Monday, December 31, 2012

Selamat Datang 2013


Selamat Tahun Baru buat semua rakan-rakan dialam maya..
Semoga kita semua lebih cemerlang dan berjaya sepanjang tahun 2013 nanti.
Mengharapkan semua yang baik-baik sepanjang tahun baru nanti..
Tahun baru,azam pun baru..harus ada wishlist untuk 2013 pula nanti kan
Azam tahun 2012 alhamdulillah dah dilaksanakan dengan jayanya..
Wishlist untuk 2012 pun dah tercapai alhamdulillah..
Mari kita tinggalkan 2012 dalam lipatan sejarah hidup masing-masing.
Yang manis kita abadikan sebagai kenangan,yang pahit kita ambil jadikan pengajaran untuk lebih mematangkan kita ye..

Wednesday, December 26, 2012

Trip to Legoland

Minggu lepas kami ke Legoland.
Tiket memang dah beli awal di Matta Fair hari tu.
Our early bird tickets

 Kami overnight di Pariss Hotel Skudai hari sebelumnya sebab nak sampai awal la keLegoland hari tu.(walhal kalau drive dari Melaka pun takde la jauh mana..saja mengadakan)
Kami sampai tu front gate belum buka lagi tapi orang dah mula beratur (sama situasinya macam kat USS dulu) Tepat pukul 10 pagi pagar buka,kami pun masuk..masa tu ada la 2-3 ketul maskot lego tu merayap merata-rata untuk greet the guess yang hadirkan. Kami berkesempatan bergambar dengan maskot comel ni tapi Cik Mia takut dan meraung hihihi (family potrait muka awak cembeng dik) 
Kelakar pulak tengok rupa Mia time ni
 Budak-budak ni memang happy la masa tu..cuaca pun redup je. Nak naik satu-satu ride tu tak perlu beratur terlalu lama mungkin sebab orang tak berapa nak ramai lagi masa tu, memang sangat memudahkan.

Kami lunch kat pizza mania..pizza ni ok,pasta pun ok rasanya(sebab Mia makan banyak) cuma harga biasa la mahal dari biasakan. 

1 botol coke kecil can cost you almost RM6 kat stall didalam tu tapi standard la tu kan,mana-mana theme park pun lebih kurang sama je kan.
Ni sign untuk surau..ada 1 lagi  surau tu sign dia ibu dan anak lelaki
Ni pula sign untuk toilet..comel kan

Yang saya suka tentang legoland ni..kat sana ada surau(2 lagi) toilets pun banyak.Dan diaorang siap ada family toilet yang besar untuk kita bawak masuk anak-anak kecik sekali masuk dalam toilet tu senang dan selesa.

Miniland


Secara keseluruhan pendapat saya Legoland is a place must go untuk mereka yang selalu ke theme park. Insyallah ada rezeki nanti kita repeat lagi bila hotel Legoland dah siap pulak ye hihihi
Ada rezeki kami datang lagi nanti

Saturday, December 15, 2012

Weekend di Seremban

Kami menghabiskan cuti hujung minggu di Seremban.Ada jemputan kenduri kawin di Kuala Klawang selebihnya budak-budak ni menghabiskan masa dengan aktiviti riang ria kat rumah atuk dan nanny. Tak tahannya bila balik Seremban ni asyik makan je la kejenya..makan x ingat tanpa rasa bersalah. Akhirnya nanti nak sarung seluar dah sendat baru nak rasa menyesal huhuhu

Sagu gula melaka makan sejuk-sejuk memang heaven..
A slice of cake only :p
Beberapa cucuk saja..jangan over
The kids favourite,nanny homemade donuts
Bumped with this BMW - nice plat

*mcm mana nak berjalan esok ni,Ez kena food poisoning la pulak huhuhu harap-harap by malam ni dah sembuh.Adik-adik dah excited sangat tu*

