Sunday, March 31, 2013

Terima Kasih orang Putrajaya



Tq Lieya & co..bersusah payah dari Putrajaya datang singgah Masjid Tanah Jumaat malam hari tu semata-mata datang hantar barang yang payah amat nak jumpe kat Melaka..Nasib Lieya sudi tolong beli kan..Kalau tak lama la akak berpuasa dari makan makanan kesukaan tu kan hahaha..takde gambar kitaorang berdua sebab hari dah malam,masing-masing bukan dalam proper attire hahaha cuma aunty sempat snap gambar budak comel ni je.
Kesian dia,sebelum sampai rumah nenek Melaka,kena singgah Masjid Tanah dulu la pulak


Nanti ada rezeki kita jumpe lagi tau Lieya,masa tu nanti boleh borak panjang-panjang.Terima kasih banyak-banyak ye,jasamu dikenang dik.Nak tengok apa barang yang dihantar oleh mama gorgeous tu tak???



Chocolate,sweets & biscuit low carbo & sugarless *wink..wink*
Kata diet,harus la makan makanan yang menjurus kearah itu juga kan


Saturday, March 30, 2013

Pancake dipagi Sabtu



Breakfast pancake pagi ni.Ada budak kecik request nak sarapan pancake pagi ni.Memang menjadi kegemaran anak-anak la pancake ni.Terima kasih sangat kat sorang kawan yang berkongsi resipi ni..mudah dan ringkas.Sedap pulak tu..Hujung minggu time cuti dapat la melayan selera anak-anak kan..kalau hari sekolah selalunya yang ringkas-ringkas aje..

Boleh makan dengan madu, butter atau jem..ikut kesukaan masing-masing
 Meh nak share resipinya yang saya dapat dari seorang kawan nun jauh di Temerloh sana..
Aimi saya tepek resipi pancake awak kat sini ye..

Bahan-bahannya
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu besar gula
2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu garam
1 cawan susu *saya pakai susu segar*
(seperti disarankan oleh tuan punye resipi ni)
2 sudu besar minyak sayur(minyak jagung pun boleh)
Cara-cara membuatnya
1.Campurkan semua bahan kering dan gaul rata (tepung,gula,garam & baking powder)
2. Pukul telur, kemudian masukkan susu dan minyak..
3.Campurkan sekali bahan kering & bahan-bahan basah sekali..kacau hingga sebati
4.Panaskan non-stick pan & tuangkan aduan ke dalam pan
(saiz iku suka)
5.Bila dah timbul buih-buih kat bahagian atas pancake tu maknanya kat bawah pun dah masak,boleh la diterbalikkan.Biarkan sekejap kemudian boleh la diangkat..
Senang kan???
SELAMAT MENCUBA
  
*Kita tukang buat dan cuci mata saja..masih mampu bertahan lagi*

Friday, March 29, 2013

Popiah Basah yummeh!!

Setiap kali balik Seremban memang harus mencari popiah basah yang kat Stadium Tuanku Abdul Rahman,Paroi ni..kami memang pelanggan setia abang ni la kiranya.,Kami membeli sejak popiahnya berharga 60sen dan sekarang dah RM1 seketul kami tetap setia membeli..Rasanya tetap sama tak berubah..uniknya popiah basah ni sos dia tu lain dari yang lain..memang tak jumpe lagi setanding dengan nya..(baekk punye promosikan) Baru-baru ni pun kedai abang ni masuk dalam rancangan Jalan-jalan Cari Makan kat tv3 tu..kalau korang yang luar Seremban agak-agak teringin nak rasa boleh ke Stadium Paroi.Kedai abang ni kedai pertama dekat deretan kedai-kedai kat bawah stadium tu.Kedai dia betul-betul ngadap Tanah Perkuburan belakang Stesen Mobil tu.Kalau nampak sign Popiah Basah Kuala Kangsar itu la dia..pegi la try memang tak menghampakan..
 
Kepekatan sosnya itu yang buat teringat-ingat je tau...


Wednesday, March 27, 2013

Sunyi je

Rindu budak 3 beradik ni terutamanya budak pakai baju pink tu

Sunyi sepi rumah..
Ngalahkan orang baru kawin pulak
Itu statement daddy Mia bila anak-anak semua kat Seremban ni.
Hahaha rumah memang tak bersepahla kan tapi sunyi giler tak dengar suara budak-budak ni.
Tadi Erfan dah telefon,sayup je suara dia..minta ambik la tu.
Budak sorang tu bukan boleh lelama pun berjauhan,
Disebabkan malam ni mummy korang ada kelas malam so sabar la ye anak-anak,
Esok selepas Subuh mummy balik Seremban..
psssst esok Dewan Undangan Negeri (Negeri Sembilan) akan terbubarkan,bila la Parlimen nak bubar pulak ni..tak sabar nak ngundi ni ha..

