Tuesday, December 31, 2013

Terima kasih 2013

Salam semua..
Berada kita kini dihari terakhir untuk tahun 2013.
Syukur alhamdulillah banyak kenangan sudah terpahat sepanjang tahun 2013 ni.
Terlalu banyak suka duka yang ada ketika tidak dapat dikongsikan dengan orang lain.
Walau apa pun setiap yang terjadi ada hikmahnya.
Setiap kejadian itu menjadikan kita lebih dewasa..
Terima kasih 2013 atas segala yang indah-indah itu.
Semoga tahun 2014 memahat pelbagai kenangan manis dan sejarah tersendiri buat diri sendiri dan kawan-kawan juga.
Alhamdulillah juga semua azam 2013 telah pun tercapai..syukur dengan izin Allah juga sebenarnya.
Azam 2014??Esok kita share pulak ye..

Monday, December 30, 2013

Cameron Highlands

Salam semua..
Last backdated entry utk 2013
Gigih nak habiskan juga tahun ni.
Dari BBW hari tu kami terus gerak ke Cameron Highlands.
Alhamdulillah cuaca baik sepanjang perjalanan.
Kami naik ikut jalan Simpang Pulai.
Sampai Kampung Raja baru hujan renyai-renyai.
Kami memang dah booked hotel sebelum datang.
Maklumla cuti sekolah kami,kami stay di Equatorial.
Selesai cheked in hotel kami pegi round ke pasar malam di Brinchang.
Hujan masa tu jadi tak berapa syok nak berjalan.
Hotel kami tu dekat dengan Kea Farm.
Jalan kaki pun boleh tapi takde maknanya nak berjalan naik kereta juga nak ke situ.
Sempat singgah Strawberry Farm juga petang tu.
Esoknya kami sempat ke Lavender Garden.
Tempat baru..kami tak pernah pegi lagi ni.
Kali ni dapat naik ke Ladang Teh Boh di Sg Palas.
Sebelum ni asyik singgah kat Bharat Tea je kan..
Cantik..syok la kat atas tu..
Puas hati la dapat naik atas tu.
Kami stay 1 malam je di CH.
On the way turun tu kami singgah Mardi di Tanah Rata.
Singgah juga kat Lata Iskandar.
Heboh budak-budak ni ajak singgah.
Kalau tidak memang tak kuasa nak ikut jalan Tapah tu.
Sampai Tapah stop pulak makan durian..
Kitaorang suami isteri je makan.
Anak-anak turun kereta pun tak mahu.
Durian kampung..sedap sangat!!Murah lak tu.
Perjalanan kami di teruskan ke Ipoh pulak.
Hihihi saja la singgah Ipoh.
Lama tak pegi Ipoh ni.
Kalau tak dulu selalu balik Ipoh time arwah atuk ada.
Misi ke Ipoh ni sebenarnya misi jalan-jalan cari makan..
Makan char keow teow sedap & mee kicap
Teringin nak pg makan nasi ganja tapi cik abang ni bukan peminat restoran mamak..huhuhu
Budak-budak ni yang enjoy nya.
Dapat mandi kolam..siap conquer pool tu.
Orang tak ramai masa ni.
Ok cuti pun dah sampai ke penghujungnya..
Sekarang tiba masa untuk fokus pada pelajaran ye anak-anak.
2014 banyak yang perlu dicapai ni..
Apa azam korang untuk tahun baru??

Saturday, December 28, 2013

Big Bad Wolf→Throw Back Entry

Salam semua..
Another "campak-campak belakang" punye entry.
Maklumla banyak sangat siaran tertunda maka memang banyak la back dated entry ni.
Ni cerita hari tu masa kami turun KL dari Melaka untuk ke BBW
Lama plan nak pegi namun akhirnya pada hari terakhir tu baru berkesempatan nak pegi.
Gerak awal la dari Melaka kan dan masa sampai tu orang dah ramai cuma takde la sesak sangat.
Parking pun senang je dapat.
Dah pegi situ memang hilang akal la..
Tengok buku-buku tu dengan harga yang sangat-sangat murah berbanding dipasaran.
Most of the books yang kami grab tu untuk budak-budak kat rumah ni la..
Cukup dah rasanya stok bahan bacaan untuk beberapa bulan.

