Monday, September 23, 2013

Sayangi Diri Kita♥♡♥

Salam semua..
Alhamdulillah hari Isnin berjalan lancar hari ini.
Ada Kem 1M1S petang tadi disekolah.
Kalau nak kira penat macam nak pengsan dah rasanya ni.
Tapi celikkan mata juga demi drama "JODOH ITU MILIK KITA" hahaha
Bila iklan kita curi-curi update blog.
Nak share cerita weekend kami hari tu.
Mula-mula pegi survey jalan dan tempat meeting untuk marking paper Rabu ni nanti.
Sah jumpe lokasi yang dicari kami terus ke Aeon Ayer Keroh.
Time kami masuk area supermarket tu ada counter utnuk check kadar kolestrol dalam darah sambil promote susu Omega Plus
Seperti biasa..en suami suruh isteri dia yang agak tembam dan kembang ini check kolestrol.
Yela..saya kan kurang bersenam dah la makan macam-macam.
Giler debar menunggu result tu muncul.
Tapi bila result keluar alhamdulillah kadar kolestrol saya normal..dibawah paras berjaga-jaga.
Tapi kadar kolestrol en suami pulak yang berada pada paras border line dan perlu berjaga-jaga.
Atas rasa kesedaran yang timbul maka kami terus memborong susu Omega Plus untuk kegunaan kami berdua.
Kena banyakkan aktiviti bersenam lepas ni dan kurangkan makan makanan yang berlemak.
Cara penyediaan makanan juga perlu berubah perlahan-lahan kearah gaya hieup yang lebih sihat.
Mujur la kat rumah kami ni memang tak peminat organ-organ dalaman seperti hati,pedal dan hempedu..cuma saya sorang suka paru kalau digoreng garing-garing.
Makan sesekali ok kot kan hihihi
Kesimpulan yang kami dapat ketahui la gemuk atau kurus seseorang itu bukan penentu kandungan kadar kolestrol  seseorang individu itu.
Ia bergantung gaya hidup seseorang itu sebenarnya.
Jom!!Kita berubah ke arah gaya hidup yang lebih sihat..
Kita semua pasti mampu berubah walaupun secara perlahan-lahan kan..

3 comments:

  1. kolesterol akak 11 (tahap langsuir) pitam! hahaha...

    ReplyDelete
  2. eh betul kak...officer liey asorang ni lelaki tau kurus gile....berat pun tak sampai 55kg..bayangkan lelaki berat tak sampai 55kg...rupenye die ade penyakit kolstrol tinggi...sian sgt..mkn mmg berpantang gile2 hah.....

    ReplyDelete
  3. Dah pernah cek kolestrol..kira ok lah tapi akak ni memang tak minum susu tepung kecuali mengandung

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Monday, September 23, 2013

Sayangi Diri Kita♥♡♥

Salam semua..
Alhamdulillah hari Isnin berjalan lancar hari ini.
Ada Kem 1M1S petang tadi disekolah.
Kalau nak kira penat macam nak pengsan dah rasanya ni.
Tapi celikkan mata juga demi drama "JODOH ITU MILIK KITA" hahaha
Bila iklan kita curi-curi update blog.
Nak share cerita weekend kami hari tu.
Mula-mula pegi survey jalan dan tempat meeting untuk marking paper Rabu ni nanti.
Sah jumpe lokasi yang dicari kami terus ke Aeon Ayer Keroh.
Time kami masuk area supermarket tu ada counter utnuk check kadar kolestrol dalam darah sambil promote susu Omega Plus
Seperti biasa..en suami suruh isteri dia yang agak tembam dan kembang ini check kolestrol.
Yela..saya kan kurang bersenam dah la makan macam-macam.
Giler debar menunggu result tu muncul.
Tapi bila result keluar alhamdulillah kadar kolestrol saya normal..dibawah paras berjaga-jaga.
Tapi kadar kolestrol en suami pulak yang berada pada paras border line dan perlu berjaga-jaga.
Atas rasa kesedaran yang timbul maka kami terus memborong susu Omega Plus untuk kegunaan kami berdua.
Kena banyakkan aktiviti bersenam lepas ni dan kurangkan makan makanan yang berlemak.
Cara penyediaan makanan juga perlu berubah perlahan-lahan kearah gaya hieup yang lebih sihat.
Mujur la kat rumah kami ni memang tak peminat organ-organ dalaman seperti hati,pedal dan hempedu..cuma saya sorang suka paru kalau digoreng garing-garing.
Makan sesekali ok kot kan hihihi
Kesimpulan yang kami dapat ketahui la gemuk atau kurus seseorang itu bukan penentu kandungan kadar kolestrol  seseorang individu itu.
Ia bergantung gaya hidup seseorang itu sebenarnya.
Jom!!Kita berubah ke arah gaya hidup yang lebih sihat..
Kita semua pasti mampu berubah walaupun secara perlahan-lahan kan..

3 comments:

  1. kolesterol akak 11 (tahap langsuir) pitam! hahaha...

    ReplyDelete
  2. eh betul kak...officer liey asorang ni lelaki tau kurus gile....berat pun tak sampai 55kg..bayangkan lelaki berat tak sampai 55kg...rupenye die ade penyakit kolstrol tinggi...sian sgt..mkn mmg berpantang gile2 hah.....

    ReplyDelete
  3. Dah pernah cek kolestrol..kira ok lah tapi akak ni memang tak minum susu tepung kecuali mengandung

    ReplyDelete

Terbang selisih siburung kedidi
Terbang berduyun di waktu pagi
Terima kasih daun keladi
di lain 'entry' berjumpa lagi

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015