Tuesday, March 26, 2013

Masjid Tanah ke Kluang

 


Kami ke Kluang,Ahad baru ni..
Anak buah daddy bertunang dengan orang Kahang(daerah Kluang)
Huhuhu jauh rupanya Kahang tu..
Dalam kepala dah set ingatkan rumah budak perempuan ni area pekan Kluang tapi rupa-rupanya
Jauh lagi ke atas...dah dekat-dekat nak sampai Mersing(mengikut batu km yang ada tepi jalan tu le)
Anak-anak dah resah gelisah dalam kereta..akhirnya lebih kurang 3 1/2 jam perjalanan dari Melaka kami sampai ke rumah yang dituju..
Balik tu harus la singgah air hitam kan..walaupun tak berniat nak beli apa-apa yang penting cuci mata...
 
Phewwwh mencabar minda sungguh bila mengenangkan nak hantar pengantin nanti ni huhuhu tapi takpe la jauh perjalanan luas pandangan kan hahahaha

Monday, March 25, 2013

Cuti ke???huhuhuhu

 


Cuti sekolah dah pun bermula.
Tapi kami takde pun plan nak kemana-mana lagi..
Sebab jadual masing-masing penuh,malam ni je dah ada kelas malam,esok kursus Pro ELT sampai petang,Rabu malam kelas lagi huhuhuhu
Nama je cuti kan tapi tetap kena pegi sekolah untuk program-program UPSR 
yang padat dan ketat tu..
Kesiannya pada anak-anak,Ezhan sampai merungut kata tak bestnya jadi anak cikgu ni 
tak dapat bercuti macam orang lain..
Sementara tunggu kitaorang berdua selesai dengan program UPSR & kelas tambahan kat sekolah masing-masing,anak-anak dah cabut balik Seremban dulu.
Laju je Erfan dengan Mia telefon atuk suruh ambik diaorang pagi tadi..
Insyallah nanti kita jenjalan ye anak-anak.Tak pegi jauh,dekat-dekat pun jadi la kan..
KORANG??Ke mana cuti ni??

Monday, March 18, 2013

TANDAS CERIA

Projek mega yang pertama dari warga pendidik SK Sri Laksamana untuk tahun 2013..Penarafan tandas sekolah.Mula-mula dapat tender seperti biasa ada suara-suara merdu dan rungutan manja hahaha.Tapi bila dah selesai dan lihat hasilnya sangat puas hati.Berbaloi rasanya segala penat lelah separuh hari pada hari Sabtu tu.Lepas ni pandai-pandai la jaga kebersihan tandas tu ye anak-anak SKSL juga akak-akak cleaner gak agar keceriaannya terpelihara.Meh layan gambar-gambar yang ada..

Sunday, March 10, 2013

Bila 'si dia' merajuk

Mungkin memang salah saya sampai 'si dia' terasa hati..huhuhu menyesal sangat rasanya.Baru je berkata-kata dalam hati,pasang angan-angan sendiri rupanya 'si dia' dapat menghidunya.Sekarang 'si dia' dah merajuk.Meragam tiba-tiba.Sadis sangat rasanya di hari minggu terpaksa bawak 'si dia' jumpa doktor. Dah jangan merajuk lagi,baru pasang niat ko dah sentap merajuk segala cik viva ye.

Monday, March 4, 2013

Berdiam lebih baik


Kadang kala berdiam itu lebih baik dari berkata-kata
andai kita berkata-kata itu akan ada hati-hati yang terluka..
Gunakan akal fikiran yang Allah kurniakan sebelum mengeluarkan kata-kata..
Setiap perkataan yang keluar dari mulut kita mencerminkan 
peribadi kita yang sebenar..
PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI tidak ditujukan kepada sesiapa ye
 

Sunday, March 3, 2013

Beringat sebelum kena

Sayangi diri anda makan makanan yang berkhasiat..
Alhamdulillah..saya perlahan-lahan ke arah itu.
Memang sekarang Allah kurniakan kesiahatan yang baik.
Masih boleh makan apa saja yang teringin dan terasa nak makan..
Syukur sangat..tapi bak kata pepatah BERINGAT SEBELUM KENA
Makan tu boleh tapi berpada-pada..
Kurangkan makan berlemak..yang manis-manis ni..
Banyak spend time makan makanan yang dimasak sendiri..(walaupun menunya simple)
Insyallah kebersihan dan kesempurnaannya lebih terjamin..
Jom..kawan-kawan bertukar ke gaya hidup yang lebih sihat.
Saya sudah memulakannya,anda bila lagi?? hehehe
Tepuk dada tanya selera..keputusan ditangan anda
"SHARING IS CARING guys"

