Thursday, October 29, 2015

Happy Birthday Edriana Samihah

28 November 2015 genap 7 tahun usia cik puan muda, Edriana Samihah.
Doa mommy,daddy & abang-abang akan sentiasa mengiringi Mia.
Semoga Mia berjaya didunia dan juga akhirat kelak.
Membesarlah dengan sihat dan menjadilah anak kebanggaan keluarga.
We love you so much adik..❤❤

Wednesday, October 21, 2015

PUASA 9 & 10 Muharram

ASSALAMUALAIKUM w.b.t

credit to Google
Puasa sunat 9 & 10 Muharram.
Jom kita berpuasa sama-sama.
Tadi semasa disekolah sempat bertanya pada ustaz di sekolah 
tentang puasa di Hari Asyura ni.
Antara hasil dapatan saya tadi..
Sebaik-baiknya kita dahului dengan berpuasa pada hari Tasu'a iaitu 9 Muharram dan diikuti dengan Hari Asyura iaitu 10 Muharram. Ini adalah kerana bagi mengelakkan kita menyerupai amalan orang Yahudi yang hanya berpuasa pada 10 Muharram sahaja.
Antara kelebihan sekiranya kita berpuasa pada bulan Muharram dapat dilihat melalui beberapa hadis Rasulullah s.a.w

1.Abu Hurairah berkata, Rasulullah SAW bersabda:“Seutama-utama puasa sesudah setelah puasa Bulan Ramadhan adalah puasa di Bulan Muharram, dan sebaik-baik solat setelah solat fardhu adalah solat (sunat) pada malam hari.”  (Hadis Riwayat Imam Muslim)

2.Sabda Rasulullah SAW: “Sesiapa yang berpuasa padahari akhir Zulhijah dan awal Muharam, nescaya Allah ampunkan segala dosanya walau selama 50 tahunmelakukannya.”  (Hadis riwayat Ibni Abbas)
.
3.  Rasulullah SAW bersabda: “Tiga hari daripada setiap bulan dari satu Ramadan kepada satu Ramadan yang berikutnya adalah menyamai ganjaran berpuasa sepanjang tahun. Berpuasa pada hari Asyura juga dihitung di sisi Allah sebagai penghapus dosa bagisetahun yang berlalu.” (Hadis riwayat Muslim).
 .
4.  Kata Ibnu Abbas r.a.: “Tidak pernah aku melihat Nabi SAW menanti-nanti puasa pada suatu hari yang diutamakan lebih daripada hari lain kecuali hari ini, iaitu‘Hari Asyura’ (10 Muharram), dan bulan puasa iaitu Bulan Ramadhan.” (Riwayat Imam Bukhary dan Imam Muslim)
.
5.  Daripada Abu Qatadah r.a. berkata: “Bahawa Rasulullah SAW pernah ditanya tentang berpuasa pada hari ‘Asyura (10 Muharram). Baginda menjawab: “Akan dapat menampunkan dosa setahun yang lalu.”  (Riwayat Imam Muslim)
credit to google
Oleh itu marilah kita sama-sama berpuasa kerana ia adalah sunat muaakad yang mana sangat dituntut bagi kita menunaikannya.
Mudah-mudahan kita sama-sama mendapat manfaatnya dan 
amalan kita diterima Allah s.w.t
Credit to google


Monday, October 19, 2015

SEKOLAH TUTUP LAGI


ASSALAMUALAIKUM w.b.t

pic credit to TC Collection group

Sekolah tutup lagi hari ini.
Bila Jerebu kembali menjengah..
Ingat dah reda kisah jerebu ni rupanya tak juga.
Kesian anak-anak, hari ini baru nak start final exam.
Cik Mia yang paling frustnya
Yela the whole weekend dah spent time buat revision.
Orang dah berkobar-kobar nak exam tetiba cuti kan
hihihi
Lepas tu siap mengomel, lama lagi la adik kena buat ulangkaji ni.
Haish..itu sebenarnya kan!!
Mommy pun dah terangkat-angkat tangan nak marking paper ni.
Mungkin ada hikmahnya ni..dapat la anak-anak sambung ulangkaji.
Harap-harap bacaan IPU yang terus meningkat itu 
kembali turun menjelang petang nanti..
Duduk dalam rumah pun rimas je dengan keadaan cuaca diluar.
Kalau kat luar apatah lagi kan..
Jaga diri kawan-kawan.
Kurangkan aktiviti diluar rumah ye

Thursday, October 15, 2015

Hari Sukan Negara

Assalamualaikum semua
Throwback cerita Sabtu lepas
HARI SUKAN NEGARA peringkat sekolah.
Alhamdulillah..dengan kerjasama semua pihak
Program yang dirancang dapat dilaksanakan dengan jayanya..
Bila bekerjasama..benda yang berat pun menjadi ringan.
Itu pentingnya kerja sebagai satu pasukan.

