Friday, June 15, 2012

Cuti-cuti Singapore ~ The Day we arrived

Cuti sekolah hari tu kami ke Singapore.Dekat je seberang tambak Johor.
2 little rascals

Kami naik flight dari LCCT dalam pukul 10.20 pukul 11.00 dah sampai Changi Airport.
Dalam flight pegi & balik duduk sebelah menyebelah...sangatla kamcing time ni

Settle urusan dengan imigresen segala,kami terus ambik cab ke hotel.Sepanjang 3 hari 2 malam tu kami menginap di Hotel 81 Tristar,Onan Road.Berdekatan dengan Pasar Geylang Serai.
Sampai hotel dalam pukul 12 lebih tu tunggu lebih kurang 15 minit untuk dapatkan bilik sebab masa tu bilik kami belum ready lagi.
Our room..bersih + comfortable to me
 Alhamdulillah,tak lama lepas tu dapat kunci,rest sekejap.Mandi dan solat jamak kami turun makan.Area bawah hotel ni banyak kedai makan melayu,sedap-sedap pulak tu.Dah kenyang kami terus ke area Pasar Geylang Serai.Saja jalan-jalan,tengok tempat.Cantik dan bersih pasarnya.Yela,Singapore kan memang menjaga kebersihan negara dia,buang sampah merata-rata sure kena fine punye.Lepas tu kami ambik cab kat area depan pasar tu untuk ke destinasi pertama kami di Orchard Road.Kemana lagi,ke Lucky Plaza la.Selesai memborong souvenirs kami gerak ke Marina Bay Sands pulak.

 Tempat wajib pegi ni sebabnya view kat sini sangat cantik.Nampak jelas bangunan-bangunan pencakar langit kat Singapore tu.Depan Marina Bay Sands ni Merlion Park & Singapore Esplanade.
Us..without abang Ez..
Ada butik LV juga tapi tak masuk pun.TAKUT.I know my level hehehe
 Antara mercu tanda Singapura.Kalau jalan kaki pun boleh nak ke sana tapi memandangkan Mia dah tertido atas bahu daddy,so kami decide untuk ambik water taxi saja ke sana.SGD4 untuk sorang..mahal gak tu wei.

Dekat je perjalanannya..tapi takpe la.Erfan seronok naik water taxi tu,siap ajak repeat lagi.Atas water taxi anak dara pun bangun.Alhamdulillah..tak perlu la lagi nak menggendong dia kan hihihi.
Dia dah bangun
Complete us..suruh tourist dari China tolong snap masa ni
On our way to Merlion Park

One Fullerton. Ez dah penat masa ni tak nak join posing dah
 Lepas bergambar sakan kat kedua-dua tempat tu kami balik hotel untuk berehat.
Malamnya just turun makan kat area bawah hotel je.Mr Teh Tarik.Banyak pilihan makanan yang ada..pilih saja ikut citarasa sendiri.Esoknya kami ke Universal Studio..to be continue ye cerita di USS
.**More pictures kat FB**

Tuesday, June 5, 2012

Holiday mood

Akhirnya..setelah seminggu lebih cuti sekolah bermula baru hari ni kami berkesempatan untuk bercuti bersama anak-anak tersayang.Minggu lepas the whole week,both of us sibuk dengan kelas tambahan tahun 6 & aktiviti di sekolah masing-masing.Alhamdulillah,dapat juga bercuti walaupun cuti sekolah dah hampir-hampir sampai ke penghujungnya.Nak buat macam mana kan dah mak bapaknya cikgu,tugas guru ni bukan hanya waktu sekolah je..cuti sekolah pun ada tanggungjawab yang perlu dilunaskan..Mujur la kelas tambahan saya malam esok ada kawan sudi tolong cover.Terima kasih banyak-banyak..Ok since we are in the holiday mood,now we will be away from home for a few days..Kemana kami???Nantikan entry seterusnya nanti ye...
Kami tak terbang jauh pun..dekat-dekat sini saja

