Monday, July 29, 2013

♥Iftar with families♥

Salam..
Alhamdulillah Sabtu lepas berkesempatan berbuka bersama keluarga besar kami.
Memang ni dah kira acara tahunan kami.
Kali ni berbuka dirumah aunty saya di Taman TAR,
Berkumpul ramai -ramai.
Masing-masing bawak food.
Untuk potluck.
As for me hari tu kita buat asam pedas ikan pari..Melaka style.
Banyak sangat food.
Memang syok la sesekali berkumpul macam tu.
Uncles satu part berborak..aunties satu part lain dan the cousin 1 part.
Entah bila la dapat berkumpul lagi macam tu kan.
Meh nak share gambar food yang memang marveles semuanya.
Tapi tak sempat snap semuanya pun.
Banyak benar station makanannya hari tu.
Yang penting home cooked food.

Tuesday, July 23, 2013

Bila tiba-tiba rajin

Salam.
Dah pun masuk 14 Ramadhan hari ini.
Hari ni macam biasa ada kursus Pro ELT sampai pukul  4.30 ptg.
Dari pagi tadi sebenarnya dah plan nak buat something.
Belum pernah lagi bulan ramadhan tahun ni buat kuih.
Masak-masak tu biasa la..
Punggah-punggah almari cari acuan...
Ok jumpa..al-maklum setahun sekali je pun buat kuih ni hihihi
Resipi yang pernah di download sebelum ni masih ada dalam simpanan.
Ok pukul 6 settle dengan kuih cara manis..
Alhamdulillah..menjadi (luaran) rasa kena tunggu lah time buka nanti ye..
Lauk pauk masak yang simple -simple saya petang ni.
Korang..buka apa hari ni??

Sunday, July 21, 2013

Kasut Raya

Salam...
Petang semalam ambik kesempatan pegi cari kasut raya budak bertiga ni.
Terus terjah Aeon Bandaraya je.
Mujur tak ramai sangat orang.
Parking pun senang je,dekat pulak tu..memang Allah mempermudahkan betul urusan pencarian di bulan puasa ni.
Sampai-sampai je masuk Adidas.
Erfan nampak Monsters University punye kasut terus berkenan.
Alhamdulillah selesai dah sorang.
Teruskan pencarian cari kasut cik Mia pulak.
Tahun ni dia nak kasut Skechers.
Dia berkenan yang bertali tapi mummy malas nak melayan mengikat tali kasut.dia nanti.
Kita ambik yang zap on je la dik ye.
Selesai budak berdua ni beli kasut kira round Jusco pulak.
Hajat nak cari cadar raya kat Aussino x sempat pulak.
Mia dan Erfan dah bising nak cari tempat nak duduk
Abang Ez tak jumpe lagi kasut yang berkenan.
Orang dah besar citarasa lain dari adik-adik.
Nanti kita kita ajak daddy terjah tempat lain pulak ye.
Kami berbuka kat luar je semalam.
Periuk kuali kekal bersih kat rumah hihihi

Saturday, July 20, 2013

Hati tergoda-KASA KLASIK

Salam
First time tengok iklan dari Pearl Haya dengan design baru diaorang tu hati dah tergoda.
Masa pegi ke Pearl Haya Sabtu lepas tengok live terus jatuh hati.
Berjaya juga memilikinya..alhamdulillah.
Kasa Klasik pertama dari Pearl Haya.
Corak Batik lukisan tangan..
Memang puas hati la..tapi colour yang ada limited sangat.
Bila nak pakai ni?Mampu ke nak bertahan sampai Raya nanti hihihi

Monday, July 15, 2013

Berbuka bersama keluarga

Salam..
Harap kawan-kawan semua sihat walafiat dalam menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan.
Tuan tanah baru lepas baik dari demam.
Tapi alhamdulillah puasa masih cukup dan penuh.
Weekend lepas kami ambik kesempatan balik berbuka dengan family di Seremban.
Alhamdulillah sempat la berbuka untuk hari Jumaat dan Sabtu tu di Seremban.
Sabtu malam balik Masjid Tanah semula sebab Ahad pagi ada kelas tambahan.
Nama pun cikgu kan tak lari dari tuntutan tugas..
Mummy saya masak macam-macam.
Al-maklumla ketiga-tiga cucu tersayang semuanya berpuasa tahun ni.
Maka semua menu yang terhidang adalah mengikut citarasa cucu-cucunya.
Budak-budak ni pun happy la nanny masak macam-macamkan.
Masing-masing menadah pinggan je..
Nikmatnya rasa berbuka bersama keluarga ni.
Kalau boleh hari-hari pun nak berbuka sama tapi apakan daya..
Takpe la ada rezeki nanti-nanti kami balik berbuka di Seremban lagi..

