Thursday, December 31, 2015

Goodbye 2015,Assalamualaikum 2016

Tidak sampai beberapa jam lagi 2015 bakal melabuhkan tirainya.
Terima kasih tahun 2015 atas segala kenangan pahit manis.
Semuanya akan tersemat rapi dalam lipatan kenangan.
Semoga kehadiran 2016 akan memberi sesuatu yang lebih baik untuk kita semua.
Dari segi kesihatan,kehidupan,kerjaya dan segala aspek..
InshaAllah..
HAPPY NEW YEAR semua.

Sunday, December 27, 2015

Perasaan Yang Bercampur baur


Assalamualaikum..
Pejam celik pejam celik cuti sekolah dan nak sampai ke penghujungnya.
Rasa macam tak ready je nak "Back to school"

http://matcuoi.com
*Rasa nak lempang je kan*
Esok kita dah start meeting.
Huhuhuhu debar haih..
http://matcuoi.com
Nak menanti tugasan untuk tahun 2016 nanti.
Masih pegang portfolio yang sama ke macam tahun 2015 ni atau dah di gugurkan dan beralih portfolio ke kan hihihi rasa macam menteri-menteri pulak.
Ye la mana-mana portfolio yang tak perform tu harus la digantikan dengan orang lain 
Yang mungkin lebih baik dari kitakan.
Apa-apa pun kita redha dan bersedia je la.
Mengalas tugas dan amanah yang bakal diberikan.
Mengharapkan 2016 nanti semua yang manis-manis belaka.
Tahun baru notebook harus baru juga

Kita tempah di IG owndesignbook

Wednesday, December 16, 2015

Persiapan sekolah 2016

Assalamualaikum semua..
Ibu bapa yang ada anak bersekolah sekarang ni mesti sedang sibuk menguruskan dan menyediakan kelengkapan anak-anak kan..sama la macam kami disini pun.
Tahun depan yang sulung dan tingkatan 2, yang nombor dua dah masuk darjah 4 dan
 tuan putri bongsu pula dah darjah 2.
Macam uniform sekolah dan kelengkapan yang lain semula dah settle lepas balik bercuti hari tu.
Beli awal supaya senang tak berdepan dengan masalah tak ada saiz segala tu hah terutamanya tang kasut la..nanti letih nak kena jelajah dari satu tempat ke satu tempat untuk memuaskan hati tuan yang akan memakainya kan..(Cik Mia paling cerewet bab ni!!)
http://matcuoi.com
Harga baju kemeja ni mahal sikit dari harga tahun lepas

Kasut sorang dua pasang budak-budak ni..Erfan dan Mia beg sekolah agama je
berganti sebab beg sekolah pagi bulan 8 hari tu baru beli yang baru dan masih elok lagi

Bila dah siap alter mana yang perlu basuh siap-siap
Cik Puan Muda tahun ni tak mahu kasut zap on nak kasut sarung je untuk dua-dua pasang.
.malas nak menunduk pakai kasut la tu,dia kan tembam
Sekarang ni kita tunggu koperasi sekolah mula beroperasi minggu depan baru dapat beli buku tulis anak-anak.Sama pulak tarikhnya 21hb untuk yang sekolah menengah dan yang sekolah rendah tu.
Buku-buku teks pun selesai mommy balutkan.
Take turn ye anak-anak

Berbalik pada book list anak-anak untuk tahun 2016 nanti bila tenung-tenung book list sekolah menengah tu harus lebih kosnya berbanding adik-adik yang sekolah rendah.
Zaman gst ni harga barang semua dah naik..jauh disudut hati dok memikir kita yang bekerja suami isteri ni pun terasa apatah lagi mereka yang pendapatannya tak tetap dan golongan berpendapatan rendahkan..kena pandai-pandai la mengurus kewangan zaman sekarang ni.Memilih antara mana keperluan dan kehendak...peritnya hidup zaman sekarang
Lap peluh laju-laju tengok book list abang Ez ni hihihi
Ni sekolah kebangsaan sekolah agama sikit lebih kurang je rasanya ni
Agaknya menjelang tahun 2020 nanti macam mana la gaya hidup rakyat Malaysia agaknya ye..nak berhadapan dengan kos sara hidup yang makin meningkat ni kan
Berjimat cermat punya pasal beg sekolah mommy untuk tahun depan pun tak beli lagi,
Kita pakai je la beg pink comel kita yang masih elok tu dulu ye..
http://matcuoi.com