Monday, June 4, 2012

Alhamdulillah..I'm 33 today


Syukur alhamdulillah dengan kurniaan Allah s.w.t 
Dikala usia menjangkau ke angka 33 tahun dikurniakan olehNYA
 kesihatan yang baik dan moga berkekalan hendaknya
kehidupan yang cukup selesa disamping insan-insan tersayang
(suami,anak-anak,keluarga dan rakan-rakan) 
Syukur sangat dengan apa yang telah dimiliki disaat ini..
Tiada apa lagi yang diingin disaat ini hanya bermohon kepadaNYA agar
dipanjangkan usia dan mengurniakanku kesihatan yang baik
 agar dapat terus melayari hidup sebagai hambaNya 
disamping suami,anak-anak,keluarga dan teman-teman tersayang 
juga terus sukses dalam kerjaya sebagai pendidik dalam menabur bakti
mendidik anak bangsa sendiri tanpa ada rasa jemu..insyallah

Friday, June 1, 2012

Pulau Kapas-Snorkeling (Part II)

Indahnya dan damainya ciptaan Illahi..
Subhanallah..cantiknya.Bersyukur diberi peluang menikmati keindahan ciptaan Allah ini

Ok kita sambung cerita Pulau Kapas lagi.Lebih kurang pukul 4 tu semua dah ready kat gazebo area resort tu. Standby nak pegi snorkeling..
Kita tunggu yang lain

Antara jejaka yang ada..
Semua dah standby tunggu boat masa ni

Rakan-rakan yang sporting
Anak Aya-Nizar..Budak kecik ni dah terjun dlm air susah nak ajak naik..
Sebelum kita terjun..jom posing dulu
BFF saya dengan sebahagian guru-guru senior.Yang hujung sekali disana tu GPK 1 saya.Memang sporting sangat
Dalam bot sementara nak sampai ke destinasi yang dituju,memang nampak sangat excited masing-masing.Kebanyakkannya 1st experience ni.Tiba tempat dituju,put on peralatan untuk snorkeling; life jacket of course la kan I mana pandai berenang!!Tenggelam tak timbul-timbul nanti.Kita kerah yang expertise in swimming dan snorkeling dulu terjun.Hahaha nervous gile time ni.Maunya tak kaki x jejak pasir tau,kena kuat mental.Rileks baru boleh apungkan diri.
Nak turun mula-mula pun dah terbalik.Sampai half way baru perasan dan apa lagi turn around la



Alhamdulillah,we managed to get down..

Menumpang pada rakan-rakan yang pandai berenang.Masa ni rasa ruginya la sebab x pandai berenang
Yeah!!Nampak x betapa jernihnya air kat sana..nampak jalur-jalur pada seluar I tu kan :p

Agak-agak dah boleh apungkan diri baru rasa confident

Time ni jealous nye tengok orang lain berenang kesana kemari..saya xde skill itu
Budak boat yang bawak kami tu siap menyelam ke dasar then bawak naik coral ni nak tunjuk ke kami. Cikgu Zailany ni konon nak hadiahkan coral pada Adeline yang dah mula ketakutan masa ni..Me??Dah lari jauh dulu hihihi
 
Selepas penat berenang dan selepas merawat kaki bodyguard kami yang terkena susukan landak air.Mujur bukan kami mangsanya..
 Alhamdulillah berjaya juga mengatasi perasaan takut itu.Ada yang berenang sampai ke tepian tapi untuk saya yang tak berapa expert ni cukup la sekadar sekitar bot saje hihihi.Yang bestnya our GPK 1 pun yang lagi 2 tahun nak pencen turut ambik kesempatan untuk turun dari bot menikmati kejernihan air dan keindahan coral di Pulau Kapas. Lama juga la masing-masing dok berendam kat situ.Dalam 6.15 gerak balik ke resort. Wah!!Gigil lutut masa ni kena turun dari bot ikut tangga kayu maklumla I ni penakut.Serba serbi takut!!Mujur ada member sudi membantu aish..kalau tidak,tak turun la saya. Sampai resort sambung lagi mandi manda..cikgu-cikgu lelaki main volleyball.
Sambung  splash..splash kat area resort pulak ye
 
Diaorang ni main volleyball atas pasir halus itu..
Us...dicelah kesamaran mentari hihiih

