Saturday, January 28, 2012

Nikon J1

Dah jatuh hati pulak dengan Nikon J1 ni
sangat comel..banyak warna yang menarik
Kalau dapat beli yang colour pink ni
sure lagi cute..tapi macam pentingkan diri sendiri pulak
Dah la pocket camera yang olympus tu pun
ikut pilihan hati sang isteri ni kan..
hihihi asyik ikut favourite colour kita je kan
ok..automatically bertambah lagi WISHLIST untuk 2012
yeahhhh!!! Jom menabung untuk J1 juga

Tuesday, January 24, 2012

Kuih Cara Manis

Time cuti ni, mood rajin datang 
maka ini lah hasilnya..
KUIH CARA MANIS

 In the making..
nampak tak acuannya juga masih baru
hehehe

1st time cuba ni..
Alhamdulillah tidak mengecewakan
terima kasih pada Mat Gebu
sebab saya ambik resipi ni dari blog dia
takde la susah sangat rupanya buat kuih ni
next time boleh cuba lagi..

 Ini hasilnya..percubaan pertama
Meh nak share sikit resipi
dan untuk simpanan sendiri jugak
*cut & paste dari BLOG MAT GEBU
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
  3. Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
  4. Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... Selamat mencuba..



Thursday, January 19, 2012

A4 paper??


Bukan nak mengeluh
sekadar nak berkongsi
awal-awal tahun banyak betul 
benda nak kena print
kertas A4 saya dah hampir 2 rim guna
sekolah belum pun sampai sebulan

-SEKIAN HARAP MAKLUM-

Monday, January 16, 2012

Khasiat buah PISANG

Hari ni nak share sikit khasiat buat Pisang yang saya baca baru ni. Harap dapat dimanfaatkan oleh semua ye..

Buah pisang antara buah-buahan yang kaya dengan mineral serta kandungan vitamin yang tinggi.Selain daripada pisang juga amat berguna dalam membantu melegakan stress,baru tau pasal ni lepas membaca hari tu.Ingatkan coklat je yang boleh legakan stress..Bila kita stress,kadar metabolisme tubuh kita akan meningkat sehingga mengurangkan potassium dalam tubuh badan kita.Potassium diperlukan untuk mengekalkan imbangan cecair badan, menghantar isyarat saraf, pelepasan insulin, dan kontraksi otot. Pisang mengandung potassium iaitu mineral yang boleh meneutralkan degupan jantung seterusnya mengalirkan oxygen ke otak seterusnya mengimbangkan kadar cecair dalam badan.
so lepas ni kalau rasa-rasa stress dengan keje amalkan la memakan pisang
untuk menstabilkan semula emosi kita ye..
 CIK MIA saya suka sangat makan pisang..
ADAKAH SAYA JUGA SEDANG STRESS SEKARANG INI???

Sunday, January 15, 2012

Hati meronta-ronta

  Busy diawal tahun
memang tak boleh  nak elak
jenuh mengejar masa..
rasa macam tak cukup 24 jam sehari
Terasa cepat je masa tu berlari
Hujung minggu ambik kesempatan nak jenguk blog
sorry teman-teman blogger
+ my dear silent reader 
lama tak update blog
Walaupun hati meronta-ronta tapi tidak berkesempatan
nak buat begitu..
nanti ye..saya plan baik-baik entry
yang dah agak basi tu hihihi
Rindu korang semua..

Tuesday, January 3, 2012

Back to school 2012


Berakhir sudah cuti sekolah yang panjang
Macam tak puas je bercuti
Ewah!!Ewah!! Lemak nampak..
hihii tapi nak buat macam mana, makan gaji
kalau sekolah tu sendiri punye,boleh la buat sesuka hati kan
insyallah saya akan berusaha memikul
amanah dan tanggungjawab yang diberikan 
sepanjang 2012 dengan penuh ikhlas dan dedikasi
semoga dipermudahkan segala urusan..
Barang dan kelengkapan persekolahan 
anak-anak pun dah siap dan lengkap..
uniform-uniform pun sudah di iron 

Semoga mereka semua bersemangat untuk memulakan sesi
persekolahan untuk tahun 2012 nanti.
Ya Allah..kau terangi lah hati anak-anak ku
kau permudahkan la mereka dalam menuntut ilmu
semoga mereka berjaya didalam pelajaran mereka..
AMIN..