Tuesday, December 11, 2012

Gara-gara Istanbul Aku Datang

Gara-gara filem Istanbul Akan Datang,tengok adegan Beto dan Lisa dalam filem tu makan maggie asam laksa tekak terasa teringin sangat!!!Tekak kita special x yah tunggu pregnant nak mengidam dan teringin segala ni hihihi.Maka jadinya dikala waktu begini dengan rasa bersalah kita makan maggie asam laksa tu huwaaa x patut sungguh la,sebab dah dekat jam 10 kan huhuhu lepas ni nak tengok si Beto dengan Lisa tu tak boleh la nak tengok time malam nanti teringin lagi..hihihi

Kenduri Kesyukuran

Alhamdulillah..kenduri kesyukuran sempena Ezhan telah selamat berkhatan yang kami adakan Ahad lepas berjalan lancar seperti yang dirancang.Bacaan doa dimulakan pada jam 12.30 lepas tu disusuli dengan acara makan-makan.Terima kasih banyak-banyak pada saudara-mara,rakan-rakan dan jiran tetangga yang sudi hadir..Dalam jam 2.30 petang hujan turun dengan lebatnya siap kilat petir segala..mujur bawah khemah masa tu tak ramai tetamu dah..Apa-apa pun syukur sangat segalanya dipermudahkan olehNya..insyallah ada rezeki lain kali kita buat lagi majlis sebegini ye..
Lauk pauk yang disediakan..tempah dengan caterer je tapi memenuhi anak tekak semua
Pencuci mulut,,buah tembikai je kami sediakan yang lain-lain tu mak sedara & jiran saya bagi..TERIMA KASIH

Surah Yassin,cenderahati untuk tetamu yang hadir
Door gift untuk tetamu..isi dodol didalamnya..Canister tempah dengan THE FUNCTIONS
Goodies untuk anak-anak kecil




 Harap mereka yang hadir berpuas hati..andai ada kekurangan kami mohon maaf ye.Jangan serik nak datang lagi.Ezhan pun alhamdulillah semalam dah pegi klinik untuk buka clamp and he's recovering very well.Tak sabar nak tunggu dia fully recover ni..mummy nak cover balik plan cuti-cuti yang tergendala ni ha!!

Saturday, December 8, 2012

BUSY wei!!!

Tengah busy tahap gaban membuat persiapan untuk majlis Ahad nanti..
 
Macam-macam nak buat supaya semuanya berjalan lancar. Semoga Allah permudahkan segala urusan dan segalanya berjalan lancar seperti yang dirancang..Tiba-tiba terfikir,alangkah seronoknya kalau dapat jadi supermom!!Yihaaaaaa berangan la pulak

Thursday, December 6, 2012

PARCEL full of love

 

HAPPY!!HAPPY!! Kita dapat parcel hari ni..
Cenderahati dari orang yang baru balik berjalan dari VIETNAM
Thank you Ruzi..
Mia paling happy sebab most of it colour pink..
Thanks again dear!!!Muaaaaah

Sunday, December 2, 2012

Alhamdulillah..bertemu juga baby Naufal

Sabtu lepas kami ke Bangi.
Alhamdulillah tercapai juga hajat nak bertemu family arwah kawan baik saya..
Kami ke sana atas memenuhi undangan family arwah.
Suami arwah buat kenduri doa selamat untuk anak-anak lelakinya yang akan berkhatan dan juga kenduri aqiqah untuk baby Naufal juga.
Memang awal-awal tu sedih la..bertemu dengan suami arwah dalam suasana yang sangat berbeza..
Jumpe mak dan kakak-kakak dia..Ya Allah,tuhan saja yang tahu perasaan dikala itu..
Masuk ke rumah arwah kali ini tanpa disambut oleh tuan rumah sendiri..yang biasanya ceria dengan gelak tawa darinya namun itulah hakikatnya..Rindu yang tak terucap pada kau Noli..
Insyallah,panjang umur dan ada rezeki kita pasti bertemu lagi itu janji saya pada anak-anak arwah hari itu..
Tengok baby ni teringat sangat-sangat pada arwah..rupa saling tak tumpah ibunya
Naufal yang ceria..baik,pandai bawak diri
 Al-fatihah buat arwah Norliza bt Mohd Zahari




