Monday, April 1, 2013

Agar-agar Milo

Semalam macam terajin la pulak nak buat agar-agar 
Gara-gara ternampak gambar kat ig member dia pos gambar agar-agar
perghhh pantang nampakkan,mula la teringin..
Maka terhasilla agar-agar Milo..
Resipi saya ambik dari owner blog DAPUR TANPA SEMPADAN
Terima kasih abang Mat kongsi resipi..
Rasanya abang Mat Gebu pun dapat resipi ni dari blogger lain..
Apa-apa pun sharing is caring kan..
Rasanya memang terbaik...
Meh nak share resipinya dengan kawan-kawan lain..

 BAHAN LAPISAN MILO :-)
8 gram agar-agar tali (abg Mat guna serbuk agar-agar)
2 cawan air (resipi asal guna 1 3/4 cawan)
1/3 cawan gula 
3/4 cawan MILO

BAHAN LAPISAN SUSU :-)
10 gram agar-agar 
1 3/4 cawan air
1 cawan susu sejat (kita guna jenama "IDEAL")
1/2 cawan gula 
Beberapa titik esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK LAPISAN MILO :- Satukan semua bahan2 lapisan milo, kecuali "milo". Kacau rata dan masak hingga suam, masukkan milo, kacau hingga milo larut dan mendidih. Gunakan api sederhana. Matikan api dan tuang dalam bekas sesuai. Kita guna loyang square tu je, jadi tuang 1/2 penuh sahaja. Biarkan beku sekejap.
  2. UNTUK LAPISAN SUSU :- Satukan semua bahan2 untuk lapisan susu, kacau rata dengan whisk dan jerang hingga gula larut dan bancuhan mendidih. Matikan api.
  3. UNTUK AGAR2 MILO :- Keruk2 sedikit permukaan milo dengan garfu, kemudian tuang lapisan susu. Buat hingga siap. Biarkan hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk hingga mengeras dan dingin. Hidangkan sejuk sebagai pencuci mulut.
Dah keras yang milo ni,keruk-keruk sikit guna garfu ye


Tuangkan lapisan susu diatasnya pula
Ni la hasilnya setelah dipotong..kita xde pisau bergigi2 tu so potongan biasa saja nampaknya

2 comments:

  1. lama dh xmkn..slalu mkn yg mak js buat..hihi..
    pasti sedap kan nk2 kalau yg diletak dlm freezer...^^

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Monday, April 1, 2013

Agar-agar Milo

Semalam macam terajin la pulak nak buat agar-agar 
Gara-gara ternampak gambar kat ig member dia pos gambar agar-agar
perghhh pantang nampakkan,mula la teringin..
Maka terhasilla agar-agar Milo..
Resipi saya ambik dari owner blog DAPUR TANPA SEMPADAN
Terima kasih abang Mat kongsi resipi..
Rasanya abang Mat Gebu pun dapat resipi ni dari blogger lain..
Apa-apa pun sharing is caring kan..
Rasanya memang terbaik...
Meh nak share resipinya dengan kawan-kawan lain..

 BAHAN LAPISAN MILO :-)
8 gram agar-agar tali (abg Mat guna serbuk agar-agar)
2 cawan air (resipi asal guna 1 3/4 cawan)
1/3 cawan gula 
3/4 cawan MILO

BAHAN LAPISAN SUSU :-)
10 gram agar-agar 
1 3/4 cawan air
1 cawan susu sejat (kita guna jenama "IDEAL")
1/2 cawan gula 
Beberapa titik esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK LAPISAN MILO :- Satukan semua bahan2 lapisan milo, kecuali "milo". Kacau rata dan masak hingga suam, masukkan milo, kacau hingga milo larut dan mendidih. Gunakan api sederhana. Matikan api dan tuang dalam bekas sesuai. Kita guna loyang square tu je, jadi tuang 1/2 penuh sahaja. Biarkan beku sekejap.
  2. UNTUK LAPISAN SUSU :- Satukan semua bahan2 untuk lapisan susu, kacau rata dengan whisk dan jerang hingga gula larut dan bancuhan mendidih. Matikan api.
  3. UNTUK AGAR2 MILO :- Keruk2 sedikit permukaan milo dengan garfu, kemudian tuang lapisan susu. Buat hingga siap. Biarkan hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk hingga mengeras dan dingin. Hidangkan sejuk sebagai pencuci mulut.
Dah keras yang milo ni,keruk-keruk sikit guna garfu ye


Tuangkan lapisan susu diatasnya pula
Ni la hasilnya setelah dipotong..kita xde pisau bergigi2 tu so potongan biasa saja nampaknya

2 comments:

  1. lama dh xmkn..slalu mkn yg mak js buat..hihi..
    pasti sedap kan nk2 kalau yg diletak dlm freezer...^^

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015