Wednesday, October 14, 2015

Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum..
Selamat Menyambut Tahun Baru 1437H buat semua.
Semoga Allah terus melimpahkan rahmatNya buat kita semua
dan dengan kehadiran tahun baru ini juga
hidup kita lebih diberkati dan diredhai ALLAH s.w.t
Insyallah
Pic Credit to Google

Geng Wayang


Assalamualaikum semua..
Nak kongsi cerita petang semalam.
Bila ada geng ni semua benda pun boleh jadi.
Tak tahan dengar review dari kawan-kawan yang dah tonton Polis Evo
Maka lepas sekolah semalam kami berdesup ke Aeon Bandaraya.
Ticket memang dah booked online.
Sampai beli air dan terus masuk je
Gigih masing-masing berbaju kurung hah
Dan memang benar bagai diperkatakan..
Filem ni memang best dan clean..
Tak aksi-aksi yang tak sepatutnya kan.
Salute dengan pengarah dan barisan pelakonnya.
Memang terbaik lah
Terus masing-masing keluar GSC jatuh hati dengan Inspektor Khai.
GAMBAR PINJAM DARI CIK GOOGLE
Nanti kalau dah keluar CD yang original kita beli buat koleksi ye
Tunggu Astro First takde la pulak hahahah


Sunday, October 4, 2015

MOVIE TIME

 

Assalamualaikum w.b.t 
Semalam Sabtu adalah hari bersama keluarga..
Dah lama janji dengan budak-budak kat rumah ni.
Nak tengok movie..
Selagi tak pergi nanti selagi tu la masing-masing berzikir kat telinga mommy.
Ticket memang dah beli siap-siap online Jumaat malam tu.
Senang sampai nanti tak perlu nak beratur untuk beli ticket lagi.
Kalau dengan budak-budak ni harus la cerita cartoon.
HOTEL TRANSYLVANIA 2 

So kali ni kita kasi chance la kat diaorang.
Overall cerita ni best.
Ada nilai kekeluargaan di hujung cerita tu.
Kiranya ada moral value la.
Yang paling penting tidak boring.. 
Untuk korang yang berhajat nak tengok cerita ni
amat dialu-alukan..
Makin membulat budak sorang ni

Mommy tengok perut Mia dengan patung VIVO tu dah sama dah hah

Semalam teruk betul JEREBU kat Melaka..
Pagi ni check kat API My 180..
dan statusnya unhealthy.
Buat kawan-kawan kat luar sana..
stay indoor..avoid outdoor activities kalau tidak perlu.
Banyakkan minum plain water ye..
Semoga kita semua terus dilindungi olehNya..insyallah

Thursday, October 1, 2015

KOLAM AIR PANAS CHERANA PUTEH


Assalam semua
Hari ini nak share pasal 1 tempat agak menarik kat Melaka.
Kolam Air Panas Cherana Puteh di Alor Gajah.

Baru tahu kewujudan kolam air panas ni.
Macam kebayakkan kolam air panas lain juga,
kolam ini pun di buka 24jam.
Masa kami pegi tu dah petang.
Orang tak ramai ada la 1 couple, husband and wife je.
Tapi masa kitaorang sampai mereka pun macam dah selesai mandi manda
So kiranya kitaorang nak beranak je la kat sana kan.
Tempat ni baru di naik taraf.
Cantik dan bersih..harap dikekalkan la kebersihan tu kan.
Ada 3 kolam sederhana besar dan 1 kolam besar(dewasa)
Memang seronok la anak-anak berkubang..
2 jam kat sana hilang lenguh-lenguh badan
Walaupun hanya rendam-rendam kaki je.
Anak-anak siap request nak datang lagi next time.
Insyallah..ada masa kita datang lagi ye.




