Thursday, August 18, 2011

Mari ke DAPUR

Semalam kami berbuka di Naza Talyya Melaka
Alhamdulillah..food kat situ sedap-sedap belaka
Kami ke sana pun lepas ada sorang kawan recomend
Memang puas hati & berbaloi dengan harga yang ditawarkan
so hari ni kita ke dapur ye kawan-kawan hehehe
kalau tiap-tiap hari berbuka kat luar parah la pulak kan
so menu hari ni simple saje tapi kena la dengan selera kami
oppsss ke selera saya??hehehe 
Lala berlada
Sotong masak asam nyonya


Daging lada bali..
Alhamdulillah..
~SELAMAT BERBUKA SEMUA~

Tuesday, August 9, 2011

Harga tak masuk akal..& ALAHAMDULILLAH

 *CREDIT TO GOOGLE*
Kali ni nak cerita sikit pasal kek batik
Korang mesti tau kan kek ni
yang diperbuat daripada biskut marrie & milo tu(bahan asas)
Minggu lepas masa kitaorg jalan-jalan kat Pasar Ramadhan Alor Gajah
sebab nak pegi carik murtabak sedap hihihi terjumpa la kuih ni
Ez yang memang sukakan kuih ni request untuk beli
so masa kat Alor Gajah tu penjaja tu jual 50sen sekeping(square shape)
weekend baru ni pulak Ez request lagi untuk kuih tu
tapi kali ni kami ke Pasar Ramadan Masjid Tanah saje
since daddy yang pegi..so daddy la yang belikan
Masa nak prepare meja untuk berbuka dok susun-susun kuih nampak la kuih tu
sizenya sama macam kat Alor Gajah hari tu (ketebalannya pun sama)
bila tanya daddy kata 1 keping RM2
Mak aiii!! SABAR je la..kemain cekik darah Masjid Tanah ni sekarang ni
certain perniaga memang ambik kesempatan betul..
sebabkan geramkan dengan harga kuih yang tak masuk akal tu 
mummy terus gi kedai+beli bahan-bahan nak buat kek batik sendiri(goggle resipi dah time ni)
Lepas je berbuka& solat Maghrib terus jalankan projek,alhamdulillah menjadi..
pssst SYUKUR dapat 1/2 bulan gaji sebagai Bonus Hari Raya kan
jadilah..dari takde.Rezeki Ramadan ni

Dan ingatlah tatkala ALLAH berjanji kepada HambaNYA
"SESUNGGUHNYA JIKA KAMU BERSYUKUR, PASTI AKAN KU TAMBAH NIKMATKU PADA MU"

Saturday, August 6, 2011

Erfan berpuasa

Alhamdulillah..
Akhirnya dapat juga Erfan berpuasa untuk pertama kalinya
Mula-mula tu saja je test dia, ajak berpuasa..
ingat kalau dia tak larat,half day pun jadi la untuk 1st time kan
Alhamdulillah..walaupun 1st time tapi Erfan dapat puasa penuh
sekadar merengek-rengek kecil menunggu jam 7.25 petang hiihihi
Kesian pulak tengok bila dia dah melepet menunggu waktu berbuka tu
apa-apa pun mummy proud of you Erfan..
MELENTUR BULUH BIAR DARI REBUNGNYA kan...
Mummy takde gambar Erfan berbuka for the 1st time
sebab dok sibuk melayankan dia berbuka sampai lupa..
Erfan buka tak cerewet..hanya dengan 2 gelas air soya,
sedikit nasi & buatkan susu
Terus dia hanyut dibuai mimpi-mimpi indah..kesian,maybe keletihan kot

Wednesday, August 3, 2011

Tak Makan RASUAH

Salam Ramadhan semua..
Berbuka apa hari ni? Kami setakat ni menu biasa saja
Kuih muih beli di pasar ramadhan saja..
Dah 3 hari berpuasa..tapi misi untuk memujuk Erfan berpuasa
masih lagi belum berjaya..
Puas dah sogok macam-macam..pelbagai janji dah ditabur..
tapi sebelah mata pun dia tak heran..adoi la..
takpe la baru 3 hari berpuasa kan..masih banyak masa lagi
Tak dapat penuh 1 hari pun takpe at least dia cuba..
Ez masa umur 5 tahun dah mula berpuasa..begitu juga la harapan mummy pada Erfan
walaupun pada hakikatnya Erfan baru 4 tahun (sebab dia kan hujung tahun) 
tapi budak kecik ni langsung tak mahu mencuba..
senang cerita dia memang tak makan RASUAH yang mummy dia cuba sogokkan
Insyallah, mummy akan buat Erfan puasa juga..sebab Erfan bukan makan apa pun waktu balik sekolah
sebab semua orang tak makan kan..kat sekolah pun bukannya dia diberi makanan..
ish..ish..sabar je la..