Saturday, December 1, 2012

Semoga diberi kekuatan

Esok Sabtu kami nak ke Bangi. Memenuhi jemputan kenduri doa selamat dan aqiqah anak-anak BFF saya. 2 anak lelakinya berkhatan dan aqiqah anak lelaki bongsunya juga. Rasa sangat teruja nak pegi majlis esok sebab saya akan ke rumah BFF tersayang buat pertama kalinya selepas kawan saya ni meninggal dunia Jun lepas.Ini kira 1st time nak bertemu family arwah selepas arwah dah tiada.Semoga saya diberi kekuatan untuk melaluinya. Masa arwah meninggal saya tak berkesempatan nak ziarah,sebab sepanjang arwah sakit hingga meninggal dunia dia mendapat rawatan di Hospital Ipoh.Selalunya pergi rumah arwah,pasti akan dengar suara dan gelak ketawanya..tapi kali ini lain sangat.Ya Allah..kau tempatkan la sahabatku itu dikalangan orang-orang yang beriman.Aku rindu kau Noli..rindu sangat-sangat :'( but I know you're in a better place now..
Al-fatihah

Friday, November 30, 2012

Tamat kurus 5 hari ^-^

Alhamdulillah..kursus 5 hari dah berakhir dengan jayanya. Syukur..banyak input yang diperolehi tak sabar pulak rasanya nak apply dengan budak-budak next year. Next year pulak continue ye..owh..jauh lagi perjalanan nak complete kan 480jam tu.
Esok Sabtu kalau jadi kita nak terjah MAHA sebab dah terlanjur nak pegi kenduri di seksyen 3...Ahad,ada misi lain pulak untuk Ezhan.

Thursday, November 29, 2012

SHARING IS CARING

Atas permintaan dari seseorang untuk dikongsikan resipi kek coklat entri yang lepas..
Maka disini kita tepekkan resipi kek coklat untuk sesiapa yang ingin mencubanya...
Bahan-bahannya mudah saja dalam erti kata lain kalau kat supermarket boleh jumpalah..

BAHAN-BAHANNYA
2 cawan tepung gandum
1 cawan sebuk koko
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
(Ayakkan semua bahan diatas)
2 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak (kita guna minyak jagung)
1 cawan susu cair
2 biji telur
1 cawan air panas
 CARA-CARANYA
Masukkan semua bahan diatas. Pukulkan sampai kembang. Pecahkan telur satu persatu.Pukul lagi sehingga sebati..kemudian masukkan kesemua aduan ke dalam acuan. Bakar sehingga kek masa pada suhu 160-170 cc (ikut oven juga sebenarnya hihihi) 
Kalau tak nak bakar,boleh kukus juga dan kukus lagi sedap sebab kek jadi sangat lembab.YUMMMY!!!!
Bila dah masak..sejukkan sekejap letak la topping. Kami hari tu tak sempat nak letak topping lil monsters kat rumah ni semua dah menunggu..
Buat my dear SISTER kak SHAM..SELAMAT MENCUBA okey.. 

Wednesday, November 28, 2012

Kek coklat

Malam tadi lepas makan malam cepat-cepat jalankan misi nak baking.Alhamdulillah..kek menjadi.Tapi x sempat nak letak topping,Ezhan dgn Mia dah menanti.hihihi malam tadi je diaorang makan lebih dari separuh..termasuk la daddy.Erfan je makan pagi ni sebab dia tido awal malam tadi.Anak-anak dan suami suka so nanti boleh repeat lagi..kat rumah ni kalau apa-apa yang chocolate flavour memang laju je..especially plain choc.Tak nak yang ada nuts or raisin ni..

 
 
Add caption

Tuesday, November 27, 2012

Tiba-tiba TERINGIN!!

Tiba-tiba mood nak baking datang!!
Adoi aii x boleh ditahan-tahan dah ni
Nak baking juga..walaupun dah malam.
Takpe kita baking lepas selesai makan malam nanti.
Esok baru tepek gambar kek apa yang terhasil malam ni ye..
♥♥♥♥♥

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

KURSUS OH KURSUS

Kursus seminggu bermula semalam..
Mujur la tempat kursus tu dekat Makmal Komputer sekolah sendiri je
Hihihi sangat syiok!!!
Dah la kursus half day je hahahaha
Yang tak berapa nak best kursus ni akan berlanjutan sehingga November 2013
Setiap Rabu petang, setiap minggu pertama cuti sekolah juga..
Demi melengkapkan 480 jam dan bagi merealisasikan
PELAN TRANSFORMASI PENDIDIKAN yang diuar2kan tu..
Harap-harap berhasil la..banyak dah duit yang dilaburkan untuk projek yang satu ini.