Thursday, July 11, 2013

Ramadhan kedua

 Alhamdulillah sempurna sudah Ramadhan pertama.
Syukur Allah permudahkan segala urusan kita semua semalam.
Hari ni dah bersekolah semula macam biasa.
Harap-harapnya anak-anak diberi kekuatan untuk menjalani ibadah puasa hari ini.
Terutamanya the 2 boys la kan.
Kalau cik Mia tu faham-faham je la.
Tapi semalam dia berjaya puasa penuh.
Seharian tak tido pun cik kak sorang tu.
Permulaan yang baik Mia..nanti time cuti Mia boleh puasa lagi ye.
Hari sekolah ni,faham je la budak-budak 5 tahun macan dia tu bila dengan kawan-kawan sure menggelinjang sana sini nanti.
Kalau mampu bertahan,1 bonus untuk Mia.
Mungkib ada yang kata kecik lagi nak paksa berpuasa tu..tapi sebenarnya saya tak pernah paksa anak-anak berpuasa.
Kita menggalakkan mereka berpuasa.
Kalau mampu bertahan,alhamdulillah..kalau tidak kita cuba dan latih lagi.
Macam Mia ni,abang-abang dia semua puasa..di sekolah pun cikgu dah encourage diaorang untuk berpuasa.
Keinginan itu datang dari diri dia sendiri..alhamdulillah..
Bak kata pepatah "Melentur buluh biar dari rebungnya"
Menu berbuka dan sahur pun simple saja.
Anak-anak memang tak cerewet termasuk la daddy dia..syukur la kan.
Semoga segala urusan kita hari ini dipermudahkan Allah
Sucikan hati,bersihkan minda sepanjang Ramadhan ini.
Insyallah besar ganjaran menanti kita semua nanti..
Erfan masa berbuka semalam..mudah saja menu dia.Nasi dan ikan masak kicap

Wednesday, July 10, 2013

1 Ramadhan

Salam
Selamat Berpuasa semua..
Alhamdulillah berpeluang lagi bertemu denga  bulan Ramadha  tahun ini.
Malam tadi bawak Mia tunaikan solat tarawikh..dia macam biasa duduk diam-diam sebab dah bawak bekalan susu dia.
Siap boleh lena budak sorang ni atas sejadah dia.
Mujur selesai solat witir dia terjaga sendiri.
Seisi rumah berpuasa hari ni.
Mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan untuk anak-anak hari ni.
Cik Mia baru lepas merengek-rengek manja cakap perut dia tak berapa nak sabar nak tunggu malam.
Hahahaha ngada lebih budak tu.
Sahur tadi kemain berselera makan nasi goreng tau dia tu.
Hari ni Melaka cuti maka dapat la bergolek-golek melayan cik Mia.
Erfan dah steady tahun ni.
Apa plan korang untuk menu berbuka hari ni??

Monday, July 8, 2013

Kenangan Terindah

Salam
Perjalanan berliku
Memahat seribu sau kenangan dan cerita yang tersendiri
Alhamdulillah..syukur ke hadratnya
Di beri peluang naik ke pentas merasainya sendiri
Masih banyak kekurangan
Masih banyak yang perlu diperbaiki
Insyallah ini akan di jadikan pemangkin untuk lebih cemerlang selepas ini.
Agar diri terus beristiqamah selepas ini

Sunday, July 7, 2013

Bila rindu datang bertamu...

Salam.
Ramadhan makin hampir.
Tiba-tiba rasa rindu pada insan tersayang datang bertamu.
Membuak-buak rasa rindu itu datang menjengah..
Ya Allah rindunya aku pada kedua-duanya.
Teringat saat mereka masih ada,ketibaan bulan Ramadhan disambut meriah.
Bagi meredakan rasa rindu yang datang.
Petang tadi jugak terus buat pengat pisang.
Menu kegemaran arwah atuk yang biasa arwah nenek buat untuk juadah berbuka.
Biar pun tak sama rasanya dengan air tangan arwah nenek tapi sudah memadai meredakan rasa rindu didada.
Ya Allah..kau tempatkanlah kedua-dua mereka dikalangan orang yang beriman.Semoga kau cucuri rahmat ke atas roh mereka..
Al-Fatihah..