Agak-agak matahari dah mula membenamkan diri kami naik la,mandi solat jamak dan get ready untuk keluar mencandat sotong pulak.
Jom masuk bilik..ready untuk mencandat
Tapi sebelum tu kita makan malam dulu.Sedap makanan yang dihidangkan..maklumla ikan fresh..Pengalaman pertama pegi mencandat sotong ni.Entah bila lagi dapat merasa.Tak semua yang join.Ada 2 bot yang pegi.1 bot tu ada 8 orang,1 bot lagi 10 orang.Bot yang saya naik tu 8 orang semuanya dan saya & BFF saya je perempuan.Tapi abang-abang kami jaga kami baik-baik masa atas bot tu.Alhamdulillah..Nak naik bot tu pun mula2 memang dah mencabar.Naik bot nelayan,mana ada tangga.Dia sediakan kerusi je.Adeh!!!Jenuh nak melangkah..mujur ada cikgu tolong tarik dari dalam bot kalau tidak harus gedebusss dalam air laut malam-malam tu.Jauh juga bot tu bawak kami pegi..ada dalam 1/2 jam perjalanan baru tiba ke tempat mencandat.Memang ada banyak bot yang mencandat kat situ tapi jauh-jauh la kan.Syukur tak mabuk langsung masa atas bot tu. Senang keje abang-abang kami atas bot tu,kalau 2 jelitawan ni mabuk sure susah diaorang.Masa mencandat ni baru ku tahu perit getir hidup seorang nelayan mencari rezeki dilautan.Bayangkan kita sama-sama mencari rezeki dilautan yang sama luasnya tapi bot kami hanya dapat sekilo lebih je sotongnya..(syukur) tapi bot 1 lagi yang majoriti cikgu perempuan kat atas tu dapat sampai 4 kilo lebih..
Pakcik yang berkain pelikat ni la boatman kami..steady je dia..

Mencandat sotong memerlukan kesabaran yang maksimum

Antara sotong yang berjaya dicandat..saiznya memang besar...

Walau apa pun,semua tu pengalaman yang amat berharga untuk kita semua..seronok sangat. Sampai resort balik lebih kurang pukul 2.30 pagi.Masa ni memang dah letih sangat.Sampai bilik,mandi(sebab badan dah bau asap enjin bot) terus Zzzzzz sedar-sedar dah hujung-hujung nak Subuh.Mujur x terbabas.Pagi tu sarapan makan nasi lemak dan juga sotong2 yang kami candat semalam tu.Fresh betul rasa sotong tu.Lepas sarapan ada yang sambung mandi manda lagi depan resort tu sebab airnya sangat la jernih.
Breakfast time
Jealous tengok ikan berenang-renang disekeliling mereka masa ni


Kita jalan-jalan

Lepak-lepak baca novel ye

Tapi kami malas menambahkan lagi baju untuk dibasahkan maka jadinya kami jalan-jalan je sepanjang pantai.Bersih sangat persisiran pantainya.Pukul 11 lebih kami check out dan terus meninggalkan Pulau Kapas dengan 1001 kenangan manis..insyallah ada rezeki kami datang lagi.Kawan-kawan SKSL saya kata jumpa lagi di Pulau yang lain pula,YEAH!!!!
Its time to say GOODBYE  
Semua dah standby nak balik ni


Sebahagian antara kami..best sangat trip kali ni

Ada rezeki lepas ni kita ke Pulau lain pulak ye

Bye PULAU KAPAS ada rezeki nanti saya datang lagi sob..sob..sob..sedihnya tinggalkan tempat secantik dan setenang ni
Gambar wajib tayang hihi TUAN TANAH & my dear BFF

Dalam bot nak balik ke tanah besar dah..
Ok meneruskan destinasi ke Pasar Payang..spent time kemain lama kat sana.Singgah beli keropok lekor di Losong & Marang juga..tinggalkan Marang pukul 6 petang. Alhamdulillah,pukul 2.30 pagi esoknya selamat tiba disekolah. Dan yang paling best,masa perhimpunan pagi Isnin tu kami dapat menghadirikan diri tepat pada masanya walaupun masih keletihan..Ok..sekian dulu karangan saya...harap takde yang muntah membacanya.

