Wednesday, February 29, 2012

Alhamdulillah..rezeki dariNya

Alhamdulillah...
Baru hari tu dok ngomel-ngomel
Bila la nak kena panggil interview untuk naik gred ni kan..
tapi perkhabaran awal minggu ni hari tu
sangat menggembirakan..
Takde lagi interview-interview segala untuk naik gred ni
Alhamdulilllah..semoga segala urusan dipermudahkan olehNya
Rezeki 2012 ni..

Monday, February 20, 2012

Sampai bila ni??

Stress sungguh tau
umpama menanti buah yang tak gugur
Bila call SPP staff diaorang pun tak dapat bagi reason 
Kenapa la ambik masa begitu lama untuk panggil interview
untuk naik gred ni?
Apa masalah sebenarnya??
Ya Allah sabar je la..
Ada kawan-kawan yang dah pegi interview pun
masih tergantung status mereka
belum ada hitam putih
ish..ish..sadiss sungguh la..
Berhempas pulas nak dapatkan degree 
(mencabar tu bekerja sambil belajar)
tapi penghujungnya cerita yang kurang enak
saya berharap sangat ada
penjelasan dari pihak yang bertanggungjawab...

Sunday, February 19, 2012

Teratai

Teratai yang sedang berkembang 
di taman kecil kami..
Daddy snap dari bunga ni mula berputik
hingga la ianya kembang mekar pagi ni..
tenang je bila tengok..
Baru nak berkembang..
Beberapa hari kemudian
Kembang mekar..pagi ni
View dari tingkap bilik
meh nak tepek sikit lirik lagu TERATAI
dari Sweet Charity
kira lagu tema hari ni la kan hehehe

 Oh teratai bunga indah
Engkaulah pujaan hatiku
Telah lama aku rindukan
Wahai teratai bunga indah

Sungguh cantik paras wajahmu
Sinar matamu bagaikan suria pagi
Setiap insan selalu terpikat
Memandangmu teratai bunga indah

Ku tak menyangka wahai teratai ku sayang
Badai taufan datang menghembus dirimu
Engkaupun terkulai dan merunduklah
Layu tak berseri lagi

Oh tuhan tolong lindungilah dia
Agarku dapat bersamanya lagi
Ku inginkan teratai ku sayang
Berseri seperti semula

Saturday, February 18, 2012

Selesai 1 Bab...

Selesai sudah urusan pengelolaan Bola Tampar
MSS Kawasan Masjid Tanah untuk murid sekolah rendah
Phewwww penat berjemur tak payah cerita la
Gelap gelita sudah..apa-apa pun syukur alhamdulillah
semuanya berjalan lancar sepanjang 2 hari kejohanan berlangsung

Team bola tampar sekolah kami
dapat tempat ketiga untuk kategori perempuan
dan naib johan untuk kategori lelaki..
syukurla ada juga kan..dah la sekolah sendiri pengelola..
takpe cuba lagi tahun depan anak-anak Sri Laksamana
Meh layan beberapa keping gambar yang sempat dicilok
dari web sekolah..hihihi
almaklum la jadi urus setia sibuk tu wei
tak sempat nak angkut camera segala..mujur ada cameraman sek
dapat tumpang bergambar..
Team perempuan SKSL 
Team lelaki SKSL
Peace..
Tahniah buat coach-coach SKSL
BFF
Antara yang terlibat..Tahniah semua setia sampai ke petang
Last but not least..kami model FNJ sekolah hahaha *mode perasan*
*Sekarang sibuk dengan pemilihan olahraga pulak,Kejohanan olahraga kawasan awal Mac nanti..macam mana nak bela kulit ni!! *

Wednesday, February 15, 2012

Mood Moero Attack

Hari bermula la sesi untuk 
menggelapkan kulit huhuhu makin gelap la saya :p
Sekolah kami jadi tuan rumah

Kejohanan Bola Tampar MSS Negeri Melaka
peringkat kawasan Masjid Tanah
2 hari berjemur dipadang nanti..
Mr.Sun treat me nicely yeah
Jangan memancarkan cahaya yang terlalu panas ok..
Yang pasti sunblock sudah sedia menanti
Buat anak-anak SK Sri Laksamana
yang akan berjuang membawa nama sekolah esok
Good Luck guys..
pssst bila cakap pasal bola tampar ni
teringat pulak kat cerita Jepun zaman saya sekolah rendah dulu
popular sungguhla masa tu..Moero Attack
Hari tu buka youtube tengok drama tu..
Ingat x lagi cerita tu teman2 blogger??
Suka cerita Chiaki gak..
hehehehe feeling2 jadi pramugari masa tu :p

Tuesday, February 14, 2012

Terbaeeeek!!!