Saturday, July 6, 2013

Jatuh cinta pandang pertama

Salam
Jatuh cinta pandang pertama
Sekali tengok hati dah berkenan
Bukan cik Mia tapi mummy dia yang lebih
Suka sangat dengan botol shampoo dan body wash ni
Bau pun menyegarkan aje
Memang beli purposely untuk Mia
Dia happy la sebab design pada botol tu gambar barbie
Comel kan??

Renungan...

Salam,
Kali ni sekadar nak berkongsi rasa.
Dengan sikap manusia yang pelbagai ragamnya.
Ada antara manusia disekeliling kita ni
Memang ikhlas berkawan dengan kita
Dalam erti kata lain susah senang pun dia sentiasa bersama kita.
Tapi ada juga segelintir manusia ni
Berkawan dengan kita dikala dia susah.
Yang memerlukan pertolongan kita
Bila dah senang hilang segala kesusahan kita di tolak ketepi
Sedih dan malang betul rasanya bila ada kawan-kawan yang macam ni..
Tapi itulah lumrah kehidupan..
Tak semuanya manis dan indah belaka kan..
Semoga kita tidak tergolong dalam golongan seperti itu.
Ikhlas lah bila berkawan supaya hidup lebih aman bahagia..

Friday, July 5, 2013

Sukan Tahunan kali ke-25

Salam
Alhamdulillah..selesai sudah sukan tahunan sekolah kali ke-25.
Walaupun dihujung-hujungnya hujan turun agak lebat juga tapi semua acara berjaya dihabiskan juga.
Syukur...thank you team laxmanians..
Kerjasama kalian membuatkan sukan kali ni berjalan dengan jayanya.
Ok sukan dah habis..kitaorg team koku boleh tarik nafas lega..
Nak fokus pada budak-budak tahun 6 pulak lepas ni..

Monday, July 29, 2013

♥Iftar with families♥

Salam..
Alhamdulillah Sabtu lepas berkesempatan berbuka bersama keluarga besar kami.
Memang ni dah kira acara tahunan kami.
Kali ni berbuka dirumah aunty saya di Taman TAR,
Berkumpul ramai -ramai.
Masing-masing bawak food.
Untuk potluck.
As for me hari tu kita buat asam pedas ikan pari..Melaka style.
Banyak sangat food.
Memang syok la sesekali berkumpul macam tu.
Uncles satu part berborak..aunties satu part lain dan the cousin 1 part.
Entah bila la dapat berkumpul lagi macam tu kan.
Meh nak share gambar food yang memang marveles semuanya.
Tapi tak sempat snap semuanya pun.
Banyak benar station makanannya hari tu.
Yang penting home cooked food.

Tuesday, July 23, 2013

Bila tiba-tiba rajin

Salam.
Dah pun masuk 14 Ramadhan hari ini.
Hari ni macam biasa ada kursus Pro ELT sampai pukul  4.30 ptg.
Dari pagi tadi sebenarnya dah plan nak buat something.
Belum pernah lagi bulan ramadhan tahun ni buat kuih.
Masak-masak tu biasa la..
Punggah-punggah almari cari acuan...
Ok jumpa..al-maklum setahun sekali je pun buat kuih ni hihihi
Resipi yang pernah di download sebelum ni masih ada dalam simpanan.
Ok pukul 6 settle dengan kuih cara manis..
Alhamdulillah..menjadi (luaran) rasa kena tunggu lah time buka nanti ye..
Lauk pauk masak yang simple -simple saya petang ni.
Korang..buka apa hari ni??