Sarapan siap-siap dirumah..hihihi

Syok bila attend course ada kawan,yang belakang tu trainer kami.Nama dia Justin Miller.Trainer dari British Council

Modul untuk setahun..pergh...


Saturday, November 24, 2012

Rise of the Guardians

Kita tumpang bergambar je la Mia hihihi
Ni sementara tunggu daddy beli popcorn & air..Finding Nemo 3D ni yang lama ke yang baru ye??



Adult RM11,kids RM6

Ni kira early birthday treat untuk Erfan.
Kami bawak dia pegi tengok movie a day sebelum birthday dia tu.
Unplanned program sebenarnya..pagi tu teragak petang tu terus terjah GSC Aeon Bandaraya.
Ingatkan nak bawak dia tengok movie Life of PI tapi belum release la pulak kat Melaka.
Orang agak ramai juga petang 22hb tu...ramai yang Q sama dengan kami tu nak menonton movie The twilight Saga breaking dawn tapi kami saya tak minat movie macam tu so kami decide untuk bawak kanak-kanak ribena tu menonton RISE OF THE GUARDIANS..Best movie ni. Budak-budak ni enjoy dengan characters macam Santa, Tooth Fairy, Easter Bunny, Jack Frost, Sandman dan Boogeyman tu, Cuma to me,as a parent kita kena pandai explain balik tentang characters tu semua..sebab macam Erfan ni,dia keep on asking ada ke life kat atas awan sana?Ada rain deer eh kat atas tu hidup dengan Santa?Sebab sebelum ni pun time gigi dia patah,dia nak simpan bawah bantal supaya bilik malam Tooth Fairy datang ambik dan replace dengan duit keesokkannya..Tak mahu dia keliru,mummy cepat je explain kat dia itu semua cartoon characters je..tak wujud pun. Mujur la dia boleh accept dan dia siap cakap balik Allah yang cipta kita semua kan mummy?Allah yang cipta sun & moon juga kan??Owh..syukur Alhamdulillah dia konsep movie dan realiti..
Kita tengok movie ni
 Opsss berbalik pada movie ni memang interesting sebab the animation sangat menarik terutamanya untuk kanak-kanak at their age...On the way back,masing-masing dah list out the next movie yang diaorang nak tonton,Hotel Transylvania la, Wreck it Ralph la semuanya movie diaorag..
Ni dah masuk dalam list diaorang

Yang ni jugak..
Nak tengok siapa nak teman ni huhuhu

Aaarghhhh frustnya!!Mummy nak tengok Tomok,Beto & Lisa kat Istanbul Aku Datang tapi takde sorang pun yang nak teman.Kalau Ezhan siap cakap,mummy book kat Astro first je la nanti huhuhu

Friday, November 23, 2012

Happy 6th Birthday ERFAN SHAFRI

 23 November 2012
Erfan 6 tahun hari ini.
Kesian dia,dah hujung tahun baru nak masuk umur dia sepatutnya.
Begitu la nasib anak-anak yang lahir hujung tahun kan.
Dalam 3 orang adik-beradik Erfan ni "bam-bam" sikit masa baby berbanding yang lain.
Happy Birthday Muhammad Erfan Shafri.
Mummy doakan Erfan berjaya didunia dan akhirat.
Semoga Erfan membesar sebagai anak soleh dan menjadi kebangaan keluarga ye sayang,
Mummy,daddy, abang Ezhan & adik Mia sayang Erfan banyak-banyak..
Ok..kita share sikit gambar-gambar Erfan dari baby(bam-bam) sampai la sekarang,random pix ye..
Erfan masa kecik

