Friday, November 16, 2012

AKTIVITI CUTI SEKOLAH

Bila cuti sekolah memang tak boleh nak elak la untuk masuk ke dapur.Ye la,time sekolah selalu sangat culas bab masak ni..banyak tapau @ makan diluar dari mengasapkan dapur dirumah sendiri.So kira time cuti ni nak qada' balik mana-mana yang lompang tu kan..Minggu pertama cuti sekolah kita asal skill buat dessert dulu,Senang je pun..sagu gula melaka..sebab musabab buat ni tekak teringin sangat nak makan tapi kat sini susah nak jumpe kecuali time ada pasar malam je..alhamdulillah..menjadi.Takde la susah sangat rupanya..lepas ni boleh try buat lagi.. Meh nak share sikit resipi nya..
Part A
200gm Sagu
6 Cawan Air
Part B
2 Cawan Santan
2 Cawan Air
Daun Pandan
Garam secukup rasa
Part C
1 Gula Melaka (Bentuk macam silinder tu)
3 Cawan Air 
Daun Pandan
Cara-cara
1. Rendam sagu dalam 5 minit. 
2. Panaskan 1 cawan air sehingga mendidih & masukkan sagu. Kacau sentiasa & tambahkan air sedikit demi sedikit lagi sehingga masak jernih.
3. Masukkan dalam bekas, biarkan seketika & sejukkan dalam peti.
4. Masakkan santan, air, daun pandan & garam selama 5 minit dalam api perlahan. Sejukkan dalam peti.
5. Masakkan gula melaka, air & daun pandan sehingga gula melaka larut dalam api perlahan. Sejukkan dalam peti.
6. Hidang dengan masukkan santan dahulu ke atas sagu. Kemudian masukkan gula melaka. Maka jadilah lapisan sagu, gula melaka & santan! Siap untuk dimakan.
Asst  sedang mengacau sagu supaya tidak melekat

Masak atas api yang perlahan dan kacau sentiasa..sehingga sagu bertukar warna jernih
Masakkan pulak santan juga atas api yang perlahan..masukkan daun pandan yang telah disimpul
Masakkan pulak air gula..jangan lupa daun pandan untuk dapatkan bau yang wangi


Photo by emyomar
Tadaaaa ini la hasilnya.Kalau letak dalam bekas jernih tu nampak la layer nya.
 SAGU GULA MELAKA NI SEDAP DIMAKAN SEJUK-SEJUK..LEPAS MASAK SIMPAN DULU DALAM PETI AIS SEBELUM DI NGAAAAP YE!!

 

2 comments:

  1. wah....best ler kak ada pembantu
    sagu gula melaka...makan sejuk2 sedap kan kak

    ReplyDelete
  2. bestnyer...lebih2 lagi bila buat ada yg membantu...hehehehe...

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Friday, November 16, 2012

AKTIVITI CUTI SEKOLAH

Bila cuti sekolah memang tak boleh nak elak la untuk masuk ke dapur.Ye la,time sekolah selalu sangat culas bab masak ni..banyak tapau @ makan diluar dari mengasapkan dapur dirumah sendiri.So kira time cuti ni nak qada' balik mana-mana yang lompang tu kan..Minggu pertama cuti sekolah kita asal skill buat dessert dulu,Senang je pun..sagu gula melaka..sebab musabab buat ni tekak teringin sangat nak makan tapi kat sini susah nak jumpe kecuali time ada pasar malam je..alhamdulillah..menjadi.Takde la susah sangat rupanya..lepas ni boleh try buat lagi.. Meh nak share sikit resipi nya..
Part A
200gm Sagu
6 Cawan Air
Part B
2 Cawan Santan
2 Cawan Air
Daun Pandan
Garam secukup rasa
Part C
1 Gula Melaka (Bentuk macam silinder tu)
3 Cawan Air 
Daun Pandan
Cara-cara
1. Rendam sagu dalam 5 minit. 
2. Panaskan 1 cawan air sehingga mendidih & masukkan sagu. Kacau sentiasa & tambahkan air sedikit demi sedikit lagi sehingga masak jernih.
3. Masukkan dalam bekas, biarkan seketika & sejukkan dalam peti.
4. Masakkan santan, air, daun pandan & garam selama 5 minit dalam api perlahan. Sejukkan dalam peti.
5. Masakkan gula melaka, air & daun pandan sehingga gula melaka larut dalam api perlahan. Sejukkan dalam peti.
6. Hidang dengan masukkan santan dahulu ke atas sagu. Kemudian masukkan gula melaka. Maka jadilah lapisan sagu, gula melaka & santan! Siap untuk dimakan.
Asst  sedang mengacau sagu supaya tidak melekat

Masak atas api yang perlahan dan kacau sentiasa..sehingga sagu bertukar warna jernih
Masakkan pulak santan juga atas api yang perlahan..masukkan daun pandan yang telah disimpul
Masakkan pulak air gula..jangan lupa daun pandan untuk dapatkan bau yang wangi


Photo by emyomar
Tadaaaa ini la hasilnya.Kalau letak dalam bekas jernih tu nampak la layer nya.
 SAGU GULA MELAKA NI SEDAP DIMAKAN SEJUK-SEJUK..LEPAS MASAK SIMPAN DULU DALAM PETI AIS SEBELUM DI NGAAAAP YE!!

 

2 comments:

  1. wah....best ler kak ada pembantu
    sagu gula melaka...makan sejuk2 sedap kan kak

    ReplyDelete
  2. bestnyer...lebih2 lagi bila buat ada yg membantu...hehehehe...

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015