Wednesday, April 17, 2013

Bila dapat anak ikan fresh

 Korang pernah tak beli/masak/ makan ikan bawal putih kecik-kecik macam ni??
Nama specific dia tidak la saya ketahui..
Kita memang pernah makan cuma tak pernah beli sebelum ni.
Tapi kali ni dapat yang fresh dari laut kat kampung daddy maka balik terpaksa la siang.
Adush!! Mula-mula tu serba tak kena rasanya..tak tau nak belah tang mana.
(nampak benar jarang masakkan)
Al-maklum la ikan ni slim & comel je kan
Akhirnya belah tang perut & potong(buang) kepala dia,...sorry cik ikan ye

Dah siap cuci bersih simpan gaul siap-siap dengan garam & kunyit baru simpan dalam bekas.
Senang nanti bila-bila nak masak terus goreng je ikan ni garing-garing.
Sedap makan dengan nasi panas-panas daddy budak-budak ni kata..kita ikutkan aje..

1 comment:

  1. ikan ni org panggil ikan cermin kan kak....eh ntah le, lieya ni pun bukan kenal noo ikan2 hahahah...

    kalo lieya suke masak pindang nie kak...sedap isi manis gitu...kalo goreg pun sedap tu....makan panas2 garing2kan kak....

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Wednesday, April 17, 2013

Bila dapat anak ikan fresh

 Korang pernah tak beli/masak/ makan ikan bawal putih kecik-kecik macam ni??
Nama specific dia tidak la saya ketahui..
Kita memang pernah makan cuma tak pernah beli sebelum ni.
Tapi kali ni dapat yang fresh dari laut kat kampung daddy maka balik terpaksa la siang.
Adush!! Mula-mula tu serba tak kena rasanya..tak tau nak belah tang mana.
(nampak benar jarang masakkan)
Al-maklum la ikan ni slim & comel je kan
Akhirnya belah tang perut & potong(buang) kepala dia,...sorry cik ikan ye

Dah siap cuci bersih simpan gaul siap-siap dengan garam & kunyit baru simpan dalam bekas.
Senang nanti bila-bila nak masak terus goreng je ikan ni garing-garing.
Sedap makan dengan nasi panas-panas daddy budak-budak ni kata..kita ikutkan aje..

1 comment:

  1. ikan ni org panggil ikan cermin kan kak....eh ntah le, lieya ni pun bukan kenal noo ikan2 hahahah...

    kalo lieya suke masak pindang nie kak...sedap isi manis gitu...kalo goreg pun sedap tu....makan panas2 garing2kan kak....

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015