Erfan dengan atuk,nanny, wan,uncle & kwn2

Erfan & abang Ezhan

Erfan & Mia

Erfan dengan daddy, mummy & adik beradik yang lain


Monday, December 31, 2012

Selamat Datang 2013


Selamat Tahun Baru buat semua rakan-rakan dialam maya..
Semoga kita semua lebih cemerlang dan berjaya sepanjang tahun 2013 nanti.
Mengharapkan semua yang baik-baik sepanjang tahun baru nanti..
Tahun baru,azam pun baru..harus ada wishlist untuk 2013 pula nanti kan
Azam tahun 2012 alhamdulillah dah dilaksanakan dengan jayanya..
Wishlist untuk 2012 pun dah tercapai alhamdulillah..
Mari kita tinggalkan 2012 dalam lipatan sejarah hidup masing-masing.
Yang manis kita abadikan sebagai kenangan,yang pahit kita ambil jadikan pengajaran untuk lebih mematangkan kita ye..

Wednesday, December 26, 2012

Trip to Legoland

Minggu lepas kami ke Legoland.
Tiket memang dah beli awal di Matta Fair hari tu.
Our early bird tickets

 Kami overnight di Pariss Hotel Skudai hari sebelumnya sebab nak sampai awal la keLegoland hari tu.(walhal kalau drive dari Melaka pun takde la jauh mana..saja mengadakan)
Kami sampai tu front gate belum buka lagi tapi orang dah mula beratur (sama situasinya macam kat USS dulu) Tepat pukul 10 pagi pagar buka,kami pun masuk..masa tu ada la 2-3 ketul maskot lego tu merayap merata-rata untuk greet the guess yang hadirkan. Kami berkesempatan bergambar dengan maskot comel ni tapi Cik Mia takut dan meraung hihihi (family potrait muka awak cembeng dik) 
Kelakar pulak tengok rupa Mia time ni
 Budak-budak ni memang happy la masa tu..cuaca pun redup je. Nak naik satu-satu ride tu tak perlu beratur terlalu lama mungkin sebab orang tak berapa nak ramai lagi masa tu, memang sangat memudahkan.

Kami lunch kat pizza mania..pizza ni ok,pasta pun ok rasanya(sebab Mia makan banyak) cuma harga biasa la mahal dari biasakan. 

1 botol coke kecil can cost you almost RM6 kat stall didalam tu tapi standard la tu kan,mana-mana theme park pun lebih kurang sama je kan.
Ni sign untuk surau..ada 1 lagi  surau tu sign dia ibu dan anak lelaki
Ni pula sign untuk toilet..comel kan

Yang saya suka tentang legoland ni..kat sana ada surau(2 lagi) toilets pun banyak.Dan diaorang siap ada family toilet yang besar untuk kita bawak masuk anak-anak kecik sekali masuk dalam toilet tu senang dan selesa.

Miniland


Secara keseluruhan pendapat saya Legoland is a place must go untuk mereka yang selalu ke theme park. Insyallah ada rezeki nanti kita repeat lagi bila hotel Legoland dah siap pulak ye hihihi
Ada rezeki kami datang lagi nanti

Saturday, December 15, 2012

Weekend di Seremban

Kami menghabiskan cuti hujung minggu di Seremban.Ada jemputan kenduri kawin di Kuala Klawang selebihnya budak-budak ni menghabiskan masa dengan aktiviti riang ria kat rumah atuk dan nanny. Tak tahannya bila balik Seremban ni asyik makan je la kejenya..makan x ingat tanpa rasa bersalah. Akhirnya nanti nak sarung seluar dah sendat baru nak rasa menyesal huhuhu

Sagu gula melaka makan sejuk-sejuk memang heaven..
A slice of cake only :p
Beberapa cucuk saja..jangan over
The kids favourite,nanny homemade donuts
Bumped with this BMW - nice plat

*mcm mana nak berjalan esok ni,Ez kena food poisoning la pulak huhuhu harap-harap by malam ni dah sembuh.Adik-adik dah excited sangat tu*