Saturday, January 28, 2012

Nikon J1

Dah jatuh hati pulak dengan Nikon J1 ni
sangat comel..banyak warna yang menarik
Kalau dapat beli yang colour pink ni
sure lagi cute..tapi macam pentingkan diri sendiri pulak
Dah la pocket camera yang olympus tu pun
ikut pilihan hati sang isteri ni kan..
hihihi asyik ikut favourite colour kita je kan
ok..automatically bertambah lagi WISHLIST untuk 2012
yeahhhh!!! Jom menabung untuk J1 juga

Tuesday, January 24, 2012

Kuih Cara Manis

Time cuti ni, mood rajin datang 
maka ini lah hasilnya..
KUIH CARA MANIS

 In the making..
nampak tak acuannya juga masih baru
hehehe

1st time cuba ni..
Alhamdulillah tidak mengecewakan
terima kasih pada Mat Gebu
sebab saya ambik resipi ni dari blog dia
takde la susah sangat rupanya buat kuih ni
next time boleh cuba lagi..

 Ini hasilnya..percubaan pertama
Meh nak share sikit resipi
dan untuk simpanan sendiri jugak
*cut & paste dari BLOG MAT GEBU
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
  3. Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
  4. Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... Selamat mencuba..



Thursday, January 19, 2012

A4 paper??


Bukan nak mengeluh
sekadar nak berkongsi
awal-awal tahun banyak betul 
benda nak kena print
kertas A4 saya dah hampir 2 rim guna
sekolah belum pun sampai sebulan

-SEKIAN HARAP MAKLUM-

Monday, January 16, 2012

Khasiat buah PISANG

Hari ni nak share sikit khasiat buat Pisang yang saya baca baru ni. Harap dapat dimanfaatkan oleh semua ye..

Buah pisang antara buah-buahan yang kaya dengan mineral serta kandungan vitamin yang tinggi.Selain daripada pisang juga amat berguna dalam membantu melegakan stress,baru tau pasal ni lepas membaca hari tu.Ingatkan coklat je yang boleh legakan stress..Bila kita stress,kadar metabolisme tubuh kita akan meningkat sehingga mengurangkan potassium dalam tubuh badan kita.Potassium diperlukan untuk mengekalkan imbangan cecair badan, menghantar isyarat saraf, pelepasan insulin, dan kontraksi otot. Pisang mengandung potassium iaitu mineral yang boleh meneutralkan degupan jantung seterusnya mengalirkan oxygen ke otak seterusnya mengimbangkan kadar cecair dalam badan.
so lepas ni kalau rasa-rasa stress dengan keje amalkan la memakan pisang
untuk menstabilkan semula emosi kita ye..
 CIK MIA saya suka sangat makan pisang..
ADAKAH SAYA JUGA SEDANG STRESS SEKARANG INI???

Sunday, January 15, 2012

Hati meronta-ronta

  Busy diawal tahun
memang tak boleh  nak elak
jenuh mengejar masa..
rasa macam tak cukup 24 jam sehari
Terasa cepat je masa tu berlari
Hujung minggu ambik kesempatan nak jenguk blog
sorry teman-teman blogger
+ my dear silent reader 
lama tak update blog
Walaupun hati meronta-ronta tapi tidak berkesempatan
nak buat begitu..
nanti ye..saya plan baik-baik entry
yang dah agak basi tu hihihi
Rindu korang semua..

Tuesday, January 3, 2012

Back to school 2012


Berakhir sudah cuti sekolah yang panjang
Macam tak puas je bercuti
Ewah!!Ewah!! Lemak nampak..
hihii tapi nak buat macam mana, makan gaji
kalau sekolah tu sendiri punye,boleh la buat sesuka hati kan
insyallah saya akan berusaha memikul
amanah dan tanggungjawab yang diberikan 
sepanjang 2012 dengan penuh ikhlas dan dedikasi
semoga dipermudahkan segala urusan..
Barang dan kelengkapan persekolahan 
anak-anak pun dah siap dan lengkap..
uniform-uniform pun sudah di iron 

Semoga mereka semua bersemangat untuk memulakan sesi
persekolahan untuk tahun 2012 nanti.
Ya Allah..kau terangi lah hati anak-anak ku
kau permudahkan la mereka dalam menuntut ilmu
semoga mereka berjaya didalam pelajaran mereka..
AMIN..
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015