Sunday, December 13, 2015

Ke MITSUI kita


Assalamualaikum w.b.t
Ni cerita berminggu-minggu yang lalu.
Saja ambil kesempatan cuti sekolah cuci mata ke MITSUI
Budak sorang tu 1st time pakai seluar keluar berjalan lepas berkhatan time ni
Dulu datang masa MITSUI baru buka, food court pun belum wujud masa tu dan orang terlalu ramai rasanya..maklumlah kan baru-baru buka harus jadi tumpuan ramai.
Masa kami datang ni pun orang ramai juga cuma tak adalah padat dan sendat macam datang kali pertama dulu.
Rancangan asal nak jalan-jalan cuci poket mata tapi memang tak ada maknanya.
Tak mampu nak menahan nafsu nak shopping bila SALE sana sini.





Untuk mengelakkan rasa bersalah cakap la pada diri sendiri kasut dan bag yang dibeli tu nak pakai masa sesi persekolahan 2016 nantikan huih 
Masa datang tu deco Xmas dah meriah kat sana sini
Penuh la christmas tree merata-rata masa ni.
Sale pun semua kedai Sale hihihi
Cuma kita sebagai pengguna kena la bijak memilihkan.
Antara keperluan dan kehendak yang mana patut di dahulukan
(puihhh cakap tak serupa bikin ko kan!!)

 


Tepek sekali gambar tuan tanah kedaung

Lepas ni orang Melaka tak payah pegi jauh-jauh
Sebab Melaka pun dah ada premium outlet
Yeah!! 20 minit je dari rumah kita 

http://matcuoi.com

Saturday, December 12, 2015

Lebat hujan

Alhamdulillah lebat hujan turun mencurah-curah.Sekarang ni musim hujan petang kan.Tu kami kalau plan nak keluar mesti keluar dari pagi menjelang petang dah hujan boleh duduk rumah diam-diam.Petang ni tadi dah standby goreng karipap frozen dan buat air teh o.Ingatkan nak la duduk minum petang di laman kecil kami tu tapi selesai je buat air hujan pun turun dengan lebatnya berserta kilat.Maka duduk la kita minum petang dalam rumah saja..Bila hujan-hujan macam ni terkenang peniaga-peniaga pasar malam,mesti terjejas sedikit peniaga mereka.

Thursday, December 10, 2015

NAMPAK TAK??



Assalamualaikum semua..

Masuk blog kita tadi nampak tak?

Ke tak perasan?
Kalau kawan-kawan yang perasan blog kita dah berwajah baru.
Asyik tuan blog je tukar baju baru,tudung baru kan sesekali kita bagi blog kita bernafas baru pula.

Sempena menyambut kehadiran 2016 yang akan datang tak lama lagi ni kan.
Blog baru nampak lebih segar dan ceria.
*MY PERSONAL OPINION*
Tuan blog harus berkeyakinan dan positif dengan pembaharuan 
yang dia dilakukannya hihihi
Dulu header tu letak gambar keluarga tapi anak-anak ni cepat benar pulak membesar.
Tak terkejar dibuatnya maka tu yang tukar guna doodle saja.
Kononnya doodle tu nanti takde la membesarkan..tak dimamah usia hihihi
Tapi bukan buat sendiri ye..doodle kat header tu tak mampu la kita nak melakukannya..
kita tempah dengan adik ni 
Memang puas hati berurusan dengan dia.
Alhamdulillah, syukur di pertemukan dengan insan macam dia ni.
Orang pakar IT segala urusan dengan dia amat cepat dan cekap sekali.
Sesiapa yang berhajat nak tukar header ke, makeover blog, tempah watermark atau apa-apa saja berkaitan blog ni boleh la jengah ke blog dia ye.
Harga berpatutan dengan hasil kerjanya..insyallah