Tuesday, December 11, 2012

Gara-gara Istanbul Aku Datang

Gara-gara filem Istanbul Akan Datang,tengok adegan Beto dan Lisa dalam filem tu makan maggie asam laksa tekak terasa teringin sangat!!!Tekak kita special x yah tunggu pregnant nak mengidam dan teringin segala ni hihihi.Maka jadinya dikala waktu begini dengan rasa bersalah kita makan maggie asam laksa tu huwaaa x patut sungguh la,sebab dah dekat jam 10 kan huhuhu lepas ni nak tengok si Beto dengan Lisa tu tak boleh la nak tengok time malam nanti teringin lagi..hihihi

Kenduri Kesyukuran

Alhamdulillah..kenduri kesyukuran sempena Ezhan telah selamat berkhatan yang kami adakan Ahad lepas berjalan lancar seperti yang dirancang.Bacaan doa dimulakan pada jam 12.30 lepas tu disusuli dengan acara makan-makan.Terima kasih banyak-banyak pada saudara-mara,rakan-rakan dan jiran tetangga yang sudi hadir..Dalam jam 2.30 petang hujan turun dengan lebatnya siap kilat petir segala..mujur bawah khemah masa tu tak ramai tetamu dah..Apa-apa pun syukur sangat segalanya dipermudahkan olehNya..insyallah ada rezeki lain kali kita buat lagi majlis sebegini ye..
Lauk pauk yang disediakan..tempah dengan caterer je tapi memenuhi anak tekak semua
Pencuci mulut,,buah tembikai je kami sediakan yang lain-lain tu mak sedara & jiran saya bagi..TERIMA KASIH

Surah Yassin,cenderahati untuk tetamu yang hadir
Door gift untuk tetamu..isi dodol didalamnya..Canister tempah dengan THE FUNCTIONS
Goodies untuk anak-anak kecil




 Harap mereka yang hadir berpuas hati..andai ada kekurangan kami mohon maaf ye.Jangan serik nak datang lagi.Ezhan pun alhamdulillah semalam dah pegi klinik untuk buka clamp and he's recovering very well.Tak sabar nak tunggu dia fully recover ni..mummy nak cover balik plan cuti-cuti yang tergendala ni ha!!

Saturday, December 8, 2012

BUSY wei!!!

Tengah busy tahap gaban membuat persiapan untuk majlis Ahad nanti..
 
Macam-macam nak buat supaya semuanya berjalan lancar. Semoga Allah permudahkan segala urusan dan segalanya berjalan lancar seperti yang dirancang..Tiba-tiba terfikir,alangkah seronoknya kalau dapat jadi supermom!!Yihaaaaaa berangan la pulak

Thursday, December 6, 2012

PARCEL full of love

 

HAPPY!!HAPPY!! Kita dapat parcel hari ni..
Cenderahati dari orang yang baru balik berjalan dari VIETNAM
Thank you Ruzi..
Mia paling happy sebab most of it colour pink..
Thanks again dear!!!Muaaaaah

Sunday, December 2, 2012

Alhamdulillah..bertemu juga baby Naufal

Sabtu lepas kami ke Bangi.
Alhamdulillah tercapai juga hajat nak bertemu family arwah kawan baik saya..
Kami ke sana atas memenuhi undangan family arwah.
Suami arwah buat kenduri doa selamat untuk anak-anak lelakinya yang akan berkhatan dan juga kenduri aqiqah untuk baby Naufal juga.
Memang awal-awal tu sedih la..bertemu dengan suami arwah dalam suasana yang sangat berbeza..
Jumpe mak dan kakak-kakak dia..Ya Allah,tuhan saja yang tahu perasaan dikala itu..
Masuk ke rumah arwah kali ini tanpa disambut oleh tuan rumah sendiri..yang biasanya ceria dengan gelak tawa darinya namun itulah hakikatnya..Rindu yang tak terucap pada kau Noli..
Insyallah,panjang umur dan ada rezeki kita pasti bertemu lagi itu janji saya pada anak-anak arwah hari itu..
Tengok baby ni teringat sangat-sangat pada arwah..rupa saling tak tumpah ibunya
Naufal yang ceria..baik,pandai bawak diri
 Al-fatihah buat arwah Norliza bt Mohd Zahari




