadi bila tengok kat dalam NONA tu
sob..sob..sob..tu yang emo terlebih tu
AL-FATIHAH buat arwah atuk & nenek
*KUIH SOPANG..CREDIT TO GOOGLE
puas dok google cari image pengat mee sanggul
tapi tak jumpe :-(

5 comments:

  1. X pnh mkn kuih ni..manis?mcm rasa kuih badak berendam kah?

    ReplyDelete
  2. pengat mee sanggul??? Cam ne ek? Takpenah dengar, tak penah makan.., pun tak penah tgk.

    ReplyDelete
  3. Hi, first time I see this kueh. Looks very nice.
    I think will go well with iced coffee, ha ha.
    Have a nice day and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  4. kak emy, lieya mmg tak penah tau pasal kuih ni kak.....pelik pun ade....dah tak sangke ade...camne la rasenye kan.....

    ReplyDelete
  5. kuih sopang x pernah dgr .. mee sanggul pernah makan haaa .. mcm tu rupe kuih sopang tuu ekkk :)

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Sunday, March 20, 2011

Rindu..

Masa tengok NONA tadi ada segmen kuih tradisional
kalau korang tengok mesti tau kuih apa kan..
ada sejenis kuih yang dipanggil KUIH SOPANG
orang Negeri Sembilan panggil Kuih Sopang
rupanya bujur lonjong inti & tepung + kuahnya 
sama saja kaedahnya macam kuih badak berendam
pastu ada satu lagi menu..
PENGAT MEE SANGGUL
owh bila tengok tu tadi tiba-tiba terasa sangat rindu pada seseorang
yang suka makan kedua-dua jenis kuih ni..
siap ber'sms' dengan cousin saya
rupanya dia pun tengok & turut sama merindui orang yang sama..
rindu pada Arwah atuk yang suka sangat makan pengat mee sanggul
especially time bulan ramadhan..
sure dia request suruh arwah nenek buat..
bila arwah nenek & atuk dah takde ni
takde lagi saya jumpe menu pengat mee sanggul ni
sehingga la tadi bila tengok kat dalam NONA tu
sob..sob..sob..tu yang emo terlebih tu
AL-FATIHAH buat arwah atuk & nenek
*KUIH SOPANG..CREDIT TO GOOGLE
puas dok google cari image pengat mee sanggul
tapi tak jumpe :-(

5 comments:

  1. X pnh mkn kuih ni..manis?mcm rasa kuih badak berendam kah?

    ReplyDelete
  2. pengat mee sanggul??? Cam ne ek? Takpenah dengar, tak penah makan.., pun tak penah tgk.

    ReplyDelete
  3. Hi, first time I see this kueh. Looks very nice.
    I think will go well with iced coffee, ha ha.
    Have a nice day and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  4. kak emy, lieya mmg tak penah tau pasal kuih ni kak.....pelik pun ade....dah tak sangke ade...camne la rasenye kan.....

    ReplyDelete
  5. kuih sopang x pernah dgr .. mee sanggul pernah makan haaa .. mcm tu rupe kuih sopang tuu ekkk :)

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015