Friday, August 22, 2014

Selamat kembali

Assalam...
No word can describe the feeling..
Berat mata kita memandang
Berat lagi bahu mereka yang memikulnya.
Semoga semua ahli keluarga dan sahabat handai
Mangsa nahas MH17 terus diberi kekuatan
dan ketabahan dalam meneruskan kehidupan.
Semoga Allah menempatkan mereka yang terlibat dikalangan hambaNya yang beriman.
Yang pasti mereka akan sentiasa kita kenang..
Selamat kembali ke tanah air.
Damailah kalian disana..
Al-fatihah..

Saturday, August 16, 2014

Masjid Tanah→Banjir Kilat

Assalam semua..
Masih lagi dalam mood beraya.
Kita masih dalam bulan Syawal kan..
Tapi entry kali ni bukan cerita raya.
Cerita masjid tanah dilanda banjir kilat.
Sebelum subuh semalam tiba-tiba air naik.
Sekelip mata pekan masjid tanah dilanda banjir kilat.
Beberapa kawasan perumahan pun terjejas.
Andai hujan lebat berterusan harus rumah kami terlibat sama.
Terus teringat tragedi banjir masa tahun 2008.
Macam nak pengsan mengemas masa tu.
Semalam balik sekolah sempat menjenguk kawan-kawan yang rumah mereka terlibat.
Simpati dengan mereka..
Semoga mereka tabah dengan ujian ini.
Ni pum masih hujan sekejap-sekejap lagi.
Nak tinggalkan rumah pum risau.
Tapi barang-barang penting semua dah standby letak ditempat tinggi.
Bimbang sejarah banjir dulu berulang kembali kan..
Harap-harapnya tidak la..
Meh nak share gambar dari Masjid Tanah daily..

Tuesday, August 5, 2014

Biskut bunga

Assalam semua.
Memandangkan masih dalam bulan Syawal.
Cerita pasti berkisar tentang pegi beraya
Dan kuih raya hihihi
Hari ni nak cerita pasal sejenis biskut raya 
Yang mula menambat hati.
Dari tahun lepas lagi berkenan dengan biskut ni,
biskut bentuk bunga dalam dia ada peanut butter.
Makan memang susah nak berhenti hihihi

Monday, August 4, 2014

Cerita malam raya

Assalam semua.
Cerita malam raya hari tu.
Sebab tahun ni beraya kat Seremban.
Anak-anak dapat peluang main bunga api.
Sebab ada orang yang rajin nak melayan.

Nak tunggu diaorang main.
Seronok la masing-masing.

Kalau kat rumah Masjid Tanah jarang-jarang dapat macam tu.
Sebab mummy malas nak melayan hihihi

Sunday, August 3, 2014

1 Syawal kami

As-salam semua..
Nak share cerita 1 Syawal kami tahun ni.
Untuk tahun ni turn pagi raya kat Seremban.
Sabtu petang lagi kitaorang dah balik Seremban.

Lepas dah settle kemas rumah kat Masjid Tanah ni kan.
Yela takkan nak tinggal rumah tak berkemas macam tu aje.

Bila ada budak bertiga ni kat rumah Seremban tu meriah la rumah tu.
Mereka je kanak-kanak yang ada kat rumah sana tu.
Alhamdulillah pagi raya tu family kecil kami dapat berkumpul bersama-sama.
Adik-beradik bertiga memang kecik sesangat je la kan.
Lepas makan-makan dalam pukul 12 macam tu gerak balik Melaka semula.
Beraya kat rumah mertua pulak di Kuala Sg Baru.
Biasa begitu la rutin kami raya pertama.
Kereta banyak menuju ke Melaka jalan sesak.
Masing-masing nak keluar beraya kan.
Puas la budak-budak ni beraya kat Kg Tengah raya pertama tu..
Dari rumah mertua ke rumah ipar duai kat sana kitaorang round.
Settle bab beraya rumah ipar duai kat kampung kan.
Memang melepak budak-budak ni raya pertama tu.
Yang pasti ni semua tetap berbaju melayu dan baju kurung sampai ke petang.
Itu syarat wajib yang ditetapkan.
Setahun sekali je nak berpakaian macam tu kan..
Mujur anak-anak faham.
Family kecil saya

Budak bertiga ni tunggu atuk dan daddy balik masjid

Keluarga kami..dusty pink tahun ni.