Saturday, December 1, 2012

Semoga diberi kekuatan

Esok Sabtu kami nak ke Bangi. Memenuhi jemputan kenduri doa selamat dan aqiqah anak-anak BFF saya. 2 anak lelakinya berkhatan dan aqiqah anak lelaki bongsunya juga. Rasa sangat teruja nak pegi majlis esok sebab saya akan ke rumah BFF tersayang buat pertama kalinya selepas kawan saya ni meninggal dunia Jun lepas.Ini kira 1st time nak bertemu family arwah selepas arwah dah tiada.Semoga saya diberi kekuatan untuk melaluinya. Masa arwah meninggal saya tak berkesempatan nak ziarah,sebab sepanjang arwah sakit hingga meninggal dunia dia mendapat rawatan di Hospital Ipoh.Selalunya pergi rumah arwah,pasti akan dengar suara dan gelak ketawanya..tapi kali ini lain sangat.Ya Allah..kau tempatkan la sahabatku itu dikalangan orang-orang yang beriman.Aku rindu kau Noli..rindu sangat-sangat :'( but I know you're in a better place now..
Al-fatihah

Friday, November 30, 2012

Tamat kurus 5 hari ^-^

Alhamdulillah..kursus 5 hari dah berakhir dengan jayanya. Syukur..banyak input yang diperolehi tak sabar pulak rasanya nak apply dengan budak-budak next year. Next year pulak continue ye..owh..jauh lagi perjalanan nak complete kan 480jam tu.
Esok Sabtu kalau jadi kita nak terjah MAHA sebab dah terlanjur nak pegi kenduri di seksyen 3...Ahad,ada misi lain pulak untuk Ezhan.

Thursday, November 29, 2012

SHARING IS CARING

Atas permintaan dari seseorang untuk dikongsikan resipi kek coklat entri yang lepas..
Maka disini kita tepekkan resipi kek coklat untuk sesiapa yang ingin mencubanya...
Bahan-bahannya mudah saja dalam erti kata lain kalau kat supermarket boleh jumpalah..

BAHAN-BAHANNYA
2 cawan tepung gandum
1 cawan sebuk koko
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
(Ayakkan semua bahan diatas)
2 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak (kita guna minyak jagung)
1 cawan susu cair
2 biji telur
1 cawan air panas
 CARA-CARANYA
Masukkan semua bahan diatas. Pukulkan sampai kembang. Pecahkan telur satu persatu.Pukul lagi sehingga sebati..kemudian masukkan kesemua aduan ke dalam acuan. Bakar sehingga kek masa pada suhu 160-170 cc (ikut oven juga sebenarnya hihihi) 
Kalau tak nak bakar,boleh kukus juga dan kukus lagi sedap sebab kek jadi sangat lembab.YUMMMY!!!!
Bila dah masak..sejukkan sekejap letak la topping. Kami hari tu tak sempat nak letak topping lil monsters kat rumah ni semua dah menunggu..
Buat my dear SISTER kak SHAM..SELAMAT MENCUBA okey.. 

Wednesday, November 28, 2012

Kek coklat

Malam tadi lepas makan malam cepat-cepat jalankan misi nak baking.Alhamdulillah..kek menjadi.Tapi x sempat nak letak topping,Ezhan dgn Mia dah menanti.hihihi malam tadi je diaorang makan lebih dari separuh..termasuk la daddy.Erfan je makan pagi ni sebab dia tido awal malam tadi.Anak-anak dan suami suka so nanti boleh repeat lagi..kat rumah ni kalau apa-apa yang chocolate flavour memang laju je..especially plain choc.Tak nak yang ada nuts or raisin ni..

 
 
Add caption

Tuesday, November 27, 2012

Tiba-tiba TERINGIN!!

Tiba-tiba mood nak baking datang!!
Adoi aii x boleh ditahan-tahan dah ni
Nak baking juga..walaupun dah malam.
Takpe kita baking lepas selesai makan malam nanti.
Esok baru tepek gambar kek apa yang terhasil malam ni ye..
♥♥♥♥♥

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

KURSUS OH KURSUS

Kursus seminggu bermula semalam..
Mujur la tempat kursus tu dekat Makmal Komputer sekolah sendiri je
Hihihi sangat syiok!!!
Dah la kursus half day je hahahaha
Yang tak berapa nak best kursus ni akan berlanjutan sehingga November 2013
Setiap Rabu petang, setiap minggu pertama cuti sekolah juga..
Demi melengkapkan 480 jam dan bagi merealisasikan
PELAN TRANSFORMASI PENDIDIKAN yang diuar2kan tu..
Harap-harap berhasil la..banyak dah duit yang dilaburkan untuk projek yang satu ini.