Thursday, December 26, 2013

Day 4-Bye-bye JAKARTA

Salam semua..
Entry terakhir pasal trip to Jakarta.
Phewhh berasap nak habiskan..tak sabor dah.
Banyak lagi cerita nak share sebenarnya.
Berbalik pasal cerita kami di Jakarta.
Hari ke 4 pagi tu breakfast kat cafe hotel je.
Menu breakfast sangat tak menepati tekak kami.
Tapi makan la juga untuk alas perutkan.
Macam biasa,dah breakfast masuk bilik semula.
Kedai-kedai belum bukak lagi time tu.

Berita Malaysia banjir pun ada dalam ni
 
Pukul 9.30 kami turun semula ke mall bawah tu.
Saja jalan-jalan cuci mata sambil menabur baki-baki wang yang ada.
Us..

Abaikan kasut yang bersepah-sepah kat belakang tu

Sempat pegi menepel kat bilik atuk & nanny
Sebelum balik kan.
Sempat la beli beberapa helai blouse
Lebih kurang pukul 10.30 naik bilik semula sebab dah janji dengan supir pukul 11 nak check out.
Flight kami petang tu pukul 3.45 tapi check out awal takut macet
Lagi pun sempat la kami nak pegi sight seeing kat Jakarta tu.
Round Kota Jakarta..just stop ambil gambar je.
Dari hotel ke airport Jakarta tu tak la jauh sangat tapi ngeri bila mengenangkan jalan yang macet itu.
Kami sampai airport dalam pukul 1 la..
Awal lagi sempat la lunch dulu kat A&W airport sana..
Pegi wrap beg dulu

Check in bag selesai kami masuk dalam ingatkan ada kedai-kedai yang menarik tapi biasa-biasa je.
Cuma beli fridge magnet JAKARTA je kat sini..
Budak-budak ni nampak Krispy Kreme doughnuts mula la bising lapar semula.
Flight balik tak delay..alhamdulillah..
Membuak-buak perasaan nak balik time ni

Mummy's partner
Khusyuk layan cartoon


Her meal..habis licn ni
Masa nak sampai KLIA tu nampak dari udara highway Seremban-Melaka tengah jammed teruk.
Rupanya ada kemalangan ngeri masa tu
6.55 petang waktu Malaysia kami selamat touched down di KLIA..

Rindu sungguh dengan tanah air sendiri
Tamat sudah entry trip kami ke Bandung-Jakarta..
Tq sebab sudi melayan membacanya walaupun saya bukan la penulis yang hebat

Wednesday, December 25, 2013

Bandung - 3rd Day-JAKARTA

Salam semua..
Hari ketiga di Bandung..
Hari terakhir kami kat sini..
Lepas breakfast,kami naik bilik dulu
Teringat-ingat kuih-muih ni sampai sekarang..sedap
Dalam pukul 8.30 baru turun lobby semula.
Dah janji dengan Pak Supir pagi ni nak ke Kartika Sari & Rumah Mode.

Asalnya 3 trolley bag & 2 beg galas
Atuk & Nanny with their cucus

Tunggu nak masuk van dah masa ni..nak ke Jakarta pula

Stop beli brownies kukus,kek lapis dan cookies



Lepas check out hotel kami menuju ke destinasi yang dirancang.
Beli brownies,cookies dan kek lapis di Kartika Sari..sedap-sedap rasanya
Kat Rumah Mode memborong lagi..aduh!!
Kemudian baru meneruskan perjalanan ke Jakarta.
Jalan clear je dari Bandung ke Jakarta..macet sikit-sikit aje..
Alhamdulillah..kami sampai ke Hotel Amaris,Thamarin 

Lepas checked in dah rehat sekejap kami turun ke mall kat area bawah hotel.