Wednesday, December 9, 2015

MINI REUNION PIPS


Alhamdulillah 28 November 2015 yang lalu berkesempatan bertemu dengan rakan-rakan satu kelas masa di MPPM.
Walaupun hanya dalam bilangan yang kecil saja tapi sudah cukup membuatkan suasana menjadi riuh rendah masa tu.
Lebih kurang 4 jam lebih kami duduk berbual-bual bertukar cerita.
Makan-makan dari Windmill beralih pulak ke cafe pintu sebelah.
Bila berjumpa masing-masing macam nak mahu berhenti berbual.
Dari 1 cerit ke 1 cerita itu pun macam tak puas rasanya.
Maklum la dah lebih 15 tahun tak bersua muka.
Insyallah ada rezeki lepas ni kita jumpa lagi dengan lebih ramai yang akan join kita.
Mungkin dilokasi berbeza dah dapat spend time lebih lama ye..

Missing the the other PIPS girls too

Monday, December 7, 2015

KIDS REWARD 2015-PART II

ASSALAMUALAIKUM w.b.t
Sambungan dari entry sebelumnya..
cuti sekolah pun ambil masa nak update blog
Ada saja kekangannya.
Back to the story, second day sambungan untuk kids reward ni kami ke 
Legoland Theme Park.
Kami beli walk in ticket guna debit card Maybank dapat 35% off dari normal price.
Pemegang credit card maybank pun boleh dapat diskaunn ni.
Dari bulan Januari rasanya masing-masing dok berzikir kat telinga mommy diaorang ni ha,
Last time kami datang masa tu Legoland baru buka around 2013.
Mia masih kecil masa tu banyak ride dia tak lepas naik(kalau ikut ketinggian)
Untuk kali ni semua ride dia dah lepas naik dan dia nak naik.
Cuma ada certain rides tu kitaorang terpaksa trick dia cakap kids tak boleh naik.
Sebab takde siapa sanggup nak naik ride tu dengan dia haih..
This time anak-anak dah besar dan tak ada lagi adengan melalak-lalak takutkan badut maskot lego tu hah.
Tepek gambar lama sat gambar bdk takut maskot time ni hihihi


Berbelang tangan cik tembam tu hah..
Dari 9.30 kami masuk sampai nearly 7.00 p.m. baru keluar.
Bagi masing-masing puas main dan repeat the rides berulang-ulang kali.
Datang masa cuti sekolah dan weekdays amat melegakan..
Walaupun school holidays orang tak berapa nak ramai.
Tempoh menunggu kat satu-satu ride tu takde la terlalu lama.
Paling lama pun dalam 5-10 minit je
Kat boating school ni saja 3-4 kali budak-budak ni ulang
Memang puas hati..cuma menjelang pukul 4 petang sama macam hari sebelumnya hujan turun dengan lebat.
Tapi masa tu kami kat dalam bangunan tengok show Ninja go jadi tak berapa nak terkesan sangat la kiranya..
Lepas ni entah bila nak repeat lagi tak pasti.
Sebab bila anak-anak makin membesar dah tak berapa sesuai kot nak bawa ke sini lagi.

Puas la hati cik Mia, dulu datang dia tak boleh main ni
Abang-abang ngelat bergambar kat bawah je

Mia dan daddy kat atas tu..mommy bagi alasan pegang camera :p



Ni boat ride kat DINO ISLAND..gambar dari album 2013 dulu tepek sat kat sini
Melayan Mia naik boat kat dino island 1 family basah...keluar dari ride
terus masuk body dryer tapi tak berbaloi lepas tu hujan  basah juga

Susah betul nak dapat gambar proper budak bertiga ni

Paling suka dengan LEGO MINIATURE yang ini..

