Tuesday, May 29, 2012

Pulau Kapas (PART I)

Nak share kisah perjalanan kami ke Pulau Kapas hari tu.
Bertolak dari sekolah 18 Mei (malam) dalam pukul 11 juga baru gerak dari sekolah.
Wajib pose,gambar dalam bas masa baru nak gerak.
 Rasanya bas tu ikut jalan Melaka-Segamat-Muadzam-Kuantan-Terengganu
Sebab malam kan,tak berapa perasan sangat.
Tapi yang pasti memang lalu Segamat la sebab kami ada stop kat 1 area kedai makan ni
untuk buang air.(Alhamdulillah,bersih tandasnya :p )
Kemudian singgah rehat sekejap kat R&R Muadzam..driver bus la yang nak rehatkan,kita ni luruskan pinggang + panaskan badan je (serious sejuk giler dalam bas tau,pakai sweater & stokin pun memang x membantu) Masing-masing dah berguling-guling macam tenggiling dah kat seat masing-masing menahan sejuk.Ayat paling power dari sorang member kat abang driver masa tu "Bang,boleh slow kan aircond tu x?" "Air cond bus tak macam air cond kereta cikgu" hahahaha ambik ko!!Ingatkan macam naik kereta boleh control aircond nya..Kami berhenti solat Subuh di 1 masjid di Kemaman. Tak perasan nama masjid tu tapi yang pasti tepi jalan. Meneruskan lagi perjalanan ke Kuala Terengganu dulu pagi tu.Singgah sarapan di gerai tepi jalan di area Rhu Rendang dalam perjalanan nak ke Kuala Terengganu tu.Pergh..masing-masing memang membedal menu tradisi pantai timur masa ni.Ada yang makan nasi dagang, nasi kerabu dan juga nasi minyak (rasa pelik wei breakfast nasi minyak)Sampai di Kuala Terengganu,kami terus ke Taman Tamadun Islam dan Masjid Kristal di Pulau Wan Man.Memandangkan saya dan BFF saya memang dah pernah sampai sini sebelum ni,jadi takde la teruja sangatkan masa nak turun bas tu.Orang lain sibuk dah nak nak ke sana ke mari dengan camera masing-masing tapi kami lenggang lenggong pegi toilet masjid nak mandi hahahaha (segar badan time ni)
Masjid Kristal

Taman Tamadun Islam

Kami yang 'fresh' hehehe
  Lebih kurang pukul 12.00 kami gerak ke Marang semula. Ke Jeti untuk ke Pulau Kapas kita ye..boat kami pukul 1. Sementara tunggu pengerusi kelab settle kan tiket untuk ke seberang kita posing dulu ye...  
Kita posing jap..tu belakang tu boat/ferry nya
 Perjalanan dari jeti di Marang ke Pulau Kapas tu dalam 30 minit je.
Kakak-kakak yang sporting

Us again...

Cuma masa nak pegi tu kami kena tukar boat dalam perjalanan nak sampai tu sebab masa kami tiba di sana,air surut.Boat yang kami naik tak dapat nak hantar sampai ke tepi.Gigil lutut beralih-alih boat kat tengah lautan ni.(untuk orang yang tak pandai berenang macam saya la)Gambar tukar boat takde ye.Bag pun cikgu lelaki tolong angkatkan gatal ko nak keluarkan camera pulak kan.Pang sekali baru tau..tapi ada member snap gambar masa atas boat 1 lagi tu.Nanti nak minta ihsan dia gambar kami tengah gigil tu hihihi Alhamdulillah,selamat sampai kat jeti pulau kapas.Pheww kena menatap ke resort time ni.Sangat-sangat mencabar ok.Meredah pasir pantai yang halus tu,kami menginap di Kapas Coral Beach Resort. Sampai-sampai je terus lunch dulu.
Muka-muka keletihan
Kami letih juga, tapi demi kamu cik'camera' kita lebarkan senyuman. Perasan tak tiap kali kami bergambar gambar cikgu lelaki kat belakang tu sure terselit sama.Hihii tu bodyguard kami sepanjang berada di Pulau Kapas.Thank you cikgu Jeffri sudi melayan karenah adik-adik mu yang 2 orang ni.
 Dapat kunci,masing-masing berlumba-lumba masuk bilik. Resort ni under construction masa kami datang.2 pair of us dapat bilik lama(sebab tak cukup bilik baru)salah 1 pair yang dapat bilik lama tu kami la..tapi takpe yang penting ada aircond dan selesa(tapi bila baru jauh lebih selesa la) solat jamak,luruskan pinggang kejap dalam pukul 4.00 nak keluar balik untuk snorkeling..
Ni bilik kami
Ni bilik pasangan 1 lagi..kira neighbour kami la ni
Bilik baru..cantik yang ni