Mall bawah tu kira Tanah Abang block C.
Block A & B yang lama jauh sikit la dari situ.
Kiranya ini extended building untuk tanah abang.
Macam-macam la ada jual kat sini.
Blouse macam-macam jenis dengan reasonable price.
Salah satu cara pengemis jalan disana mengemis

Sebelah hotel ni pun ada mall.
Grand Indonesia..sini pun best.
Macam-macam ada..budak-budak ni memang happy la
Dapat beli toys dan segala benda yang diaorang suka.
 Malamnya kami lunch kat area hotel je.
Siap-siap nak packing barang..takde penambahan bag lagi masa ni

Friday, December 20, 2013

Bandung 2 Day

Salam semua..
Bertemu lagi dengan entry tertangguh pasal Bandung..
Jangan marah ye..jangan jemu juga membacanya.
Plan kami untuk hari kedua nak ke Tangkuban Perahu,Pasar Baru & round FO yang telah disenaraikan..
Malangnya pagi itu plan untuk ke Tangkuban Perahu terpaksa dibatalkan.
Cuaca tak elok dan jalan ke sana banjir...huhuhu takpe la takde rezeki kami kali ni.
Lepas breakfast kat cafe hotel kami dah standby tunggu pak supir di lobby hotel.
Sementara tunggu pak supir..posing dulu kat lobby hotel





Maka kami terus la terjah Pasar Baru pepagi tu kan.
Dengan harapan dapat harga pecah telur.
Gigih memilih kain laca masa ni..murah sesangat

Dah rambang mata siap ajak cik Mia melih sama

Dia pun sama rambang mata memilih bag kat tingkat atas tu

Rasa nak borong semua..huhuu

Memang berbaloi la
Kedai pertama kami stop lepas di turunkan pak Supir adalah kedai telekung.
Memborong telekung utnuk diri sendiri,family dan kawan2 untuk diberikan sebagai ole2.
Dari satu tingkat ke satu tingkat kami explore..
Anak-anak awal-awal lagi dah umpan dengan mainan maka diam saja masing-masing.
Macam-macam ada kat pasar baru ni..
Kalau kena gaya pandai tawar menawar memang dapat harga yang berpatutan punye.
Selesai shopping kami pegi lunch Nasi Padang.
Kemudian balik ke hotel untuk solat..
Sambung balik ke FO lepas tu.

Kami ke Toko 3 mencari jeans..
Turn daddy pulak rambang mata time ni

 Memang berbaloi la membeli jeans kat sini.
Sambung lagi shopping di FO area hotel..
Suka betul dengan FO Secret ni.


Decoration kat sini memang menarik..
Malamnya kami dinner di hotel saja.
Food memang superb..selesa memang selesa la kan.
Kenyang makan nasi timbel yang dibalut dengan daun pisang tu.
Malam tu..proses mengemas barang..
Huhuhu jenuh la jugakkan..nasib ada beli bag tambahan di pasar baru pagi tu.
Tapi sempat jugak mengulang ke FO Heritage,Cascade,Tas Tangan,For Men dan Stamp.
Jalan kaki je..itu untungnya menginap kat area FO ni hihih

Sunday, December 15, 2013

Jakarta→Bandung Day 1

Salam..
Cerita kami ke Jakarta & Bandung hari tu.
Lama tersadai kat draft entry ni.
Tak sempat nak mengarang..tapi hari ni digagahkan jua.
Flight kami pukul 10.15 pagi dari KLIA.
1st time budak-budak ni naik MAS.
Biasa terbang dengan AA je..
Aku sendiri pun lama dah tak terbang dengan MAS sejak ada AA ni.
Flight delay tapi tak la lama..kejap je dalam 10.50 dah on board.
Sampai Jakarta dalam pukul 1
Ikut jam aku yang mengikut waktu Kuala Lumpur.
Kalau waktu sana baru pukul 12
Supir kami memang dah standby..kami terus ke Bandung.
Menempuh jalan yang agak macet itu.
Jarak Jakarta ke Bandung dalam 130km tapi kemacetan itu buat bertambah la jangka masanya.
Kami tiba dihotel kami lebih kurang 3 (jam 2 waktu sana)
Kami stay di Grand Serela,Jalan Riau.
Hujan masa kami sampai..
Rehat sekejap kemudian terus keluar cari makan dan terjah FO berdekatan.
Hotel ni best sebab sepanjang jalan tu penuh dengan FO.
Walking distance je pulak tu..
Malam pun kami ke FO saja.
Kiranya hari pertama kami dihabiskan dengan menjelajah FO sekitar hotel.
Hari kedua..kita sambung in next entry ye..
our boarding pass
Ready to fly
Erfan punye meal..roti canai dan kari ayam
Sebahagian hasil rembatan cik Mia