Friday, June 15, 2012

Cuti-cuti Singapore ~ The Day we arrived

Cuti sekolah hari tu kami ke Singapore.Dekat je seberang tambak Johor.
2 little rascals

Kami naik flight dari LCCT dalam pukul 10.20 pukul 11.00 dah sampai Changi Airport.
Dalam flight pegi & balik duduk sebelah menyebelah...sangatla kamcing time ni

Settle urusan dengan imigresen segala,kami terus ambik cab ke hotel.Sepanjang 3 hari 2 malam tu kami menginap di Hotel 81 Tristar,Onan Road.Berdekatan dengan Pasar Geylang Serai.
Sampai hotel dalam pukul 12 lebih tu tunggu lebih kurang 15 minit untuk dapatkan bilik sebab masa tu bilik kami belum ready lagi.
Our room..bersih + comfortable to me
 Alhamdulillah,tak lama lepas tu dapat kunci,rest sekejap.Mandi dan solat jamak kami turun makan.Area bawah hotel ni banyak kedai makan melayu,sedap-sedap pulak tu.Dah kenyang kami terus ke area Pasar Geylang Serai.Saja jalan-jalan,tengok tempat.Cantik dan bersih pasarnya.Yela,Singapore kan memang menjaga kebersihan negara dia,buang sampah merata-rata sure kena fine punye.Lepas tu kami ambik cab kat area depan pasar tu untuk ke destinasi pertama kami di Orchard Road.Kemana lagi,ke Lucky Plaza la.Selesai memborong souvenirs kami gerak ke Marina Bay Sands pulak.

 Tempat wajib pegi ni sebabnya view kat sini sangat cantik.Nampak jelas bangunan-bangunan pencakar langit kat Singapore tu.Depan Marina Bay Sands ni Merlion Park & Singapore Esplanade.
Us..without abang Ez..
Ada butik LV juga tapi tak masuk pun.TAKUT.I know my level hehehe
 Antara mercu tanda Singapura.Kalau jalan kaki pun boleh nak ke sana tapi memandangkan Mia dah tertido atas bahu daddy,so kami decide untuk ambik water taxi saja ke sana.SGD4 untuk sorang..mahal gak tu wei.

Dekat je perjalanannya..tapi takpe la.Erfan seronok naik water taxi tu,siap ajak repeat lagi.Atas water taxi anak dara pun bangun.Alhamdulillah..tak perlu la lagi nak menggendong dia kan hihihi.
Dia dah bangun
Complete us..suruh tourist dari China tolong snap masa ni
On our way to Merlion Park

One Fullerton. Ez dah penat masa ni tak nak join posing dah
 Lepas bergambar sakan kat kedua-dua tempat tu kami balik hotel untuk berehat.
Malamnya just turun makan kat area bawah hotel je.Mr Teh Tarik.Banyak pilihan makanan yang ada..pilih saja ikut citarasa sendiri.Esoknya kami ke Universal Studio..to be continue ye cerita di USS
.**More pictures kat FB**

Tuesday, June 5, 2012

Holiday mood

Akhirnya..setelah seminggu lebih cuti sekolah bermula baru hari ni kami berkesempatan untuk bercuti bersama anak-anak tersayang.Minggu lepas the whole week,both of us sibuk dengan kelas tambahan tahun 6 & aktiviti di sekolah masing-masing.Alhamdulillah,dapat juga bercuti walaupun cuti sekolah dah hampir-hampir sampai ke penghujungnya.Nak buat macam mana kan dah mak bapaknya cikgu,tugas guru ni bukan hanya waktu sekolah je..cuti sekolah pun ada tanggungjawab yang perlu dilunaskan..Mujur la kelas tambahan saya malam esok ada kawan sudi tolong cover.Terima kasih banyak-banyak..Ok since we are in the holiday mood,now we will be away from home for a few days..Kemana kami???Nantikan entry seterusnya nanti ye...
Kami tak terbang jauh pun..dekat-dekat sini saja

