Saturday, March 30, 2013

Pancake dipagi Sabtu



Breakfast pancake pagi ni.Ada budak kecik request nak sarapan pancake pagi ni.Memang menjadi kegemaran anak-anak la pancake ni.Terima kasih sangat kat sorang kawan yang berkongsi resipi ni..mudah dan ringkas.Sedap pulak tu..Hujung minggu time cuti dapat la melayan selera anak-anak kan..kalau hari sekolah selalunya yang ringkas-ringkas aje..

Boleh makan dengan madu, butter atau jem..ikut kesukaan masing-masing
 Meh nak share resipinya yang saya dapat dari seorang kawan nun jauh di Temerloh sana..
Aimi saya tepek resipi pancake awak kat sini ye..

Bahan-bahannya
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu besar gula
2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu garam
1 cawan susu *saya pakai susu segar*
(seperti disarankan oleh tuan punye resipi ni)
2 sudu besar minyak sayur(minyak jagung pun boleh)
Cara-cara membuatnya
1.Campurkan semua bahan kering dan gaul rata (tepung,gula,garam & baking powder)
2. Pukul telur, kemudian masukkan susu dan minyak..
3.Campurkan sekali bahan kering & bahan-bahan basah sekali..kacau hingga sebati
4.Panaskan non-stick pan & tuangkan aduan ke dalam pan
(saiz iku suka)
5.Bila dah timbul buih-buih kat bahagian atas pancake tu maknanya kat bawah pun dah masak,boleh la diterbalikkan.Biarkan sekejap kemudian boleh la diangkat..
Senang kan???
SELAMAT MENCUBA
  
*Kita tukang buat dan cuci mata saja..masih mampu bertahan lagi*

No comments:

Post a Comment

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Saturday, March 30, 2013

Pancake dipagi Sabtu



Breakfast pancake pagi ni.Ada budak kecik request nak sarapan pancake pagi ni.Memang menjadi kegemaran anak-anak la pancake ni.Terima kasih sangat kat sorang kawan yang berkongsi resipi ni..mudah dan ringkas.Sedap pulak tu..Hujung minggu time cuti dapat la melayan selera anak-anak kan..kalau hari sekolah selalunya yang ringkas-ringkas aje..

Boleh makan dengan madu, butter atau jem..ikut kesukaan masing-masing
 Meh nak share resipinya yang saya dapat dari seorang kawan nun jauh di Temerloh sana..
Aimi saya tepek resipi pancake awak kat sini ye..

Bahan-bahannya
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu besar gula
2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu garam
1 cawan susu *saya pakai susu segar*
(seperti disarankan oleh tuan punye resipi ni)
2 sudu besar minyak sayur(minyak jagung pun boleh)
Cara-cara membuatnya
1.Campurkan semua bahan kering dan gaul rata (tepung,gula,garam & baking powder)
2. Pukul telur, kemudian masukkan susu dan minyak..
3.Campurkan sekali bahan kering & bahan-bahan basah sekali..kacau hingga sebati
4.Panaskan non-stick pan & tuangkan aduan ke dalam pan
(saiz iku suka)
5.Bila dah timbul buih-buih kat bahagian atas pancake tu maknanya kat bawah pun dah masak,boleh la diterbalikkan.Biarkan sekejap kemudian boleh la diangkat..
Senang kan???
SELAMAT MENCUBA
  
*Kita tukang buat dan cuci mata saja..masih mampu bertahan lagi*

No comments:

Post a Comment

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015