Tuesday, December 31, 2013

Terima kasih 2013

Salam semua..
Berada kita kini dihari terakhir untuk tahun 2013.
Syukur alhamdulillah banyak kenangan sudah terpahat sepanjang tahun 2013 ni.
Terlalu banyak suka duka yang ada ketika tidak dapat dikongsikan dengan orang lain.
Walau apa pun setiap yang terjadi ada hikmahnya.
Setiap kejadian itu menjadikan kita lebih dewasa..
Terima kasih 2013 atas segala yang indah-indah itu.
Semoga tahun 2014 memahat pelbagai kenangan manis dan sejarah tersendiri buat diri sendiri dan kawan-kawan juga.
Alhamdulillah juga semua azam 2013 telah pun tercapai..syukur dengan izin Allah juga sebenarnya.
Azam 2014??Esok kita share pulak ye..

Monday, December 30, 2013

Cameron Highlands

Salam semua..
Last backdated entry utk 2013
Gigih nak habiskan juga tahun ni.
Dari BBW hari tu kami terus gerak ke Cameron Highlands.
Alhamdulillah cuaca baik sepanjang perjalanan.
Kami naik ikut jalan Simpang Pulai.
Sampai Kampung Raja baru hujan renyai-renyai.
Kami memang dah booked hotel sebelum datang.
Maklumla cuti sekolah kami,kami stay di Equatorial.
Selesai cheked in hotel kami pegi round ke pasar malam di Brinchang.
Hujan masa tu jadi tak berapa syok nak berjalan.
Hotel kami tu dekat dengan Kea Farm.
Jalan kaki pun boleh tapi takde maknanya nak berjalan naik kereta juga nak ke situ.
Sempat singgah Strawberry Farm juga petang tu.
Esoknya kami sempat ke Lavender Garden.
Tempat baru..kami tak pernah pegi lagi ni.
Kali ni dapat naik ke Ladang Teh Boh di Sg Palas.
Sebelum ni asyik singgah kat Bharat Tea je kan..
Cantik..syok la kat atas tu..
Puas hati la dapat naik atas tu.
Kami stay 1 malam je di CH.
On the way turun tu kami singgah Mardi di Tanah Rata.
Singgah juga kat Lata Iskandar.
Heboh budak-budak ni ajak singgah.
Kalau tidak memang tak kuasa nak ikut jalan Tapah tu.
Sampai Tapah stop pulak makan durian..
Kitaorang suami isteri je makan.
Anak-anak turun kereta pun tak mahu.
Durian kampung..sedap sangat!!Murah lak tu.
Perjalanan kami di teruskan ke Ipoh pulak.
Hihihi saja la singgah Ipoh.
Lama tak pegi Ipoh ni.
Kalau tak dulu selalu balik Ipoh time arwah atuk ada.
Misi ke Ipoh ni sebenarnya misi jalan-jalan cari makan..
Makan char keow teow sedap & mee kicap
Teringin nak pg makan nasi ganja tapi cik abang ni bukan peminat restoran mamak..huhuhu
Budak-budak ni yang enjoy nya.
Dapat mandi kolam..siap conquer pool tu.
Orang tak ramai masa ni.
Ok cuti pun dah sampai ke penghujungnya..
Sekarang tiba masa untuk fokus pada pelajaran ye anak-anak.
2014 banyak yang perlu dicapai ni..
Apa azam korang untuk tahun baru??

Saturday, December 28, 2013

Big Bad Wolf→Throw Back Entry

Salam semua..
Another "campak-campak belakang" punye entry.
Maklumla banyak sangat siaran tertunda maka memang banyak la back dated entry ni.
Ni cerita hari tu masa kami turun KL dari Melaka untuk ke BBW
Lama plan nak pegi namun akhirnya pada hari terakhir tu baru berkesempatan nak pegi.
Gerak awal la dari Melaka kan dan masa sampai tu orang dah ramai cuma takde la sesak sangat.
Parking pun senang je dapat.
Dah pegi situ memang hilang akal la..
Tengok buku-buku tu dengan harga yang sangat-sangat murah berbanding dipasaran.
Most of the books yang kami grab tu untuk budak-budak kat rumah ni la..
Cukup dah rasanya stok bahan bacaan untuk beberapa bulan.