Thank you Legoland for the memories..ada rezeki pasti kami akan datang lagi nanti insyallah



http://matcuoi.com

Thursday, December 31, 2015

Goodbye 2015,Assalamualaikum 2016

Tidak sampai beberapa jam lagi 2015 bakal melabuhkan tirainya.
Terima kasih tahun 2015 atas segala kenangan pahit manis.
Semuanya akan tersemat rapi dalam lipatan kenangan.
Semoga kehadiran 2016 akan memberi sesuatu yang lebih baik untuk kita semua.
Dari segi kesihatan,kehidupan,kerjaya dan segala aspek..
InshaAllah..
HAPPY NEW YEAR semua.

Sunday, December 27, 2015

Perasaan Yang Bercampur baur


Assalamualaikum..
Pejam celik pejam celik cuti sekolah dan nak sampai ke penghujungnya.
Rasa macam tak ready je nak "Back to school"

http://matcuoi.com
*Rasa nak lempang je kan*
Esok kita dah start meeting.
Huhuhuhu debar haih..
http://matcuoi.com
Nak menanti tugasan untuk tahun 2016 nanti.
Masih pegang portfolio yang sama ke macam tahun 2015 ni atau dah di gugurkan dan beralih portfolio ke kan hihihi rasa macam menteri-menteri pulak.
Ye la mana-mana portfolio yang tak perform tu harus la digantikan dengan orang lain 
Yang mungkin lebih baik dari kitakan.
Apa-apa pun kita redha dan bersedia je la.
Mengalas tugas dan amanah yang bakal diberikan.
Mengharapkan 2016 nanti semua yang manis-manis belaka.
Tahun baru notebook harus baru juga

Kita tempah di IG owndesignbook

Wednesday, December 16, 2015

Persiapan sekolah 2016

Assalamualaikum semua..
Ibu bapa yang ada anak bersekolah sekarang ni mesti sedang sibuk menguruskan dan menyediakan kelengkapan anak-anak kan..sama la macam kami disini pun.
Tahun depan yang sulung dan tingkatan 2, yang nombor dua dah masuk darjah 4 dan
 tuan putri bongsu pula dah darjah 2.
Macam uniform sekolah dan kelengkapan yang lain semula dah settle lepas balik bercuti hari tu.
Beli awal supaya senang tak berdepan dengan masalah tak ada saiz segala tu hah terutamanya tang kasut la..nanti letih nak kena jelajah dari satu tempat ke satu tempat untuk memuaskan hati tuan yang akan memakainya kan..(Cik Mia paling cerewet bab ni!!)
http://matcuoi.com
Harga baju kemeja ni mahal sikit dari harga tahun lepas

Kasut sorang dua pasang budak-budak ni..Erfan dan Mia beg sekolah agama je
berganti sebab beg sekolah pagi bulan 8 hari tu baru beli yang baru dan masih elok lagi

Bila dah siap alter mana yang perlu basuh siap-siap
Cik Puan Muda tahun ni tak mahu kasut zap on nak kasut sarung je untuk dua-dua pasang.
.malas nak menunduk pakai kasut la tu,dia kan tembam
Sekarang ni kita tunggu koperasi sekolah mula beroperasi minggu depan baru dapat beli buku tulis anak-anak.Sama pulak tarikhnya 21hb untuk yang sekolah menengah dan yang sekolah rendah tu.
Buku-buku teks pun selesai mommy balutkan.
Take turn ye anak-anak

Berbalik pada book list anak-anak untuk tahun 2016 nanti bila tenung-tenung book list sekolah menengah tu harus lebih kosnya berbanding adik-adik yang sekolah rendah.
Zaman gst ni harga barang semua dah naik..jauh disudut hati dok memikir kita yang bekerja suami isteri ni pun terasa apatah lagi mereka yang pendapatannya tak tetap dan golongan berpendapatan rendahkan..kena pandai-pandai la mengurus kewangan zaman sekarang ni.Memilih antara mana keperluan dan kehendak...peritnya hidup zaman sekarang
Lap peluh laju-laju tengok book list abang Ez ni hihihi
Ni sekolah kebangsaan sekolah agama sikit lebih kurang je rasanya ni
Agaknya menjelang tahun 2020 nanti macam mana la gaya hidup rakyat Malaysia agaknya ye..nak berhadapan dengan kos sara hidup yang makin meningkat ni kan
Berjimat cermat punya pasal beg sekolah mommy untuk tahun depan pun tak beli lagi,
Kita pakai je la beg pink comel kita yang masih elok tu dulu ye..
http://matcuoi.com