*credit to Google untuk poster ni*
Lawak ke Der..
memang terbaik..
kami berkesempatan nak tengok weekend baru ni
Alhamdulillah..berbaloi dengan harga tiket yang dibayar.
Thanks kat Yong atas segala info
Kami tak tunggu pun untuk bergambar dengan artis
sebab Erfan masa tu dah nak tido.
Lagi pun nak balik Melaka semula malam tu juga
Yang pasti kalau ada rezeki kami nak ke IB lagi lepas ni
nak tengok Cuci the musical pulak..
On the way back singgah tapau food 
sebab 2 budak yang belum tido ni kelaparan
Sorang dah tertido dalam kereta..2 orang ni je masih bertenaga
Siap boleh request nak milo ais tabur lagi dah malam-malam tu
 Alhamdulillah kami sampai rumah dalam pukul 1.00 pagi..
HOME SWEET HOME at last
******************************************************************
*Teaching should be full of ideas instead of stuffed with facts*



Monday, February 13, 2012

Masak-masak di hari Ahad

Hujung minggu dalam bulan Februari memang penuh jadualnya
tak dapat nak bergerak kemana sangat.
Minggu ni Ez ada kursus kepimpinan pengawas masa hari Sabtu
sampai tengahari saje..lepas tu kami terus gerak ke 1 tempat ni
(cerita tu next entry)
Ahad dah busy nak siapkan kelengkapan sekolah kan
Ahad juga hari untuk masak-memasak untuk keluarga
sebab biasanya weekdays masak yang simple-simple saje
Menu untuk lunch & dinner semalam
Nasi Ayam..simple je menunya..
Nasi ayam yang kehilangan tomato..awal-awal Mia dah belasah dulu

Minum petang..popiah goreng + teh o
Ada keropok dari Losong jugak..ayah saya bawak,fresh dari KT.
************************************************************* 
A good teacher is like a candle - it consumes itself to light the way for others.  

Sunday, February 12, 2012

Kejadian petang Khamis

Ini kejadian Khamis hari tu
masa nak buka gate sebab nak keluar pegi kedai
terpandang ada kitten mati betul-betul belakang kereta
(kedudukannya dalam garage kami) 
Cause of death tak pasti..
(mungkin sakit kot :P)
ala...kesiannya..meremang bulu roma saya
dan sah-sahla saya penggeli kucingkan..
Masuk rumah semula,siap kunci sliding door
seolah-olah kucing tu pandai buka pintu lagaknya
telefon daddy yang pada masa tu berada diluar rumah
minta balik segera...hahaha
mujur ada wonderpet datang menyelamat saya..
*Wonderpet saya balik dengan perasaan tak puas hati sebab urusannya diluar tak dapat diselesaikan hehehe*

Kalau tak,tak tahu la bagaimana!!
Yang ingin saya tekankan disini..kenapa ye
seluas-luas Masjid Tanah ni dan sebanyak-banyak rumah kat taman ni
rumah kami juga dia pilih untuk mati..
Daddy kata,kucing tahu siapa yang tak suka dia
situ yang dicari... ye ke??Walallahualam..
yang pasti bangkainya dah selamat daddy uruskan..
*Lebih kurang macam ni la warna kitten tu*



A friend is a person who knows all about you--and still likes you.

Friday, February 10, 2012

**~HAPPY BIRTHDAY~**

"Oh how the years go by,
Oh how time can certainly fly.
From once just a thought in far away dreams,
now into my arms and in my eyes gleam
the presence of you.
Your laughter and smiles
which go on for miles,
warms my heart and soul.
You're growing up so fast,
as I wish each moment with you to last forever.
My little boy will someday be a man
and right by your side I will forever stand.
I will pick up the pieces when you fall,
I will hold your hand and help you stand tall.
And when the day comes when you are on your own,
never feel that you are alone.
No matter how near or far apart
I am always right there in your heart.
Always remember whatever you go through
that no matter what, I will always love you."
*THANK YOU MR.GOOGLE FOR THE BEAUTIFUL POEM* 