Thursday, December 26, 2013

Day 4-Bye-bye JAKARTA

Salam semua..
Entry terakhir pasal trip to Jakarta.
Phewhh berasap nak habiskan..tak sabor dah.
Banyak lagi cerita nak share sebenarnya.
Berbalik pasal cerita kami di Jakarta.
Hari ke 4 pagi tu breakfast kat cafe hotel je.
Menu breakfast sangat tak menepati tekak kami.
Tapi makan la juga untuk alas perutkan.
Macam biasa,dah breakfast masuk bilik semula.
Kedai-kedai belum bukak lagi time tu.

Berita Malaysia banjir pun ada dalam ni
 
Pukul 9.30 kami turun semula ke mall bawah tu.
Saja jalan-jalan cuci mata sambil menabur baki-baki wang yang ada.
Us..

Abaikan kasut yang bersepah-sepah kat belakang tu

Sempat pegi menepel kat bilik atuk & nanny
Sebelum balik kan.
Sempat la beli beberapa helai blouse
Lebih kurang pukul 10.30 naik bilik semula sebab dah janji dengan supir pukul 11 nak check out.
Flight kami petang tu pukul 3.45 tapi check out awal takut macet
Lagi pun sempat la kami nak pegi sight seeing kat Jakarta tu.
Round Kota Jakarta..just stop ambil gambar je.
Dari hotel ke airport Jakarta tu tak la jauh sangat tapi ngeri bila mengenangkan jalan yang macet itu.
Kami sampai airport dalam pukul 1 la..
Awal lagi sempat la lunch dulu kat A&W airport sana..
Pegi wrap beg dulu

Check in bag selesai kami masuk dalam ingatkan ada kedai-kedai yang menarik tapi biasa-biasa je.
Cuma beli fridge magnet JAKARTA je kat sini..
Budak-budak ni nampak Krispy Kreme doughnuts mula la bising lapar semula.
Flight balik tak delay..alhamdulillah..
Membuak-buak perasaan nak balik time ni

Mummy's partner
Khusyuk layan cartoon


Her meal..habis licn ni
Masa nak sampai KLIA tu nampak dari udara highway Seremban-Melaka tengah jammed teruk.
Rupanya ada kemalangan ngeri masa tu
6.55 petang waktu Malaysia kami selamat touched down di KLIA..

Rindu sungguh dengan tanah air sendiri
Tamat sudah entry trip kami ke Bandung-Jakarta..
Tq sebab sudi melayan membacanya walaupun saya bukan la penulis yang hebat

Wednesday, December 25, 2013

Bandung - 3rd Day-JAKARTA

Salam semua..
Hari ketiga di Bandung..
Hari terakhir kami kat sini..
Lepas breakfast,kami naik bilik dulu
Teringat-ingat kuih-muih ni sampai sekarang..sedap
Dalam pukul 8.30 baru turun lobby semula.
Dah janji dengan Pak Supir pagi ni nak ke Kartika Sari & Rumah Mode.

Asalnya 3 trolley bag & 2 beg galas
Atuk & Nanny with their cucus

Tunggu nak masuk van dah masa ni..nak ke Jakarta pula

Stop beli brownies kukus,kek lapis dan cookies



Lepas check out hotel kami menuju ke destinasi yang dirancang.
Beli brownies,cookies dan kek lapis di Kartika Sari..sedap-sedap rasanya
Kat Rumah Mode memborong lagi..aduh!!
Kemudian baru meneruskan perjalanan ke Jakarta.
Jalan clear je dari Bandung ke Jakarta..macet sikit-sikit aje..
Alhamdulillah..kami sampai ke Hotel Amaris,Thamarin 

Lepas checked in dah rehat sekejap kami turun ke mall kat area bawah hotel.


