Wednesday, September 30, 2015

M.E.A.T.B.A.L.L


ASSALAM SEMUA,
Saja nak share cerita beberapa minggu yang lalu.
Masa tu teringin sesangat nak makan meatball.
Anak dara kecik tu pun asyik menyebut je.
Nak yang IKEA punye tak nak yang kat tempat lain pulak tu.
Tak kan nak pegi IKEA semata-mata nak makan meatball kan.
Maka mommy Mia pun merajinkan diri buat sendiri sosnya nya.
Meatball beli yang instant dan goreng je.
Sebab mommy tak berapa rajin nak buat meatball sendiri.
Tapi gravy nye memang total homemade.
Yihaaa..thank you kat cik GOGGLE ye.
Meh layan gambar je la ye..nak bagi rasa dah habis hihihi

Bahan-bahan yang diperlukan.

Langkah-langkah nak masakkan gravy meatball

Tadaaa... siap boleh dimakan bersama sedikit raspberry jam
Kalau nak tambah fries atau whipped potato pun boleh sebagai carbo.

Senang bebenar..next time boleh repeat lagi

Tuesday, September 29, 2015

JEREBU & SEKOLAH TUTUP


Assalam semua..
JEREBU datang lagi minggu ini.
Bacaan IPU meningkat semula nampaknya.
Dan hari ini sekolah-sekolah di negeri Melaka
diarahkan tutup.
Minggu lepas dah tutup sehari,minggu ni pun tutup lagi.
Semalam sekolah-sekolah di beberapa buah negeri juga diarah tutup.
Cepat lah cuaca kembali pulih seperti sediakala..
Banyak dah program-program luar bilik darjah yang terpaksa ditangguhkan.
Kesian murid-murid, duduk dalam bangunan pun jadi tak selesa.
Apa lagi kalau berada di kawasan terbuka..
Rajin bebenar "jiran tetangga" kita tu buat projek bakar membakar ni kan
Tak pasal-pasal kita kena tempiasnya juga.
Tapi nak buat macam mana kan, adat hidup berjiran..sabar je la

Saturday, September 26, 2015

SKY TOWER,The Shore Melaka..


Assalam semua..
Jumaat lepas last day sekolah sebelum cuti sekolah
ambil kesempatan untuk keluar bersama rakan-rakan sekerja.
Sesekali keluar dengan rakan-rakan,
Jalan-jalan, makan-makan, borak-borak dan beriadah seronok juga.
Release tension selepas penat bekerja.
Memang dah plan awal nak keluar ni lepas UPSR hari tu.
Kira selepas berhempas pulas dengan kelas tambahan la kononnya
Lepas tu reward diri sendiri hihihi
Destinasi pertama kami
SKY TOWER kat The Shore,Melaka.
Bayaran untuk naik ke atas tu RM18.
Sebelum ni masa stay kat Swiss Garden tu tak tahu pulak 
boleh naik ke atas tu hah.
1 building je pun cuma  sky tower tu kat tingkat 41.
Menarik juga kat atas tu,ada Sky Deli Restaurant juga
untuk mereka yang berhajat untuk menjamu selesa kat atas tu.
Kami tak masuk sebab dah ada plan nak makan kat tempat lain.
Masing-masing gelak-gelak menutup kegayatan kegusaran dihati 



Gambar atas GLASS DECK ni guna camera mereka..untuk gambar saiz 5R kalau tak silap RM45.




Masa ni jerebu dah berkurangan nampak la juga Bandar Melaka dari atas tu

Belakang tu Pool Swiss Garden Melaka yang memang best tu

Dari The Shore kami terus ke Melantak Steak Hub bagi menjamu selerasa
Memang dah plan nak makan-makan kat situ petang tu.

OUR MEALS

Selesai mengisi perut kita pergi beriadah pulak
Kami ke Super Bowl,Mahkota Parade.
Plan asal nak ke MIBC di Ayer Keroh tu hah..
Tapi mengenangkan kena menempuh jam sebab time tu orang balik kerja
so kita tukar venue.


Lama tak membaling lambat pulak nak dapat tune tu

Happy faces
Sesi Penyampaian Hadiah kat parking lot je hihihi

Apa-apa pun kami semua happy hari tu.
Misi tercapai lepas ni boleh plan untuk trip jauh sikit 
Mudah-mudahan tercapai nanti..



 

Wednesday, September 23, 2015

*SALAM AIDILADHA*


Assalam semua.
Di kesempatan ini saya ingin ucapkan
"SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA"
Tahun ini keluarga kecil kami macam biasalah akan balik 
beraya di Seremban.
Buat rakan-rakan yang akan pulang ke kampung,
SEMOGA SELAMAT SAMPAI KE DESTINASI
untuk bertemu dengan keluarga tersayang.