Salad & steam salmon antara menu favourite

Sunday, March 31, 2013

Terima Kasih orang Putrajaya



Tq Lieya & co..bersusah payah dari Putrajaya datang singgah Masjid Tanah Jumaat malam hari tu semata-mata datang hantar barang yang payah amat nak jumpe kat Melaka..Nasib Lieya sudi tolong beli kan..Kalau tak lama la akak berpuasa dari makan makanan kesukaan tu kan hahaha..takde gambar kitaorang berdua sebab hari dah malam,masing-masing bukan dalam proper attire hahaha cuma aunty sempat snap gambar budak comel ni je.
Kesian dia,sebelum sampai rumah nenek Melaka,kena singgah Masjid Tanah dulu la pulak


Nanti ada rezeki kita jumpe lagi tau Lieya,masa tu nanti boleh borak panjang-panjang.Terima kasih banyak-banyak ye,jasamu dikenang dik.Nak tengok apa barang yang dihantar oleh mama gorgeous tu tak???



Chocolate,sweets & biscuit low carbo & sugarless *wink..wink*
Kata diet,harus la makan makanan yang menjurus kearah itu juga kan


Saturday, March 30, 2013

Pancake dipagi Sabtu



Breakfast pancake pagi ni.Ada budak kecik request nak sarapan pancake pagi ni.Memang menjadi kegemaran anak-anak la pancake ni.Terima kasih sangat kat sorang kawan yang berkongsi resipi ni..mudah dan ringkas.Sedap pulak tu..Hujung minggu time cuti dapat la melayan selera anak-anak kan..kalau hari sekolah selalunya yang ringkas-ringkas aje..

Boleh makan dengan madu, butter atau jem..ikut kesukaan masing-masing
 Meh nak share resipinya yang saya dapat dari seorang kawan nun jauh di Temerloh sana..
Aimi saya tepek resipi pancake awak kat sini ye..

Bahan-bahannya
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu besar gula
2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu garam
1 cawan susu *saya pakai susu segar*
(seperti disarankan oleh tuan punye resipi ni)
2 sudu besar minyak sayur(minyak jagung pun boleh)
Cara-cara membuatnya
1.Campurkan semua bahan kering dan gaul rata (tepung,gula,garam & baking powder)
2. Pukul telur, kemudian masukkan susu dan minyak..
3.Campurkan sekali bahan kering & bahan-bahan basah sekali..kacau hingga sebati
4.Panaskan non-stick pan & tuangkan aduan ke dalam pan
(saiz iku suka)
5.Bila dah timbul buih-buih kat bahagian atas pancake tu maknanya kat bawah pun dah masak,boleh la diterbalikkan.Biarkan sekejap kemudian boleh la diangkat..
Senang kan???
SELAMAT MENCUBA
  
*Kita tukang buat dan cuci mata saja..masih mampu bertahan lagi*

Friday, March 29, 2013

Popiah Basah yummeh!!

Setiap kali balik Seremban memang harus mencari popiah basah yang kat Stadium Tuanku Abdul Rahman,Paroi ni..kami memang pelanggan setia abang ni la kiranya.,Kami membeli sejak popiahnya berharga 60sen dan sekarang dah RM1 seketul kami tetap setia membeli..Rasanya tetap sama tak berubah..uniknya popiah basah ni sos dia tu lain dari yang lain..memang tak jumpe lagi setanding dengan nya..(baekk punye promosikan) Baru-baru ni pun kedai abang ni masuk dalam rancangan Jalan-jalan Cari Makan kat tv3 tu..kalau korang yang luar Seremban agak-agak teringin nak rasa boleh ke Stadium Paroi.Kedai abang ni kedai pertama dekat deretan kedai-kedai kat bawah stadium tu.Kedai dia betul-betul ngadap Tanah Perkuburan belakang Stesen Mobil tu.Kalau nampak sign Popiah Basah Kuala Kangsar itu la dia..pegi la try memang tak menghampakan..
 
Kepekatan sosnya itu yang buat teringat-ingat je tau...


Wednesday, March 27, 2013

Sunyi je

Rindu budak 3 beradik ni terutamanya budak pakai baju pink tu

Sunyi sepi rumah..
Ngalahkan orang baru kawin pulak
Itu statement daddy Mia bila anak-anak semua kat Seremban ni.
Hahaha rumah memang tak bersepahla kan tapi sunyi giler tak dengar suara budak-budak ni.
Tadi Erfan dah telefon,sayup je suara dia..minta ambik la tu.
Budak sorang tu bukan boleh lelama pun berjauhan,
Disebabkan malam ni mummy korang ada kelas malam so sabar la ye anak-anak,
Esok selepas Subuh mummy balik Seremban..
psssst esok Dewan Undangan Negeri (Negeri Sembilan) akan terbubarkan,bila la Parlimen nak bubar pulak ni..tak sabar nak ngundi ni ha..