Sunday, July 21, 2013

Kasut Raya

Salam...
Petang semalam ambik kesempatan pegi cari kasut raya budak bertiga ni.
Terus terjah Aeon Bandaraya je.
Mujur tak ramai sangat orang.
Parking pun senang je,dekat pulak tu..memang Allah mempermudahkan betul urusan pencarian di bulan puasa ni.
Sampai-sampai je masuk Adidas.
Erfan nampak Monsters University punye kasut terus berkenan.
Alhamdulillah selesai dah sorang.
Teruskan pencarian cari kasut cik Mia pulak.
Tahun ni dia nak kasut Skechers.
Dia berkenan yang bertali tapi mummy malas nak melayan mengikat tali kasut.dia nanti.
Kita ambik yang zap on je la dik ye.
Selesai budak berdua ni beli kasut kira round Jusco pulak.
Hajat nak cari cadar raya kat Aussino x sempat pulak.
Mia dan Erfan dah bising nak cari tempat nak duduk
Abang Ez tak jumpe lagi kasut yang berkenan.
Orang dah besar citarasa lain dari adik-adik.
Nanti kita kita ajak daddy terjah tempat lain pulak ye.
Kami berbuka kat luar je semalam.
Periuk kuali kekal bersih kat rumah hihihi

Saturday, July 20, 2013

Hati tergoda-KASA KLASIK

Salam
First time tengok iklan dari Pearl Haya dengan design baru diaorang tu hati dah tergoda.
Masa pegi ke Pearl Haya Sabtu lepas tengok live terus jatuh hati.
Berjaya juga memilikinya..alhamdulillah.
Kasa Klasik pertama dari Pearl Haya.
Corak Batik lukisan tangan..
Memang puas hati la..tapi colour yang ada limited sangat.
Bila nak pakai ni?Mampu ke nak bertahan sampai Raya nanti hihihi

Monday, July 15, 2013

Berbuka bersama keluarga

Salam..
Harap kawan-kawan semua sihat walafiat dalam menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan.
Tuan tanah baru lepas baik dari demam.
Tapi alhamdulillah puasa masih cukup dan penuh.
Weekend lepas kami ambik kesempatan balik berbuka dengan family di Seremban.
Alhamdulillah sempat la berbuka untuk hari Jumaat dan Sabtu tu di Seremban.
Sabtu malam balik Masjid Tanah semula sebab Ahad pagi ada kelas tambahan.
Nama pun cikgu kan tak lari dari tuntutan tugas..
Mummy saya masak macam-macam.
Al-maklumla ketiga-tiga cucu tersayang semuanya berpuasa tahun ni.
Maka semua menu yang terhidang adalah mengikut citarasa cucu-cucunya.
Budak-budak ni pun happy la nanny masak macam-macamkan.
Masing-masing menadah pinggan je..
Nikmatnya rasa berbuka bersama keluarga ni.
Kalau boleh hari-hari pun nak berbuka sama tapi apakan daya..
Takpe la ada rezeki nanti-nanti kami balik berbuka di Seremban lagi..

Thursday, July 11, 2013

Ramadhan kedua

 Alhamdulillah sempurna sudah Ramadhan pertama.
Syukur Allah permudahkan segala urusan kita semua semalam.
Hari ni dah bersekolah semula macam biasa.
Harap-harapnya anak-anak diberi kekuatan untuk menjalani ibadah puasa hari ini.
Terutamanya the 2 boys la kan.
Kalau cik Mia tu faham-faham je la.
Tapi semalam dia berjaya puasa penuh.
Seharian tak tido pun cik kak sorang tu.
Permulaan yang baik Mia..nanti time cuti Mia boleh puasa lagi ye.
Hari sekolah ni,faham je la budak-budak 5 tahun macan dia tu bila dengan kawan-kawan sure menggelinjang sana sini nanti.
Kalau mampu bertahan,1 bonus untuk Mia.
Mungkib ada yang kata kecik lagi nak paksa berpuasa tu..tapi sebenarnya saya tak pernah paksa anak-anak berpuasa.
Kita menggalakkan mereka berpuasa.
Kalau mampu bertahan,alhamdulillah..kalau tidak kita cuba dan latih lagi.
Macam Mia ni,abang-abang dia semua puasa..di sekolah pun cikgu dah encourage diaorang untuk berpuasa.
Keinginan itu datang dari diri dia sendiri..alhamdulillah..
Bak kata pepatah "Melentur buluh biar dari rebungnya"
Menu berbuka dan sahur pun simple saja.
Anak-anak memang tak cerewet termasuk la daddy dia..syukur la kan.
Semoga segala urusan kita hari ini dipermudahkan Allah
Sucikan hati,bersihkan minda sepanjang Ramadhan ini.
Insyallah besar ganjaran menanti kita semua nanti..
Erfan masa berbuka semalam..mudah saja menu dia.Nasi dan ikan masak kicap