Thursday, October 29, 2015

Happy Birthday Edriana Samihah

28 November 2015 genap 7 tahun usia cik puan muda, Edriana Samihah.
Doa mommy,daddy & abang-abang akan sentiasa mengiringi Mia.
Semoga Mia berjaya didunia dan juga akhirat kelak.
Membesarlah dengan sihat dan menjadilah anak kebanggaan keluarga.
We love you so much adik..❤❤

Wednesday, October 21, 2015

PUASA 9 & 10 Muharram

ASSALAMUALAIKUM w.b.t

credit to Google
Puasa sunat 9 & 10 Muharram.
Jom kita berpuasa sama-sama.
Tadi semasa disekolah sempat bertanya pada ustaz di sekolah 
tentang puasa di Hari Asyura ni.
Antara hasil dapatan saya tadi..
Sebaik-baiknya kita dahului dengan berpuasa pada hari Tasu'a iaitu 9 Muharram dan diikuti dengan Hari Asyura iaitu 10 Muharram. Ini adalah kerana bagi mengelakkan kita menyerupai amalan orang Yahudi yang hanya berpuasa pada 10 Muharram sahaja.
Antara kelebihan sekiranya kita berpuasa pada bulan Muharram dapat dilihat melalui beberapa hadis Rasulullah s.a.w

1.Abu Hurairah berkata, Rasulullah SAW bersabda:“Seutama-utama puasa sesudah setelah puasa Bulan Ramadhan adalah puasa di Bulan Muharram, dan sebaik-baik solat setelah solat fardhu adalah solat (sunat) pada malam hari.”  (Hadis Riwayat Imam Muslim)

2.Sabda Rasulullah SAW: “Sesiapa yang berpuasa padahari akhir Zulhijah dan awal Muharam, nescaya Allah ampunkan segala dosanya walau selama 50 tahunmelakukannya.”  (Hadis riwayat Ibni Abbas)
.
3.  Rasulullah SAW bersabda: “Tiga hari daripada setiap bulan dari satu Ramadan kepada satu Ramadan yang berikutnya adalah menyamai ganjaran berpuasa sepanjang tahun. Berpuasa pada hari Asyura juga dihitung di sisi Allah sebagai penghapus dosa bagisetahun yang berlalu.” (Hadis riwayat Muslim).
 .
4.  Kata Ibnu Abbas r.a.: “Tidak pernah aku melihat Nabi SAW menanti-nanti puasa pada suatu hari yang diutamakan lebih daripada hari lain kecuali hari ini, iaitu‘Hari Asyura’ (10 Muharram), dan bulan puasa iaitu Bulan Ramadhan.” (Riwayat Imam Bukhary dan Imam Muslim)
.
5.  Daripada Abu Qatadah r.a. berkata: “Bahawa Rasulullah SAW pernah ditanya tentang berpuasa pada hari ‘Asyura (10 Muharram). Baginda menjawab: “Akan dapat menampunkan dosa setahun yang lalu.”  (Riwayat Imam Muslim)
credit to google
Oleh itu marilah kita sama-sama berpuasa kerana ia adalah sunat muaakad yang mana sangat dituntut bagi kita menunaikannya.
Mudah-mudahan kita sama-sama mendapat manfaatnya dan 
amalan kita diterima Allah s.w.t
Credit to google


Monday, October 19, 2015

SEKOLAH TUTUP LAGI


ASSALAMUALAIKUM w.b.t

pic credit to TC Collection group

Sekolah tutup lagi hari ini.
Bila Jerebu kembali menjengah..
Ingat dah reda kisah jerebu ni rupanya tak juga.
Kesian anak-anak, hari ini baru nak start final exam.
Cik Mia yang paling frustnya
Yela the whole weekend dah spent time buat revision.
Orang dah berkobar-kobar nak exam tetiba cuti kan
hihihi
Lepas tu siap mengomel, lama lagi la adik kena buat ulangkaji ni.
Haish..itu sebenarnya kan!!
Mommy pun dah terangkat-angkat tangan nak marking paper ni.
Mungkin ada hikmahnya ni..dapat la anak-anak sambung ulangkaji.
Harap-harap bacaan IPU yang terus meningkat itu 
kembali turun menjelang petang nanti..
Duduk dalam rumah pun rimas je dengan keadaan cuaca diluar.
Kalau kat luar apatah lagi kan..
Jaga diri kawan-kawan.
Kurangkan aktiviti diluar rumah ye

Thursday, October 15, 2015

Hari Sukan Negara

Assalamualaikum semua
Throwback cerita Sabtu lepas
HARI SUKAN NEGARA peringkat sekolah.
Alhamdulillah..dengan kerjasama semua pihak
Program yang dirancang dapat dilaksanakan dengan jayanya..
Bila bekerjasama..benda yang berat pun menjadi ringan.
Itu pentingnya kerja sebagai satu pasukan.