Tuesday, March 26, 2013

Masjid Tanah ke Kluang

 


Kami ke Kluang,Ahad baru ni..
Anak buah daddy bertunang dengan orang Kahang(daerah Kluang)
Huhuhu jauh rupanya Kahang tu..
Dalam kepala dah set ingatkan rumah budak perempuan ni area pekan Kluang tapi rupa-rupanya
Jauh lagi ke atas...dah dekat-dekat nak sampai Mersing(mengikut batu km yang ada tepi jalan tu le)
Anak-anak dah resah gelisah dalam kereta..akhirnya lebih kurang 3 1/2 jam perjalanan dari Melaka kami sampai ke rumah yang dituju..
Balik tu harus la singgah air hitam kan..walaupun tak berniat nak beli apa-apa yang penting cuci mata...
 
Phewwwh mencabar minda sungguh bila mengenangkan nak hantar pengantin nanti ni huhuhu tapi takpe la jauh perjalanan luas pandangan kan hahahaha

Monday, March 25, 2013

Cuti ke???huhuhuhu

 


Cuti sekolah dah pun bermula.
Tapi kami takde pun plan nak kemana-mana lagi..
Sebab jadual masing-masing penuh,malam ni je dah ada kelas malam,esok kursus Pro ELT sampai petang,Rabu malam kelas lagi huhuhuhu
Nama je cuti kan tapi tetap kena pegi sekolah untuk program-program UPSR 
yang padat dan ketat tu..
Kesiannya pada anak-anak,Ezhan sampai merungut kata tak bestnya jadi anak cikgu ni 
tak dapat bercuti macam orang lain..
Sementara tunggu kitaorang berdua selesai dengan program UPSR & kelas tambahan kat sekolah masing-masing,anak-anak dah cabut balik Seremban dulu.
Laju je Erfan dengan Mia telefon atuk suruh ambik diaorang pagi tadi..
Insyallah nanti kita jenjalan ye anak-anak.Tak pegi jauh,dekat-dekat pun jadi la kan..
KORANG??Ke mana cuti ni??

Monday, March 18, 2013

TANDAS CERIA

Projek mega yang pertama dari warga pendidik SK Sri Laksamana untuk tahun 2013..Penarafan tandas sekolah.Mula-mula dapat tender seperti biasa ada suara-suara merdu dan rungutan manja hahaha.Tapi bila dah selesai dan lihat hasilnya sangat puas hati.Berbaloi rasanya segala penat lelah separuh hari pada hari Sabtu tu.Lepas ni pandai-pandai la jaga kebersihan tandas tu ye anak-anak SKSL juga akak-akak cleaner gak agar keceriaannya terpelihara.Meh layan gambar-gambar yang ada..

Sunday, March 10, 2013

Bila 'si dia' merajuk

Mungkin memang salah saya sampai 'si dia' terasa hati..huhuhu menyesal sangat rasanya.Baru je berkata-kata dalam hati,pasang angan-angan sendiri rupanya 'si dia' dapat menghidunya.Sekarang 'si dia' dah merajuk.Meragam tiba-tiba.Sadis sangat rasanya di hari minggu terpaksa bawak 'si dia' jumpa doktor. Dah jangan merajuk lagi,baru pasang niat ko dah sentap merajuk segala cik viva ye.

Monday, March 4, 2013

Berdiam lebih baik


Kadang kala berdiam itu lebih baik dari berkata-kata
andai kita berkata-kata itu akan ada hati-hati yang terluka..
Gunakan akal fikiran yang Allah kurniakan sebelum mengeluarkan kata-kata..
Setiap perkataan yang keluar dari mulut kita mencerminkan 
peribadi kita yang sebenar..
PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI tidak ditujukan kepada sesiapa ye
 

Sunday, March 3, 2013

Beringat sebelum kena

Sayangi diri anda makan makanan yang berkhasiat..
Alhamdulillah..saya perlahan-lahan ke arah itu.
Memang sekarang Allah kurniakan kesiahatan yang baik.
Masih boleh makan apa saja yang teringin dan terasa nak makan..
Syukur sangat..tapi bak kata pepatah BERINGAT SEBELUM KENA
Makan tu boleh tapi berpada-pada..
Kurangkan makan berlemak..yang manis-manis ni..
Banyak spend time makan makanan yang dimasak sendiri..(walaupun menunya simple)
Insyallah kebersihan dan kesempurnaannya lebih terjamin..
Jom..kawan-kawan bertukar ke gaya hidup yang lebih sihat.
Saya sudah memulakannya,anda bila lagi?? hehehe
Tepuk dada tanya selera..keputusan ditangan anda
"SHARING IS CARING guys"

Salad & steam salmon antara menu favourite

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015