Bilik kami..alhamdulillah bersih.Kawan-kawan pakat jealous sebab ada kelambu pink tu hehehe

Last but not least..kami lagi.Nak rest dulu nanti sambung ye
(Part II nanti sambung karangan lagi ye...hihihihi)

5 comments:

  1. ewahh...ke pulau kapas yerk kak
    aktiviti sekolah ker kak ..
    best ler camtu.....

    sure lepas nie n
    entry rendam2 dalam air kan kak

    ReplyDelete
  2. seronoknya dia
    gi ramai2 macam nie lagi happeningkan dik
    nak ole2 .. ekeke ;)

    ReplyDelete
  3. bestnya cikgu Emy gi T'ganu ehh....
    dulu mak akak ada buka kedai makan kat R&R Muadzam Shah tu.. skrg ni dah pencen dah.. hehe.. memang itulah laluannya nak ke T'ganu kalau lalu dari Segamat tu..

    best tgk gambar2 tu semua Emy.. akak pun belum sampai lg ke Masjid Kristal atau Pulau Kapas tu nama je orang T'ganu.. huhu...

    ReplyDelete
  4. wawawaw sakan yer emy bercuti.... hhuhuhu mau ikotttt

    ReplyDelete
  5. pulau kapas! bestnya! dh lama x pegi...

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Tuesday, May 29, 2012

Pulau Kapas (PART I)

Nak share kisah perjalanan kami ke Pulau Kapas hari tu.
Bertolak dari sekolah 18 Mei (malam) dalam pukul 11 juga baru gerak dari sekolah.
Wajib pose,gambar dalam bas masa baru nak gerak.
 Rasanya bas tu ikut jalan Melaka-Segamat-Muadzam-Kuantan-Terengganu
Sebab malam kan,tak berapa perasan sangat.
Tapi yang pasti memang lalu Segamat la sebab kami ada stop kat 1 area kedai makan ni
untuk buang air.(Alhamdulillah,bersih tandasnya :p )
Kemudian singgah rehat sekejap kat R&R Muadzam..driver bus la yang nak rehatkan,kita ni luruskan pinggang + panaskan badan je (serious sejuk giler dalam bas tau,pakai sweater & stokin pun memang x membantu) Masing-masing dah berguling-guling macam tenggiling dah kat seat masing-masing menahan sejuk.Ayat paling power dari sorang member kat abang driver masa tu "Bang,boleh slow kan aircond tu x?" "Air cond bus tak macam air cond kereta cikgu" hahahaha ambik ko!!Ingatkan macam naik kereta boleh control aircond nya..Kami berhenti solat Subuh di 1 masjid di Kemaman. Tak perasan nama masjid tu tapi yang pasti tepi jalan. Meneruskan lagi perjalanan ke Kuala Terengganu dulu pagi tu.Singgah sarapan di gerai tepi jalan di area Rhu Rendang dalam perjalanan nak ke Kuala Terengganu tu.Pergh..masing-masing memang membedal menu tradisi pantai timur masa ni.Ada yang makan nasi dagang, nasi kerabu dan juga nasi minyak (rasa pelik wei breakfast nasi minyak)Sampai di Kuala Terengganu,kami terus ke Taman Tamadun Islam dan Masjid Kristal di Pulau Wan Man.Memandangkan saya dan BFF saya memang dah pernah sampai sini sebelum ni,jadi takde la teruja sangatkan masa nak turun bas tu.Orang lain sibuk dah nak nak ke sana ke mari dengan camera masing-masing tapi kami lenggang lenggong pegi toilet masjid nak mandi hahahaha (segar badan time ni)
Masjid Kristal