Sarapan siap-siap dirumah..hihihi

Syok bila attend course ada kawan,yang belakang tu trainer kami.Nama dia Justin Miller.Trainer dari British Council

Modul untuk setahun..pergh...


Saturday, November 24, 2012

Rise of the Guardians

Kita tumpang bergambar je la Mia hihihi
Ni sementara tunggu daddy beli popcorn & air..Finding Nemo 3D ni yang lama ke yang baru ye??



Adult RM11,kids RM6

Ni kira early birthday treat untuk Erfan.
Kami bawak dia pegi tengok movie a day sebelum birthday dia tu.
Unplanned program sebenarnya..pagi tu teragak petang tu terus terjah GSC Aeon Bandaraya.
Ingatkan nak bawak dia tengok movie Life of PI tapi belum release la pulak kat Melaka.
Orang agak ramai juga petang 22hb tu...ramai yang Q sama dengan kami tu nak menonton movie The twilight Saga breaking dawn tapi kami saya tak minat movie macam tu so kami decide untuk bawak kanak-kanak ribena tu menonton RISE OF THE GUARDIANS..Best movie ni. Budak-budak ni enjoy dengan characters macam Santa, Tooth Fairy, Easter Bunny, Jack Frost, Sandman dan Boogeyman tu, Cuma to me,as a parent kita kena pandai explain balik tentang characters tu semua..sebab macam Erfan ni,dia keep on asking ada ke life kat atas awan sana?Ada rain deer eh kat atas tu hidup dengan Santa?Sebab sebelum ni pun time gigi dia patah,dia nak simpan bawah bantal supaya bilik malam Tooth Fairy datang ambik dan replace dengan duit keesokkannya..Tak mahu dia keliru,mummy cepat je explain kat dia itu semua cartoon characters je..tak wujud pun. Mujur la dia boleh accept dan dia siap cakap balik Allah yang cipta kita semua kan mummy?Allah yang cipta sun & moon juga kan??Owh..syukur Alhamdulillah dia konsep movie dan realiti..
Kita tengok movie ni
 Opsss berbalik pada movie ni memang interesting sebab the animation sangat menarik terutamanya untuk kanak-kanak at their age...On the way back,masing-masing dah list out the next movie yang diaorang nak tonton,Hotel Transylvania la, Wreck it Ralph la semuanya movie diaorag..
Ni dah masuk dalam list diaorang

Yang ni jugak..
Nak tengok siapa nak teman ni huhuhu

Aaarghhhh frustnya!!Mummy nak tengok Tomok,Beto & Lisa kat Istanbul Aku Datang tapi takde sorang pun yang nak teman.Kalau Ezhan siap cakap,mummy book kat Astro first je la nanti huhuhu

Friday, November 23, 2012

Happy 6th Birthday ERFAN SHAFRI

 23 November 2012
Erfan 6 tahun hari ini.
Kesian dia,dah hujung tahun baru nak masuk umur dia sepatutnya.
Begitu la nasib anak-anak yang lahir hujung tahun kan.
Dalam 3 orang adik-beradik Erfan ni "bam-bam" sikit masa baby berbanding yang lain.
Happy Birthday Muhammad Erfan Shafri.
Mummy doakan Erfan berjaya didunia dan akhirat.
Semoga Erfan membesar sebagai anak soleh dan menjadi kebangaan keluarga ye sayang,
Mummy,daddy, abang Ezhan & adik Mia sayang Erfan banyak-banyak..
Ok..kita share sikit gambar-gambar Erfan dari baby(bam-bam) sampai la sekarang,random pix ye..
Erfan masa kecik

Erfan dengan atuk,nanny, wan,uncle & kwn2

Erfan & abang Ezhan

Erfan & Mia

Erfan dengan daddy, mummy & adik beradik yang lain


Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015