Friday, August 22, 2014

Selamat kembali

Assalam...
No word can describe the feeling..
Berat mata kita memandang
Berat lagi bahu mereka yang memikulnya.
Semoga semua ahli keluarga dan sahabat handai
Mangsa nahas MH17 terus diberi kekuatan
dan ketabahan dalam meneruskan kehidupan.
Semoga Allah menempatkan mereka yang terlibat dikalangan hambaNya yang beriman.
Yang pasti mereka akan sentiasa kita kenang..
Selamat kembali ke tanah air.
Damailah kalian disana..
Al-fatihah..

Saturday, August 16, 2014

Masjid Tanah→Banjir Kilat

Assalam semua..
Masih lagi dalam mood beraya.
Kita masih dalam bulan Syawal kan..
Tapi entry kali ni bukan cerita raya.
Cerita masjid tanah dilanda banjir kilat.
Sebelum subuh semalam tiba-tiba air naik.
Sekelip mata pekan masjid tanah dilanda banjir kilat.
Beberapa kawasan perumahan pun terjejas.
Andai hujan lebat berterusan harus rumah kami terlibat sama.
Terus teringat tragedi banjir masa tahun 2008.
Macam nak pengsan mengemas masa tu.
Semalam balik sekolah sempat menjenguk kawan-kawan yang rumah mereka terlibat.
Simpati dengan mereka..
Semoga mereka tabah dengan ujian ini.
Ni pum masih hujan sekejap-sekejap lagi.
Nak tinggalkan rumah pum risau.
Tapi barang-barang penting semua dah standby letak ditempat tinggi.
Bimbang sejarah banjir dulu berulang kembali kan..
Harap-harapnya tidak la..
Meh nak share gambar dari Masjid Tanah daily..

Tuesday, August 5, 2014

Biskut bunga

Assalam semua.
Memandangkan masih dalam bulan Syawal.
Cerita pasti berkisar tentang pegi beraya
Dan kuih raya hihihi
Hari ni nak cerita pasal sejenis biskut raya 
Yang mula menambat hati.
Dari tahun lepas lagi berkenan dengan biskut ni,
biskut bentuk bunga dalam dia ada peanut butter.
Makan memang susah nak berhenti hihihi

Monday, August 4, 2014

Cerita malam raya

Assalam semua.
Cerita malam raya hari tu.
Sebab tahun ni beraya kat Seremban.
Anak-anak dapat peluang main bunga api.
Sebab ada orang yang rajin nak melayan.

Nak tunggu diaorang main.
Seronok la masing-masing.

Kalau kat rumah Masjid Tanah jarang-jarang dapat macam tu.
Sebab mummy malas nak melayan hihihi

Sunday, August 3, 2014

1 Syawal kami

As-salam semua..
Nak share cerita 1 Syawal kami tahun ni.
Untuk tahun ni turn pagi raya kat Seremban.
Sabtu petang lagi kitaorang dah balik Seremban.

Lepas dah settle kemas rumah kat Masjid Tanah ni kan.
Yela takkan nak tinggal rumah tak berkemas macam tu aje.

Bila ada budak bertiga ni kat rumah Seremban tu meriah la rumah tu.
Mereka je kanak-kanak yang ada kat rumah sana tu.
Alhamdulillah pagi raya tu family kecil kami dapat berkumpul bersama-sama.
Adik-beradik bertiga memang kecik sesangat je la kan.
Lepas makan-makan dalam pukul 12 macam tu gerak balik Melaka semula.
Beraya kat rumah mertua pulak di Kuala Sg Baru.
Biasa begitu la rutin kami raya pertama.
Kereta banyak menuju ke Melaka jalan sesak.
Masing-masing nak keluar beraya kan.
Puas la budak-budak ni beraya kat Kg Tengah raya pertama tu..
Dari rumah mertua ke rumah ipar duai kat sana kitaorang round.
Settle bab beraya rumah ipar duai kat kampung kan.
Memang melepak budak-budak ni raya pertama tu.
Yang pasti ni semua tetap berbaju melayu dan baju kurung sampai ke petang.
Itu syarat wajib yang ditetapkan.
Setahun sekali je nak berpakaian macam tu kan..
Mujur anak-anak faham.
Family kecil saya

Budak bertiga ni tunggu atuk dan daddy balik masjid

Keluarga kami..dusty pink tahun ni.

Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015