Taman Tamadun Islam

Kami yang 'fresh' hehehe
  Lebih kurang pukul 12.00 kami gerak ke Marang semula. Ke Jeti untuk ke Pulau Kapas kita ye..boat kami pukul 1. Sementara tunggu pengerusi kelab settle kan tiket untuk ke seberang kita posing dulu ye...  
Kita posing jap..tu belakang tu boat/ferry nya
 Perjalanan dari jeti di Marang ke Pulau Kapas tu dalam 30 minit je.
Kakak-kakak yang sporting

Us again...

Cuma masa nak pegi tu kami kena tukar boat dalam perjalanan nak sampai tu sebab masa kami tiba di sana,air surut.Boat yang kami naik tak dapat nak hantar sampai ke tepi.Gigil lutut beralih-alih boat kat tengah lautan ni.(untuk orang yang tak pandai berenang macam saya la)Gambar tukar boat takde ye.Bag pun cikgu lelaki tolong angkatkan gatal ko nak keluarkan camera pulak kan.Pang sekali baru tau..tapi ada member snap gambar masa atas boat 1 lagi tu.Nanti nak minta ihsan dia gambar kami tengah gigil tu hihihi Alhamdulillah,selamat sampai kat jeti pulau kapas.Pheww kena menatap ke resort time ni.Sangat-sangat mencabar ok.Meredah pasir pantai yang halus tu,kami menginap di Kapas Coral Beach Resort. Sampai-sampai je terus lunch dulu.
Muka-muka keletihan
Kami letih juga, tapi demi kamu cik'camera' kita lebarkan senyuman. Perasan tak tiap kali kami bergambar gambar cikgu lelaki kat belakang tu sure terselit sama.Hihii tu bodyguard kami sepanjang berada di Pulau Kapas.Thank you cikgu Jeffri sudi melayan karenah adik-adik mu yang 2 orang ni.
 Dapat kunci,masing-masing berlumba-lumba masuk bilik. Resort ni under construction masa kami datang.2 pair of us dapat bilik lama(sebab tak cukup bilik baru)salah 1 pair yang dapat bilik lama tu kami la..tapi takpe yang penting ada aircond dan selesa(tapi bila baru jauh lebih selesa la) solat jamak,luruskan pinggang kejap dalam pukul 4.00 nak keluar balik untuk snorkeling..
Ni bilik kami
Ni bilik pasangan 1 lagi..kira neighbour kami la ni
Bilik baru..cantik yang ni


Bilik kami..alhamdulillah bersih.Kawan-kawan pakat jealous sebab ada kelambu pink tu hehehe

Last but not least..kami lagi.Nak rest dulu nanti sambung ye
(Part II nanti sambung karangan lagi ye...hihihihi)

5 comments:

  1. ewahh...ke pulau kapas yerk kak
    aktiviti sekolah ker kak ..
    best ler camtu.....

    sure lepas nie n
    entry rendam2 dalam air kan kak

    ReplyDelete
  2. seronoknya dia
    gi ramai2 macam nie lagi happeningkan dik
    nak ole2 .. ekeke ;)

    ReplyDelete
  3. bestnya cikgu Emy gi T'ganu ehh....
    dulu mak akak ada buka kedai makan kat R&R Muadzam Shah tu.. skrg ni dah pencen dah.. hehe.. memang itulah laluannya nak ke T'ganu kalau lalu dari Segamat tu..

    best tgk gambar2 tu semua Emy.. akak pun belum sampai lg ke Masjid Kristal atau Pulau Kapas tu nama je orang T'ganu.. huhu...

    ReplyDelete
  4. wawawaw sakan yer emy bercuti.... hhuhuhu mau ikotttt

    ReplyDelete
  5. pulau kapas! bestnya! dh lama x pegi...

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015