Tuesday, November 29, 2011

Terjebak lagi


Saya ter"shopping" lagi..
asyik terjebak je la...
Adoi!!Macam mana la nak elakkan ye
dah memang lumrah alam hihihi
tiap kali keluar balik sure ada je barang
yang dibeli..(masa beli rasa penting je barang tu)
Tapi yang pasti saya tak membazir(insyallah belum lagi setakat ni)
semua barang yang dibeli pasti ada kegunaannya
Ni cuti sekolah sementara belum ada berjalan ke mana-mana
dok sibuk shopping online pulak la..
"Ya Allah..kau sabarkan la hati suami ku"
mujur dia sangat-sangat memahami

Monday, November 21, 2011

CUTI PANJANG BERMULA

Yeah!!!!
Cuti sekolah yang panjang telah pun bermula
Bestnya kalau cuti hujung tahun ni
tak akan ada kelas tambahan masa cuti
hihihihi
so sekarang adalah masa terbaik 
untuk jalan-jalan dan berehat bersama keluarga
apa nak buat ekk???

Sunday, November 20, 2011

Result UPSR 2011


Alhamdulillah..
Result UPSR 2011 dah pun keluar
sekolah kami masih berjaya mengekalkan
status yang TERBAIK itu..
Tahniah buat anak-anak SK Sri Laksamana
semoga kalian lebih berjaya 
di Sekolah Menengah nanti ye
kejayaan kamu semua
menjadi kebanggaan kami
barisan Guru-guru SKSL
 

Wednesday, November 16, 2011

Bila Result UPSR nak keluar

Tak nak cerita panjang
Esok result UPSR nak keluar
Wah!! Berdebar-debar tau
Macam nak luruh rasa jantung
tapi takpe saya redha
walau apa pun keputusannya
saya tahu anak-anak murid saya
Dah berusaha dan mencuba
sehabis baik..
insyallah pasti akan ada
ganjarannya untuk segala 
usaha dan pengorbanan mereka
selama ini..
Mari kita tengok...
debaran siapa paling kencang???

Guru-guru atau murid-muridnya??
Antara geng tahun 6 yang bakal berdebar
harap-harap GB bawak balik sesuatu yang menggembirakan
kita ye kawan-kawan...

Monday, November 14, 2011

Tahniah buat pemenang-pemenang AIM 18
best part bila lagu SEDETIK LEBIH nyanyian Anuar Zain menang
dan lagu BERIBU SESALAN nyanyian 3 suara 
Ning,Jac & Shila pun menang
start suka lagu ni lepas tengok drama Annisa
di tv3 masa bulan Ramadhan hari tu
baru je Jumaat lepas dok tweet dengan one of my Fb's friend tentang lagu ni
sebab kami sama-sama suka lagu+suara mereka..
yeah!!!!
jom layan both of my favourite songs tu ye


 video clips credit to google & youtube

Sunday, November 13, 2011

When Mia turns 3

Semuanya back dated entry 
 
Ni cerita pasal Birthday Mia on 28th Oct
hari tu..mummy memang takde plan nak buat
birthday party untuk Mia
just order cake untuk Mia makan 
bersama kawan-kawan di TADIKA MANJA BONDA
+ mummy prepared simple goodies untuk kawan-kawan Mia juga
  Ini cake yang Mia bawa ke sekolah
3 kg tak tau la cukup ke tidak masa tu
mummy lupa nak tanya
Ni pulak birthday tag untuk letak pada goody bags tu semua
Petang tu atuk dan nanny datang bawak cake untuk Mia
sama pulak colour dan shape cake tu macam yang mummy tempah
kami bawak birthday girl pegi makan-makan
Ni our menu
Thai's fried rice with tomyam

 Erfan dan Mia share this macaroni cheese
Ni Ez punye..fish and chips..
 Birthday girl yang happy
kawan sebelah tu minum terhenti-henti..
not forget to mention
Mia dapat birthday gift dari aunty RUZI
Thanks Ruzi

Birthday gift dari mummy apa ye???
owh sampai sekarang mummy masih mencari
I'm looking for another luggage bag for my little princess
hari tu ada nampak di Jusco Melaka
brand Dora size 20 inc
tapi cik Mia tak berkenan dengan colour Dora pulak masa tu
dia nak Barbie..so daddy kata nanti kita pegi cari kat Barbie Midvalley
sebab pernah ternampak kat situ hari tu..
banyak sikit design nye
cuma baru-baru ni ada terjumpa dia FB luggage bag Barbie ni
tapi takut kualiti nya tak sama macam di kedai..
Mia sure suka kalau dapat luggage bag ni
sebab sebelum ni dia tengok abang-abang dia je 
yang tarik luggage bag masing-masing kan