Sunday, December 13, 2015

Ke MITSUI kita


Assalamualaikum w.b.t
Ni cerita berminggu-minggu yang lalu.
Saja ambil kesempatan cuti sekolah cuci mata ke MITSUI
Budak sorang tu 1st time pakai seluar keluar berjalan lepas berkhatan time ni
Dulu datang masa MITSUI baru buka, food court pun belum wujud masa tu dan orang terlalu ramai rasanya..maklumlah kan baru-baru buka harus jadi tumpuan ramai.
Masa kami datang ni pun orang ramai juga cuma tak adalah padat dan sendat macam datang kali pertama dulu.
Rancangan asal nak jalan-jalan cuci poket mata tapi memang tak ada maknanya.
Tak mampu nak menahan nafsu nak shopping bila SALE sana sini.





Untuk mengelakkan rasa bersalah cakap la pada diri sendiri kasut dan bag yang dibeli tu nak pakai masa sesi persekolahan 2016 nantikan huih 
Masa datang tu deco Xmas dah meriah kat sana sini
Penuh la christmas tree merata-rata masa ni.
Sale pun semua kedai Sale hihihi
Cuma kita sebagai pengguna kena la bijak memilihkan.
Antara keperluan dan kehendak yang mana patut di dahulukan
(puihhh cakap tak serupa bikin ko kan!!)

 


Tepek sekali gambar tuan tanah kedaung

Lepas ni orang Melaka tak payah pegi jauh-jauh
Sebab Melaka pun dah ada premium outlet
Yeah!! 20 minit je dari rumah kita 

http://matcuoi.com

Saturday, December 12, 2015

Lebat hujan

Alhamdulillah lebat hujan turun mencurah-curah.Sekarang ni musim hujan petang kan.Tu kami kalau plan nak keluar mesti keluar dari pagi menjelang petang dah hujan boleh duduk rumah diam-diam.Petang ni tadi dah standby goreng karipap frozen dan buat air teh o.Ingatkan nak la duduk minum petang di laman kecil kami tu tapi selesai je buat air hujan pun turun dengan lebatnya berserta kilat.Maka duduk la kita minum petang dalam rumah saja..Bila hujan-hujan macam ni terkenang peniaga-peniaga pasar malam,mesti terjejas sedikit peniaga mereka.

Thursday, December 10, 2015

NAMPAK TAK??



Assalamualaikum semua..

Masuk blog kita tadi nampak tak?

Ke tak perasan?
Kalau kawan-kawan yang perasan blog kita dah berwajah baru.
Asyik tuan blog je tukar baju baru,tudung baru kan sesekali kita bagi blog kita bernafas baru pula.

Sempena menyambut kehadiran 2016 yang akan datang tak lama lagi ni kan.
Blog baru nampak lebih segar dan ceria.
*MY PERSONAL OPINION*
Tuan blog harus berkeyakinan dan positif dengan pembaharuan 
yang dia dilakukannya hihihi
Dulu header tu letak gambar keluarga tapi anak-anak ni cepat benar pulak membesar.
Tak terkejar dibuatnya maka tu yang tukar guna doodle saja.
Kononnya doodle tu nanti takde la membesarkan..tak dimamah usia hihihi
Tapi bukan buat sendiri ye..doodle kat header tu tak mampu la kita nak melakukannya..
kita tempah dengan adik ni 
Memang puas hati berurusan dengan dia.
Alhamdulillah, syukur di pertemukan dengan insan macam dia ni.
Orang pakar IT segala urusan dengan dia amat cepat dan cekap sekali.
Sesiapa yang berhajat nak tukar header ke, makeover blog, tempah watermark atau apa-apa saja berkaitan blog ni boleh la jengah ke blog dia ye.
Harga berpatutan dengan hasil kerjanya..insyallah

