Tuesday, January 24, 2012

Kuih Cara Manis

Time cuti ni, mood rajin datang 
maka ini lah hasilnya..
KUIH CARA MANIS

 In the making..
nampak tak acuannya juga masih baru
hehehe

1st time cuba ni..
Alhamdulillah tidak mengecewakan
terima kasih pada Mat Gebu
sebab saya ambik resipi ni dari blog dia
takde la susah sangat rupanya buat kuih ni
next time boleh cuba lagi..

 Ini hasilnya..percubaan pertama
Meh nak share sikit resipi
dan untuk simpanan sendiri jugak
*cut & paste dari BLOG MAT GEBU
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
  3. Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
  4. Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... Selamat mencuba..



1 comment:

  1. merembes air liurr.. tengok kuih cara tu..nak plak skrg nie kat putrajaya tgh hujan.. dapat makan kuih nie dengan kopi panas.. sssslluurrrrrpp perrrgghh best nie..

    * haaa tu laaa kan emy.. saya pun kalau bab mengandung tu.. saya sanggup lagi harungi.. tak kisah laa.. kalau kena ulang alik klinik buat BSP bagai.. tapi bab nak bersalin tu.. ayoorrrrkk tetiba rasa serik laaa plak..

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Tuesday, January 24, 2012

Kuih Cara Manis

Time cuti ni, mood rajin datang 
maka ini lah hasilnya..
KUIH CARA MANIS

 In the making..
nampak tak acuannya juga masih baru
hehehe

1st time cuba ni..
Alhamdulillah tidak mengecewakan
terima kasih pada Mat Gebu
sebab saya ambik resipi ni dari blog dia
takde la susah sangat rupanya buat kuih ni
next time boleh cuba lagi..

 Ini hasilnya..percubaan pertama
Meh nak share sikit resipi
dan untuk simpanan sendiri jugak
*cut & paste dari BLOG MAT GEBU
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
  3. Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
  4. Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... Selamat mencuba..



1 comment:

  1. merembes air liurr.. tengok kuih cara tu..nak plak skrg nie kat putrajaya tgh hujan.. dapat makan kuih nie dengan kopi panas.. sssslluurrrrrpp perrrgghh best nie..

    * haaa tu laaa kan emy.. saya pun kalau bab mengandung tu.. saya sanggup lagi harungi.. tak kisah laa.. kalau kena ulang alik klinik buat BSP bagai.. tapi bab nak bersalin tu.. ayoorrrrkk tetiba rasa serik laaa plak..

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015