Saturday, November 12, 2011

MALAM TAUTAN KASIH & HARI ANUGERAH GURU

Alhamdulillah..
Semalam telah berlansung dengan jayanya
MALAM TAUTAN KASIH
&
HARI ANUGERAH GURU
untuk warga SK Sri Laksamana bagi tahun 2011
Majlis makan malam diadakan di Naza Talyya, Melaka
macam biasa la ramai antara kami datang solo
adakalanya majlis macam ni kurang sesuai bawa anak-anak kan
ada yang datang berdua dengan couple
tapi kalau saya nak datang berdua
rakyat jelata yang bertiga tu nak letak mana kan..
so malam tadi saya pergi bertiga dengan kawan-kawan yang pegi SOLO juga
kami gerak awal sikit dan maghrib disana
Makanan not bad.
Guru Besar memang dah sediakan banyak hamper 
untuk beberapa anugerah malam ni
dan AJK Kelab Staf juga dah sediakan hadiah untuk cabutan bertuah.
Walaupun tak menang apa-apa hadiah untuk cabutan bertuah tapi
Alhamdulillah saya dapat hamper..
saya dapat Anugerah untuk Kategori
Lesson Plan terbaik dan dihantar on time
Ada dua pemenang untuk kategori ni 
yang buat moment ni jadi lagi best bila 
my BFF pun menang kategori yang sama
syukur la Adeline kan
Tapi sebenarnya ramai yang terbaik juga untuk kategori ini
cuma mungkin rezeki kami malam ni kan
Panitia kami (Panitia Bahasa Inggeris) pun menang malam tadi
untuk kategori Pengurusan Fail Panitia terbaik
semoga dengan penghargaan yang diberikan 
akan menjadi pembakar semangat buat kami semua..
insyallah
Sebelum majlis bermula
jom posing atas mini stage tu kejap
Bersama rakan-rakan seperjuangan
Nombor-nombor
mana satu yang bertuah???

Mereka yang bertuah dapat hadiah misteri..

Antara hamper yang ada
saya... :-)
kawan baik saya
Ketua Panitia saya

Ada rezeki tahun depan kita jumpe lagi
Tahniah buat yang menang dan tahniah juga untuk
barisan AJK Kelab Staf SKSL atas penganjuran majlis malam tadi

Thursday, November 10, 2011

Ibadah Qurban

Qurban atau Udhiah bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada ternakan yang dikategorikan sebagai al-an'am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing pada Hari Nahr atau Hari Raya Haji (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.
HUKUM MELAKUKAN IBADAH QURBAN
  • Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah qurban ini adalah sunat Muakkadah iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang merdeka, berakal, baligh lagi rasyid serta berkemampuan melakukannya sama ada sedang mengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

  • Makruh meninggalkan ibadah ini bagi orang yang mampu melakukannya.

  • Hukum qurban ini menjadikan wajib jika seseorang itu telah bernazar untuk melakukannnya atau telah membuat penentuan (at-ta'yin) untuk melaksanakannya seperti seseorang berkata "lembu ini aku jadikan qurban". Jika tidak dilakukan dalam keadaan ini maka hukumnya adalah haram.
**************************************************************************************

Tahun ni saya buat Qurban lagi
Yang bezanya kali ini join dengan pihak sekolah
Sekolah saya ada buat Qurban
so saya join la satu nama.
Majlis Ibadah Qurban Berkelompok di sekolah 
di laksanakan pada 13 Zulhijjah
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar tadi
Ada 3 ekor lembu semuanya
tapi 2 dah di selesaikan di pusat persembelihan
dagingnya dia bawa ke sekolah untuk di lapah 
dan diagih-agihkan
seekor saja di sembelih di sekolah tadi.
Daging-daging Qurban tu diagihkan kepada
murid-murid miskin dan anak yatim di sekolah tu
selebihnya di masak secara bergotong royong 
untuk kenduri kesyukuran tadi
Saya di tugaskan bahagian AJK memotong & menimbang daging
Penat memang penat tapi seronok
Kerja yang berat bila dibuat bersama jadi ringan kan..
insyallah ada rezeki tahun depan boleh buat lagi..
 
 Alhamdulillah..selesai sudah.
Sesi melapah daging..
Ni AJK Bahagian tulang temulang
Kami AJK timbang menimbang..
 dan siap timbang susun ye
Ni basuh perut lembu..
  Ni siang bawang & bahan masakan..
  