Birthday Son Pictures

Wednesday, February 8, 2012

Khasiat Oat

Sekarang ni jarang turun ke kantin
Kalau dalam seminggu tu sekali dua je dapat ke kantin
Timetable untuk 2012 ni membataskan saya untuk turun ke kantin
Kebanyakkan waktu rehat saya terkena time budak-budak rehat juga
Tak suka ke kantin waktu murid-murid rehat
Sebab tak syok,kita makan didalam murid melihat saje diluar
saya tak sampai hati sebenarnya terutamanya dengan murid-murid Tahun 1 ni kan
Tengok je cikgu makan sedap-sedap kat dalam tu 
Kalau hari yang tak dapat turun ke kantin tu memang makan biskut je la untuk alas perut
Alhamdulillah..perut saya masih boleh terima biskut saja waktu pagi tu
kalau heavy breakfast nanti ngantuk pulak kan hihihi
sekarang ni favourite biskut saya OAT COOKIES dari Quaker
 Suka yang jenis honey & almond ni..
Kalau oat yang bancuh biasa tu tekak saya tak boleh telan
kalau bancuh untuk Mr.Hubby pagi-pagi pun tekak saya dah kembang
(husband saya breakfast dengan oat kadang2)
Tapi jenis cookies ni saya suka hehehe
Okay la dari takde kan
Oat plant yang belum dituai
Meh nak share sikit khasiat oat ni
Oat mempunyai kandungan serat yang tinggi
Pengambilan oat dapat membantu menurunkan tahap kolestrol.
 Oat secara khusus mengandungi banyak flavonoid 
yang merupakan antioksidan yang amat berkesan 
untuk membantu mencegah penyakit jantung.
 Oat juga dapat menjamin kesihatan usus dengan menyediakan sumber nutrien 
secara perlahan-lahan dan konsisten 
seperti mana yang diperlukan untuk membaharui sel-sel usus.
Oleh itu kalau kita sayangkan jantung kita..
jadikan pengambilan oat dalam kehidupan kita sebagai satu amalan..
APA TUNGGU LAGI??Mulakan dari sekarang..
Oat flakes...

*oats image-credit to google*
"Failure is success if we learn from it."

Tuesday, February 7, 2012

Cuti 3 hari

Kami dah kembali bersekolah
Sure ada yang masih bercuti lagikan hari ni..
isk..isk..jealous nie hihihi
Cuti hujung minggu yang agak panjang
memang tak kemana pun
sebab Ez ada kem bola sepak anjuran FAM
so kami just jalan dekat-dekat sini saje
Duduk rumah dapat siapkan keje-keje yg ada
selain pada tu dapatla asapkan dapur juga
yela hari sekolah ada kalanya dapur tu tak berasap pun
makanya cuti 3 hari ni kita qada 
hihihi jom intai apa menunya..semula la ye
 Nasi lemak ni untuk breakfast..merangkap lunch jugak 
Mee kari..
 Caramel..*termanis sikit ;p *almaklum,1st time cuba ni
Segan dengan teman-teman blogger yang lebih expert
masak memasak ni..
saya masak lepas untuk tekak sendiri & keluarga saje
**************************************************************
"In order to succeed, you must first be willing to fail"

Monday, February 6, 2012

Erfan & giginya


Sabtu malam Ahad baru ni..masa tengah layan Cerekarama tiba-tiba Erfan masuk ke bilik dengan giginya yang dah pun tercabut.Sebenarnya gigi Erfan yang bahagian bawah tu dah lama goyang..risau juga kot-kot time dia tido gigi tercabut ke kan..harus tertelan nanti..Alhamdulillah..senang je tercabutnya. Ada budak kecik siap mengepoh lagi malam tu nak call atuk & nanny di Seremban bagi melaporkan gigi abangnya dah tercabut..hahaha sabar je la.KEPOCHI sungguh tau Mia ni

Sunday, February 5, 2012

Satay Tulang

Tengok Jalan-jalan Cari Makan tadi 
cerita pasal Satay Tulang Jelebu
tapi kedai tu kat KL rasanya
Teringat pulak kat Satay Tulang di Dataran Senawang
Satay tulang kat Dataran Senawang..memang terbaik
susah nak jumpe kat tempat lain..
kalau kat Masjid Tanah ni memang tak pernah jumpa la
baru ni balik Seremban pegi tapau satay tulang
bersama-sama satay ayam & daging juga
pada yang terasa nak cuba
boleh datang ke Seremban
kat situ banyak kedai yang jual satay tulang
yang saya pegi ni berdekatan dengan butik Pearl Haya
dan Ice room
kalau rupa macam "hangus rentung kan"
tapi tak sebenarnya..rasa,memang teringat-ingat sampai sekarang
*hihihi melampau*