Monday, June 4, 2012

Alhamdulillah..I'm 33 today


Syukur alhamdulillah dengan kurniaan Allah s.w.t 
Dikala usia menjangkau ke angka 33 tahun dikurniakan olehNYA
 kesihatan yang baik dan moga berkekalan hendaknya
kehidupan yang cukup selesa disamping insan-insan tersayang
(suami,anak-anak,keluarga dan rakan-rakan) 
Syukur sangat dengan apa yang telah dimiliki disaat ini..
Tiada apa lagi yang diingin disaat ini hanya bermohon kepadaNYA agar
dipanjangkan usia dan mengurniakanku kesihatan yang baik
 agar dapat terus melayari hidup sebagai hambaNya 
disamping suami,anak-anak,keluarga dan teman-teman tersayang 
juga terus sukses dalam kerjaya sebagai pendidik dalam menabur bakti
mendidik anak bangsa sendiri tanpa ada rasa jemu..insyallah

Friday, June 1, 2012

Pulau Kapas-Snorkeling (Part II)

Indahnya dan damainya ciptaan Illahi..
Subhanallah..cantiknya.Bersyukur diberi peluang menikmati keindahan ciptaan Allah ini

Ok kita sambung cerita Pulau Kapas lagi.Lebih kurang pukul 4 tu semua dah ready kat gazebo area resort tu. Standby nak pegi snorkeling..
Kita tunggu yang lain

Antara jejaka yang ada..
Semua dah standby tunggu boat masa ni

Rakan-rakan yang sporting
Anak Aya-Nizar..Budak kecik ni dah terjun dlm air susah nak ajak naik..
Sebelum kita terjun..jom posing dulu
BFF saya dengan sebahagian guru-guru senior.Yang hujung sekali disana tu GPK 1 saya.Memang sporting sangat
Dalam bot sementara nak sampai ke destinasi yang dituju,memang nampak sangat excited masing-masing.Kebanyakkannya 1st experience ni.Tiba tempat dituju,put on peralatan untuk snorkeling; life jacket of course la kan I mana pandai berenang!!Tenggelam tak timbul-timbul nanti.Kita kerah yang expertise in swimming dan snorkeling dulu terjun.Hahaha nervous gile time ni.Maunya tak kaki x jejak pasir tau,kena kuat mental.Rileks baru boleh apungkan diri.
Nak turun mula-mula pun dah terbalik.Sampai half way baru perasan dan apa lagi turn around la



Alhamdulillah,we managed to get down..

Menumpang pada rakan-rakan yang pandai berenang.Masa ni rasa ruginya la sebab x pandai berenang
Yeah!!Nampak x betapa jernihnya air kat sana..nampak jalur-jalur pada seluar I tu kan :p

Agak-agak dah boleh apungkan diri baru rasa confident

Time ni jealous nye tengok orang lain berenang kesana kemari..saya xde skill itu
Budak boat yang bawak kami tu siap menyelam ke dasar then bawak naik coral ni nak tunjuk ke kami. Cikgu Zailany ni konon nak hadiahkan coral pada Adeline yang dah mula ketakutan masa ni..Me??Dah lari jauh dulu hihihi
 
Selepas penat berenang dan selepas merawat kaki bodyguard kami yang terkena susukan landak air.Mujur bukan kami mangsanya..
 Alhamdulillah berjaya juga mengatasi perasaan takut itu.Ada yang berenang sampai ke tepian tapi untuk saya yang tak berapa expert ni cukup la sekadar sekitar bot saje hihihi.Yang bestnya our GPK 1 pun yang lagi 2 tahun nak pencen turut ambik kesempatan untuk turun dari bot menikmati kejernihan air dan keindahan coral di Pulau Kapas. Lama juga la masing-masing dok berendam kat situ.Dalam 6.15 gerak balik ke resort. Wah!!Gigil lutut masa ni kena turun dari bot ikut tangga kayu maklumla I ni penakut.Serba serbi takut!!Mujur ada member sudi membantu aish..kalau tidak,tak turun la saya. Sampai resort sambung lagi mandi manda..cikgu-cikgu lelaki main volleyball.
Sambung  splash..splash kat area resort pulak ye
 
Diaorang ni main volleyball atas pasir halus itu..
Us...dicelah kesamaran mentari hihiih