Wednesday, July 10, 2013

1 Ramadhan

Salam
Selamat Berpuasa semua..
Alhamdulillah berpeluang lagi bertemu denga  bulan Ramadha  tahun ini.
Malam tadi bawak Mia tunaikan solat tarawikh..dia macam biasa duduk diam-diam sebab dah bawak bekalan susu dia.
Siap boleh lena budak sorang ni atas sejadah dia.
Mujur selesai solat witir dia terjaga sendiri.
Seisi rumah berpuasa hari ni.
Mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan untuk anak-anak hari ni.
Cik Mia baru lepas merengek-rengek manja cakap perut dia tak berapa nak sabar nak tunggu malam.
Hahahaha ngada lebih budak tu.
Sahur tadi kemain berselera makan nasi goreng tau dia tu.
Hari ni Melaka cuti maka dapat la bergolek-golek melayan cik Mia.
Erfan dah steady tahun ni.
Apa plan korang untuk menu berbuka hari ni??

Monday, July 8, 2013

Kenangan Terindah

Salam
Perjalanan berliku
Memahat seribu sau kenangan dan cerita yang tersendiri
Alhamdulillah..syukur ke hadratnya
Di beri peluang naik ke pentas merasainya sendiri
Masih banyak kekurangan
Masih banyak yang perlu diperbaiki
Insyallah ini akan di jadikan pemangkin untuk lebih cemerlang selepas ini.
Agar diri terus beristiqamah selepas ini

Sunday, July 7, 2013

Bila rindu datang bertamu...

Salam.
Ramadhan makin hampir.
Tiba-tiba rasa rindu pada insan tersayang datang bertamu.
Membuak-buak rasa rindu itu datang menjengah..
Ya Allah rindunya aku pada kedua-duanya.
Teringat saat mereka masih ada,ketibaan bulan Ramadhan disambut meriah.
Bagi meredakan rasa rindu yang datang.
Petang tadi jugak terus buat pengat pisang.
Menu kegemaran arwah atuk yang biasa arwah nenek buat untuk juadah berbuka.
Biar pun tak sama rasanya dengan air tangan arwah nenek tapi sudah memadai meredakan rasa rindu didada.
Ya Allah..kau tempatkanlah kedua-dua mereka dikalangan orang yang beriman.Semoga kau cucuri rahmat ke atas roh mereka..
Al-Fatihah..

Saturday, July 6, 2013

Jatuh cinta pandang pertama

Salam
Jatuh cinta pandang pertama
Sekali tengok hati dah berkenan
Bukan cik Mia tapi mummy dia yang lebih
Suka sangat dengan botol shampoo dan body wash ni
Bau pun menyegarkan aje
Memang beli purposely untuk Mia
Dia happy la sebab design pada botol tu gambar barbie
Comel kan??

Renungan...

Salam,
Kali ni sekadar nak berkongsi rasa.
Dengan sikap manusia yang pelbagai ragamnya.
Ada antara manusia disekeliling kita ni
Memang ikhlas berkawan dengan kita
Dalam erti kata lain susah senang pun dia sentiasa bersama kita.
Tapi ada juga segelintir manusia ni
Berkawan dengan kita dikala dia susah.
Yang memerlukan pertolongan kita
Bila dah senang hilang segala kesusahan kita di tolak ketepi
Sedih dan malang betul rasanya bila ada kawan-kawan yang macam ni..
Tapi itulah lumrah kehidupan..
Tak semuanya manis dan indah belaka kan..
Semoga kita tidak tergolong dalam golongan seperti itu.
Ikhlas lah bila berkawan supaya hidup lebih aman bahagia..

Friday, July 5, 2013

Sukan Tahunan kali ke-25

Salam
Alhamdulillah..selesai sudah sukan tahunan sekolah kali ke-25.
Walaupun dihujung-hujungnya hujan turun agak lebat juga tapi semua acara berjaya dihabiskan juga.
Syukur...thank you team laxmanians..
Kerjasama kalian membuatkan sukan kali ni berjalan dengan jayanya.
Ok sukan dah habis..kitaorg team koku boleh tarik nafas lega..
Nak fokus pada budak-budak tahun 6 pulak lepas ni..

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015