Thursday, July 11, 2013

Ramadhan kedua

 Alhamdulillah sempurna sudah Ramadhan pertama.
Syukur Allah permudahkan segala urusan kita semua semalam.
Hari ni dah bersekolah semula macam biasa.
Harap-harapnya anak-anak diberi kekuatan untuk menjalani ibadah puasa hari ini.
Terutamanya the 2 boys la kan.
Kalau cik Mia tu faham-faham je la.
Tapi semalam dia berjaya puasa penuh.
Seharian tak tido pun cik kak sorang tu.
Permulaan yang baik Mia..nanti time cuti Mia boleh puasa lagi ye.
Hari sekolah ni,faham je la budak-budak 5 tahun macan dia tu bila dengan kawan-kawan sure menggelinjang sana sini nanti.
Kalau mampu bertahan,1 bonus untuk Mia.
Mungkib ada yang kata kecik lagi nak paksa berpuasa tu..tapi sebenarnya saya tak pernah paksa anak-anak berpuasa.
Kita menggalakkan mereka berpuasa.
Kalau mampu bertahan,alhamdulillah..kalau tidak kita cuba dan latih lagi.
Macam Mia ni,abang-abang dia semua puasa..di sekolah pun cikgu dah encourage diaorang untuk berpuasa.
Keinginan itu datang dari diri dia sendiri..alhamdulillah..
Bak kata pepatah "Melentur buluh biar dari rebungnya"
Menu berbuka dan sahur pun simple saja.
Anak-anak memang tak cerewet termasuk la daddy dia..syukur la kan.
Semoga segala urusan kita hari ini dipermudahkan Allah
Sucikan hati,bersihkan minda sepanjang Ramadhan ini.
Insyallah besar ganjaran menanti kita semua nanti..
Erfan masa berbuka semalam..mudah saja menu dia.Nasi dan ikan masak kicap

2 comments:

  1. Bagus cik mia!! Kagum aku semangat the kids now.
    Maybe coz surrounding derang semua org puasa..
    so derang pun nk cuba kan?

    Selamat berpuasa to you and your family.

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...bagus anak2 akak..semua kuat semangat n senang di asuh....lagi2 mia laaa...mmg lieya kagum sebab umur mcm die selalunye boleh bertahan pun sekerat hari ..lepas tu sure dah nangis mintak susu ....bagus mia....kuat semangat nieh....

    tahniah kak sbb bejaya asuh anak2....lieya pun harap miamija boleh penuh tahun ni...tahun lepas kantoi 2-3ari jugak....

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Thursday, July 11, 2013

Ramadhan kedua

 Alhamdulillah sempurna sudah Ramadhan pertama.
Syukur Allah permudahkan segala urusan kita semua semalam.
Hari ni dah bersekolah semula macam biasa.
Harap-harapnya anak-anak diberi kekuatan untuk menjalani ibadah puasa hari ini.
Terutamanya the 2 boys la kan.
Kalau cik Mia tu faham-faham je la.
Tapi semalam dia berjaya puasa penuh.
Seharian tak tido pun cik kak sorang tu.
Permulaan yang baik Mia..nanti time cuti Mia boleh puasa lagi ye.
Hari sekolah ni,faham je la budak-budak 5 tahun macan dia tu bila dengan kawan-kawan sure menggelinjang sana sini nanti.
Kalau mampu bertahan,1 bonus untuk Mia.
Mungkib ada yang kata kecik lagi nak paksa berpuasa tu..tapi sebenarnya saya tak pernah paksa anak-anak berpuasa.
Kita menggalakkan mereka berpuasa.
Kalau mampu bertahan,alhamdulillah..kalau tidak kita cuba dan latih lagi.
Macam Mia ni,abang-abang dia semua puasa..di sekolah pun cikgu dah encourage diaorang untuk berpuasa.
Keinginan itu datang dari diri dia sendiri..alhamdulillah..
Bak kata pepatah "Melentur buluh biar dari rebungnya"
Menu berbuka dan sahur pun simple saja.
Anak-anak memang tak cerewet termasuk la daddy dia..syukur la kan.
Semoga segala urusan kita hari ini dipermudahkan Allah
Sucikan hati,bersihkan minda sepanjang Ramadhan ini.
Insyallah besar ganjaran menanti kita semua nanti..
Erfan masa berbuka semalam..mudah saja menu dia.Nasi dan ikan masak kicap

2 comments:

  1. Bagus cik mia!! Kagum aku semangat the kids now.
    Maybe coz surrounding derang semua org puasa..
    so derang pun nk cuba kan?

    Selamat berpuasa to you and your family.

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...bagus anak2 akak..semua kuat semangat n senang di asuh....lagi2 mia laaa...mmg lieya kagum sebab umur mcm die selalunye boleh bertahan pun sekerat hari ..lepas tu sure dah nangis mintak susu ....bagus mia....kuat semangat nieh....

    tahniah kak sbb bejaya asuh anak2....lieya pun harap miamija boleh penuh tahun ni...tahun lepas kantoi 2-3ari jugak....

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015