Agak-agak matahari dah mula membenamkan diri kami naik la,mandi solat jamak dan get ready untuk keluar mencandat sotong pulak.
Jom masuk bilik..ready untuk mencandat
Tapi sebelum tu kita makan malam dulu.Sedap makanan yang dihidangkan..maklumla ikan fresh..Pengalaman pertama pegi mencandat sotong ni.Entah bila lagi dapat merasa.Tak semua yang join.Ada 2 bot yang pegi.1 bot tu ada 8 orang,1 bot lagi 10 orang.Bot yang saya naik tu 8 orang semuanya dan saya & BFF saya je perempuan.Tapi abang-abang kami jaga kami baik-baik masa atas bot tu.Alhamdulillah..Nak naik bot tu pun mula2 memang dah mencabar.Naik bot nelayan,mana ada tangga.Dia sediakan kerusi je.Adeh!!!Jenuh nak melangkah..mujur ada cikgu tolong tarik dari dalam bot kalau tidak harus gedebusss dalam air laut malam-malam tu.Jauh juga bot tu bawak kami pegi..ada dalam 1/2 jam perjalanan baru tiba ke tempat mencandat.Memang ada banyak bot yang mencandat kat situ tapi jauh-jauh la kan.Syukur tak mabuk langsung masa atas bot tu. Senang keje abang-abang kami atas bot tu,kalau 2 jelitawan ni mabuk sure susah diaorang.Masa mencandat ni baru ku tahu perit getir hidup seorang nelayan mencari rezeki dilautan.Bayangkan kita sama-sama mencari rezeki dilautan yang sama luasnya tapi bot kami hanya dapat sekilo lebih je sotongnya..(syukur) tapi bot 1 lagi yang majoriti cikgu perempuan kat atas tu dapat sampai 4 kilo lebih..
Pakcik yang berkain pelikat ni la boatman kami..steady je dia..

Mencandat sotong memerlukan kesabaran yang maksimum

Antara sotong yang berjaya dicandat..saiznya memang besar...

Walau apa pun,semua tu pengalaman yang amat berharga untuk kita semua..seronok sangat. Sampai resort balik lebih kurang pukul 2.30 pagi.Masa ni memang dah letih sangat.Sampai bilik,mandi(sebab badan dah bau asap enjin bot) terus Zzzzzz sedar-sedar dah hujung-hujung nak Subuh.Mujur x terbabas.Pagi tu sarapan makan nasi lemak dan juga sotong2 yang kami candat semalam tu.Fresh betul rasa sotong tu.Lepas sarapan ada yang sambung mandi manda lagi depan resort tu sebab airnya sangat la jernih.
Breakfast time
Jealous tengok ikan berenang-renang disekeliling mereka masa ni


Kita jalan-jalan

Lepak-lepak baca novel ye

Tapi kami malas menambahkan lagi baju untuk dibasahkan maka jadinya kami jalan-jalan je sepanjang pantai.Bersih sangat persisiran pantainya.Pukul 11 lebih kami check out dan terus meninggalkan Pulau Kapas dengan 1001 kenangan manis..insyallah ada rezeki kami datang lagi.Kawan-kawan SKSL saya kata jumpa lagi di Pulau yang lain pula,YEAH!!!!
Its time to say GOODBYE  
Semua dah standby nak balik ni


Sebahagian antara kami..best sangat trip kali ni

Ada rezeki lepas ni kita ke Pulau lain pulak ye

Bye PULAU KAPAS ada rezeki nanti saya datang lagi sob..sob..sob..sedihnya tinggalkan tempat secantik dan setenang ni
Gambar wajib tayang hihi TUAN TANAH & my dear BFF

Dalam bot nak balik ke tanah besar dah..
Ok meneruskan destinasi ke Pasar Payang..spent time kemain lama kat sana.Singgah beli keropok lekor di Losong & Marang juga..tinggalkan Marang pukul 6 petang. Alhamdulillah,pukul 2.30 pagi esoknya selamat tiba disekolah. Dan yang paling best,masa perhimpunan pagi Isnin tu kami dapat menghadirikan diri tepat pada masanya walaupun masih keletihan..Ok..sekian dulu karangan saya...harap takde yang muntah membacanya.
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015