Wednesday, December 9, 2015

MINI REUNION PIPS


Alhamdulillah 28 November 2015 yang lalu berkesempatan bertemu dengan rakan-rakan satu kelas masa di MPPM.
Walaupun hanya dalam bilangan yang kecil saja tapi sudah cukup membuatkan suasana menjadi riuh rendah masa tu.
Lebih kurang 4 jam lebih kami duduk berbual-bual bertukar cerita.
Makan-makan dari Windmill beralih pulak ke cafe pintu sebelah.
Bila berjumpa masing-masing macam nak mahu berhenti berbual.
Dari 1 cerit ke 1 cerita itu pun macam tak puas rasanya.
Maklum la dah lebih 15 tahun tak bersua muka.
Insyallah ada rezeki lepas ni kita jumpa lagi dengan lebih ramai yang akan join kita.
Mungkin dilokasi berbeza dah dapat spend time lebih lama ye..

Missing the the other PIPS girls too

Monday, December 7, 2015

KIDS REWARD 2015-PART II

ASSALAMUALAIKUM w.b.t
Sambungan dari entry sebelumnya..
cuti sekolah pun ambil masa nak update blog
Ada saja kekangannya.
Back to the story, second day sambungan untuk kids reward ni kami ke 
Legoland Theme Park.
Kami beli walk in ticket guna debit card Maybank dapat 35% off dari normal price.
Pemegang credit card maybank pun boleh dapat diskaunn ni.
Dari bulan Januari rasanya masing-masing dok berzikir kat telinga mommy diaorang ni ha,
Last time kami datang masa tu Legoland baru buka around 2013.
Mia masih kecil masa tu banyak ride dia tak lepas naik(kalau ikut ketinggian)
Untuk kali ni semua ride dia dah lepas naik dan dia nak naik.
Cuma ada certain rides tu kitaorang terpaksa trick dia cakap kids tak boleh naik.
Sebab takde siapa sanggup nak naik ride tu dengan dia haih..
This time anak-anak dah besar dan tak ada lagi adengan melalak-lalak takutkan badut maskot lego tu hah.
Tepek gambar lama sat gambar bdk takut maskot time ni hihihi


Berbelang tangan cik tembam tu hah..
Dari 9.30 kami masuk sampai nearly 7.00 p.m. baru keluar.
Bagi masing-masing puas main dan repeat the rides berulang-ulang kali.
Datang masa cuti sekolah dan weekdays amat melegakan..
Walaupun school holidays orang tak berapa nak ramai.
Tempoh menunggu kat satu-satu ride tu takde la terlalu lama.
Paling lama pun dalam 5-10 minit je
Kat boating school ni saja 3-4 kali budak-budak ni ulang
Memang puas hati..cuma menjelang pukul 4 petang sama macam hari sebelumnya hujan turun dengan lebat.
Tapi masa tu kami kat dalam bangunan tengok show Ninja go jadi tak berapa nak terkesan sangat la kiranya..
Lepas ni entah bila nak repeat lagi tak pasti.
Sebab bila anak-anak makin membesar dah tak berapa sesuai kot nak bawa ke sini lagi.

Puas la hati cik Mia, dulu datang dia tak boleh main ni
Abang-abang ngelat bergambar kat bawah je

Mia dan daddy kat atas tu..mommy bagi alasan pegang camera :p



Ni boat ride kat DINO ISLAND..gambar dari album 2013 dulu tepek sat kat sini
Melayan Mia naik boat kat dino island 1 family basah...keluar dari ride
terus masuk body dryer tapi tak berbaloi lepas tu hujan  basah juga

Susah betul nak dapat gambar proper budak bertiga ni

Paling suka dengan LEGO MINIATURE yang ini..

Thank you Legoland for the memories..ada rezeki pasti kami akan datang lagi nanti insyallah



http://matcuoi.com
Copyright to EMY OMAR
Designed by UMIESUEstudio 2015