Tetiba rasa berat badan makin bertambah..isk..isk..sedih.Dah la Februari ni penuh dengan kenduri kawin.. kena lakukan sesuatu ni.Lemak yang sedia ada pun belum sempat dinyahkan,dah bertambah yang lain pulak


Salam Maulidur Rasul 1433H


Salam MAULIDUR RASUL buat semua
hari keputeraan junjungan besar kita, Nabi Muhammad s.a.w.
Baginda diutuskan oleh Allah SWT bagi membawa umatnya 
ke jalan yang mulia, jalan yang diberkati Allah SWT.
Semoga hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. 
dapat dihayati dengan penuh keinsafan dan kasih sayang 
terhadap junjungan besar kita.
Dikesempatan ini juga saya ingin berkongsi
tentang KHUTBAH TERAKHIR RASULULLAH s.a.w
semoga kita semua dapat manfaat daripadanya..Insyallah

"Wahai Manusia,dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan.Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.
Wahai manusia,sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci,maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu.Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar,maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti nya dalam perkara-perkara kecil.
Wahai manusia,sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu ,mereka juga mempunyai hak di atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik,berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia.Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
Wahai manusia ,dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata ku ini,Sembahlah Allah,Dirikanlah solat lima kali sehari,Berpuasalah di Bulam Ramadan dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu.Kerjakanlah ibadat Haji sekiranya kamu mampu.Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain.Kamu semua adalah sama,tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.
Ingatlah,bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan.Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.
Wahai manusia,tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.Oleh itu wahai manusia,nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.Sesumgguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara,yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya ,nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku.
Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain.Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu."
(Khutbah ini disampaikan oleh Rasullah s.a.w pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah,Gunung Arafah.)

Wednesday, February 29, 2012

Alhamdulillah..rezeki dariNya

Alhamdulillah...
Baru hari tu dok ngomel-ngomel
Bila la nak kena panggil interview untuk naik gred ni kan..
tapi perkhabaran awal minggu ni hari tu
sangat menggembirakan..
Takde lagi interview-interview segala untuk naik gred ni
Alhamdulilllah..semoga segala urusan dipermudahkan olehNya
Rezeki 2012 ni..

Monday, February 20, 2012

Sampai bila ni??

Stress sungguh tau
umpama menanti buah yang tak gugur
Bila call SPP staff diaorang pun tak dapat bagi reason 
Kenapa la ambik masa begitu lama untuk panggil interview
untuk naik gred ni?
Apa masalah sebenarnya??
Ya Allah sabar je la..
Ada kawan-kawan yang dah pegi interview pun
masih tergantung status mereka
belum ada hitam putih
ish..ish..sadiss sungguh la..
Berhempas pulas nak dapatkan degree 
(mencabar tu bekerja sambil belajar)
tapi penghujungnya cerita yang kurang enak
saya berharap sangat ada
penjelasan dari pihak yang bertanggungjawab...

Sunday, February 19, 2012

Teratai

Teratai yang sedang berkembang 
di taman kecil kami..
Daddy snap dari bunga ni mula berputik
hingga la ianya kembang mekar pagi ni..
tenang je bila tengok..
Baru nak berkembang..
Beberapa hari kemudian
Kembang mekar..pagi ni
View dari tingkap bilik
meh nak tepek sikit lirik lagu TERATAI
dari Sweet Charity
kira lagu tema hari ni la kan hehehe

 Oh teratai bunga indah
Engkaulah pujaan hatiku
Telah lama aku rindukan
Wahai teratai bunga indah

Sungguh cantik paras wajahmu
Sinar matamu bagaikan suria pagi
Setiap insan selalu terpikat
Memandangmu teratai bunga indah

Ku tak menyangka wahai teratai ku sayang
Badai taufan datang menghembus dirimu
Engkaupun terkulai dan merunduklah
Layu tak berseri lagi

Oh tuhan tolong lindungilah dia
Agarku dapat bersamanya lagi
Ku inginkan teratai ku sayang
Berseri seperti semula

Saturday, February 18, 2012

Selesai 1 Bab...