SAAT BERDERAI JATUH TITISAN AIR MATA SUCI IBRAHIM,
MELIHATKAN KETEGUHAN IMAN ANAKNYA ISMAIL,
DIKALA ITU BERMULALAH SEJARAH AGUNG,
"ERTI SEBUAH PENGORBANAN"
GAMBARCREDIT TO GOOGLE

Tuesday, September 22, 2015

TAMAN MINI MALAYSIA SEMASA UPSR


Assalam semua..
Another throwback entry.
Cerita tentamg Erfan dan Mia yang pegi lawatan
Semasa UPSR tempoh hari.
Terima kasih rakan guru yang telah menjaga
Anak-anak saya dengan baik sekali.
Mommy tak pegi pun sebab sibuk uruskan budak-budak UPSR
Mereka ke TAMAN MINI MALAYSIA
Di Ayer Keroh sana tu
Semua gambar-gambar mereka
Insan dari guru-guru pengiring untuk hari tersebut.
Macam-macam benda baru telah ada di sana.
Seronok tengok..bila la ada peluang nak pegi pula ni.
Selain dari melawat rumah Negeri-negeri di Malaysia
Ada pelbagai ride dan aktiviti yang boleh dibuat disana.
Bayaran masuk hanya RM10 untuk dewasa
RM5 untuk kanak-kanak
Yang pasti budak-budak ni memang happy.







Monday, September 21, 2015

MAJLIS PENUTUP BULAN KEMERDEKAAN


Assalam semua.
Cerita tentang Majlis Penutup Bulan Kemerdekaan 
Peringkat Sekolah minggu lepas.
Majlis dirancang untuk diadakan pada 15 September
Malangnya pada hari tersebut bacaan IPU
di negeri Melaka sangat tinggi.
Sesi persekolahan ditangguhkan untuk hari itu.
Benarlah kata orang
"KITA HANYA MERANCANG TETAPI ALLAH MENENTUKAN SEGALANYA"
Atas sebab itu majlis ditangguhkan dan diadakan dengan cukup meriahnya
pada hari JUMAAT 18 September 2015
selepas Majlis Bacaan Yassin.
Mari kita kongsikan gambar-gambar sekitar hari tersebut.

PERTANDINGAN DEKLAMASI SAJAK KEMERDEKAAN

NYANYIAN LAGU PATRIOTIK

NYANYIAN LAGU PATRIOTIK
PERTANDINGAN PAKAIAN BERAGAM ANAK-ANAK PRASEKOLAH
UCAPAN PENUTUP DARI TUAN GURU BESAR
LAST BUT NOT LEAST GAMBAR TUAN TANAH KEDAUNG DENGAN KENGKAWAN




\


Sunday, September 20, 2015

MELANTAK STEAK HUB


Assalamualaikum..
Setelah sekian lama menyepi,
kini saya kembali 
Entry kali ini nak buat review sikit
pasal 1 steak hub di Melaka
"MELANTAK STEAK HUB"

Dibuka sekitar bulan Mei yang lalu
First time pegi dulu timing tak berapa kena
Sebab pegi time diaorang buka launching..
pegi pula lumch hour..
kedai penuh sangat time tu.
This time is much better.
Kita pegi petang-petang sikit..
Lebih selesa rasanya
Pelbagai jenis daging ada

Harga tertera termasuk kos selepas dimasak
Ini antara pilihan kami
 Ada pelbagai lagi jenis daging tapi ini saja yang sempat di "snap"
Harga daging berdasarkan jenis dan bahagian daging yang kita pilih.
Pada pendapat saya
harga yang ditawarkan amat berpatutan
dengan rasa dan kualiti dagingnya..
Cuma dari segi pilihan air agak terhad.
Walaupun mereka menawarkan pelbagai jenis minuman 
sejuk dan panas
(yang boleh di refill) tapi rasanya kalau ada ditawarkan jus buah-buahan
dan mineral water lebih baik kot.
Ini personal opinion saya saja la kan.
Apa-apa pun semua menu yang kami try tu memang best!!
Makan sampai licin pinggan dibuatnya.

Lokasi restoran ini adalah seperti berikut:-

No. 12, Jalan KPKS 1, Kompleks Perniagaan Kota Syahbandar, 
75200, Melaka,
Kedai ini dibuka setiap hari kecuali ISNIN
Dari jam 11 pagi  hingga 11 malam...
Kedai ini area LIMBONGAN.
Untuk kawan-kawan luar Melaka yang kalau nak try

Ikut jalan belakang Mahkota Parade
Kat  Banda Hilir tu
Terus menghala ke Klebang.
Nanti jumpa deretan rumah kedai
Sebelum sampai ke Dataran 1 Malaysia tu.
SELAMAT MENCUBA !!!!