Masak sama-sama..gotong royong
Segelintir handle murid level 2 di dewan untuk ceramah


Menu kami semalam..daging masak kicap yang marvelous
Gulai daging bersama rebung
 Sup tulang
 Dan penat bekerja..jom makan..



Tuesday, November 8, 2011

Kids Splashing Time Again...

Ni masa kami cerita masa bawak anak-anak ke Grand Lexis hari tu
(cerita semua sudah agak basi sebab semuanya back dated ye)
Sebaik saje selesai budak-budak UPSR & mummy selesai marking paper 
memang dah plan nak bawak budak-budak ni pegi splash..splash..
Kira macam reward la kan selama mummy dgn daddy diaorg sibuk 
Ngadap budak-budak sekolah nak peksa UPSR,
Tak pernah lekang dengan kelas tambahan so habis je UPSR
memang dah rancang nak bawak mereka ke sini
Dekat je tempat ni dengan kami..lebih kurang 1 jam perjalanan
Kami ambik bilik jenis sky pool villa
walaupun hajat dihati nak stay kat Pool Villa yang above the sea tu
tapi masa tu semuanya dah fully booked
tu pun kami booking awal tu(bukan walk in registration)
Budak-budak ni semestinya happy la..
Bila anak-anak happy kita pun happy juga kan
Overall apa yang boleh dikatakan 
kami memang puas hati dengan service sepanjang berada di sini
Bilik memang superb..
Food pun not bad..
Ada rezeki insyallah kami datang lagi ye
Ok jom layan gambar sikit-sikit ye
Formely known as The Legend International Water Homes
sekarang dah jadi Grand Lexis
Bilik yang sangat luas
Kolam dalam bilik kami
Ni apart of bathroom area
Pantry area..
Shower kat bahagian luar pool area
Mandi lama-lama..
Cuaca kat luar dah gelap tapi Ez dan daddy masih dalam pool
 Bila dah naik mula la laparkan
Yang bawah tu Garden pool villa
Pool Villa yang above the sea...
Esoknya lepas breakfast kat Coffee house kami round area chalet kejap
Ni pool kat bahagian luar
Anak-anak request nak mandi sini tapi malas la nak layan
hihi mandi kat bilik je ye
Mia sambung mandi..
Ez siap instruct adik dia tu 

Erfan :-)
Apples of my eyes,dua orang tu dah kesejukan..

Tuesday, November 29, 2011

Terjebak lagi


Saya ter"shopping" lagi..
asyik terjebak je la...
Adoi!!Macam mana la nak elakkan ye
dah memang lumrah alam hihihi
tiap kali keluar balik sure ada je barang
yang dibeli..(masa beli rasa penting je barang tu)
Tapi yang pasti saya tak membazir(insyallah belum lagi setakat ni)
semua barang yang dibeli pasti ada kegunaannya
Ni cuti sekolah sementara belum ada berjalan ke mana-mana
dok sibuk shopping online pulak la..
"Ya Allah..kau sabarkan la hati suami ku"
mujur dia sangat-sangat memahami

Monday, November 21, 2011

CUTI PANJANG BERMULA

Yeah!!!!
Cuti sekolah yang panjang telah pun bermula
Bestnya kalau cuti hujung tahun ni
tak akan ada kelas tambahan masa cuti
hihihihi
so sekarang adalah masa terbaik 
untuk jalan-jalan dan berehat bersama keluarga
apa nak buat ekk???

Sunday, November 20, 2011

Result UPSR 2011


Alhamdulillah..
Result UPSR 2011 dah pun keluar
sekolah kami masih berjaya mengekalkan
status yang TERBAIK itu..
Tahniah buat anak-anak SK Sri Laksamana
semoga kalian lebih berjaya 
di Sekolah Menengah nanti ye
kejayaan kamu semua
menjadi kebanggaan kami
barisan Guru-guru SKSL
 

Wednesday, November 16, 2011

Bila Result UPSR nak keluar

Tak nak cerita panjang
Esok result UPSR nak keluar
Wah!! Berdebar-debar tau
Macam nak luruh rasa jantung
tapi takpe saya redha
walau apa pun keputusannya
saya tahu anak-anak murid saya
Dah berusaha dan mencuba
sehabis baik..
insyallah pasti akan ada
ganjarannya untuk segala 
usaha dan pengorbanan mereka
selama ini..
Mari kita tengok...
debaran siapa paling kencang???

Guru-guru atau murid-muridnya??
Antara geng tahun 6 yang bakal berdebar
harap-harap GB bawak balik sesuatu yang menggembirakan
kita ye kawan-kawan...