Mall bawah tu kira Tanah Abang block C.
Block A & B yang lama jauh sikit la dari situ.
Kiranya ini extended building untuk tanah abang.
Macam-macam la ada jual kat sini.
Blouse macam-macam jenis dengan reasonable price.
Salah satu cara pengemis jalan disana mengemis

Sebelah hotel ni pun ada mall.
Grand Indonesia..sini pun best.
Macam-macam ada..budak-budak ni memang happy la
Dapat beli toys dan segala benda yang diaorang suka.
 Malamnya kami lunch kat area hotel je.
Siap-siap nak packing barang..takde penambahan bag lagi masa ni

Friday, December 20, 2013

Bandung 2 Day

Salam semua..
Bertemu lagi dengan entry tertangguh pasal Bandung..
Jangan marah ye..jangan jemu juga membacanya.
Plan kami untuk hari kedua nak ke Tangkuban Perahu,Pasar Baru & round FO yang telah disenaraikan..
Malangnya pagi itu plan untuk ke Tangkuban Perahu terpaksa dibatalkan.
Cuaca tak elok dan jalan ke sana banjir...huhuhu takpe la takde rezeki kami kali ni.
Lepas breakfast kat cafe hotel kami dah standby tunggu pak supir di lobby hotel.
Sementara tunggu pak supir..posing dulu kat lobby hotel





Maka kami terus la terjah Pasar Baru pepagi tu kan.
Dengan harapan dapat harga pecah telur.
Gigih memilih kain laca masa ni..murah sesangat

Dah rambang mata siap ajak cik Mia melih sama

Dia pun sama rambang mata memilih bag kat tingkat atas tu

Rasa nak borong semua..huhuu

Memang berbaloi la
Kedai pertama kami stop lepas di turunkan pak Supir adalah kedai telekung.
Memborong telekung utnuk diri sendiri,family dan kawan2 untuk diberikan sebagai ole2.
Dari satu tingkat ke satu tingkat kami explore..
Anak-anak awal-awal lagi dah umpan dengan mainan maka diam saja masing-masing.
Macam-macam ada kat pasar baru ni..
Kalau kena gaya pandai tawar menawar memang dapat harga yang berpatutan punye.
Selesai shopping kami pegi lunch Nasi Padang.
Kemudian balik ke hotel untuk solat..
Sambung balik ke FO lepas tu.

Kami ke Toko 3 mencari jeans..
Turn daddy pulak rambang mata time ni

 Memang berbaloi la membeli jeans kat sini.
Sambung lagi shopping di FO area hotel..
Suka betul dengan FO Secret ni.


Decoration kat sini memang menarik..
Malamnya kami dinner di hotel saja.
Food memang superb..selesa memang selesa la kan.
Kenyang makan nasi timbel yang dibalut dengan daun pisang tu.
Malam tu..proses mengemas barang..
Huhuhu jenuh la jugakkan..nasib ada beli bag tambahan di pasar baru pagi tu.
Tapi sempat jugak mengulang ke FO Heritage,Cascade,Tas Tangan,For Men dan Stamp.
Jalan kaki je..itu untungnya menginap kat area FO ni hihih

Sunday, December 15, 2013

Jakarta→Bandung Day 1

Salam..
Cerita kami ke Jakarta & Bandung hari tu.
Lama tersadai kat draft entry ni.
Tak sempat nak mengarang..tapi hari ni digagahkan jua.
Flight kami pukul 10.15 pagi dari KLIA.
1st time budak-budak ni naik MAS.
Biasa terbang dengan AA je..
Aku sendiri pun lama dah tak terbang dengan MAS sejak ada AA ni.
Flight delay tapi tak la lama..kejap je dalam 10.50 dah on board.
Sampai Jakarta dalam pukul 1
Ikut jam aku yang mengikut waktu Kuala Lumpur.
Kalau waktu sana baru pukul 12
Supir kami memang dah standby..kami terus ke Bandung.
Menempuh jalan yang agak macet itu.
Jarak Jakarta ke Bandung dalam 130km tapi kemacetan itu buat bertambah la jangka masanya.
Kami tiba dihotel kami lebih kurang 3 (jam 2 waktu sana)
Kami stay di Grand Serela,Jalan Riau.
Hujan masa kami sampai..
Rehat sekejap kemudian terus keluar cari makan dan terjah FO berdekatan.
Hotel ni best sebab sepanjang jalan tu penuh dengan FO.
Walking distance je pulak tu..
Malam pun kami ke FO saja.
Kiranya hari pertama kami dihabiskan dengan menjelajah FO sekitar hotel.
Hari kedua..kita sambung in next entry ye..
our boarding pass
Ready to fly
Erfan punye meal..roti canai dan kari ayam
Sebahagian hasil rembatan cik Mia
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015