Wednesday, September 30, 2015

M.E.A.T.B.A.L.L


ASSALAM SEMUA,
Saja nak share cerita beberapa minggu yang lalu.
Masa tu teringin sesangat nak makan meatball.
Anak dara kecik tu pun asyik menyebut je.
Nak yang IKEA punye tak nak yang kat tempat lain pulak tu.
Tak kan nak pegi IKEA semata-mata nak makan meatball kan.
Maka mommy Mia pun merajinkan diri buat sendiri sosnya nya.
Meatball beli yang instant dan goreng je.
Sebab mommy tak berapa rajin nak buat meatball sendiri.
Tapi gravy nye memang total homemade.
Yihaaa..thank you kat cik GOGGLE ye.
Meh layan gambar je la ye..nak bagi rasa dah habis hihihi

Bahan-bahan yang diperlukan.

Langkah-langkah nak masakkan gravy meatball

Tadaaa... siap boleh dimakan bersama sedikit raspberry jam
Kalau nak tambah fries atau whipped potato pun boleh sebagai carbo.

Senang bebenar..next time boleh repeat lagi

Tuesday, September 29, 2015

JEREBU & SEKOLAH TUTUP


Assalam semua..
JEREBU datang lagi minggu ini.
Bacaan IPU meningkat semula nampaknya.
Dan hari ini sekolah-sekolah di negeri Melaka
diarahkan tutup.
Minggu lepas dah tutup sehari,minggu ni pun tutup lagi.
Semalam sekolah-sekolah di beberapa buah negeri juga diarah tutup.
Cepat lah cuaca kembali pulih seperti sediakala..
Banyak dah program-program luar bilik darjah yang terpaksa ditangguhkan.
Kesian murid-murid, duduk dalam bangunan pun jadi tak selesa.
Apa lagi kalau berada di kawasan terbuka..
Rajin bebenar "jiran tetangga" kita tu buat projek bakar membakar ni kan
Tak pasal-pasal kita kena tempiasnya juga.
Tapi nak buat macam mana kan, adat hidup berjiran..sabar je la

Saturday, September 26, 2015

SKY TOWER,The Shore Melaka..


Assalam semua..
Jumaat lepas last day sekolah sebelum cuti sekolah
ambil kesempatan untuk keluar bersama rakan-rakan sekerja.
Sesekali keluar dengan rakan-rakan,
Jalan-jalan, makan-makan, borak-borak dan beriadah seronok juga.
Release tension selepas penat bekerja.
Memang dah plan awal nak keluar ni lepas UPSR hari tu.
Kira selepas berhempas pulas dengan kelas tambahan la kononnya
Lepas tu reward diri sendiri hihihi
Destinasi pertama kami
SKY TOWER kat The Shore,Melaka.
Bayaran untuk naik ke atas tu RM18.
Sebelum ni masa stay kat Swiss Garden tu tak tahu pulak 
boleh naik ke atas tu hah.
1 building je pun cuma  sky tower tu kat tingkat 41.
Menarik juga kat atas tu,ada Sky Deli Restaurant juga
untuk mereka yang berhajat untuk menjamu selesa kat atas tu.
Kami tak masuk sebab dah ada plan nak makan kat tempat lain.
Masing-masing gelak-gelak menutup kegayatan kegusaran dihati 



Gambar atas GLASS DECK ni guna camera mereka..untuk gambar saiz 5R kalau tak silap RM45.




Masa ni jerebu dah berkurangan nampak la juga Bandar Melaka dari atas tu

Belakang tu Pool Swiss Garden Melaka yang memang best tu

Dari The Shore kami terus ke Melantak Steak Hub bagi menjamu selerasa
Memang dah plan nak makan-makan kat situ petang tu.

OUR MEALS

Selesai mengisi perut kita pergi beriadah pulak
Kami ke Super Bowl,Mahkota Parade.
Plan asal nak ke MIBC di Ayer Keroh tu hah..
Tapi mengenangkan kena menempuh jam sebab time tu orang balik kerja
so kita tukar venue.


Lama tak membaling lambat pulak nak dapat tune tu

Happy faces
Sesi Penyampaian Hadiah kat parking lot je hihihi

Apa-apa pun kami semua happy hari tu.
Misi tercapai lepas ni boleh plan untuk trip jauh sikit 
Mudah-mudahan tercapai nanti..



 

Wednesday, September 23, 2015

*SALAM AIDILADHA*


Assalam semua.
Di kesempatan ini saya ingin ucapkan
"SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA"
Tahun ini keluarga kecil kami macam biasalah akan balik 
beraya di Seremban.
Buat rakan-rakan yang akan pulang ke kampung,
SEMOGA SELAMAT SAMPAI KE DESTINASI
untuk bertemu dengan keluarga tersayang.