Selesai sudah urusan pengelolaan Bola Tampar
MSS Kawasan Masjid Tanah untuk murid sekolah rendah
Phewwww penat berjemur tak payah cerita la
Gelap gelita sudah..apa-apa pun syukur alhamdulillah
semuanya berjalan lancar sepanjang 2 hari kejohanan berlangsung

Team bola tampar sekolah kami
dapat tempat ketiga untuk kategori perempuan
dan naib johan untuk kategori lelaki..
syukurla ada juga kan..dah la sekolah sendiri pengelola..
takpe cuba lagi tahun depan anak-anak Sri Laksamana
Meh layan beberapa keping gambar yang sempat dicilok
dari web sekolah..hihihi
almaklum la jadi urus setia sibuk tu wei
tak sempat nak angkut camera segala..mujur ada cameraman sek
dapat tumpang bergambar..
Team perempuan SKSL 
Team lelaki SKSL
Peace..
Tahniah buat coach-coach SKSL
BFF
Antara yang terlibat..Tahniah semua setia sampai ke petang
Last but not least..kami model FNJ sekolah hahaha *mode perasan*
*Sekarang sibuk dengan pemilihan olahraga pulak,Kejohanan olahraga kawasan awal Mac nanti..macam mana nak bela kulit ni!! *

Wednesday, February 15, 2012

Mood Moero Attack

Hari bermula la sesi untuk 
menggelapkan kulit huhuhu makin gelap la saya :p
Sekolah kami jadi tuan rumah

Kejohanan Bola Tampar MSS Negeri Melaka
peringkat kawasan Masjid Tanah
2 hari berjemur dipadang nanti..
Mr.Sun treat me nicely yeah
Jangan memancarkan cahaya yang terlalu panas ok..
Yang pasti sunblock sudah sedia menanti
Buat anak-anak SK Sri Laksamana
yang akan berjuang membawa nama sekolah esok
Good Luck guys..
pssst bila cakap pasal bola tampar ni
teringat pulak kat cerita Jepun zaman saya sekolah rendah dulu
popular sungguhla masa tu..Moero Attack
Hari tu buka youtube tengok drama tu..
Ingat x lagi cerita tu teman2 blogger??
Suka cerita Chiaki gak..
hehehehe feeling2 jadi pramugari masa tu :p

Tuesday, February 14, 2012

Terbaeeeek!!!

*credit to Google untuk poster ni*
Lawak ke Der..
memang terbaik..
kami berkesempatan nak tengok weekend baru ni
Alhamdulillah..berbaloi dengan harga tiket yang dibayar.
Thanks kat Yong atas segala info
Kami tak tunggu pun untuk bergambar dengan artis
sebab Erfan masa tu dah nak tido.
Lagi pun nak balik Melaka semula malam tu juga
Yang pasti kalau ada rezeki kami nak ke IB lagi lepas ni
nak tengok Cuci the musical pulak..
On the way back singgah tapau food 
sebab 2 budak yang belum tido ni kelaparan
Sorang dah tertido dalam kereta..2 orang ni je masih bertenaga
Siap boleh request nak milo ais tabur lagi dah malam-malam tu
 Alhamdulillah kami sampai rumah dalam pukul 1.00 pagi..
HOME SWEET HOME at last
******************************************************************
*Teaching should be full of ideas instead of stuffed with facts*



Monday, February 13, 2012

Masak-masak di hari Ahad

Hujung minggu dalam bulan Februari memang penuh jadualnya
tak dapat nak bergerak kemana sangat.
Minggu ni Ez ada kursus kepimpinan pengawas masa hari Sabtu
sampai tengahari saje..lepas tu kami terus gerak ke 1 tempat ni
(cerita tu next entry)
Ahad dah busy nak siapkan kelengkapan sekolah kan
Ahad juga hari untuk masak-memasak untuk keluarga
sebab biasanya weekdays masak yang simple-simple saje
Menu untuk lunch & dinner semalam
Nasi Ayam..simple je menunya..
Nasi ayam yang kehilangan tomato..awal-awal Mia dah belasah dulu

Minum petang..popiah goreng + teh o
Ada keropok dari Losong jugak..ayah saya bawak,fresh dari KT.
************************************************************* 
A good teacher is like a candle - it consumes itself to light the way for others.  