Wednesday, October 14, 2015

Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum..
Selamat Menyambut Tahun Baru 1437H buat semua.
Semoga Allah terus melimpahkan rahmatNya buat kita semua
dan dengan kehadiran tahun baru ini juga
hidup kita lebih diberkati dan diredhai ALLAH s.w.t
Insyallah
Pic Credit to Google

Geng Wayang


Assalamualaikum semua..
Nak kongsi cerita petang semalam.
Bila ada geng ni semua benda pun boleh jadi.
Tak tahan dengar review dari kawan-kawan yang dah tonton Polis Evo
Maka lepas sekolah semalam kami berdesup ke Aeon Bandaraya.
Ticket memang dah booked online.
Sampai beli air dan terus masuk je
Gigih masing-masing berbaju kurung hah
Dan memang benar bagai diperkatakan..
Filem ni memang best dan clean..
Tak aksi-aksi yang tak sepatutnya kan.
Salute dengan pengarah dan barisan pelakonnya.
Memang terbaik lah
Terus masing-masing keluar GSC jatuh hati dengan Inspektor Khai.
GAMBAR PINJAM DARI CIK GOOGLE
Nanti kalau dah keluar CD yang original kita beli buat koleksi ye
Tunggu Astro First takde la pulak hahahah


Sunday, October 4, 2015

MOVIE TIME

 

Assalamualaikum w.b.t 
Semalam Sabtu adalah hari bersama keluarga..
Dah lama janji dengan budak-budak kat rumah ni.
Nak tengok movie..
Selagi tak pergi nanti selagi tu la masing-masing berzikir kat telinga mommy.
Ticket memang dah beli siap-siap online Jumaat malam tu.
Senang sampai nanti tak perlu nak beratur untuk beli ticket lagi.
Kalau dengan budak-budak ni harus la cerita cartoon.
HOTEL TRANSYLVANIA 2 

So kali ni kita kasi chance la kat diaorang.
Overall cerita ni best.
Ada nilai kekeluargaan di hujung cerita tu.
Kiranya ada moral value la.
Yang paling penting tidak boring.. 
Untuk korang yang berhajat nak tengok cerita ni
amat dialu-alukan..
Makin membulat budak sorang ni

Mommy tengok perut Mia dengan patung VIVO tu dah sama dah hah

Semalam teruk betul JEREBU kat Melaka..
Pagi ni check kat API My 180..
dan statusnya unhealthy.
Buat kawan-kawan kat luar sana..
stay indoor..avoid outdoor activities kalau tidak perlu.
Banyakkan minum plain water ye..
Semoga kita semua terus dilindungi olehNya..insyallah

Thursday, October 1, 2015

KOLAM AIR PANAS CHERANA PUTEH


Assalam semua
Hari ini nak share pasal 1 tempat agak menarik kat Melaka.
Kolam Air Panas Cherana Puteh di Alor Gajah.

Baru tahu kewujudan kolam air panas ni.
Macam kebayakkan kolam air panas lain juga,
kolam ini pun di buka 24jam.
Masa kami pegi tu dah petang.
Orang tak ramai ada la 1 couple, husband and wife je.
Tapi masa kitaorang sampai mereka pun macam dah selesai mandi manda
So kiranya kitaorang nak beranak je la kat sana kan.
Tempat ni baru di naik taraf.
Cantik dan bersih..harap dikekalkan la kebersihan tu kan.
Ada 3 kolam sederhana besar dan 1 kolam besar(dewasa)
Memang seronok la anak-anak berkubang..
2 jam kat sana hilang lenguh-lenguh badan
Walaupun hanya rendam-rendam kaki je.
Anak-anak siap request nak datang lagi next time.
Insyallah..ada masa kita datang lagi ye.




Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015