SAAT BERDERAI JATUH TITISAN AIR MATA SUCI IBRAHIM,
MELIHATKAN KETEGUHAN IMAN ANAKNYA ISMAIL,
DIKALA ITU BERMULALAH SEJARAH AGUNG,
"ERTI SEBUAH PENGORBANAN"
GAMBARCREDIT TO GOOGLE

Tuesday, September 22, 2015

TAMAN MINI MALAYSIA SEMASA UPSR


Assalam semua..
Another throwback entry.
Cerita tentamg Erfan dan Mia yang pegi lawatan
Semasa UPSR tempoh hari.
Terima kasih rakan guru yang telah menjaga
Anak-anak saya dengan baik sekali.
Mommy tak pegi pun sebab sibuk uruskan budak-budak UPSR
Mereka ke TAMAN MINI MALAYSIA
Di Ayer Keroh sana tu
Semua gambar-gambar mereka
Insan dari guru-guru pengiring untuk hari tersebut.
Macam-macam benda baru telah ada di sana.
Seronok tengok..bila la ada peluang nak pegi pula ni.
Selain dari melawat rumah Negeri-negeri di Malaysia
Ada pelbagai ride dan aktiviti yang boleh dibuat disana.
Bayaran masuk hanya RM10 untuk dewasa
RM5 untuk kanak-kanak
Yang pasti budak-budak ni memang happy.







Monday, September 21, 2015

MAJLIS PENUTUP BULAN KEMERDEKAAN


Assalam semua.
Cerita tentang Majlis Penutup Bulan Kemerdekaan 
Peringkat Sekolah minggu lepas.
Majlis dirancang untuk diadakan pada 15 September
Malangnya pada hari tersebut bacaan IPU
di negeri Melaka sangat tinggi.
Sesi persekolahan ditangguhkan untuk hari itu.
Benarlah kata orang
"KITA HANYA MERANCANG TETAPI ALLAH MENENTUKAN SEGALANYA"
Atas sebab itu majlis ditangguhkan dan diadakan dengan cukup meriahnya
pada hari JUMAAT 18 September 2015
selepas Majlis Bacaan Yassin.
Mari kita kongsikan gambar-gambar sekitar hari tersebut.

PERTANDINGAN DEKLAMASI SAJAK KEMERDEKAAN

NYANYIAN LAGU PATRIOTIK

NYANYIAN LAGU PATRIOTIK
PERTANDINGAN PAKAIAN BERAGAM ANAK-ANAK PRASEKOLAH
UCAPAN PENUTUP DARI TUAN GURU BESAR
LAST BUT NOT LEAST GAMBAR TUAN TANAH KEDAUNG DENGAN KENGKAWAN




\


Sunday, September 20, 2015

MELANTAK STEAK HUB


Assalamualaikum..
Setelah sekian lama menyepi,
kini saya kembali 
Entry kali ini nak buat review sikit
pasal 1 steak hub di Melaka
"MELANTAK STEAK HUB"

Dibuka sekitar bulan Mei yang lalu
First time pegi dulu timing tak berapa kena
Sebab pegi time diaorang buka launching..
pegi pula lumch hour..
kedai penuh sangat time tu.
This time is much better.
Kita pegi petang-petang sikit..
Lebih selesa rasanya
Pelbagai jenis daging ada

Harga tertera termasuk kos selepas dimasak
Ini antara pilihan kami
 Ada pelbagai lagi jenis daging tapi ini saja yang sempat di "snap"
Harga daging berdasarkan jenis dan bahagian daging yang kita pilih.
Pada pendapat saya
harga yang ditawarkan amat berpatutan
dengan rasa dan kualiti dagingnya..
Cuma dari segi pilihan air agak terhad.
Walaupun mereka menawarkan pelbagai jenis minuman 
sejuk dan panas
(yang boleh di refill) tapi rasanya kalau ada ditawarkan jus buah-buahan
dan mineral water lebih baik kot.
Ini personal opinion saya saja la kan.
Apa-apa pun semua menu yang kami try tu memang best!!
Makan sampai licin pinggan dibuatnya.

Lokasi restoran ini adalah seperti berikut:-

No. 12, Jalan KPKS 1, Kompleks Perniagaan Kota Syahbandar, 
75200, Melaka,
Kedai ini dibuka setiap hari kecuali ISNIN
Dari jam 11 pagi  hingga 11 malam...
Kedai ini area LIMBONGAN.
Untuk kawan-kawan luar Melaka yang kalau nak try

Ikut jalan belakang Mahkota Parade
Kat  Banda Hilir tu
Terus menghala ke Klebang.
Nanti jumpa deretan rumah kedai
Sebelum sampai ke Dataran 1 Malaysia tu.
SELAMAT MENCUBA !!!!
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015