Sunday, February 12, 2012

Kejadian petang Khamis

Ini kejadian Khamis hari tu
masa nak buka gate sebab nak keluar pegi kedai
terpandang ada kitten mati betul-betul belakang kereta
(kedudukannya dalam garage kami) 
Cause of death tak pasti..
(mungkin sakit kot :P)
ala...kesiannya..meremang bulu roma saya
dan sah-sahla saya penggeli kucingkan..
Masuk rumah semula,siap kunci sliding door
seolah-olah kucing tu pandai buka pintu lagaknya
telefon daddy yang pada masa tu berada diluar rumah
minta balik segera...hahaha
mujur ada wonderpet datang menyelamat saya..
*Wonderpet saya balik dengan perasaan tak puas hati sebab urusannya diluar tak dapat diselesaikan hehehe*

Kalau tak,tak tahu la bagaimana!!
Yang ingin saya tekankan disini..kenapa ye
seluas-luas Masjid Tanah ni dan sebanyak-banyak rumah kat taman ni
rumah kami juga dia pilih untuk mati..
Daddy kata,kucing tahu siapa yang tak suka dia
situ yang dicari... ye ke??Walallahualam..
yang pasti bangkainya dah selamat daddy uruskan..
*Lebih kurang macam ni la warna kitten tu*



A friend is a person who knows all about you--and still likes you.

Friday, February 10, 2012

**~HAPPY BIRTHDAY~**

"Oh how the years go by,
Oh how time can certainly fly.
From once just a thought in far away dreams,
now into my arms and in my eyes gleam
the presence of you.
Your laughter and smiles
which go on for miles,
warms my heart and soul.
You're growing up so fast,
as I wish each moment with you to last forever.
My little boy will someday be a man
and right by your side I will forever stand.
I will pick up the pieces when you fall,
I will hold your hand and help you stand tall.
And when the day comes when you are on your own,
never feel that you are alone.
No matter how near or far apart
I am always right there in your heart.
Always remember whatever you go through
that no matter what, I will always love you."
*THANK YOU MR.GOOGLE FOR THE BEAUTIFUL POEM* 


Birthday Son Pictures

Wednesday, February 8, 2012

Khasiat Oat

Sekarang ni jarang turun ke kantin
Kalau dalam seminggu tu sekali dua je dapat ke kantin
Timetable untuk 2012 ni membataskan saya untuk turun ke kantin
Kebanyakkan waktu rehat saya terkena time budak-budak rehat juga
Tak suka ke kantin waktu murid-murid rehat
Sebab tak syok,kita makan didalam murid melihat saje diluar
saya tak sampai hati sebenarnya terutamanya dengan murid-murid Tahun 1 ni kan
Tengok je cikgu makan sedap-sedap kat dalam tu 
Kalau hari yang tak dapat turun ke kantin tu memang makan biskut je la untuk alas perut
Alhamdulillah..perut saya masih boleh terima biskut saja waktu pagi tu
kalau heavy breakfast nanti ngantuk pulak kan hihihi
sekarang ni favourite biskut saya OAT COOKIES dari Quaker
 Suka yang jenis honey & almond ni..
Kalau oat yang bancuh biasa tu tekak saya tak boleh telan
kalau bancuh untuk Mr.Hubby pagi-pagi pun tekak saya dah kembang
(husband saya breakfast dengan oat kadang2)
Tapi jenis cookies ni saya suka hehehe
Okay la dari takde kan
Oat plant yang belum dituai
Meh nak share sikit khasiat oat ni
Oat mempunyai kandungan serat yang tinggi
Pengambilan oat dapat membantu menurunkan tahap kolestrol.
 Oat secara khusus mengandungi banyak flavonoid 
yang merupakan antioksidan yang amat berkesan 
untuk membantu mencegah penyakit jantung.
 Oat juga dapat menjamin kesihatan usus dengan menyediakan sumber nutrien 
secara perlahan-lahan dan konsisten 
seperti mana yang diperlukan untuk membaharui sel-sel usus.
Oleh itu kalau kita sayangkan jantung kita..
jadikan pengambilan oat dalam kehidupan kita sebagai satu amalan..
APA TUNGGU LAGI??Mulakan dari sekarang..
Oat flakes...