Monday, August 1, 2011

Salam Ramadhan 1432H

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK BUAT SEMUA RAKAN-RAKAN BLOGGER
SEMOGA KITA SEMUA DAPAT MENJALANI IBADAH PUASA DENGAN DENGAN PENUH KETAQWAAN
DAN MENDAPAT KEBERKATAAN DARI NYA..INSYALLAH

Thursday, August 18, 2011

Mari ke DAPUR

Semalam kami berbuka di Naza Talyya Melaka
Alhamdulillah..food kat situ sedap-sedap belaka
Kami ke sana pun lepas ada sorang kawan recomend
Memang puas hati & berbaloi dengan harga yang ditawarkan
so hari ni kita ke dapur ye kawan-kawan hehehe
kalau tiap-tiap hari berbuka kat luar parah la pulak kan
so menu hari ni simple saje tapi kena la dengan selera kami
oppsss ke selera saya??hehehe 
Lala berlada
Sotong masak asam nyonya


Daging lada bali..
Alhamdulillah..
~SELAMAT BERBUKA SEMUA~

Tuesday, August 9, 2011

Harga tak masuk akal..& ALAHAMDULILLAH

 *CREDIT TO GOOGLE*
Kali ni nak cerita sikit pasal kek batik
Korang mesti tau kan kek ni
yang diperbuat daripada biskut marrie & milo tu(bahan asas)
Minggu lepas masa kitaorg jalan-jalan kat Pasar Ramadhan Alor Gajah
sebab nak pegi carik murtabak sedap hihihi terjumpa la kuih ni
Ez yang memang sukakan kuih ni request untuk beli
so masa kat Alor Gajah tu penjaja tu jual 50sen sekeping(square shape)
weekend baru ni pulak Ez request lagi untuk kuih tu
tapi kali ni kami ke Pasar Ramadan Masjid Tanah saje
since daddy yang pegi..so daddy la yang belikan
Masa nak prepare meja untuk berbuka dok susun-susun kuih nampak la kuih tu
sizenya sama macam kat Alor Gajah hari tu (ketebalannya pun sama)
bila tanya daddy kata 1 keping RM2
Mak aiii!! SABAR je la..kemain cekik darah Masjid Tanah ni sekarang ni
certain perniaga memang ambik kesempatan betul..
sebabkan geramkan dengan harga kuih yang tak masuk akal tu 
mummy terus gi kedai+beli bahan-bahan nak buat kek batik sendiri(goggle resipi dah time ni)
Lepas je berbuka& solat Maghrib terus jalankan projek,alhamdulillah menjadi..
pssst SYUKUR dapat 1/2 bulan gaji sebagai Bonus Hari Raya kan
jadilah..dari takde.Rezeki Ramadan ni

Dan ingatlah tatkala ALLAH berjanji kepada HambaNYA
"SESUNGGUHNYA JIKA KAMU BERSYUKUR, PASTI AKAN KU TAMBAH NIKMATKU PADA MU"

Saturday, August 6, 2011

Erfan berpuasa

Alhamdulillah..
Akhirnya dapat juga Erfan berpuasa untuk pertama kalinya
Mula-mula tu saja je test dia, ajak berpuasa..
ingat kalau dia tak larat,half day pun jadi la untuk 1st time kan
Alhamdulillah..walaupun 1st time tapi Erfan dapat puasa penuh
sekadar merengek-rengek kecil menunggu jam 7.25 petang hiihihi
Kesian pulak tengok bila dia dah melepet menunggu waktu berbuka tu
apa-apa pun mummy proud of you Erfan..
MELENTUR BULUH BIAR DARI REBUNGNYA kan...
Mummy takde gambar Erfan berbuka for the 1st time
sebab dok sibuk melayankan dia berbuka sampai lupa..
Erfan buka tak cerewet..hanya dengan 2 gelas air soya,
sedikit nasi & buatkan susu
Terus dia hanyut dibuai mimpi-mimpi indah..kesian,maybe keletihan kot

Wednesday, August 3, 2011

Tak Makan RASUAH

Salam Ramadhan semua..
Berbuka apa hari ni? Kami setakat ni menu biasa saja
Kuih muih beli di pasar ramadhan saja..
Dah 3 hari berpuasa..tapi misi untuk memujuk Erfan berpuasa
masih lagi belum berjaya..
Puas dah sogok macam-macam..pelbagai janji dah ditabur..
tapi sebelah mata pun dia tak heran..adoi la..
takpe la baru 3 hari berpuasa kan..masih banyak masa lagi
Tak dapat penuh 1 hari pun takpe at least dia cuba..
Ez masa umur 5 tahun dah mula berpuasa..begitu juga la harapan mummy pada Erfan
walaupun pada hakikatnya Erfan baru 4 tahun (sebab dia kan hujung tahun) 
tapi budak kecik ni langsung tak mahu mencuba..
senang cerita dia memang tak makan RASUAH yang mummy dia cuba sogokkan
Insyallah, mummy akan buat Erfan puasa juga..sebab Erfan bukan makan apa pun waktu balik sekolah
sebab semua orang tak makan kan..kat sekolah pun bukannya dia diberi makanan..
ish..ish..sabar je la..

Monday, August 1, 2011

Salam Ramadhan 1432H

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK BUAT SEMUA RAKAN-RAKAN BLOGGER
SEMOGA KITA SEMUA DAPAT MENJALANI IBADAH PUASA DENGAN DENGAN PENUH KETAQWAAN
DAN MENDAPAT KEBERKATAAN DARI NYA..INSYALLAH
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015