Monday, November 14, 2011

Tahniah buat pemenang-pemenang AIM 18
best part bila lagu SEDETIK LEBIH nyanyian Anuar Zain menang
dan lagu BERIBU SESALAN nyanyian 3 suara 
Ning,Jac & Shila pun menang
start suka lagu ni lepas tengok drama Annisa
di tv3 masa bulan Ramadhan hari tu
baru je Jumaat lepas dok tweet dengan one of my Fb's friend tentang lagu ni
sebab kami sama-sama suka lagu+suara mereka..
yeah!!!!
jom layan both of my favourite songs tu ye


 video clips credit to google & youtube

Sunday, November 13, 2011

When Mia turns 3

Semuanya back dated entry 
 
Ni cerita pasal Birthday Mia on 28th Oct
hari tu..mummy memang takde plan nak buat
birthday party untuk Mia
just order cake untuk Mia makan 
bersama kawan-kawan di TADIKA MANJA BONDA
+ mummy prepared simple goodies untuk kawan-kawan Mia juga
  Ini cake yang Mia bawa ke sekolah
3 kg tak tau la cukup ke tidak masa tu
mummy lupa nak tanya
Ni pulak birthday tag untuk letak pada goody bags tu semua
Petang tu atuk dan nanny datang bawak cake untuk Mia
sama pulak colour dan shape cake tu macam yang mummy tempah
kami bawak birthday girl pegi makan-makan
Ni our menu
Thai's fried rice with tomyam

 Erfan dan Mia share this macaroni cheese
Ni Ez punye..fish and chips..
 Birthday girl yang happy
kawan sebelah tu minum terhenti-henti..
not forget to mention
Mia dapat birthday gift dari aunty RUZI
Thanks Ruzi

Birthday gift dari mummy apa ye???
owh sampai sekarang mummy masih mencari
I'm looking for another luggage bag for my little princess
hari tu ada nampak di Jusco Melaka
brand Dora size 20 inc
tapi cik Mia tak berkenan dengan colour Dora pulak masa tu
dia nak Barbie..so daddy kata nanti kita pegi cari kat Barbie Midvalley
sebab pernah ternampak kat situ hari tu..
banyak sikit design nye
cuma baru-baru ni ada terjumpa dia FB luggage bag Barbie ni
tapi takut kualiti nya tak sama macam di kedai..
Mia sure suka kalau dapat luggage bag ni
sebab sebelum ni dia tengok abang-abang dia je 
yang tarik luggage bag masing-masing kan

Saturday, November 12, 2011

MALAM TAUTAN KASIH & HARI ANUGERAH GURU

Alhamdulillah..
Semalam telah berlansung dengan jayanya
MALAM TAUTAN KASIH
&
HARI ANUGERAH GURU
untuk warga SK Sri Laksamana bagi tahun 2011
Majlis makan malam diadakan di Naza Talyya, Melaka
macam biasa la ramai antara kami datang solo
adakalanya majlis macam ni kurang sesuai bawa anak-anak kan
ada yang datang berdua dengan couple
tapi kalau saya nak datang berdua
rakyat jelata yang bertiga tu nak letak mana kan..
so malam tadi saya pergi bertiga dengan kawan-kawan yang pegi SOLO juga
kami gerak awal sikit dan maghrib disana
Makanan not bad.
Guru Besar memang dah sediakan banyak hamper 
untuk beberapa anugerah malam ni
dan AJK Kelab Staf juga dah sediakan hadiah untuk cabutan bertuah.
Walaupun tak menang apa-apa hadiah untuk cabutan bertuah tapi
Alhamdulillah saya dapat hamper..
saya dapat Anugerah untuk Kategori
Lesson Plan terbaik dan dihantar on time
Ada dua pemenang untuk kategori ni 
yang buat moment ni jadi lagi best bila 
my BFF pun menang kategori yang sama
syukur la Adeline kan
Tapi sebenarnya ramai yang terbaik juga untuk kategori ini
cuma mungkin rezeki kami malam ni kan
Panitia kami (Panitia Bahasa Inggeris) pun menang malam tadi
untuk kategori Pengurusan Fail Panitia terbaik
semoga dengan penghargaan yang diberikan 
akan menjadi pembakar semangat buat kami semua..
insyallah
Sebelum majlis bermula
jom posing atas mini stage tu kejap
Bersama rakan-rakan seperjuangan
Nombor-nombor
mana satu yang bertuah???

Mereka yang bertuah dapat hadiah misteri..