*oats image-credit to google*
"Failure is success if we learn from it."

Tuesday, February 7, 2012

Cuti 3 hari

Kami dah kembali bersekolah
Sure ada yang masih bercuti lagikan hari ni..
isk..isk..jealous nie hihihi
Cuti hujung minggu yang agak panjang
memang tak kemana pun
sebab Ez ada kem bola sepak anjuran FAM
so kami just jalan dekat-dekat sini saje
Duduk rumah dapat siapkan keje-keje yg ada
selain pada tu dapatla asapkan dapur juga
yela hari sekolah ada kalanya dapur tu tak berasap pun
makanya cuti 3 hari ni kita qada 
hihihi jom intai apa menunya..semula la ye
 Nasi lemak ni untuk breakfast..merangkap lunch jugak 
Mee kari..
 Caramel..*termanis sikit ;p *almaklum,1st time cuba ni
Segan dengan teman-teman blogger yang lebih expert
masak memasak ni..
saya masak lepas untuk tekak sendiri & keluarga saje
**************************************************************
"In order to succeed, you must first be willing to fail"

Monday, February 6, 2012

Erfan & giginya


Sabtu malam Ahad baru ni..masa tengah layan Cerekarama tiba-tiba Erfan masuk ke bilik dengan giginya yang dah pun tercabut.Sebenarnya gigi Erfan yang bahagian bawah tu dah lama goyang..risau juga kot-kot time dia tido gigi tercabut ke kan..harus tertelan nanti..Alhamdulillah..senang je tercabutnya. Ada budak kecik siap mengepoh lagi malam tu nak call atuk & nanny di Seremban bagi melaporkan gigi abangnya dah tercabut..hahaha sabar je la.KEPOCHI sungguh tau Mia ni

Sunday, February 5, 2012

Satay Tulang

Tengok Jalan-jalan Cari Makan tadi 
cerita pasal Satay Tulang Jelebu
tapi kedai tu kat KL rasanya
Teringat pulak kat Satay Tulang di Dataran Senawang
Satay tulang kat Dataran Senawang..memang terbaik
susah nak jumpe kat tempat lain..
kalau kat Masjid Tanah ni memang tak pernah jumpa la
baru ni balik Seremban pegi tapau satay tulang
bersama-sama satay ayam & daging juga
pada yang terasa nak cuba
boleh datang ke Seremban
kat situ banyak kedai yang jual satay tulang
yang saya pegi ni berdekatan dengan butik Pearl Haya
dan Ice room
kalau rupa macam "hangus rentung kan"
tapi tak sebenarnya..rasa,memang teringat-ingat sampai sekarang
*hihihi melampau*

Tetiba rasa berat badan makin bertambah..isk..isk..sedih.Dah la Februari ni penuh dengan kenduri kawin.. kena lakukan sesuatu ni.Lemak yang sedia ada pun belum sempat dinyahkan,dah bertambah yang lain pulak


Salam Maulidur Rasul 1433H


Salam MAULIDUR RASUL buat semua
hari keputeraan junjungan besar kita, Nabi Muhammad s.a.w.
Baginda diutuskan oleh Allah SWT bagi membawa umatnya 
ke jalan yang mulia, jalan yang diberkati Allah SWT.
Semoga hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. 
dapat dihayati dengan penuh keinsafan dan kasih sayang 
terhadap junjungan besar kita.
Dikesempatan ini juga saya ingin berkongsi
tentang KHUTBAH TERAKHIR RASULULLAH s.a.w
semoga kita semua dapat manfaat daripadanya..Insyallah

"Wahai Manusia,dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan.Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.
Wahai manusia,sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci,maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu.Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar,maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti nya dalam perkara-perkara kecil.
Wahai manusia,sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu ,mereka juga mempunyai hak di atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik,berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia.Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
Wahai manusia ,dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata ku ini,Sembahlah Allah,Dirikanlah solat lima kali sehari,Berpuasalah di Bulam Ramadan dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu.Kerjakanlah ibadat Haji sekiranya kamu mampu.Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain.Kamu semua adalah sama,tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.
Ingatlah,bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan.Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.
Wahai manusia,tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.Oleh itu wahai manusia,nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.Sesumgguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara,yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya ,nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku.
Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain.Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu."
(Khutbah ini disampaikan oleh Rasullah s.a.w pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah,Gunung Arafah.)
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015