Antara hamper yang ada
saya... :-)
kawan baik saya
Ketua Panitia saya

Ada rezeki tahun depan kita jumpe lagi
Tahniah buat yang menang dan tahniah juga untuk
barisan AJK Kelab Staf SKSL atas penganjuran majlis malam tadi

Thursday, November 10, 2011

Ibadah Qurban

Qurban atau Udhiah bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada ternakan yang dikategorikan sebagai al-an'am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing pada Hari Nahr atau Hari Raya Haji (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.
HUKUM MELAKUKAN IBADAH QURBAN
  • Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah qurban ini adalah sunat Muakkadah iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang merdeka, berakal, baligh lagi rasyid serta berkemampuan melakukannya sama ada sedang mengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

  • Makruh meninggalkan ibadah ini bagi orang yang mampu melakukannya.

  • Hukum qurban ini menjadikan wajib jika seseorang itu telah bernazar untuk melakukannnya atau telah membuat penentuan (at-ta'yin) untuk melaksanakannya seperti seseorang berkata "lembu ini aku jadikan qurban". Jika tidak dilakukan dalam keadaan ini maka hukumnya adalah haram.
**************************************************************************************

Tahun ni saya buat Qurban lagi
Yang bezanya kali ini join dengan pihak sekolah
Sekolah saya ada buat Qurban
so saya join la satu nama.
Majlis Ibadah Qurban Berkelompok di sekolah 
di laksanakan pada 13 Zulhijjah
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar tadi
Ada 3 ekor lembu semuanya
tapi 2 dah di selesaikan di pusat persembelihan
dagingnya dia bawa ke sekolah untuk di lapah 
dan diagih-agihkan
seekor saja di sembelih di sekolah tadi.
Daging-daging Qurban tu diagihkan kepada
murid-murid miskin dan anak yatim di sekolah tu
selebihnya di masak secara bergotong royong 
untuk kenduri kesyukuran tadi
Saya di tugaskan bahagian AJK memotong & menimbang daging
Penat memang penat tapi seronok
Kerja yang berat bila dibuat bersama jadi ringan kan..
insyallah ada rezeki tahun depan boleh buat lagi..
 
 Alhamdulillah..selesai sudah.
Sesi melapah daging..
Ni AJK Bahagian tulang temulang
Kami AJK timbang menimbang..
 dan siap timbang susun ye
Ni basuh perut lembu..
  Ni siang bawang & bahan masakan..
  
Masak sama-sama..gotong royong
Segelintir handle murid level 2 di dewan untuk ceramah


Menu kami semalam..daging masak kicap yang marvelous
Gulai daging bersama rebung
 Sup tulang
 Dan penat bekerja..jom makan..



Tuesday, November 8, 2011

Kids Splashing Time Again...

Ni masa kami cerita masa bawak anak-anak ke Grand Lexis hari tu
(cerita semua sudah agak basi sebab semuanya back dated ye)
Sebaik saje selesai budak-budak UPSR & mummy selesai marking paper 
memang dah plan nak bawak budak-budak ni pegi splash..splash..
Kira macam reward la kan selama mummy dgn daddy diaorg sibuk 
Ngadap budak-budak sekolah nak peksa UPSR,
Tak pernah lekang dengan kelas tambahan so habis je UPSR
memang dah rancang nak bawak mereka ke sini
Dekat je tempat ni dengan kami..lebih kurang 1 jam perjalanan
Kami ambik bilik jenis sky pool villa
walaupun hajat dihati nak stay kat Pool Villa yang above the sea tu
tapi masa tu semuanya dah fully booked
tu pun kami booking awal tu(bukan walk in registration)
Budak-budak ni semestinya happy la..
Bila anak-anak happy kita pun happy juga kan
Overall apa yang boleh dikatakan 
kami memang puas hati dengan service sepanjang berada di sini
Bilik memang superb..
Food pun not bad..
Ada rezeki insyallah kami datang lagi ye
Ok jom layan gambar sikit-sikit ye
Formely known as The Legend International Water Homes
sekarang dah jadi Grand Lexis
Bilik yang sangat luas
Kolam dalam bilik kami
Ni apart of bathroom area
Pantry area..
Shower kat bahagian luar pool area
Mandi lama-lama..
Cuaca kat luar dah gelap tapi Ez dan daddy masih dalam pool
 Bila dah naik mula la laparkan
Yang bawah tu Garden pool villa
Pool Villa yang above the sea...
Esoknya lepas breakfast kat Coffee house kami round area chalet kejap
Ni pool kat bahagian luar
Anak-anak request nak mandi sini tapi malas la nak layan
hihi mandi kat bilik je ye
Mia sambung mandi..
Ez siap instruct adik dia tu 

Erfan :-)
Apples of my eyes,dua orang tu dah kesejukan..

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015